Menu
RSS
55 de utilaje lucrează pe străzile principale și secundare din orașul Galați

55 de utilaje lucrează pe străzile …

Primăria municipiului Gal...

Medicii de la Spitalul din Tecuci vor primi bani pentru navetă și chirie. Anunțul făcut de președintele CJ Galați

Medicii de la Spitalul din Tecuci v…

Președintele Consiliului ...

Oţelul şi-a mutat cartierul general în Antalya

Oţelul şi-a mutat cartierul general…

SC Oţelul Galaţi a ateriz...

A 13-a înfrângere pe semicerc

A 13-a înfrângere pe semicerc

Cea de-a 14-a etapă din L...

S-a redeschis circulația fără restricții pe și DN 24D, pe raza județului Galați

S-a redeschis circulația fără restr…

Compania Naţională de Adm...

Patru persoane din Ucraina rănite într-un accident în județul Galați

Patru persoane din Ucraina rănite î…

Poliția Galați a fost ses...

A murit Vasile Cristea, președintele Asociației Persoanelor cu Handicap din Galați

A murit Vasile Cristea, președintel…

Un om cu inima mare și ...

Utilajele de deszăpezire, în continuare în teren pe drumurile din județul Galați. Se intervine pentru înlăturarea efectelor ninsorii abundente

Utilajele de deszăpezire, în contin…

Drumarii lucrează fără op...

Epidemia de gripă se va încheia în aproximativ două săptămâni. Anunțul făcut de ministrul Rafila

Epidemia de gripă se va încheia în …

Ministrul Sănătăţii, Alex...

Prev Next

Ce investiții va face Apă Canal SA Galați în 2023

Pentru anul 2023, programul de investiții al operatorului regional APĂ CANAL S.A. Galați, cu finanțare din surse proprii (amortizare, profit reinvestit, fond IID), este în valoare de 30.243.317 lei.

„Cele mai mari sume sunt alocate pentru lucrări de investiții în infrastructura de alimentare cu apă din toată aria de operare, respectiv 41 UAT-uri (2 municipii, 2 orașe, 36 comune și zona de agrement Gârboavele), precum și din cele 6 UAT-uri pe care intentionăm să le preluăm în acest an”, se arată într-o postare pe pagina companiei.

La fel ca în anii anteriori, APĂ CANAL va investi și în surse alternative de producere a energiei electrice (ferme fotovoltaice), în cadrul programului de sustenabilitate al companiei. Această investiție este foarte utilă în situația economică actuală, de creștere accelerată a prețului energiei electrice, APĂ CANAL S.A. Galați fiind unul dintre marii consumatori de energie electrică din județ, energie necesară funcționării tuturor obiectivelor din aria de operare, conform sursei citate.

Alte investiții importante, incluse în programul fiecărui an, sunt cele în automatizare și digitalizare. În 2023 se va continua achiziția de contori cu citire la distanță, atât pentru clienții noi din localitățile aflate în aria de operare și din cele ce urmează a fi preluate, cât și pentru înlocuirea contorilor care ies din perioada de valabilitate metrologică.

Citeşte mai departe ...

Fonduri europene atrase pentru modernizarea a încă unui ”bastion” al Educației gălățene

 Este vorba de aproape un milion de euro, pentru modernizarea Școlii Gimnaziale nr. 28, activitate care este în plină desfășurare, echipele de muncitori desfășurând lucrări de la reabilitarea termică a clădirii, la modernizarea instalațiilor și amenajarea grupurilor sanitare.

Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, a subliniat că investiția le va oferi în final copiilor cele mai bune condiții de studiu.

„Lucrările sunt în plină desfășurare la clădirea acestei școli construită în urmă cu 60 de ani. Este vorba despre un amplu proiect cu fonduri europene pe care-l derulăm pentru a oferi copiilor cele mai bune condiții. Am prevăzut în principal reabilitarea termică, modernizarea instalațiilor, refacerea finisajelor, instalarea de aparate de aer condiționat și de panouri fotovoltaice, construirea de rampe și amenajarea de grupuri sanitare pentru persoanele cu dizabilități, refacerea aleilor, trotuarelor etc.

Valoarea proiectului cu fonduri europene este de 12,9 milioane de lei, din care 4,3 milioane de lei reprezintă contribuția de la bugetul local”, a declarat Pucheanu.

Citeşte mai departe ...

Galațiul, printre județele în care semințele de porumb, floarea-soarelui și sfeclă de zahăr sunt tratate cu pesticide interzise în UE

Organizaţiile Eco Ruralis, Romapis şi WWF România solicită retragerea autorizaţiilor emise de Ministerul Agriculturii pentru tratarea seminţelor de porumb, floarea-soarelui şi sfeclă de zahăr cu neonicotinoide şi conformarea la hotărârea Curţii de Justiţie Europene, care a decis pe 19 ianuarie 2023 că aceste derogări sunt nelegale.

„În cazul în care derogarea nu este anulată, dorim să informăm apicultorii şi cetăţenii că sfecla de zahăr se va trata cu clotianidin şi tiametoxam şi se va semăna în judeţele Alba, Bacău, Botoşani, Braşov, Brăila, Cluj, Covasna, Galaţi, Harghita, Iaşi, Mureş, Neamţ, Sibiu, Suceava, Vaslui, în perioada 1 martie - 30 mai. Iar tratamentele la porumb şi floarea-soarelui, cu imidacloprid şi tiametoxam, au început în 23 ianuarie şi se vor cultiva în toată ţara, "pe suprafeţele puternic afectate", conform textului derogării.

Menţionăm că imidaclopridul poate "beneficia" de derogări şi în cursul anului pentru culturile de toamnă (de cereale păioase), de pildă, în baza aceleiaşi motivări devenită standard şi tot la cererea cultivatorilor pe suprafeţe mari, în acest caz cultivatorii de porumb. Deci, o lungă perioadă din an, oamenii şi mediul sunt expuşi la riscurile asociate acestei substanţe, la care se adaugă multiplele alte tipuri de pesticide chimice care mai sunt folosite punctual, pe culturi/seminţe şi suprafeţe mai mici sau mai mari”, susţin reprezentaţii WWF România într-un comunicat remis miercuri Agerpres.

Aceştia afirmă că Ministerul Agriculturii a emis din nou o serie de autorizaţii "de urgenţă" pentru a permite şi anul acesta tratarea seminţelor de porumb, floarea-soarelui şi sfeclă de zahăr cu substanţe chimice extrem de toxice pentru albine, mediu şi om, decizia fiind luată înainte de Crăciun fără consultarea părţilor afectate (apicultori, societate civilă), la cererea şi în beneficiul a cinci organizaţii de fermieri mari.

Potrivit comunicatului, aceste substanţe (neonicotinoide) sunt interzise în Uniunea Europeană din anul 2018, iar Curtea de Justiţie Europeană a decis pe 19 ianuarie a.c. că aceste autorizaţii (derogări) sunt nelegale şi statele membre UE nu au voie să aprobe folosirea seminţelor tratate cu neonicotinoide.

„Substanţele în cauză sunt clothianidin, imidacloprid şi thiamethoxam şi sunt destinate a combate anumite insecte din sol care pot ataca seminţele plantelor, însă problema majoră este că acestea rămân în plantă şi afectează şi alte insecte "benefice" - albinele şi alţi polenizatori, prin faptul că se hrănesc cu polenul, nectarul şi gutaţia contaminate. De asemenea, la semănatul seminţelor tratate se produce praf încărcat cu pesticide care se dispersează în aer, constând într-o sursă suplimentară de stres atât pentru polenizatori, cât şi pentru mediu în general şi oameni. Pentru a se reduce această problemă (atenţie, e vorba de a se reduce, nu elimina), există numeroase reguli şi un anumit tip de echipament ce poate fi folosit la semănat, însă nerespectarea acestora duce doar la retragerea autorizaţiei de folosire a seminţelor tratate, iar societatea şi mediul înconjurător rămân să suporte costurile de sănătate asociate cu prezenţa pesticidelor în plante, sol, apă, aer, produse agricole şi alimentare”, explică WWF în comunicat.

Organizaţia de mediu afirmă că aproape trei sferturi dintre culturile agricole din lume depind, cel puţin parţial, de albine şi de alţi polenizatori. Dincolo de rolul în securitatea alimentară, polenizatorii sunt o componentă absolut vitală a ecosistemelor, prin rolul lor în asigurarea reproducerii plantelor din flora sălbatică. Declinul lor rapid, consemnat în tot mai multe cercetări ştiinţifice, anunţă o reală criză sistemică pentru sănătatea mediului şi securitatea alimentară, precizează WWF.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri