Menu
RSS
Service-uri auto din Galați, sancționate de Inspectoratul Teritorial de Muncă

Service-uri auto din Galați, sancți…

În perioada 23 - 26 april...

Denia celor 12 Evanghelii la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi

Denia celor 12 Evanghelii la Catedr…

  Joia din Săptăm...

Rezultate excelente pentru gălățeni, la Istorie și Geografie

Rezultate excelente pentru gălățeni…

La Constanța, unde s-a de...

Oţelul îşi apără titlul de campioană

Oţelul îşi apără titlul de campioan…

Rezultatele Oţelului din ...

Ritualul spălării picioarelor, la Catedrala din Galați: o dovadă a iubirii aproapelui

Ritualul spălării picioarelor, la C…

În Joia Mare, Înaltpreasf...

Ciolacu, mesaj de Ziua Tineretului: Vom avea confirmarea că am acţionat în direcţia cea bună dacă tinerii noştri îşi vor creiona aspiraţiile pentru viitorul lor aici

Ciolacu, mesaj de Ziua Tineretului:…

Premierul Marcel Ciolacu ...

Este oficial: Marian Barbu este noul rector al UDJ Galați

Este oficial: Marian Barbu este nou…

Senatul Universității a...

Premierul Ciolacu, mesaj pentru pensionari: Îi asigur că rămânem la fel de hotărâți cu privire la plata pensiilor recalculate în septembrie

Premierul Ciolacu, mesaj pentru pen…

Premierul Marcel Ciolacu ...

Intersecția străzilor Oltului și Vrancei, închisă traficului rutier timp de trei săptămâni

Intersecția străzilor Oltului și Vr…

Pentru executarea lucrări...

Palmeres frumos pentru Galați și la Olimpiadele de Științe exacte

Palmeres frumos pentru Galați și la…

Vești bune de la Olimpiad...

Prev Next

Iunie 2023 - Regional Press

Damen Galați a lansat la apă prima navă multirol construită pentru IGSU

Vineri, la șantierul naval Damen Galați, a fost lansată la apă prima din cele două nave multirol de căutare și salvare pe mare, al căror beneficiar este Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Nava este dotată cu cele mai moderne tehnologii și echipamente de intervenție, care vor permite intervenția promptă în situații de urgență pe apă.

Aceasta este capabilă să execute misiuni operative continue, fără aprovizionare și realimentare până la trei zile, are capacitatea de preluare de până la 50 de supraviețuitori și este proiectată să opereze în toate anotimpurile, atât în Marea Neagră, cât și Marea Mediterană. Totodată, nava va juca un rol crucial în operațiunile de monitorizare și prevenție a riscurilor pe mare.

Aceasta este echipată cu platformă transfer elicopter, cu sisteme de stingere a incendiilor, inclusiv instalații de autoprotecție, cu radare, cameră supraveghere (zi - noapte), ambarcațiuni de intervenție rapidă pentru salvare, precum și sistem „rescue star” cu macara. Lungimea totală a navei este de 51,32 m, iar lățimea totală de 9,41 m.

IGSU precizează că, în octombrie 2022, a fost semnat contractul pentru achiziția a două nave multirol destinate salvării de vieți și protejării de bunuri, care sunt proiectate şi construite la şantierul naval din Galaţi, de către constructorul naval Damen.

Achiziția este finanțată din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2021- Viziune 2020 și are valoarea totală de aproximativ 44 milioane de euro.

Citeşte mai departe ...

România a câştigat 15 medalii la Jocurile Europene şi competiţia continuă

  • Publicat în Sport

Sportiva română Kinga Barabasi, numărul cinci mondial, a cucerit joi medalia de aur în proba feminină de simplu a concursului de teqball la Jocurile Europene de la Cracovia - Malopolska (Polonia), joi, după ce a învins-o în finală pe franţuzoaica Amelie Julian cu 2-0 (12-9, 12-6). Barabasi a obţinut victorii pe linie în Grupa C, în sferturile de finală, românca a dispus de germanca Dana Hillmann cu 2-0 (12-7, 12-4), iar în semifinale a întrecut-o pe daneza Nanna Lind Kristensen cu 2-0 (12-4, 12-7).
Tot joi seara, sportivul român Apor Gyorgydeak a câştigat, medalia de aur în proba masculină de simplu, după ce l-a învins în finală pe polonezul Adrian Duszak cu scorul de 2-0 (12-8, 12-8). Campionul mondial en titre a obţinut victorii, joi, în cele două meciuri din Grupa A, 2-0 (12-4, 12-6) cu slovacul Marian Badar şi 2-0 (12-4, 12-3) cu portughezul Joao Pinheiro, în sferturi a dispus de ucraineanul Oleg Usîcenko, scor 2-0 (12-3, 12-3), iar în semifinale a câştigat în faţa francezului Hugo Rabeaux cu 2-1 (12-11, 6-12, 12-7).
Bilanţul României la Jocurile Europene de la Cracovia - Malopolska a ajuns acum de 14 medalii, cinci de aur, patru de argint şi cinci de bronz care ne poziţionează pe locul 13 în clasamentul pe naţiuni.

Citeşte mai departe ...

Program educaţional de vacanţă

Gustul vacanţei în această vară prinde parfumul voioşiei şi al veseliei, prin activităţi în aer liber! Vă invităm să faceţi parte din grupul celor inteligenţi, veseli şi ambiţioşi, participând la activităţile destinate adolescenţilor, care se vor reuni, într-un cadru informal, pentru a intra în dialog cu specialişti din domenii care vizează: sănătatea, nutriţia, sportul, problemele adolescenţilor, dansul, meseriile şi profesiile. Joi, 6 iulie 2023, ora 10:30, Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Adulţi din cadrul Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia”, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Galaţi, vă invită la deschiderea programului educaţional de vacanţă pentru adolescenţi „Cafeneaua Culturală”. Activităţile se vor desfăşura în curtea sediului central al Bibliotecii, în perioada 6 - 27 iulie 2023, în fiecare zi de joi, de la ora 10:30.

Citeşte mai departe ...

Lovitură de imagine pentru Oţelul

  • Publicat în Sport

Revenită după opt ani în Superligă, SC Oţelul a dat o lovitură de imagine cu două săptămâni înainte de startul sezonului 2023-2024. După ce şi-a anunţat retragerea din activitatea competiţională la 36 ani, Cristi Sîrghi, unul din cei mai emblematici jucător din istoria clubului oţelar, nu a putut sta deoparte, fiind cooptat în staff-ul roş-albastru în funcţia de team-manager. „Cristian Sîrghi a fost o prezenţă emblematică în rândul jucătorilor noştri de-a lungul anilor, reprezentând cu mândrie culorile clubului şi demonstrând o pasiune incontestabilă pentru fotbal. A fost un lider în teren, un exemplu de dăruire şi profesionalism pentru colegii săi. Decizia sa de a se alătura staff-ului echipei este un pas firesc în evoluţia sa personală şi în contribuţia continuă la dezvoltarea clubului nostru. În noul său rol, Cristian va aduce expertiza şi cuno?tin?ele sale considerabile acumulate pe parcursul unei cariere impresionante. Va lucra strâns cu antrenorul şi cu ceilalţi membri ai staff-ului pentru a sprijini dezvoltarea echipei noastre şi pentru a ajuta jucătorii să atingă potenţialul maxim. Vreau să îi mulţumesc lui Cristian pentru dedicarea şi profesionalismul său neabătut în toţi aceşti ani petrecuţi pe teren. Este unul dintre jucătorii noştri cei mai respectaţi de suporteri şi suntem încântaţi că va rămâne alături de noi pentru a continua dezvoltarea clubului”, a declarat preşedintele SC Oţelul Galaţi, Marian Brăilescu. Sîrghi are in CV impresionant, a jucat numai puţin de 11 sezoane la Oţelul, a câştigat campionatul şi Supercupa în 2011 şi a mai reuşit două promovări consecutive. A mai jucat în carieră la Pandurii Tg. Jiu, Concordia Chiajna, Gaz Metan, Dunărea Călăraşi, Petrolul Ploieşti, în România şi în străinătate pentru Maccabi Netanya (Israel), Ermis (Cipru) şi Flamurtari (Albania).

Citeşte mai departe ...

Personalul viitoarei fabrici gălățene de baterii pentru vehicule electrice, școlit la Universitatea „Dunărea de Jos”

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a semnat un „Memorandum of Understanding” cu Avesta Battery & Energy Engineering (ABEE) care își propune să promoveze inovația în sectorul educațional.

Universitatea își asumă pregătirea personalului și va asigura programe de pregătire și reconversie profesională dedicate noii tehnologii, aliniindu-se strategiei Comisiei Europene în domeniile producției de celule de baterii pentru vehiculele electrice, potrivit unui comunicat remis de instituția de învățământ.

„Colaborarea excelentă pe care o avem cu europarlamentarul Dan Nica, cu Primăria Municipiului Galați și cu ministrul Economiei, de la acea vreme, Florin Spătaru a dat roade, iar Galațiul va beneficia de o investiție inteligentă ce va produce dezvoltarea accelerată în întreaga regiune”, a declarat prof. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

Romvolt este un proiect ce constă într-o fabrică de baterii litiu-ion care va fi construită în Galați, cu o capacitate totală de producție de 22 GWh și o investiție totală de 1,4 miliarde de euro. Va furniza celule de baterii în principal pentru industria auto, unde în România se află Renault/Dacia și Ford, dar și pentru piața staționară, deoarece stocarea este necesară pentru tranziția la energie regenerabilă.

Fabrica va crea mii de locuri de muncă în diferite departamente, la care se vor adăuga locurile de muncă create indirect.

Avesta Battery & Energy Engineering (ABEE) este o companie belgiană de inginerie energetică ce a înregistrat, în România, filiala ABEE drept companie „fiică” pentru a desfășura proiectul Romvolt.

Citeşte mai departe ...

Ziua Dunării, celebrată la Galați printr-un proiect multicultural de excepție

Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, împreună cu colegii săi, și-a arătat sprijinul total față de inițiativa Uniunii Scriitorilor din România de a sărbători într-un mod aparte Ziua Dunării. Astfel, cu această ocazie, a fost pregătit și lansat un album al scriitorilor din zona de Sud-Est a României, proiect literar de excepție denumit generic “POEZIE ȘI DUNĂRE”.

Albumul, editat de Centrul Cultural “Dunărea de Jos”, prezintă creațiile literare a 50 de scriitori invitați ai Festivalului Internațional de Literatură „Poezia - Port La Dunăre”, printre care se regăsesc membri ai Filialei Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România și șapte scriitori din străinătate invitați la acest festival internațional de poezie.

În cadrul albumului, cititorii pot regăsi și o galerie foto cu investițiile cu fonduri europene derulate de către Consiliul Județean Galați.

 

Citeşte mai departe ...

Salbă de medalii gălăţene la Belgrad

  • Publicat în Sport
La Belgrad au avut loc în weekendul trecut, Euro Cup şi Festivalul Internaţional de Bărci Dragon. La startul acestei competiţii de tradiţie, care s-a bucurat de prezenţa preşedintelui Federaţiei Europene de Dragon Boat, s-au aliniat peste 350 de sportivi din 8 ţări: România, Serbia, Marea Britanie, Ukraina, Moldova, Turcia, Israel, Emiratele Arabe Unite. Aceştia s-au întrecut în cursele de 500m şi 200m au schimbat pe rând bărcile de 10 +2, cu cele 20+2 cu scopul principal de a promova acest gen de sport şi a ocupa locuri fruntaşe. Galaţiul a fost reprezentat cu cinste şi onoare de componenţii secţiei de kaiac-canoe de la CSM Dunărea Galaţi: Valentin Dublea, Andrei Dublea, Laurenţiu Dublea, Gica Vasilache, Tatiana Bila, Cristian Boczar, Ion Bercea, care au obţinut peste 50 de medalii, majoritatea dintre acestea fiind de aur. „Două zile fără limite.. cu emoţie, determinare, ambiţie şi bucurie. Dragon Boat Internaţional Festival Belgrad 2023! 9 ţări s-au aliniat la start, zeci de sportivi au schimbat pe rând barca de 10 +2, cu 20+2 în probele de 500 şi 200 m. Alături de coechipierii din Timişoara şi Bucureşti am reuşit performanţa de a aduce acasă zeci de medalii! Mulţumim vouă, care ne- aţi susţinut şi aţi crezut în noi! Împărţim victoria şi imensa împlinire cu colegii noştri de la Cătuşa şi cu voi toţi!”, este mesajul postat pe o reţea de socializare de una dintre medaliate, gălăţeanca Gica Vasilache.
Citeşte mai departe ...

Proiect de 18 milioane de euro pentru modernizarea Grădinii Botanice

Alei cu pavaj solar pentru producerea de energie verde, bănci „inteligente” și sistem de proiecție superperformant pentru Planetariu

Miercuri, în cadrul ședinței Consiliului Județean Galați, a fost aprobat studiul de fezabilitate pentru un proiect de aproape 90 de milioane de lei (18 milioane de euro), prin care Grădina Botanică și Planetariul din cadrul Complexului Muzeal de Științele Naturii “Răsvan Angheluță” vor fi modernizate.

„Este un amplu proiect prin care, cu ajutorul fondurilor europene, vom moderniza și transforma major Grădina Botanică, unul dintre cele mai apreciate și vizitate locuri din Galați. Astfel, va fi prima grădină botanică din țară care va avea și alei cu pavaj solar. Energia obținută astfel va fi folosită, pe lângă partea de iluminat, și pentru funcționarea a zece bănci «inteligente», dotate cu internet wireless, porturi USB și sisteme wireless de încărcare a telefonului.   Mai mult, băncile sunt prevăzute și cu senzori pentru monitorizarea temperaturii, emisiilor de CO2, umidității și a presiunii atmosferice. De altfel, toate aceste date vor fi afișate și publicului vizitator.

De asemenea, prin acest proiect vom dota Planetariul din cadrul muzeului cu cel mai performant sistem de proiecție din România, prevăzut cu panouri LED, având diametrul de 7 metri și o rezoluție de 8K”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Proiectul prevede lucrări majore și la spațiul verde, acolo unde, pe lângă noi soiuri de plante, vor fi create și diverse arii tematice, unde vor fi organizate activități educaționale și non-formale.

În plus, va fi amenajat un sistem modern de irigații, se va moderniza și sistemul de iluminat exterior, vor fi montate 20 de panouri de informare cu touchscreen, va fi creat un amfiteatru înierbat și va fi amenajat un nou luciu de apă.

Grădina Botanică se întinde pe o suprafață de 18 hectare și are peste 1.300 de specii și soiuri (arbori, arbuști, subarbuști, liane, plante ierboase anuale și perene).

Proiectul va fi depus spre finanțare în cadrul Programului Regional Sud-Est 2021-2027, imediat ce apelurile de finanțare vor fi deschise.

Citeşte mai departe ...

Caravana Sănătății, o caravană pentru Oameni! în județul Galați

”Totul în cadrul unei campanii de informare asupra unui stil de viață sănătos, realizată ca urmare a unui proiect cu fonduri europene prin care construim o clădire nouă pentru secția de Pediatrie a Spitalului Orășenesc Târgu Bujor.”, după cum a precizat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Practic, doi medici, ajutați de asistenți medicali, au consultat și evaluat medical, în unele cazuri chiar au prescris tratament, la peste 250 de oameni, în patru zile, în localitățile Băneasa, Fârțănești, Vârlezi și Berești.

Medicii au realizat electrocardiograme și au măsurat glicemia și tensiunea, iar acolo unde a fost nevoie au făcut și câte o ecografie abdominală.

Unii oameni au ajuns cu această ocazie pentru prima oară la medic, și-au măsurat pentru prima oară glicemia sau au făcut pentru prima oară un control la inimă. Așa au aflat că au probleme medicale și că trebuie să ajungă cât mai repede la medicul specialist

Spre exemplu, o tânără a aflat că riscă să orbească dacă nu ajunge la medicul oftalmolog pentru tratament de specialitate, iar echipa din cadrul acestei caravane s-a mobilizat pentru a o ajuta și a-i salva vederea.

”În mod voluntar, echipa medicală a muncit de dimineată și până seara, în mare parte din timp, uneori chiar și fără pauză, pentru a ajuta, cu grijă și atenție, cât mai mulți oameni.

Le mulțumesc din suflet că au venit alături de noi în această caravană a sănătății, o caravană pentru oameni” a mai subliniat președintele CJ Galați

 

Citeşte mai departe ...

Festivalul Internaţional de Literatură „Poezia - Port la Dunăre”

Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Sud-Est, cu sprijinul Primăriei Municipiului Galaţi şi a Consiliului Local, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Galaţi, Centrul Cultural „Dunărea de Jos” Galaţi, Biblioteca Judeţeană V.A. Urechia Galaţi, Filiala de Traduceri Literare, dar şi cu alte instituţii, va organiza în perioada 29 iunie - 1 iulie 2023, Festivalul Internaţional de Literatură „Poezia - Port la Dunăre” sub genericul ART CITY, ediţia a doua. Simpozion intitulat „Contemporanii lui Shakespeare”
În grădina de vară a Bibliotecii Judeţene se vor desfăşura: vineri, 30 iunie, orele 11.15 un simpozion intitulat „Contemporanii lui Shakespeare”, coordonat de vechiul prieten al Bibliotecii şi al Galaţiului, poetul şi traducătorul Peter Sragher, invitaţi speciali fiind Oana Gheorghiu şi George Volceanov. Amfitrioni vor fi Geta Eftimie şi A.G. Secară, de la Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” Galaţi. Intrarea este liberă.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri