Menu
RSS
Este oficial: Marian Barbu este noul rector al UDJ Galați

Este oficial: Marian Barbu este nou…

Senatul Universității a...

Premierul Ciolacu, mesaj pentru pensionari: Îi asigur că rămânem la fel de hotărâți cu privire la plata pensiilor recalculate în septembrie

Premierul Ciolacu, mesaj pentru pen…

Premierul Marcel Ciolacu ...

Intersecția străzilor Oltului și Vrancei, închisă traficului rutier timp de trei săptămâni

Intersecția străzilor Oltului și Vr…

Pentru executarea lucrări...

Palmeres frumos pentru Galați și la Olimpiadele de Științe exacte

Palmeres frumos pentru Galați și la…

Vești bune de la Olimpiad...

Dan Nica, victorie în PE: Industria oțelului a fost recunoscută ca industrie strategică la nivelul Uniunii Europene!

Dan Nica, victorie în PE: Industria…

Industria oțelului a fo...

Se redeschid două zone tematice la Grădina Botanică Galați: Grădina Senzorială și Botanica Distractivă

Se redeschid două zone tematice la …

Începând cu data de 1 mai...

Jandarmeria Galați caută ofițer psiholog

Jandarmeria Galați caută ofițer psi…

Inspectoratul de Jandarmi...

Ciolacu, avertisment către operatorii de jocuri de noroc: Toți cei care nu-și mută urgent aparatele rămân fără licență!

Ciolacu, avertisment către operator…

Premierul Marcel Ciolacu ...

Polițiștii de aur ai Inspectoratului de Poliție Județean Galați

Polițiștii de aur ai Inspectoratulu…

Mihai Tâmpeanu și Butură ...

Prev Next

Luni, 24 Mai 2021 - Regional Press

KineDok revine la Muzeul de Artă Vizuală

  • Publicat în Social

Restricțiile impuse de pandemie, anul trecut, au împiedicat reprezentanții Muzeului de Artă Vizuală din Galați să difuzeze filmele programate în cadrul KineDok 2020. Cu speranța că, în toamnă, ediția 2021 a acestui proiect marca One World Romania se va putea desfășura, muzeul gălățean prezintă, în zilele următoare, câteva din documentarele anului trecut, pentru care mai are încă drept de difuzare.

Primul film, ”Lecții simple” (Ungaria, 2018, regia: Dorottya Zurbó), va fi difuzat miercuri, 26 mai, la ora 18.00, la Muzeul de Artă Vizuală Galați și spune povestea Kafiyei, o tânără de 17 ani.

Mama sa a ajutat-o să fugă din Somalia pentru a scăpa de o căsătorie aranjată cu un bărbat mai în vârstă. Acum, în Europa, trebuie să ia totul de la zero, într-o lume total opusă celei în care a trăit; să învețe limba, obiceiurile, istoria, cultura acestei lumi.

Pelicula ”Lecții simple” a obținut Mențiunea specială a juriului, la Zagreb Zagrebbox, și Hungarian Film Awards 2019 - pentru cel mai bun editor, Peter Sass.

Intrarea la filmul prezentat de Muzeul de Artă Vizuală va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

Citeşte mai departe ...

TTS, acționarul majoritar al Navrom Galați, iese pe bursă

Acționarii furnizorului de servicii logistice integrate din bazinul Dunării TTS, împreună cu subsidiarele pe care le consolidează, au lansat, luni, Oferta Publică Inițială Secundară, care va fi urmată de listarea acțiunilor companiei la Bursa de Valori București.

Prin Oferta Publică Inițială Secundară se pun în vânzare, în perioada 24 mai – 4 iunie 2021, 50% dintre acțiunile TTS, reprezentând un număr de maximum 15.000.000 acțiuni, în două tranșe. Intervalul Prețului de Ofertă pentru o acțiune este stabilit între 19-21 lei.

Un procent de până la 15% din acțiunile oferite va fi oferit investitorilor de retail, în două subtranșe.

Admiterea la tranzacționare a acțiunilor TTS pe Bursa de Valori București este parte din strategia TTS Grup de accelerare a planurilor de dezvoltare, de expansiune geografică și perfecționarea serviciilor oferite clienților.

TTS este cel mai puternic furnizor de servicii logistice integrate de pe Dunăre: deține o puternică flotă de macarale plutitoare, silozuri și platforme în porturi precum și cea mai mare flotă fluvială din bazinul dunărean, formată din 466 de vase cu o capacitate totală de 768.000 de tone.

Activitatea sa include expediția de mărfuri, transportul fluvial, operațiuni portuare, precum și alte activități conexe și auxiliare și acoperă peste 100 de porturi și terminale portuare de la Dunăre și Marea Neagră cu legături pe Tisa, Rin și Main.

În 2020, TTS Grup a înregistrat o cifră de afaceri de 520 milioane lei și un profit net de 44 milioane lei, asigurând aproximativ 30% din traficul de pe Dunăre din perspectiva volumelor transportate, a capacității și dimensiunii flotei proprii.

Printre companiile la care TTS este acționar majoritar se numără CNFR Navrom SA Galați, fostul port Trans Europa (actualmente TTS Porturi Fluviale) și șantierul naval din Cernavodă.

Citeşte mai departe ...

Analize medicale recomandate post-COVID

Monitorizarea post- infecție presupune o vizita la medicul de familie sau la medicul specialist de medicina interna care vor evalua pacientul si vor recomanda o serie de teste si analize. De obicei, acestea presupun analize care aduc informatii despre:

  • numarul de celule rosii si albe din sange (hemoleucograma);
  • teste de inflamatie (proteina C reactiva, VSH);
  • coagulograma;
  • analize care pot depista o eventuala afectare hepatica (transaminaze, gamma-GT, bilirubina) sau renala (uree, creatinina).

Pentru monitorizarea cardiaca se recomanda electrocardiograma si eventual o ecografie cardiaca.

Pe linie pulmonara monitorizarea presupune efectuarea unei radiografii sau in anumite cazuri a unei tomografii computerizate, cat si teste functionale respiratorii (spirometrie).

De obicei, in cadrul primului control se recomanda si dozarea anticorpilor anti SARS-COV-2 de tip IgM si IgG pentru a vedea daca au titru protector (s-a observat ca desi unele persoane au trecut prin boala totusi nu au dezvoltat anticorpi). S-au raportat si cazuri de reinfectari, dar foarte putine pana la acest moment.

Determinarea anticorpilor este de asemenea utila si pentru cei care doresc sa doneze plasma, aceasta putand fi o terapie salvatoare de vieti.

In functie de rezultatele testelor si evaluarilor initiale, medicul de familie sau de medicina interna care au examinat intai pacientul il pot indrepta spre alte specialitati cum ar fi infectioase, cardiologie, gastroenterologie, pneumologie, psihiatrie, după cum recomandă sfatulmedicului.ro.

 

 

Citeşte mai departe ...

RASHOMON, un spectacol de văzut!

Cea mai nouă producţie a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, spectacolul RASHOMON după patru nuvele de Ryunosuke Akutagawa, în adaptarea şi regia lui Cătălin Vasiliu, va avea premiera în iunie 2021. Ce anume face special acest spectacol? Povestea încâlcită şi fascinantă care ne ţine în suspans până la sfârşit, felul aproape cinematografic în care ea este spusă, libertatea care i se ofera cu generozitate spectatorului în a o înţelege şi, fără îndoială, decorul, costumele, muzica şi mişcarea scenică ce îi amplifică frumuseţea şi misterul. „E prima oară când lucrez cu actori profesionişti pe o scenă profesionistă, cu un regizor, într-un context de genul ăsta. Mi-a fost şi dificil, dar e şi frumos în acelaşi timp, am parte de susţinerea lor”, spune Mihai Păun. În RASHOMON, Mihai interpreteaza Hoţul, un personaj integrat într-un plan paralel cu acţiunea, un plan al povestitorilor. „Auzim despre întâmplarea unei crime şi încercăm să tragem o concluzie cât mai obiectivă, deşi nu prea reuşim. Cumva neinteresat în prima fază de poveste şi uşor neînţelegând ce e atât de special la povestea asta, Hoţul ajunge să fie el motorul declanşator care tot timpul caută să vadă ce s-a întâmplat cu fiecare dintre ei, de ce s-a întâmplat în felul acesta, care sunt diferitele perspective din care se povesteşte”, dezvăluie Mihai.

Citeşte mai departe ...

Corigențele se dau în iulie

Pentru anul şcolar 2020-2021, perioada de desfăşurare a examenelor de corigență, stabilite în baza art. 128 din Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, aprobat prin Ordinul MEN nr. 5447/2020 cu modificările și completările ulterioare, este 5-20 iulie 2021, pentru toate clasele din învățământul primar, gimnazial, liceal și profesional, inclusiv pentru stagiile de pregătire practică, potrivit unui document trimis de către Ministerul Educației școlilor.

Elevii corigenți care nu s-au prezentat la sesiunea de corigențe din perioada 5-20 iulie 2021 sau nu au promovat examenul de corigență, vor fi declarați repetenți.

Elevii din clasele terminale de liceu, care au susținut şi promovat examenul de corigență, se pot înscrie pentru examenul de bacalaureat, sesiunea de examen august-septembrie 2021, în perioada 19 – 26 iulie 2021, conform OMEC nr. 5453/2020.

Elevii din învățământul postliceal, calificarea profesională asistent medicină generală, se pot prezenta la sesiunea de corigențe în perioada 30 august – 03 septembrie 2021.

 

Citeşte mai departe ...

Handbalistele de la CSM Galaţi au condus 52 de minute Zalăul

  • Publicat în Sport

CSM Galaţi a întâlnit duminică la Sf. Gheorghe pe HC Zalău, într-o partidă care a contat pentru cea de-a 27-a etapă din Liga Florilor MOL. Chiar dacă şi-a semnat deja sentinţa şi va evolua din sezonul viitor în Divizia A, echipa gălăţeană a reuşit un meci bun şi s-a aflat mult timp în avantaj de 2-3 goluri pe tabela de marcaj. Zalăul, cu gălăţeanca Alexandra Dindiligan, principala marcatoare, au revenit în ultimele opt minute şi au evitat surpriza şi muştruluiala din partea lui Gheorghe Tadici. Rezultat final: HC Zalău - CSM Galaţi 22-20 (8-10). Pentru CSM Galaţi au marcat: Cristina Gheorghe 2 goluri, Cristina Andriţa 9 g, Daciana Balaban 2 g, Cătălina Cioaric 6 g, Tamara Bokaric 1 g. CSM Galaţi ocupă locul 13 cu 13 puncte.

Citeşte mai departe ...

Junioarele mari de la CSM Galaţi au examenele finale

  • Publicat în Sport

Oraşul Turda va găzdui în perioada 25-29 mai turneul final al Campionatului Naţional de handbal pentru junioare 1. Cele opt echipe participante au fost repartizate în două grupe: CSM Bucureşti, ACS Sepsi SIC Sf. Gheorghe, CSM Galaţi, CSS Viitorul Cluj Napoca - grupa 1 respectiv CSS 2 Baia Mare, CSM Corona Braşov, Arena Tg. Mureş, Chimia Rm. Vâlcea - grupa 2. „Nepoatele” au plecat luni dimineaţă spre Turda, cu un moral foarte bun şi cu dorinţa de a obţine o mare performanţă. Lotul de jucătoare: Roxana Ivanov, Nicoleta Petre, Amalia Popa - Andreea Merlă, Laura Podaşcă, Crina Gogan, Mălina Bichir, Liliana Ticea, Andreea Prescură, Iulia Sava, Flavia Călina, Miruna Codreanu, Iulia Eiler, Alessia Asandei, Sorana Chiriac, Adina Pricochel, Elena Ciuntu, Mihaela Tănasă, Claudia Apostol, Rianna Munteanu. Programul meciurilor echipei gălăţene din grupă: ACS Sepsi SIC Sf. Gheorghe, 25 mai, ora 12.30; CSS Viitorul Cluj Napoca, 26 mai, ora 10.00; CSM Bucureşti, 27 mai, ora 12.30. Primele două clasate se califică în semifinale, care sunt programate vineri 28 mai. Medaliile se vor acorda sâmbătă 29 mai.

Citeşte mai departe ...

Energie verde şi sisteme inteligente la Spitalul din Târgu Bujor

Consiliul Județean Galați anunță o nouă investiție în sistemul de sănătate. La Spitalul din Târgu Bujor vor fi instalate sisteme inteligente de gestionare şi monitorizare ale consumului de energie, dar și echipamente care utilizează energia verde.

Proiectul Consiliului Județean vizează modernizarea principalului corp de clădire al Spitalului de la Târgu Bujor. Aproximativ 60% din activitatea spitalului se desfășoară în acest corp de clădire în care vor fi montate numeroase echipamente moderne.

„Pentru prima oară, la Spitalul din Târgu Bujor vor fi instalate panouri fotovoltaice și pompe de căldură, astfel încât o parte din energia necesară funcționării secțiilor medicale să fie asigurată din surse regenerabile. În plus, tot pentru prima oară, la Spitalul din Târgu Bujor vor fi montate şi sisteme inteligente de gestionare și monitorizare a consumului de energie. Vor fi realizate lucrări de recompartimentare interioară, va fi înlocuită tâmplăria exterioară și interioară, se va schimba acoperișul și va fi modernizat sistemul de climatizare”, a anunțat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

De asemenea, vor fi reabilitate instalațiile electrice, termice și de distribuție a apei. De serviciile medicale ale Spitalului din Târgu Bujor beneficiază aproximativ 60 de mii de oameni din nordul județului Galați.

Valoarea investiţiei este de aproape 5 milioane de lei, fonduri europene.

Citeşte mai departe ...

Marcel Ciolacu: Specialiştii PSD vor merge la sediul Ministerului Fondurilor Europene pentru a avea acces la PNRR

Președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat că începând de luni va trimite specialiștii partidului la sediul Ministerului Fondurilor Europene, pentru a avea acces detaliat la întregul Plan Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Am văzut anumite obiective din el, anumite finanţări, nu ştim care sunt granturi, care sunt împrumuturi. De mâine (luni - n.r.) specialiştii PSD se vor deplasa la Ministerul Fondurilor Europene şi acolo împreună cu domnul ministru şi cu specialiştii din minister vor avea acces la întregul plan care este încă în negociere cu Uniunea Europeană”, a declarat Marcel Ciolacu, duminică seara, la Antena 3.

Ciolacu susține că nu există o „viziune coerentă” în ceea ce priveşte PNRR şi o corelare cu celelalte fonduri, iar România riscă să ajungă la un grad de îndatorare de 55%.

„Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă are o componentă de granturi, respectiv 14 miliarde, şi o componentă de împrumuturi, de 15 miliarde. Dacă aceste 15 miliarde intră în datoria publică a României, vom ajunge la un grad de îndatorare de 55%, ceea ce este imens. Nu mai punem dobânzile la care se împrumută România, duble şi ceva faţă de a doua clasată, care este Ungaria, ea având şi o datorie publică mult mai mare”, a arătat Ciolacu.

 
Citeşte mai departe ...

Cutremur în România. Seismul s-a simțit și în orașele Galați și Brăila

Un cutremur cu magnitudinea 3.0 a avut loc în noaptea de duminică spre luni, la ora locală 1:33, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

„În ziua de 24 Mai 2021, la ora 01:33:21 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.0, la adâncimea de 70km”. a transmis INFP.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 84km E de Brasov, 89km S de Bacau, 105km NE de Ploiesti, 113km V de Galati, 117km NV de Braila, 156km N de Bucuresti, 170km SV de Iasi, 175km NE de Pitesti, 196km E de Sibiu, 216km SV de Chisinau

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri