Menu
RSS
Când reîncep elevii gălățeni școala?

Când reîncep elevii gălățeni școala…

În Galați, elevii vor reî...

Un polițist de la IPJ Galați a murit pe Faleza Dunări: motocicleta pe care o conducea a fost lovită de o mașină

Un polițist de la IPJ Galați a muri…

Un motociclist a murit, d...

A IV-a ediție a FORUMULUI ȘTIINȚIFIC NAȚIONAL AL TINERILOR MEDICI ONCOLOGI

A IV-a ediție a FORUMULUI ȘTIINȚIFI…

Evenimentul este o oportu...

Mesajul de Paște al președintelui CJ Galați: Sfintele sărbători pascale să vă aducă bucurie, să fiți sănătoși, să aveți pace și linște în case

Mesajul de Paște al președintelui C…

„Sfânta sărbătoarea a Înv...

Mesajul de Paște al deputatului Viorica Sandu: Să aveți sănătate, binecuvântare și bunăstare în familiile dumneavoastră!

Mesajul de Paște al deputatului Vio…

„Învierea Domnului aduce ...

Service-uri auto din Galați, sancționate de Inspectoratul Teritorial de Muncă

Service-uri auto din Galați, sancți…

În perioada 23 - 26 april...

Denia celor 12 Evanghelii la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi

Denia celor 12 Evanghelii la Catedr…

  Joia din Săptăm...

Rezultate excelente pentru gălățeni, la Istorie și Geografie

Rezultate excelente pentru gălățeni…

La Constanța, unde s-a de...

Prev Next

Luni, 26 Septembrie 2022 - Regional Press

Transmiterea indexului autocitit, o soluție pentru evitarea facturilor de regularizare mari

  • Publicat în Social

Factura de regularizare este factura emisă în urma citirii contorului de către operatorul de distribuție zonal, după o perioadă în care consumul a fost estimat în baza istoricului locului de consum sau în baza indexului autocitit transmis de către client. Regularizarea consumului implică plata consumului real dintr-o anumită perioadă, din care se scad estimările anterioare, rezultând o diferență de consum real care va fi facturată corespunzător, se arată într-un material informativ realizat de Electrica Furnizare.

De exemplu, dacă în perioada cuprinsă între cele două citiri consecutive, facturarea s-a făcut prin estimare/autocitire iar consumul estimat a fost de 500 kWh și cel măsurat de 800 kWh, la regularizare se facturează diferența de consum de 300 kWh. Pe de altă parte, în cazul în care consumul estimat a fost de 800 kWh, iar cel real de 500 kWh, la regularizare clientul va primi o factură care va reflecta un consum mai mic cu 300kWh.

Conform prevederilor legislative, operatorul de distribuție zonal are obligația să asigure citirea indexului grupului de măsurare al locului de consum la un interval de timp de maxim 3 luni. În cazul în care contorul se află pe proprietatea clientului, acesta din urmă trebuie să asigure accesul distribuitorului zonal pentru efectuarea citirii.

Potrivit sursei citate, indiferent cât de mare este perioada de consum cuprinsă în factura de regularizare, furnizorul va respecta prețul din oferta comercială în vigoare la data consumului, iar facturarea se va raporta la acest preț. Oricare ar fi prețul din oferta comercială în vigoare pe perioada de valabilitate a OUG 27/2022 sau OUG119/2022, clientul va fi facturat cu prețul plafonat, cu condiția că acesta să se încadreze în plafoanele prevăzute de lege.

Totuși, pentru a evita cazurile în care facturarea se face în urma unei citiri de regularizare menite să regleze diferența între un consum estimat și un consum real, diferență care poate fi mai mare sau mai mică, vă sfătuim să comunicați lunar indexul autocitit, acesta oferind avantajul facturării unui consum de energie electrică conform înregistrării aparatului de măsurare. Prin comunicarea indexului autocitit, în timpul perioadei dedicate transmiterii indexului, se va evita situația în care un client este nevoit să achite, la momentul regularizării, o sumă mai mare, dar reală, decât cea plătită pentru același interval dar în baza unui consum estimat.

Transmiterea indexului autocitit este o operațiune simplă care se poate face sub diverse forme, în funcție de opțiunea clientului. Compania Electrica Furnizare pune la dispoziția clienților trei modalități simple de comunicare a indexului autocitit: Call Center, la numărul 0800 800 048 (apel gratuit, disponibil 24/7), prin aplicația MyElectrica sau prin intermediul asistentului virtual Chatbot, disponibil în cadrul site-ului Electrica Furnizare.

În cazul în care factura de regularizare nu reflectă obiceiurile de consum din ultima perioadă, se recomandă informarea furnizorului cu privire la nelămuririle avute asupra facturii. În termen de 15 zile, furnizorul are obligația să transmită o explicație cu privire la factura contestată, iar, în cazul în care se constată o eroare în factură, aceasta nu trebuie achitată, urmând să fie stornată și emisă o altă factură. În cazul în care factura este una corectă, aceasta trebuie achitată.

Compania Electrica Furnizare își asigură clienții de toată deschiderea în soluționarea oricărei situații speciale. Pentru a-și proteja clienții, compania vine în întâmpinarea celor care înregistrează facturi de regularizare mari și le oferă posibilitatea de plată eșalonată în tranșe lunare, stabilite de comun acord, ca urmare a unei convenții de eșalonare, se menționează în finalul documentului citat.

Citeşte mai departe ...

Alexandru Rafila, pe punctul de a găsi soluții pentru rezolvarea crizei de medici

„Soluția este o politică de resurse umane pe termen mediu, măcar de 5 ani. Lucrăm intens, am avut și azi o întâlnire cu rectorii universităților de medicină. Lucrăm să găsim o soluție la această problemă. Atractivitatea depinde de veniturile pe care le obține personalul medical și de atractivitatea locului de muncă – unde și cu ce îți desfășori activitatea. E o problemă complexă”, a afirmat ministrul Sănătății, în ultima conferință de presă.

„E un proces pe care cineva trebuie să și-l asume și eu o să mi-l asum, cu termene, dar trebuie continuat câțiva ani de zile”, a susținut ministrul Rafila.

Acesta a subliniat că „fără implicarea autorităților locale nu o să putem să rezolvăm problemele”.

Declarați ministrului a venit în contextul în care o secție de pediatrie a Spitalului Județean din Botoșani s-a închis din cauza lipsei medicilor.

Citeşte mai departe ...

Limba semnelor pentru hipoacuzici în emisiunea „Teleşcoala”

Începând de azi, 26 septembrie, TVR 2 va difuza lecţii de Limba semnelor pentru hipoacuzici, dar și de matematică și limbi străine, în noul sezon al emisiunii „Teleşcoala”.

O dată la două săptămâni în cadrul programului „Teleşcoala” se vor preda lecții de limbaj mimico-gestual – „Limba semnelor române”. Denumit generic „limbajul semnelor”, limbajul mimico-gestual românesc are o structură, un lexic şi reguli gramaticale specifice.

“Emisiunea „Telescoala” ajută elevii care dau examenele de Evaluare Naţională posibilitatea de a păstra contactul cu materiile de învăţământ la care vor susţine examen, dar şi aduce și noutăţi. Pentru prima data în istoria televiziunii, TVR 2 va oferi cursuri de Limba semnelor române, recunoscută din 2020 ca limba maternă, oficială a persoanelor cu deficiențe de auz”. Va fi un curs practic, un ghid de conversație.

Cursurile “Teleșcoala” pot fi urmărite și online, live sau înregistrate pe următoarele canale: TVR+, canalul de YouTube al TVR, pagina de facebook “Telescoala” sau tvr.ro

Citeşte mai departe ...

Copil cu leziuni grave la spital, după ce a fost atacat de un câine pe stradă

Un copil de doar trei ani a ajuns cu leziuni la spital deoarece a fost mușcat de un câine lăsat nesupravegheat. 

 Polițiștii Postului de Poliție Schela au fost sesizați duminică, 25 septembrie, de o femeie, din localitate, despre faptul că, fiul său minor, de trei ani, a fost mușcat de mai multe ori de un câine.

 În urma verificărilor, a rezultat că cele sesizate se confirmă și că minorul ar fi fost mușcat de un câine care, fiind lăsat nesupravegheat de proprietarul său, o femeie de 67 de ani, ar fi ieșit pe stradă și ar fi atacat copilul. Victima, căreia i-au fost provocate mai multe leziuni, a fost transportată la spital, pentru îngrijiri medicale.

 În cauză, a fost întocmit dosar penal, pentru neluarea de către proprietarul câinelui sau deținătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane.

Citeşte mai departe ...

Studenții boboci din Republica Moldova, sprijiniți de colegii lor mai mari

Clubul Studenților Basarabeni și Bucovineni „Ștefan cel Mare și Sfânt” din cadrul Ligii Studenților din Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, în parteneriat cu Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Casa de Cultură a Studenților Galați și Direcția Cămine - Cantine organizează în perioada 26.09.2022 – 29.09.2022, proiectul tradițional „Tutoriat Boboc”.

Prima parte a proiectului constă în organizarea unei curse speciale pentru transportul noilor studenți etnici români, înmatriculați la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. Autocarul va prelua studenți din raioanele Ialoveni, Hîncești, Cahul, Orhei, Nisiporeni în data de 26.09.2022, din fața Hotelului Chișinău, la ora 12:00. La sosirea în Campusul Studențesc „Alexandru Ioan Cuza” din Galați, în jurul orelor 19:30, proaspeții studenți vor fi întâmpinați de voluntari ai Clubului Studenților Basarabeni și Bucovineni „Ștefan cel Mare și Sfânt” și ajutați să se cazeze provizoriu în Căminul studențesc „C” până la semnarea contractelor de studii.

Ulterior, voluntarii CSBB îi vor îndruma pe „boboci” în toate aspectele pe care le implică viața de student la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, de la acomodarea cu campusul studențesc și corpurile facultăților și implicarea în activități extracuriculare până la obținerea permisului de ședere.

Citeşte mai departe ...

O victorie şi o remiză la Lieşti

  • Publicat în Sport

Liga a 3-a la fotbal a programat la sfârşitul săptămânei trecute partidele din cadrul celei de-a cincea etape. Cele două reprezentante ale Galaţiului din seria a 2-a au jucat acasă pe stadionul „Lieşti Arena”. Sporting Lieşti a remizat sâmbătă cu nou promovata Voinţa Limpeziş, după ce a condus cu 2-0 la pauză şi a irosit foarte multe ocazii şi a căzut inexplicabil în partea a doua. Rezultat final: Sporting -Voinţa 2-2 (2-0). Pentru lieşteni au marcat: Iordache şi Costea. Antrenorul Cristi Brăneţ a folosit formula: A.Brăneţ -Ştefănescu, Maftei, Cucu, Sevastian -Chiriac, Mihu, Stan, Iordache -Grigoraş, Costea. Au mai jucat: Munchiu şi Călin.
Duminică, în aceeaşi locaţie, nou promovata Unirea Braniştea a bifat a doua victorie sezonală, scor final 3-1 după ce la pauză tabela a arătat 1-0. Pentru învingători au înscris: Spînache, o dublă şi Ed.Dumitru. Antrenorul Ionuţ Niculcea a aliniat formaţia: Ursu -Mihai, Enache, Gîţă, Hilohi -Năpîrlică (Murgoci), Manea -Oniciu (Gherghişan), Ţicămucă (Popa), Răducan (Tarozzi) -Spînache. După cinci etape, Unirea Braniştea ocupă locul 5 cu 7 puncte iar Sporting se poziţionează pe 7 cu 5 puncte. Etapa viitoare, echipele gălăţene vor juca astfel: Viitorul Ianca -Sporting Lieşti şi Aerostar Bacău -Unirea Braniştea.

Citeşte mai departe ...

Gălățenii pot depune cererile pentru ajutoare de încălzire în sezonul rece

Începând de astăzi se pot depune cererile şi declaraţiile pe propria răspundere necesare pentru obținerea de ajutoare pentru încălzirea locuinței cu energie termică furnizată în sistem centralizat, gaze naturale, energie electrică și combustibili solizi sau petrolieri în sezonul rece 2022-2023.

Formularele se pot obține de la sediul Direcţiei de Asistenţă Socială a Municipiului Galați  din str. Fraternității nr. 1 sau se pot descărca de pe adresa web social.primariagalati.ro, dar și de la asociaţiile de proprietari – pentru cererile de energie termică. Cererile vor fi înregistrate prin depunere personală sau prin asociațiile de proprietari, la sediul instituției din str. Fraternității nr. 1, Bl. Șoim, de luni și până joi, în intervalul orar: 8.30-16.00. Ajutorul lunar pentru încălzirea locuinţei se acorda familiilor şi persoanelor singure a căror venit net lunar pe membru de familie este de până la 1.386 lei, respectiv al persoanei singure este de până la 2.053 lei, în conformitate cu prevederile legale

Cererile şi declaraţiile pe propria răspundere vor fi completate cu majuscule, datate şi semnate de reprezentantul familiei (solicitant), fără modificări sau ştersături şi trebuie să conţină un număr de telefon de contact. La completarea cererii, titularul are obligaţia de a menţiona corect componenţa familiei, veniturile membrilor acesteia, numărul de camere, precum şi bunurile mobile şi imobile deţinute. Transmiterea unui dosar incomplet sau incorect completat atrage neacordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței.

În cazul solicitării ajutoarelor pentru energia electrică, ancheta socială se efectuează obligatoriu pentru toate situaţiile, în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii în vederea verificării sistemului de încălzire utilizat. Un titular are dreptul legal la o singură măsură de protecţie socială, în funcţie de tipul de încălzire a locuinţei și obligația de a comunica orice modificare intervenită în componenţa familiei şi a veniturilor acesteia, în termen de 5 zile de la data modificării.

Cererile şi declaraţiile pe propria răspundere pentru acordarea ajutorului pentru încălzire, indiferent de sistemul de încălzire utilizat, se pot depune conform legii până la 15 octombrie a fiecărui an. După această dată se vor înregistra cereri, dar consumatorii vor primi acest ajutor începând cu luna în curs pentru cei care au depus documentele până la data de 20 a lunii respective și începând cu data de 1 a lunii următoare depunerii cererii pentru cei care au depus documentele după data de 20 a lunii respective.

Pe lângă ajutoare pentru încălzirea locuinței, se acordă un supliment pentru energie tuturor beneficiarilor ajutorului pentru încălzirea locuinţei, precum şi familiilor sau persoanelor singure care nu au stabilit dreptul la ajutorul pentru încălzire, dar care se încadrează în limitele de venituri prevăzute.

 Suplimentul pentru energie se acordă cumulat în funcţie de sursele de furnizare a energiei utilizate în locuinţă. Familiile şi persoanele singure ale căror venituri sunt de până la 1386 lei, respectiv al persoanei singure este de până la 2053 lei beneficiază lunar, inclusiv în perioada sezonului rece, de un supliment pentru energie în sumă fixă, acordat în funcţie de sursele de furnizare a energiei utilizate, în cuantum de:

- 30 lei/lună pentru consumul de energie electrică;

- 10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale;

- 10 lei/lună pentru consumul de energie termică;

- 20 lei/lună pentru consumul de combustibili solizi şi/sau petrolieri.

În situaţia în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului este de 70 lei/lună. Suplimentul pentru energie se acordă pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere şi se poate solicita fie împreună cu ajutorul pentru încălzire, fie separat, pe parcursul anului.

Citeşte mai departe ...

Elixirul dragostei, în curând la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă "Nae Leonard"

Duminică, 9 octombrie, de la ora 18.30, mergeţi să luaţi "Elixirul dragostei" de la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă "Nae Leonard" din Galaţi.
„Elixirul dragostei” se dovedeşte a fi o operă pe cât de fermecătoare, pe atât de amuzantă. Nemorino este un romantic incurabil care se îndrăgosteşte de vicleana şi îndrăzneaţa Adina. Ea nu se lasă uşor impresionată de dovezile sale de iubire şi lucrurile se înrăutăţesc când este ceruta în căsătorie de înfumuratul Sergent Belcore. Când un doctor ciudat, Dulcamara, apare în sat şi îi oferă lui Nemorino soluţia (aparent) ideală – Elixirul dragostei – totul ia o turnură cel puţin surprinzătoare.

Citeşte mai departe ...

Ministerul Apărării Naționale recrutează personal la Galați. Ce sunt locuri disponibile

Biroul informare-recrutare al Centrului Militar Judeţean Galaţi desfăşoară activitatea de recrutare a candidaţilor pentru ocuparea celor 1695 de posturi de soldat şi gradat profesionist, pentru seria suplimentară 2022. În municipiul Galaţi sunt disponibile un număr de 151 de posturi de soldat şi gradat profesionist la Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Aristide Serfioti” (3 posturi), Batalionul 284 Tancuri „Cuza Vodă” (36 posturi) şi Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” (112 posturi). Termenul final de înscriere a candidaţilor la biroul informare recrutare: 24.10.2022.

Selecţia candidaţilor înscrişi:
- evaluarea psihologică, evaluarea capacităţii motrice şi interviul de evaluare finală se vor desfăşura în perioada 26.09 – 11.11.2022;
- examinarea medicală se va efectua în perioada 03.10 – 15.11.2022;
- examinarea/evaluarea aptitudinală medicală şi/sau evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale se va efectua în perioada 10.10 – 22.11.2022.

Termenul final de întocmire/actualizare a dosarelor de candidat: 25.11.2022. Repartizarea pe unităţi, arme/servicii/specialităţi militare a candidaţilor declaraţi „Admis” la selecţie: 07 – 08.12.2022.

Termenul de prezentare la centrele de instrucţie/unităţile de instruire a candidaţilor repartizaţi, care nu au stagiul militar satisfăcut: 09.01.2023.

Termenul de prezentare la centrele de instrucţie/unităţile de instruire a candidaţilor repartizaţi, care au stagiul militar satisfăcut: 16.02.2023.

Se primesc candidaţi absolvenţi cel puţin ai primilor doi ani de studiu din învăţământul secundar superior, în condiţiile prevăzute de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare (10 clase) şi care au vârsta între 18 ani împliniţi, la data începerii programului de instruire, şi cel mult 45 de ani împliniţi, la data finalizării programului de instruire.

Lista posturilor pentru care se organizează concurs, precum şi criteriile specifice de recrutare şi selecţie pentru fiecare armă/serviciu/specialitate militară pot fi consultate la sediul Biroului informare-recrutare din municipiul Galaţi, strada Cerealelor, nr. 2, telefon 0236 497 031.

Citeşte mai departe ...

Bienala Națională de Artă „Camil Ressu”, la Galați: s-au înscris peste 200 de pictori și graficieni

Sâmbătă, 1 octombrie, ora 17, la Galați, se va deschide Bienala Națională de Artă “Camil Ressu”, ediția a doua. Până pe 27 noiembrie, în cadrul Muzeului de Artă Vizuală, vor putea fi admirate creații artistice unice ale celor mai importanți pictori, graficieni și sculptori din România.

“Avem mare nevoie de cultură, iar copiii noștri au nevoie să descopere această fascinantă lume a artei și a frumosului. De aceea, ne-am implicat total pentru a organiza la Galați această Bienală Națională de Artă, care poartă, în semn de omagiu și recunoștință, numele pictorului gălățean Camil Ressu.  

Consiliul Județean a alocat fondurile necesare pentru desfășurarea acestui eveniment extraordinar aici, la Galați, unde există primul muzeu de artă contemporană înființat în România, și pentru premierea celor mai bune opere de artă”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Anul acesta, la Bienala Națională de Artă “Camil Ressu” s-au înscris peste 200 de pictori, graficieni și sculptori din România

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri