Menu
RSS
Este oficial: Marian Barbu este noul rector al UDJ Galați

Este oficial: Marian Barbu este nou…

Senatul Universității a...

Premierul Ciolacu, mesaj pentru pensionari: Îi asigur că rămânem la fel de hotărâți cu privire la plata pensiilor recalculate în septembrie

Premierul Ciolacu, mesaj pentru pen…

Premierul Marcel Ciolacu ...

Intersecția străzilor Oltului și Vrancei, închisă traficului rutier timp de trei săptămâni

Intersecția străzilor Oltului și Vr…

Pentru executarea lucrări...

Palmeres frumos pentru Galați și la Olimpiadele de Științe exacte

Palmeres frumos pentru Galați și la…

Vești bune de la Olimpiad...

Dan Nica, victorie în PE: Industria oțelului a fost recunoscută ca industrie strategică la nivelul Uniunii Europene!

Dan Nica, victorie în PE: Industria…

Industria oțelului a fo...

Se redeschid două zone tematice la Grădina Botanică Galați: Grădina Senzorială și Botanica Distractivă

Se redeschid două zone tematice la …

Începând cu data de 1 mai...

Jandarmeria Galați caută ofițer psiholog

Jandarmeria Galați caută ofițer psi…

Inspectoratul de Jandarmi...

Ciolacu, avertisment către operatorii de jocuri de noroc: Toți cei care nu-și mută urgent aparatele rămân fără licență!

Ciolacu, avertisment către operator…

Premierul Marcel Ciolacu ...

Polițiștii de aur ai Inspectoratului de Poliție Județean Galați

Polițiștii de aur ai Inspectoratulu…

Mihai Tâmpeanu și Butură ...

Prev Next

Luni, 17 Ianuarie 2022 - Regional Press

Tratamente pe bază de plasma și în România

Pacienţii cu afecţiuni autoimune, neuro-degenerative şi imunodeficienţe primare sau secundare vor avea acces mult mai uşor la tratamente cu medicamente fabricate din plasmă. Asociaţia „Donăm Plasmă” anunţă că pe parcursul anului 2022 va deschide în România 10 centre de plasmafereză. Cele zece centre vor colecta de la donatorii români până la 200.000 de litri de plasmă anual, cantitate suficientă să acopere necesarul fabricării medicamentelor derivate din plasmă, de care au nevoie pacienţii români: 1000 kg de imunoglobulină normală, minim 2000 kg de albumină şi 40.000.000 UI factor de coagulare.

Conform asociaţiei, Donăm plasmă“, centrele vor fi operaţionale începând cu primul trimestru al anului 2023, vor funcţiona în 10 mari oraşe ale ţării, iar investiţiile pentru amenajarea, dotarea, autorizarea şi operarea acestora se ridică la un total de aproximativ 52 milioane de euro. Toate fondurile vor fi asigurate de către Asociaţia „Donăm Plasmă", din sponsorizări şi parteneriate cu diverse companii private cu experienţă în colectarea şi procesarea de plasmă umană. Pe această cale, Asociaţia face un call to action către toate companiile de profil care doresc să se alăture acestei iniţiative.

Citeşte mai departe ...

Salonul anual al artiștilor plastici din Galați, la a 5-a ediție

  • Publicat în Social

Miercuri, 19 ianuarie, la ora 13.00, la Muzeul de Artă Vizuală Galați va avea loc vernisajul celei de-a 5-a ediții a Salonului anual al filialei Uniunii Artiștilor Plastici din România.

„Actuala expoziție oferă o retrospectivă a saloanelor din 2021, reprezentativă pentru creația plasticienilor membri ai filialei locale a UAPR. Expoziția de față își propune să evidențieze diversitatea direcțiilor artei contemporane locale, dar și să releve semnificaţiile problemelor pe care şi le pun artiştii, marcând preocupările de ordin stilistic, tematic, conceptual ori ideologic ce animă ”atelierul de creație” al plasticienilor gălățeni, evenimentul oferind, așadar, posibilitatea descoperirii unor personalităţi şi atitudini artistice variate. La o privire de ansamblu, simezele Salonului anual gălățean alcătuiesc o imagine echilibrată și, în acelaşi timp, suficient de diversă pentru a proba că, pe fondul unor afinități de viziune şi concepţie plastică, îşi găsesc locul de manifestare maniere, modalități de lucru, stiluri şi opțiuni cu trăsături individuale”, afirmă Eduard Costandache, curatorul expoziției.

„Se fac remarcate diverse studii de peisaj, printre care unele au ca element central Dunărea, naturi statice cu flori și diverse obiecte, dar și figura umană sau reprezentări zoomorfe, tratate mai sobru sau urmărite în cheie expresionistă, uneori compunând spații cu caracter alegoric. În paralel, se pot observa investigații ale spațiului și formei, care implică inclusiv recurența unor tipologii formale, sau ale culorii în care accentul de modernitate venind din simplificare este neostentativ, putându-se de asemenea vedea căutările de integrare a obiectului preexistent în compoziția plastică. Suntem îndreptățiți deci, să vorbim despre un filon al ,,unității în diversitate” ce încheagă imaginea unui ansamblu cu profil omogen pe generații de artiști, alcătuit din individualități inconfundabile”, continuă Eduard Costandache.

Cea de-a cincea ediție a salonului anual gălățean este dedicată memoriei lui Marcel Bejan, care ne-a părăsit în 2021, „un artist de o profundă sensibilitate, ce s-a făcut remarcat în peisajul cultural printr-o viziune cu subtile influențe onirice, lăsând în urmă o operă bogată, încărcată de complexe și adânci valențe spirituale”.

Citeşte mai departe ...

Al doilea accelerator liniar de particule pentru tratarea cancerului a ajuns la Spitalul Județean Galați

A ajuns la Galați cel de-al doilea accelerator liniar de particule pentru tratarea cancerului. Echipamentul medical a fost adus la Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Galați, iar specialiștii au început deja montarea lui în cel de-al doilea buncăr al unității medicale.

“La Galați se află unul dintre puținele centre medicale din țară dotate cu două acceleratoare liniare de particule pentru tratarea cancerului și singurul din această zonă a țării. În curând vom inaugura și singurul centru din regiunea noastră de diagnosticare a tumorilor cu ajutorul unui PET-CT.

Vorbim de echipamente medicale performante, care cresc șansele de vindecare, acționând precis doar asupra tumorii. La Galați, de la punerea în funcțiune a primului accelerator liniar de particule, au fost tratați peste 1800 de pacienți din toată regiunea, specialiștii afirmând de mai multe ori că între 60 și 80% dintre cazurile de cancer sunt tratate cu ajutorul radioterapiei”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Noul accelerator liniar este un echipament medical produs în Statele Unite ale Americii, dotat cu un sistem suplimentar de imagistică și cu o tehnologie care permite verificarea planului de tratament și a dozelor de radiații înainte de realizarea procedurii medicale.

“Crește și mai mult calitatea tratamentului datorită sistemelor tehnice avansate cu care este dotat noul accelerator liniar de particule. În acest moment, specialiștii lucrează la montarea acestui modern echipament medical, după care vor demara activitățile de calibrare, testare și autorizare. De asemenea, în interiorul buncărului se lucrează la ultimele finisaje”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Valoarea acceleratorului liniar, a tuturor accesoriilor și a lucrărilor de amenajare necesare pentru instalarea echipamentului medical este de 2,1 milioane de dolari, fonduri prin Banca Mondială, în cadrul unui program derulat de către Ministerul Sănătății. 

Citeşte mai departe ...

O carte pe zi: „De trei ori miracol : O conspiraţie religioasă” de Glenn Cooper

Cal Donovan, profesorul de religie şi de arheologie de la Harvard, este din nou convocat de Papa Celestin pentru a investiga un miracol aparent imposibil. Trei adolescente catolice, din diferite colţuri ale lumii, au rămas însărcinate. Toate se numesc Mary şi s-a dovedit că sunt fecioare. Oare toate îl poartă în pântece pe fiul lui Dumnezeu? Înainte ca profesorul Donovan să aibă şansa de a le vizita, una dintre ele dispare... Şi apoi încă una. Încercând să descopere adevărul, Cal îşi dă seama că în joc nu sunt doar câteva vieţi: presupusul miracol riscă să provoace prăbuşirea credinţei catolice.
Citeşte mai departe ...

Marian Bala, jucător CSM Arcada: „Sper să profităm de terenul propriu şi să mergem mai departe în această competiţie”

  • Publicat în Sport

Galaţiul revine în circuitul voleibalistic european cu un eveniment „first class”. Sala Polivalentă Dunărea va găzdui marţi 18 ianuarie şi joi 20 ianuarie, de la ora 18.00 dubla manşă din 8-imile CEV Cup dintre United Voleys Frankfurt şi CSM Arcada. Iniţial partida tur a fost programată la Frankfurt dar din cauza resticţiilor pandemice, germanii au acceptat să joace ambele meciuri în oraşul de la Dunăre. United, ocupă locul 2 în 1-st Bundesliga şi are în componenţă jucători valoroşi din Australia, Japonia, Canada, Suedia, Estonia şi Germania a sosit duminică seara în Galaţi. Echipa gălăţeană, nu va putea conta pe aportul lui Bissette, care a suferit o intervenţie chirurgicală dar va încerca să profite de celelalte atuuri şi să meargă mai departe. „Consider că suntem pregătiţi pentru dubla cu nemţii, ca echipă încercăm să depăşim câteva momente delicate cu accidentări, parcă pe bandă rulantă..ne-am pregătit din greu, sper să profităm de terenul propriu şi să mergem mai departe în această competiţie”, ne-a declarat Marian Bala, desemnat cel mai bun voleibalist din România în 2021.
Accesul la acest eveniment, va fi permis doar persoanelor care sunt vaccinate împotriva SARS-COV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-zi, ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-COV-2. Preţul biletului de intrare este 10 lei, pentru fiecare dintre cele două partide.

sursa foto: CS Arcada facebook 

Citeşte mai departe ...

Un elicopter SMURD a întrerupt un meci de fotbal, în județul Galați, pentru a prelua un bărbat în stare gravă

Elicopterul SMURD din Galați a fost trimis în misiune pentru a transporta o persoană grav rănită în urma unui accident, în orașul Berești.

Elicopterul a aterizat pe un stadion unde se desfășura o partidă de fotbal din Liga a 4-a de fotbal. Meciul a fost întrerupt în timpul misiunii și s-a reluat după plecarea elicopterului.

Victima este un bărbat de 49 de ani, rănit grav după ce peste el au căzut mai mulți bolțari. 

Poliția a deschis o anchetă pentru a stabili cum s-a produs accidentul.

Citeşte mai departe ...

Ministrul Economiei va propune creșterea amenzilor la 4% din cifra de afaceri pentru furnizorii energetici care transmit facturi eronate

 

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a anunțat că va propune amenzi de până la 4% din cifra de afaceri pentru furnizorii de energie care nu respectă legislaţia.
 
"Voi propune Guvernului săptămâna viitoare să dăm sancţiuni drastice pentru cei care nu respectă legea. Cei care practică aceste măsuri vor putea fi sancţionaţi cu până la 4% din cifra de afaceri. Nu pot să accept ca un furnizor de energie să afecteze milioane de oameni prin încălcarea legii. (...)Nu ne dorim să aplicăm aceste amenzi de dragul amenzilor, ci ne dorim ca acest contract de furnizare de energie sau de gaz între consumator și furnizor să fie unul corect, pe baze bine înțelese de ambele părți, așa încât ANPC să nu fie entitatea care să intervină în acest contract”,  a declarat Florin Spătaru.
 
Ministerul Economiei, prin ANPC, este cel care verifică modul în care sunt aplicate de către furnizori contractele pe care le au cu consumatorii. Peste 72 de entități din 100 au fost deja controlate până acum.
 
Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri