Menu
RSS
Grădina Botanică și parcul zoo de la Gârboavele, deschise de 1 mai și de Paște

Grădina Botanică și parcul zoo de l…

Grădina Botanică din cadr...

Limba și literatura română ”specialitatea îndrăgită” a liceenilor gălățeni

Limba și literatura română ”special…

Lotul județului Galați la...

Plimbări de agrement pe Dunăre cu nava de pasageri „CAMELIA”. Care este programul

Plimbări de agrement pe Dunăre cu n…

În minivacanța de 1 mai, ...

Finala se complică pentru CSM Arcada

Finala se complică pentru CSM Arcad…

Cel de-al treilea episod ...

Sorin Dănăilă, fost director Îmbunătățiri Funciare Galați, trimis în judecată de DNA

Sorin Dănăilă, fost director Îmbună…

Procurorii din cadrul Dir...

29 aprilie - Ziua veteranilor de război (România)

29 aprilie - Ziua veteranilor de ră…

Ziua Veteranilor de Războ...

VIDEO Președintele CJ Galați și-a depus candidatura pentru un nou mandat

VIDEO Președintele CJ Galați și-a d…

PSD Galați și-a depus ofi...

Distracția și adrenalina au fost la „înălțime” în Parcul de Aventură „EscapeLand” din Pădurea Gârboavele

Distracția și adrenalina au fost la…

Parcul Aventură din Pădur...

Ministrul Muncii anunță că în luna septembrie românii vor primi pensiile recalculate

Ministrul Muncii anunță că în luna …

Ministrul Muncii, Simona ...

Greu cu Oţelul

Greu cu Oţelul

Oţelul, fără sprijinul Pe...

Prev Next

Marți, 25 August 2020 - Regional Press

”UNSPREZECE” pentru Primăria Galaţi

Birourile electorale de circumscripţie au constatat, luni, rămânerea definitivă a candidaturilor pentru alegerile locale din 27 septembrie. Conform calendarului anunţat de Autoritatea Electorală Permanentă, birourile electorale de circumscripţie au încheiat un proces-verbal în acest sens, lansând practic campania electorală.

Cât privește Galațiul, o notă disonantă în peisajul electoral general, pentru prima dată în istoria postdecembristă, o face PNL, partidul aflat acum la guvernare, deoarece nici un liberal local sau de pe alte meleaguri nu și-a mai dorit funcția de edil șef.

Cu toată bizareria însă, 11 candidaţi, chiar dacă nu toți sunt gălățeni, tot se vor bate în campanie pentru funcţia de primar al municipiului reședință de județ, şi și-au depus candidaturile la Biroul Electoral Judeţean (BEJ).

Potrivit datelor oficiale, pentru Primăria Galaţi s-au înscris în cursă: Ionuţ-Florin Pucheanu (PSD), Cătălin Cristache (PMP), Emanuel Olaru (Re:Start România), Bogdan-Ionel Rodeanu (Alianţa USR PLUS), Cristian Dima (ALDE), Adriana-Elena Tudor (AUR), Ştefan Baltă (PER), Daniela-Simona Vreme (independent), Andrei Velea (PACT), Marius Stan (Pro România) şi Picu Apostol Roman (PPU-social-liberal).

Pentru Consiliul Local al municipiului Galaţi şi-au înregistrat candidaturile 15 formaţiuni şi alianţe politice dar şi doi independenţi.

Citeşte mai departe ...

Se înființează Poliția Animalelor

  • Publicat în Social

Proiectul înființării Poliției Animalelor prevede că animalele aflate în pericol vor putea fi confiscate, iar polițiștii vor avea dreptul să intre pe o proprietate privată fără mandat de la judecător dacă se constată că animalul este în pericol, scrie digi24.

Polițiștii se pot folosi de forțele și mijloacele din dotare ca să acționeze pentru salvarea unui animal, iar „acțiunile polițiștilor, inclusiv cele de pătrundere, pot fi înregistrate cu mijloacele audiovideo sau foto din dotare, fără consimțământul persoanelor.”

În plus, animalele maltratate vor fi cazate în adăposturile publice pentru a fi tratate, apoi vor fi date spre adopție.Ce se înțelege prin situația de pericol pentru animale:

a) rănirea sau schingiuirea animalelor;
b) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
e) prezența fără supraveghere, pe căile de circulație publică, a animalelor din speciile ecvine și rumegătoare mari și mici.

Astfel, polițiștii pot interveni dacă vor constata existența situației de pericol pe baza evaluării situației de fapt și a stării fizice a animalului care rezultă din:

a) constatarea directă și consemnarea celor constatate într-un înscris ori înregistrarea celor constatate cu mijloace tehnice;
b) declarațiile persoanelor implicate în activitățile prevăzute la alin.(2) sau ale persoanelor care au asistat la activitățile respective sau au cunoștință despre desfășurarea acestora;
c) înregistrări video sau audio ori fotografii, indiferent de proveniența acestora;
d) înscrisuri, inclusiv cele de natura mesajelor sau postărilor în mediul electronic și/sau de telefonie mobilă;
e) fișa de observație clinică întocmită de un medic veterinar.

Totodată, în cazurile în care nu s-a putut interveni la timp pentru salvarea animalelor, se prevede că „în situația în care este necesară curmarea suferințelor fizice inutile ale animalului rănit, serviciile publice, prin medici veterinari, efectuează eutanasia acestuia la fața locului”.

Citeşte mai departe ...

Liderul grupului PSD, reacționează furtunos: "Cum vă permiteți să vă jucați cu sănătatea și viața copiilor noștri?"

„Orban recidivează și anunță că îi lasă pe copii fără măști la școală. Guvernul Orban impune purtea de măști de protecție la școală, dar nu le asigură nimic.
Părinții sunt obligați din banii lor să le asigure copiilor măști și dezinfectant pentru a putea merge la școală în condiții de siguranță.
Guvernul liberal e atăt de cinic încât nu dă doi bani pe protejarea sănătății copiilor pe care îi trimite la școală să se infecteze unul de altul pentru că nu vrea să cumpere măști

Domnule Orban, cum vă permiteți să vă jucați cu sănătatea și viața copiilor noștri?”, scrie Radu Preda pe Facebook.

Citeşte mai departe ...

Schemă de distanțare în clasă – Salvați Copiii

Scrisoarea menționează, între altele, că, “într-o proporție însemnată (22%), elevii din România învață în clase supraaglomerate în care nu va fi posibilă decât o distanțare fizică de 1 m sau mai mică, riscând să creăm o situație de discriminare în asigurarea protecției împotriva transmiterii noului Coronavirus.”

Salvați Copiii insistă pe problema cadrelor medicale în școli, arătând că în mediul rural există doar 80 de cabinete medicale școlare, cu 51 de asistenți medicali. Aceasta reprezintă “o situație de risc”. În plus, în multe locuri din mediul rural și orașele foarte mici nu există servicii publice de asistență socială, potrivit organizației.Mesajul Salvați Copiii – integral:
Salvați Copiii cere Guvernului să respecte distanța minimă de 1,5 m între elevi sau învățarea prin rotație, asistenți sociali și asigurarea accesului real la educație pentru copiii vulnerabili

București, 25 august 2020 : Organizația Salvați Copiii România solicită autorităților decidente, într-o scrisoare trimisă Viceprim-ministrului, Ministerului Educației și Cercetării și Ministerului Sănătății, să respecte și să asigure toate condițiile necesare limitării răspândirii SARS-CoV2 în rândul copiilor, odată cu începerea noului an școlar : distanța fizică de minimum 1,5 m și, acolo unde nu e posibil, învățarea prin rotație (pe grupe), în care jumătate din elevi vor fi pentru o săptămână la școală și cealaltă jumătate vor face lecții online; alocarea de resurse financiare, astfel încât să existe medici și asistenți sociali; clarificarea condițiilor de acordare a laptopurilor/tabletelor, astfel încât accesul la educație să fie real pentru toți copiii.

Organizația reamintește că regulile de sănătate publică de prevenire a răspândirii COVID-19, comunicate public de reprezentanții Guvernului României, în toate fazele pandemiei, au prevăzut obligația tuturor persoanelor ca, în spațiile publice închise, să respecte distanța fizică de minimum 1,5 m, iar în anumite condiții de 2 m (în unitățile medicale, în spațiile de îngrijire personală, în lăcașurile de cult etc.). Aceleași rațiuni au determinat Guvernul să decidă închiderea tuturor unităților de învățământ în data de 10 martie, perioadă în care ratele zilnice de infectare cu Covid-19 erau de 3-4 ori mai mici decât în prezent.

Păstrarea distanțării fizice minime de 1,5 m, purtarea corectă a măștilor și utilizarea corespunzătoare a dezinfectanților au fost cele trei reguli fundamentale pe care Salvați Copiii le-a aplicat în programele socio-educaționale desfășurare în perioada iulie-august și care au cuprins 4.000 de copii, neînregistrând până în prezent niciun caz de transmitere Covid-19.Plecând de la aceste considerente, Salvați Copiii consideră recentul act normativ supus consultării publice emis de Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății extrem de important și propune următoarele modificări și completări:

1. Obligația de respectare a unei distanțări fizice minime de 1,5 metri între elevi la clasă

Precizăm că datele epidemiologice recente indică faptul că și copiii pot dezvolta forme severe, fiind înregistrate în Europa, ca și în China, sute de cazuri care au necesitat ventilare pulmonară. De asemenea, numeroase studii confirmă faptul că și copiii pot transmite Covid-19, cu atât mai mult cu cât, în marea majoritate a cazurilor de infectare, ei s-au dovedit a fi total asimptomatici, ceea ce le va permite, purtători ascunși fiind, să treacă de triajele organizate în colectivitățile școlare și să intre în contact cu copii sănătoși.

Atragem atenția asupra faptului că, într-o proporție însemnată (22%), elevii din România învață în clase supraaglomerate în care nu va fi posibilă decât o distanțare fizică de 1 m sau mai mică, riscând să creăm o situație de discriminare în asigurarea protecției împotriva transmiterii noului Coronavirus. Elevii care învață în școlile din mediul rural în care populația școlară e foarte scăzută sau în clase din mediul urban care respectă legislația în vigoare cuprinzând între 10 și 22 de elevi în învățământul primar sau între 10 și 26 în învățământul gimnazial vor fi mult mai protejați decât cei din școlile aflate în zone urbane cu densitate mare a populației și cu rate mari de infecție cu Covid-19, în care clasele numără între 30 și 40 de elevi, ai căror părinți vor fi nevoiți să accepte un risc epidemiologic mai mare.

Reamintim că practicile pozitive ale unor state cu un nivel scăzut al infectărilor (Uruguay, Japonia, Coreea de Sud, Slovenia, Danemarca, Germania) de a menține grupele școlare la un număr scăzut de elevi, prin împărțirea în grupe de 6-14 elevi au urmărit: asigurarea distanțării fizice de cel puțin 1,5 metri, evitarea contaminării întregii clase inițiale de elevi, asigurarea unei mai bune supravegheri din partea cadrului didactic, evitarea aglomerării la grupurile sanitare, pe holurile școlii ori în curtea școlii, la aducerea copiilor la școală și la preluarea lor după ore.

Pentru copiii din ciclul primar și gimnazial, numeroși specialiști din România au susținut stabilirea unei distanțe de 1,5 m între elevi sau chiar de 2 m între bănci, în acest ultim caz, putându-se renunța la purtarea măștii pentru copiii sub 11 ani, dacă ținem seama de dificultatea ca cei mici să poarte masca în timpul celor 4-6 ore cât se vor afla la școală.

Drept urmare, Salvați Copiii România solicită introducerea regulii de distanțare fizică între elevi de minimum 1,5 m și, ca alternativă de derulare a educației în școlile care au clase care încalcă dispozițiile legale cu privire la numărul de elevi la clasă în învățământul preuniversitar, includerea, la punctul 4. Organizarea programului școlar, a modelului învățării prin rotație (pe grupe) în care jumătate din elevi vor fi pentru o săptămână la școală și cealaltă jumătate vor face lecții online.

Astfel, vor exista două criterii în alegerea unuia din cele două scenarii propuse (verde și galben): criteriul epidemiologic al ratei incidenței cumulate sub 1/1.000 locuitori sau între 1 și 3/1.000 de locuitori și măsura respectării legii cu privire la numărul de copii incluși în formațiunea de studiu care permite sau nu să asigure distanțarea fizică de 1,5 m. Acest model va putea fi propus de către școli, cu consultarea elevilor și a părinților, Inspectoratului Școlar Județean/al Municipiului București (ISJ/ISMB) care va transmite pentru adoptare scenariile stabilite la nivelul școlii Comitetului Județean/al Municipiului București pentru situații de urgență (CJSU/CMBSU).

2. Implicarea autorităților locale în pregătirea școlilor și în minimizarea factorilor de excluziune socială în rândul copiilor

În prezent, mai mult ca oricând, constatăm că școlile au nevoie de resurse financiare suplimentare necesare pentru depășirea crizei de sănătate publică cauzată de Covid-19 și pentru asigurarea accesului echitabil la educație pe care normele, chiar din prima propoziție a Anexei, îl consideră esențial.

De asemenea, atragem atenția asupra faptului că existența a doar 80 de cabinete medicale școlare cu 51 de asistenți medicali în mediul rural reprezintă o situație de risc în ceea ce privește eficiența coordonării de către responsabilul numit de conducerea unității școlare a activităților de prevenire a infecției cu SARS-CoV-2. De asemenea, conform legii, autoritățile locale sunt singurele în măsură să decidă, în baza unui plan anual de asistență medicală comunitară, „înființarea de structuri și furnizarea de servicii de asistență medicală comunitară în beneficiul populației, în special al persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile din punct de vedere medical, economic și social.” Complementar, Ministerul Sănătății are atribuția de a finanța cheltuielile de personal, „precum și cheltuielile determinate de standardele minimale de dotare pentru activitatea de asistență medicală comunitară”.

În 38% din localitățile din mediul rural și 9% din cele din orașele foarte mici (<10.000 de locuitori), nu funcționează servicii publice de asistență socială, deși Legea asistenței sociale nr. 292/2011 prevede că toate localitățile să-și înființeze astfel de servicii. Cu toate acestea, în această perioadă de izolare a multor familii și de creștere a șomajului, asigurarea unor resurse financiare adecvate ar putea permite angajarea de asistenți sociali profesioniști pentru monitorizarea familiilor cu copii aflate în dificultate, sprijinirea participării școlare a copiilor și identificarea situațiilor de abuz și neglijare în care se pot afla copiii, inclusiv a cazurilor în care părinții sunt plecați la muncă în străinătate fără a respecta procedura delegării autorității parentale.

Cu privire la rolul important pe care autoritățile locale ar trebui să-l îndeplinească, Salvați Copiii propune următoarele:

– includerea primarului localității în procedura de diseminare și supraveghere a implementării și aplicării corecte a normelor. Astfel, inspectoratele școlare județene și al municipiului București vor realiza analiza infrastructurii și a condițiilor materiale și nevoilor de personal cu fiecare unitate de învățământ și cu primarul localității ori cu reprezentantul primăriei.

– în localitățile lipsite de servicii publice de asistență socială, angajarea de asistenți sociali profesioniști pentru (re)stabilirea legăturii de comunicare între comunitate, școală și serviciile sociale pentru respectarea dreptului la protecție și educație al copiilor din familii vulnerabile.

– menționarea procedurilor de urmat pentru asigurarea resurselor financiare necesare autorităților locale și școlilor în aplicarea normelor (luarea în considerare a rectificării bugetare).

– includerea unui capitol cu referire la crearea unui grup de lucru la nivelul localității cu rolul de a coordona acțiunile la nivel local privind pregătirea școlilor și a procesului de învățare pentru copii. Acolo unde există structuri comunitare consultative, acestea ar putea prelua acest rol. Din acest grup, vor putea face parte, pe lângă reprezentanți ai consiliului local, primăriei și unităților școlare, și cei ai elevilor și părinților.

Cu privire la instituțiile semnatare ale Ordinului pentru aprobarea Normelor, PROPUNEM implicarea, alături de Ministerul Educației și Cercetării și de Ministerul Sănătății, a Ministerului Muncii și Protecției Sociale, prin organul său de specialitate, Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, și reglementarea responsabilităților serviciilor sociale de asistență socială care îi privesc pe copii.

3. Asigurarea consilierii psihologice, a educației pentru sănătate pentru elevi și prevenirea situațiilor de bullying/cyberbullying între elevi

Organizația Mondială a Sănătății a inclus printre recomandările sale cheie cu privire la măsurile de prevenire și control în școli educația pentru sănătate, promovarea sănătății mentale și prevenirea bullying-ului. Stabilirea conținutului educațional ținând seama de vârstă, gen, etnicitate și prezența unor nevoi speciale și utilizarea acestuia la clasă cu o regularitate adaptată prezenței fizice a copiilor în școală sunt considerate obiective esențiale ale școlii.

Salvați Copiii asigură, prin echipele sale de psihologi din Suceava, Iași, Târgu-Mureș și București, consiliere gratuită copiilor și părinților încă din aprilie 2020, și poate pune la dispoziția autorităților un set de materiale integrate cu privire la educația pentru sănătate ce pot fi adaptate cerințelor actuale privind prevenirea transmiterii Covid-19.

Organizația propune includerea unui capitol privind asigurarea consilierii psihologice, a unor ore/activități de educație pentru sănătate adaptate la contextul pandemic, prin elaborarea unui conținut curricular, creșterea numărului de consilieri școlari și încheierea de parteneriate cu furnizorii de servicii de consiliere publici sau privați.

4. Clarificări cu privire la modalitatea de distribuire a tabletelor și a laptopurilor și cu privire la desfășurarea activităților didactice în sistemul de învățare online (la distanță)

Școlile, cadrele didactice, părinții și elevii ar trebui informați despre procedurile și condițiile de obținere a tabletelor ori a laptopurilor, dar și despre responsabilitățile cadrelor didactice, programul și condițiile de desfășurare a orelor online. Studiul ”Impactul Covid-19 asupra copiilor din România” realizat de Salvați Copiii România în aprilie 2020 arată că aproape jumătate dintre copii nu au acces la o tabletă sau la un computer, singurele dispozitive care pot permite o participare reală la lecțiile online.

Salvați Copiii propune ca scenariul roșu al participării școlare exclusiv în mediul online (planificare, durată, număr de copii, evaluare individuală) să fie dezvoltat separat în Ordinul propus, prevăzând și resursele curriculare digitale pe care le pot folosi copiii.

5. Asigurarea măștilor de protecție pentru toți copiii și stabilirea responsabilității achiziționării acestora și a materialelor igienico-sanitare necesare în școli

Normele propuse trebuie să includă clarificări cu privire la achiziționarea și distribuirea măștilor de protecție (și a vizierelor, dacă este cazul), această problemă fiind una dintre cele mai dezbătute în spațiul public și de interes atât în rândul părinților cât și al cadrelor didactice.

Asigurarea gratuită a măștilor pentru toți elevii din sistemul preuniversitar, cu excepția nivelului preșcolar, și pentru cadrele didactice și personalul auxiliar (didactic și nedidactic), cu concursul autorităților locale și sprijinul financiar al consiliilor județene și al guvernului, ar permite controlul asupra următoarelor aspecte inerente:

costurile ridicate pentru foarte multe familii, 36% dintre copii trăind în familii în risc de sărăcie și excluziune socială;
achiziționarea de măști de protecție adecvate vârstei copiilor;
ca efect al primului punct, tendința unora dintre părinți de a refolosi măștile de unică folosință sau de a-i trimite repetat pe copii la școală cu aceeași mască;
lipsa de siguranță cu privire la calitatea măștilor cumpărate de părinți, piața fiind plină de oferte care nu respectă standardele tehnico-medicale;
o mai bună gestionare a colectării măștilor folosite în timpul orelor școlare și la ieșirea copiilor și a personalului școlar din unitățile de învățământ;
dificultatea utilizării corecte de către copii, în special de cei mici.
Luând în considerare aspectele de mai sus și pentru evitarea apariției de focare de infecție în mediul școlar, SOLICITĂM guvernului analiza modului în care, prin implicarea autorităților locale, măștile de protecție vor putea fi distribuite în mod gratuit elevilor și personalului școlar.

6. Elaborarea unui mecanism de raportare a situațiilor de încălcare a dispozițiilor legale cu privire la regulile de siguranță sanitară și la derularea activităților didactice.

Soluții concrete recomandate de Salvați Copiii sunt:

un număr verde special creat pentru semnalarea situațiilor de risc și a neregulilor constatate de elevi, părinți ori cadrele didactice și informarea sistematică în școală și public prin mass-media asupra acestor facilități;
instalarea camerelor video la clasă cu acces pentru părinți pe bază de parolă, ceea ce e de natură să imprime părinților încredere în modul în care se derulează orele școlare.

Citeşte mai departe ...

Ciolacu:"În 48 de ore vom stabili cum vom proceda cu moțiunea de cenzură"

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marți seara, la România TV, că, în maxim 48 de ore, se va stabili ce se va întâmpla cu moțiunea de cenzură.

"Sunt două decizii separate. Data este atributul Biroului Reunit și, pe de altă parte, decizia politică, dacă vom aștepta decizia CCR.Am discutat cu liderii din parlament, în 48 de ore vom stabili cum vom proceda cu moțiunea de cenzură.

Așteptăm să încheiem negocierile și apoi o să le prezint colegilor mei situația. Am citit declarația UDMR și am văzut că o să se hotărască în ziua moțiunii.Acest guvern încearcă ca și cu pandemia să transfere totul spre autoritățile locale, cu deschiderea școlilor. Toate autoritățile sunt în prag de faliment. Nu înțeleg de ce premierul și-a încărcat contul cu 2 miliarde de lei, fondul care e la dispoziția primului-ministru.

Dacă aș fi avut copil de clasa zero sau clasa întâia, m-aș fi gândit dacă îl trimit sau nu la școală. Nimeni nu ne lămurește cum se deschid școlile, acest guvern e depășit total", a mai  spus Marcel Ciolacu.

Citeşte mai departe ...

Alo, politicu! Ce facem cu transparența alegerilor? Competitorii electorali au uitat de înregistrarea mandatarilor financiari?

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că vineri, la ora 14,30, expiră termenul pentru înregistrarea mandatarilor financiari de către fiecare partid politic, alianţă politică şi organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din data de 27 septembrie, individual sau într-o alianţă electorală, precum şi de către fiecare candidat independent.

AEP readuce în atenţia competitorilor electorali această obligaţie în contextul în care, luni, au rămas definitive candidaturile şi mai sunt doar trei zile în care se mai pot înregistra mandatarii financiari.

AEP reaminteşte că, potrivit legislaţiei electorale în vigoare, fiecare partid politic, alianţă politică şi organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din data de 27 septembrie, individual sau într-o alianţă electorală, precum şi fiecare candidat independent au obligaţia de a-şi desemna un mandatar financiar coordonator la nivel central, respectiv câte un mandatar financiar la nivelul fiecărui judeţ, sector al municipiului Bucureşti şi la nivelul municipiului Bucureşti.

”Înregistrarea mandatarului financiar coordonator are o importanţă majoră în asigurarea transparenţei operaţiunilor financiare derulate de către competitorii electorali, evidenţiată prin deschiderea contului bancar de campanie prin care se desfăşoară toată activitatea finanţată în campania electorală, prin depunerea Raportului de venituri şi cheltuieli electorale (raport necesar validării mandatului/mandatelor) şi prin depunerea tuturor cererilor şi documentelor justificative în scopul obţinerii rambursării sumelor cheltuite", precizează AEP.

Citeşte mai departe ...

Seri de teatru în curtea interioară a Dramaticului gălățean. Spectacole de excepție

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați invită publicul și în acest weekend la spectacole în aer liber în Curtea Interioară din Domnească 59.

Sâmbătă, 29 august 2020, la ora 21:00, este programat spectacolul de improvizație I’M PRO SHOW. Un show fără scenariu, dar încărcat de energie creativă și surprize comice, I’M PRO SHOW îi supune probelor sale pe actorii: Vlad Ajder, Elena Anghel, Răzvan Clopoțel, Ștefan Forir, Radu Horghidan, Adelin Ilie și Oana Mogoș. Aceștia sunt acompaniați la pian de Ionuț Donose. Spectacolul durează o oră și jumătate.

Duminică, 30 august 2020, la ora 21:00, pe scena în aer liber a Dramaticului se joacă spectacolul MARELE PREMIU. Textul, semnat de Mimi Brănescu, a fost montat în această vară de regizorul Radu Nichifor. Scenografia poartă semnătura artistului plastic Daniel Divrician. Nichifor a realizat trei versiuni ale spectacolului, cu trei perechi de actori. Duminica aceasta, Elena Ghinea și Ștefan Forir sunt Cocoțata și Necocoțatul, cele două personaje ale piesei. Ea e o țigancă cocoțată într-un copac, iar el e un tânăr care ia loc pe o bancă din apropiere. Dialogul amuzant dintre cei doi reușește să depășească granițele confortabile ale comunicării superficiale deoarece ea îi spune chiar și lucrurile pe care el nu vrea să le audă. „De foarte puține ori în viață sau pe scenă ajungi să ai o discuție adevărată tu cu tine. Această piesă te lasă să faci asta”, declară regizorul Radu Nichifor. Reprezentația durează 50 de minute.

Biletele pot fi achiziționate online de pe bilete.fanitardini.ro și de la casa de bilete a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”. Informații și rezervări: 0758-049-850.

Calendarul spectacolelor în aer liber programate de Teatrul Dramatic „Fani Tardini” în Curtea Interioară din Domnească 59 poate fi consultat pe http://www.fanitardini.ro/program/.

Citeşte mai departe ...

Un bărbat din județul Galați s-a ales cu dosar penal după ce s-a urcat la volan beat și fără permis de conducere

Un bărbat din județul Galați este cercetat de polițiști după ce a produs un accident și a ajuns cu mașina într-un șanț. Oamenii legii au descoperit că acesta s-a urcat la volan băut și avea permisul de conducere reținut.  

Potrivit IPJ Galați, la data de 24 august, ora 17.55, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Târgu Bujor au fost sesizați, prin apelul unic de urgență 112, cu privire la producerea unui accident rutier, pe D.J. 251A.

„La fața locului, polițiștii au stabilit că un bărbat, de 49 de ani, care s-ar fi aflat sub influența alcoolului, a condus autoturismul, în interiorul comunei Drăgușeni, nu ar fi adaptat viteza la condițiile drumului în lucru, nerespectând semnificația indicatoarelor rutiere, și ar fi intrat cu mașina într-un șanț. În urma incidentului, acesta a suferit mai multe leziuni, și nu a putut fi testat alcoolscopic la fața locului, fiind transportat la spital, atât pentru acordarea de îngrijiri medicale, cât și pentru recoltarea de mostre biologice. Efectuând verificări în bazele de date, polițiștii au constatat că bărbatul figurează cu permisul de conducere reținut”, a anunțat IPJ Galați.

În consecință, bărbatul s-a ales cu dosar penal și este cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului și conducere fără permis.

Citeşte mai departe ...

Handbalistele de la CSM Galaţi, ca şi promovate în Liga Florilor

  • Publicat în Sport

Consiliul de Administraţie al Federaţiei Române de Handbal a luat o serie de hotărâri în şedinta online de la începutul acestei săptămâni. Una care interesează în mod direct iubitorii sportului cu mingea mică la semicerc din oraşul nostru este cea referitoare la turneul de baraj pentru promovarea în Liga Florilor MOL. În ultima variantă, acesta se va disputa în perioada 7-11 septembrie la Sf. Gheorghe. Din păcate, sursele noastre ne-au anunţat că sunt şanse foarte mari ca turneul să nu mai aibă loc. Din cele şase echipe participante, între timp s-a retras şi CSU Ştiinţa Bucureşti iar HCF Piatra Neamţ a anunţat că nu are posibilitatea să facă testele pentru Covid-19. CSM Galaţi a scăpat de emoţii după ce toate jucătoarele, staff-ul şi oficialii au avut rezultate negative şi continuă pregătirea. În situaţia foarte posibilă în care vor rămâne doar patru echipe capabile să intre pe teren, turneul va fi anulat şi vor promova toate în eşalonul de elită.

Citeşte mai departe ...

Consiliul Județean Galați construiește un parc de aventură în pădurea Gârboavele. Va fi o zonă de agrement spectaculoasă

O nouă zonă de agrement va fi construită în pădurea Gârboavele. Este vorba despre un Parc de Aventură care va fi construit de Consiliul Județean Galați. Complexul va semănă cu cel de la Brașov. Lansarea oficială a proiectului a avut loc marți dimineață. Reprezentanții Consiliului Județean Galați au anunțat că parcul va avea 8 hectare, 15 trasee și numeroase tiroliene, platforme, scări şi poduri interconectate între copaci.

„Vom crea în Pădurea Gârboavele una dintre cele mai frumoase și mai interesante zone de agrement din această regiune. Pe o suprafaţă de 8,4 hectare vor fi amenajate 15 trasee de aventură, fiecare traseu având un anumit grad de dificultate. Vor fi instalate tiroliene, platforme, scări şi poduri, toate interconectate între copaci. Va fi ceva asemănător cu Parcul de Aventură din Brașov”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Parcul de Aventură de la Galați va fi construit în cadrul unui proiect transfrontalier, realizat în colaborare cu județul Constanța, orașul Kutaisi (Republica Georgia), raionul Cantemir (Republica Moldova) și localitatea Vilcovo (regiunea Odessa, Ucraina). Investiția va fi de 435.000 de euro, din care 364.320 de euro reprezintă fonduri nerambursabile. Odată cu investiția de la Gârboavele se va realiza și un plan de dezvoltare a turismului activ la nivel transfrontalier, inclusiv cursuri de antreprenoriat turistic.

 

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri