Menu
RSS
Plimbări de agrement pe Dunăre cu nava de pasageri „CAMELIA”. Care este programul

Plimbări de agrement pe Dunăre cu n…

În minivacanța de 1 mai, ...

Finala se complică pentru CSM Arcada

Finala se complică pentru CSM Arcad…

Cel de-al treilea episod ...

Sorin Dănăilă, fost director Îmbunătățiri Funciare Galați, trimis în judecată de DNA

Sorin Dănăilă, fost director Îmbună…

Procurorii din cadrul Dir...

29 aprilie - Ziua veteranilor de război (România)

29 aprilie - Ziua veteranilor de ră…

Ziua Veteranilor de Războ...

VIDEO Președintele CJ Galați și-a depus candidatura pentru un nou mandat

VIDEO Președintele CJ Galați și-a d…

PSD Galați și-a depus ofi...

Distracția și adrenalina au fost la „înălțime” în Parcul de Aventură „EscapeLand” din Pădurea Gârboavele

Distracția și adrenalina au fost la…

Parcul Aventură din Pădur...

Ministrul Muncii anunță că în luna septembrie românii vor primi pensiile recalculate

Ministrul Muncii anunță că în luna …

Ministrul Muncii, Simona ...

Greu cu Oţelul

Greu cu Oţelul

Oţelul, fără sprijinul Pe...

Premierul Ciolacu despre reintroducerea stagiului militar obligatoriu: Exclus aşa ceva!

Premierul Ciolacu despre reintroduc…

Premierul Marcel Ciolacu ...

Anamaria duce tradiţia mai departe în familia Berdilă

Anamaria duce tradiţia mai departe …

Sportul gălăţean îşi trim...

Prev Next

Vineri, 19 Martie 2021 - Regional Press

Cum pot fi angajați în România lucrătorii străini din state non-UE

Inspecţia Muncii a iniţiat, prin inspectoratele teritoriale de muncă, o campanie de informare a angajatorilor cu privire la condiţiile în care aceştia pot angaja sau detaşa cetăţeni străini pe teritoriul României.

În acest context, Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi a desfăşurat, în perioada 15 -19 martie, o companie de informare a angajatorilor care au cetăţeni străini angajaţi. 

ITM a transmis unui număr de 20 angajatori din judeţul Galaţi care au cetăţeni străini angajaţi o scrisoare de informare, întocmită în scop preventiv, cu recomandarea de a consulta şi de a respecta integral legislaţia incidentă în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă.

Conform OG nr. 25/2014, străinii titulari ai dreptului de şedere temporară pentru studii pot fi încadraţi în muncă pe teritoriul României fără aviz de angajare numai cu contract individual de muncă cu timp parţial cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi.

Străinii titulari ai dreptului de şedere temporară în scop de muncă, încadraţi în muncă pe teritoriul României cu contract individual de muncă cu normă întreagă pot fi încadraţi în muncă pe teritoriul României la un alt angajator, fără aviz de angajare, numai cu contract individual de muncă cu timp parţial, cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi.

Avizul de angajare se eliberează de către Inspectoratul General pentru Imigrări, la cererea angajatorului.

Beneficiarul prestării de servicii la care s-a dispus detaşarea cetăţenilor străini are obligația să comunice de îndată Inspectoratului General pentru Imigrări orice modificare a situaţiei de fapt sau de drept care afectează îndeplinirea condiţiilor de eliberare a avizului solicitat.

De asemenea, beneficiarul respectiv trebuie să trimită ITM-ului în a cărui rază teritorială îşi are sediul o comunicare privind detaşarea salariaţilor străini, în cel mult 5 zile de la data începerii activităţii acestora pe teritoriul României.

Orice modificare a elementelor prevăzute în comunicare se transmite inspectoratului teritorial de muncă în a cărui rază teritorială îşi are sediul, precum şi Inspectoratului General pentru Imigrări în termen de maximum 5 zile de la data producerii acesteia.

De asemenea, angajatorii au obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea persoanelor care urmează a fi angajate în toate aspectele legate de muncă.

Citeşte mai departe ...

Ecologizare și activități educative, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei

  • Publicat în Social

Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei (22 martie), în aceste zile atât la nivel central, cât și la nivelul celor 11 bazine hidrografice, Administrația Națională ”Apele Române”, împreună cu Administrațiile Bazinale de Apă și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, va organiza 130 de acțiuni de ecologizare ale principalelor cursuri de apă și ale lacurilor de acumulare din administrare, precum și 40 de acțiuni educative în sistem online, în care sunt implicați peste 100 de copii.

Toate aceste demersuri vor fi întregite prin proiectul muzical participativ ”WaterSong” (Cântecul Apei), în parteneriat cu Cantus Mundi România, care va fi lansat în data de 22 martie, de Ziua Mondială a Apei pe pagina socializare a instituției.

La nivelul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad au avut loc, vineri, acțiuni de ecologizare la acumularea Curtești, județul Botoșani și pe cursul de apă Rateș, Tecuci, județul Galați. Urmează, în perioada următoare, o altă acțiune de igienizare pe cursul de apă Delea din Vaslui.

La nivel național, vor fi organizate acțiuni educative online din cele mai diverse: lecții sau workshopuri on-line, ateliere online de creație și de pictură, cluburi de lectură, Zilele Porților Deschise la principalele lucrări din administrare,  expoziții virtuale de desene și creații ale copiilor, dezbateri interactive și experimente cu apă online.

Aceste activități vor fi integrate în cadrul campaniei dezvoltate la nivel online de către organizatorul Zilei Mondiale a Apei sub numele de ”Water2me”, în care copiii sunt încurajați să vorbească despre apă și să transmită un mesaj profund având ca punct de pornire sloganul Zilei Mondiale a Apei, ”Prețuiește apa”.

Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad va organiza sesiuni online cu elevi de la trei unități de învățământ din Iași. Scopul acestor sesiuni este de a-i face pe școlari să conștientizeze atât importanța apei, cât și modul cum trebuie protejată această resursă. 

Citeşte mai departe ...

Sindicaliștii din Sănătate critică strategia guvernului în privința salarizării bugetarilor

Federația Sanitas reclamă mai multe probleme legate de strategia guvernului în privința salarizării bugetarilor și solicită autorităților dialog pe acest subiect.

Reprezentanții angajaților din sănătate susțin că raportarea coeficienților la salariul minim brut pe țară aflat în plată este un prim semnal de alarmă, iar limitarea sporurilor la cel mult 20% din salariu îi va afecta în mod special pe angajații din sistemul medical și de asistență socială.

În aceste sectoare, explică sindicaliștii, sporurile de noapte, de weekend și de sărbători legale, când trebuie asigurată continuitatea activității, acoperă aproape în totalitate cele 20%. În plus, stabilirea sporului de condiții de muncă în sumă fixă până la 25% din salariul minim brut pe țară va aduce reduceri considerabile de venituri tuturor categoriilor de angajați.

Citeşte mai departe ...

“Raze de soare pline de culoare”

Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” și Liceul cu program sportiv din Alba Iulia, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Alba anunță cea de-a treia ediție a concursului național cu participare indirectă “Raze de soare pline de culoare”.

O invitație la participarea activă în expoziția inocenței, concursul propune atât copiilor, cât și profesorilor îndrumători, să se bucure împreună, anul acesta, de Primăvară ca anotimpul bucuriei.

Potrivit initiatorilor, printre obiectivele proiectului se numără promovarea frumosului și cooperării între copii la realizarea unei expoziții, stimularea comunicării dintre cadre didactice aflate în diverse regiuni ale țării și realizarea de creații proprii, folosind culoarea potrivită sau cuvântul potrivit unei teme date. Rezultatele așteptate sunt o implicare activă a cadrelor didactice, dar și creșterea potențialului artistic-creativ al copiilor prin activitatea extra-curriculară.

Un cadru didactic poate participa cu cel mult 3 copii/elevi dintr-o clasă, un copil la o categorie.

Citeşte mai departe ...

Handbaliştii lui Florin Andronic au învins liderul

  • Publicat în Sport

CSU Galaţi a întâlnit vineri în cea de-a doua zi a turneului 2 din returul Diviziei A la handbal masculin pe CSU II Suceava, liderul seriei A. Băieţii antrenaţi de Florin Andronic au intrat foarte motivaţi pe parchetul sălii Polivalente Dunărea dar presiunea partidei şi-a spus cuvântul în multe momente. Gălăţenii au început cu un ecart de 3-0 care s-a menţinut până în min.13, scor: 8-5. Sucevenii şi-au respectat statutul, au profitat de precipitarea gazdelor şi au revenit pe tabela de marcaj, prima repriză terminându-se la egalitate. Echilibrul s-a menţinut mult timp şi în partea a doua, experimentaţii Fuică şi Mârşiu au sunat mobilizarea, şi-au mobilizat coechipierii, CSU Galaţi a forţat şi s-a desprins decisiv în ultimele 10 minute. Rezultat final: CSU II Suceava - CSU Galaţi 25-29 (12-12). Lotul folosit de profesorul Florin Andronic: Fuică 23 intervenţii - Mârşiu 7 goluri, Gheorghe, Prună, Lefter 1 g, Olaru 5 g, Bădărău 2 g, Frangulea 5 g, Chiriac 3 g, Ionescu 1 g, Costea 4 g. Celelalte rezultate înregistrate: CNE Sighişoara - CSM Bacău 27-28 şi Poli Iaşi - CSU Piteşti 25-35. După 12 etape, podiumul seriei A arată astfel: 1.CSU II Suceava 27 puncte, 2. CSU Piteşti 27 p, 3. CSU GALAŢI 21 p. Echipa gălăţeană va mai juca cu: CSM Bacău, sâmbătă ora 15.20 şi CNE Sighişoara, duminică, ora 12.40 dar şi-a asigurat deja prezenţa la barajul pentru promovarea în Liga Zimbrilor

Citeşte mai departe ...

Vești bune! Matca, cea mai mare comună din Galați, va avea apă și canalizare

Un nou proiect de dezvoltare a infrastructurii de apă și canalizare în județul Galați. Proiectul vizează localitatea Matca și magistralele de apă ale municipiului Galați. Valoarea estimată a acestei investiții este de aproximativ 43 de milioane de euro, fonduri europene prin Fondul de Coeziune.

“În acest moment, în județul Galați se derulează o investiție de amploare, de aproximativ 180 de milioane de euro, pentru extinderea și modernizarea rețelei de apă și canalizare în 21 de localități. Cu o populație de peste 12.000 de oameni, Matca este singura mare localitate din județ care nu este în prezent conectată la o astfel de infrastructură, după ce în trecut s-a retras dintr-un proiect cu fonduri europene pe apă şi canalizare. Noul proiect, care vine în completarea investiției de amploare ce se implementează acum, se referă la realizarea a 100 de km de reţea de apă şi canalizare în Matca și la schimbarea mai multor magistrale de alimentare cu apă a municipiului Galați. Este vorba de peste 18 km de conducte mari care aduc apa de la punctul de captare Salcia Liești și de la Priza Dunării”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Până în acest moment, a fost semnat contractul de finanțare pentru realizarea întregii documentații tehnice, în valoare de 3,9 milioane de lei.

“La sfârșitul anului viitor, după ce se vor finaliza toate studiile tehnice, vom demara licitația pentru începerea lucrărilor. Pentru acest proiect avem deja certitudinea că vom obține fondurile necesare. Conform estimărilor, valoarea investiției de la Matca este de aproximativ 19,5 milioane de euro, iar investiția pentru magistralele de apă este de aproximativ 23 de milioane de euro”, a declarat Gelu Stan, directorul general Apă Canal S.A.

În prezent, în județul Galați se implementează un proiect de dezvoltare a rețelei de apă și canalizare în 21 de localități. Investiția prevede realizarea a 249 de km de reţea de apă potabilă, 535 de km de reţea de canalizare, stații de epurare, foraje și staţii de tratare a apei. Investiția este realizată în proporție de 50%.

Citeşte mai departe ...

Mergem sau nu la teatru, încă "Uşa e deschisă!"

O piesă de teatru care trebuie văzută, nu de alta dar timpul trece, tic-tac, tic-tac, virusul vine şi el: tic-tac, tic-tac! şi nu mai avem siguranţa că mai vedem o piesă de teatru şi mâine sau poimâine. Aşa că mâine, 19 martie, mai avem o şansă. „Este prea mult fum în casă? Dacă nu sufocă, stau; dacă e prea mult, ies. Aminteşte-ţi întotdeauna – uşa e deschisă!” – EPICTET. „Îmbogăţită cu un motto (care dă şi titlul) din filosoful antic Epictet, monodrama "UŞA E DESCHISĂ" ridică mai multe întrebări, fie legate de corectitudinea din punct de vedere uman a unor acte de justiţie (nu de corectitudinea lor din punctul de vedere al legii!), fie legate de posibilitatea unor gesturi radicale. Ce facem atunci când viaţa a adus prea mult fum în încăpere? Rămânem, cum spun creştinii, sau ieşim, cum spun stoicii? Puteţi fi de acord sau nu puteţi fi de acord cu personajul sau puteţi să-l iubiţi şi să-l detestaţi în acelaşi timp, să nu vă mire asta. Însă, cu siguranţă, vă va încerca un fior rece de-a lungul şirei spinării şi veţi ieşi plini de întrebări şi bulversaţi de emoţii de la acest spectacol!”, după cum declară Andrei Velea, autorul piesei. „Un spectacol despre justabilitate, Uşa e deschisă!, ne întreaba cât de juşti putem fi noi, ca societate, în raport cu ceea ce e «nou». Un spectacol construit în vremuri restrictive, «populat» cu actorie restricţionată regizoral. Vă propun o dezbatere despre corectitudine, într-un moment în care corectitudinea nu are un aport social. Vă invit să vedem rezultatul: un suflet sincer, dar încarcerat, care naşte un suflet liber.” – Vlad Ajder, regizorul spectacolului.
Citeşte mai departe ...

Ciolacu: Vom ataca la CCR proiectul privind desfiinţarea Secției Speciale

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că partidul pe care îl conduce va ataca la Curtea Constituţională proiectul privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Șeful PSD suține că amendamentul adoptat de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor la acest proiect este neconstituţional.

"Ne menţinem punctul de vedere - vom ataca la Curtea Constituţională acest proiect cu sau fără acel amendament pe care eu îl consider neconstituţional", a spus Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, joi, raport favorabil proiectului privind desfiinţarea Secţiei, adoptând mai multe amendamente, printre care şi unul al deputatului minorităţilor naţionale Ionel Stancu, ce prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM.

Legea merge la plen pentru vot, Camera Deputaților fiind prima cameră sesizată.

Citeşte mai departe ...

Situație îngrijorătoare. Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi nu mai are locuri la ATI-COVID

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Galaţi nu mai are locuri la ATI-COVID, a anunțat prefectul Gabriel Panaitescu. În acest moment, toate cele 16 paturi sunt ocupate cu bolnavi COVID.

În total, în judeţul Galaţi sunt 33 de paturi la secţiile ATI-COVID din cele patru spitale suport COVID, din care 20 sunt ocupate şi 13 libere. La Maternitatea,,Buna Vestire" sunt disponibile cinci paturi ATI-COVID, la Spitalul de Pediatrie din şapte paturi, unul este ocupat, iar la Spitalul Militar din cinci paturi ATI-COVID, trei sunt ocupate.

Conform datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică, situația epidemiologică privind COVID-19 în județul Galați, în ultimele 24 de ore, se prezintă astfel:

-cazuri nou confirmate – 101

- persoane vindecate – 112

- teste efectuate - 483

 -persoane decedate – 0
 

Citeşte mai departe ...

Nina Anca, jucătoare FC Universitatea Galaţi: „Nu este un capăt de ţară că se pierd bătălii, important e ca la final să câştigăm războiul”

  • Publicat în Sport

Liga 1 la fotbal feminin programează duminică partidele celei de-a doua etape din play-off. FC Universitatea Galaţi, ocupanta locului 6 va avea o deplasare lungă şi dificilă la Becicherecu Mic, lângă Timişoara unde va întâlni pe Fortuna, echipă care se află pe locul 3. „O să fie un meci dificil, mai ales că este a doua deplasare lungă, nu ne putem lăuda nici cu vremea, care nu ne este prietenă, e clar! Venim după un meci de la care am avut multe de învăţat, şi evident, acum e cazul să punem în aplicare învăţăturile. Sper să jucăm mai determinate, cu mai multă ambiţie, şi cu plăcere, că până la urmă de asta ne strângem toate, să ne unim forţele, şi la final să ne bucurăm!. Despre Becicherecu, aş putea spune că este o echipă cu un lot valoros, mai ales individual, o echipă care accede, de ce nu la titlu, dar, cu toate astea, sper să facem o figură frumoasă. Se pare că nouă ca echipă nu ne priiesc începuturile competiţiilor, pentru că întotdeauna avem un start greoi. Am încredere în echipa mea şi dorinţa lor de afirmare şi sunt sigură că seriozitatea, disciplina şi munca vor fi ingredientele principale în această deplasare pentru obţinerea unui rezultat cât mai benefic pentru noi. Nu este un capăt de ţară că se pierd bătălii, important e ca la final să câştigăm războiul”, ne-a declarat Nina Anca, una dintre cele mai experimentate jucătoare de la FCUG. Celelalte meciuri din etapa a 2-a: U Olimpia Cluj Napoca - Heniu Prundu Bârgăului, Piroş Security Arad - Vasas Femina Odorheiu Secuiesc.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri