Menu
RSS
Drumuri sigure în județul Galați: Se asfaltează la Suceveni și Cerțești-Cotoroaia

Drumuri sigure în județul Galați: S…

Consiliul Județean Galați...

Al doilea protest consecutiv al angajaților de la Agenția pentru Protecția Mediului Galați

Al doilea protest consecutiv al ang…

Angajații din cadrul Agen...

Festivitatea de premiere la ediţia a XVI-a -  SNCSS "Anghel Saligny"

Festivitatea de premiere la ediţia …

Facultatea de Inginerie a...

Percheziții la persoane bănite de braconaj

Percheziții la persoane bănite de b…

În continuarea cercetăril...

CSM Arcada Galaţi a anunţat primul transfer pentru sezonul următor

CSM Arcada Galaţi a anunţat primul …

CSM Arcada Galaţi a anunţ...

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați are o nouă conducere

Universitatea „Dunărea de Jos” din …

Astăzi, 17 mai 2024, la U...

Veniţi la Versus Pub din Galaţi

Veniţi la Versus Pub din Galaţi

Duminică, 19 mai, ora 20:...

Ciolacu: Prin stabilitate și dezvoltare, putem să construim o Românie puternică în UE!

Ciolacu: Prin stabilitate și dezvol…

Premierul Marcel Ciolac...

Angajații Agenției pentru Protecția Mediului Galați au întrerupt spontan lucrul

Angajații Agenției pentru Protecția…

Joi, 16 mai, timp de două...

Prev Next

Criză acută de sânge: Apel către gălățeni să doneze sânge Recomandat

Criză acută de sânge: Apel către gălățeni să doneze sânge

Centrul de Transfuzie Sanguină din Galați face apel către oameni să vină să doneze sânge, după ce numărul donatorilor a scăzut dramatic, din cauza crizei de COVID-19. Galațiul se confruntă cu o lipsă a grupelor de sânge. A- (negativ), B+(pozitiv), AB+(pozitiv ). 

„Având în vedere deficitul de sânge înregistrat în ultima perioadă, raportat la cererea zilnică a unităților sanitare, facem cunoscut faptul că în acest moment, C.R.T.S. Galați se confruntă cu o lipsă acută a grupelor de sânge. A- (negativ), B+(pozitiv), AB+(pozitiv ) astfel încât transmitem un apel către persoanele care posedă aceste grupe de sânge, să se prezinte la sediul nostru, situat în str. Regiment 11 Siret, nr. 48A și să doneze voluntar, întrucât o pungă de sânge face diferența între viată și moarte”, a anunțat conducerea Centrului de Transfuzii Galați. 
 
Donarea de sânge în România este voluntară si neremunerată.
 
• Prin HGR nr. 1364 / 2006, donatorul de sânge beneficiază de o zi liberă (în ziua donării). Bonurile valorice pe care le primeşte fiecare donator reprezintă o compensare biologică a sângelui pierdut prin donare.
• Este recomandat ca înainte de prezentarea la centrul de donare să se ia un mic dejun uşor, fără alimente grase, să se consume lichide (ceai, sucuri de fructe). Nu se fumează înainte de donare.
• Potenţialul donator de sânge se prezintă la fişierul centrului de transfuzie, cu un act de identitate, în original (buletin sau carte de identitate / carnet de conducere eliberat în România / paşaport/ document provizoriu de identitate/ carnet de serviciu, în cazul militarilor). Actele de identitate nu trebuie să fie expirate!
• Aici se întocmeşte fişa donatorului, apoi se completează un chestionar. Este foarte important ca informaţiile furnizate de donator în chestionar şi la consultaţia medicală să fie adevărate! După semnarea chestionarului, prin care donatorul îşi dă “consimţământul informat”, urmează prelevarea de sânge din deget, pentru determinarea hemoglobinei, glicemiei, grup si Rh.
• Urmează consultaţia medicală care constă în măsurarea tensiunii arteriale, a frecvenţei cardiace, cântărire, verificarea chestionarului, completarea fişei cu istoricul medical al potenţialului donator, recomandări. În urma acestei examinări, medicul decide dacă persoana este eligibilă pentru donarea de sânge.
• Donarea de sânge durează câteva minute, în funcţie de calitatea venei aleasă pentru puncţionare. Se recoltează 420 – 450 ml de sânge (reprezintă o cantitate mică, faţă de volumul sanguin circulant de 5 litri). În cazul aferezei, durata procedurii este stabilită de comun acord cu donatorul (30-90 minute). Cantitatea recoltată prin procedura de afereza trombocitara este de 150 – 200 ml.
• După donarea de sânge, se recomandă menţinerea poziţiei orizontale pentru încă 15-30 de minute, pentru a evita apariţia efectelor adverse postdonare. Durata întregului proces este de 1 -2 ore (în zilele aglomerate poate să dureze mai mult!).
• Donatorul primeşte bonurile valorice şi o zi libera pentru ziua respectivă, păstrându-şi drepturile materiale cuvenite din partea angajatorului.
• Se recomandă evitarea efortului fizic şi consumul de alcool după donare. Se va suplimenta consumul de lichide timp de 2-3 zile după donare, iar regimul alimentar va fi bogat în proteine animale (ouă, carne).
 
 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

înapoi la partea de sus

Taguri