Menu
RSS
Este oficial: Marian Barbu este noul rector al UDJ Galați

Este oficial: Marian Barbu este nou…

Senatul Universității a...

Premierul Ciolacu, mesaj pentru pensionari: Îi asigur că rămânem la fel de hotărâți cu privire la plata pensiilor recalculate în septembrie

Premierul Ciolacu, mesaj pentru pen…

Premierul Marcel Ciolacu ...

Intersecția străzilor Oltului și Vrancei, închisă traficului rutier timp de trei săptămâni

Intersecția străzilor Oltului și Vr…

Pentru executarea lucrări...

Palmeres frumos pentru Galați și la Olimpiadele de Științe exacte

Palmeres frumos pentru Galați și la…

Vești bune de la Olimpiad...

Dan Nica, victorie în PE: Industria oțelului a fost recunoscută ca industrie strategică la nivelul Uniunii Europene!

Dan Nica, victorie în PE: Industria…

Industria oțelului a fo...

Se redeschid două zone tematice la Grădina Botanică Galați: Grădina Senzorială și Botanica Distractivă

Se redeschid două zone tematice la …

Începând cu data de 1 mai...

Jandarmeria Galați caută ofițer psiholog

Jandarmeria Galați caută ofițer psi…

Inspectoratul de Jandarmi...

Ciolacu, avertisment către operatorii de jocuri de noroc: Toți cei care nu-și mută urgent aparatele rămân fără licență!

Ciolacu, avertisment către operator…

Premierul Marcel Ciolacu ...

Polițiștii de aur ai Inspectoratului de Poliție Județean Galați

Polițiștii de aur ai Inspectoratulu…

Mihai Tâmpeanu și Butură ...

Prev Next

Miercuri, 11 August 2021 - Regional Press

Încă două parcări de reședință disponibile pentru rezervare în Galați

  • Publicat în Social

Rezervarea locurilor în parcările de reședință din Mazepa II, subzona 15A, și Țiglina II, subzona 10B, se va face în intervalul 15 august, ora 0.00 – 17 august, ora 23.59, informează Primăria municipiului Galați.  

După finalizarea perioadei de rezervare, în intervalul 18 august, ora 8.30 – 27 august, ora 13.00, se pot depune cererile pentru atribuire în aceste zone, însoțite de documentele privind domiciliul, autovehiculul și încadrarea într-un grad de handicap, acolo unde este cazul. Documentația de atribuire se poate depune, în perioada amintită, la registratura primăriei sau electronic la adresa e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Prima etapă în atribuirea locurilor de parcare din parcările de reședință este rezervarea online a locului, care se poate face numai prin accesarea aplicației informatice la adresa https://parcarigalati.gisapp.ro, aplicație care va fi activă pentru rezervări doar în perioada menționată pentru fiecare zonă.

IMPORTANT. Fără codul de rezervare generat de platformă, nu se acceptă cererea de atribuire și documentația.

Următoarea zonă unde se vor atribui locurile de parcare de reședință este Micro 18, subzonele 4 A, B, C, D, pentru care se poate face rezervare în intervalul 22 august, ora 0.00 – 24 august, ora 23.59, iar documentele pentru această zonă se pot depune în intervalul 25 august, ora 8.30 – 3 septembrie, ora 13.00.

Pot rezerva și li se atribuie locuri de parcare în parcările de domiciliu/reședință doar  persoanele cu domiciliul/reședința în municipiul Galați, în zona de deservire a parcării, care:

- nu figurează în evidențele fiscale ale autorității locale cu obligații bugetare restante, inclusiv amenzi contravenționale;

- au în proprietate/folosință un autovehicul;

- au solicitat prin intermediul programului online de rezervare a locurilor de parcare postat pe site-ul municipiului Galați.

Nu vor aplica pentru rezervare persoanele fizice care:

- nu pot dovedi domiciliul/reşedinţa în imobilele arondate parcărilor de domiciliu/reședință;

- deţin garaje amplasate în municipiul Galați;

- nu deţin un autovehicul în proprietate/folosință/utilizare.

În cazul în care sunt mai multe cereri de rezervare pentru același loc de parcare, se va proceda la atribuirea prin licitație, precizează municipalitatea gălățeană.

Citeşte mai departe ...

Mii de noutăți editoriale își așteaptă cititorii la BVAU

Consiliul Județean Galați și Biblioteca Județeană ”V.A. Urechia” pun la dispoziția cititorilor peste 5.000 de volume noi, dedicate atât adulților, cât și copiilor și adolescenților.

Biblioteca a făcut o nouă achiziție de carte, cu fonduri asigurate de Consiliul Județean, în urma căreia au intrat în colecțiile instituției nu mai puțin de 5.054 de volume noi, în valoare de 140.000 de lei.

Noile cărți achiziționate sunt din domeniile solicitate de cititori: literatură beletristică, istorie, filozofie, religie, dezvoltare personală, psihologie, pedagogie, economie, medicină etc. Invităm cititorii să consulte și catalogul electronic online al Bibliotecii.

Îi așteptăm cu drag pe gălățeni, la Bibliotecă, pentru a se bucura de noile titluri pe care Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” le-a achiziționat special pentru ei!

Citeşte mai departe ...

Pe ce mai toacă Guvernul banii: Campanie de divertisment – Te vaccinezi și câștigi! Bonuri de masa și bilete de loterie

Coaliția de guvernare a agreat soluția acordării de bonuri de masă pentru persoanele care se vaccinează anti-COVID. Declarația a fost făcută  de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, care a participat la ședința coaliției.

Ioana Mihăilă: ”Am agreat o măsură care a fost propusă și anume bonurile de masă pentru cei care se vaccinează de acum încolo și urmează să vedem posibilitățile tehnice pentru a organiza loterii pentru persoanele vaccinat. Propunerea este de aproximativ 100 de lei pentru un bon de masă pentru vaccinare completă, a doua doză de Pfizer sau prima doză de Johnson.”

Premierul Florin Cîțu a explicat după ședință că vor fi alocate fonduri de 50.000 de lei pentru ambele programe, acordarea de bonuri de masă și loteria pentru persoanele vaccinate. El a precizat că, dacă acestea funcționează bine, pot exista pe viitor și proiecte mai ample.

Citeşte mai departe ...

Rezultate impresionante pentru şahiştii gălăţeni la concursuri internaţionale

  • Publicat în Sport

Săptămâna trecută s-au desfăşurat două concursuri internaţionale de şah. La Arad, a avut loc cea de-a XIV-A ediţie a Arad Internaţional Open, probabil cel mai puternic turneu internaţional ce se organizează în România. Galaţiul a fost reprezentat cu succes de ACS Smart care a obţinut rezultatele: turneul A Open seniori: Samuel Timotei Ghimpu 6,5 puncte, cu dublă legitimare Smart -CSU Universitatea de Vest Timişoara, locul V în clasamentul general; Dragoş Andrei Antonică 6,5p - locul VI; Ioan Marius Işfan 6,5 p - locul I Elo sub 2250, locul VII la general; Alexandru Emilian Crăciun 5,5 p - locul III Elo sub 2250 şi locul 13 la general. Rezultate notabile au reuşit şi Cristian Mihai şi Sebastian Ţăran, care şi-au crescut coeficientele Elo.
CSM Galaţi a participat cu şapte sportivi la Festivalul Internaţional de şah „Al Dahra”, care s-a desfăşurat la Brăila în weekend. Pe lângă sportivii legitimaţi au mai participat şi trei sportivi care doresc să se legitimeze la clubul gălăţean: Sofia Teodorescu - 6 ani, George Cernencu - 9 ani şi Cătălin Ghimpu - 14 ani. S-au remarcat: Sofia Teodorescu, care a terminat pe locul I la categoria începători, cu 3 puncte din 6 partide şi Cătălin Ghimpu, 5 p din 6 partide. Alina Vorniceanu a ocupat locul I la feminin cu 3,5 puncte iar Randi Galeş 3,5 p a fost primul la categoria Under 12. Andreea Paiovici a ocupat locul 2 în întrecerea feminină iar Răzvan Tudoroiu a ocupat locul III în concursul masculin(40 de participanţi), cu 4,5 puncte. S-au mai remarcat: Cristian Chipăilă, Dragoş Leu şi Ioana Avram Corbu. Sportivii de la CSM au fost însoţiţi de antrenorul Lucian Jugaru şi de Adrian Smărăndoiu.

Citeşte mai departe ...

Lucrările avansează la Sera de Plante Exotice de la Grădina Botanică Galați

 
Pas cu pas, scheletul metalic inestetic din curtea Grădinii Botanice se transformă într-o frumoasă și modernă seră de plante tropicale. Este o lucrare complexă, având în vedere că fundația și structura metalică aferentă au fost abandonate mai bine de două decenii.

„Lucrările avansează, iar de fiecare dată când apare o problemă sau un blocaj discut la fața locului cu specialiștii, astfel încât să putem găsi cele mai bune soluții. Constructorul lucrează la structura palmariului, unde vor fi expuși palmieri de aproape 20 de metri înălțime. De asemenea, spațiul expozițional suplimentar, care este realizat de la zero în cadrul acestei investiții, este deja mai bine de jumătate amenajat.

Am discutat personal cu toți cei implicați în acest proiect pentru a accelera lucrările, astfel încât să putem oferi gălățenilor un nou spațiu de relaxare cât mai curând posibil. Cu siguranță, acest spațiu, în care gălățenii vor putea admira plante exotice aduse din diverse colțuri ale lumii, va deveni unul dintre cele mai apreciate și vizitate locuri din Galați”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați. 
Citeşte mai departe ...

Aniversarea unei provincii romane

O diplomă militară romană, descoperită la Porolissum, atestă că, la 11 august 106, se constituise provincia romană imperială Dacia. Dacia romană (106 – 271) a fost o provincie romană după cucerirea Daciei de către Imperiul Roman sub conducerea lui Traian în 106 şi a durat până în 271, deci un total de 165 de ani. Porolissum a fost un oraş roman din Dacia. Stabilit ca tabără militară în anul 106 d.C., în timpul războaielor daco-romane ale lui Traian, oraşul s-a dezvoltat repede prin intermediul comerţului cu băştinaşii daci, şi a devenit capitala provinciei romane Dacia Porolissensis în 124 d.C. Situl este unul dintre cele mai mari şi mai bine păstrate din România. Se găseşte pe Măgura Pomăt de pe teritoriul satului Moigrad-Porolissum. În anul 106 d.C., la începutul celui de-al doilea război împotriva dacilor, împăratul roman Traian a înfiinţat un punct fortificat pe locul oraşului, pentru a apăra principalul loc de trecere prin Munţii Carpaţi. Fortul, costruit iniţial din lemn pe fundaţii de piatră, găzduia circa 5.000 de soldaţi din trupele auxiliare, transferaţi din Spania, Galia şi Britania. Chiar dacă numele Porolissum pare a avea o origine dacă, arheologii încă nu au descoperit dovezi ale vreunei aşezări dace care să fi precedat fortul roman. În deceniile următoare, fortul a fost mărit şi reconstruit în piatră (poate în timpul domniei lui Marcus Aurelius), şi o aşezare civilă s-a dezvoltat în jurul centrului militar. Când Hadrian a creat noua provincie Dacia Porolissensis (denumită astfel după oraşul deja relativ mare) în 124 d.C., Porolissum a devenit centrul administrativ al acesteia. Sub împăratul Septimius Severus, oraşul a primit statut de municipium, permiţându-le conducătorilor şi negustorilor săi să lucreze în mod independent. Deşi romanii s-au retras din Dacia în 271 d.C. sub Aurelian, iar oraşul a fost abandonat de către fondatorii săi, dovezile arheologice arată că a rămas locuit timp de mai multe secole după această dată.

Citeşte mai departe ...

Trei cutremure în România! Ce magnitudine au avut și unde s-au simțit

Trei cutremure s-au produs în noaptea de marți spre miercuri, în mai puțin de jumătate de oră, în zona seismică Vrancea. Două dintre ele s-au simțit și în Galați și Brăila.

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi pentru Fizica Pământului (INCDFP), primul cutremur s-a produs la ora 1.06 în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, şi a avut o magnitudine de 2,9, la o adâncime de 117 kilometri.

„Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 65km E de Brasov, 73km NE de Ploiesti, 120km S de Bacau, 125km N de Bucuresti, 125km V de Braila, 127km V de Galati, 144km NE de Pitesti, 179km E de Sibiu, 190km N de Ruse, 202km SV de Iasi”, precizează INFP. 

Al doilea seism s-a înregistrat la ora 1.22 în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, şi a avut o magnitudine de 2,5, la o adâncime de 102 kilometri.

De pe site-ul INFP aflăm că al treilea cutremur a avut loc la ora 1.32, în în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău. Magnitudinea a fost de 2,5, la adâncimea de 139 km.

Citeşte mai departe ...

Mii de gălățeni din cartierul Mazepa nu vor avea apă potabilă, timp de 12 ore!

Societatea Apă Canal Galați anunță că joi, 12.08.2021, se vor executa lucrări de cuplare a unui tronson de conductă nouă și a unui tronson de conductă cu rol de provizorat în str. Al.Cernat, între strada C.Porumbescu și blocul M5. Timp de 12 ore, locuitorii din cartierul Mazepa II nu vor avea apă la robinete.
 
Lucrările programate vor conduce la sistarea apei între orele 08.00 – 20.00 pentru o parte dintre consumatorii din Cartier Mazepa II, respectiv blocurile: M5, M5A, M6, M7, D1A, D1B, D2A, D2B, D3A, IC1-IC3, LC1-LC9, E1-E3, CL1-CL3, L4-L6, M8-M15, F7, ROKA, COLIBRI, ATENA, Inspectoratul de stat in Constructii, ENGIE, ING Bank, VIVA, Centrul de transfuzii, Penny Market, Restaurant Blue Aqua, Vila Belvedere, Complex Ancora, Biserica Trei Ierarhi, Plase Pescărești, abonati casnici din str. C-tin Brâncoveanu, Română, Al.Cernat, C.Porumbescu, Armata Poporului, Piața Falezei, Râpei, Marinarilor, Garibaldi, Mărășești, Șoimului, Berzei, Ovidiu, Victoriei.
 
Lucrările se execută în cadrul obiectivului de investiții „Reabilitare rețea apă potabilă Dn 350 + Dn 300 + Dn 200 + Dn 100 str. A.Cernat-Armata Poporului”, realizat din surse proprii ale societății.
 
Societatea Apa Canal SA Galați asigură numai asistența tehnică pe parcursul lucrărilor, execută manevrele specifice de golire/umplere rețea, închidere și deschidere vane, precum și spălarea rețelei de distribuție la finalizarea lucrărilor executate de către constructor.
 
Pentru situații deosebite, Apă va pune la dispoziție cisterna cu apă, cererile putând fi făcute la Dispeceratul societătii noastre, la numerele de telefon 0236/463294 și 0236/473380 int.133.
 
„Ne cerem scuze față de consumatorii afectați de sistarea apei potabile, mulțumim pentru înțelegere și îi asigurăm că echipele care execută lucrările vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei potabile într-un interval cât mai scurt de timp”, a transmis Apă Canal. 
Citeşte mai departe ...

Ciolacu: Cîţu guvernează pentru 1% dintre români, nu pentru restul de 99%. Trăiește într-o lume paralelă

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, reacționează la declarația premierului Florin Cîţu care a anunţat că „România are din ce în ce mai multe salarii mari”. Ciolacu susține că şeful Guvernului „trăieşte într-o lume paralelă faţă de restul românilor, dar a spus un mare adevăr: domnul Cîţu guvernează pentru unu la sută dintre români, nu pentru restul de 99 la sută”.

„E evident că Cîțu trăiește într-o lume paralelă față de restul românilor, dar a spus un mare adevăr: guvernează pentru 1% dintre români. Cred că îl contrazice și pe Isărescu, avem cea mai mare inflație, peste 5 la sută, la curent au crescut prețurile, benzina e 6 lei, 32 la sută dintre români trăiesc la limita sărăciei, 90 la sută dintre angajați au sub 1000 de euro. 2 milioane de pensionari au pensie sub 1000 de RON. 1,6 milioane dintre români au salariu minim, o treime dintre angajați din zona privată trăiesc cu salariul minim, un salariu de protecție socială, iar alocațiile nu au fost dublate. Asta este România reală, nu România domnului Cîțu, care nu știe cât costă o pâine. INS e în subordinea lui Cîțu”, a declarat Marcel Ciolacu la România TV.

Ciolacu a comentat și declarația premierului care a spus că nu știe cât costă o franzelă pentru că nu mănâncă pâine. 

„S-a scumpit cu 18 la sută! Domnul Cîțu nu știe! Dânsul nu consumă pâine. E clar, trăiește într-o lume paralelă, urgența Guvernului este să-și ocupe funcțiile din partide. Noi asistăm la un an de guvernare ratat din incompetență, din lipsă de profesionalism clar în plină pandemie. O să vedeți ce o să pățim cu valul patru din lipsa vaccinării. E o luptă acerbă pentru șefia USR sau PNL. E un an ratat, cu un deficit bugetar de 10 la sută. Ne vom închide anul ăsta tot cu 10 la sută. Să vedem cu cât se închide euro, cred că va depăși 5 lei. Urmează cea mai mare inflație pe care a avut-o România în ultimii 30 de ani. Atunci vom cunoaște realitatea. Comisia ne va cere să ne reîncadrăm într-un deficit normal, gradual, până în 2024, să revenim la 3 la sută. Eu nu înțeleg de ce prim-ministrul evită să informeze populația de ceea ce va urma. Premierul a primit o scrisoare de la Comisie în care i se spune cum trebuie să se încadreze România în următorii ani. Am ajuns la un grad de îndatorare pe care nu-l mai putem suporta. Veniturile sunt înghețate. Legile ne țin să nu mai mărim absolut nimic. Recalcularea pensiilor e o minciună, e o îngrădire a legii, nu mai poți mări niciun venit în sistemul bugetar. Mediul privat va merge pe aceeasi linie”, s spus președintele PSD.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri