Menu
RSS
A IV-a ediție a FORUMULUI ȘTIINȚIFIC NAȚIONAL AL TINERILOR MEDICI ONCOLOGI

A IV-a ediție a FORUMULUI ȘTIINȚIFI…

Evenimentul este o oportu...

Mesajul de Paște al președintelui CJ Galați: Sfintele sărbători pascale să vă aducă bucurie, să fiți sănătoși, să aveți pace și linște în case

Mesajul de Paște al președintelui C…

„Sfânta sărbătoarea a Înv...

Mesajul de Paște al deputatului Viorica Sandu: Să aveți sănătate, binecuvântare și bunăstare în familiile dumneavoastră!

Mesajul de Paște al deputatului Vio…

„Învierea Domnului aduce ...

Service-uri auto din Galați, sancționate de Inspectoratul Teritorial de Muncă

Service-uri auto din Galați, sancți…

În perioada 23 - 26 april...

Denia celor 12 Evanghelii la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi

Denia celor 12 Evanghelii la Catedr…

  Joia din Săptăm...

Rezultate excelente pentru gălățeni, la Istorie și Geografie

Rezultate excelente pentru gălățeni…

La Constanța, unde s-a de...

Oţelul îşi apără titlul de campioană

Oţelul îşi apără titlul de campioan…

Rezultatele Oţelului din ...

Ritualul spălării picioarelor, la Catedrala din Galați: o dovadă a iubirii aproapelui

Ritualul spălării picioarelor, la C…

În Joia Mare, Înaltpreasf...

Prev Next

Joi, 02 Februarie 2023 - Regional Press

UDJG, finalistă la Gala Cercetării Românești 2023

„Gala Cercetării Românești” a avut prima ediție în acest an la Ateneul Român.

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a fost reprezentată de prof. univ. dr. ing. Eugen Rusu, desemnat unul dintre finaliștii la categoria ”cercetători cu experiență”.

„Este onorant pentru noi ca împreună cu alte două universități din România să fim alături de universitățile Arizona, MIT sau Harvard Medical School”, ne-a declarat prof. univ. dr. ing. Eugen Rusu.

Pentru prima dată, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a lansat premiile pentru cercetare și inovare pentru cercetători individuali și echipe de cercetare – atât pentru cei tineri (sub 40 de ani), cât și pentru cei cu experiență. Pentru fiecare categorie în parte, juriul a selectat trei finaliști și un mare câștigător, care a fost anunțat cu prilejul Galei.

Juriul a fost format din reprezentanți ai structurilor guvernamentale și neguvernamentale, cu expertiză în domeniul cercetării științifice. Premiile au fost acordate pentru cercetare și inovare pentru cercetători individuali și echipe de cercetare, în două categorii: Cercetători cu experiență și Tineri cercetători.

Premiul la Categoria I, Cercetători cu experiență, l-a câștigat Ioana Feodorov – Institutul de Studii Sud Est Europene al Academiei Române (Filologie/civilizație arabă).

Premiul recunoaște rezultatele excepționale din domeniul de cercetare, proiecte aplicate, precum și potențialul de a anticipa și de a aborda provocările viitorului.

Citeşte mai departe ...

Firmele gălățene care produc energie electrică prin orice mijloace, controlate de inspectorii de muncă

Inspectoratul Teritorial de Muncă Galați derulează, în perioada 1-28 februarie, o campanie de control privind verificarea respectării prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în unităţile de producere a energiei electrice.

Campania de control este una la nivel național și se desfășoară în toate județele în care există întreprinderi mici, mijlocii şi mari, cu capital de stat, privat şi mixt, care efectuează activităţi de producere a energiei electrice cod CAEN 3511 – această clasă include activitatea instalațiilor generatoare de energie electrică - prin centrale termice, nucleare, hidroelectrice, cu turbine cu gaze, diesel și energie regenerabilă (energie eoliană, energie solară, energie de biomasă).

Inspectorii de muncă vor verifica următoarele:

  • modul de respectare, de către angajatori, a legislaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în industria de producere a energiei electrice;
  • modul în care angajatorii asigură condiții adecvate de desfășurare a activității în special, în ceea ce privește asigurarea:

- echipamentului colectiv și individual de protecție;

- transportului la și de la locurile de muncă;

- echipamente de muncă corespunzătoare activităților desfășurate și riscurilor prezente la locurile de muncă;

- efectuarea, în siguranță, a lucrărilor de mentenanță a utilajelor.

  • modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare, acolo unde este cazul.
Citeşte mai departe ...

Spargere la Direcția de Asistență Socială Tecuci: hoții au fugit cu un sac cu fasole

Poliția Municipiului Tecuci a fost sesizată telefonic prin intermediul Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, cu privire la faptul că persoane necunoscute ar fi pătruns în incinta clădirii Direcției de Asistență Socială Tecuci, de unde, dintr-o magazie de alimente, ar fi sustras o cantitate de fasole.

În urma efectuării cercetării la fața locului de către polițiști, s-a stabilit că în cadrul clădirii instituției mai sus menționate funcționează și o cantină socială, care este prevăzută cu o magazie în care sunt depozitate mai multe alimente.

Persoane necunoscute au pătruns în incinta clădirii, pe un geam termopan, care nu prezintă urme de forțare, iar din magazia de alimente ar fi sustras cantitatea de aproximativ 80 de kg de fasole. Valoarea prejudiciului creat este de circa 800 de lei.

A fost întocmit un dosar penal pentru infracțiunea de furt, cercetările fiind continuate de polițiști pentru stabilirea împrejurărilor în care a fost comisă această faptă, identificarea autorilor și luarea măsurilor legale ce se impun.

Citeşte mai departe ...

Blocul N6, afectat de explozie, va fi renovat cu fonduri prin PNRR

Primăria municipiului Galați informează că blocul N6, afectat de o explozie puternică în urmă cu circa doi ani, va beneficia de lucrări ample de renovare, după ce a fost semnat, în cadrul PNRR, contractul de finanțare.

În cadrul proiectului sunt prevăzute în principal lucrări de consolidare seismică și de reabilitare termică a elementelor de anvelopă, lucrări de reabilitare  termică a sistemului de încălzire/ a sistemului de  furnizare a apei calde de consum, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consumul propriu, utilizarea surselor regenerabile de energie.

De asemenea, sunt incluse lucrări pentru sistemele de climatizare și ventilație, de modernizare a instalațiilor de iluminat, precum și lucrări  conexe pentru respectarea altor cerințe  fundamentale  privind  calitatea  în construcții.

Obiectivul specific al proiectului constă în renovarea integrată (consolidare seismică și renovare energetică moderată) a blocului N6, str. Domnească nr.16, Centru, Asociația de Proprietari nr.104  din municipiul Galați.

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 9.380.611,96 lei cu TVA, iar durata de implementare a proiectului este 41 de luni.

Citeşte mai departe ...

Consiliul Județean Galați a dotat Centrul Antidrog cu un simulator auto pentru campanii de prevenire și educare privind pericolul conducerii autovehiculelor sub influența drogurilor

Consiliul Județean a dotat Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Galați cu un simulator auto de ultimă generație, pentru a crește astfel gradul de conștientizare cu privire la pericolul conducerii autovehiculelor sub influența drogurilor sau a alcoolului. De asemenea, au fost achiziționați și ochelari VR, precum și ochelari  care simulează efectul consumului de droguri sau alcool.

“Educația este una dintre cele mai importante modalități de a preveni consumul de substanțe halucinogene. De aceea, am decis să ne alăturăm Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Galați și să achiziționăm tehnologie modernă pentru a crea un mediu sigur în care pot fi simulate efectele și pericolele consumului de substanțe interzise. Cu ajutorul acestui simulator auto, dotat cu soft profesional, orice posesor de carnet de conducere poate înțelege cât de grav îi sunt afectate abilitățile de conducere, precum și riscurile la care se expune și îi expune pe ceilalți participanți în trafic.

Practic, acest simulator modern recreează efectele drogurilor și alcoolului asupra vederii, timpului de reacție și performanței de conducere a unui autovehicul. Este primul Centru Antidrog din țară dotat cu asemenea inovații tehnologice. Astfel, cu ajutorul noilor achiziții, vor putea fi organizate mai multe acțiuni de informare, prevenire, conștientizare și educare privind consumul substanțelor adictive. Totul, pentru a reduce consumul de droguri și implicit numărul accidentelor provocate de soferii aflați sub influența narcoticelor”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

În plus, în perioada următoare vor fi achiziționate și un proiector de imagini holografice, precum și mai multe materiale promoționale care vor fi utilizate în cadrul campaniilor de informare și prevenire.Valoarea investiției este de 98.500 de lei, fonduri din bugetul propriu al Consiliului Județean Galați. Informații suplimentare pot fi obținute la sediul Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Galați din strada Al. I. Cuza, bl. Cristal, sc.2, et. 2, la numărul de telefon al centrului 0236/461800 sau folosind adresa de mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citeşte mai departe ...

Deputatul Viorica Sandu despre Legile Educației: proiect mult prea important, care trebuie dezbătut temeinic

Deputatul Viorica Sandu susține că Legile Educației este proiect mult prea important, care trebuie dezbătut temeinic. Potrivit deputatului gălățean, începe noua sesiune parlamentară și cea mai importantă preocupare a momentului pentru PSD este dezbaterea temeinică a Legilor Educației.

„Pentru aceasta, PSD va solicita în Coaliție stabilirea unui calendar extins de analiză publică și adoptare a acestora. Timp este suficient, jalonul PNRR privind Legile Educației are termen trimestrul 3 al acestui an. Inclusiv Comisia Europeană recomandă ca proiectele care cuprind reforme sistemice, deci și cele privind Legea Educației, să nu fie grăbite pentru încadrarea în termen, ci să fie calitativ pregătite/finalizate până la data depunerii cererii de plată, respectiv până în martie 2024”, a transmis Viorica Sandu, pe Facebook.

PSD are obiective esențiale, strategice, de mare importanță pentru copii și părinți, în privința proiectelor Legilor Educației: acces neîngrădit la educație pentru toți copiii; combaterea abandonului școlar; importanța pregătirii viitoarei forțe de muncă, respectiv calificarea în funcție de cerințele pieței muncii; dezvoltarea after-school-ului pentru sprijinirea părinților care muncesc.

Potrivit sursei citate, analiza pe care PSD a făcut-o până acum asupra proiectelor de lege concepute de ministerul Educației a evidențiat necesitatea corectării câtorva chestiuni cheie, definitorii pentru viitorul copiilor.

Admiterea în liceu: PSD nu va accepta o formulă care restrânge drastic accesul copiilor la educație de calitate; este cel puțin discutabil dacă liceele să aibă dreptul să-și organizeze propriile admiteri, cu propriile subiecte pentru că ar crește riscul practicii neloiale a meditațiilor și al corupției.

Probele de bacalaureat: PSD privește cu multă rezervă înmulțirea probelor de examen, așa cum e propusă în proiect.

Desființarea liceelor pedagogice și modificarea formării învățătorilor: Nu e o soluție, mai ales în condițiile lipsei acute de profesori dedicați.

Învățământul special care, după opinia noastră, ar trebui să țină cont inclusiv de realitatea bazei noastre școlare.

Nu în ultimul rând, Legea Educației trebuie să cuprindă și prevederi în ceea ce-i privește pe copii născuți în diaspora.

„Dacă tot vrem să se întoarcă românii acasă trebuie să găsim soluțiile corecte pentru integrarea copiilor născuți și crescuți în diaspora.  Au fost mult prea multe modificări ale Legii Educației, fără efectul scontat. Doar în ultimii 11 ani, Legea Educației a suferit 112 modificări. PSD insistă ca de această dată să fie o dezbatere temeinică! România poate aloca anul 2023 pentru a analiza cu întreaga societate (factorii interesați din educație, dar și cu părinții și asociațiile de elevi) pachetul legilor educației și apoi pentru a le dezbate și adopta în Parlament până la trimiterea cererii de plată 5, adică până cel târziu martie 2024”, a mai completat deputatul Viorica Sandu.

Citeşte mai departe ...

Ale, Benţi şi Tabita au adus titlu în vitrina de la Luca

  • Publicat în Sport

Cea de-a şasea ediţie a Ligii 1 Acerbis la futsal feminin şi-a desemnat duminică laureatele în sala polivalentă din Cisnădie. Titlul de campioană naţională a fost adjudecat, pentru a patra oară de CS Luca Braşov, formaţie care a avut în lot trei gălăţence: Alexandra Ivan, Monica Benţoiu şi Tabita Croitoru, foste „pantere negre” la FC Universitatea Galaţi, în prezent evoluează pentru echipa tulceană Liceenii Topolog, care luptă pentru promovarea în primul eşalon şi de-asemenea alte două jucătoare: Lidia Moacă şi Mirela Abălaşei, care au jucat pentru echipa gălăţeană. Titlul de golgeter a fost obţinut de Adelina Ion, jucătoare ce a făcut şi ea parte din familia FCUG. Clasament final: 1. Luca Braşov, 2.Roma FP, 3.AC Măgura, 4.ACS Raisa Timişoara, 5.Fulgerul Diosod, 6.Şoimii Simand.

Citeşte mai departe ...

O victorie categorică la fileu

  • Publicat în Sport

Divizia A1 la volei masculin a programat miercuri partidele celei de-a 15-a etape. CSM Arcada Galaţi a primit vizita în sala Polivalentă celor de la Ştiinţa Explorări Baia Mare. Chiar dacă a jucat economicos, fără să tureze motoarele la maxim, campioana României a obţinut o victorie facilă, fără să transpire foarte mult. Băimărenii, care s-au deplasat la Galaţi cu un lot restrâns de numai nouă jucători din care 2 libero, au ţinut aproape în setul doi dar fără să aibă pretenţii. Rezultat final: CSM Arcada Galaţi -Ştiinţa Explorări Baia Mare 3-0 (11, 20, 13). Antrenorul Sergiu Stancu a început cu formula: Bala 11 puncte, Talpă 2 p, Vilimanovic 2 p, Madsen 14 p, Magdaş 3 p, Raţă 10 p -Kantor, libero. Au mai jucat: Smits 2 p, Sobirov 4 p, Malescha 2 p, Butnaru 1 p, Lescov. Echipa gălăţeană continuă cursa de urmărire, ocupă locul 3 cu 36 de puncte la cinci lungimi în urma primelor două clasate, Steaua şi Dinamo. CSM Arcada va juca sâmbătă 4 februarie la Bucureşti cu Ştiinţa.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri