Menu
RSS
Festival de animație japoneză, în weekend, la cinematograful „Prof. Ioan Manole” din Galați

Festival de animație japoneză, în w…

Festivalul de animație ja...

“Aplicarea metodelor tradiționale în învățământul primar"a atras interesul multor profesori educatori din Galați

“Aplicarea metodelor tradiționale î…

Activitatea cercului meto...

United Galaţi, vechea şi noua campioană a României

United Galaţi, vechea şi noua campi…

Finala Ligii 1 la futsal ...

Juniorii de la CSŞ Arcada s-au „bronzat” la Arad

Juniorii de la CSŞ Arcada s-au „bro…

La Arad s-a disputat zile...

Primul scaner cu raze X pentru combaterea activităților ilicite, inaugurat în biroul de frontieră Galați-Giurgiulești 

Primul scaner cu raze X pentru comb…

Ministerul Finanțelor și ...

Costel Fotea: Construim drumuri solide pentru un trafic sigur și modern

Costel Fotea: Construim drumuri sol…

Consiliul Județean Gala...

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena: peste 1,75 milioane de români își serbează astăzi onomastica

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elen…

Sfinţii Împăraţi Constant...

Premierul Ciolacu despre construcția noului stadion Dinamo: O șansă uriașă de a atrage mii de alți copii către sport

Premierul Ciolacu despre construcți…

Construcția noului stad...

Activitățile extracurriculare ale elevilor, baza realizării mai multor cercuri metodice ale profesorilor din Galați

Activitățile extracurriculare ale e…

Cercul metodic al coordon...

O nouă zi cu protest la Agenția pentru Protecția Mediului Galați

O nouă zi cu protest la Agenția pen…

Angajații din cadrul Agen...

Prev Next

Sfatul specialiștilor: cum să te protejezi de căldură! Recomandat

Sfatul specialiștilor: cum să te protejezi de căldură!

Fie că eşti acasă sau în alte încăperi, vara evită sursele suplimentare de căldură. Astfel, limitează la maximum folosirea luminii artificiale şi a aparatelor electrocasnice, pe care este bine să le scoţi din priză dacă nu le foloseşti, pentru că şi astfel pot genera căldură.

Este de la sine înţeles că nu este indicat să găteşti în miezul unei zile caniculare; rezervă această activitate pentru orele mai răcoroase ale dimineţii. Acoperă ferestrele (jaluzele, cearşafuri) şi ţine-le închise: aeriseşte dimineaţa şi noaptea.

Nu se recomandă folosirea ventilatoarelor dacă temperatura depăşeşte 23 de grade Celsius, pentru că astfel se recirculă doar aerul cald. În cazul în care ai aer condiţionat, este indicat ca temperatura din casă să fie apropiată de confortul termic, adică 21-23 de grade Celsius

  • Nu sta la soare între 11.00 şi 18.00

Pentru că razele solare sunt mai puternice şi, implicit, mai periculoase între orele 11.00 şi 18.00, trebuie evitate ieşirile în acest interval. Cei care sunt totuşi nevoiţi să iasă între aceste ore ar trebui să se retragă în spaţii în care există aer condiţionat (magazine) în momentul în care au senzaţia de moleşeală. Persoanele nevoite să lucreze afară trebuie să facă pauze dese şi să consume cel puţin 2 litri pe zi. De asemenea, în zilele călduroase se va evita efortul fizic intens, care epuizează suplimentar organismul.

  • Poartă haine cât mai lejere

Pentru a evita supraîncălzirea, este bine ca vara să purtăm haine din materiale naturale (in, bumbac), confortabile şi cât mai largi. Sunt indicate şi pălăriile cu boruri largi, pentru a preveni nu numai insolaţia, ci şi pentru a proteja faţa de razele soarelui.

  • Duşuri cu apă călduţă, cât mai dese

Suntem tentaţi să credem sau chiar avem senzaţia pe moment că un duş rece într-o zi fierbinte de vară este o modalitate excelentă pentru a ne răcori. În realitate însă lucrurile nu stau chiar aşa. Mai ales în cazul în care corpul este supraîncălzit, contactul cu apa foarte rece poate duce la instalarea şocului termic. Efectul de răcorire se va produce însă mai repede dacă facem băi călduţe. Sunt utile şi înfăşurările într-un cearşaf umed.

  • Cremele de protecţie solară, de nelipsit

Pentru a limita efectele nocive ale soarelui pe termen scurt şi lung, cremele cu factor de protecţie solară nu trebuie să îţi lipsească. Persoanele cu pielea foarte albă, cu părul blond sau roşcat, cu ochi albaştri sau verzi au un risc mai mare de a suferi arsuri solare, de aceea trebuie să folosească produse cu SPF ridicat (40, 50). De asemenea, pentru copii se aleg creme de fotoprotecţie cu SPF mare, însă doar după vârsta de 6 luni. Medicii recomandă alegerea cremelor fotoprotectoare cu spectru larg (UVA şi UVB).

În cazul în care mergi la mare, aplică pe corp crema cu 20 de minute înainte de expunerea la soare, după care reaplici la 3-4 ore sau după ce ai ieşit din apă. Se foloseşte o cantitate suficientă de produs (echivalentul a 6 linguriţe pentru o aplicare, în cazul unui adult). Nivelul de protecţie scade dacă se foloseşte prea puţină cremă.

  • Protejează-ţi şi ochii

Şi vederea este afectată de razele soarelui, de aceea ai grijă să previi acest lucru. Expunerea pe termen lung la soare, fără protecţie, poate duce la apariţia unor probleme oculare precum fotokeratita, inflamaţie a corneei manifestată prin usturime, lăcrimare şi senzaţia de nisip în ochi.

Alte riscuri asociate sunt cataracta (opacifierea cristalinului), dar şi cancerul pleoapei. Alege ochelari de soare cu indice de protecţie de 100% pentru UVA şi UVB. Este bine de ştiut că gradul de protecţie al ochelarilor este dat de tratarea cu o substanţă specială, care absoarbe radiaţiile, nu de culoarea lentilelor.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

înapoi la partea de sus

Taguri