Menu
RSS
25 mai, termen-limită pentru depunerea Declarației unice

25 mai, termen-limită pentru depune…

Termenul pentru depunerea...

Percheziții: zeci de mii de ţigarete de contrabandă ascunse în televizor, canapea, masina de spălat sau în anvelope

Percheziții: zeci de mii de ţigaret…

Poliţiştii de frontieră g...

Ziua Mondială a Teatrului

Ziua Mondială a Teatrului

Duminică, 26 martie 2023,...

Președintele CJ Galați, mesaj de Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei: O boală grea, dar care se poate trata

Președintele CJ Galați, mesaj de Zi…

Pe 24 martie este marca...

Bronz naţional pentru liceenii gălăţeni de la „Traian Vuia”

Bronz naţional pentru liceenii gălă…

 În weekendul trecut...

Cei mai mici karateka gălățeni de la Kodo, Meikyo și CSM sunt în cursa pentru medalii

Cei mai mici karateka gălățeni de l…

În perioada 17-19 martie ...

Bonificația de 10 la sută pentru plata anticipată a impozitelor locale, până pe 31 martie

Bonificația de 10 la sută pentru pl…

Reducerile de 10 la sută ...

A început asfaltarea podului suspendat peste Dunăre de la Brăila

A început asfaltarea podului suspen…

Au început primele lucrăr...

Activități educaționale de ZIUA MONDIALĂ A APEI

Activități educaționale de ZIUA MON…

La Complexul Muzeal de Şt...

Prev Next

Miercuri, 11 Ianuarie 2023 - Regional Press

Lista disciplinelor cu implicații pentru educația despre mediu

Strategia națională privind educația pentru mediu și schimbări climatice 2023 – 2030 conține lista disciplinelor cu implicații pentru educația pentru mediu din învățământul preuniversitar, dar și cunoștințele, abilitățile și comportamentele pe care ar trebui să le dobândească elevii, potrivit documentului pus în dezbatere publică de Ministerul Educației pe 29 decembrie 2022.

Disciplinele din trunchiul comun și cele din curriculumul la decizia școlii cu implicații pentru educația pentru mediu și schimbări climatice din învățământul preuniversitar:

Învăţământ preşcolar

Disciplină opțională: „Educaţie ecologică şi de protecţie a mediului”.

Învățământ primar

Discipline din trunchiul comun:

  • Geografia (clasa a IV-a) – cu activități de învățare: dobândirea interesului pentru înțelegerea rolului mediului înconjurător pentru viața și activitatea societății; înțelegerea necesității protecției mediului de viață; participarea la activități de conservare a mediului; formarea unei atitudini civice referitoare la cunoașterea, conservarea și protecția mediului.
  • Educație civică (clasele a III-a și a IV-a) – cu activități de învățare: participarea la proiecte simple cu conținut moral-civic, în cadrul clasei, al școlii sau al comunității locale; implicarea, la nivel de clasă, școală sau la nivelul comunității locale, în proiecte simple, pe diferite teme cu conținut moral-civic; participarea activă la realizarea proiectelor propuse de cadrul didactic, pe diferite teme (de exemplu, valorificarea activităților tradiționale/tradițiilor din comunitatea locală, ocrotirea mediului înconjurător apropiat).
  • Consiliere și dezvoltare personală (clasele I-a – a II-a) – conţinuturile învăţării sunt organizate pe domenii: autocunoaştere şi stil de viaţă sănătos; dezvoltare emoţională şi socială; aspecte specifice ale organizării învăţării şi pregătirii pentru viaţă la şcolarul mic.

Discipline din curriculumul la decizia școlii

 

Creează-ți mediul – exemple de activități de învățare pentru clasele a III-a și a IV-a:

  • organizarea unor activităţi ecologice; stabilirea unor reguli de conduită faţă de mediul înconjurător;
  • ilustrarea unor date importante din calendarul activităţilor ecologice;
  • organizarea unor concursuri de afişe, materiale publicitare pentru a face cunoscute efectele poluării în zonă;
  • crearea şi interpretarea unor scenete, dramatizări, pe teme ecologice;
  • colectarea selectivă a deşeurilor;
  • realizarea unor machete şi a unor obiecte publicitare din deşeuri;
  • organizarea unor concursuri.

Învățământ gimnazial

Discipline din trunchiul comun:

  • Geografie (clasele a V-a – a VIII-a) – contribuie la identificarea şi explicarea unor constatări (şi adevăruri), rezultate ale interacţiunii dintre componentele mediului terestru natural şi cele ale societăţii, precum şi ale interacţiunii globale om-natură (exemple de conținuturi: clasa a VI-a – efectele activităţilor umane asupra mediului şi calitatea vieţii; clasa a VII-a – identificarea unor probleme existente în mediul înconjurător, clasa a VIII-a – identificarea soluţiilor de protecţie a mediului geografic din orizontul local sau îndepărtat).
  • Educație tehnologică și abilități practice – contribuie la crearea contextelor care favorizează formarea de atitudini responsabile faţă de sănătate, mediu, muncă prin aplicarea măsurilor de securitatea muncii, a normelor de prevenire şi stingere a incendiilor, de ergonomia locului de muncă, prin reducerea consumului de energie, prin utilizarea raţională a resurselor materiale necesare realizării unui produs.
  • Cultură civică – respect faţă de demnitatea şi drepturile omului, faţă de Constituţie şi legi; toleranţă şi respect faţă de persoane şi grupuri care susţin valori, opinii şi credinţe diferite; încredere în sine şi în ceilalţi; disponibilitate pentru dialog, relaţionare pozitivă cu ceilalţi şi cooperare; asumarea responsabilităţii faptelor personale şi a responsabilităţilor cetăţeneşti; gândire critică şi flexibilă; egalitate în faţa legii – respectarea legii; libertate de expresie, a opiniilor, libertatea de conștiință; implicare civică în viaţa comunităţii; cetăţenie activă.
  • Educație socială – exemple de conținuturi:

clasa a V-a: drepturi ale copilului; responsabilități asociate acestora, exemplificarea unor drepturi în contexte concrete (de exemplu, dreptul la identitate, dreptul la familie, dreptul la educație, dreptul la joc și activități recreative, dreptul la protecție împotriva violenței, abuzului și exploatării, dreptul la securitate și protecție socială, protecția mediului – condiție a vieții);

clasa a VII-a – activități: participarea activă la realizarea proiectelor propuse, pe diferite teme (de exemplu, proiecte referitoare la prevenirea și combaterea violenței, incluziunea socială și educațională, proiecte privind influențarea deciziilor/politicilor publice locale în diferite domenii, proiecte legate de protecția mediului înconjurător/protejarea patrimoniului cultural).

  • Consiliere și dezvoltare personală – contribuie la adoptarea unei atitudini responsabile faţă de propria sănătate și față de mediul înconjurător, din perspectiva stării de bine prin adoptarea unui stil de viață sănătos și a managementului comportamentelor de risc.

Discipline din curriculum la decizia școlii

  • Educație pentru sănătate (clasele I-a – a XII-a) – domeniul sănătatea mediului (pentru toate clasele).
  • Creează-ți mediul (clasele a V-a – a VII-a )

Învățământ liceal

Discipline din trunchiul comun:

  • Geografie – clasa a IX-a (Geografie fizică) și clasa a XI-a (Probleme ale lumii contemporane), clasa a XII-a (Geografia României – Capitol climă: influențe, factori, elemente, evoluție).
  • Biologie (clasele IX – XII) – grija față de mediul înconjurător (competențe: protejarea și conservarea mediului; relația organism-mediu).

Discipline din curriculum la decizia școlii:

  • * Educație pentru dezvoltare (OMECS nr. 3542/2016)
  • * Educație pentru democrație (OMECTS nr. 5817/2010)

Activități extracurriculare și extrașcolare cuprinse în Calendarul Activităților Educative Naționale finanțate de Ministerul Educației (2017, 2018, 2019) – (pe site-ul www.edu.ro), exemplificări:

  • Concursul național de Proiecte de Mediu
  • Concursul național de ecologie și protecția mediului „Să iubim natura”
  • Concursul național de ecologie și protecția mediului „Un copil sănătos într-un mediu curat”

Programul național Școala Altfel – componenta Educație ecologică și protecție a mediului (OMENCȘ nr. 5034/2016 pentru aprobarea Metodologiei de organizare a Programului național Școala Altfel

Cunoștințe abilități și comportamente legate de schimbările climatice, viață terestră, viață acvatică și consum și producție responsabile

  • Schimbări climatice
  • Viață terestră
  • Viață acvatică
  • Consum și producție responsabile

 

Citeşte mai departe ...

Finisajul expoziției „Pâinea cea de toate zilele”, la Muzeul de Artă Vizuală Galați

Muzeul de Artă Vizuală Galați invită vineri, 13 ianuarie, la ora 18.00, la finisajul expoziției “Pâinea cea de toate zilele”. La evenimentul realizat în parteneriat cu Biblioteca Județeană “V.A. Urechia” și în colaborare cu Cenaclul “Noduri & Semne” vor participa artista Andreea Brătucu (București ), scriitorii Ion Avram, Radu Vartolomei și Liliana Tofan, curator expoziție, moderator fiind bibliotecarul și scriitorul Adi Secară.

„Artiști, curatori, scriitori și poeți se reunesc - și prin ei și instituțiile conexe unde își câștigă pâinea de toate zilele - pentru un eveniment în care artele plastice și literatura vor interfera cu eleganță: “Pâine și literatură”, o întâlnire ce se va desfășura în spațiul destinat expozițiilor temporare ale muzeului”, afirmă organizatorii.

Evenimentul va găzdui o ședință extraordinară a Cenaclului “Noduri & Semne”.

Expoziția  “Pâinea cea de toate zilele” poate fi vizionată până pe 14 ianuarie.

Citeşte mai departe ...

Clădiri de patrimoniu reabilitate cu fonduri europene. Investiții de peste 5,3 milioane de euro

Astăzi, în sala de ședințe a Consiliului Județean, a avut loc conferința de lansare a patru proiecte finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență.Este vorba despre „Renovarea energetică a Bibliotecii <V.A. Urechia> - corp A”, „Renovarea energetică a Unităţii Medico-Sociale Găneşti - Pavilion Central, Pavilion I şi Pavilion II (vechile pavilioane)”, „Renovarea energetică a clădirii Consiliului Județean Galați din strada Eroilor nr. 13A” și „Creșterea eficienței energetice a imobilului Consiliului Județean Galați din strada Eroilor nr.16 ”. Valoarea totală a proiectelor este de 26.329.889 de lei (peste 5,3 milioane de euro).

 „Am reușit să obținem fonduri europene pentru a reabilita și eficientiza energetic fostul Palat al Comisiei Europene a Dunării, actualul sediu al Bibliotecii <V.A.Urechia>, un monument istoric și de arhitectură cu rezonanță europeană, care, anul trecut, a primit și titlul de <Marcă Europeană a Patrimoniului>. Vor fi făcute ample investiții, de la schimbarea sistemelor de climatizare și încălzire la implementarea unor sisteme alternative de producere a energiei și montarea unor dispozitive inteligente de gestionare a consumului”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

 Valoarea investiției de la Biblioteca “V.A. Urechia” este de 7.616.119 de lei. De asemenea, investiții cu finanțare prin PNRR vor fi realizate și la trei pavilioane de la UMS Gănești, precum și la două clădiri administrative ale Consiliului Județean.

 “Peste 120 de pacienți cu boli psihice grave sunt internați la Unitatea Medico-Socială de la Gănești. Pentru ei, în urmă cu trei ani, am reușit să construim o clădire nouă, modernă și dotată cu tot ceea ce este nevoie. Însă, trebuie să facem și mai mult. De aceea, am accesat fonduri europene pentru a consolida, reconfigura și moderniza și vechile pavilioane. Este un proiect de suflet, la care țin foarte mult, mai ales că mulți pacienți de acolo au fost abandonați de rudele lor, care nu au mai venit de foarte mulți ani să-i vadă.

 Investiții cu fonduri europene vom face și la două frumoase clădiri ale Consiliului Județean, în care funcționează mai multe departamente ale instituției. Le vom consolida și reabilita termic, asfel încât să le punem și mai bine în valoare și să reducem și consumul cu energia electrică”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Valoarea investiției de la UMS Gănești este de 9.751.733 de lei, iar proiectele de eficientizare energetică a celor două clădiri administrative ale Consiliului Județean au o valoare de 8.962.037 de lei. Procedurile de achiziție publică au fost deja demarate pentru toate cele patru proiecte.

Citeşte mai departe ...

CSM Arcada a pierdut turul cu Piacenza

  • Publicat în Sport

Anul 2023 a început cu un eveniment sportiv „first class”. Peste 1000 de spectatori au venit marţi seara la Sala Polivalentă Dunărea pentru a fi martori la partida dintre CSM Arcada Galaţi şi Gas Sales Bluenergy Picenza, manşa tur din faza play-off-urilor CEV Cup. Atmosfera a fost extraordinară, echipa gălăţeană, campioana României din ultimele patru sezoane s-a ţinut să ţină piept unei forţe din voleiul european, cu campioni olimpici şi mondiali în lot. Chiar dacă a avut două absenţe de marcă: Lucarelli, care nu a făcut deplasare şi Leal, rămas pe banca tehnică, ambii cu probleme medicale, Piacenza şi-a demonstrat valoarea. Băieţii lui Sergiu Stancu, care au avut ceva emoţii din cauza faimei adversarilor, au dat o replică bună în primele două seturi şi cu mai multă atenţie în momentele cheie ar fi putut să şi câştige măcar. Primul set a fost pe muchie de cuţit, avantajul a alternat pe tabela de marcaj, echipa oaspete reuşind să câştige în prelungiri. Italienii au început lansat setul doi când au condus cu 8-1 dar Bala, Sobirov, Madsen &Co nu au dezarmat, au avut puterea să revină spectaculos, au egalat la 20, echilibrul s-a menţinut până la 22 după care forcingul italienilor le-a adus în cont şi cel de-al doilea set. Piacenza a preluat complet iniţiativa şi după 79 de minute şi-a apropiat victoria în minim de seturi şi în proporţie de 99% calificarea în sferturi. „Aşa cum mă aşteptam, publicul gălăţean a fost la înălţime şi a creat o atmosferă deosebită. Consider că pe alocuri am jucat dar per ansablu sunt dezamăgit, nu am jucat ceea ce trebuia. Am revenit în primele două seturi dar din păcate câteva greşeli în momente importante, cauzate şi de tracul firesc ţininând cont de adversarul pe care l-am întâlnit au făcut să nu câştigăm cel puţin primele două seturi”, a concluzionat antrenorul Sergiu Stancu. Rezultat final: CSM Arcada Galaţi -Gas Sales Bluenergy Piacenza 0-3 (-24, -22, -18). Echipa gălăţeană a început cu formula: Madsen 6 puncte, Talpă 2 p, Malescha 1 p, Bala 12 p, Sobirov 8 p, Lescov 1 p -Kantor, libero. Au mai jucat: Smits 3 p, Raţă 6 p, Vilimanovic, Butnaru, Magdaş 1 p -Cristudor, libero.

sursa foto: Sportul Ilustrat

Citeşte mai departe ...

Grădiniță din Galați reabilitată cu fonduri PNRR

Primăria municipiului Galați informează că a fost semnat, în cadrul PNRR, contractul de finanțare în valoare de două milioane de lei pentru modernizarea clădirii Grădiniței cu Program Prelungit „Voinicelul”, situată în cartierul Țiglina III, pe strada Mihail Sadoveanu nr. 1.

Astfel, în cadrul proiectului sunt prevăzute lucrări de creștere a eficienței energetice, fiind vorba în principal despre: reabilitarea termică a clădirii, reabilitarea sistemului de încălzire, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei, instalarea unor sisteme de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior, reabilitarea instalațiilor de iluminat etc.

Până acum, cadrul PNRR, Primăria municipiului Galați a primit aprobarea pentru 54 de proiecte totalizând aproximativ 115 milioane de euro.

Citeşte mai departe ...

Accident pe DN26: două persoane au fost rănite

Miercuri, la ora 07:18, Poliția Galați a fost sesizată prin Apel Unic de Urgență 112, cu privire la faptul că pe DN26, la ieșirea din municipiul Galați, a avut loc un eveniment rutier.

Din verificările preliminare, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Galați au stabilit faptul că un bărbat, cu vârsta de 68 de ani, din municipiul Galați, în timp ce conducea un autoturism pe DN 26, având direcția de deplasare către localitatea Vânători, la km. 5 + 300 de metri, ar fi acroșat separatoarele de mers și ar fi pătruns pe sensul opus de mers, unde a intrat în coliziune frontală cu un alt autoturism care era condus regulamentar de o femeie, cu vârsta de 28 de ani, domiciliată în satul Șivița, județul Galați.

În urma impactului, cele două autovehicule au fost avariate și au fost rănite 2 persoane, conducătoarea auto de 28 de ani și soția conducătorului auto, pasageră pe bancheta din dreapta față, cu vârsta de 68 de ani. Acestea au fost preluate de echipajele de la ambulanță și transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei pentru investigații medicale de specialitate.

Conducătorii auto dețin permise de conducere valabile, iar la testarea alcoolscop rezultatul a fost negativ în ambele cazuri.

Traficul nu a fost blocat, s-a circulat dirijat pe o singură bandă de mers dinspre localitatea Vânători spre municipiul Galați, până la finalizarea cercetării la fața locului.

A fost întocmit un dosar penal pentru infracțiunea de vătămare corporală din culpă, urmând a se stabili împrejurările și cauzele care au dus la producerea acestui accident rutier.

Citeşte mai departe ...

Investiție finalizată: mii de oameni din Berești și Berești-Meria au apă potabilă 24 ore din 24

Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, anunță că a fost finalizată cu succes una dintre cele mai mari investiții în infrastructura de apă și canalizare a județului Galați. Este vorba despre alimentarea completă și fără întreruperi a orașului Berești și a localității Berești-Meria, care are în componență opt sate.

„Este o investiție cu fonduri europene de peste 77 de milioane de lei, care a presupus extinderea și reabilitarea rețelelor de apă și canalizare, precum și construirea unei moderne stații de epurare a apelor uzate. Mai mult, prin această investiție au fost create mai multe locuri de muncă pentru oamenii din Berești și Berești-Meria”, a transmis Costel Fotea, șeful CJ Galați.

UAT Berești:extindere și reabilitare rețea apă: 23,1 km, extindere și reabilitare rețea canalizare: 19,6 km, stații de pompare apă uzată: 4 buc

UAT Berești-Meria: extindere rețea apă: 7,6 km, extindere rețea canalizare: 6,9 km , stații de pompare apă uzată: 6 buc, conductă de aducțiune: 3,5 km

De asemenea, stația de epurare nouă (full automată) a fost dotată cu laborator de analize si program de monitorizare a parametrilor tehnologici.

 

Citeşte mai departe ...

Deputatul Viorica Sandu: România-a doua mare economie din Europa de Est, după ce în trecut a fost una din cele mai sărace ţări din Europa

Economia României crește și va ajunge să depășească în acest an economiile statelor vecine care stagnează, susține deputatul PSD de Galați, Viorica Sandu.

„Ajutată de fondurile europene, de o monedă stabilă şi de investiţiile străine, stimulate în parte şi de relocarea activităţilor din Rusia şi Ucraina și în pofida unor situații de-o gravitate fără precedent, cu război la granițe, cu crize multiple, turbulențe economice masive în întreaga Europă, România a crescut și continuă să crească, în contrast cu multe alte economii din UE, care stagnează. Fondul Monetar Internaţional preconizează că economia României va înregistra în acest an un avans de 3,1% . Comisia Europeană are o estimare mai modestă, un avans de doar 1,8%”, afirmă Viorica Sandu, într-o postare pe Facebook.

Ambele prognostice plasează economia României înaintea Poloniei, care ar urma să înregistreze o creştere de 0,7%, şi a Ungariei, care se va confrunta cu o încetinire economică şi o inflaţie accelerate.

„România, una din cele mai sărace ţări din Europa în trecut, a devenit a doua mare economie din Europa de Est, după Polonia. Aceste performanțe au fost evidențiate de Agenția Reuters, iar când o prestigioasă agenție de presă ca Reuters prognozează că România crește și că va ajunge să depășească vecinii care stagnează, nu rămâne decât un singur lucru onest de făcut: Să admiți performanța și să înțelegi cui revin meritele Acum se vede cât de importantă a fost intrarea PSD la guvernare și asumarea unor portofolii „grele” – Finanțe, Muncă, Economie, Sănătate, pentru redresarea economică și începerea procesului de refacerea a marilor echilibre financiar-bugetare!”, subliniază deputatul Viorica Sandu.

Potrivit sursei citate, este fără îndoială meritul miniștrilor PSD care au administrat finanțele și economia României și care au readus încrederea, inclusiv a investitorilor străini; anul 2022 va fi un an record, cu peste 11 miliarde de euro investiții străine directe.

„În ultimii 10 ani România a redus decalajul care o separă de țările vecine pentru a „deveni a doua mare economie din Europa de Est, după Polonia”, fapt remarcat și consemnat și de Reuters. În 7 din acești ultimi 10 ani, guvernarea țării a fost asigurată de PSD”, a mai adăugat Viorica Sandu.

 

Citeşte mai departe ...

Trei mașini au ars ca o torță în curtea unei societăți comerciale din Galați

Incendiu violent în curtea unei societăți comerciale din Galați. Un autoturism și două autoutilitare au ars în totalitate. Nu se știe, deocamdată, dacă este mână criminală.

La fața locului au fost trimise să intervină echipaje de pompieri de la ISU Galați, cu două autospeciale de stingere.

Criminaliștii au ridicat probe de la fața locului și urmează să fie vizionate imaginile surprinse de camerele video de supraveghere din zonă.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri