Menu
RSS
Mesajul de Paște al președintelui CJ Galați: Sfintele sărbători pascale să vă aducă bucurie, să fiți sănătoși, să aveți pace și linște în case

Mesajul de Paște al președintelui C…

„Sfânta sărbătoarea a Înv...

Mesajul de Paște al deputatului Viorica Sandu: Să aveți sănătate, binecuvântare și bunăstare în familiile dumneavoastră!

Mesajul de Paște al deputatului Vio…

„Învierea Domnului aduce ...

Service-uri auto din Galați, sancționate de Inspectoratul Teritorial de Muncă

Service-uri auto din Galați, sancți…

În perioada 23 - 26 april...

Denia celor 12 Evanghelii la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi

Denia celor 12 Evanghelii la Catedr…

  Joia din Săptăm...

Rezultate excelente pentru gălățeni, la Istorie și Geografie

Rezultate excelente pentru gălățeni…

La Constanța, unde s-a de...

Oţelul îşi apără titlul de campioană

Oţelul îşi apără titlul de campioan…

Rezultatele Oţelului din ...

Ritualul spălării picioarelor, la Catedrala din Galați: o dovadă a iubirii aproapelui

Ritualul spălării picioarelor, la C…

În Joia Mare, Înaltpreasf...

Ciolacu, mesaj de Ziua Tineretului: Vom avea confirmarea că am acţionat în direcţia cea bună dacă tinerii noştri îşi vor creiona aspiraţiile pentru viitorul lor aici

Ciolacu, mesaj de Ziua Tineretului:…

Premierul Marcel Ciolacu ...

Este oficial: Marian Barbu este noul rector al UDJ Galați

Este oficial: Marian Barbu este nou…

Senatul Universității a...

Prev Next

Vineri, 10 Aprilie 2020 - Regional Press

Lucrările la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Galați, în grafic

Lucrările la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Galați sunt în grafic, în ciuda problemelor cauzate de epidemia de coronavirus. Este vorba despre lucrarea comandată de Consiliul Județean Galați în valoare de 1,5 milioane de euro. La final, clădirea se va dubla ca suprafață și va avea dotări moderne.

Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a dezvăluit pe Facebook că lucrarea este în grafic. Șeful instituției a verificat stadiul lucrărilor și a constatat că operațiunea a avansat conform planului.  

„Sănătate și investiții, cele 2 priorități ale Consiliului Judeţean Galaţi. Avansăm în fiecare zi cu lucrările de extindere și modernizare a Unității de Primiri Urgențe. Am verificat stadiul lucrărilor și dacă firma respectă măsurile de protecție pe care le-am cerut în această perioadă dificilă. A fost finalizată partea de deviere a tuturor instalațiilor și conductelor, iar constructorul lucrează în acest moment la noua fundație a secției de urgențe. Vom extinde UPU cu 700 de mp, vom reconfigura circuitele medicale și vom aduce zeci de echipamente medicale moderne, inclusiv un computer tomograf pe care l-am achizitionat deja”, a anunțat președintele CJ, Costel Fotea, pe Facebook.

Lucrarea de la UPU reprezintă o investiție cu fonduri europene de aproximativ 1,5 milioane de euro.



Citeşte mai departe ...

Cinci şahişti juniori gălăţeni au contribuit la dubla victorie cu Polonia

  • Publicat în Sport

România a învins Polonia, joi, într-un meci oficial de şah online rezervat echipelor de juniori, atât la feminin, cât şi la masculin. Echipa de juniori a României, care a avut în componenţă patru jucători gălăţeni: Samuel Timotei Ghimpu, Iulian Cristian Coca şi Marius Ioan Işfan, toţi legitimaţi la ACS Smart Galaţi şi Dragoş Andrei Antonică, legitimat la Diana Galaţi, s-a impus cu 21,5-18,5 în meciul cu juniorii din Polonia.
La feminin, România, care a avut-o în componenţă şi pe gălăţeanca Ioana Bianca Chicăroşie, legitimată la CSU Bucureşti, a câştigat cu 21-19 împotriva polonezelor. Meciul s-a disputat la 20 de mese, la câte 5 mese la fiecare categorie de vârstă, 12, 14, 16 şi 18 ani, platforma de joc fiind pe site-ul chess.com.
Confruntarea a constat în două partide de şah rapid, timpul de gândire fiind de 15 minute plus 10 secunde pentru fiecare mutare efectuată. Partidele blitz programate nu au mai avut loc din cauza sistemului de joc ales de polonezi, care s-a dovedit greoi pentru partide foarte rapide de şah. Pe 14 aprilie va avea loc partida revanşă.

Citeşte mai departe ...

Gălățean răpus de coronavirus la 50 de ani

Un bărbat de 50 de ani din județul Galați a murit din cauza coronavirusului. Victima a fost internată în spital pe 30 martie, starea de sănătate i s-a alterat, iar pe 9 aprilie s-a stins din viață. Este cel de-al șaselea deces înregistrat în județul Galați.

„Deces 263 Bărbat,50 de ani din județul Galați. Internat pe 30.03.2020 în Spitalul de Boli Infecțioase Galati, transferat în Secția ATI pe 02.04.2020. Confirmat pe 30.03.2020 în Spitalul Județean de Urgență Galați. Decedat pe 09.04.2020. Condiții medicale pre-existente: HTA. Diabet zaharat. Revenit din Spania pe 13.03.2020”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.         

Până la această dată, 182 de persoane din județul Galați sunt confirmate cu coronavirus.    .

 

Citeşte mai departe ...

Bundesliga s-ar putea relua pe 9 mai

  • Publicat în Sport

Cotidianul german Bild a anun'at vineri că Campionatul de fotbal al Germaniei s-ar putea relua pe 9 mai, însă fără spectatori în tribune, după pauza forţată cauzată de pandemia de coronavirus. Conform publicaţiei germane, această dată este „mai probabilă" decât 2 mai, care a fost luată în considerare în cadrul unei discuţii recente între directorii Ligii germane de fotbal (DFL), organizaţia însărcinată cu luarea acestei decizii. „Momentan este vorba doar de planuri, are depind de mulţi factori externi", a declarat pentru Bild un purtător de cuvânt al DFL. Anterior s-a anunţat că Liga germană are în vedere reluarea sezonului cu porţile închise, la fiecare meci urmând să fie autorizat un număr maxim de 126 de persoane pe teren şi în jurul acestuia şi cel mult 239 de persoane în interiorul arene, inclusiv agenţi de pază şi jurnalişti. Bundesliga, care include prima şi a doua divizie a fotbalului german, este suspendată oficial până la 30 aprilie. Pentru liga a treia, administrată de Federaţia germană de fotbal (DFB), se are în vedere reluarea meciurilor pe 16 mai, cu tribune goale, din motive de securitate sanitară.

Citeşte mai departe ...

Federaţia Internaţională de Gimnastică va reprograma calificările pentru Olimpiada de la Tokyo

  • Publicat în Sport

Federaţia Internaţională de Gimnastică(FIG), citată de agenţia Xinhua a anunţat vineri că va reprograma, după ce măsurile de distanţare sociale impuse de majoritatea guvernelor ţărilor din întreaga lume pentru stoparea răspândirii pandemiei de coronavirus, calificările pentru ultimele locuri rămase disponibile pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2021.
Până la această dată, 75% din cele 324 locuri rezervate gimnasticii la Tokyo au fost ocupate, iar Comitetul Executiv al FIG s-a reunit joi într-o videoconferinţă pentru a discuta problemele majore ridicate de amânarea JO de la Tokyo pentru 2021. Ca urmare a pandemiei de coronavirus, FIG a decis prelungirea perioadei de calificare până la 29 iunie 2021, oferind o fereastră mai largă pentru finalizarea procesului de calificare. Competiţiile de calificare pentru cele 81 de bilete olimpice rămase trebuiau să aibă loc în acest an între mijlocul lunii martie şi sfârşitul lunii mai, înainte ca pandemia cu virusul Covid-19 să dea totul peste cap. Cupa Mondială pe aparate de la Baku (Azerbaidjan) a fost stopată pe 13 martie, înainte de finalizarea competiţiei, iar FIG a decis ca rezultatele din concursul de calificare să coincidă cu rezultatele finale, cu punctajul aferent.
Concursurile de calificare din Cupa Mondială şi campionatele continentale care au fost suspendate urmează să fie reprogramate după ce restricţiile actuale de călătorie şi de distanţare socială vor fi relaxate.

Citeşte mai departe ...

Criza de personal la Serviciul de Ambulanță Galați din cauza COVID-19, rezolvată pe jumătate

Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Galați apelează la „sezonieri”. Din cauza virusului COVID-19, zeci de angajați fie s-au infectat și au ajuns la spital, fie așteaptă rezultatele testelor și sunt în izolare la domiciliu. Având probleme mari de personal, conducerea SAJ a decis să angajeze specialiști pe perioadă determinată.

În cadrul SAJ Galați au fost raportate numeroase infectări cu virusul COVID-19. 15 persoane, ambulanțieri și asistente medicale, au fost testate pozitiv, în timp ce alți 20 de colegi cu care au intrat în contact sunt în izolare la domiciliu. Deoarece activitatea putea să fie blocată, conducerea serviciului a dat mai multe anunțuri de angajare, fiind căutați medici, asistenți și ambulanțieri.

În ultimele zile,17 persoane au fost cooptate în schema de personal de la Ambulanță. Este vorba despre persoane angajate pe o perioadă de 6 luni care trebuie să suplinească lipsa angajaților afectați de COVID-19. Pe perioadă determinată au fost angajați 5 asistenți medicali,10 șoferi și 2 îngrijitori. Angajările au putut fi făcute în baza unui ordin al Guvernului care a pemis astfel de angajări în sectoarele cheie apărare, ordine publică și sănătate.

Citeşte mai departe ...

Ordonanța Militară 8. Prevederi

  • Publicat în Social

ORDONANȚA MILITARĂ nr. 8 din 09.04.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19

Având în vedere dispozițiile art. 24 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999  privind  regimul  stării  de  asediu  și  regimul  stării  de  urgență,  publicată  în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 22 din 21 ianuarie 1999, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 453/2004, cu modificările și completările ulterioare,

Ținând  seama  de  evaluarea  realizată  de  Comitetul  Național  pentru  Situații Speciale de Urgență, aprobată prin Hotărârea nr.19 din 09.04.2020,

În temeiul art. 4 alin. (2) și (4) din Decretul Președintelui României nr.195/2020 privind instituirea stării de urgență la nivel național, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 212 din 16 martie 2020, al pct.1 - 4 din anexa nr. 2 la același decret  și  al  art.  20  lit.  n)  din  Ordonanța  de  urgență  a  Guvernului  nr.1/1999,  cu modificările și completările ulterioare,

Ministrul afacerilor interne emite următoarea Ordonanță militară

Art.1 - (1)  Este  permisă  circulația  în  afara  locuinței/gospodăriei  a  titularilor autorizațiilor/permiselor   de  pescuit  comercial  pe   Dunăre/apele  interioare/Marea Neagră  în  vederea  desfășurării  activităților  de  pescuit  comercial  și  acvacultură,

precum și pentru valorificarea/comercializarea produselor rezultate în urma acestor activități.

  • Este permisă   circulația   în   afara   locuinței/gospodăriei   a   apicultorilor spre/dinspre  locația  stupinei  sau  pentru  deplasarea  stupinei.  Dovada  calității  de apicultor  se  face  cu  adeverința  ce  cuprinde  codul  de  stupină  eliberată  de  oficiile județene de zootehnie, sau cu orice alte acte doveditoare a calității de apicultor și a proprietății asupra stupilor.
  • Este permisă circulația  în  afara  locuinței/gospodăriei  pentru  achiziția  de autovehicule, piese de schimb pentru autovehicule și servicii de reparații aut
  • Prevederile art.4 din  Ordonanța  militară  nr.3/2020  privind  măsuri  de prevenire a răspândirii COVID-19 se aplică în mod corespunzător.
  • În declarația pe propria răspundere, persoanele prevăzute la ali(1) și (2) menționează, ca motiv, deplasarea în interes profesional, iar persoanele prevăzute la alin.(3) menționează, ca motiv, deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor.
  • Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea

Art.2 - (1) Se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania și din Spania către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 14 aprilie 2020.

  • Măsura prevăzută la alin. (1) nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă  și  corespondență,  umanitare sau  care  asigură servicii medicale de urgență, precum și aterizărilor tehnice necomercial
  • Măsura prevăzută la alin.(1) se aplică și după durata pentru care este instituită starea de urgență prin Decretul Președintelui României nr.195/2020, numai dacă starea de urgență pe întreg teritoriul României se prelungește și dacă în decretul de prelungire a stării de urgență se menține competența ministrului afacerilor interne de a stabili,  prin  ordonanță  militară,  interzicerea  graduală  a  circulației  aeriene  pe diferite

Art.3 - (1)  Piețele  agroalimentare rămân  deschise  pe  toată  perioada stării  de urgență,  strict  pentru  agricultorii  care  prezintă  certificat  de  producător  agricol,  cu obligația respectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19.

  • Se permite deplasarea producătorilor agricoli de la locul de producție a produselor agroalimentare până și de la piața agroalimentară și accesul în interiorul acesteia, pe baza unei declarații pe propria răspundere și a certificatului de producător.
  • Unitățile fitofarmaceutice rămân  deschise  pe  perioada  stării  de  urgență, personalul  acestora  având obligația respectării măsurilor  de  prevenire  a răspândirii COVID-19.
  • Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea

Art.4 - (1) Se prelungește, potrivit anexei nr.1 la prezenta ordonanță militară, pe întreaga perioadă a stării de urgență, închiderea temporară - totală sau parțială - a punctelor de trecere a frontierei de stat, stabilită prin Hotărârile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență nr.8/2020 și nr.12/2020.

(2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I

Art.5 - (1) Se exceptează de la măsurile de izolare la domiciliu sau de carantinare, lucrătorii transfrontalieri care, la intrarea în România din Ungaria, nu prezintă simptome asociate COVID-19.

  • Prin lucrător transfrontalier  se  înțelege  persoana  care  face  dovada  că locuiește și lucrează într-o rază de 30 km de o parte sau de alta a frontierei de stat româno-ungare, calculată de la cel mai apropiat punct de trecere a frontierei deschis traficului de persoane, și care se reîntoarce la locuință cel puțin o dată pe săptămână.
  • Punctele de trecere a frontierei de stat româno-ungare prin care se permite intrarea în România  în  condițiile  alin.(1)  sunt  următoarele:  Cenad,  Nădlac,  Turnu, Vărșand, Salonta, Borș, Săcuieni, Urziceni și
  • Prin punctele de trecere a frontierei de stat româno-ungare prevăzute la alin.(3) se permite și intrarea/ieșirea lucrătorilor transfrontalieri cu mașini și utilaje
  • În cazul nerespectării condițiilor prevăzute la ali (2), persoanele în cauză intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.
  • Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea

Art.6 - (1) Se exceptează de la măsura izolării la domiciliu/carantinării persoanele care intră în România pentru prestarea unor activități de instalare, punere în  funcțiune,  mentenanță,  service  a  echipamentelor  și  tehnicii  medicale,  dacă  nu prezintă simptome asociate COVID-19 și dovedesc raporturile contractuale cu beneficiarul/beneficiarii de pe teritoriul României.

  • Prevederile ali(1) se  aplică  și  pentru  domeniile  științific,  economic, apărare, ordine publică și securitate națională.
  • Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea

Art.7 - (1) Pe perioada stării de urgență se interzice/se suspendă exportul pentru produsele  agroalimentare  din  lista  prevăzută  în  anexa  nr.2  la  prezenta  ordonanță militară.

  • Procedurile de export a produselor agroalimentare prevăzute la alin.(1), aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe militare, se suspendă pe perioada stării de urgență.
  • Pe perioada   stării   de   urgență   se   suspendă   activitatea   de   emitere   a certificatelor fitosanitare pentru exportul produselor agroalimentare din lista prevăzută în anexa nr.2 la prezenta ordonanță militară.
  • Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea

Art.8 - (1) Achiziționarea intracomunitară a produselor agroalimentare din lista prevăzută în anexa nr.2, se poate face numai dacă statul membru face dovada faptului că  produsele  achiziționate  sunt  destinate  consumului  intern  propriu  sau  al  celui comunitar, iar nu exportului.

(2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.9 - (1) Se interzice, pe perioada stării de urgență, încetarea sau suspendarea activității serviciilor sociale de tipul centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor   vârstnice,   centrelor   rezidențiale   pentru   copii   și   adulți,  cu   și   fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile, publice și private, prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.867/2014 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum și a regulamentelor- cadru de organizare și funcționare a serviciilor sociale, cu modificările și completările ulterioare.

  • Aparținătorii/susținătorii/reprezentanții legali ai  beneficiarilor  serviciilor prevăzute la (1), în baza unei cereri, pot solicita transferul beneficiarilor din centru la domiciliu, sau după caz la reședința aparținătorilor/susținătorilor/reprezentanților legali dacă își asumă, pe propria răspundere, că au condiții corespunzătoare ocrotirii temporare a acestora.
  • Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea

Art.10 - (1) Se instituie, pe perioada stării de urgență, măsura de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru personalul angajat al centrelor prevăzute la art.9 alin.(1) pe o perioada de 14 zile.

  • Perioada prevăzută la alin.(1) este urmată ciclic de o perioadă de izolare preventivă la domiciliu, pe o perioadă egală cu cea de izolare preventivă la locul de muncă, prezența personalului în centru asigurându-se în ture/schimburi.
  • În termen de 24 de ore de la publicarea în Monitorul Oficial a prezentei ordonanțe militare, șeful de centru, înlocuitorul desemnat sau coordonatorul personalului de specialitate stabilește organizarea turelor pe perioada stării de urgență.
  • În lipsa personalului prevăzut la ali (3), directorul direcției generale de asistență socială și protecția copilului, pentru serviciile sociale publice din structura direcției  generale,   primarul,   pentru   serviciile   sociale   organizate   în   cadrul/în subordinea   autorităților   administrației   publice   locale   și   reprezentantul   legal   al furnizorului privat stabilesc organizarea turelor pe perioada stării de urgență.
  • În situații excepționale,  în  cazul  serviciilor  sociale  private,  pentru  care personalul prevăzut la alin.(3) și (4) nu există, comitetul județean pentru situații speciale de urgență desemnează persoana responsabilă cu organizarea turelor în vederea izolării preventive la locul de muncă/domiciliu și a asigurării managementului
  • Refuzul izolării preventive la locul de muncă de către personalul centrelor prevăzute la ar9 alin.(1) atrage răspunderea contravențională sau penală, după caz.
  • Accesul vizitatorilor/aparținătorilor/susținătorilor/reprezentanților legali ai beneficiarilor serviciilor sociale în centrele rezidențiale prevăzute la 9 alin.(1) este interzis.
  • Măsura prevăzută la alin.(7) se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea

Art.11 - (1) În situația în care furnizorii de servicii sociale nu au resurse proprii de cazare pentru aplicarea prevederilor art.10 alin.(2), autoritățile administrației publice locale pe raza de competență a cărora funcționează serviciile sociale prevăzute la art.9 alin.(1) au obligația identificării și asigurării, în proximitatea acestora, de spații pentru cazarea personalului izolat preventiv la locul de muncă, a hranei zilnice necesare acestuia precum și asigurării transportului personalului, care este în izolare preventivă la domiciliu, de la locul de muncă la domiciliul/reședința acestuia și invers, cu respectarea măsurilor de protecție și prevenire a infecției.

Art.12 - (1) Personalului care deservește centrele prevăzute la art.9 alin.(1) i se asigură de către furnizorul de servicii sociale echipamentele igienico-sanitare și de protecție necesare.

(2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.13 - (1) Pe perioada stării de urgență, prin excepție de la prevederile legale în vigoare, în cazul demisiei angajaților centrelor prevăzute la art.9 alin.(1), termenul de preaviz este de 45 de zile calendaristice.

(2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.14 - (1)  În  scopul  prevenirii  apariției  unor  focare  de  infecție,  în  cazul manifestării simptomatologiei specifice COVID-19 sau, după caz, a unor informații din care rezultă contactul direct cu o persoană infectată în rândul beneficiarilor sau al personalului, direcțiile de sănătate publică asigură testarea beneficiarilor și a întregului personal, la sediul serviciului social.

(2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.15 - (1) Pe perioada stării de urgență se suspendă procedurile de vânzare/ cumpărare de pachete majoritare de acțiuni ale companiilor din Sistemul Energetic Național, indiferent de forma de proprietate a acestora.

  • Reluarea procedurilor se  va  face  după  încheierea  stării  de  urgență  cu decalarea corespunzătoare a termenelor prevăzute în calendarul
  • Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea

Art.16 - Se    recomandă    autorităților    administrației    publice    locale    și proprietarilor, persoane fizice sau juridice, să monteze dispozitive cu soluții dezinfectante  la  intrările  în  imobilele  cu  destinația  de  locuințe  colective  și  să dezinfecteze periodic lifturile, casa scărilor și  celelalte spații comune din interiorul acestor imobile.

Art.17 - În zilele de joi, vineri și sâmbătă, premergătoare celor două sărbători pascale, operatorii economici care comercializează produse agroalimentare își pot prelungi programul de funcționare în funcție de necesități.

Art.18 - (1) După alineatul (3) al articolului 9 din Ordonanța militară nr.1/2020 privind  unele  măsuri  de  primă  urgență  care  privesc  aglomerările  de  persoane  și circulația transfrontalieră a unor bunuri, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.219 din 18 aprilie 2020, se introduce un nou alineat, alin.(4), cu următorul cuprins:

(4)  Pentru  nerespectarea  măsurii  prevăzute  la  art.5,  pe  lângă  sancțiunea contravențională principală, în funcție de natura și gravitatea faptei, se poate aplica și  sancțiunea  contravențională  complementară  a  confiscării  bunurilor  al  căror transport în vederea distribuirii în afara teritoriului României este interzis.”

(2) Măsura se aplică începând cu data de 11 aprilie 2020.

Art.19 - (1) După alineatul (3) al articolului 1 din Ordonanța militară nr.5/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID -19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.262 din 31 martie 2020, se introduce un nou alineat, alin.(4), cu următorul cuprins:

„(4) Măsura prevăzută la alin.(2) se aplică și după durata pentru care este instituită starea de urgență prin Decretul Președintelui României nr.195/2020, numai dacă starea de urgență pe întreg teritoriul României se prelungește și dacă în decretul de prelungire a stării de urgență se menține competența ministrului afacerilor interne de a stabili, prin ordonanță militară, interzicerea graduală a circulației aeriene pe diferite rute.”

(2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.20 - (1)  Ordonanța  militară  nr.7/2020  privind  măsuri  de  prevenire  a răspândirii COVID -19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.284 din 4 aprilie 2020, se modifică și se completează după cum urmează:

  • După alineatul (4) al articolului 9 se introduce un nou alineat, alin.(5), cu următorul cuprins:

„(5) Măsurile prevăzute la alin.(1) și (3) se aplică și după durata pentru care este instituită starea de urgență prin Decretul Președintelui României nr.195/2020, numai dacă starea de urgență pe întreg teritoriul României se prelungește și dacă în decretul  de  prelungire  a  stării  de  urgență  se  menține  competența  ministrului

afacerilor  interne  de  a  stabili,  prin  ordonanță  militară,  interzicerea  graduală  a circulației aeriene pe diferite rute.”

  • Alineatul (1) al articolului 10 se modifică și va avea următorul cuprins:

(1) Sunt permise zborurile efectuate de toți transportatorii aerieni deținători de licență de operare în conformitate cu reglementările Uniunii Europene, prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state, cu avizul autorităților competente din țara de origine și de destinație.”

  • Alineatul (1) al articolului 16 se modifică și va avea următorul cuprins:

(1) În vederea prevenirii răspândirii COVID-19, ministerele cu rețea sanitară proprie  și  autoritățile  administrației  publice  locale  asigură  pentru  personalul  din sistemul public sanitar, la cerere, spații hoteliere destinate repausului dintre ture sau gărzi, hrana – trei mese pe zi și apa.”

(2) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art.21 - (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea și respectarea prevederilor prezentei ordonanțe militare:

  • Poliția Română, Jandarmeria  Română  și  poliția  locală,  pentru  măsurile prevăzute la art.1 și 3;
  • Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, pentru măsura prevăzută la 2;
  • Ministerul Transporturilor, Infrastructurii   și  Comunicațiilor,  Poliția  de Frontieră Română și direcțiile de sănătate publică, pentru măsurile prevăzute la art.4

- 6;

  • Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru măsurile prevăzute la 7 și 8;
  • Ministerul Muncii și Protecției Sociale, prin instituțiile subordonate, aflate sub autoritatea   sau   coordonarea   sa,   direcțiile   de   sănătate   publică,   precum   și conducătorii autorităților administrației publice locale, pentru măsurile prevăzute la9 – 14;
  • Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, pentru măsura prevăzută la 15;
  • Nerespectarea măsurilor prevăzute la art.1-15 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, în conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanța de  urgență  a  Guvernului  nr.1/1999,  cu  modificările  și  completările
  • Personalul instituțiilor prevăzute  la  alin.(1)  este  împuternicit  să  constate contravenții și să aplice sancțiuni, în conformitate cu prevederile art.29 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999, cu modificările și completările ulterioar

Art.22 - Prevederile art. 6 și 7 din Ordonanța militară nr. 4/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 257 din 29 martie 2020, își încetează aplicabilitatea.

Art.23 - Anexele nr.1 și 2 fac parte integrantă din prezenta ordonanță militară.

Art.24 - (1)  Prezenta  ordonanță  militară  se  publică  în  Monitorul  Oficial  al României, Partea I.

(2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a informa publicul, prin  mesaje  difuzate  regulat,  pentru  cel  puțin  2  zile  de  la  data  publicării,  despre conținutul prezentei ordonanțe militare.

Citeşte mai departe ...

Câți români au cerut până acum amânarea ratelor la bănci

Normele de aplicare a OUG 37/2020 au fost publicate luni în Monitorul Oficial, ordonanța de amânare a ratelor intrând astfel în vigoare. Românii pot cere amânarea plății ratelor la bănci pentru o perioadă de până la 9 luni, fapt ce a determinat ca în doar 4 zile, numărul cererilor în acest sens să ajungă la 150.000, aproximativ 10% din totalul creditelor acordate de băncile din România.

„E o creștere foarte rapidă, dar ne bucurăm că avem clienți carre cântăresc cu mare responsabilitate această opțiune și realizează că o solicitare făcută pe termen mai lung decât e nevoie nu este necesară”.„O amânare pe termen mai lung decât au nevoie i-ar putea încărca fără rost pentru perioada următoare”, a spus Dănescu la Digi24.

Acesta a mai subliniat că liniile telefonice ale băncilor sunt suprasolicitate și îi îndeamnă pe români să transmită cererile de amânare prin e-mail. De menționat faptul că amânarea intră în vigoare de la momentul solicitării, nu din momentul aprobării, care are termen de 15 zile.

Totodată, cei care vor să-și amâne plata ratelor trebuie să declare pe propria răspundere că au fost afectați direct sau indirect de criza COVID-19.

Citeşte mai departe ...

Bilanțul cazurilor de COVID-19: 5.467 de persoane infectate

Până astăzi, pe teritoriul României, au fost confirmate 5.467 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus), anunță Grupul de Comunicare Strategică. Dintre aceste persoane confirmate pozitiv, 729 au fost declarate vindecate și externate, iar 257 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 265 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 183 de pacienți.

Totodată, pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 25.226 de persoane, iar alte 77.317 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până astăzi, 10 aprilie, la nivel național, au fost prelucrate 55.430 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 537 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 2.109 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Citeşte mai departe ...

Se suspendă simulările Evaluării Naţionale şi bacalaureatului

Astăzi a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului Educaţiei privind suspendarea organizării şi desfăşurării Evaluării Naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a, a simulării Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi a simulării probelor scrise ale examenului de bacalaureat naţional în anul şcolar 2019 - 2020.

Conform documentului, la data intrării în vigoare a ordinului se abrogă atât calendarul desfăşurării Evaluării Naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a, cât şi cel privind simularea pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi probele scrise ale bacalaureatului.

Potrivit MEC, în funcţie de data la care se vor relua cursurile, probele scrise ale Evaluării Naţionale şi examenului de bacalaureat ar putea fi organizate în luna iulie. Totodată, programa de examen pentru Evaluarea Naţională şi bacalaureat nu va cuprinde materia aferentă semestrului al II-lea. Sesiunea specială a examenului de bacalaureat pentru olimpici va fi anulată, iar situaţia şcolară a elevilor se va încheia cu minimum două note, la care se adaugă nota din teză, acolo unde este cazul. 

Se pare că subiectele pentru tezele de pe semestrul al II-lea vor fi concepute doar din ce s-a studiat până la data de 11 martie 2020.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri