Menu
RSS
25 mai, termen-limită pentru depunerea Declarației unice

25 mai, termen-limită pentru depune…

Termenul pentru depunerea...

Percheziții: zeci de mii de ţigarete de contrabandă ascunse în televizor, canapea, masina de spălat sau în anvelope

Percheziții: zeci de mii de ţigaret…

Poliţiştii de frontieră g...

Ziua Mondială a Teatrului

Ziua Mondială a Teatrului

Duminică, 26 martie 2023,...

Președintele CJ Galați, mesaj de Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei: O boală grea, dar care se poate trata

Președintele CJ Galați, mesaj de Zi…

Pe 24 martie este marca...

Bronz naţional pentru liceenii gălăţeni de la „Traian Vuia”

Bronz naţional pentru liceenii gălă…

 În weekendul trecut...

Cei mai mici karateka gălățeni de la Kodo, Meikyo și CSM sunt în cursa pentru medalii

Cei mai mici karateka gălățeni de l…

În perioada 17-19 martie ...

Bonificația de 10 la sută pentru plata anticipată a impozitelor locale, până pe 31 martie

Bonificația de 10 la sută pentru pl…

Reducerile de 10 la sută ...

A început asfaltarea podului suspendat peste Dunăre de la Brăila

A început asfaltarea podului suspen…

Au început primele lucrăr...

Activități educaționale de ZIUA MONDIALĂ A APEI

Activități educaționale de ZIUA MON…

La Complexul Muzeal de Şt...

Prev Next

Vineri, 13 Ianuarie 2023 - Regional Press

Trei spitale din județul Galați, pe lista PNRR pentru modernizarea și dotarea ambulatoriilor de specialitate

Ministerul Sănătății a finalizat evaluarea dosarelor depuse pentru finanțarea proiectelor de modernizare și dotare a ambulatoriilor de specialitate din România, a anunțat ministrul Alexandru Rafila.

În cadrul Investiției specifice - Unități de asistență medicală ambulatorie, din PNRR, au fost depuse 142 de cereri de finanțare. În urma evaluării, au fost selectate, în ordinea descrescătoare a punctajului obținut, 55 de unități sanitare.

Banii europeni nerambursabili vor fi utilizați pentru înființarea, reabilitarea, extinderea sau dotarea cu aparatură medicală de înaltă performanță a ambulatoriilor de specialitate.

Pe lista PNRR au fost selectate și proiectele pentru trei spitale din județul Galați: „Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești din cadrul ambulatoriului integrat de specialitate al spitalului clinic județean de urgență  Sf. Apostol Andrei (13.189.089 lei), „Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești din Spitalul Orășenesc Tg. Bujor” (141.609 lei) și „Achiziția de echipamente performante pentru dotarea Ambulatoriului de specialitate din cadrul Spitalului de Psihiatrie ”Elisabeta Doamna” Galați” (2.766.514 lei). Sumele nu conțin TVA.

„Una din preocupările mele ca ministru al Sănătății este să dezvoltăm serviciile medicale ambulatorii, spitalizarea de zi și medicina primară, cât mai accesibile pacienților, în comunitățile din care aceștia fac parte. Conform indicatorilor din PNRR, în cadrul acestei investiții obiectivul prevedea finanțarea a 30 de ambulatorii. În urma consultării cu reprezentanții Comisiei  Europene, am reușit să dublăm numărul ambulatoriilor care vor primi finanțare nerambursabilă”, a declarat ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Bugetul total alocat pentru cele 55 de ambulatorii este de 514 milioane de lei fără TVA.

În perioada imediat următoare, Ministerul Sănătății va semna contractele de finanțare cu beneficiarii, urmând ca în această primăvară să demareze lucrările de execuție.

Citeşte mai departe ...

DSP Galați ne avertizează să respectăm recomandările MS pentru gripă și infecții virale

Avertizarea vine în contextul numărului crescut de cazuri de infecţii respiratorii şi gripe.

Astfel, în vederea prevenirii şi limitării îmbolnăvirilor prin gripă şi alte infecţii virale respiratorii, Ministerul Sănătăţii face următoarele recomandări pentru populaţia generală:

Consultarea medicului de familie la apariţia simptomelor respiratorii pentru a stabili indicaţiile terapeutice, izolarea şi eventuale investigaţii suplimentare;

Adresarea la centrele de evaluare:

  • Spitalul Clinic de Boli Infecţioase “Cuv. Parascheva” Galaţi (luni – vineri: 12.00 – 14.00, copii peste 7 ani);
  • Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Sf. Ioan” Galaţi (luni – duminică inclusiv sărbătorile legale 24h/24h);

Toate centrele de permanenţă din judeţ: nr. 1 Galaţi, nr. 2 “Sf. Luca” Galaţi, Bereşti, Bălăbăneşti, Băleni, Corod, Cudalbi, Cavadineşti, Vlădeşti, Tudor Vladimirescu de luni până vineri în intervalul orar 15.00 – 8.00, iar sâmbătă, duminica şi sărbătorile legale 24h/ 24h;

  • Respectarea etichetei tusei şi strănutului, utilizarea de batiste de unică folosinţă;
  • Menţinerea unei igiene adecvate mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
  • Evitarea aglomeraţiilor, aerisirea spaţiilor închise şi purtarea măştii de protecţie;
  • Vaccinarea antigripală, în special pentru populaţia expusă la risc crescut de îmbolnăvire sau complicaţii ale gripei – persoanele peste 65 ani, gravide, persoane imunodeprimate, persoane cu afecţiuni cronice respiratorii sau cardiace.
Citeşte mai departe ...

Două programe școlare se vor axa pe educația pentru mediu și schimbări climatice

Conform structurii anului școlar 2022-2023, Programul național „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 27 februarie— 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ. Derularea celor două programe nu se planifică în același interval de cursuri (modul de învățare).

 

Prin excepție de la prevederile menționate mai sus, „la clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, din învățământul profesional și din învățământul postliceal, în perioadele dedicate programelor „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se organizează activități de instruire practică”.

Strategia Națională privind Educația pentru mediu și schimbări climatice 2023-2030 se fundamentează pe Raportul Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile și va fi transpusă în programele şcolare începând cu anul şcolar 2023-2024. Documentul a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Educației pe 29 decembrie 2022.

Citeşte mai departe ...

„Academicienii” de la Phoenix își fac temele pentru examenul final

  • Publicat în Sport

Campionatul Naţional de baschet masculin categoria Under 16 a programat la sfârşitul săptămânii trecute partidele celei de-a patra etape din faza a doua. Sala Polivalentă Dunărea din urbea noastră a găzduit dubla dintre Academia de Baschet Phoenix Galaţi şi ACS Gladius Lucky Dragons Tg.Mureş. „Uriaşii Moldovei”, vicecampionii naţionali en-titre la Under 15 de sezonul trecut, pregătiţi de Coach Dalibor Dixon Destanovic şi-au respectat blazonul şi au obţinut două victorii logice: 83-41 (20-14, 22-14, 33-7, 8-6) respectiv 80-55 (15-16, 27-6, 21-17, 17-16). Lotul folosit în dubla cu dragonii mureşeni: David Mărgărit, Ianis Mihai, Rareş Nedelcu, Luca Arfire, Răzvan Băluţă, Marian Ghiran, Tiberiu Chiper, David Brăilescu, Sebastian Boghean, Matei Stanciu, Cosmin Buboiu, Matei Şorodoc. Nu a evoluat Mihnea Danău, cu probleme medicale. Academia Phoenix ocupă locul 2 în grupa 3 cu 14 puncte şi va mai juca în această fază două duble: CSU ASE Bucureşti, campionii en-titre, pe 21-22 ianuarie la Galaţi şi cu U BT Cluj Napoca, pe 4-5 februarie, în deplasare, meciuri decisive pentru locul 2 care asigură prezenţa la turneul final.

Citeşte mai departe ...

Voleibaliștii și baschetbaliștii gălățeni vor victorii pe teren propriu

  • Publicat în Sport
Weekeend sportiv la Galaţi. Sala Polivalentă Dunărea va găzdui sâmbătă 14 ianuarie primul cuplaj din 2023, motiv întemeiat pentru iubitorii sportului să facă alegerea potrivită şi să umple tribuna. În deschidere, de la ora 17.00 este programată confruntarea CSM Arcada Galaţi -Rapid Bucureşti din cea de-a 12-a etapă a Diviziei A1 la volei masculin. Trupa lui Sergiu Stancu care vine după meciul de gală cu Piacenza, scor 0-3 va juca cu revelaţia din campionatul intern şi nu concepe decât varianta victoriei. „Meciul din campionat cu Rapid va fi de o altă factură, vom întâlni un adversar incomod, care s-a întărit faţă de sezoanele precedente şi care ne-au învins în tur în Giuleşti. Cu atât mai mult, ne gândim doar la victorie”, a declarat antrenorul Sergiu Stancu. Echipa gălăţeană a încheiat turul pe locul 3 cu 26 puncte, la patru lungimi de liderul Dinamo şi la trei de ocupanta locului 2, Steaua. De la ora 19.30, în partida vedetă se vor întâlni CSM Galaţi şi Laguna Bucureşti în cea de-a 15-a etapă a Ligii Naţionale Mozzart Bet la baschet. Formaţia gălăţeană condusă de Florin Nini s-a pregătit intens în ultima săptămână şi vrea să lege a doua victorie din 2023. După 14 etape, CSM Galaţi se poziţionează pe locul 5 în Conferinţa B cu 19 puncte la egalitate cu ocupanta locului 4, CSO Voluntari.
Citeşte mai departe ...

Fostul Centru de Transfuzii din Țiglina 1 va fi transformat în creșă. De peste 10 ani, clădirea este în ruină

Primăria municipiului Galați informează că o creșă nouă va funcționa în clădirea fostului centru de transfuzii din cartierul Țiglina 1.

Pentru clădirea aflată în prezent într-o stare avansată de degradare, Primăria municipiului Galați a demarat un proiect important care a fost aprobat și va primi finanțare în cadrul PNRR. Este vorba despre proiectul „Renovare energetică – Reabilitare imobil strada Saturn nr. 6A – Creșă copii” pentru care s-a semnat contractul de finanțare în valoare de 3 milioane de lei.

Principalele lucrări vizează reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii, reabilitarea termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum, instalarea/reabilitarea/modernizare sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior, reabilitarea/modernizarea instalației de iluminat, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice etc.

Citeşte mai departe ...

Costel Fotea, președintele CJ Galați: Construim o clădire nouă pentru îngrijirea și tratarea copiilor la Spitalul Târgu Bujor

Spitalul din Târgu Bujor va avea o Secție de Pediatrie nouă, cu saloane pentru copii şi pentru părinţi, spaţii de joacă şi o sală pentru activităţi şcolare.

„Am ajuns deja la jumătatea lucrării, iar noua clădire este gata la roșu, adică sunt finalizate fundația, structura de rezistență, partea de zidărie, planșeul, geamurile și acoperișul. Acum, au demarat lucrările la interior, unde trebuie montate instalațiile și realizate și celelalte finisaje”, a anunțat Costel Fotea, președintele CJ Galați.

Noua clădire, în care va funcționa doar secția de Pediatrie, va schimba mult în bine condițiile de spitalizare pentru copiii din zona orașului Târgu Bujor, în condițiile în care va avea o suprafața de aproximativ 6 ori mai mare decât actuală secție și saloane separate în funcție de vârsta pacienților, precum și rezerve speciale mamă-copil sau spații pentru hrănirea bebelușilor.

Este o investiție de aproximativ un milion de euro, care este realizată cu fonduri europene atrase de către Consiliul Județean Galați.

Citeşte mai departe ...

VIDEO Ambulanță aflată în misiune, lovită de un șofer beat care nu a acordat prioritate

O ambulanță a Serviciului Județean de Ambulanță din Galați a fost implicată într-un accident. Autospeciala în care se afla o pacientă a fost proiectată de un șofer beat, care nu a acordat prioritate, într-o stație de tramvai.

Potrivit Inspectoratului Județean de Poliție Galați, data de 13 ianuarie 2023, în jurul orei 01:00, Poliția Galați a fost sesizată prin apel 112, cu privire la producerea unui eveniment rutier pe bulevardul Siderurgiștilor, din municipiul Galați.

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Galați au stabilit faptul că un bărbat, cu vârsta de 52 de ani, din municipiul Galați, în timp ce conducea un autoturism pe strada Anghel Saligny, dinspre strada Gheorghe Doja, la intersecția cu bulevardul Siderurgiștilor a intrat în impact cu o autospecială de la Serviciul Județean de Ambulanță Galați, aflată în misiune cu semnalele acustice și luminoase aflate în funcțiune, care era condusă de un bărbat cu vârsta de 49 de ani, din municipiul Galați, pe bulevardul Siderurgiștilor, dinspre strada Combinatului.

„În urma impactului, autospeciala, care transporta către spital și o pacientă, a fost proiectată în refugiul stației de tramvai amplasată în imediata apropiere. Ambele autovehicule au fost avariate, însă, din fericire, nu a fost rănită nicio persoană”, a anunțat Poliția Galați.

La testarea alcoolscop a rezultat valoarea de 0,78 mg/l alcool pur în aerul expirat a conducătorului auto de 52 de ani, iar în cazul celuilalt conducător auto, rezultatul a fost 0.

Bărbatul cu valoarea pozitivă la consumul de alcool a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre biologice de sânge pentru stabilirea alcoolemiei.

A fost întocmit dosar penal pentru infracțiunea de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri