Menu
RSS
Înfrângere nemeritată pentru Oţelul

Înfrângere nemeritată pentru Oţelul

Oţelul a jucat la Ploieşt...

Când reîncep elevii gălățeni școala?

Când reîncep elevii gălățeni școala…

În Galați, elevii vor reî...

Un polițist de la IPJ Galați a murit pe Faleza Dunări: motocicleta pe care o conducea a fost lovită de o mașină

Un polițist de la IPJ Galați a muri…

Un motociclist a murit, d...

A IV-a ediție a FORUMULUI ȘTIINȚIFIC NAȚIONAL AL TINERILOR MEDICI ONCOLOGI

A IV-a ediție a FORUMULUI ȘTIINȚIFI…

Evenimentul este o oportu...

Mesajul de Paște al președintelui CJ Galați: Sfintele sărbători pascale să vă aducă bucurie, să fiți sănătoși, să aveți pace și linște în case

Mesajul de Paște al președintelui C…

„Sfânta sărbătoarea a Înv...

Mesajul de Paște al deputatului Viorica Sandu: Să aveți sănătate, binecuvântare și bunăstare în familiile dumneavoastră!

Mesajul de Paște al deputatului Vio…

„Învierea Domnului aduce ...

Service-uri auto din Galați, sancționate de Inspectoratul Teritorial de Muncă

Service-uri auto din Galați, sancți…

În perioada 23 - 26 april...

Denia celor 12 Evanghelii la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi

Denia celor 12 Evanghelii la Catedr…

  Joia din Săptăm...

Prev Next

Joi, 16 Februarie 2023 - Regional Press

Modelul internațional al Universității Vârstei a Treia, la 50 de ani

  • Publicat în Social

PrimaU3A din România s-a înființat, în urmă cu șapte ani, la Galați.

În 1973, profesorul Francois Vellas deschidea primul program de educație destinat persoanelor cu vârste mai mari de 55 ani, la Universitatea de Științe Sociale din Toulouse. A fost numit atunci U3A-universitatea vârstei a treia.

Modelul francez s-a extins rapid în multe țări de pe continent, dar și în afara lui, iar din 2016 îl avem și în România.

Prima U3A a fost la Galați, a doua la Cluj.

Pierre Vellas, fiul fondatorului Vellas, el însuși profesor la Universitatea din Toulouse, continuă opera tatălui său fiind extrem de activ în promovarea acestor programe destinate seniorilor prin intermediul AIUTA - Asociația Internațională a Universităților Vârstei a Treia.

------------------------------------

Universitatea vârstei a treia deschisă în cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi este un proiect pionier în România care aşează în centrul acţiunilor sale seniorii. Construită după un model de origine franceză şi adaptată spaţiului cultural şi academic gălăţean, U3A este înainte de orice un adevărat laborator al provocărilor.

Învăţare pe tot parcursul vieţii, incluziune socială, dialog intergeneraţional, valorizare şi valorificarea a potenţialului uman sunt doar câteva dintre cuvintele cheie care structurează demersul nostru. Afirmăm în acelaşi timp că, dincolo de acestea, important cu adevărat este omul însuşi, indiferent de vîrsta lui biologică.

Prof. univ. dr. Violeta Puşcaşu - Director U3A

Citeşte mai departe ...

Proiect finalizat de Fundația Inimă de Copil și Orange pentru elevii din comuna gălățeană Pechea

  • Publicat în Social

Accesul la educație, prin resurse tradiționale sau digitale, fără bariere de spațiu și context social, este în continuare o provocare, mai ales în mediul rural. Ultimul recensământ, din 2022, arată că 40% din populația Romaniei rămâne cu studii care se opresc cel mult la absolvirea școlii generale.

În acest context, copiii din comuna gălățeană Pechea au acum acces la o bibliotecă modernă şi la resurse digitale pentru învățare, grație proiectului „Bibliotecă și educație digitală pentru copiii din Pechea” derulat de Fundaţia Inimă de Copil, cu sprijinul Fundației Orange.

Parteneriatul cu Fundația Orange a asigurat o finanțare de 35.000 de lei, prin programul Susține un ONG, program anual ce încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale. În total, valoarea finală a proiectului a depășit 86.000 de lei, informează un comunicat remis de Inimă de Copil.

„Suma a fost investită pentru refacerea spațiului dedicat Centrului de Consiliere şi Sprijin al Fundației Inimă de Copil din comuna Pechea și pentru achiziționarea de echipamente pentru orele de curs. Prin accesul la educație cu instrumente digitale și tradiționale, copiii din localitate, care provin din medii defavorizate, au astfel șansa la oportunități egale de învățare”, potrivit sursei citate.

Spațiul în care se desfășoară activitățile este pus la dispoziția Centrului de Primăria și Consiliul local din Pechea, însă până acum nu s-au găsit și fondurile necesare pentru modernizarea lui.

Proiectul „Bibliotecă și educație digitală pentru copiii din Pechea” s-a derulat pe o perioadă de 8 luni, din luna mai până la finalul anului 2022.

Citeşte mai departe ...

Costel Fotea: Am semnat ordinul de începere a studiului de fezabilitate pentru drumul de mare viteză care va conecta Galațiul cu Autostrada Soarelui

A fost semnat ordinul pentru începerea studiului de fezabilitate la drumul Transregio Galați - Brăila - Slobozia (Ialomița) - Autostrada Soarelui - Chiciu (Călărași). La acest eveniment, alături de reprezentanții asocierii de firme care a câștigat licitația, au participat președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac, și președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță. Evenimentul s-a desfășurat la sediul Consiliului Județean Ialomița.  

“Este un proiect extrem de important pentru Galați și pentru toată regiunea noastră. Avem nevoie de un drum sigur și modern către Autostrada Soarelui și implicit către București. 

Practic, după finalizarea marilor proiecte de infrastructură din regiune, inclusiv Centura Mare a Galațiului și Drumul Expres Galați – Brăila,  Vama Giurgiulești de la granița cu Republica Moldova va fi conectată rutier cu Podul de peste Dunăre, Autostrada Soarelui și Chiciu (Călărași), punct de trecere a frontierei către Bulgaria.

Conform Master Planului de Transport al României, lungimea estimată a drumului Transregio este de aproximativ 150 de km, însă lungimea exactă va fi stabilită după finalizarea studiului de fezabilitate, când vom afla și alternativele de traseu sau unde se poate extinde la patru benzi ruta actuală către Autostrada Soarelui. De altfel, fiecare președinte de consiliu județean va colabora cu firmele implicate, astfel încât să fie stabilite cele mai bune soluții pentru județul respectiv.

Le-am explicat reprezentanților firmelor care au câștigat licitația cât de necesar este acest proiect, astfel încât peste 7 luni așteptăm soluții și variante pentru acest drum de mare viteză”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Acest studiu de fezabilitate va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare. După aprobarea lui de către Ministerul Transporturilor, drumul Transregio va fi depus spre finanțare în cadrul Programului Operațional de Transport.  De asemenea, după ce aceste studii vor fi finalizate și aprobate, vor fi demarate, cu clauză suspensivă,  și procedurile de licitație pentru desemnarea unui constructor. Pentru acest proiect, președinții CJ Galați, CJ Brăila, CJ Ialomița și CJ Călărași au înființat Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Infrastructura de Transport de Interes Strategic. Studiul de fezabilitate va fi realizat de către Asocierea East Water Drillings SRL & Primacons Group SRL, iar valoarea contractului este de 17.064.028 lei (fără TVA).

 
 
 
 
 
Citeşte mai departe ...

Adnana, Ariana şi Ana Maria vor juca sub tricolor

  • Publicat în Sport

Aşa cum v-am mai informat, handbalul juvenil feminin gălăţean se află în topul naţional. După etapa de la sfârşitul săptămânii, campionatul se va întrerupe pentru acţiunile Naţionalelor României. Trei jucătoare, două de la ACS Lucian Bute şi una de la CSM vor reprezenta Galaţiul sub tricolor. „Olimpica” Adnana Ancerencu şi „nepoţica” Ariana Ardeleanu au fost convocate la Naţionala de cadete a României, care în perioada 23 februarie -26 februarie se va pregăti la Izvorani pentru Jocurile Mediteranene, programate între 26 februarie -5 martie în oraşul grec Nafplio. La startul competiţiei sunt înscrise 12 echipe.
Naţionala de junioare, la care a fost convocată şi Ana Maria Gavrilă, de la ACS Lucian Bute se va pregăti în perioada 20 februarie -1 martie la Brăila. Sala Polivalentă din oraşul vecin va găzdui în perioada 2-4 martie o nouă ediţie a Trofeului cu participarea a patru echipe: Norvegia, Ungaria, Slovacia şi România.

Citeşte mai departe ...

Clădirea fostului cinematograf „Flacăra” va fi renovată și va primi o nouă destinație pentru comunitate

Primăria municipiului Galați a fost semnat contractul de finanțare prin PNRR pentru renovarea vechii clădiri a fostului cinematograf „Flacăra”, după ce municipalitatea a reușit preluarea imobiului de la RADEF. Clădirea va primi o nouă destinație pentru comunitate.

Principalele lucrări ce vor fi finanțate prin PNRR vizează reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii, reabilitarea termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum, instalarea/reabilitarea/modernizare sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior, reabilitarea/modernizarea instalației de iluminat, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice etc.

Contractul de finanțare semnat în cadrul PNRR pentru obiectivul „Renovarea energetică a imobilului din str. Henri Coandă, nr. 7 (fost cinematograf Flacăra)” este de în valoare 2.476.533,57 lei.

La această dată se analizează diversele posibilități privind viitoarea destinație, inclusiv ca această clădire din cartierul Micro 40 să găzduiască diferite evenimente socio-culturale, având în vedere necesitatea unui astfel de spațiu în municipiul Galați.

Citeşte mai departe ...

Consiliul Județean Galați a lansat o campanie de informare în domeniul gestionării deșeurilor

În cadrul proiectului “Sistem integrat de management al deșeurilor în județul Galați”, Consiliul Județean a lansat campania de informare “Fii proactiv, colectează selectiv!”. Astfel, în perioada februarie – noiembrie 2023, în toate localitățile județului vor fi organizate evenimente de informare a populației despre ce înseamnă colectarea selectivă, ce se întâmplă cu deșeurile după ce sunt colectate separat și care sunt beneficiile noului sistem de gestionare a deșeurilor.

“Vor fi organizate 138 de evenimente de informare a populației despre ce înseamnă și mai ales ce schimbări aduce noul sistem de management al deșeurilor în județul Galați. Specialiștii le vor explica oamenilor importanța colectării selective a deșeurilor și cum se realizează corect acest proces, cum va funcționa noul sistem de gestionare a deșeurilor, cel mai performant din România, și mai ales cum va schimba în bine viața gălățenilor, în condițiile în care astfel vom avea un județ mai curat și un mediu mai puțin poluat. Prin noul sistem de management al deșeurilor, pe care îl implementăm cu ajutorul fondurilor europene atrase de către Consiliul Județean, vom recicla mai mult și vom diminua cantitatea de deșeuri depozitate,  reducând astfel și costurile întregului proces de gestionare a deșeurilor. Practic, aerul va fi mai curat și vom avea mai puține deșeuri aruncate în albiile râurilor, pe străzi sau în diferite locuri neamenajate, astfel încât să oferim un viitor mai sănătos copiilor noștri”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați. 

Cele 138 de evenimente se vor desfășura după cum urmează: 5 în municipiul Galaţi, 5 în municipiul Tecuci, 3 în Târgu Bujor, 3 în Bereşti şi 122 evenimente în cele 61 de comune ale judeţului Galaţi. În plus, vor fi organizate 7 conferinţe de presă şi 12 seminare de informare a populaţiei despre impactul noului sistem de gestionare a deșeurilor.  

"Noul sistem de gestionare a deșeurilor înseamnă crearea unei infrastructuri moderne de colectare, depozitare și tratare a deșeurilor, respectând cele mai dure norme de mediu ale Uniunii Europene. Astfel, în loc de clasica groapă de gunoi vom avea un depozit ecologic pentru stocarea deșeurilor. În plus, acestea vor fi colectate selectiv în pubele speciale, vor fi sortate și tratate mecano-biologic într-o stație specială, care va fi dotată și cu turbină pentru producerea energiei electrice din deșeuri", a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați. 

În acest moment, au fost finalizate lucrările la stația de transfer din Târgu Bujor, la depozitul de deșeuri și stația de sortare de la Valea Mărului și a fost închis depozitul neconform de la Rateș (Tecuci). De asemenea, în implementare se află stațiile de transfer și de compostare de la Tecuci, iar pentru construirea stației de tratare mecano-biologică de la Galați este în desfășurare  procedura de licitație. Valoarea totală a investiției este de peste 100 de milioane de euro. 

Citeşte mai departe ...

Consilier superior de la Evidența Persoanelor Galați trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată

Un consilier în cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Galaţi a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Concret, anchetatorii au stabilit că lua șpagă de la cetățenii moldoveni pentru eliberarea cărților de identitate.

„Lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Galați au efectuat acte de urmărire penală și au finalizat cercetările, astfel încât procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei persoane, consilier superior în cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Galați, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată”, a transmis DGA.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2015 – 2017, funcționara a primit, prin intermediul a două persoane, câte 100 de lei de la 116 cetățeni moldoveni, în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor sale de serviciu, respectiv primirea, verificarea documentelor necesare pentru eliberarea cărților de identitate, precum și pentru eliberarea acestora fără a verifica prezența proprietarului spațiului de locuit menționat în formularul tip “cerere pentru eliberarea actului de identitate”, ca urmare a schimbării domiciliului din străinătate în România.

În baza ordonanțelor de delegare emise de către procurorul de caz, lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Galați au efectuat mai multe acte procedurale în cauză.

Citeşte mai departe ...

Grindeanu: România merită să fie parte a spaţiului Schengen!

Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a discutat cu vicepremierul italian Matteo Salvini despre aderarea României la Schengen.

"România merită să fie parte a spaţiului Schengen şi apreciem sprijinul constant oferit de Italia aderării noastre! Este una dintre temele europene importante pe care le-am punctat, astăzi, cu vicepremierul Republicii Italiene, Matteo Salvini", a scris Sorin Grindeanu, într-o postare pe Facebook.

Totodată, ministrul Transporturilor a adăugat că, la nivel bilateral, a pus accentul pe "aşteptările statului român cu privire la seriozitatea companiilor italiene implicate în proiectele de infrastructură de la noi din ţară".

"Mizăm pe sprijinul pe care statul italian îl poate acorda acestor firme pentru îmbunătăţirea prestaţiei lor şi respectarea angajamentelor contractuale", a adăugat Grindeanu

Citeşte mai departe ...

Ziua Lecturii: Akum despre Cronicile Domnişoarei Poimâine

Pe 15 februarie, de Ziua Naţională a Lecturii, Adina Rosetti a participat la o sesiune online despre scris şi arta cuvântului, împreuna cu reprezentanţi ai Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia”, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Galaţi şi cu elevi de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” şi Colegiul Naţional „Costache Negri” Galaţi, în care a expus modalităţi şi tehnici despre... cum se fac poveştile.
Adina Rosetti este scriitoare şi jurnalistă. A crescut printre cărţi şi poveşti, amintirile din copilărie producându-i starea potrivită pentru a crea literatura. Este autoarea mai multor cărţi pentru copii şi adolescenţi, Domnişoara Poimâine, Akum şi Vrăjitoarea Niciodată, fiind doar câteva dintre personajele operei sale.
Parteneri: De Basm – Asociaţia scriitorilor pentru copii şi adolescenţi, Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” Galaţi, Colegiul Naţional „Costache Negri” Galaţi.

Citeşte mai departe ...

Cantonament la Almeria pentru brăniştenii de la Unirea

  • Publicat în Sport

Revelaţia primei părţi a campionatului Ligii a 3-a, locul 3 în seria a 2-a, Unirea Braniştea urmează exemplul partenerei Oţelul Galaţi, locul 3 în Liga a 2-a. Brăniştenii lui Ionuţ Niculcea au câştigat miercuri la scor de forfait amicalul din deplasare cu Viitorul Ianca, marcatori: Răducan, o dublă şi Spînache. 11-le de start a fost: Ursu -Mihai, Gîţă, Enache, Murgoci -D.Cireş, Năpîrlică -Ţopa, Răducan, Ţicămucă -Duţu. Au mai evoluat pe parcurs: Butunoiu -Popa, Dima, Florea, Postelnicu, Oniciu, Spînache, M.Cireş şi Gherase. A fost cea de-a treia victorie amicală din perioada de iarnă, golaveraj 11-0. Brăniştenii îşi vor muta cartierul general, la fel ca şi anul trecut, în perioada 19 februarie -1 martie, în Spania la Almeria pentru un stagiu de pregătire centralizată care va cuprinde antrenamente dar şi patru amicale tari cu echipe regionale spaniole: Cuevas Club De Futbol, Club Atletico Pulpileno, Club Deportivo Vera şi Huercal -Overa CF. Lotul de 26 de jucători care vor face deplasarea în Spania: Ursu, Petrea, Butunoiu -portari; Mihai, Popa, Voicu, Enache, Gîţă, Stuparu, Manea, Hilohi -fundaşi; Năpîrlică, Murgoci, D.Cireş, Postelnicu, Florea, Oniciu, Ţicămucă, Dima, Ţopa, M.Cireş -mijlocaşi; Răducan, Duţu, Gherase, Spînache, Docuz -atacanţi.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri