Menu
RSS
România a debutat cu victorie în Liga Naţiunilor

România a debutat cu victorie în Li…

Naţionala de fotbal a Rom...

IMBATABILI !!!

IMBATABILI !!!

Patru medalii câștigate d...

Noi profesori pentru copiii cu cerințe speciale din învățământul de masă

Noi profesori pentru copiii cu ceri…

Premierul Marcel Ciolacu ...

Admitere de toamnă la Extensiunea din Buzău. Noutăți la Masterat!

Admitere de toamnă la Extensiunea d…

În premieră, în această t...

Alocațiile și indemnizațiile pentru copii, plătite în avans

Alocațiile și indemnizațiile pentru…

Agenția Națională pentru ...

România, pregătită pentru iarnă. Depozitele de gaze naturale sunt umplute în proporţie de 96,53%

România, pregătită pentru iarnă. De…

Ministrul Energiei, Sebas...

Patru echipe gălăţene iau startul la Campionatul Naţional de Minifotbal Old Boys +40

Patru echipe gălăţene iau startul l…

Oraşul de la Dunăre a fos...

Dotări noi pentru școlile speciale din județul Galați

Dotări noi pentru școlile speciale …

31 de săli de clasă de la...

Mamă, ce-o iubesc!

Mamă, ce-o iubesc!

Sala Teatrului din Buzuna...

Prev Next

Miercuri, 13 Septembrie 2023 - Regional Press

Ziua Europeană de Conştientizare a Migrenei

Ziua de Conştientizare a Migrenei - Migraine Awareness Day 2023 - este marcată anual, la nivel european, pe 12 septembrie. Anul acesta, Asociaţia CREDU, în parteneriat cu Headache Society România, atrage atenţia asupra acestei afecţiuni neurologice subdiagnosticate şi subtratate în ţara noastră, cu un impact profund la nivel personal şi social.

Migrena este o afecţiune neurologică complexă, identificată la nivel mondial ca principala cauză a anilor trăiţi cu dizabilitate la persoanele sub 50 de ani, principala cauză de dizabilitate la tinerele femeile şi a doua cauză de dizabilitate în lume. Se estimează că 2,3 milioane de români adulţi trăiesc cu migrene de severitate diferită (1 din 7 persoane). Migrena începe adesea la pubertate şi afectează mai ales adulţii în anii lor productivi, dar poate fi prezentă şi la copii şi persoane vârstnice, se arată într-un comunicat.

Migrena este o afecţiune dizabilitantă. Oamenii cu migrenă din ţara noastră caută ani de zile un răspuns la durerea lor, ani de zile pentru a avea acces la un diagnostic şi specialişti, ani de zile lipsiţi de a-şi trăi viaţa din plin. Dar cercetarea creierului a adus în ultimii ani clase noi de tratamente, unele dintre ele deja disponibile şi în România (...). Nu există un remediu pentru migrenă, dar severitatea unui atac poate fi redusă şi se pot lua măsuri pentru a preveni apariţia durerilor de cap, iar persoanele care suferă de migrenă trebuie să ştie acest lucru”, după cum a declarat Oana Voicu, preşedinte Asociaţia Credu.

„Septembrie este o lună importantă pentru susţinerea migrenei! Anul acesta am realizat numeroase traininguri pentru neurologi şi medici de familie, am abordat subiectul în discuţiile cu factorii de decizie politică şi profesioniştii din domeniul sănătăţii, însă drumul pentru a depăşi barierele în calea accesului la un diagnostic şi tratament corect al migrenei nu este scurt”, a precizat dr. Adina Roceanu, preşedinte Headache Society şi medic primar neurolog specializat în migrenă.

„Diagnosticul de migrenă cronică pare uşor la o primă citire, dar îţi schimbă viaţa aproape complet”, a povestit și Daliana Bogioagă, 31 de ani, psiholog clinician şi psihoterapeut în formare, pentru pacienți cu migrenă.

Gestionarea migrenei presupune în primul rând evitarea factorilor care favorizează apariţia atacurilor. Factorii declanşatori pot fi alimentaţia sau mesele neregulate, oboseala, lipsa de somn, infecţiile intercurente, stresul, anumite contraceptive orale, dereglările hormonale, anumite forme de mişcare, schimbări meteorologice etc. Nu există un remediu pentru migrenă, dar severitatea unui atac poate fi redusă şi se pot lua măsuri pentru a preveni apariţia durerilor de cap.

Tratamentul acut implică medicamente nespecifice (antiinflamatoare nesteroidiene şi antiemetice) sau medicamente specifice antimigrenoase – concepute pentru aceasta afectiune şi eliberate pe bază de prescripţie medicală, ca triptanii sau, mai nou, ditanii şi gepanţii.

Citeşte mai departe ...

Joi se oprește apa, timp de 14 ore, pe strada Domnească

Societatea Apă Canal SA Galați informează că, joi, 14 septembrie, se vor executa lucrările de cuplare a conductei noi de apă potabilă în str. Domnească, zona Parfumul Teilor, executant fiind Dreams Riviera SRL.

Lucrările programate vor conduce la sistarea apei, între orele 8.00 – 22.00, pentru consumatorii din str. Domnească de pe tronsonul cuprins între aleea acces spre blocul Cristal (parcare) și str. Gării, respectiv:

- blocurile  A, B, C, D, E, C1, TC, 8 apt – Parfumul Teilor, blocul Miorița și blocul Cristal, cu agenții economici aferenți,

- abonații casnici din str. Domnească nr. 58-83,  

- instituții publice: Primăria Municipiului Galați, Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, Grădinița Parfumul Teilor, Casa Artelor, Cotidianul „Viața Liberă”,

- restaurantele Sidney, Corso, Damasc, Infinity.

Pentru situații deosebite, Apă Canal va pune la dispoziție cisterna cu apă. Cererile pot fi făcute la dispeceratul societății, la numerele de telefon 0236.463.294 și 0236.473.380 int.133.     

Citeşte mai departe ...

Vama, Cargo și Subcarpați vor concerta la Danube Rock Sounds 2023

Iubitorii rock-ului sunt așteptați la Galați, la Danube Rock Sounds 2023, eveniment care va avea loc în perioada 15-17 septembrie. Trupe îndrăgite precum Vama, Cargo, Subcarpați vor urca pe scena de la Plaja Dunărea.

 Concertele de vineri și sâmbătă vor începe la ora 19.00, iar duminică prima trupă va urca pe scenă la ora 18.30. După concerte, vor fi organizate petreceri speciale la Plaja Dunărea. Vineri va fi o petrecere de tip "Silent Party", iar sâmbătă muzica fi asigurată de DJ BULLY.

Ora de acces la festival este 18.00 (vineri), iar sâmbătă și duminică, de la 17.00. Sâmbătă și duminică, de la ora 13.00, vor fi activități speciale pentru copii și familii.

Biletele și abonamentele pentru Danube Rock Sounds 2023 pot fi achiziționate online de pe iabilet.ro și fizic la intrarea în festival.

 Programul este următorul:

Vineri, 15 septembrie:

18.00 Open Doors

19.00 Melting Dice

20.15 Coma

21.30 Byron

22.45 Vama

00.00 Silent Party

Sâmbătă, 16 septembrie

13.00 Deschidere activități de zi – intrare liberă

13.00 Activități pentru copii cu echipa Marili – intrare liberă

15.00 Coffee workshop cu Dragoș Pătraru – intrare liberă

16.00 Încheiere activități de zi

17.00 Open Doors

19.00 Stema

20.00 E-an-na

21.30 Luna Amară

22.45 Subcarpați

00.00 Retro Party cu Dj Bully

Duminică, 17 septembrie

13.00 Deschidere activități de zi – intrare liberă

13.00 Activități pentru copii cu echipa Marili – intrare liberă

15.00 Lansare carte și Q&A cu Dragoș Pătraru – intrare liberă

16.30 Încheiere activități de zi

17.00 Open Doors

18.30 Basska

19.30 The Mono Jacks

21.10 Dog Eat Dog

22.30 Cargo

23.30 Încheiere festival

 Mijloacele de transport în comun vor avea program prelungit în perioada 15-17 septembrie pentru a asigura accesul la Plaja Dunărea.

Astfel, se vor reactiva traseele estivale 32 (Micro 19 - Plaja Dunărea) și 33 (Țiglina II - Plaja Dunărea) care vor funcționa în intervalul 17.00 - 00.30 (ora 17.00 - primele plecări spre Plajă, respectiv ora 00.30 - ultimele plecări de la Plajă). Mijloacele de transport care vor asigura aceste trasee vor avea o frecvență de 20 minute.

Totodată, se va prelungi programul de transport pentru traseele 11 (Micro 13B - Piața Centrală), 20 (Complex Siret - Gara CFR) și 105 (Micro 19 - Grădina Publică) până la ora 01.00. Traseele vor fi asigurate cu câte 4 autobuze, cu o frecvență de 18 minute pentru traseul 20, respectiv 20 minute pentru traseele 11 și 105, conform diagramelor de transport.

Citeşte mai departe ...

Echipe de top din Serbia şi România participă la Cupa Arcada

  • Publicat în Sport

Tradiţia merge mai departe. Cu două săptămâni înaintea startului sezonului oficial la volei masculin, CSM Arcada organizează în perioada 14-16 septembrie la sala Polivalentă Dunărea ediţia 2023 a Cupei Arcada. Aşa cum deja ne-am obişnuit, chiar dacă are caracter amical, turneul se anunţă unul puternic, cu meciuri atractive şi de aceea aşteptăm publicul gălăţean să vină în număr mare la sală. La start se vor alinia patru formaţii: OK Vojvodina Seme Novi Sad, multipla campioană a Serbiei, o prezenţă constantă în CEV Champions League, CS Steaua Bucureşti - vicecampioana României, CS Dinamo Bucureşti: un nume important al sportului din România, an de an o pretendentă la trofee şi
CSM Arcada Galaţi, campioana din ultimele cinci sezoane din voleiul masculin românesc, reprezentanta României în preliminariile CEV Champions League, ediţia 2023-2024, formaţie antrenată de Sergiu Stancu, selecţionerul primei reprezentative care a jucat în sferturile de finală ale EuroVolley 2023. Programul complet al turneului: Joi 14 septembrie -
Dinamo Bucureşti - OK Vojvodina Novi Sad, ora 15.45, Steaua Bucureşti - CSM ARCADA GALAŢI, ora 18.00; Vineri 15 septembrie: OK Vojvodina Novi Sad - Steaua Bucureşti, CSM ARCADA GALAŢI - Dinamo Bucureşti, ora 18.00; Sâmbătă 16 septembrie: Dinamo Bucureşti - Steaua Bucureşti, ora 12.00, CSM ARCADA GALAŢI - OK Vojvodina Novi Sad, ora 14.00, Festivitatea de premiere. Antrenorul principal, Sergiu Stancu, fizioterapeutul Eugen Pascale, Marian Bala şi Andrei Butnaru, care au avut un parcurs extraordinar cu reprezentativa României la Campionatul European de Volei Masculin, vor fi prezenţi la această competiţie.

Citeşte mai departe ...

Dragostea, subiect de stand-up comedy la Teatrul Naţional "Nae Leonard" din Galaţi

Marţi, 19 septembrie, ora 19:30, la Teatrul Naţional "Nae Leonard" din Galaţi, str. Mihai Bravu, nr. 50, Dan Ţuţu revine pe scenă cu un show la fel de imprevizibil precum...dragostea. Subiectul serii? Secretele unei relaţii de succes, căci cine ar fi mai potrivit pentru astfel de sfaturi decât el, omul cu trei căsnicii “reuşite” care s-a bazat toată viaţa pe zicala "încercarea moarte n’are, vei afla dacă te doare”. Adaugă un strop de umor şi ia-ţi bilet la show! Regulament de participare: Filmatul sub orice formă este strict interzis! Vă rugăm ca pe toată durata spectacolelor să nu folosiţi telefoanele mobile şi să le puneţi pe modul silenţios. Spectacolul este interzis minorilor sub 16 ani.
După începerea spectacolului locurile afişate pe bilet nu mai pot fi garantate. Vă rugăm să veniţi din timp la spectacol pentru a nu deranja ceilalţi spectatori. Din motive independente de voinţa noastră, anumite delatii legate de eveniment pot suferi modificări (ora, locaţia). Vă vom anunţa de fiecare dată cand acest lucru se întâmplă şi vă mulţumim pentru înţelegere.

Citeşte mai departe ...

Costel Fotea: Montăm indicatoare rutiere, reparăm parapeții și refacem trecerile de pietoni

Pentru siguranță în trafic, pe drumurile din județul Galați se montează parapeți și se refac trecerile de pietoni. 
 
„Se intervine pe mai multe sectoare de drum județean, acolo unde este nevoie de astfel de lucrări. Mai exact, se refac trecerile de pietoni de pe DJ251, în acest moment lucrându-se între Smârdan și Cuza Vodă, au fost reparați parapeții metalici din zona Mănăstirii Buciumeni și se înlocuiesc indicatoarele rutiere deteriorate de pe DJ255. Sunt lucrări importante, pe care le facem periodic pe drumurile județene pentru siguranța traficului rutier”, a transmis Costel Fotea, președintele CJ Galați. 
Citeşte mai departe ...

Ajutați-l pe Lăbuș dă startul campaniei de sterilizare a câinilor cu stăpân, de rasă sau metiși

La Semimaraton Galati 2023, Asociația Ajutați-l pe Lăbuș s-a înscris cu proiectul Stop Abandon si a reusit cu ajutorul susținătorilor să strângă suma de 14000 lei . Astfel că de săptămâna aceasta va începe campania de sterilizare a câinilor cu stăpân, de rasă sau metiși. 

„DE CE: pentru ca numerosi câini de rasă au fost victime ale abandonului sau ale relelor tratamente și ne dorim sa venim în sprijinul celor care i-au adoptat prin acoperirea costurilor sterilizării lor.

UNDE: La Prietenii cu blanita- cabinet veterinar

CINE: oamenii care au dat o șansă la viața de familie unor câini de rasăsau metisi, salvați de pe stradă, etc.

CÂND: începând cu 11 SEPTEMBRIE 2023”, este mesajul postat de Ajutați-l pe Lăbuș, pe Facebook. 

Selectia beneficiarilor si programarile se fac la nr.0745055010 Anamaria Dandes (interval de apelat 10-18)

Citeşte mai departe ...

Aproape 213.000 elevi, preponderent din mediul rural izolat, vor beneficia de microbuze electrice pentru transportul şcolar

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, ministrul Educației, Ligia Deca, și ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Adrian-Ioan Veștea au participat la ceremonia de semnare a contractelor de finanțare pentru achiziția de microbuze școlare electrice destinate elevilor.

Evenimentul a fost găzduit de Palatul Victoria și marchează debutul implementării unei investiți finanțate prin Planul Național de Reformă și Reziliență (PNRR) în cadrul apelului de proiecte „Microbuze electrice pentru elevi” (Componenta C15: Educație, Investiția 10), derulat de Ministerul Educației.

„Alocăm astăzi, prin PNRR, peste 250 de milioane de euro pentru achiziționarea de microbuze electrice destinate transportului elevilor în aproximativ 1.200 de localități, după ce, în urmă cu o lună și jumătate, învățământul a primit o sumă impresionantă, tot prin PNRR, de peste 1 miliard de euro fără TVA, pentru dotarea a peste 5.600 de unități de învățământ preuniversitar. Este încă un pas pe care-l facem în direcția unui sistem de învățământ modern, accesibil tuturor copiilor și tinerilor care învață aici, în România. Ne-am asumat  că educația este o prioritate şi dovedim acest lucru. România poate crește și se poate dezvolta doar prin educație, doar prin tineri pregătiți, ținând cont de cerințele pieței muncii. Este de datoria noastră să asigurăm condiții decente pentru a învăța tuturor elevilor, indiferent de locul în care s-au născut, la țară sau la oraș, într-o zonă mai mult sau mai puțin dezvoltată economic”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Alocarea financiară a fost de 250 de milioane de euro, fără TVA, iar la valoarea contractelor se adaugă și cofinanțarea (variată) din partea Consiliilor județene de aproape 7,5 milioane de euro.

Obiectivul urmărit prin intermediul apelului de proiecte „Microbuze electrice pentru elevi” vizează îmbunătățirea condițiilor de transport pentru elevi, cu precădere pentru elevii din zonele izolate, cu populație scăzută, prin furnizarea de microbuze școlare electrice, cu un consum energetic redus. Această investiție va contribui, de asemenea, la obiectivul Ministerului Educației de a combate fenomenul abandonului școlar în învățământul preuniversitar.

„În calitate de ministru al educației, îmi propun să nu pierdem niciun leu care poate fi atras prin investițiile prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență, printr-o adaptare continuă la nevoia reală din teritoriu. Contractele semnate astăzi reflectă atât efortul pentru a răspunde nevoilor reale din județe, cât și colaborarea eficientă între administrația centrală și județeană, în interesul copiilor.

Această colaborare s-a reflectat în ceea ce a sintetizat evenimentul de astăzi, unde, împreună cu autoritățile județene, am reușit să găsim soluții și să suplimentăm bugetul investiției din PNRR, pentru a ne adapta la nevoia locală, pentru a achiziționa microbuze de 16+1 locuri, și nu 8+1 locuri, așa cum a fost calculat inițial în PNRR.

În total, am suplimentat investiția din PNRR cu mai bine de 57 de milioane de euro, ajungând la un total de peste 250 de milioane de euro fără TVA, respectiv de peste 296 de milioane de euro, cu TVA, pentru a satisface cât mai mult din nevoia locală de transport școlar, pentru că suntem datori să asigurăm copiilor noștri acces egal la educație”, a transmis ministrul Educației, Ligia Deca.

Beneficiarii finali ai acestei investiții sunt elevii și cadrele didactice, iar achiziția se realizează prin intermediul unităților administrativ-teritoriale județene (Consiliile județene), care au reprezentat solicitanții eligibili în cadrul apelului de proiecte. 

„Încă de când eram președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, am făcut demersurile necesare ca toate Consiliile Județene să poată aplica pentru achiziționarea de microbuze școlare electrice și pentru crearea infrastructurii aferente acestora, astfel încât să dezvoltăm o rețea de transport verde pentru elevi, ca o măsură concretă a sprijinului pentru o educație de calitate, accesibilă tuturor copiilor din România. Întrucât respectul pentru mediu reprezintă una dintre valorile promovate și dezvoltate prin educație, venim în special în întâmpinarea nevoilor elevilor din zonele cu deficiență în transportul local și susținem, totodată, măsurile privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și atenuarea impactului schimbărilor climatice”, a subliniat Adrian-Ioan Veștea, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației.

Achiziția de microbuze școlare electrice pentru elevi va contribui și la asigurarea accesului la educație echitabilă și de calitate pentru toți copiii din România, folosind mijloace de transport în comun moderne, cu 0 emisii de carbon și care se ridică la cele mai înalte standarde de calitate. Mai precis, vor fi achiziționate microbuze electrice care îndeplinesc condițiile prevăzute de regulamentele CEE-ONU și directivele CE-CEE, de tip: 8+1 locuri, 16+1 locuri sau mai mari de 16+1, în funcție de nevoia locală.

Citeşte mai departe ...

Noi bombardamente în timpul nopții, lângă Galați

Gălățenii care locuiesc în zona de nord a oraşului, în apropierea șantierului naval Damen, au primit mesaje RO Alert. Astfel de mesaje de avertizare au primit și locuitorii din județul Tulcea: Luncavița, Grindu, Isaccea, Ceatalchioi, Chilia, Somova, Pardina și Văcăreni. 

„Ro-Alert: alertă extremă. Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Păstrați-vă calmul. Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneți în interiorul casei, departe de geamuri și pereți exteriori. Durata estimată: 90 minute”, se arată în mesajul de avertizare. 

 

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis, în 7 septembrie, adoptarea unor măsuri de protecţie pentru populaţia din zone de pe teritoriul României învecinate localităţilor ucrainene Reni şi Ismail, precum şi emiterea de mesaje RO-Alert de către ISU, la notificarea MApN, privind riscul căderii unor ”elemente aparţinând mijloacelor de luptă utilizate în conflict”.

Citeşte mai departe ...

Școală de elită din Galați, modernizată

Școala nr. 29 din Galați a fost modernizată. „Este încă un proiect încheiat, de care se bucură acum elevii acestei școli de prestigiu din orașul nostru”, a transmis primarul Galați, Ionuț Pucheanu.

„În ultimii ani, s-au făcut pași importanți de care educația din Galați avea mare nevoie. În continuare trebuie să facem totul pentru a le asigura copiilor cele mai bune condiții și abia aștept finalizarea următorului proiect. La această școală au început și lucrările pentru construcția unei săli de sport moderne.

Avem la Galați un adevărat record de investiții în educație:

- am modernizat 17 grădinițe, școli și licee, iar la alte 25 de unități de învățământ proiectele sunt în implementare;

- am modernizat cele 2 creșe existente și avem în diferite stadii proiecte pentru 5 creșe noi;

- avem un contract de finanțare prin PNRR prin care toate unitățile de învățământ vor beneficia de dotări de circa 16,8 milioane de euro;

- avem în plan derularea de investiții pentru alte 15 grădinițe, școli și licee”, susține primarul Ionuț Pucheanu.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri