Menu
RSS
Un copil de 12 ani din Galați a fost dat dispărut. A plecat spre școală, dar nu a mai ajuns

Un copil de 12 ani din Galați a fos…

La data de 17 martie 2025...

FINANȚĂRI. Acces sporit la servicii sociale pentru comunitățile rurale din județul Galați

FINANȚĂRI. Acces sporit la servicii…

Comunitățile rurale din j...

ByteForce  - CNVA Galați, rezultate semnificative în concursurile din țară

ByteForce - CNVA Galați, rezultate…

Aflăm informații „de ulti...

Întâlnire cu Irina Rimes la Galaţi

Întâlnire cu Irina Rimes la Galaţi

Vineri, 21 martie, ora 21...

Fraudă de peste 800.000 euro din fonduri europene pentru irigații. O cooperativă agricolă ar fi obţinut cu documente false

Fraudă de peste 800.000 euro din fo…

Procurorii europeni au fă...

Guvernul încearcă să accelereze implementarea PNRR

Guvernul încearcă să accelereze imp…

Guvernul vrea să accelere...

Costel Fotea: Continuă lucrările la podul dintre Umbrărești și Cudalbi, situat pe DJ 253

Costel Fotea: Continuă lucrările la…

Avansează lucrările de co...

Oțelul a ajuns pe loc de baraj

Oțelul a ajuns pe loc de baraj

Oţelul a jucat duminică l...

Rebeca Ciocan: „Sunt bruneta de la Drept și-mi place să-mi reprezint comunitatea”

Rebeca Ciocan: „Sunt bruneta de la …

La Bacău s-a desfăşurat î...

Dan Nica: 1,5 milioane de mașini sunt importate anual în UE, echivalentul producției a trei fabrici auto din Europa

Dan Nica: 1,5 milioane de mașini su…

În cadrul intervenție...

Prev Next

Prefectura anunță măsuri de prevenire a febrei aftoase în județul Galați Recomandat

Prefectura anunță măsuri de prevenire a febrei aftoase în județul Galați

În contextul avertizărilor emise de specialiști cu privire la focarele de febră aftoasă identificate în Ungaria și Slovacia, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Galați a adoptat "Planul de măsuri pentru prevenirea, apariția și evoluția febrei aftoase în județul Galați". Planul conține măsuri de prevenire a apariției febrei aftoase, dar și de protejare a fermierilor și consumatorilor din județul nostru.

Pentru a preveni răspândirea virusului și pentru a proteja sectorul zootehnic local, au fost stabilite mai multe măsuri, printre care:

  • Interzicerea traficului de camioane care transportă animale biungulate vii (bovine, ovine, caprine, porcine), cai, furaje, paie pentru așternut, compost și gunoi de grajd din Ungaria spre România.
  • Interzicerea afluirii și tranzitului din Ungaria și Slovacia (zona de restricții conform dispozițiilor Comisiei Europene) a următoarelor produse: carne proaspătă provenită de la animale biungulate; produse din carne care nu au fost supuse unui tratament adecvat de neutralizare a virusului febrei aftoase; laptele spot și produse lactate neprocesate termic; laptele materie primă fără dovada testării negative pentru febra aftoasă; material biologic, material seminal și subproduse de origine animală.
  • DSVSA Galați și operatorii din cadrul exploatațiilor de biungulate vor efectua inspecții și vor preleva probe în fermele care au primit animale biungulate din Ungaria și Slovacia după 1 februarie 2025, pentru evaluarea statusului epidemiologic.
  • Intensificarea măsurilor de dezinfecție și dezinsecție la nivelul unităților de creștere a animalelor și al mijloacelor de transport.
  • Operatorii din exploatațiile de biungulate vor supraveghea animalele și vor raporta orice suspiciune de boală către autoritățile competente.

De asemenea, s-a stabilit ca DSVSA Galați să asigure personal veterinar specializat pentru efectuarea inspecțiilor, prelevarea probelor și  verificarea aplicării măsurilor sanitar-veterinare.

Polițiștii, polițiștii de frontieră, jandarmii și polițiștii locali vor intensifica patrulele pentru identificarea transporturilor ilegale și vor reține transporturile suspecte până la verificarea sanitar-veterinară.

Aceste măsuri vor fi aplicate până la ridicarea restricțiilor impuse, iar  autoritățile îndeamnă toți actorii implicați să respecte aceste indicații pentru a preveni apariția febrei aftoase în județul nostru și pentru a proteja sănătatea animalelor și siguranța consumatorilor.

„În cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență au fost adoptate o serie de măsuri menite să prevină apariția și răspândirea febrei aftoase, o boală cu impact major asupra fermierilor și economiei locale. Principalul nostru obiectiv este ca toți crescătorii de animale să fie corect informați și pregătiți să aplice măsurile necesare pentru protejarea efectivelor lor. De aceea, în perioada următoare, vom intensifica acțiunile de informare și instruire, astfel încât fiecare fermier să înțeleagă importanța respectării regulilor de biosecuritate și a măsurilor sanitar-veterinare. Protejarea fermierilor și a sectorului agricol este o responsabilitate comună, iar printr-o colaborare strânsă între autorități și crescătorii de animale, ne asigurăm că economia județului rămâne stabilă și că siguranța alimentară nu este pusă în pericol.

Fac un apel la responsabilitate și colaborare din partea tuturor celor implicați, astfel încât, prin măsuri bine coordonate și aplicate cu strictețe, să prevenim această amenințare și să protejăm sectorul zootehnic județean”, a declarant Andreea-Anamaria Naggar, prefectul județului Galați.

Febra aftoasă este o boală infecţioasă acută, care provoacă febră, urmată de dezvoltarea de vezicule pline cu lichid mai ales la nivel bucal şi la nivelul membrelor. Boala este cauzată de un virus care are şapte serotipuri diferite, fiecare producând aceleaşi simptome.  Intervalul dintre expunerea la infecţie şi apariţia simptomelor variază între 24 ore şi10 zile, sau chiar mai mult. Timpul mediu, în condiţii naturale, este de 3-6 zile.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

înapoi la partea de sus

Taguri