Menu
RSS
Mesajul de Paște al președintelui CJ Galați: Sfintele sărbători pascale să vă aducă bucurie, să fiți sănătoși, să aveți pace și linște în case

Mesajul de Paște al președintelui C…

„Sfânta sărbătoarea a Înv...

Mesajul de Paște al deputatului Viorica Sandu: Să aveți sănătate, binecuvântare și bunăstare în familiile dumneavoastră!

Mesajul de Paște al deputatului Vio…

„Învierea Domnului aduce ...

Service-uri auto din Galați, sancționate de Inspectoratul Teritorial de Muncă

Service-uri auto din Galați, sancți…

În perioada 23 - 26 april...

Denia celor 12 Evanghelii la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi

Denia celor 12 Evanghelii la Catedr…

  Joia din Săptăm...

Rezultate excelente pentru gălățeni, la Istorie și Geografie

Rezultate excelente pentru gălățeni…

La Constanța, unde s-a de...

Oţelul îşi apără titlul de campioană

Oţelul îşi apără titlul de campioan…

Rezultatele Oţelului din ...

Ritualul spălării picioarelor, la Catedrala din Galați: o dovadă a iubirii aproapelui

Ritualul spălării picioarelor, la C…

În Joia Mare, Înaltpreasf...

Ciolacu, mesaj de Ziua Tineretului: Vom avea confirmarea că am acţionat în direcţia cea bună dacă tinerii noştri îşi vor creiona aspiraţiile pentru viitorul lor aici

Ciolacu, mesaj de Ziua Tineretului:…

Premierul Marcel Ciolacu ...

Este oficial: Marian Barbu este noul rector al UDJ Galați

Este oficial: Marian Barbu este nou…

Senatul Universității a...

Prev Next

Luni, 27 Aprilie 2020 - Regional Press

Ordonanța Militară nr. 10: magazinele vor avea program special extins pentru persoanele vârstnice

  • Publicat în Social

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat luni într-o conferință de presă Ordonanța Militară nr. 10, ce vine cu  o noutate fiind faptul că magazinele vor avea program special extins pentru persoanele vârstnice. 

„Operatorii economici care comercializează alimente și produse de strictă necesitate și care își desfășoară activitatea în condițiile dispuse prin ordonanțe militare în perioada stării de urgență își vor organiza programul de lucru pentru a facilita și a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalele orare 07.00-11.00 și 19.00-22.00.

Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în cuprinsul ordonanței.

Citeşte mai departe ...

Ce prevede Ordonanța militară 10

  • Publicat în Social

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat Ordonanța militară nr. 10, prin care se modifică regimul de circulaţie al persoanelor care au peste 65 de ani.

Art.1 - (1) Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă numai în situațiile prevăzute mai jos.(2) Indiferent de intervalul orar, circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi, precum și în condițiile art.1 alin.(1), (2) și (5) din Ordonanța militară nr.8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, inclusiv tratamentele oncologice planificate, dializă etc., folosind mijloacele de transport în comun, mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat;

c) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;

d) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

(3) În intervalele orare 07.00-11.00 și 19.00-22.00 circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive:

a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, inclusiv deplasarea în condițiile art.1 alin.(3) și (5) din Ordonanța militară nr.8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19;

b) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;

c) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

(4) Pentru verificarea motivului deplasării în situațiile prevăzute la alin. (2) și (3), se aplică în mod corespunzător dispozițiile art. 4 din Ordonanța militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19.

​ (5) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

 

stire in curs de actualizare

Citeşte mai departe ...

Alertă la un supermarket din Galați după ce o angajată a fost infectată cu COVID-19

A fost alertă la un supermarket din orașul Galați! O angajată a fost testată pozitiv cu COVID-19, după ce a prezentat simptomele noului virus. Informația a fost confirmată de Direcția de Sănătate Publică Galați. 

Potrivit DSP Galați, este vorba de o femeie în vârstă de 39 de ani, care a fost testată pozitiv zilele trecute și a fost internată în spital.

Inspectorii sanitari au desfășurat o anchetă epidemiologică, iar membrii familiei, colegii și alte persoane care au avut contact direct cu femeia se află acum în izolare.

De asemenea, supermaketul a fost închis temporar și dezinfectat.  

Citeşte mai departe ...

Centrul orașului Galați va fi blocat. Circulația mașinilor va fi interzisă din cauza unei lucrări

Centrul orașului Galați va fi blocat din cauza unei lucrări edilitare. Timp de două zile, nicio mașină nu va trece pe strada Brăilei pe porțiunea cuprinsă între străzile Traian și Domnească. Restricțiile de trafic vor afecta traseele Transurb care vor circula pe rute modificate.

Restricțiile vor fi în vigoare miercuri și joi, pe strada Brăilei, pe sensul de mers către strada Domnească. Autoritățile locale au anunțat că în perioada 29.04.2020 – 30.04.2020 se vor monta două copertine la intrările în pasajul Dunărea, motiv pentru care se va închide circulația pe strada Brăilei (pe sensul de mers către strada Domnească), pe tronsonul cuprins între străzile Traian și Domnească.

Lucrarea va da peste cap circulația autobuzelor și troleibuzelor Transurb. Traseele 9, 10, 15, 22, 24, 29 și 34 vor fi deviate de la Potcoava de Aur pe str. Traian – b-dul. Marea Unire – str. Portului, returul rămânând nemodificat. Traseele care ajung la Gara CFR (9 și 22), de pe str. Portului se vor deplasa la gară pe str. Ana Ipătescu, iar traseele 18, 19, 27, 102, 104 și 105 vor fi deviate de la Potcoava de Aur pe str. Traian – str. Basarabiei – str. Domnească, returul rămânând nemodificat. De asemenea, traseul 11 va fi deviat de la Potcoava de Aur pe str. Traian – Piața Centrală.

 
 
 
 
 
Citeşte mai departe ...

Grădinițele, școlile, universitățile nu se vor mai redeschide în acest an școlar

Elevii vor învăța online, iar anul școlar va fi finalizat pe baza notelor obținute până acum. De asemenea, examenele finale vor fi susținute de elevi, respectându-se normele de distanțare socială.

Președintele Klaus Iohannis: „Tocmai am finalizat o întâlnire cu Premierul Orban și mai mulți miniștri, o discuție în care am evaluat câteva teme foarte importante, și doresc să prezint concluziile și deciziile la care am ajuns împreună, fiindcă sunt teme privesc pe foarte mulți români.

Prima temă – școlile. Aici o mică introducere în temă. În momentul de față, activitatea fizică la școli, la universități, la grădinițe este suspendată pe durata stării de urgență. Și am evaluat cum putem să continuăm, având în vedere că pe 12 iunie anul școlar, în mod normal, se termină.

Trebuie să fim foarte conștienți de faptul că epidemia nu s-a terminat. Aud de la mulți că este cazul să ne relaxăm, că vremea este frumoasă și că epidemia oricum va dispărea.

Dragii mei, din păcate, nu este așa! Am avut, ați văzut în statisticile de ieri, peste 400 de noi cazuri de persoane infectate. Avem astăzi peste 300. Deci, nu putem să vorbim în niciun fel despre o relaxare sau despre o încetinire, din păcate, a acestei epidemii.

Pe de altă parte, trebuie să ținem cont de câteva lucruri destul de simple. Faptul că elevii s-ar duce la școală ar implica, din punctul nostru de vedere - și toți care am fost la discuție au fost de acord -, două riscuri mari.

Există riscul major ca elevii să ducă boala la școală și există un risc semnificativ să ducă boala de la școală acasă. Sunt două riscuri majore.

Pe de altă parte, am dorit să știm și ce fac alte țări. Am constatat că deja sunt o serie de țări din Uniunea Europeană care nu mai doresc să redeschidă școlile. Sunt câteva țări unde încă situația este în evaluare.

Am dorit și să aflăm ce se întâmplă acolo unde experimental s-au deschis școlile. Avem un exemplu din Franța, unde într-o provincie s-a deschis experimental școala, și experimentul nu a decurs foarte bine. După puține zile, zeci de elevi au fost testați pozitiv și mai mulți dascăli au ajuns, în doar câteva zile, la terapie intensivă. Deci, lucrurile nu sunt absolut deloc simple.

În concluzie, s-a decis astăzi ca pentru majoritatea elevilor, în acest an școlar, grădinițele, școlile și universitățile să nu se mai redeschidă. Deci, nu se va întoarce elevul, studentul, fizic la cursuri.

Anul școlar se va termina pe 12 iunie. Până atunci vor continua formele de învățământ la distanță, așa cum s-au întâmplat lucrurile și până acum, și până pe 12 iunie, elevii vor avea mediile încheiate, cu notele pe care le au acum. În cazurile excepționale, sigur, se mai poate face o evaluare suplimentară.

Repet: grădinițele, școlile, universitățile nu se vor redeschide în acest an școlar, universitar. Se vor redeschide în septembrie, când începe noul an școlar.

Aici sunt totuși câteva excepții, pe care vreau să le detaliez. Elevii din clasele terminale, a VIII-a, a XII-a, a XIII-a – unde este cazul, la profesională în anii terminali – vor putea, atenție, vor putea reveni la școală după 2 iunie, între 2-12 iunie, pentru a se pregăti pentru examenele naționale.

În această situație, altfel decât dacă toți s-ar fi întors la școală, normele de distanțare pot fi respectate. Vor fi maximum 10 elevi într-o sală de clasă, vom sta maximum 2-3 ore și se vor pregăti pentru examenele naționale.

Examenele naționale - Evaluarea Națională și Bacalaureatul - se vor organiza așa cum au fost ele planificate din capul locului, însă cu respectarea unor reguli foarte stricte, de distanțare. Vor sta la distanță mare unii de alții, vor intra pe un coridor, vor ieși pe alt coridor. Se vor face dezinfecții regulate, se va măsura temperatura tuturor persoanelor care intră în școală, și multe alte reguli care vor fi explicate în detaliu de reprezentanții Ministerului Educației.

Așadar, nu se deschid școlile, nu se deschid universitățile, se continuă învățământul la distanță, însă mediile se încheie, situația școlară se încheie. Anul școlar se va încheia cu mediile încheiate, cu situațiile încheiate, și, în acest fel, evităm riscuri majore. Gândiți-vă că nu ar fi posibil în școlile noastre să se respecte, de exemplu, distanțarea între elevi, nici dacă ar merge în mai multe ture. În concluzie, s-a renunțat la ideea redeschiderii școlilor.

O a doua temă, foarte importantă, cred, pe care am discutat-o și am luat o decizie, se referă la persoanele peste 65 de ani, care în momentul de față, conform unei ordonanțe militare, pot ieși la anumite ore, între 11:00 și 13:00.

Având în vedere că vremea se încălzește, că intervalul stabilit a fost considerat prea scurt, începând de astăzi, tot prin ordonanță militară, se va schimba acest interval. Deci, persoanele peste 65 de ani vor avea la dispoziție două intervale zilnice: dimineața de la ora 07:00 până la ora 11:00 și seara de la ora 19:00 până la ora 22:00, când vor putea să iasă din casă, fie pentru cumpărături, fie pentru a face un pic de mișcare în jurul casei sau în jurul blocului.

În fine, a treia temă pe care am discutat-o se referă la un ajutor pentru cetățenii Republicii Moldova. În Republica Moldova situația este complicată și România, care se consideră un partener extrem de important - credem noi că cel mai important al Republicii Moldova -, va pregăti și va implementa în câteva zile două măsuri importante. Prima: o echipă de medici și personal medical se va deplasa în Republica Moldova, pentru a ajuta spitalele de acolo, pentru a ajuta personalul medical și medicii de acolo să facă față mai bine acestei epidemii. O a doua acțiune va consta în trimiterea de măști, materiale sanitare, materiale de protecție, ba chiar medicamente din rezerva noastră, în Republica Moldova, pentru a ajuta cetățenii de acolo să treacă mai ușor peste această epidemie.”, a declarat președintele.

Citeşte mai departe ...

Formula 1: Marele Premiu al Franţei a fost anulat

  • Publicat în Sport

Cotidianul francez L'Equipe a informat în ediţia sa de luni că organizatorii Marelui Premiu al Franţei la Formula 1 au anunţat că ediţia din acest an a cursei, programată pe data de 28 iunie pe circuitul „Paul Ricard" din Le Castellet, a fost anulată din cauza pandemiei de coronavirus. După ce preşedintele francez Emmanuel Macron a interzis, săptămâna trecută, desfăşurarea marilor evenimente sportive cel puţin până la jumătatea lunii iulie, şansele ca Grand Prix-ul din Hexagon să se mai poată desfăşura la data prevăzută erau minime. „Ca urmare a declaraţiilor preşedintelui Republicii referitoare la interzicerea marilor evenimente până la jumătatea lunii iunie minimum şi menţinerea închiderii spaţiului Schengen până la noi ordine, precum şi a recentelor decizii anunţate de guvernul francez pentru a lupta împotriva propagării virusului Covid-19, GIP Grand Prix de France - Le Castellet ia act de imposibilitatea menţinerii Marelui Premiu al Franţei", se arată într-un comunicat al organizatorilor cursei. Următoarea cursă din calendarul Campionatului Mondial de Formula 1 care nu a fost anulată sau reprogramată este Marele Premiu al Austriei, prevăzut pe 5 iulie.

Citeşte mai departe ...

Hoți de lemne, depistați cu ajutorul elicopterului poliției

Doi tineri din județul Galați, care au sustras material lemnos, au fost depistați de polițiști în timpul supravegherii aeriene. Cei doi s-au ales cu dosar penal pentru comiterea infracțiunilor de tăiere ilegală de arbori și furt de material lemnos.

„La data de 26 aprilie, în jurul orei 15.40, în cadrul acțiunii desfășurate la nivelul I.P.J. Galați, în colaborare cu Unitatea Specială de Aviație a M.A.I., polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Tecuci au fost sesizați cu privire la faptul că, în timpul supravegherii aeriene, au fost observate două atelaje hipo, cu material lemnos, care se deplasează pe raza comunei Toflea”, a anunțat IPJ Galați. 

Polițiștii au mers imediat la fața locului și, în albia unui pârâu, au găsit abandonate, cele două atelaje hipo încărcate cu material lemnos, din specia tei.

„În urma verificărilor, polițiștii au identificat doi tineri, de 23 și 24 de ani, care ar fi tăiat și sustras aproximativ 2 m cubi de material lemnos. Acesta a fost confiscat, împreună cu cele două atelaje hipo, în cauză fiind întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunilor de tăiere ilegală de arbori și furt de material lemnos”, a precizat IPJ Galați.

Citeşte mai departe ...

Rugăciune pentru ploaie pe un câmp dintr-o comună din județul Galați

Seceta severă din ultimele luni i-a făcut pe conducătorii unei comune din județul Galați să invoce divinitatea. Preotul din comuna Slobozia Conachi, însoțit de primarul localității și doi dascăli, a organizat o slujbă pentru ploaie pe un câmp împietrit.

Slujba religioasă s-a desfășurat duminică. Toți participanții au purtat măști și mănuși de protecție.

„A fost o rugăciune pentru ploaie. Rugăciunea s-a referit la faptul că de 7 luni de zile, la noi și nu numai la noi, în marea majoritate a Moldovei nu a plouat deloc. Este o rugăciune în fața lui Dumnezeu, poate ne ajută și o desfacă norii să ne dea apă pentru culturile noastre”,  a declarat primarul comunei Slobozia Conachi, Emil Dragomir.

Autoritățile gălățene au anunțat că vor înființa o comisie care va verifica starea sistemelor de irigație și va evalua paguba produsă de secetă.

Citeşte mai departe ...

Galerie foto/Au început lucrările la centura orașului Galați. Investiția Consiliului Județean Galați depășește 30 de milioane de euro

S-a dat startul celei mai mari lucrări din Galați din ultimele decenii. Utilajele intervin în partea de nord vest a orașului, pe traseul viitoarei șosele de centură a municipiului. Lucrarea este realizată de Consiliul Județean cu ajutorul unei finanțări europene în valoare de peste 30 de milioane de euro.

Actualul drum de centură va fi modernizat și extins. Proiectul prevede modernizarea pe tronsoane a șoselei care pornește din bulevardul Brăilei şi se termină pe strada Calea Prutului/DN2B. În premieră regională, va fi construit un pod hobanat de mari dimensiuni peste valea din zona Talciocului.

„Am demarat cea mai mare investiție în infrastructura judeţului Galaţi din ultimii 30 de ani. Au început lucrările la Drumul de Centură. Este o investiţie de peste 30 de milioane de euro de care va beneficia întreaga comunitate gălăţeană. Vom moderniza de la zero Drumul de Centură şi vom crea o infrastructură rutieră modernă. Primele lucrări vor fi realizate la cea mai complexă parte a acestui proiect, respectiv la podul hobanat, care va avea o lungime de aproape 500 de metri, patru benzi de circulaţie şi trotuare. În acest moment, constructorul lucrează la pilonul centrla al podului, care va avea o înălţime de 62 de metri. Podul suspendat va scurta lungimea actuala a Drumului de Centură cu aproximativ doi kilometri, astfel încât conducătorii auto nu vor mai fi nevoiţi să intre în oraş pentru a-şi continua drumul pe varianta ocolitoare a Galaţiului. De asemenea, constructorul va începe să lucreze şi pe tronsonul de pe strada Macului, de la intersecţia cu strada Traian şi până la intersecţia cu strada Calea Prutului. Odată cu implementarea acestui proiect va creşte siguranţa participanţilor la trafic, se va fluidiza traficul în zonă, se va reduce riscul de accidente rutiere şi va scădea timpul petrecut de şoferi în trafic, ceea ce pentru agenţii economici înseamnă costuri mai mici. De asemenea, prin această investiţie vor fi create şi noi locuri de muncă”a declarat președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.

Conform informațiilor oficiale, proiectul prevede modernizarea tronsonului dintre bulevardul Brăilei şi viaductul Sidex, lărgirea părţii carosabile la patru benzi pe segmentul dintre viaductul Sidex şi bulevardul George Coşbuc şi modernizarea tronsonului dintre strada Traian/DN26 şi strada Calea Prutului/DN2B. Podul hobanat va avea o lungime de aproximativ 500 de metri liniari şi o lăţime de 19 metri. Acesta va avea patru benzi de circulaţie, pistă de biciclete şi trotuare.

De asemenea, în cadrul proiectului vor fi reabilitate trotuarele, se va amenaja o pista pentru biciclişti pe o lungime de 6,5 kilometri, vor fi reabilitate toate podeţele de pe traseul drumului şi va fi modernizată reţeaua de colectare a apelor pluviale. Lucrările se vor desfăşura pe o lungime de 10,45 kilometri, au anunțat reprezentanții Consiliului Județean Galați.

VIDEO AICI

 
 
 
 
 
Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri