Menu
RSS
Anamaria duce tradiţia mai departe în familia Berdilă

Anamaria duce tradiţia mai departe …

Sportul gălăţean îşi trim...

CSM Arcada vrea să se întoarcă cu titlul de la Braşov

CSM Arcada vrea să se întoarcă cu t…

Finala Diviziei A1 la vol...

Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna mai

Poșta Română a început distribuirea…

Compania Naţională Po...

Un licean de la CNVA Galați, calificat la Olimpiada internațională de Biologie

Un licean de la CNVA Galați, califi…

Talpău Cristina Maria, cl...

Peste 120 de jandarmi în stradă, de Florii

Peste 120 de jandarmi în stradă, de…

Cu prilejul Sărbătorilor ...

Marian Barbu este noul rector al UDJ Galați

Marian Barbu este noul rector al UD…

Universitatea „Dunărea de...

Oţelul poate juca în cupele europene

Oţelul poate juca în cupele europen…

 Supărarea celor car...

26 Aprilie – ZIUA MONDIALĂ A PROPRIETĂŢII INTELECTUALE

26 Aprilie – ZIUA MONDIALĂ A PROPRI…

Ziua Mondială a Proprietă...

Premierul Ciolacu: Reforma bugetară şi reorganizarea teritorială vor trebui făcute în România

Premierul Ciolacu: Reforma bugetară…

Premierul Marcel Ciolacu ...

Prev Next

Joi, 29 Octombrie 2020 - Regional Press

"Campania Cu Adevărat Înfricoșător": abandonul școlar, slaba instruire a profesorilor pentru desfășurarea lecțiilor online, analfabetismul funcțional și lipsa resurselor

„Campania Cu Adevărat Înfricoșător spune pe nume lucrurilor de care trebuie să ne temem cu adevărat: abandonul școlar, slaba instruire a profesorilor pentru desfășurarea lecțiilor online, analfabetismul funcțional și lipsa resurselor.

Toți acești monștri există și nu se ascund sub pat, ci se strecoară printre noi și se întorc împotriva noastră sub forma adulților care n-au primit o șansă la o viață normală sau sub forma violenței și a șomajului. Sperăm ca prin această campanie să atragem atenția asupra lucrurilor care sunt de speriat în România și să le schimbăm în bine, în copii care pot învăța de acasă, în profesori care au cu ce să predea elevilor de acasă și, de ce nu, în performanțe școlare”. (Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România)

„Abandonul școlar cronicizat, într-o țară în care jumătate dintre copii trăiesc în condiții vulnerabile socio-economic, analfabetismul funcțional agravat în context pandemic, unde copiii sunt nevoiți să asimileze cunoștințe online, fără o pregătire tehnologică prealabilă, îngrădirea dreptului la educație prin neasigurarea pârghiilor pentru o participare reală sunt doar câțiva dintre monștrii reali din educația românească.

Campania Cu Adevărat Înfricoșător pune cele mai înspăimântătoare cifre pe tradiționalii dovleci de Halloween și merge cu trick-or-treat pentru a face realitatea educației din România mai puțin înfricoșătoare:

Sărăcia educațională care afectează un număr mare de copii în România.
Dezavantajele sociale și economice ale familiilor în care 35,8% dintre copii, adică 1.200.000, se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, mult mai grav decât în rândul adulților (30,2%), și faptul că, pentru mediul rural, acest risc în cazul copiilor atinge procentul de 44,3% (adică 900.000 de copii doar în comune și sate), indică o stare de lucruri cronicizată.[1]

Abandonul școlar și neparticiparea școlară, agravate de criza pandemică.
În ianuarie 2020, peste 275.000 de copii cu vârsta învățământului obligatoriu (7-17 ani) nu mergeau la școală, iar abandonul școlar anual a atins cifra de 45.000 de copii din ciclurile primar, gimnazial și liceal. Părăsirea timpurie a școlii reflectă incapacitatea de readucere la școală a copiilor, România înregistrând un procent de 15,2% al tinerilor între 18-24 de ani care au finalizat doar 8 clase sau mai puțin, deși țintă fixată de România, în 2010, a fost de reducere a fenomenului la 11,3%, până la sfârșitul acestui an.

Disparitățile uriașe în calitatea actului educațional, ușor de constatat de la o școală la alta sau între cadrele didactice ale aceleiași școli.
Absența evaluării periodice a nevoilor sistemului educațional și, pe cale de consecință, finanțarea haotică ori lamentabilă a sistemului de educație, mai ales în ceea ce privește infrastructura, bunurile și serviciile destinate copiilor.
Absența politicilor integrate (familie – școală – servicii sociale – transferuri sociale) și a măsurilor concrete de asigurare a echității în participarea școlară a copiilor.
Lipsa de participare a elevilor în procesul decizional al școlilor și ignorarea sistematică a importanței pozițiilor lor cu privire la starea învățământului preuniversitar.
Acești monștri din sistemul românesc de educație au dat naștere în final unei alte realități înfricoșătoare: rezultatele copiilor la evaluări internaționale aflate la o distanță inacceptabilă față de rezultatele majorității celorlalte state evaluate (PISA 2018).

41% dintre elevii români din sistemul educațional se plasează în aria analfabetismului funcțional. De asemenea, scorurile la matematică și științe au fost mai slabe decât în toate celelalte 5 evaluări la care a participat România în perioada 2000-2015: 46,6% și, respectiv, 43,9% au mari dificultăți în realizarea de calcule matematice simple, iar cunoștințele lor generale despre societate, oameni și univers sunt foarte limitate! Din această perspectivă a inechității endemice, cel mai monstruos aspect rămâne faptul că, dintre elevii români dezavantajați social și economic, doar 0,1%, adică unul dintr-o mie, a ajuns la rezultate de top la citire (nivelurile superioare 6 sau 5, nivelul 1 fiind cel mai scăzut și corespunzător analfabetismului funcțional). Această situație arată că destinul unui copil român și traiectoria sa educațională sunt dictate de locul nașterii, de educația și veniturile părinților săi, fiind martorii aceleiași absențe totale a mobilității educaționale între generații, caracteristice secolelor trecute.

Și această situație este una de extremă urgență, educația copiilor fiind la fel de importantă ca și celelalte cauze aflate acum în atenția lumii! De aceea, pentru a combate acești monștri din sistemul de educație, Salvați Copiii are nevoie de ajutorul fiecăruia dintre noi. Intră pe www.salvaticopiii.ro/cuadevaratinfricosator și donează pentru a alunga acești monștri din calea copiilor care vor să învețe.

Citeşte mai departe ...

Președintele PSD: 'Specialiștii noștri nu recomandă campanie electorală'

Ciolacu spune că în prezent, lucrurile sunt „scăpate de sub control” în privința infectărilor noi zilnice.

„Lucrurile sunt scăpate de sub control în România. În acest moment, dacă ne luăm după numărul de populație, avem cele mai multe decese din Europa, fără doar și poate. Prioritatea românilor este această criză sanitară, pe urmă vorbim de educație, de economie. Avem timp să plătim împrumuturile. Prioritatea rămâne sănătatea. Noi am spus „haideți să ne întâlnim, facem un pact pentru sănătate” (...) lăsăm numai specialiștii”, a spus Ciolacu, joi seara, la Antena 3.

Potrivit acestuia,  Alexandru Rafila și Adrian Streinu Cercel nu recomandă campania electorală. 

„Orice guvern normal, orice președinte normal ar fi venit, ar făcut un apel și ar fi luat niște măsuri să stopăm acest trend ascendent. Peste o săptămână intrăm în campanie electorală. Explicau specialiștii că nu e o problemă ziua votului. Problema este campania electorală, deoarece există o fluctuație pe mijloacele de transport. Până la urmă și deplasările, întâlnirile, acolo este o problemă, în campanie electorală. Categoric nu recomandă o campanie electorală (Cercel și Rafila – n.r.)”, a mai declarat președintele PSD. 

Citeşte mai departe ...

Ministrul Sănătăţii: "vor urma trei-patru săptămâni „grele”, în care se încearcă „limitarea creşterii numărului de cazuri"

"Avem trei - patru săptămâni grele, avem trei - patru săptămâni în care încercăm să limităm creşterea numărului de cazuri pentru a putea ajunge pe un platou. În contextul în care vedem în toată Europa numărul de cazuri crescând de la o zi la alta, în care vedem lockdown-uri, în care vedem impuneri de restricţii, haideţi să participăm cu toţii la scăderea numărului de cazuri", a afirmat Tătaru, citat de Agerpres.

Întrebat dacă există personal pentru cele 3.000 de paturi din ţară, câte a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, ministrul a răspuns afirmativ.

"Există personal în acest moment. Trebuie să ştiţi că aceste paturi au personal în acest moment, altfel nu existau aceste paturi. Aceste paturi sunt pentru patologie COVID şi pentru patologie non-COVID. Rămâne ca tot ce disponibilizăm sau extindem ca şi Terapie Intensivă să facem şi echipe complexe din cei care erau deja în Terapie Intensivă, plus secţii asemănătoare", a declarat ministrul.

Citeşte mai departe ...

Ciolacu, avertizează: 'Vom avea 10.000 de infectări pe zi'. Klaus Iohannis, făcut 'bipolar'

Marcel Ciolacu i-a transmis lui Klaus Iohannis „că PSD a dus România în Uniunea Europeană. PSD l-a și propus premier. Mai mult, PSD a dus România în NATO”.

„Chiar nu îți e rușine să ieși și să spui - pesediștii ăștia -?”, este întrebarea adresată de Ciolacu pentru președintele Iohannis. „Chiar nu ți-e rușine să ieși și să spui `PEEE SEE DEEE`...Domne, nu mai avem nicio măsură? Ne-a luat Dumnezeu mințile? Ataci Părintele Spiritual al Bisericii? Intră în discuții video cu toți președinții de stat europene pentru că situația este critică, iar el ne spunea că pesediștii ăștia trebuie să-i terminăm și să facem alegeri. Domne, e bipolar. Astea-s manifestări?”, a declarat Marcel Ciolacu. 

 

 

 

 

Citeşte mai departe ...

Handbalistele de la CSM Galaţi au pierdut derbiul Dunării de Jos

  • Publicat în Sport

 Sala sporturilor Katy Szabo din Sf. Gheorghe a găzduit joi la amiază duelul dintre HC Dunărea Brăila şi CSM Galaţi din cea de-a doua etapă a Ligii Florilor Mol. Revenite în eşalonul de elită după un an de absenţă, handbalistele antrenate de Alexandrina Soare au intrat foarte ambiţioase pe teren şi determinate, aflându-se în avantaj pe tabela de marcaj în prima parte: 1-3 (min.6), 3-3 (min.8), 3-7 (min.15), 5-7 (min.18), 7-10 (min.22). Brăilencele au început cursa de urmărire, au profitat şi de câteva ratări ale fetelor noastre, au înscris de cinci ori consecutiv şi au intrat cu avantaj minim la vestiare, scor: 12-11. Fosta internaţională Patricia Vizitiu a marcat primul gol din cea de-a doua repriză şi a restabilit egalitatea. HC Dunărea a apăsat pedala de acceleraţie şi s-a desprins la patru lungimi. Gălăţencele au marcat de trei ori consecutiv şi au strâns diferenţa de pe tabelă. Soarta partidei s-a decis în ultimele 6 minute, la scorul de 18-16, CSM-ul a irosit două aruncări de la 7 m consecutiv şi Dunărea a obţinut victoria. Rezultat final: HC Dunărea - CSM Galaţi 22-17 (12-11). Lotul echipei gălăţene: Emilia Anghel, Roxana Caragea - Cristina Gheorghe, Cristina Marcu, Cristina Andriţă, Daciana Balaban, Cătălina Cioaric 2 goluri, Lăcrămioara Cîlici 2 g, Alla Sheiko 4 g, Mădălina Conache, Tamara Bokaric 3 g, Patricia Vizitiu 5 g. CSM Galaţi va juca vineri, de la ora 13.45 cu CSM Bucureşti.

Citeşte mai departe ...

Intervenție contracronometru a Primariei pentru cazarea gălățenilor evacuați din blocul avariat de explozie

Vremea în schimbare dar și situația blocului afectat de explozie, în centrul Galațiului, a pus în mișcare rotițele administrative pentru cazarea locatarilor care nu se mai pot întoarce o perioadă în apartamentele efectate.

Aflat la locul dezastrului, primarul Ionut Pucheanu a anunțat implicarea totală a serviciilor Primăriei în sprijinul sinistraților: ”Venim în sprijinul celor afectați de explozia puternică produsă în această dimineață în centrul orașului. Avem soluții pentru cazarea temporară a oamenilor care au nevoie acum de ajutorul nostru. Au fost deja demarate în regim de urgență anchetele sociale și îi vom sprijini cu tot ce putem pe acești oameni.”

În acest context, am fost informați că Primăria municipiului Galați poate pune la dispoziție locuințe de necesitate pentru cetățenii ale căror apartamente au fost afectate de explozie. Spații disponibile pentru cazarea temporară sunt la blocul M11 (Micro 17), la Patinoar și la Sala Siderurgistul.

Citeşte mai departe ...

Investiții în modernizarea drumurilor județene. Sute de poduri şi podeţe au fost reabilitate sau reconstruite de la zero

Lucrări de amploare pe drumurile judeţene din județul Galați. Aceste investiții nu înseamnă doar asfaltare. Sunt proiecte complexe care presupun consolidarea fundaţiei drumurilor, stabilizarea terenurilor, reabilitarea podurilor şi amenajarea trotuarelor sau a sistemelor de colectare a apelor pluviale.

„Consiliul Județean Galați derulează cel mai mare program din ultimele decenii de refacere a podurilor și podețelor de pe drumurile județene.Spre exemplu, se lucrează intens la refacerea podurilor din zona localităților Nicopole şi Fundeanu. Practic, podurile vechi de peste jumătate de secol au fost demolate, iar în locul lor se construiesc poduri noi pe piloți foraţi. Se lucrează intens și la podurile de la Chiraftei sau de la ieșire din Vârlezi către Târgu Bujor. Până acum, sute de poduri şi podeţe au fost reabilitate sau reconstruite de la zero, cum ar fi cele de la Schela, Valea Mărului sau Cerţeşti”, a declarat Costel Fotea, președintele CJ Galați. 

Citeşte mai departe ...

Voleibalistele de la CSU Belor debutează în Giuleşti

  • Publicat în Sport

După şapte luni de pauză şi multe incertitudini, sezonul voleibalistic intern porneşte din nou la drum. Prima competiţie care se reia este Divizia A1 feminină, care programează primul turneu din cele patru grupe în perioada 31 octombrie - 2 noiembrie. Galaţiul va fi reprezentat pentru al treilea sezon consecutiv de CSU Belor, care a fost repartizată în grupa 4 şi va juca în sala Rapid din Capitală după următorul program: FC Argeş Piteşti - 1 noiembrie şi Rapid - 2 noiembrie, ambele de la ora 18.30. „Cu toţii ne bucurăm că în weekend va debuta campionatul. A fost o perioadă neobişnuită, cu o pauză foarte mare, apoi o pregătire lungă şi abia aşteptăm să revenim pe teren. Am avut o perioadă dificilă, nu am avut lotul complet în pregătiri, am reuşit s-o aducem mai târziu pe Lara Vukasovic, când începusem să ne legăm jocul s-a accidentat Monika Krasteva, a trebuit să renunţăm la ea şi abia la începutul săptămânii am perfectat ultimul transfer. Mergem la Bucureşti să jucăm cât mai bine şi să nu ne întoarcem acasă cu mâna goală”, ne-a declarat antrenorul Bogdan Paul. Lotul de jucătoare pentru sezonul 2020-2021: Anamaria Berdilă, Violeta Stan, Sorina Miclăuş, Adina Roşca, Andreea Tămaş, Talita Jose do Nascimento, Boryslava Saykova, Andrea Lakovic, Lara Vukasovic, Nikolina Bozicevic, Mirela Shahpazova şi Elena Becheva. Echipa gălăţeană va organiza în perioada 6-8 noiembrie cel de-al doilea turneu, la sala Polivalentă Dunărea cu participarea formaţiilor: CSM Târgovişte, CSM Lugoj şi CSU Belor.

Citeşte mai departe ...

Înfrângere mincinoasă pentru CSM Galaţi la Gheorgheni

  • Publicat în Sport

Liga Naţională de hochei pe gheaţă a programat în cea de-a treia etapă dubla dintre CS Gheorgheni şi CSM Galaţi. Primul duel dintre cele două echipe din acest sezon a avut loc miercuri seara la Gheorgheni. Echipa gălăţeană a intrat motivată pe gheaţă şi a deschis scorul în min.4 prin Makarov, în superioritate numerică, din pasa lui Neznamov, a controlat această parte a meciului şi a ratat desprinderea. Gazdele au revenit, au egalat în ultima secundă din prima repriză şi apoi au trecut în avantaj în cea de-a doua repriză. Ultima treime s-a jucat pe contre, Yemilianenko, ajutat de Zabludovsky şi Kyrychenko a marcat pentru 2-2, dar hocheiştii din Gheorgheni au avut ultimul cuvânt prin finlandezul Koshiranta, care a adus victoria cu un lob norocos, ce l-a depăşit pe Onodi. Rezultat final: CS Gheorgheni HC - CSM Galaţi 3-2 (1-1, 1-0, 1-1). Antrenorii Vadim Shakhraichuk şi Cornel Chiriţă au folosit lotul: Onodi - O.Biro, Rybalko, Neznamov, Skachkov, Paior - Yemilianenko, Polinin, Lymansky, Kyrychenko, Makarov - Hildebrand, Berdilă, Machala, Zabludovsky, Constantin - Nagy, Ţapu, M.Biro, Butochnov, Irimia. Cel de-al doilea joc este programat astăzi, de la ora 18.30.

Citeşte mai departe ...

VIDEO Explozie la blocul N6 de la Spicu. Cinci persoane rănite, copii și bătrâni, evacuați

Panică la blocul N6, din centrul Galațiului. Cinci persoane sunt rănite, iar alte 21 au fost evacuate, în urma unei explozii puternice. Deflagrația a distrus mai multe apartamente, iar zgomotul s-a auzit în tot cartierul.

Potrivit ISU Galați, explozia a fost provocată de o scurgere de gaze. Zeci de apartamente sunt afectate. 

„Explozie în urma unei acumulari de gaze la demisolul unui bloc de locuințe din zona centrala a orasului. Au fost înregistrate 5 victime, din care una cu arsuri pe 50% din suprafața corporală și 4 victime cu traumatisme ușoare. Au fost evacuate 21 de persoane, din care 3 copii, 7 vârstnici și 11 adulți.”, a anunțat ISU Galați.

La fața locului sunt mai mulți pompieri și echipaje medicale. Nu se știe, deocamdată, dacă a fost afectată structura de rezistență a blocului. 

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri