Menu
RSS
Grădina Botanică și parcul zoo de la Gârboavele, deschise de 1 mai și de Paște

Grădina Botanică și parcul zoo de l…

Grădina Botanică din cadr...

Limba și literatura română ”specialitatea îndrăgită” a liceenilor gălățeni

Limba și literatura română ”special…

Lotul județului Galați la...

Plimbări de agrement pe Dunăre cu nava de pasageri „CAMELIA”. Care este programul

Plimbări de agrement pe Dunăre cu n…

În minivacanța de 1 mai, ...

Finala se complică pentru CSM Arcada

Finala se complică pentru CSM Arcad…

Cel de-al treilea episod ...

Sorin Dănăilă, fost director Îmbunătățiri Funciare Galați, trimis în judecată de DNA

Sorin Dănăilă, fost director Îmbună…

Procurorii din cadrul Dir...

29 aprilie - Ziua veteranilor de război (România)

29 aprilie - Ziua veteranilor de ră…

Ziua Veteranilor de Războ...

VIDEO Președintele CJ Galați și-a depus candidatura pentru un nou mandat

VIDEO Președintele CJ Galați și-a d…

PSD Galați și-a depus ofi...

Distracția și adrenalina au fost la „înălțime” în Parcul de Aventură „EscapeLand” din Pădurea Gârboavele

Distracția și adrenalina au fost la…

Parcul Aventură din Pădur...

Ministrul Muncii anunță că în luna septembrie românii vor primi pensiile recalculate

Ministrul Muncii anunță că în luna …

Ministrul Muncii, Simona ...

Greu cu Oţelul

Greu cu Oţelul

Oţelul, fără sprijinul Pe...

Prev Next

Marți, 30 Martie 2021 - Regional Press

Părinții nu vor mai primi cei 1.500 de lei pentru creșă sau grădiniță

  • Publicat în Social

Guvernul a adoptat suspendarea, până la sfârșitul anului, a facilității prin care firmele plătitoare de impozit pe profit aveau posibilitatea să acorde angajaților părinți 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță. Ministerul Finanțelor a motivat decizia susținând că măsura ar avea un impact bugetar de 4,5 miliarde de lei și că nu există o procedură de compensare clară.

Părinţii ar fi primit 1.500 de lei pe lună de la angajator, după care firmele urmau să-şi scadă această cheltuială din impozitele plătite statului. Legea este în vigoare de la începutul anului, după ce a fost adoptată anul trecut, la inițiativa UDMR.

UDMR a depus un nou proiect în Parlament prin care este reintrodusă facilitatea, însă actul normativ a suferit mai multe modificări. „Amendamentele clarifică noțiunea de educație timpurie, dar și care sunt instituțiile ce pot beneficia de prevederile legii. Totodată noul act normativ prevede ca în cazul în care părinții au optat pentru tichetele de creșă eliberate de autoritățile locale, nu pot beneficia și de sprijinul de 1.500 de lei din partea statului, eliminându-se astfel o posibilă dublă finanțare pentru același serviciu”, a declarat deputatul UDMR de Bihor, Szabó Ödön, inițiatorul proiectului.

Citeşte mai departe ...

Problemele continuă pentru patronul combinatului Liberty Galați

Guvernul britanic a refuzat o cerere de asistenţă financiară, în valoare de peste 230 de milioane de dolari, depusă de conglomeratul GFG Alliance – care controlează şi Liberty Steel – în contextul în care grupul miliardarului Sanjeev Gupta se confruntă cu probleme, ca urmare a intrării în insolvenţă a celui mai mare finanţator al său, potrivit Bloomberg.

Conform Ziarului Financiar, cererea a fost depusă vineri şi a fost deja respinsă, întrucât miniştrii nu sunt încântaţi de structura şi de guvernanţa corporativă a GFG. Totodată, ei nu sunt siguri că aceste fonduri ar rămâne în ţară, conform unor surse citate de publicaţia americană.

Prin divizia Liberty Steel, conglomeratul are mai multe combinate siderurgice în Marea Britanie. Per total, GFG are 5.500 de angajaţi doar în Marea Britanie, iar 3.000 dintre ei lucrează pentru Liberty Steel.

În 2019, miliardarul Sanjeev Gupta a cumpărat combinatul ArcelorMittal din Galaţi, pe care l-a transformat în Liberty Galaţi, într-o tranzacţie gigant de 740 de milioane de euro, care a inclus alte şase unităţi de producţie din Europa.

Problemele actuale ale lui Gupta au început în martie, odată cu intrarea în insolvenţă a Greensill Capital, cel mai mare finanţator al GFG.

Pe de altă parte, o echipă de consilieri care lucrează la un plan de restructurare a grupului GFG Alliance a apreciat că operațiunile siderurgice ale GFG Alliance din Europa de Est, din care cele mai importante sunt cele din România și Cehia, ar avea o valoare negativă, de -1,6 miliarde dolari, scrie Financial Times, citat de profit.ro.

În replică, GFG a dat publicității următorul comunicat: "Cele mai multe dintre afacerile aflate în portofoliul global al GFG Alliance au performanțe bune și generează fluxuri pozitive de numerar, susținute de îmbunătățirile operaționale pe care le-am realizat și de piețele puternice ale oțelului, aluminiului și minereului de fier. Operațiunile noastre siderurgice cu fluxuri primare precum și cele de minerit din Europa și Australia înregistrează profituri record. Avem fonduri adecvate pentru nevoile noastre actuale. Facem pași prudenți în portofoliul nostru global pentru a ne gestiona resursele, în timp ce încercăm să negociem un moratoriu formal cu administratorii Greensill și să refinanțăm afacerile. Suntem în dialog permanent cu angajații noștri, sindicatele, clienții, furnizorii și guvernele pentru a-i menține informați și pentru a explora modalități prin care putem lucra împreună în situația actuală".

Citeşte mai departe ...

Opt clase a VIII-a nu au susținut Simularea Națională la Galați

Elevii din patru clase a VIII-a de la Liceul Teoretic "M. Eliade" Galaţi, Şcoala Nr. 22 Galaţi, Şcoala din Măstăcani şi Şcoala din Furceni, intrate în scenariul roşu, dar și școlari ai altor patru apaținând de școli gimnaziale din comunele Rediu, Cuza Vodă şi Braniştea (care are două clase a VIII-a), localități pentru care se aplică scenariul roșu de câteva zile, nu au participat la examenele de Simulare de luni și marți de la probele de limba română și, respectiv, matematică.

Potrivit inspectorului general al IȘJ Galați, Gina Brînzan, dintre cei 4.077 de elevi gălăţeni înscrişi în clasa a VIII-a la începutul anului şcolar, un număr de 161 elevi nu susțin cele două probe examinatorii.

Citeşte mai departe ...

Ciolacu, despe proteste:„Lumea a ieșit în stradă din disperare, din sărăcie și pentru că s-a săturat de voi”

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, afirmă că protestele nu sunt politizate, însă disperarea, sărăcia, dar și faptul că nu mai suportă măsurile luate de Guvern, i-au determinat pe români să iasă în stradă. „Le-ați distrus locurile de muncă! Le-ați ținut copiii fără școală! Le-ați închis afacerile!”, spune liderul PSD.

„Nu mai încercați să vedeți politizare acolo unde e doar disperare, sărăcie și silă pentru modul în care guvernați!!! Nu pedepsiți un popor întreg pentru că nu sunteți voi în stare să închideți 5 cluburi care nu respectă regulile. Nu e vina oamenilor că ați pus statul român în genunchi și nu sunteți în stare de nimic!

Lumea a ieșit în stradă din disperare, din sărăcie și pentru că s-a săturat de voi și de aberațiile voastre! Le-ați distrus locurile de muncă! Le-ați ținut copiii fără școală! Le-ați închis afacerile! Oamenii simpli nu au slugi ca voi, care să le facă cumpărăturile. Oamenii simpli muncesc la ora la care voi închideți magazinele”, transmite Marcel Ciolacu, într-o postare pe contul de Facebook.

Liderul PSD spune că soluția este „regândirea restricțiilor aberante introduse” și afirmă că a venit momentul în care președintele Klaus Iohannis ar trebui să „revină de la plantat copaci și să-și asume responsabilitatea”.

„Soluția nu e cea cu care sunteți obișnuiți, aruncarea vinei pe alții. Soluția este regândirea restricțiilor aberante introduse. Iar dacă voi nu sunteți în stare, este momentul ca președintele Iohannis, cel care v-a încredințat această guvernare eșuată, să revină de la plantat copaci și să-și asume responsabilitatea! PS: Politicienii mă acuză că am spus că voi merge la Biserică de Paște, desigur respectând toate normele sanitare. Neomarxiștilor fără Dumnezeu, chiar și cancelarul Merkel a recunoscut că a greșit când s-a grăbit să le îngrădească nemților acest drept. Treaba voastră e să guvernați țara, nu să rescrieți Biblia”,a adăugat Ciolacu, pe FB.

Citeşte mai departe ...

Să sperăm că nu se mai distruge nimic zilele astea!

Palatul Administrativ Galaţi este o clădire monument istoric aflată pe teritoriul municipiului Galaţi în care funcţionează în prezent Prefectura judeţului Galaţi. Edificiul a fost construit după proiectul arhitectului Ion Mincu în perioada anilor 1904—1905 pentru a servi ca Palat Administrativ al Galaţiului care facea parte din judeţul Covurlui. Inaugurarea a avut loc la 27 aprilie 1906. Este prima lucrare a lui Ion Mincu pentru un edificiu public reprezentativ. Faţada principală, lipsită de perspectiva frontală, are în partea centrală a primului registru trei arcade cu o deschidere amplă, de factura romanică. Decoraţia registrului al doilea este în schimb minuţios elaborată, închegându-se într-o unitate echilibrată din punct de vedere compoziţional. Tot pe faţada principală, la nivelul superior, se află două statui de marmura albă — „Industria" şi „Agricultura" — opere ale sculptorului Frederic Storck, iar mai jos, două steme de bronz ale judeţului. În poliţa de asigurare a Palatului administrativ, încheiată în 1906, se precizează că imobilul are 22 de camere şi două coridoare parchetate, 23 de camere şi 7 coridoare cu mozaic, 38 de camere şi 7 coridoare cu duşumele, 21 de scări de lemn, 6 de piatră şi una de fier. Pe frontonul clădirii se găseşte instalat un ceas de mari proporţii. Fiecare oră este marcată prin câteva fraze muzicale ale nemuritorului vals „Valurile Dunării", capodopera de renume mondial a compozitorului gălăţean Iosif Ivanovici (1845—1902). Clădirea Prefecturii a fost reabilitată şi consolidată în anul 2004. Cu această ocazie au fost furate piesele din bronz ale ceasului mare din frontonul clădirii. Atunci au disparut şi micile blazoane cu ancoră, tot din bronz, prinse în feroneria scărilor. Oglinzile veneţiene din holuri au disparut fără urmă, dar nimeni nu a declanşat anchete pentru a găsi făptaşii.
Citeşte mai departe ...

Dezinteres și lipsă de asumare a CNAS în relația cu medicii de familie

Un nou scandal tinde să izbucnească în Sănătate. Deja, medicii protestează împotriva funcționărimii de la vârf.

Colegiul Medicilor din România acuză, luni, Casa Naţională de Asigurări de Sănătăte de lipsă de inters în negocierea Contratului-cadru pentru perioada 2021 – 2022. În plus, reprezentanţii Colegiului Medicilor reclama ”lipsa de asumare” dn partea reprezentanţilor CNAS.

Medicii au precizat că 35% dintre cabinetele medicale sunt în situaţia de a se închide în următoarele 6 luni, iar 11.000 de medici de familie îngrijesc 18 milioane de români.

CMR a transmis că, în vederea eficientizarii şi optimizării serviilor medicale acordate pacientilor s-a solicitat:

1. Plata capitaţiei la înscrişi

Lista pacienţi: minim 800 înscrişi

Lista pacienţi: optim 1800 persoane înscrise

2. Procent per capita (PC) 50% : per serviciu (PS) 50%

Situaţie actuală:

- 35% dintre cabinetele medicale sunt în situaţia de a se închide în viitoarele 6 luni

- fenomenul îmbătrânirii populaţiei medicale: >25% dintre medicii de familie au peste 60 de ani, >5% au peste 65 ani

- 340 localităţi fără medic de familie

- >2000 de medici de familie lipsă în sistem

- vânzări de praxis pentru că nu se pot susţine financiar (plata asistenţi medicali, utilităţi, echipamente de protecţie)

3. Reducerea penalităţilor pentru medici (control administrativ: CNAS, control act medical: CMR)

4. Prevenţia primară: Gravida şi lauza neasigurate trec în pachet de baza

5. Debirocratizare: formulare electronice pentru concedii medicale, reţete de orice tip, inclusiv TAB III, reţete oncologice, bilete de trimitere, analize, Scrisoare Medicală, SIUI funcţional cu validări pacienţi în timp real

6. Prescriere medicaţie:Reţeta simplificată: cod boală, DCI, doză, nr. zile, administrare. Se elimina: liste, procente compensare (probleme SIUI)

7. În ultimii 20 de ani medicii de familie nu au avut vacanţe mai mult de 5 zile/an, ceea ce conduce la sindromul de burn-out, nu există posibilitatea de a te îmbolnăvi, de a naşte copii etc pentru că lipsesc înlocuitorii

”11.000 medici de familie îngrijesc 18.000 000 de români=asistenţă medicală de prim contact=Zidul în faţă spitalelor”, au mai transmis medicii.

Citeşte mai departe ...

CSM Galaţi are meci de şase puncte pe semicerc

  • Publicat în Sport

Liga Florilor MOL la handbal feminin continuă în Sepsi Arena din Sf. Gheorghe unde se vor disputa partidele celei de-a 14 etape, penultima din turul sezonului 2020-2021. CSM Galaţi va întâlni miercuri de la ora 10.30 pe CSM Slatina. O partidă cu miză uriaşă pentru echipa antrenată de Alexandrina Soare, care are neapărat nevoie de o victorie pentru a mai putea spera la barajul de savare la retrogradare. „Ne aşteaptă un nou meci şi sperăm, ca de data aceasta, să avem un rezultat favorabil. Venim după un joc mai bun contra Rapidului, avem mai mare încredere în noi şi sunt sigură că miercuri, putem face un meci foarte bun. Suntem determinate să luptăm împreună până la final, pentru a reuşi să ne atingem obiectivul. Ne dorim enorm victoria”, ne-a declarat Cătălina Cioaric, una dintre cele mai experimentate jucătoare din tabăra gălăţeană. După 13 etape, CSM Galaţi ocupă locul 13 cu 7 puncte. Celelalte meciuri ale etapei: Activ Prahova Ploieşti - Minaur Baia Mare, SCM Craiova - Măgura Cisnădie, SCM Gloria Buzău - Gloria 2018 Bistriţa, Dacia Mioveni 2012 - HC Dunărea Brăila, HC Zalău - Rapid Bucureşti, SCM Rm. Vâlcea - CSU Cluj Napoca.

Citeşte mai departe ...

Investiție de 9 milioane de euro pentru reabilitarea unui drum din județul Galați

Constructorii lucrează pe DJ242A, în zona localităţii Rădeşti. Ei toarnă asfalt pe porțiunea de drum care leagă DN24D de Berești. Investiția în valoare de 9 milioane de euro este realizată cu fonduri europene în cadrul unui proiect al Consiliului Județean Galați.

Șoseaua este modernizată și consolidată, anunță autoritățile.

„Se toarnă primul strat de asfalt pe DJ242A, în zona localităţii Rădeşti. Timp de aproximativ două săptămâni, în funcţie şi de condiţiile meteo, se vor turna peste 11 km de asfalt pe DJ242A, de la intersecţia cu DN24D şi până la Bereşti. Anul trecut, drumul a fost consolidat, iar partea carosabilă a fost lărgită. Mai mult, au fost reabilitate podeţele şi au fost realizate sisteme de colectare a apelor pluviale. În plus, în zona localităţii Bereşti-Meria se consolidează şi terenul cu ajutorul unui zid de sprijin”, a anunțat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

În cadrul acestei investiţii de aproape 9 milioane de euro se modernizează 18 km de drum judeţean, pe ruta Rădeşti – Cruceanu - Bereşti – Bereşti-Meria – Găneşti.

Citeşte mai departe ...

Incidente la protestul de la Galați. Protestatarii au aruncate pietre și petarde, iar jandarmii au folosit gaz iritant

Scandal la protestul de la Galați. Manifestanții au aruncat cu pietre și petarde către grupul de jandarmi. Echipele de intervenție au folosit gaz iritant lacrimogen, iar patru persoane au fost reținute.

În jur de 2000 de persoane au protestat luni noapte pe principalele străzi din Galați, nemulţumiţite de restricţiile impuse de guvernanţi.

În fața Prefecturii Galați, manifestanții au blocat strada şi au aruncat cu petarde şi pietre spre jandarmi, unii dintre ei fiind recalcitranți. Oamenii legii au folosit scuturi şi au format cordoane. 

După ce au plecat de la Prefectură, protestatarii au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă, unde au continuat să arunce cu petarde și pietre către grupul de jandarmi care realizaseră cordon în fața unității medicale. Jandarmii i-au linișitit pe scandalagii folosind gaz iritant și izolând persoanele conflictuale.

Până la această dată, au fost identificate patru persoane dintre cei care au aruncat cu pietre și petrade în jandarmi. 

 

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri