Menu
RSS
Testări medicale gratuite în comunele gălățene Suhurlui și Cuza Vodă

Testări medicale gratuite în comune…

Locuitorii din comunele g...

Președintele CJ Galați, întâlnire cu reprezentanți ai mediului academic și ai mediului de afaceri

Președintele CJ Galați, întâlnire c…

Parteneriatul Consiliul...

Voleibalistele de la CSU Galaţi şi-au reluat antrenamentele pentru sezonul 2023-2024

Voleibalistele de la CSU Galaţi şi-…

Galaţiul va fi reprezenta...

Atenție, șoferi: va fi închisă circulația autovehiculelor pe bulevardul Siderurgiștilor

Atenție, șoferi: va fi închisă circ…

Primăria municipiului Gal...

Costel Fotea: Clădirea Farmaciei Ținc, restaurată cu fonduri europene

Costel Fotea: Clădirea Farmaciei Ți…

Se lucrează din nou la ...

Ciolacu: Nu poţi să ceri doar sectorului privat să facă eforturi, trebuie ca şi statul să dea un exemplu!

Ciolacu: Nu poţi să ceri doar secto…

Premierul României, Marce...

Ziua Internațională de luptă împotriva cancerelor ginecologice

Ziua Internațională de luptă împotr…

Ziua de 20 septembrie est...

Botanica Distractivă

Botanica Distractivă

Te-ai întrebat vreodată c...

Un supermarket Kaufland din Galați, amendat de Protecția Consumatorilor

Un supermarket Kaufland din Galați,…

În data de 12 septembrie,...

Două persoane încarcerate, după ce o mașină și un camion s-au izbit

Două persoane încarcerate, după ce …

Astăzi, în jurul orei 14:...

Prev Next

Testări medicale gratuite în comunele gălățene Suhurlui și Cuza Vodă

Locuitorii din comunele gălățene Suhurlui și Cuza Vodă beneficiază în această toamnă de testări medicale și consultații gratuite, în cadrul caravanei „Nu am făcut destul”, organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Caravana va efectua câte două vizite în fiecare sat. În primul weekend se vor recolta probele de sânge și urină, iar în al doilea, odată cu venirea rezultatelor, se vor alătura și medicii pentru investigații mai amănunțite.

Pe 16 septembrie, a avut loc prelevarea de probe de sânge și urină în comuna Suhurlui. Pentru următoarele acțiuni ale caravanei, calendarul este următorul:

- 23 și 24 septembrie - consultații cu medici în comuna Suhurlui,

- 14 octombrie - prelevare probe de sânge și urină în comuna Cuza Vodă,

- 21 și 22 octombrie - consultații medicale în comuna Cuza Vodă.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor caravanei, investigațiile au ca scop depistarea bolilor oncologice și includ: analize de sânge și urină, ecografii mamare, consult urologic cu ecografie, teste PSA pentru prostată, dermatoscopii pentru depistarea afecțiunilor pielii, evaluare pentru riscul de cancer pulmonar, măsurarea tensiunii, glicemiei, greutății, înălțimii.

Testele vor fi realizate de către medici specialiști și rezidenți, asistente medicale, studenți la facultăți de medicină și elevi la școli postliceale sanitare.

Caravana se află la cea de-a zecea ediție și anul acesta mai ajunge în județele Brașov, Vaslui, Vrancea și Dolj.

„Pe lângă testările medicale gratuite, caravana aduce și o importantă componentă educațională pacienților din mediul rural. Aceștia vor fi în dialog constant cu medicii și voluntarii despre importanța prevenției și investigațiilor medicale, vor avea acces la pliante și broșuri informative și vor putea vizualiza video-uri educative în sălile de așteptare. De asemenea, pacienții cu suspiciuni de cancer vor fi redirecționați pentru investigații suplimentare gratuite și sprijiniți pe tot parcursul acestui proces”, potrivit comunicatului..

Pe parcursul celor 9 ediții precedente, caravana a testat peste 10.100 de persoane din localități rurale din 34 de județe, cu implicarea a peste 600 de medici, asistente și studenți voluntari. Doar în ultimii 5 ani, caravana a facilitat diagnosticarea a cel puțin 28 de cazuri de cancer (mamar și de piele).

Proiectul rămâne relevant în contextul în care România are un mare deficit de medici de familie, dar și de medici specialiști în marea majoritate a zonelor rurale (aproximativ 50% dintre medicii din România profesează în București și în 5 județe cu centre universitare).

În plus, România este pe ultimul loc în UE din punct de vedere al cheltuielilor cu sistemul de sănătate și al cheltuielilor cu medicina de familie.

Pe lângă toate astea, mortalitatea prin cancer în România este mai mare decât media UE și a crescut în ultimul deceniu, deși prevalența cancerului în România este mai mică decât media U.E. În anul 2022, CNAS nu a decontat nicio mamografie în nouă județe din țară.

Caravana „Nu am făcut destul” este organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și este susținută de Janssen, Synevo, Pfizer, Roche, iCredit, Novartis, Merck, Bristol Myers Squibb, Servier, Sanofi, Farmaciile Alphega, MSD, Caravana cu medici, Medist Imaging.

Parteneri media sunt Click Sănătate, Radio Trinitas, Radio România Antena Satelor, Viața liberă.

Citeşte mai departe ...

Ecologizare în pădurile din Galați

Peste 50 de silvicultori de la ocoalele silvice din cadrul Direcției Silvice Galați și 100 de voluntari au participat, sâmbătă, în cadrul Campaniei naționale “Let’s do it Romania” la acțiuni de ecologizare a suprafețelor de fond forestier, fiind vizate locațiile cele mai agresate de populație în privința normelor de curățenie și protecție a mediului înconjurător și în special a pădurilor.

Aceste puncte au fost suprafețele de fond forestier public al statului sau proprietate privată din zona Popasului Hanu Conachi (Ocolul silvic Hanu Conachi), aria naturală protejată Pădurea Fundeanu, Pădurea Adam, extravilanul localităților Berești și Ghidigeni (Ocolul silvic Grivița) și extravilanul comunei Drăgănești (Ocolul silvic Tecuci).

Potrivit Direcției Silvice Galați, participanții la acțiune au colectat peste 2.200 kg de deșeuri din categoria materialelor plastice, a metalelor sau hârtiei și cartoanelor.

Citeşte mai departe ...

Ce reduceri au studenții la trenurile CFR Călători

Studenții români și străini, în vârstă de până la 30 de ani, înmatriculați la învățământ cu frecvență în instituțiile de învățământ superior acreditate din România, beneficiază de legitimații de călătorie cu o reducere de 90% valabile la toate categoriile de trenuri (Regio, InterRegio și InterCity), clasa a 2-a, precum și de abonamente lunare cu reducere 90%, cu număr nelimitat de călătorii, la tren Regio și InterRegio, pe distanțe până la 300 km, clasa a 2-a, informează CFR Călători Galați.

Studenții orfani, precum și cei proveniți din centrele de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, beneficiază de legitimații de călătorie reducere 100%, valabile la clasa a 2-a a tuturor categoriilor de trenuri, precum și de abonamente lunare cu reducere 100% cu număr nelimitat de călătorii, la tren Regio și InterRegio, pe distanțe până la 300 km, clasa a 2-a.

Potrivit CFR Călători Galați, călătoriile la clasa 1 sau la vagon de dormit ori cușetă se efectuează cu plata integrală a diferențelor tarifare.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri