Menu
RSS
Mesajul de Paște al președintelui CJ Galați: Sfintele sărbători pascale să vă aducă bucurie, să fiți sănătoși, să aveți pace și linște în case

Mesajul de Paște al președintelui C…

„Sfânta sărbătoarea a Înv...

Mesajul de Paște al deputatului Viorica Sandu: Să aveți sănătate, binecuvântare și bunăstare în familiile dumneavoastră!

Mesajul de Paște al deputatului Vio…

„Învierea Domnului aduce ...

Service-uri auto din Galați, sancționate de Inspectoratul Teritorial de Muncă

Service-uri auto din Galați, sancți…

În perioada 23 - 26 april...

Denia celor 12 Evanghelii la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi

Denia celor 12 Evanghelii la Catedr…

  Joia din Săptăm...

Rezultate excelente pentru gălățeni, la Istorie și Geografie

Rezultate excelente pentru gălățeni…

La Constanța, unde s-a de...

Oţelul îşi apără titlul de campioană

Oţelul îşi apără titlul de campioan…

Rezultatele Oţelului din ...

Ritualul spălării picioarelor, la Catedrala din Galați: o dovadă a iubirii aproapelui

Ritualul spălării picioarelor, la C…

În Joia Mare, Înaltpreasf...

Ciolacu, mesaj de Ziua Tineretului: Vom avea confirmarea că am acţionat în direcţia cea bună dacă tinerii noştri îşi vor creiona aspiraţiile pentru viitorul lor aici

Ciolacu, mesaj de Ziua Tineretului:…

Premierul Marcel Ciolacu ...

Este oficial: Marian Barbu este noul rector al UDJ Galați

Este oficial: Marian Barbu este nou…

Senatul Universității a...

Prev Next

Vineri, 24 Aprilie 2020 - Regional Press

Cutremur puternic în Galați: seismul a avut magnitudinea de 5 grade

Un cutremur cu magnitudinea de 5 grade s-a produs vineri noapte, în zona seismică Vrancea, în județul Galați, anunță INFP.

În ziua de 25.04.2020, la ora 01:04:18 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, GALATI un cutremur semnificativ cu magnitudinea ml 5.0, la adâncimea de 22km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 67km NV de Galati, 80km NV de Braila, 86km SE de Bacau, 141km S de Iasi, 147km E de Brasov, 154km NE de Ploiesti, 163km SV de Chisinau, 194km NE de Bucuresti, 197km SV de Tiraspol, 211km NV de Constanta.

Citeşte mai departe ...

România, calificată direct la Euro de handbal feminin. Dinamo, eliminată din Liga Campionilor, CSM Bucureşti şi SCM Rm. Vâlcea mi aşteaptă

  • Publicat în Sport

Comitetul Executiv al Federaţiei Europene de Handbal s-a reunit vineri într-o videoconferinţă şi a luat câteva decizii impotante. Astfel, Naţionala feminină de handbal a României a fost calificată direct la EHF EURO 2020, programat în decembrie, în Norvegia şi Danemarca, după ce restul meciurilor din preliminarii au fost anulate. Din campania de calificare mai erau patru etape de jucat, România având două victorii din tot atâtea partide într-o grupă cu Polonia, Ucraina şi Insulele Feroe. Potrivit clasamentului EHF EURO 2018, s-au calificat la turneul final din decembrie Franţa, Rusia, Olanda, România, Suedia, Ungaria, Muntenegru, Germania, Serbia, Spania, Slovenia, Polonia, Cehia, Croaţia, alături de echipele gazdă, Norvegia şi Danemarca. Tragerea la sorţi a grupelor turneului final va avea loc pe 18 iunie, la Viena. De-asemenea, au fost anulate şi barajele europene pentru Campionatul Mondial masculin din 2021, iar conform clasamentului EHF EURO 2020, la turneul final din Egipt s-au calificat Slovenia, Germania, Portugalia, Suedia, Austria, Ungaria, Belarus, Islanda, Cehia, Franţa. Spania, Croaţia şi Norvegia sunt calificate din postura de cele mai bune formaţii de la EHF EURO 2020, iar Danemarca e campioana en titre. Tricolorii trebuiau să înfrunte echipa Bosniei în primul tur la barajelor.
Comitetul Executiv al EHF a stabilit că nu se pot juca meciuri în competiţiile continentale în luna iunie, din cauza pandemiei de coronavirus şi a restricţiilor de circulaţie, astfel că partidele din optimile şi sferturile de finală ale Ligii Campionilor la masculin au fost anulate.
La masculin, Dinamo Bucureşti trebuia să joace în optimile de finală, în premieră pentru România, contra formaţiei Paris Saint-Germain. Turneul Final4 al Ligii Campionilor la masculin va avea loc la Koln pe 28 şi 29 decembrie, cele patru echipe calificare, conform clasării din faza grupelor A şi B sunt Barcelorna, Paris Saint-Germain HB, THW Kiel ş Telekom Veszprem HC.
La feminin, EHF studiază posibilitatea ca sferturile de finală să se joace, ca şi turneul Final4, la Budapesta, în aceeaşi săptămână (3 septembrie, respectiv 5-6 septembrie). România are două reprezentante în sferturi, SCM Râmnicu Vâlcea (adversară Metz) şi CSM Bucureşti (adversară Gyor). Dacă turneul Final4 nu va putea avea loc în septembrie, va fi căutată o dată alternativă, împreună cu Federaţia ungară, în octombrie, iar echipele participante vor fi cele mai bune două din grupele principale, Metz Handball, Team Esbjerg, Gyori Audi ETO KC şi Brest Bretagne Handball.

Citeşte mai departe ...

Turneul de tenis de Mare Slem de la Roland Garros va debuta pe 27 septembrie

  • Publicat în Sport

Cotidianul francez Le Parisien a anunţat că turneul de tenis de la Roland Garros, singurul de Mare Slem care se dispută pe zgură, va fi decalat cu încă o săptămână şi urmează să înceapă pe 27 septembrie. Prevăzut iniţial între 18 mai şi 7 iunie, turneul din capitala Franţei a fost amânat într-o primă fază pentru perioada 20 septembrie - 4 octombrie de către responsabilii Federaţiei franceze de tenis (FFT), din cauza pandemiei de coronavirus, atrăgând numeroase critici din lumea tenisului, care i-a acuzat pe francezi ca au luat unilateral aceasta decizie. De data aceastaa, hotărârea de amânare cu încă o săptămâna s-a luat de comun acord cu ATP şi WTA, afirma cotidianul, pentru a se permite includerea a două turnee între US Open (31 august - 13 septembrie) şi Roland Garros (27 septembrie - 11 octombrie), în calendarul care este pe punctul de a fi stabilit de responsabilii celor două circuite. Este vorba de două turnee pe zgură, de categoria Masters 1.000, care urmează să fie incluse între cele două competiţii de Grand Slam, aşa cum îşi doreşte Andrea Gaudenzi, preşedintele Asociaţiei Tenismenilor Profesionişti (ATP). Această săptămână suplimentară va permite, totodată, disputarea calificărilor pentru Roland Garros, care nu fuseseră prevăzute iniţial de organizatori, o decizie care a atras multe critici din partea unor jucători francezi care doreau să participe. Românca Simona Halep, nr.2 WTA a câştigat ediţia 2018 a turneului de la Paris.

Citeşte mai departe ...

Aparat nou pentru depistarea virusului COVID-19 la un spital din Galați. Consiliul Județean a inaugurat încă un centru de testare

Un aparat pentru depistarea virusului COVID-19 a intrat în dotarea Spitalului de Pneumoftiziologie din Galați. Acesta a fost donat de oameni de afaceri și de asociații din Galați în baza unui parteneriat public-privat. Consiliul Județean va asigura materialele necesare funcționării liniei complete de testare.

Consiliul Judeţean Galaţi a deschis încă un centru de testare a noului coronavirus (Covid-19). La Spitalul de Pneumoftiziologie au  fost montate un sistem complet PCR Real Time şi o linie medicală pentru depistarea Covid-19. Toate echipamentele medicale au fost achiziţionate de către un grup de firme din Galaţi.

Procedura este cea cunoscută: se recoltează proba prin exudat faringian și apoi se prelucrează în laborator, cu ajutorul  aparatului. Obținerea rezultatului durează câteva ore, iar testul stabilește dacă virusul COVID-19 este sau nu prezent în organismul pacientului.

 „Este un gest de mare responsabilitate socială şi solidaritate. Este o mare bucurie să văd că antreprenorii din Galaţi s-au mobilizat extraordinar în aceste momente extrem de grele şi au venit alături de noi în această luptă cu noul coronavirus. Mai mulţi oameni de afaceri din Galaţi au dotat Spitalul de Pneumoftiziologie cu un aparat PCR Real Time, precum şi cu toate echipamentele de extracție și detecție pentru COVID-19. Le mulţumesc foarte mult celor care au făcut această sponsorizare extrem de importantă pentru comunitatea gălăţeană. Cu ajutorul acestui nou centru de testare vom putea lupta mult mai eficient cu acest coronavirus. Sper ca exemplul acestor oameni de afaceri să fie urmat şi de către alte companii, pentru că doar împreună vom reuşi să trecem de această perioadă dificilă”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Județul Galați își consolidează poziția de centru regional pentru depistarea virusurilor. Mai multe echipamente Real Time PCR au venit sau urmează să ajungă la Galați. Luna trecută, Consiliul Județean Galați a achiziționat un aparat pentru Spitalul Județean și mai așteaptă încă unul de la Ministerul Sănătății pentru aceeași unitate medicală.

Tot Consiliul Județean a alocat bani pentru achiziționarea liniei de testare pentru alt aparat RT PCR care a venit incomplet de la Ministerul Sănătății și care a intrat în dotarea Spitalului de Boli Infecțioase. Bani de la bugetul județean au fost alocați și pentru aparatul de la spitalul din orașul Tg.Bujor. Acesta are nevoie de linie de testare deoarece până în prezent a fost utilizat pentru depistarea altor tipuri de analize.

Citeşte mai departe ...

Coronavirusul anulează competiţiile europene de volei

  • Publicat în Sport

Confederaţia europeană de volei (CEV) a anunţat, printr-un comunicat postat pe site-ul său oficial, că toate competiţiile continentale din sezonul actual, suspendate din cauza pandemiei de coronavirus, sunt anulate definitiv. „Consiliul de administraţie al CEV a convenit să anuleze restul cupelor europene 2020, între care şi Super finalele la feminin respectiv masculin ale Ligii Campionilor, programate la Berlin, pe 16 mai'', a explicat federaţia. CEV a anunţat, totodată, punerea în aplicare a unui plan de ajutor în valoare de 11,5 milioane euro în favoarea voleiului european.

Citeşte mai departe ...

Licitaţie cu obiecte ale legendei din NBA, americanul Kobe Bryant

  • Publicat în Sport

Agenţia EFE informează că prima mare licitaţie cu obiecte memorabile ale legendarului jucător american de baschet Kobe Bryant, fostul star al echipei Los Angeles Lakers, va avea loc la trei luni de la moartea tragică a acestuia, într-un accident de elicopter produs pe 26 ianuarie.
Printre cele aproape 100 de articole oferite în cadrul licitaţiei, care include pantofi sport purtaţi de "Black Mamba" în finalele NBA, se numără şi un inel de campion, deţinut iniţial de mama sa, Pam Bryant. Compania care organizează licitaţia este Goldin Auction, care o defineşte în catalogul său de prezentare drept cea mai mare cu amintiri despre Kobe Bryant.
Licitaţia, se desfăşoară online, se va încheia pe 16 mai şi cuprinde 86 de articole, printre care amintim tricouri şi alte obiecte care i-au aparţinut legendarului jucător.
Cel mai important articol este un inel de aur de 14 carate, cu opt diamante gravate cu numele lui Bryant, pentru a reprezenta recordul naţionalei Statelor Unite la Jocurile Olimpice 2012 de la Londra, care a câştigat toate cele 8 meciuri disputate pe traseul către medalia de aur.
Responsabilii licitaţiei au estimat că valoarea fiecărui obiect vândut variază între 500 şi 100.000 de dolari. Cea mai mare ofertă de până acum este de 28.000 de dolari pentru o pereche de pantofi Adidas de culoare neagră, pe care Bryant a purtat-o în finala NBA din 2001, împotriva echipei Philadelphia 76ers.

Citeşte mai departe ...

Cum se va face predarea online?

Ministrul educației, Monica Anisie, spune că în timpul în care școala se defășoară online, elevii pot primi note de la profesori, iar apoi, când se vor întoarce la școală, nota poate fi trecută în catalog cu acordul elevului sau al părintelui, dacă este este vorba despre elevi minori.

„Recomandarea a fost să se încerce să se găsească soluții, inițial, să colecteze informațiile necesare accesului și participării elevilor la activitatea de predare, învățare, evaluare și a fost o recomandare. Acum am pus în practică sub formă de obligativitate, pentru că s-a simțit nevoia ca această reglementare să fie realizată prin ordin de ministru”, a explicat miercuri seara, la Digi24, ministrul Monica Anisie.

„Referitor la note, da, elevii pot fi notați la momentul în care acești elevi revin la cursuri, pe baza a ceea ce au realizat în această perioadă pot fi notați, iar nota poate fi trecută în catalog cu acordul elevului sau al părintelui, dacă vorbim despre minori”, a precizat Monica Anisie.Astfel, prezența la cursurile online a elevilor care au această posibilitate este obligatorie. „Elevul trebuie să participe, elevul care acces la internet şi are posibilitatea de a participa la lecţiile online are obligativitatea de a participa la cursurile desfăşurate de către profesor”, a afirmat Monica Anisie, miercuri seară, la Digi 24.

În ceea ce priveşte durata cursurilor care sunt organizate online, Monica Anisie a spus că va rămâne flexibilă și va fi lăsată la aprecierea cadrului didactic, dar specialiştii în ştiinţele educaţiei au apreciat că un curs ar putea dura până la 50 de minute.

„Specialiştii în ştiinţele educaţiei au avut mai multe păreri când am discutat pe tema aceasta şi părerea dânşilor a fost că este mai bine să lăsăm o flexibilitate, pentru că profesorul sau învăţătorul ştie cel mai bine cât anume poate să dureze o astfel de lecţie, 40 de minute, 50 de minute, cam aici au fost recomandările pe care le-au făcut specialiştii în ştiinţele educaţiei”, a spus ministrul.

Tot cadrul didactic este cel care va trebui „să elaboreze, să adapteze și să selecteze resursele educaţionale”, a mai declarat Anisie. „Ei cunosc cel mai bine clasa pe care o au şi atunci pot lua măsurile cele mai bune”, a afirmat ministrul.

Citeşte mai departe ...

Criză acută de sânge: Apel către gălățeni să doneze sânge

Centrul de Transfuzie Sanguină din Galați face apel către oameni să vină să doneze sânge, după ce numărul donatorilor a scăzut dramatic, din cauza crizei de COVID-19. Galațiul se confruntă cu o lipsă a grupelor de sânge. A- (negativ), B+(pozitiv), AB+(pozitiv ). 

„Având în vedere deficitul de sânge înregistrat în ultima perioadă, raportat la cererea zilnică a unităților sanitare, facem cunoscut faptul că în acest moment, C.R.T.S. Galați se confruntă cu o lipsă acută a grupelor de sânge. A- (negativ), B+(pozitiv), AB+(pozitiv ) astfel încât transmitem un apel către persoanele care posedă aceste grupe de sânge, să se prezinte la sediul nostru, situat în str. Regiment 11 Siret, nr. 48A și să doneze voluntar, întrucât o pungă de sânge face diferența între viată și moarte”, a anunțat conducerea Centrului de Transfuzii Galați. 
 
Donarea de sânge în România este voluntară si neremunerată.
 
• Prin HGR nr. 1364 / 2006, donatorul de sânge beneficiază de o zi liberă (în ziua donării). Bonurile valorice pe care le primeşte fiecare donator reprezintă o compensare biologică a sângelui pierdut prin donare.
• Este recomandat ca înainte de prezentarea la centrul de donare să se ia un mic dejun uşor, fără alimente grase, să se consume lichide (ceai, sucuri de fructe). Nu se fumează înainte de donare.
• Potenţialul donator de sânge se prezintă la fişierul centrului de transfuzie, cu un act de identitate, în original (buletin sau carte de identitate / carnet de conducere eliberat în România / paşaport/ document provizoriu de identitate/ carnet de serviciu, în cazul militarilor). Actele de identitate nu trebuie să fie expirate!
• Aici se întocmeşte fişa donatorului, apoi se completează un chestionar. Este foarte important ca informaţiile furnizate de donator în chestionar şi la consultaţia medicală să fie adevărate! După semnarea chestionarului, prin care donatorul îşi dă “consimţământul informat”, urmează prelevarea de sânge din deget, pentru determinarea hemoglobinei, glicemiei, grup si Rh.
• Urmează consultaţia medicală care constă în măsurarea tensiunii arteriale, a frecvenţei cardiace, cântărire, verificarea chestionarului, completarea fişei cu istoricul medical al potenţialului donator, recomandări. În urma acestei examinări, medicul decide dacă persoana este eligibilă pentru donarea de sânge.
• Donarea de sânge durează câteva minute, în funcţie de calitatea venei aleasă pentru puncţionare. Se recoltează 420 – 450 ml de sânge (reprezintă o cantitate mică, faţă de volumul sanguin circulant de 5 litri). În cazul aferezei, durata procedurii este stabilită de comun acord cu donatorul (30-90 minute). Cantitatea recoltată prin procedura de afereza trombocitara este de 150 – 200 ml.
• După donarea de sânge, se recomandă menţinerea poziţiei orizontale pentru încă 15-30 de minute, pentru a evita apariţia efectelor adverse postdonare. Durata întregului proces este de 1 -2 ore (în zilele aglomerate poate să dureze mai mult!).
• Donatorul primeşte bonurile valorice şi o zi libera pentru ziua respectivă, păstrându-şi drepturile materiale cuvenite din partea angajatorului.
• Se recomandă evitarea efortului fizic şi consumul de alcool după donare. Se va suplimenta consumul de lichide timp de 2-3 zile după donare, iar regimul alimentar va fi bogat în proteine animale (ouă, carne).
 
 
Citeşte mai departe ...

Noua linie de testare RT – PCR, cu care a fost dotată ”Spitalul TBC” din Galați, este funcțională din această săptămână

Potrivit unui comunicat de presă, Societatea Laboratorium, membră a Patronatului IMM Galaţi, a contribuit miercuri, 22 aprilie 2020, cu specialiștii săi, la punerea în funcțiune a liniei de testare Real TIme –PCR de la la Spitalul de Pneumoftiziologie Galaţi, asigurând toate procedurile tehnice și medicale la standardele stabilite.

Ce presupune Real Time PCR - Test pentru diagnosticare moleculară: se recoltează proba prin exudat faringian și apoi se prelucrează în laborator, cu ajutorul unui aparat special. Testul stabilește dacă virusul COVID-19 este sau nu prezent în organismul pacientului. Obținerea rezultatului durează câteva ore.

De altfel, astăzi, 24 aprilie, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, va face primele declarații despre echipamentele medicale cu care a fost dotat Spitalul de Pneumoftiziologie Galați (PCR Real Time + linie medicală Covid-19) și parteneriatul public-privat care a dat posibilitatea de a le instala pe poziții și a putea face teste pentru depistarea noului coronavirus, în timp util.

----- Laboratorium este un grup de firme cu capital integral privat înființat în România, care asigură servicii integrate pentru laborator. Principalele sale activități sunt distribuție de echipamente și consumabile de laborator, asistență tehnică pentru instalarea și utilizarea echipamentelor de laborator, repararea și întreținerea acestora, punerea la punct de metode complexe pentru exploatarea unei game variate de aparatură de laborator. De aproape 12 ani pe piața românească de profil, pe lângă multe alte premii și recunoașteri din partea clienților de top a activităților desfășurate, anul trecut, LABORATORIUM a fost premiat de către Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Galaţi, cu premiul special pentru promovarea activităților de cercetare și inovare.

Citeşte mai departe ...

Marcel Ciolacu: ”Nu mai sacrificați cetățenii și mediul de afaceri...!”

Într-o postare pe pagina sa de social media, liderul PSD, Marcel Ciolacu se arată dezamăgit, încă odată, de reacția guvernării peneliste la eforturile celorlalți opozanți de a sprijini atenuarea efectelor crizei asupra românilor și ia poziție față de interesele ascunse ale acestora în administrarea țării.

”PNL își bate joc de români! Și blochează la CCR, DIN NOU, amânarea ratelor la bănci și ajutorul pentru producătorii agricoli afectați de secetă!

Se țin cu dinții de ”dobânda la dobândă” și pentru asta sunt în stare să își conteste propria ordonanță!

Indiferent de ce declară seara pe televizoare, acțiunile de a doua zi îi dau de gol și arată românilor adevăratele intenții: PNL nu vrea să-i ajute pe românii și firmele românești care suferă din cauza crizei! Nu îi interesează protejarea nivelului de trai al românilor! Și nici păstrarea locurilor de muncă!

Nu mai sacrificați cetățenii și mediul de afaceri pentru lupta voastră politică! Trebuie să guvernați pentru ei, nu împotriva lor!”, reclamă președintele principalului partid din Opoziție

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri