Menu
RSS
26 Aprilie – ZIUA MONDIALĂ A PROPRIETĂŢII INTELECTUALE

26 Aprilie – ZIUA MONDIALĂ A PROPRI…

Ziua Mondială a Proprietă...

Premierul Ciolacu: Reforma bugetară şi reorganizarea teritorială vor trebui făcute în România

Premierul Ciolacu: Reforma bugetară…

Premierul Marcel Ciolacu ...

Oţelul a pierdut la Arad după 51 de zile

Oţelul a pierdut la Arad după 51 de…

Înfrângere prea severă pe...

Starea culturilor de cereale păioase din județul Galați înființate în toamna lui 2023

Starea culturilor de cereale păioas…

Oficiul Fitosanitar Galaț...

Olimpiada Națională Aria Curriculara Tehnologii - Domeniul Agricultură

Olimpiada Națională Aria Curricular…

În perioada 26-30 aprilie...

Tehnologie ultraperformantă pentru salvarea vieții. Costel Fotea: Soft pe bază de inteligență artificială pentru tratarea cancerului

Tehnologie ultraperformantă pentru …

Soft pe bază de inteligen...

Ministerul Muncii: Pensiile aferente lunii mai se plătesc înaintea sărbătorilor pascale

Ministerul Muncii: Pensiile aferent…

La solicitarea premierulu...

Baschetbaliştii lui Florin Nini au legat patru victorii

Baschetbaliştii lui Florin Nini au …

Mai bine mai târziu decât...

Pelerinajul de Florii în Arhiepiscopia „Dunării de Jos”. Programul complet

Pelerinajul de Florii în Arhiepisco…

  Sâmbătă, 27 apr...

Prev Next

Luni, 29 August 2022 - Regional Press

Zeci de gălățeni au apelat la soluționarea alternativă a litigiilor cu băncile sau IFN-urile

  • Publicat în Social

35 de gălățeni au apelat, pe parcursul acestui an, la serviciile de conciliere sau negociere oferite de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB). La nivel național, la serviciile CSALB au apelat 1.700 de consumatori, de la începutul anului 2022.

Reprezentanții centrului au oferit câteva exemple despre soluțiile găsite în cazul unor consumatori din Galați.

Astfel, unul dintre aceștia a solicitat diminuarea soldului creditului, pe care, în urma negocierilor, banca l-a diminuat cu 2.625 de euro.

Într-un alt caz, în care consumatorul a solicitat diminuarea ratelor, propunerea conciliatorului, acceptată de cele două părți, a fost: „Banca va consolida creditele clientei prin restructurare pe o perioadă de 120 de luni, rezultând o rată lunară de 663 de lei, apoi banca va șterge din datoria totală suma de 30.000 de lei, pentru a rezulta o rată de aproximativ 275 de lei”. 

Într-un alt caz, un litigiu în instanță a încetat după ce părțile au convenit să rezolve litigiul prin conciliere, în cadrul CSALB. Banca a virat în contul consumatoarei suma de 700 de euro și 2.000 de lei, cheltuieli de judecată.

Citeşte mai departe ...

Doi adolescenți au tâlhărit mai mulți copii în stațiile de autobuz din orașul Galați

Mai mulți minori cu vârste între 11 și 17 ani au fost tâlhăriți de doi adolescenți, în mai multe stații de autobuz din orașul Galați. Suspecții au fost prinși și sunt anchetați de polițiști.

În perioada 26-28 august 2022, polițiștii au fost sesizați cu privire la comiterea de către persoane necunoscute a trei infracțiuni de tâlhărie, pe raza cartierelor Țiglina I și Micro 19, din orașul Galați. În toate cele trei cazuri, victimele au fost minori cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani, aceștia fiind deposedați de diferite sume de bani (între 25 și 60 de lei), de către persoanele necunoscute, care i-ar fi amenințat cu acte de violență.

Din cuprinsul plângerilor, a reieșit că faptele au fost comise în zona stațiilor de transport public, din municipiul Galați.

Astfel, una dintre fapte a fost comisă în data de 26 august, în jurul orei 21.00, pe strada Oțelarilor, cea de-a doua, în data de 28 august, în jurul orei 15.30, în zona stației de transport public din cartierul Țiglina 1, iar cea de-a treia, în aceeași zi, în jurul orei 18.30, pe Aleea Comerțului, în zona stației de transport public din cartierul Micro 19.

Ulterior primirii plângerilor, polițiștii din cadrul Secțiilor 2 și 3 Poliție Galați au efectuat multiple activități de investigare și verificare, context în care, în cursul serii trecute, la puțin timp după comiterea celei de-a treia fapte de tâlhărie, polițiștii Secției 2 Poliție, au depistat două persoane suspecte, care corespundeau semnalmentelor furnizate de victime.

 Este vorba despre un minor, de 14 ani, și de un tânăr, de 18 ani, ambii din municipiul Galați, care au fost conduși la sediul Poliției, pentru efectuarea de verificări, ancheta fiind preluată de polițiștii din cadrul Biroului Investigații Criminale Galați.

În urma cercetărilor efectuate și a probatoriului administrat în aceste cauze, tânărul de 18 ani a fost reținut, pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat, în cursul zilei de astăzi, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați, în vederea dispunerii unei măsuri preventive.

Cercetările sunt continuate de polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Galați-Biroul Investigații Criminale, pentru stabilirea întregii activități infracționale a celor două persoane.

„Recomandăm tuturor persoanelor care sunt victime ale unor astfel de fapte sau care au cunoștință de comiterea lor să sesizeze Poliția, în cel mai scurt timp, prin apelarea numărului unic de urgență 112, astfel ca activitățile investigative să conducă la identificarea și depistarea autorilor, cu operativitate”, a mai transmis IPJ Galați.

Citeşte mai departe ...

Comuna Matca va avea sistem de apă și canalizare în valoare de 33 de milioane de euro

În cadrul ședinței Consiliului Județean Galați, s-au aprobat studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru o amplă investiție în infrastructura de apă și canalizare. Este vorba despre un proiect pentru  localitatea Matca, cu o valoare de aproximativ 33 de milioane de euro.

“De mai bine de un an lucrăm împreună cu Primăria Matca și cu reprezentanții de la Apă Canal la acest amplu proiect de apă și canalizare. Din păcate, astăzi, Matca, bazin legumicol de mare importanță pentru agricultura României, nu are infrastructură de apă și canalizare, din motive care pot fi explicate doar de către cei care au condus cu ani în urmă destinele acestei mari comunități.  Însă, în perioada următoare, lucrurile se vor schimba, iar astăzi am făcut noi pași pentru ca acest proiect, apă și canalizare la Matca, să devină realitate, în cadrul unei investiții cu fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare. De asemenea, a fost demarată și licitația pentru desemnarea unui constructor și am aprobat și documentele necesare pentru validarea cererii de finanțare, astfel încât după finalizarea procedurilor de achiziție publică să înceapă lucrările. Este vorba despre montarea a aproximativ 200 de km de rețea de apă și canalizare, a 22 de stații de pompare apă potabilă și ape uzate, precum și a mai multor stații de clorinare și rezervoare de înmagazinare a apei”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Proiectul a fost deja verificat de mai multe ori de către JASPER, reprezentanții Comisiei Europene, urmând ca după adunarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară “Serviciul Regional Apă Galați” toate documentele să fie trimise la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. În prezent, în județul Galați se implementează un proiect cu fonduri europene de dezvoltare a rețelei de apă și canalizare în 21 de localități, investițiile fiind finalizate în proporție de 60%.   

Citeşte mai departe ...

O repetiţie de început de toamnă la "Fani Tardini"

Universul fascinant al artelor spectacolului îşi recheamă publicul în sală. Teatrul Dramatic „Fani Tardini” deschide Stagiunea 2022-2023 sâmbătă, 3 septembrie 2022, la ora 19:00.
Prima întâlnire cu publicul este una încărcată de simboluri. Deschidem noua stagiune cu spectacolul O REPETIŢIE MOLDOVENEASCĂ. Îmbinând elemente de teatru popular şi teatru documentar, spectacolul spune povestea plină de umor şi candoare a uneia dintre primele trupe de teatru în limba română din Moldova secolului al XIX-lea.
Spectacolul are la bază piesa „O repetiţie moldovenească sau Noi şi iar noi”, o farsă într-un act publicată în 1844 de Costache Caragiali, unchiul lui I. L. Caragiale. Actor, dramaturg şi profesor de artă dramatică, Costache Caragiali a scris această piesă „pentru plăcerea şi petrecerea a vreo câţiva prieteni”, dupa o întâmplare reală. La mijlocul secolului al XIX-lea, el a organizat un casting în curtea unei şcoli din Moldova. A ales o mână de oameni simpli şi a format o trupă de actori amatori, cu care a început să prezinte spectacole în limba română într-o vreme în care acestea nu erau foarte populare.

Citeşte mai departe ...

Începe Street FOOD Festival la Galați

Street FOOD Festival revine la Galați! Astfel, în perioada 1-4 septembrie, în Grădina Publică din Galați, iubitorii bucătăriei tradiționale și internaționale se vor delecta cu preparate delicioase și se vor bucura de concerte cu trupe îndrăgite între care Bosquito și Byron. Vor fi show-uri culinare susținute de Chef Foa, Chef Cristi Boca, Chef Munti, degustări, tur ghidat, dar și alte activități inedite.  

Mai mult, cei mici se pot juca în voie în cadrul kids zone, iar pentru cei care caută relaxare și un loc liniștit, festivalul dispune de chill & picnic zone. La ediția din acest an vor fi nu mai puțin de 29 de food truck-uri, unde cei prezenți vor găsi pe lângă preparatele delicioase și băuturi fresh pentru toate gusturile.

Programul evenimentului este în fiecare zi de joi și până duminică în intervalul orar 12.00-23.00.

Trupele prezente la eveniment sunt Corina Sârghi & Taraful Jean Americanu și Bosquito (vineri), Alexu & The Voices Inside și Macanache (sâmbătă), Ana Coman și Byron (duminică).  În plus, în zona dance garden, participanții sunt invitați să asculte mixurile pregătite de John Gabe, Riel, Zumac și Gabi Ifrim.

Mai multe informații despre Street FOOD Festival găsiți pe site-ul www.streetfoodfestival.ro și pe Facebook - facebook.com/StreetFoodFestivalRomania/. Street FOOD Festival este un eveniment susținut de Primăria municipiului Galați și este organizat de Agenția Why Not Us.

Citeşte mai departe ...

Zeci de unități școlare din Galați, fără avize sanitare de funcționare

În vederea monitorizării pregătirii unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Galați, pentru deschiderea în bune condiţii a noului an şcolar 2022–2023 și respectarea normelor de igienă, pentru ocrotirea, educarea si instruirea copiilor și tinerilor, conform OMS nr. 1955/1995, Inspectoratul Şcolar Judeţean Galați a transmis documente în toate unităţile de învățământ, prin care s-au solicitat informaţii referitoare la stadiul execuţiei lucrărilor de igienizare şi reparaţii ale clădirilor şi situaţia obţinerii autorizaţiilor sanitare de funcţionare pentru spațiile de învățământ, cât şi problemele şi necesităţile concrete ale acestora, precum și situația asigurării cerinței de securitate la incendiu a clădirilor aferente unităţilor de învăţământ de pe raza judeţului Galaţi.

Din analiza datelor transmise de către unitățile de învățământ și de către cele două instituții menționate mai sus, rezultă că din cele 427 de unități de învățământ:

- un număr de 388 unități (dintre care 137 din mediul urban, 251 din mediul rural) au aviz sanitar de funcționare:

De asemenea, toate cele 22 de unități de învățământ particular cu personalitate juridică au aviz sanitar de funcționare iar un număr de 30 unități (dintre care 14 din mediul urban, 16 din mediul rural) sunt fără aviz sanitar de funcționare

Principalele cauze pentru care unele şcoli nu au autorizație sanitară sunt legate de nerespectarea condiţiilor igienico-sanitare impuse pentru funcţionare (lipsa surselor de apă potabilă în şcoală, starea necorespunzătoare a grupurilor sanitare, mobilier foarte vechi, împrejmuiri necorespunzătoare, lipsa circuitelor funcționale, cubaj și iluminat natural insuficient, funcționarea unor grădinițe la parterul unor blocuri, unități de învățământ aflate în proces de reabilitare etc.). Pentru remedierea situațiilor, în vederea obținerii autorizațiilor sanitare, sunt necesare acțiuni care presupun investiții mari la nivelul comunităților în care funcționează unitatea școlară. Din analiza datelor transmise de către unitățile de învățământ, se remarcă efortul unităților de învățământ și al autorităților locale pentru a se realiza igienizarea și reparațiile necesare în spațiile școlare, cât și înaintarea documentației necesare pentru obținerea autorizațiilor sanitare de funcționare pentru spațiile de învățământ, pentru desfășurarea în condiții optime a procesului instructiv – educativ în anul școlar 2022–2023.

Pentru anul școlar 2022-2023, rețeaua de învățământ din județul Galați cuprinde un total de 427 de unități de învăţământ (dintre care 182 cu personalitate juridică) şi 5 unităţi conexe (dintre care 4 cu personalitate juridică). Din cele 427 de unități, 158 sunt în mediul urban (din care 106 cu personalitate juridică și 52 structuri arondate) și 269 în mediul rural (din care 76 cu personalitate juridică și 193 structuri arondate)

Citeşte mai departe ...

Ministrul Agriculturii vrea să redeschidă magazinele de stat „Unirea”

Petre Daea, ministrul Agriculturii, vrea să reînvie magazinele româneşti sub numele "Casa de Comerţ Unirea", unde fermierii români îşi vor putea vinde produsele.

În ședința de vineri, guvernul a aprobat o ordonanță care ar urma să ajute la organizarea acestor magazine și căutarea de personal. Este vorba despre celebrele magazine, deschise pentru puțină vreme sub numele "Casa de Comerț Unirea", şi care ar urma să preia și să vândă producțiile de la micii agricultori. 

 Despre costurile acestui proiect, ministrul Petre Daea a spus că este "un răspuns greu de dat".

"Este un răspuns greu de dat, pentru că nu este vorba de un proiect care are un început și un sfârșit, ca și cum facem un cap de pod și construim acest lucru. Nu, este o societate comercială. Este greu de spus ce înseamnă valoarea pe care o va folosi o casă de comerț. Nu e vorba de a costa un asemenea proiect. Întrebarea dumneavoastră nu îmi dă posibilitatea să vă dau un răspuns care să vă satisfacă, întrucât eu nu am un răspuns la o asemenea întrebare”, a declarat ministrul agriculturii, la Digi 24.

Citeşte mai departe ...

Tigrii lui Florin Ignat vor să păstreze Supercupa României în vitrina United

  • Publicat în Sport

Sezonul în futsalul intern revine în actualitate. Primul joc oficial este programat luni în sala sporturilor din Odorheiu Secuiesc şi va aduce în faţă cele mai bune echipe din România, United Galaţi şi Autobergamo Deva, care se vor lupta pentru Supercupa Românii. Tigrii gălăţeni, care au câştigat sezonul precedent toate cele trofee: Supercupa, Cupa României şi Liga 1 s-au pregătit foarte bine la Galaţi şi Greşu şi pornesc cu prima şansă. „Eu consider că şansele sunt 50%-50%. E un singur meci, în futsal se poate întâmpla orice într-un sigur meci. Venim după un cantonament reuşit, băieţii au tras foarte mult la antrenamente şi sperăm să mai aducem un trofeu la Galaţi”, a declarat antrenorul-jucător Florin Ignat la United TV. Lotul de jucători a fost completat cu: Dudău, de la Sportul Ciorăşti şi Constantinescu, de la Ajax Dulcissimo. Reprezentanta României în grupele din Main Round-ul UEFA Futsal Champions League s-a despărţit de Păduraru iar Cârdei va lipsi motivat pentru că este în cantonament cu Naţionala de tineret a României care va partida din weekend la turneul final al Campionatului European. Partida va începe la ora 18.30 şi va fi transmisă la Digisport 2.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri