Menu
RSS
Înfrângere nemeritată pentru Oţelul

Înfrângere nemeritată pentru Oţelul

Oţelul a jucat la Ploieşt...

Când reîncep elevii gălățeni școala?

Când reîncep elevii gălățeni școala…

În Galați, elevii vor reî...

Un polițist de la IPJ Galați a murit pe Faleza Dunări: motocicleta pe care o conducea a fost lovită de o mașină

Un polițist de la IPJ Galați a muri…

Un motociclist a murit, d...

A IV-a ediție a FORUMULUI ȘTIINȚIFIC NAȚIONAL AL TINERILOR MEDICI ONCOLOGI

A IV-a ediție a FORUMULUI ȘTIINȚIFI…

Evenimentul este o oportu...

Mesajul de Paște al președintelui CJ Galați: Sfintele sărbători pascale să vă aducă bucurie, să fiți sănătoși, să aveți pace și linște în case

Mesajul de Paște al președintelui C…

„Sfânta sărbătoarea a Înv...

Mesajul de Paște al deputatului Viorica Sandu: Să aveți sănătate, binecuvântare și bunăstare în familiile dumneavoastră!

Mesajul de Paște al deputatului Vio…

„Învierea Domnului aduce ...

Service-uri auto din Galați, sancționate de Inspectoratul Teritorial de Muncă

Service-uri auto din Galați, sancți…

În perioada 23 - 26 april...

Denia celor 12 Evanghelii la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi

Denia celor 12 Evanghelii la Catedr…

  Joia din Săptăm...

Prev Next

Miercuri, 08 Februarie 2023 - Regional Press

Bilanț la Serviciul Pașapoarte Galați

  • Publicat în Social

Prefectul județului Galați, Claudiu Gavril, subprefectul Ciprian Manea și Nicoleta Butunoiu, secretarul general al Instituției Prefectului, au participat miercuri, 8 februarie,, la ședința de bilanț a Direcției Generale de Pașapoarte, desfășurată în sistem de videoconferință.

În cadrul videoconferinței a fost prezentată activitatea din anul 2022 a Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte din cadrul Instituției Prefectului - Județul Galați.

Astfel, numărul total al cererilor primite în anul 2022 pentru eliberare pașapoarte a fost de 64.943, aproape dublu față de cele 33.914 primite în anul 2021. Din total, 63.019 au fost cereri pentru pașapoarte electronice (față de 32.009, în 2021), iar 1.927 au fost cereri pentru pașapoarte temporare (cu numai 22 mai multe decât în anul precedent).

Numărul pașapoartelor eliberate la ghișeu în 2022 a fost de 39.502, față de 29.061, în anul precedent.

Au fost refuzate 43 de cereri, dublu față de anul 2021.

S-au înregistrat, de asemenea, 8.134 de persoane care și-au stabilit domiciliul în străinătate, față de 4.949 în anul 2021.

„Au fost 92 de persoane care au cerut să se prezinte în audienţă, iar 58 au depus petiţii care au avut ca principal obiect restituirea paşapoartelor reţinute de lucrătorii serviciului ca urmare a restrângerii sau suspendării dreptului la libera circulaţie, precum şi solicitări privind eliberarea paşaportului electronic înainte de termenul legal. Nu au fost înregistrate reclamaţii la adresa lucrătorilor ori a modului de organizare al activităţii serviciului”, se precizează în bilanțul instituției gălățene..

Citeşte mai departe ...

,,Rolul activităților extrașcolare în formarea unui stil de viață sănătos la elevi”

Este tema abordată în cadrul cercului metodic al profesorilor de biologie/domeniul medical și farmacie din județul Galați. Potrivit unei informări a Inspectoratului Școlar Județean Galați, reuniunea cadrelor didactice gălățene de specialitate s-a desfășurat, la finalul săptămânii trecute, în două locații:

LICEUL TEORETIC „EMIL RACOVIȚĂ” GALAȚI, cu prezență fizică, la care au participat cadrele didactice din Municipiul Galați și

LICEUL TEHNOLOGIC „OVID CALEDONIU” TECUCI, online, la care au participat cadrele didactice din Municipiul Tecuci, Târgu Bujor, Berești și rural.

Materialele realizate și prezentate de cadrele didactice organizatoare, caracterul interdisiciplinar al activităților, precum și demonstrațiile practice au arătat modul cum activitățile extrașcolare contribuie la dezvoltarea unui stil de viață sănătos, respectiv menținerea stării de sănătate și reducerea riscului de îmbolnăvire.

Citeşte mai departe ...

Salonul de Carte ”Libris” Tecuci și-a deschis porțile

La Casa De Cultură din Tecuci s-a deschis, pentru o săptămână, cea de-a doua ediție a Salonului de Carte. Aici au fost invitați să îți expună lucrările autorii din Tecuci si ale membrilor Cenaclului Calistrat Hogas.

Poezie, proză, eseuri, studii istorice și biografice, asezate în volumele anului 2022 au fost scoase la vedere celor care doresc să viziteze acest Salon de carte. Au fost premiați autorii pe secțiunile la care s-au aflat publicați.

Salonul de carte „Libris” Tecuci și-a deschis porțile în prezența multor scriitori tecuceni, conducători de instituții culturale și profesori.

Potrivit gazdelor ”a fost o mare bucurie pentru noi să acordăm premii pentru creațiile literare, cercetări istorice, literatură pentru copii, literatură religioasă, eseuri, memorialistică, reviste literare sau reviste școlare editate anul trecut”.

Cu această ocazie s-a organizat și o expoziție cu lucrările prezentate și premiate. ✍️Timp de o săptămână iubitorii de carte vor putea să rasfoiască scrierile autorilor prezenți în cadrul salonului.

 

Citeşte mai departe ...

Fetele de la FCUG cred în şansa lor până la capăt

  • Publicat în Sport

Singura reprezentantă a Moldovei din Liga 1 la fotbal feminin, FC Universitatea Galaţi şi-a reluat săptămâna trecută pregătirile. Antrenamentele se vor desfăşura pe plan local la baza Siderurgistul. „Atmosfera e una bună şi noi credem că nu ne-am spus ultimul cuvânt în Liga 1. Suntem puţini însă echipa este unită şi motivată. Acum facem şi dosarul pentru finanţare şi sperăm să echilibrăm puţin balanţa. Nu mai visez la finanţări mari însă sper să fie una decentă ca să putem să ne organizăm şi să investim din ce în ce mai mult jucătoarelor din judeţ. Şi da, cândva visez la o revenire însă întâi trebuie să echilibrez situaţia din punct de vedere financiar. De un an şi jumătate nu mai facem datorii sau dacă le facem, le facem în limita bugetului la care ne gândim că îl vom primi, însă acel sezon 2019/2020 o să ne coste câţiva ani deoarece e greu să ne revenim. Cred că suntem pe drumul cel bun”, ne-a declarat preşedintele-antrenor de la FCUG, Gabi Călinescu. Echipa gălăţeană, aflată pe locul 12 cu 1 punct va continua campionatul în play-out. Primul meci oficial din 2023 este programat pe 4 martie la Galaţi cu Piroş Security Arad. Panterele gălăţene sunt calificate în optimile de finală ale Cupei României şi vor întâlni pe 12 martie în deplasare pe FK Csikszereda Miercurea Ciuc.

Citeşte mai departe ...

Utilajele de deszăpezire intervin în continuare pe drumurile județene

De cinci zile, utilajele intervin pe drumurile județene pentru le curăța de zăpada adusă din câmp de vântul puternic.

În județul Galați încă viscolește puternic, iar din acest motiv, pe anumite porțiuni de drum, se formează suluri de zăpadă, la scurt timp după intervenția utilajelor de deszăpezire.

„Se fac eforturi mari pentru a limita efectele vântului puternic și a menține drumurile deschise. Astfel, se acționează permanent cu zeci de utilaje pentru curățarea carosabilului și se împrăștie material antiderapant, însă vremea încă pune mari probleme. Îi rugăm pe șoferi să-și ia toate măsurile necesare și să circule cu maximă atenție”, a transmis Costel Fotea, președintele CJ Galați.

Citeşte mai departe ...

Tigrii lui Florin Ignat merg pe două fronturi: Cupa României şi Liga 1

  • Publicat în Sport

 Deţinătoarea trofeului şi campioana României, United Galaţi îşi respectă blazonul şi merge mai departe. „Tigrii” lui Florin Ignat au început săptămâna cu o victorie categorică, scor final: 7-0 (3-0) în deplasare cu KSE Tg.Secuiesc, într-o partidă din faza optimilor de finală a Cupei României la futsal. Băieţii noştrii, care au marcat prin: Toto Cireş, Araujo 3 goluri, Pele, revenit alături de coechipierii săi, Boşneagă şi Crişan, la ultimele două goluri pasele decisive fiind date de Arhire. Lotul care a evoluat la Tg.Secuiesc: Toniţă, Cârdei -Burdujel, Dudău, Cireş, Crăciun, Ignat, Krstic, Araujo, Pele, Crişan, Boşneagă, Oană, Arhire. United s-a calificat în sferturi unde cel mai probabil va întâlni pe FK Odorheiul Secuiesc, partida urmând să fie programată la sfârşitul lunii la sala Polivalentă Dunărea. Până atunci însă, echipa gălăţeană va juca derbiul de tradiţie din Liga 1 pe 12 februarie, de la ora 18.00 în deplasare cu Autobergamo Deva.

Citeşte mai departe ...

Incidentul de la Flămânzi sau începutul Răscoalei din 1907

La 8 februarie 1907 în localitatea Flămânzi judeţul Botoşani, a avut loc un incident între ţărani şi moşierul Mochi Fischer, incident ce a însemnat practic, începutul răscoalei ţărăneşti din anul 1907, soldată cu reprimarea ei de către armată şi uciderea a o mulţime de ţărani. Răscoala a izbucnit datorita nemulţumirilor ţăranilor legate de pământ, ştiut fiind faptul că în acea perioada, în România, mai mult de jumătate din terenurile agricole erau în posesiunea marilor moşieri, care însă nu şi le administrau singuri, ci preferau să-şi arendeze moşiile, dându-le spre exploatare aşa numiţilor arendaşi, mulţi dintre ei evrei, ce exploatau la maxim munca ţăranilor. Este şi cazul lui Mochi Fischer arendaşul moşiei prinţului Mihalache Dimitrie Sturdza, moşie ce se afla la Flămânzi judeţul Botoşani şi pentru arenda căreia Mochi Fischer era dispus să cheltuite o sumă importantă de bani, fiind in concurenţă cu un alt mare arendaş pe nume Berman Juster. Astfel se face ca în ianuarie 1907 , după ce Fisher a avut câştig de cauză în privinţa arendării moşiei, a fost chemat în judecată de celălalt arendaş care se considera nedreptăţit în urma deciziei. Între timp, încheierea contractelor de subarendare cu ţăranii din cele 22 de sate care formau moşia Flămânzi şi de care depindea viaţa acestora şi a familiilor lor, erau suspendate în aşteptarea rezolvării disputei din justiţie. Această aşteptare a început să-i îngrijoreze pe ţărani, care au început să se comporte violent şi să ceară pământ pe care să-l muncească. Teama de a nu avea ce munci şi automat de a nu-şi putea câştiga existenţa, a dus la răscoala ţăranilor, răscoală ce s-a răspândit în curând în întreaga Moldovă, ajungându-se ca multe proprietăţi ale latifundiarilor să fie distruse şi numeroşi arendaşi să fie răniţi sau chiar ucişi de către ţărani. Incidentul de la Flamânzi din 8 februarie 1907 se poate spune că a fost ,,scânteia,, răscoalei ce s-a extins treptat în toata Moldova, iar din luna martie şi în Muntenia şi Oltenia mai precis judeţele Vlasca, Teleorman şi Dolj. Guvernul conservator, condus de Gheorghe Grigore Cantacuzino, nu a mai putut face faţă situaţiei şi a demisionat, iar la 25 martie, Dimitrie Sturdza a fost chemat să formeze guvernul şi a dispus măsuri de înăbuşire a răscoalei, în urma cărora au căzut victime o mulţime de ţărani.

Citeşte mai departe ...

Un gălățean a încercat să incendieze mai multe case din Tulucești

Un gălățean a fost reținut pentru 24 de ore fiind bănuit că a incendiat o casă nelocuită din satul Tulucești. Ulterior, el ar fi încercat să dea foc altei case nelocuite, dar planul său a fost dat peste cap de o femeie care a sunat la Poliție.

 Poliția Galați a fost sesizată, pe 3 inauarie, prin intermediul Serviciului Național Apel Unic de Urgență 112, cu privire la faptul că la ieșirea din localitatea Tulucești, a izbucnit un incendiu la o locuință.

Pompierii au stins flăcările, iar polițiștii au stabilit faptul că imobilul nu este locuit și aparține unui bărbat din comuna Tulucești. Flăcările au distrus acoperișul casei.

Ulterior, la data de 11 ianuarie, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Tulucești au fost sesizați de o femeie cu privire la faptul că în perioada 29 decembrie – 11 ianuarie, persoane necunoscute ar fi pătruns pe proprietatea sa cu scopul de a incendia casa nelocuită. Casa femeii se învecinează cu imobilul incendiat pe 3 ianuarie, iar în pod polițiștii au descoperit un dispozitiv artizanal conceput pentru declanșarea unui incendiu.

Anchetatorii au întocmit un dosar penal pentru tentativă la infracțiunea de distrugere prin incendiere. Ei au stabilit că incidentele au legătură și au stabilit un grup de suspecți. Marți, ei au făcut două percheziții și au dus la audiere doi bărbați.

„Ambele cauze au fost preluate în vederea continuării cercetărilor de către polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Galați – Biroul Investigații Criminale, iar după efectuarea de multiple activități de investigare, verificare și cercetare, s-a concluzionat că cele două imobile învecinate au fost vizate de acte de incendiere intenționată, cu produse inflamabile, fiind stabilit și un cerc de suspecți. În cursul dimineții de astăzi (n.r. marți, 7 februarie), sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați, polițiștii din cadrul B.I.C. Galați, sprijiniți de luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Galați au pus în executare 2 mandate de percheziție domiciliară și două mandate de aducere la persoanele bănuite de comiterea acestor fapte, fiind vorba de doi bărbați din comuna Tulucești, cu vârsta de 47 de ani, respectiv 48 de ani”, a anunțat IPJ Galați.

După audieri, polițiștii au luat măsura reținerii pentru 24 de ore a bărbatului de 47 de ani, iar față de celălalt bărbat cercetările vor fi continuate în stare de libertate.

Persoana reținută va fi prezentată miercuri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați cu propunerea luării unei măsuri preventive.

Citeşte mai departe ...

Marcel Ciolacu a discutat cu o delegație a companiei Hanwha Aerospace din Coreea de Sud despre investiții în energie regenerabilă

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a avut o întâlnire cu delegația companiei coreene Hanwha Aerospace, ocazie cu care a transmis deschiderea României pentru sprijinirea intențiilor companiei de a investi în capacități de energie regenerabilă. 

„Avem un parteneriat strategic cu Coreea de Sud, pe care am dorit să îl revitalizez în ultimul an la nivel politic și mă bucur că rezultatele încep să se vadă mai ales din punct de vedere economic.
 
În întâlnirea pe care am avut-o astăzi cu delegația companiei Hanwha Aerospace, una dintre cele mai puternice de pe piața asiatică, am transmis întreaga deschidere pentru a sprijini intențiile acestora de a investi în capacități de energie regenerabilă. Concret, deschiderea unei fabrici de panouri fotovoltaice de către compania sud-coreeană în România ar fi un semnal puternic că țara noastră își consolidează profilul de furnizor de securitate energetică.
 
De asemenea, am avut un dialog foarte bun în ceea ce privește zona de apărare, unde țintim un transfer tehnologic și al producției în România pentru diverse echipamente militare din Coreea de Sud. Sunt convins că Ministerul Economiei va face toate demersurile necesare pentru ca prin astfel de parteneriate să reușim să revitalizăm industria românească de apărare”, a transmis Marcel Ciolacu, într-o postare pe Facebook. 

 

Citeşte mai departe ...

Prinde contur noua sală de spectacole a Centrului Cultural „Dunărea de Jos”

 
Lucrări avansate la noua sală de spectacole a Centrului Cultural „Dunărea de Jos”. Este vorba despre o clădire nouă, în care, pe lângă sala de spectacole, vor fi amenajate și spații pentru expoziții, săli de curs, cabine pentru artiștii centrului și un studio de înregistrări.
 
„Constructorul își face treaba și-l felicit pentru asta. Se lucrează intens la interior. Tencuielile sunt gata, partea electrică la fel, iar acum se muncește la montarea tavanelor rezistente la foc, precum și la instalațiile termice și sanitare. În curând, vom demara și procedurile pentru achiziționarea mobilierului și a echipamentelor necesare (sonorizare, lumini, dotări pentru studioul de înregistrare), astfel încât, cei peste 700 de copii de la Școala de Arte să se bucure de o sală modernă de spectacole”, a declarat Costel Fotea, președintele CJ Galați. 
 
Investiția este realizată cu ajutorul fondurilor europene atrase de către Consiliul Județean Galați.
Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri