Menu
RSS
Intersecția străzilor Oltului și Vrancei, închisă traficului rutier timp de trei săptămâni

Intersecția străzilor Oltului și Vr…

Pentru executarea lucrări...

Palmeres frumos pentru Galați și la Olimpiadele de Științe exacte

Palmeres frumos pentru Galați și la…

Vești bune de la Olimpiad...

Dan Nica, victorie în PE: Industria oțelului a fost recunoscută ca industrie strategică la nivelul Uniunii Europene!

Dan Nica, victorie în PE: Industria…

Industria oțelului a fo...

Se redeschid două zone tematice la Grădina Botanică Galați: Grădina Senzorială și Botanica Distractivă

Se redeschid două zone tematice la …

Începând cu data de 1 mai...

Jandarmeria Galați caută ofițer psiholog

Jandarmeria Galați caută ofițer psi…

Inspectoratul de Jandarmi...

Ciolacu, avertisment către operatorii de jocuri de noroc: Toți cei care nu-și mută urgent aparatele rămân fără licență!

Ciolacu, avertisment către operator…

Premierul Marcel Ciolacu ...

Polițiștii de aur ai Inspectoratului de Poliție Județean Galați

Polițiștii de aur ai Inspectoratulu…

Mihai Tâmpeanu și Butură ...

Ministerul Muncii: Banii pentru plata pensiilor au fost viraţi integral către Poşta Română

Ministerul Muncii: Banii pentru pla…

Banii pentru plata pensii...

CSM Arcada Galați, „doar” vicecampioana României

CSM Arcada Galați, „doar” vicecampi…

Sezonul 2023-2024 din Div...

Prev Next

Marți, 17 August 2021 - Regional Press

Transelectrica începe execuția liniei aeriene care leagă Dobrogea de nord-estul țării

CNTEE Transelectrica SA anunță că începe execuția proiectului „Linia electrică aeriană (LEA) 400 kV dublu circuit Gutinaș-Smârdan”, finanțat din fonduri europene nerambursabile prin POIM 2014 – 2020.

Obiectivul principal al proiectului LEA 400 kV d.c. Gutinaș - Smârdan constă în creșterea capacității Sistemului Energetic Național pentru preluarea energiei produse din resurse regenerabile în zona Dobrogea și transportul acesteia către centrele de consum din restul țării, având ca efect creșterea semnificativă a securității furnizării energiei electrice în regiune. Proiectul este inclus în Planul Național de Dezvoltare a Rețelei Electrice de Transport pentru perioada 2020-2029 și în programul de investiții al Companiei.

Proiectul LEA 400 kV Gutinaș - Smârdan contribuie la dezvoltarea rețelei electrice de transport în zona de nord-est a țării, precum și la întregirea Inelului de 400 kV al României. Noua linie Gutinaș – Smârdan va avea o lungime de 140 de km și va străbate 26 de unități administrativ teritoriale din județele Bacău, Vrancea și Galați.

Valoarea totală a contractului este de aproximativ 248 de milioane de lei, iar proiectul va fi finalizat în termen de 24 de luni.

Citeşte mai departe ...

Şahul gălăţean va avea reprezentant în Consiliul Director

  • Publicat în Sport
Duminică 15 august a avut loc, în Aula Magna Carmen Sylva a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Adunarea Generală de Alegeri a Federaţiei Române de Şah. Cu acest prilej au fost aleşi vicepreşedinţii şi membrii Comitetului Director. Atmosfera a fost tensionată, cu multe şicane între cele două tabere: cea veche a preşedintelui Sorin Radu Iacoban, cel care a condus în ultimii opt ani destinele şahului din România şi cea nouă, avându-l lider pe Vlad Ardeleanu, fost jucător de şah în copilărie şi care în prezent este CEO al lanţului de clinici medicale Medima Health. În ciuda numeroaselor piedici, „opoziţia” a obţinut o victorie categorică, Vlad Ardeleanu Team câştigând cele două posturi de vicepreşedinţi şi şase membri în CD. Cu 106 voturi, gălăţeanul Lucian Gîlea a fost ales ca membru în Consiliul Director pentru următorii patru ani. „Sunt bucuros de rezultatul alegerilor dar greul abia acum începe. Împreună cu colegii mei ne propunem dezvoltarea şahului românesc astfel: mărirea bazei de selecţie prin practicarea şahului de masă, stagii de pregătire specializată pentru copiii şi junioriii talentaţi, competiţii de prestigiu european care să aibă loc în România, susţinerea şahiştilor profesionişti, popularizarea evenimentelor de şah care să ducă la dezvoltarea imaginii şahului românesc. Totodată, voi continua proiectele din cadrul clubului ACS Smart Galaţi, menţinând acelaşi standard ridicat”, ne-a declarat Lucian Gîlea, preşedintele ACS Smart Galaţi. Andrei Diaconescu şi Alin Berescu au fost aleşi ca vicepreşedinţi iar ceilalţi membri din CD sunt: Alin Câmpeanu (Arad), Tiberiu Georgescu (Bucureşti), Marius Ceteraş (Alba Iulia), Ciprian Nanu (Braşov) şi Alin Toma-Andreica (Cluj-Napoca). Un alt gălăţean, Lucian Jugaru, antrenor la CSM Galaţi, a adunat 76 de voturi, care au fost însă insuficiente pentru postul de membru.
Citeşte mai departe ...

BAC 2021 – sesiunea de toamna

Sesiunea august-septembrie a examenului de Bacalaureat 2021 a început luni. În noua etapă s-au înscris aproape 39.000 de candidaţi. Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor (1 - 3 septembrie), vor fi anunțate vineri, 3 septembrie.

Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi, 24.988 de candidați provin din promoţia 2020 - 2021, iar 13.958 de candidați din promoţiile anterioare, a anunțat duminică Ministerul Educației.Cine poate da examenul de bac în toamnă? La sesiunea a doua examenului de bacalaurea 2021 pot participa cei care nu s-au putut prezenta în sesiunea din vară sau care au picat examenul în sesiunea de vară, dar și candidații din promoțiile anterioare care au picat.
Nu pot participa cei care au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Cei care au fost dați afară din examen pentru aceste motive în sesiunea de vară au de așteptat încă două sesiuni, abia la a treia putând participa din nou.

Citeşte mai departe ...

Primul studiu privind eficiența vaccinurilor COVID în România

Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 au risc de deces de 14 ori mai mic decât cele nevaccinate, risc de internare și spitalizare în ATI de 12 ori mai mic și risc de infectare de 10 ori mai mic - sunt rezultatele primului studiu privind eficiența vaccinului efectuat în România, prezentate de medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19.

Eficiența împotriva infectării:

  • vaccinați peste 14 zile de la doza 2 - 90,2%
  • vaccinați 1-14 zile de la doza 2 - 83,9%
  • vaccinați primele 14 zile de la doza 1 până la doza 2 - 16,3%

Eficiența împotriva internării:

  • vaccinați peste 14 zile de la doza 2 - 92,8
  • vaccinați 1-14 zile de la doza 2 - 85,4
  • vaccinați primele 14 zile de la doza 1 până la doza 2 - 67%

Eficiența împotriva internării în ATI:

  • vaccinați peste 14 zile de la doza 2 - 92,1%
  • vaccinați primele 1-14 zile de la doza 2 - 80,5%

Eficiența împotriva deceselor:

  • vaccinați peste 14 zile de la doza 2 - 93,2%
  • vaccinați primele 1-14 zile de la doza 2 -79,6%

Concluzii - Vaccinarea cu schemă completă:

  • Scade de 14 ori riscul de deces
  • Scade de 12 ori riscul de spitalizare și de internare în ATI
  • Scade de 10 ori riscul de infectare cu SARS-CoV2

Datele în baza cărora a fost efectuat acest studiu sunt din perioada valului 3 al pandemiei în România, când tulpina britanică Alpha era cea dominantă, însă datele din alte țări arată că eficiența vaccinurilor se menține la peste 90% și în cazul tulpinii indiene Delta, atunci când vorbim despre prevenirea spitalizărilor, a formelor grave și a deceselor, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Citeşte mai departe ...

PSD: Creșterea economică este de doar 1,9% față de nivelul anterior pandemiei

Partidul Social Democrat susține că, în România, creșterea economică este de doar 1,9% față de nivelul anterior pandemiei și e rezultatul împrumuturilor uriașe de 1.000 de euro/secundă.

 „Partidul Social Democrat solicită autorităților să informeze, în mod onest, cetățenii, cu privire la evoluțiile economice din România și să prezinte toate datele necesare pentru a-și putea forma o percepție corectă despre starea economiei naționale. Astfel, românii au dreptul să știe că avansul economic de 13%, raportat de Institutul Național de Statistică, pentru trimestrul al doilea din 2021 reprezintă o creștere de doar 1,9 puncte procentuale, în comparație cu nivelul la care se afla economia națională înainte de pandemia COVID-19”, a transmis PSD. 

De asemenea, PSD afirmă că „ autoritățile ar trebui să declare oficial că România s-a aflat într-o recesiune profundă în timpul Guvernelor Orban și Cîțu, înregistrând o scădere economică în patru trimestre consecutive”.

„Mai mult, așa-zisa „cea mai mare creștere economică din Europa” din primul trimestru din 2021 (pe care o invoca premierul Florin Cîțu) a fost, de fapt, o scădere de 0,2% pe serie brută și de 0,4% pe seria ajustată sezonier.

Cetățenii români trebuie să știe că pentru această revenire din pandemie, de doar 1,9%, Guvernul României s-a împrumutat în toată această perioadă cu circa 1.000 de euro pe secundă!

În termeni nominali, pentru un plus de 4 miliarde de euro la produsul intern brut al României, guvernarea de dreapta s-a împrumutat cu aproximativ 58 de miliarde de euro, iar datoria publică a crescut ca pondere în PIB de la 35% în septembrie 2019, la circa 50% în prezent!

Mai grav este faptul că această creștere modestă a economiei în raport cu nivelul anterior pandemiei nu se resimte în niciun fel în buzunarele cetățenilor. Dimpotrivă, pentru 99% dintre cetățeni nivelul de trai s-a deteriorat semnificativ pe fondul inflației galopante scăpate cu totul de sub control de către guvernanți. Din păcate, această erodare accelerată a nivelului de trai din România va continua și în lunile următoare în contextul creșterii explozive a prețurilor pentru gaze naturale și energie electrică, în timp ce veniturile românilor sunt în continuare înghețate”, precizează PSD. 

Citeşte mai departe ...

Sală de sport în campusul școlar Al. I. Cuza. Ce dotări are investiția

O sală de sport modernă pentru elevi a fost construită în Campusul școlar Al. I. Cuza, din cartierul Țiglina 2, în urma unei investiții de aproape 2 milioane de lei realizată de către Primăria municipiului Galați.

„Continuăm să le oferim copiiilor cele mai bune condiții pentru educație, iar sportul este esențial pentru o dezvoltare sănătoasă. Am construit o sală de sport nouă cu toate dotările necesare în acest campus școlar. Vom continua astfel de investiții în unitățile de învățământ din oraș”, a declarat primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.

Clădirea are o suprafață de 610 metri pătrați și dispune de o suprafață de joc modernă, cu pardoseală elastică, are vestiare, grupuri sanitare și instalație de încălzire. De asemenea, s-au asigurat dotările necesare și echipamentele necesare: bancă gimnastică, ladă gimnastică, trambulină, plasă volei, mingi, porți de handbal și fotbal.

Lucrările, în valoare de 1.920.000 de lei cu TVA, au fost executate de societatea SERVLAND.

Citeşte mai departe ...

Oţelarii şi lieştenii, duel din prima etapă a Ligii a 3-a

  • Publicat în Sport

Liga a 3-a la fotbal şi-a stabilit ţintarul şi programul pentru sezonul 2021-2022. Galaţiul va fi reprezentat de SC Oţelul şi Sporting Lieşti, care au fost repartizate în seria a 2-a. Cea de-a treia echipă gălăţeană, Avântul Valea Mărului a întâmpinat din nou probleme financiare şi nu s-a mai înscris în campionat. Pentru tabela Berger, Sporting a primit bila nr. 3 iar Oţelul pe cea cu nr. 8 şi astfel s-a decis ca duelul Sporting - Oţelul, să aibă loc în etapa inaugurală pe 28 august, pe Lieşti Arena. Roş-alb-albaştrii vor juca în tur cinci meciuri în deplasare şi patru pe teren propriu după cum urmează: Sporting, 28 august, deplasare; Sportul Chiscani, 4 septembrie, acasă; Aerostar Bacău, 11 septembrie, deplasare; Viitorul Ianca, 18 septembrie, acasă; CSM Focşani 2007, 25 septembrie, deplasare; Dinamo Bacău, 2 octombrie, deplasare; CS Făurei, 9 octombrie, acasă; Metalul Buzău, 16 octombrie, deplasare; CSM Rm. Sărat, 23 octombrie, acasă.
Sporting, care s-a despărţit pe cale amiabilă de antrenorul Ionuţ Niculcea, interimatul fiind asigurat de secundul Cristi Brăneţ va juca cinci meciuri acasă şi patru în deplasare astfel: SC Oţelul, acasă; CS Făurei, deplasare; Metalul Buzău, acasă; CSM Rm. Sărat, deplasare; Dinamo Bacău, acasă; Sportul Chiscani, deplasare; Aerostar Bacău, deplasare; Viitorul Ianca, acasă; CSM Focşani 2007, deplasare.

sursa foto: Sportul Ilustrat

Citeşte mai departe ...

Un pictor al Apocalipsei

Pe 17 august 1930 la Buşteni, România, s-a născut artistul plastic Marcel Chirnoagă, realizatorul ciclului de gravuri „Apocalipsa”. Marcel Chirnoagă (d. 23 aprilie 2008) a fost un artist plastic român complet, absolvent al Facultăţii de Matematică şi Fizică din Bucureşti, 1952, urmând simultan şi studii liberale de artă, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1953. Artistul Marcel Chirnoagă a realizat, de-a lungul vieţii sale, peste 3.000 de lucrări, excelând în desene, gravuri, picturi şi sculpturi, fiind în acelaşi timp şi autorul celei mai importante opere româneşti de la sfârşitul secolului al 20-lea, ciclul de gravuri „Apocalipsa”. Lucrările sale, unanim apreciate pretutindeni, reprezintă rodul unei imaginaţii uluitoare şi o putere de creaţie desăvârşită. A privi creaţiile lui Marcel Chirnoagă este ca şi cum ai călători spiritual printr-un univers miraculos, plin de leit-motive mitologice şi de frământări. "M-a pasionat o problemă morală a binelui şi răului, şi-n toate artele, şi-n arta creştină, răul nu a putut să fie recunoscut decât dacă i s-a dat un chip. Şi s-au inventat dracii în arta creştină, şi iadul… În alte mitologii, tot soiul de zmei, balauri, iele şi moroi, cum le zice în Maramureş. Şi atunci, am vrut să fac o imagine a răului. Asta a fost o preocupare de-a mea. De-aia m-am ocupat să ilustrez şi Apocalipsa, şi Infernul lui Dante, pentru că binele, ca imagine, e mai banal: îngeraşi, nişte sfinte zâmbitoare. Maica Domnului cu pruncul, aşa…iar răul este mai spectaculos. Vedeţi şi pictura aia murală nemaipomenită de la Suceviţa în care se văd trei artişti care au lucrat la pictură cu scara lui Iacob. Unul a făcut îngeraşi, care i-a făcut oarecum cu şablonul şi inexpresivi, şi altul pe evlavioşi… şi ăla nu avea canon şi şi-a dat drumul la imaginaţie şi a făcut nişte draci de toată frumuseţea. Nu un drac banal, cu coarne, cu coadă, cu picioare de ţap. Nişte draci, nişte monştri absolut minunaţi! Ei, asta a fost preocuparea mea: să prezint imaginea răului. Eu consider că arta este un mod de comunicare…toate artele sunt un mod de comunicare şi am vrut să spun că trebuie să ne ferim de răul din lumea asta. N-am vrut să-l sperii pe privitor, cum nici ăia care au făcut dracii nu au vrut să-l sperie pe bunul creştin, ci am vrut să-l avertizez cum e răul şi de ce să se ferească" a spus Marcel Chirnoagă.

Citeşte mai departe ...

Echipamente medicale pentru nou-născuți pentru secțiile de obstetrică-ginecologie și neonatologie, de la Spitalul Județean Galați

Un nou lot de aparatură medicală a ajuns la Spitalul Clinic Județean de Urgență Galați. Au fost achiziționate 17 echipamente medicale, incubatoare nou-născuți și monitoare fetale și maternale, pentru secțiile de obstetrică-ginecologie și neonatologie.

“Am reușit în ultimii ani să schimbăm o mare parte din vechea aparatură medicală a spitalului și să aducem echipamente noi, de ultimă generație. Și anul acesta, investițiile în aparatură medicală pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență sunt de aproximativ 10 milioane de euro”, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Fotea.

Șeful CJ Galați a anunțat că unitatea spitalicească va fi dotată în scurt timp cu un echipament modern pentru fragmentarea calculilor renali fără durere și fără anestezie.

„Vom continua să aducem aparatură medicală performantă și să înlocuim vechile echipamente. Astfel, în perioada următoare, spitalul va fi dotat cu un echipament modern pentru fragmentarea calculilor renali fără durere și fără anestezie”, a adăugat Costel Fotea.

Valoarea echipamentelor medicale recent achiziționate este de 592.324 de lei, fonduri din bugetul propriu al Consiliului Județean Galați.

 

Citeşte mai departe ...

Tudose pune tunurile pe USR PLUS pentru faptul că-l acceptă pe Cîțu premier: Nu vă e silă de voi ?

Fostul premier Mihai Tudose, europarlamentar și vicepreședinte PSD, atacă USR-PLUS, după ce Dacian Cioloș a declarat public că problemele interne ale PNL nu țin de ei, făcând referire la cele două dosare ieșite la iveală din trecutul premierului Florin Cîțu. „Vouă USR-pluș nu vă e silă de voi?”, se întreabă revoltat Tudose. 

”Adezivul „Ciolanu” lipește orice și mai ales părțile interesate de ciolan. De asemenea, produsul elimină și greața și repulsia față de „problemele penale”. S-au constatat și efecte de amnezie temporară sau selectivă…Declarația domnului Cioloș: „Problemele interne ale PNL nu țin de noi (USR-pluș). Problemele personale se rezolvă personal.” Am încheiat citatul…

Astfel se confirmă faptul că adezivul care-i ține atât de bine lipiți de ciolan are efectele prezentate la început…. Faptul că ei susțin (fac parte) un guvern condus de un tip realmente iresponsabil, condamnat la pușcărie și care a mai dat și o mică „țeapă” de aprox. 7000$ unei bănci…. sunt „probleme personale”.

Sau „probleme interne ale PNL”… Pe logica aceasta prim-ministru putea să fie și Al Capone… dacă aveați și voi un loc la masă! Problemele unui PSD-ist erau probleme planetare, chiar și atunci când erau doar zvonuri… Vouă USR-pluș nu vă e silă de voi? Nici măcar când sunteți singuri, așa pe „personale”?

Sau e prea puternic adezivul?”, a scris pe Facebook Mihai Tudose.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri