Menu
RSS
S-a finalizat drumul de de legătură dintre platforma portuară multimodală și E87

S-a finalizat drumul de de legătură…

Administrația Porturilor ...

Dan Nica a solicitat celor doi vicepreședinți ai Comisiei Europene să ia măsuri imediate pentru a proteja producția de oțel în Europa

Dan Nica a solicitat celor doi vice…

Europarlamentarul Dan Nic...

Aur mondial pentru Vlad Covaliu

Aur mondial pentru Vlad Covaliu

Sportivul român Vlad Cova...

Un bărbat căutat de autorităţile din Italia, depistat la Vamă

Un bărbat căutat de autorităţile di…

Poliţiştii de frontieră a...

Întâlnire cu Dora Gaitanovici la Galaţi

Întâlnire cu Dora Gaitanovici la Ga…

Sâmbătă, 20 aprilie, ora ...

Premierul Marcel Ciolacu: Pe timp de pace putem construi. Asigurarea securității în zonele noastre va contribui la impulsionarea relațiilor comerciale și a investițiilor reciproce

Premierul Marcel Ciolacu: Pe timp d…

Prim-ministrul Marcel Cio...

Mulțumim pentru calificare Oțelule!!!

Mulțumim pentru calificare Oțelule!…

Cea de-a doua semifinală ...

(Și) la Corod ajunge sprijinul financiar pentru prevenirea abandonului școlar

(Și) la Corod ajunge sprijinul fina…

Liceul Tehnologic Nr.1 Co...

ITM Galați, controale la brutării din județ

ITM Galați, controale la brutării d…

În perioada 9-12 aprilie,...

Ciolacu: Extinderea şi modernizarea Aeroportului Otopeni, a infrastructurii portuare şi feroviare, investiţiile în energia verde şi în procesare alimentară sunt obiectivele strategice ale parteneriatului comercial cu EAU

Ciolacu: Extinderea şi modernizarea…

Premierul Marcel Ciolacu ...

Prev Next

Joi, 28 Aprilie 2022 - Regional Press

Indemnizație pentru cadrele didactice care sunt și personal medico-farmaceutic

Începând din luna mai, cadrele didactice care desfăşoară activitate integrată în baza unui contract individual de muncă cu jumătate de normă vor beneficia de o indemnizaţie lunară egală cu 50% din salariul de bază al funcţiei de medic, medic stomatolog sau farmacist, corespunzător vechimii în muncă şi gradului profesional deţinut.

Parlamentul României a adoptat recent propunerea legislativă privind acordarea de indemnizații personalului didactic medico-farmaceutic din universități, o măsura propusă și susținută de Alianța Rectorilor Universităților de Medicină și Farmacie din România G6-UMF.

Scopul acestei inițiative legislative a fost eliminarea diferențelor salariale între sistemul de educație și cel sanitar.

De asemenea, aduce o recunoaștere în plus a responsabilității pe care au medicii și farmaciștii care sunt și cadre didactice universitare.

Pe lângă îngrijirea pe care o acordă pacienților, ei desfășoară în paralel și activități didactice cu studenții și medicii rezidenți și contribuie major la pregătirea și succesul viitorilor profesioniști în domeniul sănătății, potrivit notei de fundamentare a propunerii aprobate.

Citeşte mai departe ...

Consiliul Județean Galați a împlinit 30 de ani. Costel Fotea: cu siguranță vom fi mai puternici

Consiliul Județean Galați a împlinit 30 de ani, iar momentul a fost marcat printr-o ceremonie la sediul instituției. Au fost invitați și foștii președinți și vicepreședinți ai CJ.

La finalul ceremoniei, Costel Fotea, președintele instituției, a transmis un mesaj.

„30 de ani în care ne-am construit numele, locul și rolul în cadrul comunității, având astăzi responsabilități în domenii majore pentru întreaga comunitate – infrastructura rutieră, sănătate, gestionare deșeuri, cultură, agrement sau asistență socială. 30 de ani în care ne-am construit echipa și parteneriatele, pas cu pas, proiect cu proiect, investiție cu investiție. 30 de ani în care ne-am construit, cu bune și cu rele, propriul “drum” pentru dezvoltarea acestei comunități. Pentru că noi, alături de celelalte instituții, suntem aici pentru gălățeni”, a declarat Costel Fotea.

Mesajul face trimitere și la viitorul instituției.

„Dacă vom colabora pentru binele comunității noastre, cu siguranță vom fi mai puternici. De aceea, este foarte important ca fiecare instituție, acolo unde are competențe și responsabilitate, să-și facă treaba cu pricepere, dăruire și profesionalism. Și așa vom arăta tuturor că și la noi se poate, așa cum am reușit în ultimii ani prin investiții, muncă și bani europeni atrași. Singur nu poți realiza nimic, ci doar în echipă, punând împreună umărul pentru același obiectiv -mai bine pentru Galați, pentru copiii noștri, pentru viitorul nostru”, a transmis Costel Fotea.

Citeşte mai departe ...

Distincție europeană, în premieră pentru Galați. Biblioteca V.A Urechia a obținut titlul de Marcă a Patrimoniului European

Palatul Comisiei Europene a Dunării - sediul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” încă din anul 1968 – a obținut titlul de Marca Patrimoniului European, în cadrul competiției internaționale organizată de Comisia Europeană. Astfel, monumentul istoric de la Galați, pentru care Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, cu sprijinul Consiliului Județean, s-a înscris în competiția europeană, este candidatul din partea României care a fost declarat câștigător și va primi, în curând, onoranta distincție acordată de Comisia Europeană.

Situl de la Galați a fost înscris în marea competiție europeană de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, cu sprijinul Consiliului Județean Galați, cu un proiect serios, prin intermediul căruia a fost prezentată istoria clădirii monument istoric, a fost argumentată semnificația europeană a sitului și s-au propus o serie de acțiuni și evenimente de promovare a Palatului Comisiei Europene a Dunării, de conștientizare și de insuflare în rândul publicului, în special celui tânăr, a valorilor europene și sentimentului de apartenență la marea familie europeană.

Potrivit Comisiei Europene, siturile patrimoniului european sunt puncte cu o însemnătate deosebită pentru construcția Europei de astăzi. De la începutul civilizației până la Europa pe care o vedem astăzi, aceste situri celebrează și simbolizează idealurile, valorile, istoria și integrarea europeană. Din 2013, aceste situri au fost selectate pentru valoarea lor simbolică, pentru rolul pe care l-au jucat în istoria europeană și pentru activitățile pe care le oferă. Ele apropie mai mult Uniunea Europeană de cetățenii săi. Se concentrează pe promovarea valorilor simbolice europene și pe rolul semnificativ pe care aceste situri l-au jucat în istoria și cultura Europei. Siturile oferă și activități educaționale valoroase, în special pentru tineri.

„Este o onoare și o imensă bucurie această distincție. Este o recunoaștere a rolului deosebit pe care Palatul Comisiei Europene a Dunării l-a avut în construcția Europei de astăzi, precum și a implicării deosebite în rândul comunității și promovarea valorilor europene de către Bibliotecă. Felicit întreaga echipă a Bibliotecii! Consiliul Județean va continua să fie un partener de nădejde și să asigure tot suportul de care colegii noștri au nevoie pentru a promova, prin toate mijloacele, monumentul istoric. În viitorul apropiat, Palatul Comisiei Europene a Dunării va fi reabilitat de către Consiliul Județean și astfel și mai bine pus în valoare”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

„Suntem prima instituție din Galați care candidează pentru acest titlu și ne bucură nespus acest câștig, care nu este doar al Bibliotecii, Consiliului Județean sau al partenerilor noștri, ci, înainte de toate, este un câștig pentru comunitatea gălățeană și pentru România. În țara noastră, un singur sit mai deținea acest titlu - Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, din Sighetu-Marmației. Acest succes este încununarea unei munci de echipă, noi beneficiind de suport din partea Consiliului Județean, dar și de o frumoasă colaborare cu domnul prof. univ. dr. Constantin Ardeleanu. Le mulțumesc tuturor colegilor și partenerilor implicați în acest proiect”, a declarat Corina-Emanuela Dobre, managerul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”.

Palatul Comisiei Europene a Dunării este un monument istoric, pe trei niveluri, cu subsol și mansardă, cu zidărie din cărămidă și fundație din piatră. A fost construit în anul 1896 ca sediu administrativ pentru Comisia Europeană a Dunării, prima instituție europeană constituită în urma Congresului de Pace de la Paris, din 1856, cu scopul de a reglementa regimul navigației pe Dunăre. C.E.D. a funcționat în această clădire până la desființarea sa, în anul 1948.

Cum C.E.D. avea independență financiară, clădirea este prima din lume cu acest statut internațional. Situl este reprezentativ și pentru valorile în care Comisia Europeană a Dunării  credea, moștenite de U.E. astăzi: responsabilitate bugetară, eficiență și funcționalitate.

Monumentul păstrează multe dintre elementele arhitecturale originale: frontonul în arc de cerc, bogat ornamentat, susținut de două coloane înfășurate în parâme, ușa în stil francez, cu geamuri de cristal, de la intrarea în holul principal, stucatura de pe pereții interiori, coloanele aparente de la etajul I, ornamentate cu motive vegetale și simboluri specifice: ancora, tridentul, cornul abundenței, balustradele cu feronerie, scările de marmură, luminatorul de la etajul I, din sticlă transparentă, mărginită de porțiuni colorate, împodobite cu frunze de laur, lambriurile din lemn din diferite esențe, unele rare, cu feronerie din bronz.

La demisol există încă seiful ce adăpostea valorile Comisiei Europene a Dunării, iar pe aripa stângă - un lift, funcțional și astăzi, folosit de către membrii Comisiei pentru a transporta diferite obiecte de la subsolul clădirii la etajul al doilea.

Începând cu anul 1968, clădirea a devenit sediul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, înființată prin Decret Regal, semnat de Carol I la data de 7 decembrie 1889.

Citeşte mai departe ...

Inspectorii fiscali gălățeni și-au prezentat rezultatele lunii martie

Inspectorii fiscali din cadrul AJFP Galați au efectuat, în luna martie 2022, 70 de inspecții fiscale și 24 de controale inopinate și încrucișate la contribuabili persoane juridice și fizice.

În urma acestora, au fost stabilite obligații suplimentare de plată de 3,93 milioane lei, din care 3,60 milioane lei la contribuabili persoane juridice și 0,33 milioane lei la contribuabili persoane fizice.

Din totalul obligațiilor suplimentare stabilite, TVA deține o pondere de 23,16% din totalul obligațiilor stabilite suplimentare (0,91 milioane lei), precizează AJFP Galați.               

Principalele acțiuni în care au fost implicate structurile de inspecție fiscală în luna martie 2022 au constat în:

- inspecții fiscale din proprie inițiativă efectuate la contribuabili persoane juridice și persoane fizice, care prezintă risc fiscal ridicat; pentru verificarea legalității și conformității declarațiilor fiscale, a corectitudinii și exactității îndeplinirii obligațiilor de către contribuabili; verificarea sau stabilirea, după caz, a bazelor de impozitare și a situațiilor de fapt aferente; stabilirea diferențelor de obligații fiscale principale în baza analizei de risc;

- inspecții fiscale efectuate în vederea soluționării în termen a deconturilor de TVA cu opțiune de rambursare primite pentru control anticipat și ulterior;

- controale inopinate pentru creșterea gradului de conformare voluntară la declarare și plată a obligațiilor fiscale de către contribuabili;

- creșterea rolului prevenției inspecției fiscale în relația cu contribuabilul.

În luna martie, organele de inspecție fiscală au efectuat 10 verificări și au emis 6 decizii de impunere, fiind înscrise obligații suplimentare în cuantum  de 40.292 lei.

De asemenea, la contribuabili persoane fizice, s-au emis 21 decizii de impunere, fiind stabilite obligații de plată în sumă de 73.826 lei.

Citeşte mai departe ...

O avarie uriașă a lăsat municipiul Tecuci fără apă potabilă

Din cauza unei avarii produse pe magistrala de alimentare cu apă potabilă a oraşului, Apă Canal a anunțat oprirea alimentării cu apă în tot municipiul Tecuci.
 
Angajaţii societăţii Apă Canal au fost mobilizaţi în zonă şi se execută operaţiunile specifice pentru remedierea avariei.
 
„Nu putem încă estima un termen până la reluarea alimentării cu apă. În funcţie de evoluţia lucrărilor, vom reveni cu precizări suplimentare. Ne cerem scuze faţă de consumatorii afectaţi de sistarea apei potabile, mulţumim pentru înţelegere şi îi asigurăm că echipele care execută lucrările vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor şi reluarea furnizării apei potabile într-un interval cât mai scurt de timp”, a anunţat operatorul Apă Canal.
Citeşte mai departe ...

„Panterele negre” de la FCUG s-au „înroșit” la Constanța

  • Publicat în Sport

La omul sărac, nici boii nu trag. Problemele nu se mai sfârşesc la echipa feminină de fotbal FC Universitatea Galaţi. „Panterele” conduse de Gabi Călinescu au jucat miercuri după-amiază la Constanţa cu Selena în optimile de finală ale Cupei României. Aşa cum se anticipa, partida a fost foarte echilibrată şi încinsă. Momentul psihologic al partidei s-a consumat în minutul 70, la scorul de 0-0 când spiritele s-au încins, jucătoarele Daniela Dumitru şi Gabriela Lupu, care au fost transferate înainte de play-out la echipa noastră de la Selena, au răbufnit, au fost provocate, au răspuns, au sărit la bătaie şi au fost eliminate. Constănţencele au profitat de dubla superioritate, au câştigat şi s-au calificat în sferturi. „Un meci cu o încărcătură ieşită din comun, un meci cu de toate, din păcate nu s-a terminat aşa cum ne-am dorit. În cea de-a doua repriză a avut loc un incident, nu sunt în măsură să mă pronunţ însă nu face cinste fotbalului feminin. Din punct de vedere sportiv, dacă nu aveam cele două eliminări sunt sigur că reuşeam să ne calificăm. Mergem înainte, ştiam că toate meciurile împotriva Selenei sunt de care pe care însă astăzi am fost luat prin surprindere datorită conflictului, în ultimele minute am înscris şi am forţat inclusiv egalarea însă în dublă inferioritate numerică atât am putut”, ne-a declarat antrenorul-preşedinte Gabriel Călinescu. Rezultat final: Selena Constanţa - FC Universitatea Galaţi 2-1(0-0). Pentru echipa gălăţeană a marcat: Alina Cimpoieş din pasa ucrainencii Lidia Lashko. 11-le de start pentru FCUG: Mădălina Grecu - Adelina Crăciun, Daniela Dumitru, Alina Cimpoieş, Mihaela Ivan - Diana Stoian, Maria Barchan, Diana Drosu, Gabriela Lupu, Alexandru Condrea - Lidia Lashko. Au mai intrat: Alexia Dică, Ioana Sfetcu.

Citeşte mai departe ...

Handbalistele de la CSM Galaţi caută primul loc

  • Publicat în Sport

Divizia A la handbal feminin programează vineri partidele celei de-a 23-a etape. De la ora 17.00, în sala Polivalentă Dunărea din oraşul nostru este programat derbiul CSM Galaţi - CSM Unirea Slobozia. Handbalistele gălăţene au uitat eşecul de pe teren propriu cu braşovencele de la Corona, s-au pregătit foarte bine şi sunt motivate să obţină victoria şi să revină pe primul loc în clasament care asigură promovarea directă în Liga Florilor. „Urmează o partidă foarte importantă pentru noi. Un succes în partida de vineri, ne-ar netezi drumul spre ocuparea primului loc, poziţie care asigură promovarea în Liga Florilor. Fetele s-au pregătit foarte bine şi sunt hotărâte să facă o partidă excelentă. Cu ajutorul publicului, care s-a dovedit de multe ori al 8-lea jucător, putem să obţinem rezultatul pe care ni-l dorim”, a declarat antrenorul de la CSM Galaţi, Valeriu Costea. Celelalte meciuri ale etapei sunt: ACS Şc.181 SSP Bucureşti - Spartac Bucureşti, Ştiinţa Bacău - CSM II Bucureşti, HCF Piatra Neamţ - CSU Neptun Constanţa, CNE Sf. Gheorghe - Activ Prahova Ploieşti. Podiumul seriei A se prezintă astfel: 1.CSM Corona Braşov 49 puncte -19 meciuri, 2.CSM GALAŢI 48 p -18 m, 3.CSM Unirea Slobozia 46 p -18 m. Echipa gălăţeană va mai juca trei meciuri până la finalul sezonului: CSM Roman, în deplasare, CSM II Bucureşti - 25 mai acasă, CSU Neptun Constanţa - 29 mai deplasare.

Citeşte mai departe ...

28 aprilie - Ziua Mondială a Siguranţei şi Sănătăţii la locul de Muncă

Ziua mondială a siguranţei şi sănătăţii la locul de muncă se marchează la 28 aprilie şi este un prilej pentru a iniţia campanii de promovare a siguranţei, sănătăţii şi muncii decente.
În 2022, tema este „Acţionaţi împreună pentru a construi o cultură pozitivă a siguranţei şi sănătăţii”.
Ziua mondială anuală a siguranţei şi sănătăţii la locul de muncă din 28 aprilie promovează prevenirea accidentelor şi a bolilor profesionale la nivel global. Aceasta se concentrează pe consolidarea dialogului social către o cultură a securităţii şi sănătăţii.

Citeşte mai departe ...

Deputatul Viorica Sandu: Principalul producător de îngrășăminte din România-Azomureș își reia activitatea

Deputatul PSD de Galați, Viorica Sandu, a anunțat că principalul producător de îngrășăminte din România-Azomureș își reia activitatea. Potrivit acesteia, Comisia Europeană a intervenit pentru  a încerca să prevină criza alimentară, stabilind la începutul lunii aprilie un cadru legal în care statele membre pot sprijni companiile esențiale pentru agricultură.

„Activitatea mecanismului european care permite Comisiei Europene să acorde un ajutor financiar de 50 de milioane de euro pentru companiile energo-intensive a făcut posibilă reluarea producției de îngrășăminte de către principalul producător din România, Azomureș, începând din această săptămână”, a transmis deputatul Sandu, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit sursei citate, Guvernul României a fost unul dintre guvernele UE care au insistat pentru activarea acestui mecanism. La Ministerul Agriculturii, se analizează noi măsuri de sprijin pentru fermieri, astfel încât creșterile de prețuri la fertilizanți, cauzate de explozia prețurilor la gazele naturale, să fie mai ușor de suportat. 

„În momentul în care Azomureș a sistat producția, ministrul PSD al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a deblocat activitatea interministerială a comisiei de omologare a fertilizanților, pentru ca fermierii să găsească pe piață cât mai multe tipuri de fertilizanți.

De la reluarea activității, această comisie a autorizat în decembrie: 57 de noi tipuri de noi tipuri de fertilizanți, iar în martie 70 de noi fertilizanți”, a adăugat deputatul Viorica Sandu.

Citeşte mai departe ...

Primăria Galați vrea să construiască un spital nou cu 320 de paturi

Primăria municipiului Galați informează că a fost atribuit contractul pentru serviciile de proiectare (elaborare studiu de fezabilitate) în vederea construirii unui spital municipal de urgență. 

Valoarea contractului, cu o durată de 6 luni, este de 289.000 lei fără TVA, iar ofertantul câștigător este Arhidesign GS SRL. 

Primăria municipiului Galați dorește construirea unui spital cu 320 de paturi, cu diferite secții, laboratoare și ambulatoriu.

„Sunt supuse analizei două posibile amplasamente - în zona străzii Cetățianu Ioan și a străzii Traian”, a anunțat Biroul de Presă al Primăriei Galați.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri