Menu
RSS
Este oficial: Marian Barbu este noul rector al UDJ Galați

Este oficial: Marian Barbu este nou…

Senatul Universității a...

Premierul Ciolacu, mesaj pentru pensionari: Îi asigur că rămânem la fel de hotărâți cu privire la plata pensiilor recalculate în septembrie

Premierul Ciolacu, mesaj pentru pen…

Premierul Marcel Ciolacu ...

Intersecția străzilor Oltului și Vrancei, închisă traficului rutier timp de trei săptămâni

Intersecția străzilor Oltului și Vr…

Pentru executarea lucrări...

Palmeres frumos pentru Galați și la Olimpiadele de Științe exacte

Palmeres frumos pentru Galați și la…

Vești bune de la Olimpiad...

Dan Nica, victorie în PE: Industria oțelului a fost recunoscută ca industrie strategică la nivelul Uniunii Europene!

Dan Nica, victorie în PE: Industria…

Industria oțelului a fo...

Se redeschid două zone tematice la Grădina Botanică Galați: Grădina Senzorială și Botanica Distractivă

Se redeschid două zone tematice la …

Începând cu data de 1 mai...

Jandarmeria Galați caută ofițer psiholog

Jandarmeria Galați caută ofițer psi…

Inspectoratul de Jandarmi...

Ciolacu, avertisment către operatorii de jocuri de noroc: Toți cei care nu-și mută urgent aparatele rămân fără licență!

Ciolacu, avertisment către operator…

Premierul Marcel Ciolacu ...

Polițiștii de aur ai Inspectoratului de Poliție Județean Galați

Polițiștii de aur ai Inspectoratulu…

Mihai Tâmpeanu și Butură ...

Prev Next

Luni, 23 August 2021 - Regional Press

O rețea de apă din Galați, veche de 80 de ani, va fi reabilitată

Operatorul regional Apă Canal SA Galați anunță demararea unor noi lucrări de reabilitare a rețelei de apă potabilă din zona centrală a municipiul Galați, respectiv străzile L. Tăutu – Universității – I. Creangă – Sahia – Labirint.

Rețeaua ce va fi reabilitată este pozată îngropat în pământ și în canivou de protecție nevizitabil, iar anii de punere în funcțiune a acestei rețele sunt 1940-1983, durata de viață fiind depășită și necesitând costuri de operare în creștere, informează sursa citată.

Investiția “Reabilitare rețea apă potabilă Dn100mm, strada Universității (tronson cuprins între str. Logofăt Tăutu și str. Al. I. Cuza), strada Logofăt Tăutu (tronson cuprins între str. Universității și str. Nicolae Gamulea), strada Ion Creangă (tronson cuprins între str. Logofăt Tăutu și str. Fraternității), strada G-ral Iacob Lahovary - Labirintului (tronson cuprins între str. Ion Creangă și str. Al. I. Cuza)” se realizează din fonduri proprii ale Apă Canal.

„În cadrul lucrărilor este prevăzută înlocuirea rețelei de apă cu țeavă din polietilenă de înaltă densitate PE 100 SDR 17, Pn 10, îmbinarea realizându-se prin electrofuziune. Conductele vor fi montate atât îngropat, pozate pe un pat din material granular sau argilă de construcție de 10 cm grosime (având în vedere terenul loessoid macroporic sensibil la umezire), cât și în canalul de protecție necirculabil existent. Se vor înlocui branșamentele aferente, armăturile (vane de linie, vane de golire, vane/robineți de aerisire, inclusiv vane/robineți de branșament) și hidranții de incendiu, se vor repara căminele de vane existente și se vor realiza cinci cămine de branșament noi, acolo unde nu există sau căminele existente sunt situate în interiorul proprietății, dar la distanță mare față de limita de proprietate.

Având în vedere că înlocuirea rețelei de apă se realizează pe același traseu, se va asigura alimentarea cu apă a consumatorilor afectați prin execuția unor tronsoane de conductă și branșamente provizorii.

Se va repara și canalul de protecție necirculabil existent (inclusiv contrapanta hidroizolației interioare și exterioare, acolo unde este cazul), pe întreaga lungime a acestuia. În scopul limitării la maximum a tronsoanelor scoase din funcțiune în timpul intervențiilor la rețea, se vor prevedea vane de închidere cu sertar și vane de golire montate în cămine. Pe rețeaua de alimentare cu apă sunt prevăzuți minim 6 hidranți subterani, cu protecție la rupere”, conform Apă Canal. 

Investiția are o valoare de 419.000 lei plus TVA. Contractul de lucrări a fost atribuit în luna martie societății Dreams Riviera SRL iar termenul de finalizare este de 12 luni (6 luni proiectare și 6 luni execuție).

Citeşte mai departe ...

Sistem nou de alimentare cu oxigen la Spitalul de Urgență Galați

Se lucrează la noul sistem de alimentare cu oxigen a secției de Terapie Intensivă de la Spitalul de Urgență Galați. A fost adus deja un nou stocator de oxigen lichid, care va deservi doar secția ATI, inclusiv zona Covid. În plus, a fost instalată și o parte din coloana verticală de distribuție a oxigenului și au fost montate și cele două vaporizatoare atmosferice.

„Acest nou sistem va fi dedicat exclusiv secţiei de Terapie Intensivă, acolo unde este cel mai mare consum de oxigen. Conform constructorului, aproximativ jumătate din lucrări au fost deja realizate. În perioada următoare, specialiștii vor monta întreaga instalație de distribuție a oxigenului (aproximativ 700 de metri de țeavă din cupru medical) și vor realiza racordurile cu stocatorul de oxigen.Astfel, la Spitalul Judeţean vor funcţiona două instalaţii pentru asigurarea necesarului de oxigen, una pentru secţia de Terapie Intensivă şi cealaltă pentru restul spitalului”, a anunțat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

În plus, pe lângă această investiție realizată cu bani din bugetul propriu al Consiliului Județean Galați, mai există un proiect pe fonduri europene de modernizare a întregului sistem de distribuție a oxigenului de la Spitalul Județean, proiect care se află încă în evaluare la Ministerul Fondurilor Europene.

Citeşte mai departe ...

Gălăţeanul David Robert Stan a revenit la CSM Galaţi

  • Publicat în Sport

Tăcerea a luat sfârşit. Echipa de baschet CSM Galaţi a făcut primele mutări pentru sezonul 2021-2022. Antrenorul Florin Nini şi-a asigurat jucătorii români pe care va conta în sezonul viitor din Liga Naţională. Tehnicianul gălăţean a reuşit să-l convingă să se întoarcă acasă pe David Robert Stan, un produs 100% al Academiei Phoenix, un pivot de 203 cm şi 22 ani, care a fost transferat de la BC CSU Sibiu. ,,David Stan este unul dintre jucătorii care pot progresa mult în viitorul apropiat. Am insistat ca el să se întoarcă acasă şi să poată oferi cea mai bună variantă a sa. Am încredere că David va deveni un jucător important al CSM Galaţi”, a spus antrenorul Florin Nini. David a mai jucat pentru echipa gălăţeană în perioada 2017-2019 unde şi-a făcut debutul în eşalonul de elită al baschetului românesc. De-asemenea, conducerea tehnică cu sprijinul conducerii administrative au decis să continue cu jucătorii Marius Ciotlăuş şi Vlad George Alexandru, două piese importante din angrenaj în sezonul precedent. Totodată vor fi promovaţi din pepiniera proprie, Teo Gherman şi Cristian Câmpeanu. Campania de transferări este abia la început, în zilele următoare urmând să fie anunţaţi stranierii care vor completa lotul.

Citeşte mai departe ...

Campioana Serbiei participă la Cupa Arcada

  • Publicat în Sport

După o pauză de un an din cauza pandemiei, campioana României la volei masculin din ultimele trei sezoane, CSM Arcada va relua tradiţia şi va organiza în perioada 16-18 septembrie în sala Polivalentă Dunărea, Cupa Arcada. Ediţia din acest an va avea o invitată de gală, OK Vojvodina Novi Sad, campioana Serbiei, o formaţie ce are prezenţe constante în grupele CEV Champions League. Careul echipelor participante va fi completat de trei echipe de top din ţara noastră: SCM U Craiova, Steaua Bucureşti şi CSM Arcada, reprezentanta României în Liga Campionilor. „Ne bucurăm că vom avea adversari puternici la acest turneu foarte îndrăgit, ne interesează jocuri tari înainte de startul sezonului. Va fi un super-turneu", a declarat selecţionerul Sergiu Stancu. Echipa gălăţeană a efectuat un stagiu de pregătire centralizată la Cheile Grădiştei şi după revenirea acasă va continua antrenamentele şi va susţine o serie de meciuri amicale.

Citeşte mai departe ...

Bursele ANIS pentru universitarii tineri

Începând cu 1 septembrie, cadrele didactice universitare pot să se înscrie în programul ”Bursele ANIS”. Pentru al patrulea an consecutiv, programul Bursele ANIS îşi propune să sprijine cadrele universitare tinere prin oferirea unor sponsorizări de 5.000 de euro/proiect selectat. Pe lângă tehnologiile deja consacrate, anul acesta sunt aşteptate şi proiecte din categoria Blockchain.
În primele trei ediţii ale programului s-au oferit sponsorizări în valoare totală de 165.000 de euro, către 33 de proiecte selectate. Acestea au fost selectate dintre 98 de cursuri înscrise, care se derulează în 26 de facultăţi, aflate în opt oraşe la nivel naţional. Totodată, programul a stat la baza creării a trei colaborări între mediul academic şi companii, pe proiecte de R&D.

Programul Bursele ANIS a fost lansat în anul 2018 la iniţiativa ANIS pentru a stimula eforturile depuse de cadrele didactice tinere în introducerea celor mai noi tehnologii din industrie şi a unor tehnici de predare inovative în curricula universitară. Programul are o acoperire naţională, iar aplicanţii ale căror proiecte sunt selectate beneficiază de o sponsorizare a activităţii didactice în valoare de 5.000 de euro.
Pentru a se încadra în criteriile de eligibiltate, candidaţii trebuie să aibă până în 40 de ani (vârstă împlinită în anul aplicării) şi să deţintă titlul de doctor, respectiv gradul didactic de lector universitar, ori pot fi asistenţi universitari, care se pot înscrie cu soluţii de actualizare a laboratorului. Aceştia din urmă trebuie să aibă acordul cadrului didactic titular, urmând ca sponsorizarea să se împartă în funcţie de elementele inovatoare introduse de fiecare parte (min. 50% pentru asistenţii universitari).
Cursurile propuse de aceştia trebuie să se încadreze în domeniile: AI & Machine Learning, Cyber security, Big data, Health Tech, Blockchain, Fintech, Tech for All (introducerea cursurilor de tehnologie în facultăţile non-IT). Candidaţii vor trece printr-un proces de evaluare preliminară, în baza aplicaţiei scrise şi a unui clip video în care vor prezenta elementele inovatoare ale cursului sau laboratorului. Ulterior, finaliştii vor susţine un interviu cu membrii comitetului de evaluare.
Intervalul de înscriere a proiectelor este 1 – 18 septembrie 2021, iar regulamentul programului şi criteriile de evaluare pot fi consultate la https://anis.ro/programe/.

Citeşte mai departe ...

Reprezentanți sanitari pe fiecare școală

Începând de luni dimineață, la nivelul fiecărei școli din țară a fost desemnat un responsabil de protecție sanitară, care va facilita și legătura dintre părinți și reprezentanții direcțiilor de sănătate publică (DSP), a anunțat în această dimineață, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Măsura nu este una nouă, și anul trecut în ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătatății, care a reglementat începerea școlii, erau trecute persoanele responsabile sanitar la nivelul fiecărei unități de învățământ.

„Vom transmite formulare pentru acordul expres al părinților, vaccinarea se va face doar cu acordul expres al părinților. Începând din această dimineață, avem la nivelul fiecărei școli din România un responsabil desemnat pentru protecție sanitară și pentru facilitarea legăturii între reprezentanții DSP și părinți. Acțiunile vor începe încă din această săptămână, vor fi acțiuni interactive, în care părinții vor putea adresa întrebări legitime către cei care au competența de a oferi răspunsuri.”, a precizat Câmpeanu

Citeşte mai departe ...

Vernisaj expoziţie foto-documentară

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, instituţie aflată sub patronajul Consiliului Judeţean Galaţi, vă invită miercuri, 25 august, 2021, ora 14.00, la vernisajul expoziţiei temporare foto-documentară „Tranziţia către comunism. 23 august 1944 - 30 decembrie 1947 la Galaţi”, documentată şi pregătită de muzeograf Mihaela Damian. „Perioada cuprinsă între 23 august 1944 şi 30 decembrie 1947 a reprezentat, în istoria contemporană românească, un interval încărcat de speranţă şi tragism, în care s-au confruntat două proiecte de societate, proiectul democratic şi cel totalitarist al comuniştilor din România îndrumaţi şi sprijiniţi nemijlocit de sovietici. În doar trei ani, evenimentele de pe scena politică s-au derulat cu repeziciune, iar odată cu instalarea la 6 martie 1945 a guvernului dr. Petru Groza schimbările din plan social şi instituţional au arătat limpede direcţia spre care se îndrepta România. Despre modul în care s-au petrecut toate aceste schimbări la Galaţi, despre personajele care s-au aflat în prim-planul scenei politice locale şi cum a trăit populaţia oraşului o perioadă dificilă marcată de distrugerile războiului, lipsuri, foamete şi de obligaţiile împovărătoare ce decurgeau din condiţiile armistiţiului, veţi afla prin intermediul acestei expoziţii inedite” (muzeograf Mihaela Damian). Vernisajul expoziţiei va avea loc la Muzeul de Istorie ”Paul Păltănea” Galaţi, Secţia Lapidarium, str. Maior Iancu Fotea nr 2 bis (vizavi de Biserica Greacă). Expoziţia va rămâne deschisă timp de o lună.

Citeşte mai departe ...

Peste 100 de migranți români, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi

 
În Duminica a IX-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați. La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiu, dar și conaționali plecați în străinătate și veniți acasă în această perioadă de vară.
 
„În cadrul slujbei, au fost rostite rugăciuni speciale pentru slujitorii Sfintelor Altare şi credincioşii români din diaspora. La momentul cuvenit, mulți copii prezenți la slujbă împreună cu părinții lor au primit Sfânta Împărtășanie. În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică din această Duminică în care sunt relatate două minuni săvârșite de Mântuitorul nostru Iisus Hristos atunci când Apostolii traversează Marea Galileei pentru a ajunge în Capernaum, și anume, minunea umblării pe mare și cea a potolirii furtunii. Totodată, ierarhul a evidențiat efortul și sacrificiul pe care mulți români plecați la muncă în străinătate, îl fac pentru a păstra identitatea națională, credința strămoșească și comuniunea cu cei de același neam”, au anunțar reprezentanții Arhiepiscopiei Dunărea de Jos.
 
Peste 100 de români migranţi din cele două judeţe ale Eparhiei Dunării de Jos, împreună cu preoţii din parohiile din care aceştia fac parte, au venit astăzi la Galaţi pentru a participa la Sfânta Liturghie şi a primi binecuvântare de la ierarhul locului.
 
Reîntâlnirea cu românii care trăiesc pestre hotarele ţării, mai întâi la Sfânta Liturghie, apoi la masa dragostei din spaţiul natural al parcului arhiepiscopal, a dus multă bucurie, comuniune frăţească şi mulţumire sufletească.
 
La final, ierarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toţi migranţii români veniţi la întrunire şi le-a oferit mai multe volume apărute în ultima perioadă la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Numeroasele date statistice ne arată că în prezent aproape 10 milioane de români trăiesc astăzi în afara României, un aflux mare al migrării acestora fiind în anul 2007, când peste 415.000 de români au plecat din România, cei mai mulţi stabilindu-se în Italia, Spania şi
Citeşte mai departe ...

Prognoza meteo. Vremea se răcește și vor fi condiții de ploaie

Vremea se răcește în toată țara în următoarele două săptămâni, 23 august-5 septembrie, anunță meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie. De asemenea, va ploua în aproape toate regiunile.

În Moldova, pe 23 și 24 august valorile termice se vor situa în jurul normelor climatologice specifice perioadei, cu valori medii ale maximelor de 28 de grade și ale minimelor de 14...16 grade. Între 25 august și 5 septembrie vremea se va răci, astfel încât regimul termic va avea valori diurne între 22 și 24 de grade, ușor mai ridicate în 27 și 28 august, spre 26 de grade, iar nocturne între 12 și 14 grade.

Vor fi condiții de ploaie pe aproape tot intervalul de prognoză, însă în zilele de 24, 25 și 26 august instabilitatea atmosferică va fi accentuată și va determina cantități mai însemnate de apă.

Citeşte mai departe ...

Raed Arafat exclude un nou lockdown în România: Vom limita accesul parțial, dar nu total

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, spune că nu se așteaptă la un nou lockdown în România, în cazul în care va crește numărul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2.

”Clar, luăm decizii evitând închiderea economiei și închiderea școlilor și încercând să mergem mai mult pe soluții țintite local, zonal, pe anumite activități poate să limităm accesul parțial, dar nu total, pentru a proteja și personalul care lucrează și pentru a evita răspândirea. Este o răspândire care se face foarte ușor a variantei Delta”, a spus Raed Arafat, la Digi 24.

Despre un eventual lockdown în România, Arafat a spus că nu asta este intenția și nu crede că se va întâmpla.

”Nu asta e intenția și nu cred. Totuși, avem și câteva milioane de persoane vaccinate. Asta va avea un efect să scadă impactul pe sistemul sanitar sau să limiteze impactul. Nu mă aștept la un lockdown sau la măsuri dure cum au fost luate în alte state pe parcursul valurilor trecute”, a mai spus șeful DSU.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri