Menu
RSS
Intersecția străzilor Oltului și Vrancei, închisă traficului rutier timp de trei săptămâni

Intersecția străzilor Oltului și Vr…

Pentru executarea lucrări...

Palmeres frumos pentru Galați și la Olimpiadele de Științe exacte

Palmeres frumos pentru Galați și la…

Vești bune de la Olimpiad...

Dan Nica, victorie în PE: Industria oțelului a fost recunoscută ca industrie strategică la nivelul Uniunii Europene!

Dan Nica, victorie în PE: Industria…

Industria oțelului a fo...

Se redeschid două zone tematice la Grădina Botanică Galați: Grădina Senzorială și Botanica Distractivă

Se redeschid două zone tematice la …

Începând cu data de 1 mai...

Jandarmeria Galați caută ofițer psiholog

Jandarmeria Galați caută ofițer psi…

Inspectoratul de Jandarmi...

Ciolacu, avertisment către operatorii de jocuri de noroc: Toți cei care nu-și mută urgent aparatele rămân fără licență!

Ciolacu, avertisment către operator…

Premierul Marcel Ciolacu ...

Polițiștii de aur ai Inspectoratului de Poliție Județean Galați

Polițiștii de aur ai Inspectoratulu…

Mihai Tâmpeanu și Butură ...

Ministerul Muncii: Banii pentru plata pensiilor au fost viraţi integral către Poşta Română

Ministerul Muncii: Banii pentru pla…

Banii pentru plata pensii...

CSM Arcada Galați, „doar” vicecampioana României

CSM Arcada Galați, „doar” vicecampi…

Sezonul 2023-2024 din Div...

Prev Next

Joi, 05 August 2021 - Regional Press

APDM Galați are un nou director general

Întrunit joi, 5 august, în ședință, Consiliul de Administrație al APDM Galați a numit un nou director general al companiei, în persoana lui Nicolae Vizinteanu.

Fost  manager general și administrator al Romanel International Group SA, Port Brăila, Vizinteanu va intra pe funcție în data de 9 august, a doua zi după expirarea mandatului actualului director general, Alexandru Șerban.  

APDM Galați este a doua mare companie gălățeană de la Dunăre la care directorul general liberal este înlocuit în funcție, prin ordinul ministrului USR al Transporturilor, Cătălin Drulă.

Cu două săptămâni în urmă, la AFDJ Galați, locul lui Sorin Crețu a fost luat de Cătălin Ciupercă.

Citeşte mai departe ...

VIDEO DJ242 inundat, după ce râul Chineja a ieșit din matcă. Acuzațiile aduse de un deputat

Ploile torențiale de miercuri seară din județul Galați au făcut ca pârâul Chineja să iasă din albie și să provoace inundații pe DJ 242, în zona localității Umbrărești. Deputatul PSD Laurențiu Gîdei spune că de vină sunt lipsa decolmatărilor.

 Reprezentanții ISU Galați spun că, în prezent, o porțiune de aproximativ jumătate de kilometru de drum este inundat și se folosesc rute ocolitoare. Se intervine cu un utilaj de mari dimensiuni pentru deblocarea drumului.

Deputatul Laurențiu Gîdei spune că lipsa decolmatărilor a dus la inundațiile de miercuri noapte.

„Când " dracu" politic își bagă coada, când iresponsabilii ocupă funcții, când politrucii sunt unși directori și devin sclavii partidelor politice!(PNL, USR, PLUS, UDMR)
Râul Chineja, Tg.Bujor - Umbrărești REFUZAT ( singura lucrare de decolmatare respinsă politic de marionelele care conduc Apele Române - Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad)
Fără motive reale, doar politic scormonite, solicitarea decolmatării râului a fost singura lucrare scoasă din programul lucrărilor acestei instituții publice transformată în moșia proprie a partidelor care guvernează țara!
Dezastrele sunt iminente și chiar se produc!
Va trebui să vă asumați porcăriile! Incompetența și reavoința slugilor politice care conduc instituții publice este de neacceptat!
Natura nu are culoare politică!
E trist dar va trebui să găsim soluții, să înțelegem de ce se decolmatează în funcție de culoarea politică.
Voi solicita răspunsuri și voi acționa în consecință împotriva ștabilor care conduc Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad, a Apelor Române”, a scris Gîdei, pe Facebook.

Citeşte mai departe ...

O Inimă de arici la V.A. Urechia

O carte pe zi: „Inimă de arici : Povestea unei mici călăuze care m-a învăţat ce înseamnă curajul” de Massimo Vacchetta, publicată în 2020 la Editura Polirom. În Inimă de arici, Massimo Vacchetta detaliază experienţa de medic veterinar care alege să se dedice exclusiv salvării şi îngrijirii aricilor, conturată în volumul 25 de grame de fericire, scris la patru mâini cu Antonella Tomaselli. Dincolo de întîmplările autobiografice gravitând în jurul relaţiei autorului cu mama sa, se întrezăreşte duioşia cu care acesta priveşte viaţa aricilor în vreme ce nu conteneşte să lupte împotriva pericolelor ce îi ameninţă şi a indiferenţei semenilor. O carte educativă, ce încurajează respectul pentru natură, făcându-ne să reflectăm la frumuseţea firii şi la responsabilitatea pe care toţi o avem în menţinerea echilibrului fragil prin care, răbdătoare, lumea noastră ne ocroteşte zi de zi, chiar dacă, adesea, noi uităm s-o admiram şi s-o preţuim.

Citeşte mai departe ...

O carte pe zi: The Fellowship of Eponyms and Eponymisms

Un nou volum de specialitate, de 372 de pagini, a fost tipărit la Editura LAP Lambert Academic Publishing, pe 9 iunie anul acesta. Autori sunt Cristina-Mihaela Popescu și Floriana Popescu, cadre didactice ale Universității Dunărea de Jos.

Această carte constituie partea a doua a monografiei dedicată studiului eponimelor, eponimismelor și al eponimiei, continuând călătoria deschisă de Eponymization as a key to Immortality (LAP-Lambert, 2021) într-un univers atât de puțin cunoscut din perspectiva lingvistică. De-a lungul istoriei lor, eponimele au desemnat o amplă și cuprinzătoare categorie denominativă care include nu numai eponime ci și metafore, metonimii, toponime și antonomaze. În ciuda sensului generalizator al termenului „eponim”, evident în diverse lucrări, atât „eponimele” cât și „eponimismele” reprezintă clase lexicale independente și clar delimitate care sunt caracterizate de o foarte mare flexibilitate și de disponibilitatea de a forma cuvinte noi. Capacitatea de adaptare formală (afixare, compunere, trunchiere etc.) și accesibilitatea morfologică asigură specificitatea eponimismelor în raport cu toate celelalte categorii de cuvinte aparținând grupurilor de „onime” precizate mai sus.

Volumul face o descriere cuprinzătoare a eponimismelor, grupându-le într-o mare varietate de clasificări bazate nu numai pe diverse criterii ci și pe relații etimologice, lexicale și/sau semantice. Interpretând taxonomiile din literatura de specialitate, aceasta monografie sintetizează informațiile existente și avansează concepte și formule nemenționate anterior. În paginile volumului se regăsesc detalii privind relațiile de sinonimie, antonimie, paronimie și polisemie manifeste la nivelul eponimismelor consemnate în literatura de specialitate și mult îmbogățite cu descoperiri ale creațiilor recente. Îmbinând în mod profitabil noțiunile proprii studiilor lexicale cu expertiza din domeniul terminologiei medicale (deoarece ponderea eponimelor și  a eponimsmelor este cu mult mai pregnantă în limbajul medical comparativ cu limbajul științific), această monografie este o apologie a culturii și a istoriei culturii eponimelor care ascund  în fiecare nume personal o minunată poveste de viață. 

Sesizând marile diferențe dintre cultura și literatura eponimică în abordările referitoare la construcțiile de acest tip din limbile engleză și română, volumul sugerează câteva direcții de cercetare care ar putea contribui la popularizarea eponimelor și a eponimismelor românești în cultura universală.  

Citeşte mai departe ...

PSD i-a luat în colimator pe miniștrii Educației și Sănătății pentru lipsă de coerență

PSD a solicitat miniştrilor sănătăţii şi educaţiei să ajungă urgent la un acord clar cu privire la tipul testelor anti-COVID şi la procedurile care să fie aplicate pentru testarea elevilor şi profesorilor în unităţile de învăţământ, având în vedere că mai este puţin până la începerea noului an şcolar.

”Având în vedere că au rămas mai puţin de şase săptămâni până la începerea noului an şcolar, este revoltătoare incapacitatea celor două ministere de a se pune de acord asupra acestor aspecte esenţiale pentru asigurarea prezenţei fizice la cursuri a tuturor elevilor din România. Declaraţiile recente de bune intenţii exprimate separat de către cei doi miniştri cu privire la acest subiect nu pot ţine locul unor decizii clare, aprobate prin acte normative, care să permită achiziţia din timp a testelor şi pregătirea unităţilor de învăţământ pentru aplicarea procedurilor care ar trebui stabilite în acest sens"afirmă social-democrații

Dacă în cazul elevilor cu vârsta mai mare de 12 ani există opţiunea vaccinării anti-COVID, pentru cei care nu au împlinit această vârstă testarea este singura cale prin care poate fi prevenită apariţia focarelor în cadrul unităţilor de învăţământ – mai spune PSD într-un comunicat recent făcut public.

Citeşte mai departe ...

Ultimele şanse la medalii la Tokyo

  • Publicat în Sport

Sportivii din delegaţia României vor evolua vineri la trei discipline sportive la Jocurile Olimpice de la Tokyo, atletism, kaiac-canoe şi lupte. Şanse la medalii ar fi la canoe simplu şi lupte dar vom vedea dacă se vor şi materializa. Programul sportivilor români în întrecerile de vineri 6 august (ora României): Atletism - 23:30 (joi) (Sapporo Odori Park) 50 km marş masculin: Marius Cocioran; Kaiac-Canoe: 3:44 (Sea Forest Waterway) canoe simplu, 1.000 m - masculin - Seria 1: Cătălin Chirilă, 4:08 (Sea Forest Waterway) canoe simplu, 1.000 m - masculin - Seria 4: Victor Mihalachi, 5:35 (Sea Forest Waterway) canoe simplu, 1.000 m - masculin - sferturi de finală: Cătălin Chirilă, Victor Mihalachi (dacă se califică); Lupte: 6:30 (Makuhari Messe A) categoria 50 kg feminin, libere - optimi de finală: Alina Vuc - Miglena Gheorghieva Selişka (Bulgaria), 6:20 (Makuhari Messe A) categoria 97 kg masculin, libere - optimi de finală: Albert Saritov - Abraham de Jesus Conyedo Ruano (Italia)

Citeşte mai departe ...

Handbalistele de la CSM Galaţi vor încerca să revină imediat în Ligă

  • Publicat în Sport

Nerăbdarea şi aşteptarea suporterilor gălăţeni a luat sfârşit şi secţia de handbal de handbal de la CSM Galaţi şi-a anunţat intenţiile pentru sezonul următor. Sub comanda antrenorului interimar Relu Druţu, un nume important din handbalul gălăţean, la primul antrenament care a avut la începutul săptămânii s-au prezentat 19 jucătoare. 10 dintre ele au jucat în sezonul precedent în Liga Florilor şi vor continua şi în Divizia A: Ana Maria Micu, Nicoleta Petre - Cristina Marcu, Cristina Andriţa, Daniela Corban, Raluca Tănasă, Mădălina Conache, Andreea Prescură, Ana Maria Lopătaru, Nikolina Knezevic. Noul proiect va avea în vedere formarea unei echipe autohtone din care majoritatea jucătoarelor să fie gălăţence. Din acest motiv, lotul a fost completat cu şase jucătoare din pepiniera proprie: Roxana Ivanov, Andreea Merlă, Iulia Eiler, Mălina Bichir, Iulia Sava şi Liliana Ticea. Au fost perfectate trei transferuri noi: Bianca Aron, 21 ani, portat, o gălăţeancă crescută la Danubius 2010, care a jucat la HCM Slobozia şi CSM Tg. Jiu, Mădălina Mureş, 27 ani, pivot, adusă de la HC Activ Prahova Ploieşti şi Iasmina Ichim, 21 ani, extremă dreaptă de la Dunărea Brăila. Antrenamentele se vor desfăşura în Galaţi şi vor alterna cu meciuri amicale. Sistemul competiţional şi data de start în eşalonul secund vor fi anunţate de FRH în perioada următoare.

Citeşte mai departe ...

Dan Nica, despre explozia prețurilor la utilități: Guvernul să ia măsuri urgente privind asigurarea protecției consumatorilor vulnerabili

Europarlamentarul PSD Dan Nica a trimis un mesaj public premierului Florin Cîțu prin care îi cere să nu se mai concentreze asupra luptei politice din PNL și să ia măsuri urgente în ceea ce privește asigurarea protecției consumatorilor vulnerabili.

Mesajul lui Dan Nica apare în condițiile în care prețul plătit de români pentru electricitate și gaze a crescut foarte mult, atingând niveluri record.

„Gazele au ajuns la maximul istoric din ultima sută de ani, energia electrică atinge un nou nivel record, iar prim-ministrul României vede în fața ochilor doar bătălia delirantă din PNL. Îi solicit candidatului Florin Cîțu să folosească scaunul și pixul de la Palatul Victoria pentru a lua măsuri urgente în ceea ce privește asigurarea protecției consumatorilor vulnerabili și să adopte o poziție în ceea ce privește Pachetul Fit for 55, propus de Comisia Europeană, cu o puternică dimensiune socială, care va crește și mai mult facturile la energie şi combustibil pentru toți cetățenii”, a explicat europarlamentarul Dan Nica.

Totodată, Nica vrea ca Guvernul să prezinte public ultimele evoluții ale PNRR. „Toamna se apropie, iar țara noastră are multe restanțe la Bruxelles, unele care ne pot arunca la periferia Europei”, a precizat Dan Nica.

Citeşte mai departe ...

Oţelul transferă pe filiera moldoveană

  • Publicat în Sport

Cu o săptămână înaintea primului joc oficial al sezonului, managerul tehnic Dorinel Munteanu a mai perfectat un transfer. Oţelul l-a înregimentat pe moldoveanul Maxim Cojocaru, 22 ani, fundaş central, născut la Chişinău ce şi-a început cariera la Dacia Buiucani. În 2014, la doar 15 ani Maxim s-a mutat în Spania şi a jucat la CE Jupiter şi UFB Jabac din Catalonia. Cojocaru a mai evoluat la Codru Lozova - Moldova, KF Vllaznia - Albania şi CSM Ceahlăul Piatra Neamţ, unde a „prins” 20 meciuri: 16 în campionat şi 4 în Cupa României. De menţionat faptul că Oţelul mai are în lot trei jucători originari din Moldova: Vasile Jardan, mijlocaş central; Vadim Crîcimari, atacant şi Dumitru Demian, mijlocaş dreapta. Primul joc oficial este program pe 11 august în faza a 2-a din Cupa României, Sporting Lieşti - SC Oţelul. Partida se va disputa pe „Lieşti Arena”, de la ora 17.30.

Citeşte mai departe ...

Concurs național de pescuit pentru nevăzători la Balta Zătun

La Complexul  de agrement de la Zătun, a avut loc, miercuri, cea de-a III-a ediţie a Concursului Naţional de Pescuit pentru Persoanele cu Deficienţe de Vedere. Anul acesta, peste 80 de concurenți și însoțitorii lor au răspuns invitației președintelui Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, şi a Asociaţiei Nevăzătorilor din România - filiala Galaţi, de a participa la această competiţie pescărească.

 “Toţi cei prezenţi astăzi la acest frumos concurs de pescuit sunt învingători. Am reușit și anul acesta să oferim persoanelor cu deficienţe de vedere o zi de relaxare în aer liber. Pentru mine, acest concurs este un proiect de suflet, un proiect unic în România, care anul trecut nu s-a putut desfășura din cauza pandemiei. Participanții s-au bucurat de natură, de vremea frumoasă, au socializat și s-au împrietenit cu alți pasionați de pescuit. Îi admir și le mulțumesc că ne oferă astfel de lecții de viață.”, a declarat Costel Fotea, președintele CJ Galați.

S-au acordat cinci premii, dintre care două premii speciale pentru cea mai mare captură şi pentru cel mai tânăr participant. Premiile au constat în echipamente profesionale de pescuit, adaptate pentru a fi utilizate de către nevăzători, și o tabletă.  

La această ediție au participat concurenți din 22 de filiale ale Asociaţiei Nevăzătorilor din România. La finalul competiţiei, toţi participanţii au fost invitați la un prânz cu specific pescăresc.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri