Menu
RSS
Înfrângere nemeritată pentru Oţelul

Înfrângere nemeritată pentru Oţelul

Oţelul a jucat la Ploieşt...

Când reîncep elevii gălățeni școala?

Când reîncep elevii gălățeni școala…

În Galați, elevii vor reî...

Un polițist de la IPJ Galați a murit pe Faleza Dunări: motocicleta pe care o conducea a fost lovită de o mașină

Un polițist de la IPJ Galați a muri…

Un motociclist a murit, d...

A IV-a ediție a FORUMULUI ȘTIINȚIFIC NAȚIONAL AL TINERILOR MEDICI ONCOLOGI

A IV-a ediție a FORUMULUI ȘTIINȚIFI…

Evenimentul este o oportu...

Mesajul de Paște al președintelui CJ Galați: Sfintele sărbători pascale să vă aducă bucurie, să fiți sănătoși, să aveți pace și linște în case

Mesajul de Paște al președintelui C…

„Sfânta sărbătoarea a Înv...

Mesajul de Paște al deputatului Viorica Sandu: Să aveți sănătate, binecuvântare și bunăstare în familiile dumneavoastră!

Mesajul de Paște al deputatului Vio…

„Învierea Domnului aduce ...

Service-uri auto din Galați, sancționate de Inspectoratul Teritorial de Muncă

Service-uri auto din Galați, sancți…

În perioada 23 - 26 april...

Denia celor 12 Evanghelii la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi

Denia celor 12 Evanghelii la Catedr…

  Joia din Săptăm...

Prev Next

Miercuri, 24 Aprilie 2024 - Regional Press

Profesorii de istorie și educație socială învață cum să disemineze rezultatele proiectelor extracurriculare

Inspectoratul Școlar Județean Galați în parteneriat cu Liceul Teoretic "Mircea Eliade", Școala Gimnazială Nr. 5 și Școala Gimnazială "Grigore Moisil" a organizat Cercul metodic al profesorilor de istorie și educație socială, seturile I, II și III (gimnazii și licee zona Galați și rural aferent).

Tema cercului: "Valențe formativ-educative ale activităților extracurriculare – diseminarea rezultatelor obținute în urma desfășurării unor proiecte extracurriculare la istorie/educație socială".

Activitatea s-a desfășurat sub forma unui schimb de bune practici, fiind prezentate proiecte cu impact în dezvoltarea competențelor și abilităților elevilor, formarea în spiritul valorilor umaniste. Invitatul special al întâlnirii, domnul Adrian Bulgaru, directorul executiv al Institutului Român pentru Drepturile Omului, a subliniat, în discursul final, importanța parteneriatelor în derularea unor proiecte civice, implicarea activă în promovarea valorilor democrației.

Citeşte mai departe ...

Grupul Damen a dat România în judecată la Curtea Internațională de Arbitraj de la Viena

Grupul olandez Damen a dat România în judecată la Curtea Internațională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acționar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA, ce operează șantierul naval omonim de la malul Mării Negre, iar Damen a rămas cu 49% din capital și a preluat controlul managementului operațional al societății, scrie Profit.ro.  

Conform sursei citate, pârâtă este compania românească de stat Șantierul Naval 2 Mai SA, controlată de Ministerul Economiei, care deține 51% din Damen Shipyards Mangalia.

Damen a emis notificare de reziliere a acordului din 2018, către Șantierul Naval 2 Mai SA, încă din august anul trecut, cerând și despăgubiri de jumătate de miliard de euro, după cum a relatat Profit.ro în exclusivitate. Acordul de asociere prevede acordarea de despăgubiri dacă înțelegerea ia sfârșit din culpa uneia dintre părți.

Motivul de reziliere invocat în august anul trecut de olandezi a fost acela că, printr-o lege adoptată de Parlament la finalul lunii iunie 2023, companiile aflate în situația specială a Damen Shipyards Mangalia, cu acționar majoritar de stat, dar cu control operațional privat, nu mai sunt exceptate de la legislația locală a guvernanței corporative a întreprinderilor publice.

Excepția, introdusă în 2018 tocmai pentru a face posibil aranjamentul cu Damen de la Mangalia, stipula că nu li se aplică legislația guvernanței corporative a companiilor de stat acelor societăți unde ″acționarul privat nu mai deține participația majoritară și deține capacitatea financiară și tehnică necesară dezvoltării obiectului de activitate al operatorului, caz în care i se poate încredința conducerea executivă a societății, controlul managerial și/sau operațional al acestuia, în condiții de eficiență economică, cu asigurarea de know-how, a portofoliului de clienți și a forței de muncă″. Această prevedere a fost abrogată prin Legea nr. 187 din 28 iunie 2023.

Citeşte mai departe ...

Euuroparlamentarul Dan Nica: Fără un plan pentru industria oțelului niciun comisar nu va primi aprobarea Parlamentului European

Protejarea industriei oțelului a fost, din nou, un subiect pe ordinea de zi de astăzi a Parlamentului European. Dan Nica, șeful delegației române în grupul europarlamentar al Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților (S&D), a susținut în plenul Legislativului european că se impune luarea unor măsuri urgente pentru protejarea acestei ramuri siderurgice care nu a primit finanțare și care este amenințată de importurile din țările din afara Uniunii Europene.

„Una dintre promisiunile care au rămas neîndeplinite în cadrul Pactului Verde o reprezintă sprijinul pentru industria europeană a oțelului, care să producă oțel curat, cu emisii reduse de bioxid de carbon. În locul acestor măsuri pe care cu toții le așteptam, am constatat că pe lângă lipsa de finanțare pentru această industrie a oțelului, care era cea mai afectată – am avut o scădere de 40 de milioane de tone, anul trecut, în Uniunea Europeană – am constatat o creștere a importurilor din țări care nu sunt membre ale Uniunii Europene și care produc emisii mari de bioxid de carbon. Deci, s-a distrus o mare parte a unei industrii care funcționa bine, au crescut emisiile de bioxid de carbon și, acest lucru, pe fondul unei lipse de acțiune din partea Comisiei Europene. Săptămâna trecută am trimis o scrisoare, împreună cu ceilalți colegi din grupul S&D, Comisiei Europene, cerând un plan de acțiune concret: bani, măsuri care să poată să ajute la decarbonizarea industriei oțelului și, în același timp, măsuri ca să reducem sau să eliminăm aceste importuri din țări care nu sunt membre ale Uniunii Europene și care au emisii mari de bioxid de carbon. Să știți că niciun comisar nu va primi aprobarea Parlamentului European, în viitorul mandat, dacă nu vine cu acest plan de acțiune pentru industria oțelului”, a susținut Dan Nica în plenul Parlamentului European.

Citeşte mai departe ...

Căprioară pe Faleza Dunării din Galați

O căprioară a ajuns în zona de promenadă de pe Faleza Dunării din orașul Galați. Animalul a fost văzut de un trecător care a anunțat autoritățile.

Specialiștii AJVPS au reușit să o captureze și au dus-o, în siguranță, într-un adăpost pentru animale.

„Am primit un telefon de un cetățean, care ne-a anunțat că a văzut un pui de căprioară pe Faleza Dunării din Galați. Am capturat-o și am dus-o la medicul veterinar. Nu este un pui ce căprioară, este un adult, are în jur de trei ani. Are câteva răni superficiale, nimic grav. Va mai sta o scurtă perioadă în carantină pentru a fi monitorizată. Ulterior, va fi eliberată în mediul natural. Cel mai probabil, în pădurea Gârboavele sau Miloș”, a declarat Adrian-Dănuţ Alexandru, directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS).

Citeşte mai departe ...

CSU Hygienium continuă în eşalonul secund

  • Publicat în Sport

CSU Hygenium Galaţi a participat în weekend la Medgidia la turneul de promovare în Divizia A1 la volei feminin. Echipa gălăţeană pregătită de Ileana Berdilă şi Adriana Dudnic, care şi-a depăşit obiectivul pentru acest sezon, şi-a apărat şansele până la capăt dar a trebuit să se mulţumească cu locul 4 după ce a înregistrat rezultatele: 0-3 cu CS Medgidia, 0-3 (-18, -19, -18) cu U Cluj Napoca şi 0-3 (-23, -21, -14) cu CSU Oradea. Lotul folosit: Sorina Răileanu, Diana Milea, Maria Neacşu, Alexandra Iordache, Andreea Stănescu, Gabriela Panait, Cristina Popoiu, Roberta Răfoi, Alexandra Iordan, Iulia Sava. Primele două clasate, U Cluj Napoca şi CS Medgidia au promovat în primul eşalon.

Citeşte mai departe ...

Provocări şi soluƫii inginereşti în construirea podurilor emblematice peste Dunăre

Asociaƫia Generală a Inginerilor din România (AGIR) Sucursala Galaƫi şi Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaƫi vă invită vineri, 26 aprilie 2024, ora 10.30, în sala D03 (Str. Domnească nr. 111, Corp D, parter) să participaƫi la evenimentul intitulat „Arc peste timp – provocări şi soluƫii inginereşti în construirea podurilor emblematice peste Dunăre la Cernavodă şi Brăila”, prilejuit de împlinirea a 170 de ani de la naşterea lui Anghel Saligny.

Prezentarea Podului Carol I de la Cernavodă va fi făcută de domnul inginer George M. Croitoru, membru titular al Diviziei de Istoria Tehnicii din cadrul Comitetului Român de Istoria şi Filozofia Ştiinţei şi Tehnicii (CRIFST) şi membru al Comisiei de Istorie a Oraşelor din România, ambele aflate în structura Academiei Române, membru al AGIR, Societăţii Experţilor Tehnici Extrajudiciari şi Consultanţi şi al Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri.

Podul suspendat de la Brăila va fi prezentat de domnul inginer Dan Sima, absolvent al Facultății de Căi Ferate, Drumuri și Poduri din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, specializarea Poduri şi Tuneluri, reprezentantul IHI (constructorul podului).

Cele două prezentări de poduri vor evidenƫia spiritul de inovare al inginerilor pentru că vor demonstra capacitatea de a soluƫiona diferit probleme asemănătoare, chiar dacă apărute în epoci diferite, ridicate la construcƫia podurilor.

Deoarece construcƫia de poduri este nu numai o acƫiune cu scop utilitar, ci şi o exprimare artistică iar conceptul de pod are şi valoare simbolică, vor fi prezentate şi podurile reprezentate pe bancnotele euro. Prezentarea podurilor va fi realizată de șl. dr. ing. Luigi Mistodie, de la Facultatea de Inginerie a Universităƫii „Dunărea de Jos” din Galaƫi, un pasionat al acestui tip de construcƫii. Tot domnia sa va pune la dispoziƫia participanƫilor la întâlnire şi o prezentare în realitate virtuală a podului Carol I, pod care este declarant monument istoric dar care, în prezent, nu se vizitează.

Program

10.30 – 10.45 - Deschiderea evenimentului, Anca Nicolau, AGIR – Sucursala Galaƫi

10.45 – 11.15 - Podul Carol I de la Cernavodă, George M. Croitoru, CRIFST – Academia Română

11.15 – 11.45 - Podul suspendat de la Brăila, Dan Sima, IHI România

11.45 – 12.15 - Podurile Euro, Luigi Mistodie, Universitatea Dunărea de Jos din Galaƫi

12.15 – 13.00 - Vizualizarea podului Carol I de la Cernavodă în realitate virtuală

Citeşte mai departe ...

Rugbiştii de la CSM Galaţi sunt invincibili în acest sezon

  • Publicat în Sport

Divizia Naţională Seniori la rugbi a programat în weekend partidele celei de-a treia etape. CSM Galaţi a primit vizita pe stadionul Gloria de lângă Autogară celor de la Sportul Studenţesc. Echipa gălăţeană condusă de Marius Secuianu şi Eugen Popa a avut o zi foarte bună, a reuşit să marcheze 9 încecări şi s-au impus categoric, scor final: 61-0 (28-0). Au marcat: Sola, Onofrei, Partenie, Dănăilă, Ştefan, Burlacu 2, Cucu, Budileanu -încercări, Onofrei -8 transformări. 15-le de start pentru echipa gălăţeană: Onofrei, Ştefan, Frăţilă, Sola, Vicol, Burlacu, Ivan, Dănăilă, Partenie, Cucu, Buşilă, Anton, Jabin, Dorogan, Ailincăi. CSM Galaţi ocupă locul 3 cu 9 puncte din 2 meciuri şi va juca următorul meci pe 27 aprilie în deplasare cu Poli Iaşi, locul 1 cu 14 puncte (3 jocuri).

Citeşte mai departe ...

Experienţă de neuitat la Galaţi

La UZINA, Galaţi, Strada Brăilei,169j, sâmbătă, 27 aprilie, ora 20:00, muzică pe gustul tuturor. Evenimentul planificat pentru data de 27 aprilie sună absolut fantastic! Cu trupele Mezzanine şi Momentum aducând muzică rock de neuitat, urmate de Kill'tone, care va menţine publicul în ritmuri rock, cu siguranţă se anunţă o seară memorabilă şi plină de energie! Trupa Mezzanine este cunoscută pentru abordarea lor dinamică şi versatilă a muzicii rock, combinând elemente de alternative şi indie în creaţiile lor. Momentum, pe de altă parte, este renumită pentru prestaţiile lor captivante şi pentru atmosfera lor electrică pe scenă. Iar Kill'tone este o forţă în muzica rock, aducând un amestec incendiar de riff-uri puternice şi ritmuri intense care îi vor face pe participanţi să danseze şi să cânte pe tot parcursul serii. Împreună, aceste trupe promit să ofere o experienţă muzicală de neuitat pentru toţi cei prezenţi!

Citeşte mai departe ...

Praful saharian a ajuns și în Galați

Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Un strat de nisip fin s-a așezat pe mașinile din Galați după ce, marți spre miercuri noapte, a plouat.

„În perioada 23 aprilie ora 9.00 - 24 aprilie ora 13.00, circulaţia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei. Această masă de aer va fi deasupra României marţi (23 aprilie) şi în prima parte a zilei de miercuri (24 aprilie)”, a transmis ANM.

Citeşte mai departe ...

Jandarmeria Română pune la dispoziția tinerilor interesați de o carieră militară 700 de locuri

În perioada 24 aprilie-14 mai 2024, Jandarmeria Galați face înscrieri pentru sesiunea de admitere aprilie – iulie 2024 la cele două școli de subofițeri de jandarmi, din Drăgășani, județul Vâlcea și Fălticeni, județul Suceava.

Pentru această sesiunea de admitere Jandarmeria Română pune la dispoziția tinerilor interesați de o carieră militară 700 de locuri, fiecare școală militară având alocate 350 de locuri, dintre care 3 locuri alocate persoanelor de etnie romă și 3 locuri persoanelor aparținând altor minorități.

Pentru admitere, candidații vor susține următoarele probe de concurs: probă de evaluare a cunoștințelor, care constă într-un test grilă ce cuprinde: subiecte la limba română (40% din test), limbă străină, engleză sau franceză, la alegere (15% din test), subiecte de legislație specifică Ministerului Afacerilor Interne, precum și a instituțiilor politice ale statului (20% din test), subiecte de educație cetățenească, exerciții de evaluare a capacității de analiză și sinteză, precum și exerciții de deprindere a raționamentului logic (15% din test); o probă de evaluare a performanțelor fizice (proba sportivă), ce constă în parcurgerea unui traseu practic-aplicativ.

În situația promovării celor două probe, candidații vor susține testarea psihologică, urmată de efectuarea fișei medicale.

Pentru a participa la examen, candidații trebuie să aibă vârsta de până la 27 ani, împliniți în anul participării la concurs, să fie absolvenți de liceu, cu diplomă de bacalaureat și media la purtare de cel puțin 9,00, să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârșirea de infracțiuni.

Durata de școlarizare este de 1 an, iar în această perioadă elevul va efectua stagiul de practică la unitatea unde a fost recrutat. De asemenea, în perioada de școlarizare, elevul școlii militare de subofițeri de jandarmi beneficiază de cazare, hrană și echipament gratuit.

Mai multe detalii privind condițiile de recrutare se pot obține accesând pagina www.jandarmeriagalati.ro, secțiunea DESPRE INSTITUȚIE / ORGANIZARE / CARIERĂ, iar referitor la tematica de admitere, aceasta se poate vizualiza în paginile web ale celor două școli militare.

Cei interesați se pot adresa Jandarmeriei Galați la tel. 0236.334152, interior 24407 sau 24535, prin e-mail la adresa: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau direct la sediul unității noastre, din municipiul Galați, str. Traian nr.451 (zona Metro).

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri