Menu
RSS
Înfrângere nemeritată pentru Oţelul

Înfrângere nemeritată pentru Oţelul

Oţelul a jucat la Ploieşt...

Când reîncep elevii gălățeni școala?

Când reîncep elevii gălățeni școala…

În Galați, elevii vor reî...

Un polițist de la IPJ Galați a murit pe Faleza Dunări: motocicleta pe care o conducea a fost lovită de o mașină

Un polițist de la IPJ Galați a muri…

Un motociclist a murit, d...

A IV-a ediție a FORUMULUI ȘTIINȚIFIC NAȚIONAL AL TINERILOR MEDICI ONCOLOGI

A IV-a ediție a FORUMULUI ȘTIINȚIFI…

Evenimentul este o oportu...

Mesajul de Paște al președintelui CJ Galați: Sfintele sărbători pascale să vă aducă bucurie, să fiți sănătoși, să aveți pace și linște în case

Mesajul de Paște al președintelui C…

„Sfânta sărbătoarea a Înv...

Mesajul de Paște al deputatului Viorica Sandu: Să aveți sănătate, binecuvântare și bunăstare în familiile dumneavoastră!

Mesajul de Paște al deputatului Vio…

„Învierea Domnului aduce ...

Service-uri auto din Galați, sancționate de Inspectoratul Teritorial de Muncă

Service-uri auto din Galați, sancți…

În perioada 23 - 26 april...

Denia celor 12 Evanghelii la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi

Denia celor 12 Evanghelii la Catedr…

  Joia din Săptăm...

Prev Next

Luni, 27 Februarie 2023 - Regional Press

Martie, luna târgurilor educaționale la UDJG

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, potrivit Biroului de Comunicare din cadrul instituției, începe, în luna martie, o amplă campanie de promovare a ofertei educaționale pentru admiterea din acest an. În parteneriat cu Inspectoratele Școlare Județene, UDJG va organiza trei Târguri educaționale „Student#UDJG”, cu prezență fizică, destinate elevilor de la colegiile și liceele din județele Vrancea, Buzău și Ialomița.

Cu această ocazie, liceenii vor putea face cunoștință cu profesorii și studenții universității, vor vedea experimente inedite, vor afla care sunt programele de studiu și specializările scoase la concurs la admiterea din acest an, dotările din „Campusul Al. I. Cuza”, oportunitățile în carieră și posibilitățile de angajare pe care le oferă parcurgerea unui program educațional în cadrul UDJG.

În plus, cei interesați pot găsi informații despre oferta educațională a universității la nivel de masterat și doctorat, programele postuniversitare de formare și dezvoltare profesională, alte cursuri de perfecționare pe care UDJG le organizează.

Întâlnirile cu viitorii studenți se vor desfășura după următorul grafic: Focșani - 2 martie, Buzău - 7 martie și Slobozia - 14 martie.

Târgurile educaționale „Student#UDJG” se înscriu în proiectul „Parteneriat pentru performanță educațională”, derulat de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, alături de Inspectoratele Școlare Județene și de instituțiile din învățământul preuniversitar. Coordonatorul acestui proiect este prorectorul cu activitatea de cercetare, dezvoltare, inovare și parteneriatul cu mediul economico-social, prof. dr. ing. Silvius Stanciu.

Citeşte mai departe ...

28 februarie 2023, termenul-limită pentru depunerea declarației D406 de contribuabilii mijlocii

Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Galați anunță că, așa cum prevede Ordinul nr. 1783/2021, până pe 28 februarie 2023 trebuie depusă D406 de către contribuabilii încadrați în categoria contribuabili mijlocii la data de 31 decembrie 2021. Obligația de depunere a Declarației informative D406 începe de la data de 1 ianuarie 2023, care reprezintă data de referință pentru contribuabilii mijlocii.

În continuare se aplică o perioadă de grație de până la 6 luni pentru contribuabilii mijlocii, așa că nu se vor aplica amenzi pentru persoanele care nu depun la timp D406, potrivit AJFP Galați.

Conform Ordinului ANAF nr. 1783/2021 perioada de grație acordată tuturor contribuabililor este:

  • 6 (șase) luni pentru prima raportare, respectiv 5 (cinci) luni pentru a doua raportare, 4 (patru) luni pentru a treia raportare, 3 (trei) luni pentru a patra raportare, 2 (doua) luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligația de transmitere lunară a fișierului SAF-T;
  • 3 (trei) luni pentru prima raportare, pentru contribuabilii care au obligația de transmitere trimestrială a fișierului SAF-T.

Obligația de transmitere a fișierului standard de control fiscal prin intermediul Declarației informative D406 devine efectivă pentru fiecare categorie de contribuabili, astfel:

a) pentru contribuabilii încadrați în categoria mari contribuabili la data de 1 ianuarie 2022, care au făcut parte din această categorie și în anul 2021, obligația de depunere a Declarației informative D406 începe de la data de 1 ianuarie 2022, care reprezintă data de referință pentru marii contribuabili;

b) pentru contribuabilii încadrați în categoria mari contribuabili la data de 1 ianuarie 2022, care nu au făcut parte din această categorie în anul 2021, obligația de depunere a Declarației informative D406 începe de la data de 1 iulie 2022, care reprezintă data de referință pentru noii mari contribuabili;

c) pentru contribuabilii încadrați în categoria contribuabili mijlocii la data de 31 decembrie 2021, obligația de depunere a Declarației informative D406 începe de la data de 1 ianuarie 2023, care reprezintă data de referință pentru contribuabilii mijlocii;

d) pentru contribuabilii care nu sunt încadrați la data de 31 decembrie 2021 în categoria marilor contribuabili sau a contribuabililor mijlocii, denumiți generic contribuabili mici și care își păstrează această încadrare și după data de 1 ianuarie 2022, obligația de depunere a Declarației informative D406 începe de la data de 1 ianuarie 2025, care reprezintă data de referință pentru contribuabilii mici;

e) contribuabilii nerezidenți înregistrați doar în scop de TVA în Romania au obligația de depunere a Declarației informative D406 începând cu data de referință pentru contribuabilii mici (1 ianuarie 2025);

f) contribuabilii care la data de 31 decembrie 2021 erau încadrați în categoria marilor contribuabili, iar începând cu data de 1 ianuarie 2022 sunt încadrați în categoria contribuabililor mijlocii sau mici au obligația depunerii Declarației informative D406 începând cu data de referință pentru contribuabilii mijlocii (1 ianuarie 2023), respectiv pentru contribuabilii mici (1 ianuarie 2025), în funcție de categoria în care au fost încadrați incepând cu 1 ianuarie 2022;

g) pentru contribuabilii nou-înregistrați/încadrați după data de referință pentru fiecare categorie în parte, obligația de depunere a Declarației informative D406 începe de la data efectivă a înregistrării, prima depunere a Declarației informative D406 urmând să se faca în ultima zi a lunii care urmează perioadei pentru care se face raportarea, ulterior datei de referință pentru categoria în care au fost înregistrați/încadrați.

Prin excepție de la prevederile pct. 1 lit. c), se stabilesc următoarele termene:

a) pentru contribuabilii încadrați în categoria contribuabili mijlocii la data de 31 decembrie 2021 și care nu se mai regăsesc în aceasta categorie la data de 1 ianuarie 2023, depunerea Declarației informative D406 devine opțională începând cu data de referință pentru contribuabilii mijlocii, urmând să devină obligatorie începând cu data de referință pentru contribuabilii mici. Contribuabilii care au optat pentru depunerea Declarației informative D 406 nu vor putea renunța ulterior la opțiunea exprimată. Opțiunea devine efectivă prin depunerea unei Declarații informative D 406 validate de ANAF;

b) pentru contribuabilii încadrați la data de 31 decembrie 2021 în categoria contribuabililor mici, care și-au menținut această încadrare pe parcursul anului 2022, iar începând cu data de 1 ianuarie 2023 sunt incadrați în categoria contribuabililor mijlocii, obligația de depunere a Declarației informative D406 începe de la data de referință pentru contribuabilii mijlocii, adică 1 ianuarie 2023.

Contribuabilii care au fost încadrați într-o categorie care avea obligația depunerii Declarației informative D406 conform datelor de referință, iar ulterior sunt încadrați într-o categorie pentru care nu s-a împlinit data de referință pentru depunerea declarației continuă să raporteze fișierul standard de control fiscal prin depunerea de declarații informative D406.

Prin excepție de la prevederile pct. 1, pentru instituțiile de credit, instituțiile financiare nebancare, instituțiile financiare și societățile de asigurare/reasigurare, încadrate la data de 1 ianuarie 2022 în categoria marilor contribuabili, obligația de depunere a Declarației informative D406 începe de la data de 1 ianuarie 2023, care reprezintă data de referință pentru instituțiile de credit, instituțiile financiare nebancare, instituțiile financiare și societățile de asigurare/reasigurare.

Citeşte mai departe ...

Important: „Miercurea alarmelor” pentru verificarea funcționării sirenelor, în Galați

Miercuri, 1 martie 2023, între orele 10.00 și 11.00, va avea loc exercițiul „Miercurea alarmelor” pentru verificarea funcționării sirenelor, exercițiu coordonat de către Departamentul pentru Situații de Urgență, care se va derula pe întreg teritoriul național.

Conform legislației în vigoare privind organizarea şi asigurarea activităţii de înştiinţare, avertizare, prealarmare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă, semnalele de alarmare a populaţiei, instituţiilor publice şi operatorilor economici sunt: alarmă aeriană, alarmă la dezastre, prealarmă aeriană şi încetarea alarmei. Durata fiecărui semnal de alarmare este de două minute pentru toate mijloacele de alarmare, cu excepția sirenelor cu aer comprimat la care durata este de un minut.

Semnificația semnalelor de alarmare este următoarea:

- Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauză de 2 secunde între ele.

- Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între ele.

- Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 6 secunde între ele.

- Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 1 minut.

Citeşte mai departe ...

Sporting Liești arată bine

  • Publicat în Sport
Sub conducerea profesorului Cătălin Savu, lieştenii îşi continuă programul săptămânal cu antrenamente şi meciuri de pregătire în weekend. Stadionul Siderurgistul a găzduit sâmbătă jocul dintre Sporting şi Victoria Traian, formaţie antrenată de gălăţeanul Puiu Antohi. După un meci bun, cei de la Sporting au reuşit să câştige, scor final: 4-2 (3-1). Pentru învingători au marcat: Iordache, Crihană, Chiriac şi Angheluţă.Antrenorul Cătălin Savu a început cu formula: Cilighidreanu -Dulgheru, Maftei, Iacob, Sevastian -Cucu, Crihană, Stan, Chiriac -Iordache, Costea. Au mai jucat: Brăneţ, Vădeanu, Dima, Hodorogea, Călin, Angheluţă, Prepeliţă, Sănduc, Grigoraş. „Vom intra în linie dreaptă cu pregătirile pe care le vom încheia cu ultimul amical, sâmbătă 4 martie, cu Dacia Unirea Brăila, pe care intenţionăm să-l jucăm la Lieşti”, ne-a declarat preşedintele de la Sporting, Dorinel Matei.
Citeşte mai departe ...

Costel Fotea: În premieră, Spitalul Județean va avea kituri medicale pentru screeningul unor afecțiuni medicale întâlnite la nou-născuți

Consiliul Județean Galați dotează unitatea de terapie intensivă neonatală și achiziționează, în premieră, pentru Spitalul Județean kituri medicale pentru screeningul unor afecțiuni medicale întâlnite la nou-născuți.

„Vom depune în cel mai scurt timp un proiect extrem de important pentru bebelușii care se nasc cu probleme medicale și au nevoie de terapie intensivă neonatală.

Vom achiziționa aparate de ventilație mecanică și ventilatoare, incubatoare, monitoare funcții vitale, pompe de perfuzie și injectomate. Toate pentru dotarea unității de terapie intensivă din cadrul secției de neonatologie”, a transmis Costel Fotea, președintele CJ Galați.

De asemenea, vor fi achiționate, în premieră pentru secția de neonatologie a Spitalului Județean, „două kituri medicale pentru prevenția retinopatiei la bebelușii născuți prematur, inclusiv cu sistem de hipotermie neonatală, și pentru screeningul malformațiilor congenitale cardiace la nou-născuți”.

Valoarea proiectului este de 4.079.397 de lei.

Citeşte mai departe ...

Zeci de elevi gălățeni fac practică la LIBERTY Galați

În cadrul parteneriatelor cu liceele și școlile profesionale, LIBERTY Galați pune la dispoziție resursele necesare în organizarea stagiilor de practică pentru elevii de la trei instituții de învățământ din județul Galați, care studiază la clasele cu profil electric, mecanic și strungar.

Doar în ultimele trei luni, peste 60 de tineri de la Liceele Tehnologice „Paul Dimo” și „Radu Negru” din Galați și „Costache Conachi” din Pechea au beneficiat de această oportunitate, dobândind noi competențe profesionale sub îndrumarea mentorilor de la LIBERTY Galați. După ce au fost instruiți în domeniul securității și sănătății în muncă, elevii au participat la activități practice și interactive desfășurate în cadrul secțiilor de producție, pregătindu-se astfel pentru o carieră profesională în domeniul siderurgic.

“Mi-a plăcut că oamenii de aici sunt foarte pasionați de munca lor și au avut răbdare să ne răspundă la toate întrebările despre cum e să lucrezi în acest domeniu și să ne explice informațiile tehnice foarte clar. Cel mai mult mi-a placut prezentarea motoarelor din secții, care sunt foarte bine organizate”, a spus Iacob Sebastian Marius, elev la Liceul “Radu Negru”.

În anul 2023 LIBERTY Galați va continua programele de practică împreună cu cele trei instituții de învățământ deja partenere, cărora li se va alătura curând Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” din Galați.

“LIBERTY este cel mai mare angajator din Galați, de aceea suntem dedicați educației tinerilor gălățeni, astfel încât aceștia să-și înceapă cariera profesională încrezători și pregătiți să lucreze într-o indrustie dinamică și extrem de importantă pentru economia națională. E nevoie ca elevii să studieze sustenabilitatea, schimbările climatice și tehnologiile avansate de producție a oțelului, pentru a se putea adapta cu ușurință industriei viitorului, care va fi modernă, digitală, automatizată și neutră în emisii de carbon”, a declarat Mihaela Vereș, Manager Resurse Umane, LIBERTY România.

 Pentru a asigura sustenabilitatea industriei siderurgice pe termen lung, LIBERTY a pus bazele Academiei GREENSTEEL, ce are ca obiectiv dezvoltarea forței de muncă prin programe de educație inovatoare. Un astfel de program este cursul “Descoperă GREENSTEEL”, dedicat atât studenților, cât și absolvenților de facultate interesați să descopere tehnologiile moderne de fabricare a oțelului verde. De asemenea, compania organizează anual “Școala de Vară”, un program de zece săptămâni conceput pentru studenții care se pregătesc să își înceapă cariera profesională.

LIBERTY Galați se implică constant în proiecte dedicate educației tinerei generații și colaborează cu Fundația GFG pentru a dezvolta programe educaționale inovatoare menite să le ofere elevilor o nouă perspectivă asupra siderurgiei, ce integrează noile tendințe globale. Anul trecut, Fundația GFG a încheiat un parteneriat cu Liceul Tehnologic “Paul Dimo” și a lansat programul de învățământ dual care îmbină cunoștințele teoretice predate de profesori cu activități practice realizate cu ajutorul mentorilor LIBERTY Galați.

Citeşte mai departe ...

Două persoane au ajuns în stare gravă la spital după ce au fost atacate de câini

Poliția Galați a fost sesizată telefonic prin intermediul Serviciului Național Apel Unic de Urgență 112, cu privire la faptul că pe un teren viran, din comuna Vânători, județul Galați, o femeie a fost atacată de o haită de câini fără stăpân, care au mușcat-o și i-au provocat mai multe răni.

Din verificările preliminare, polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Galați au stabilit faptul că o femeie, de 57 de ani, domiciliată în Vânători, în timp ce aduna urzici pe un teren agricol, de la marginea localității de domiciliu, a fost atacată de mai mulți câini vagabonzi. Un bărbat, de 44 de ani, domiciliat în municipiul Galați, a auzit țipetele de ajutor ale femeii și a sărit în ajutorul acesteia. A reușit să înlăture pericolul și să oprească acțiunea câinilor, punându-i pe fugă, însă, a fost mușcat, la rândul său, la nivelul membrelor inferioare și superioare.

Cele două persoane au fost transportate la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate, iar femeia a rămas internată din cauza rănilor care i-au fost provocate la nivelul corpului și al capului.

În cauză a fost deschis un dosar penal pentru infracțiunea de vătămare corporală din culpă, iar cercetările vor fi continuate de polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Galați.

În prezent, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor, însoțiți de reprezentanții unei asociații de profil, se află în zona comunei Vânători, în vederea capturării câinilor fără stăpân.

Citeşte mai departe ...

27 februarie - Ziua Internaţională a Ursului Polar

În fiecare an, la 27 februarie, în lume este marcată Ziua internaţionala a ursului polar (Internaţional Polar Bear Day) sau Ziua ursului alb. Scopul principal al acestei zile este acela de a răspândi informaţii despre urşii polari şi de a atrage atenţia societăţii asupra necesităţii protejării lor.
Informaţiile obţinute în ultimii ani arată că ursul polar (Ursus maritimus) a pornit pe calea evoluţiei în urmă cu aproximativ cinci milioane de ani, strămoşul său fiind ursul brun.
Dar, spre deosebire de ruda sa brună, care trăieşte în mediul terestru, ursul polar s-a adaptat perfect mediului marin din Nordul Extrem, trăind printre ghţari. Ziua internaţională a ursului polar este marcată, în mod special, în cinci ţări, pe teritoriul cărora există populaţii de urs alb, respectiv Rusia, Norvegia, Canada, Groenlanda şi Statele Unite ale Americii (Alaska). În luna mai 2008, SUA au introdus ursul polar în Cartea Roşie a speciilor aflate pe cale de dispariţie, iar Canada şi Rusia au acordat ursului alb statutul de „specie vulnerabilă”.

Citeşte mai departe ...

Un gălățean din Pechea a câștigat marele premiu la Joker, în valoare de aproximativ 4 milioane de euro

Premiul de categoria I în valoare de aproximativ patru milioane de euro la tragerea loto Joker a fost câștigat de o persoană din Pechea județul Galați.  Biletul norocos a costat 51,50 lei.

„La tragerea Joker s-a castigat premiul de categoria I in valoare de 19.646.531,20 lei (aproximativ 4 milioane de euro). Biletul norocos a fost jucat la agentia 17-081 din Pechea, judetul Galati si a fost completat cu sapte variante la Joker si o varianta la Noroc Plus, pretul acestuia fiind de 51,50 lei”, a anunțat Loteria Română.

Acesta este primul castig de categoria I obtinut la Joker in acest an. Ultima data, premiul de categoria I la Joker s-a castigat in data de 23.04.2022 si a fost in valoare de 3.232.736 lei.

De asemenea, la tragerea Loto 5/40 de astazi s-au inregistrat doua premii de categoria I in valoare de 1.193.209,50 lei (peste 242.600 de euro) fiecare.

Conform Regulamentului privind organizarea si administrarea jocurilor de tip loto traditional, castigatorii au la dispozitie 90 de zile începand cu data tragerii pentru a-si revendica câștigul.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri