Menu
RSS
Iohannis:"Crăciunul va fi în familie"

Iohannis:"Crăciunul va fi în f…

Întrebat de presă dacă au...

Ciolacu: "N-ați făcut nimic! Nici Iohannis, nici Guvernul PNL nu au arătat românilor niciun plan coerent, nicio idee clară de combatere a pandemiei!"

Ciolacu: "N-ați făcut nimic! N…

Marcel Ciolacu a răspuns ...

Noi restricții în Germania pentru limitarea epidemiei de Covid-19

Noi restricții în Germania pentru l…

Angela Merkel anunță inst...

Recomandări trimise de Ministerul Educației către toate școlile

Recomandări trimise de Ministerul E…

Ministerul Educației reco...

Patru decese la Galați din cauza COVID-19, în ultimele 24 de ore

Patru decese la Galați din cauza CO…

COVID-19 continuă să facă...

Bătălia pentru un fotoliu de parlamentar gălățean

Bătălia pentru un fotoliu de parlam…

Peste o sută de politicie...

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, poziție importantă în Webometrics Ranking Web of Universities

Universitatea „Dunărea de Jos” din …

Universitatea „Dunărea de...

Handbalistele de la CSM Galaţi au turneu solicitant la Sf. Gheorghe

Handbalistele de la CSM Galaţi au t…

Liga Florilor MOL va cont...

 Investiție importantă la Spitalul TBC din Galați

 Investiție importantă la Spitalul …

O investiție importantă e...

Planul PSD de combatere a epidemiei

Planul PSD de combatere a epidemiei

PSD a publicat planul ela...

Prev Next

Joi, 03 Septembrie 2020 - Regional Press

Lista țărilor care au impus restricții de călătorie românilor

Mai multe țări din Europa au interzis accesul românilor sau au impus restricții pe teritoriul acestora, potrivit informațiilor centralizate de Ministerul Afacerilor Externe:

Polonia
Din data de 2 septembrie, Polonis a introdus România pe lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat, astfel că zborurile au fost suspendate până la data de 15 septembrie, când situația epidemiologică va fi reevaluată. Zborurile tip charter planificate anterior intrării în vigoare a noilor măsuri vor fi permise în continuare.

Conform informațiilor comunicate de către autoritățile poloneze, vor mai fi permise și zborurile organizate la cererea sau cu acordul Guvernului polonez, zborurile umanitare, medicale și cele de căutare și salvare, zborurile militare poloneze şi străine.

Belgia
Începând cu data de 26 august, autoritățile belgiene au inclus întreg teritoriul României în zona roșie. Astfel, toate persoanele care sosesc în Belgia din România trebuie să intre în autoizolare și să efectueze un test molecular PCR pentru depistarea infecției cu coronavirus. Testul se efectuaează după sosirea în Belgia, la un laborator acreditat.

Călătorii sunt rugați să urmeze instrucțiunile autorităților belgiene referitoare la testare și autoizolare primite prin e-mail/sms, în urma completării formularului de călătorie. Excepție fac persoanele care nu călătoresc pe cale aeriană sau navală și care stau mai puțin de 48 de ore în Belgia sau care au stat mai puțin de 48 de ore în afara Belgiei, înainte de a se întoarce.

Germania
Din data de 20 august, Germania a introdus pe lista zonelor de risc epidemiologic ridicat județul Vâlcea, iar județele Ialomița, Mehedinți și Timiș au fost retrase din această categorie.

Astfel, la momentul redactării acestui material, alături de municipiul București, alte 15 județe din România se află pe lista "zonelor de risc": Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, Buzău, Dâmbovița, Galați, Gorj, Ilfov, Neamț, Prahova, Vaslui, Vâlcea, Vrancea.

Persoanele care vin din aceste județe trebuie să prezinte un test negativ COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii în Germania sau, alternativ, să se supună testării, gratuit, într-o perioadă de cel mult 72 de ore de la sosirea pe teritoriul acestei țări.

În cazul neprezentării testului de coronavirus, autoritățile germane pot refuza intrarea sau pot dispune măsura autoizolării la domiciliu. Indiferent de opțiunea aleasă, testarea este obligatorie pentru toate persoanele care vin din zonele de risc. Măsura autoizolării la domiciul nu se va aplica celor care prezintă un test negativ, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii în Germania. În schimb, dacă testul este efectuat chiar la momentul sosirii în Germania, autoizolarea se face până la primirea rezultatului testului.

Elveția
Începând cu data de 8 august, toate persoanele care intră pe teritoriul elvețian și care s-au aflat pe parcursul ultimelor 14 zile pe teritoriul României trebuie să intre în carantină (autoizolare) la domiciliu sau la o altă locație, pentru o perioadă de zece zile. Potrivit reglementărilor în vigoare, autoizolarea nu poate fi întreruptă de un test negativ al infecției cu coronavirus.

Cehia
Din data de 3 august, Cehia a introdus România pe lista cu risc înalt de infectare (lista roșie). Românii care călătoresc în Cehia pot intra pe teritoriul țării fără a justifica scopul călătoriei, dar, imediat după intrare, trebuie să-și anunțe sosirea la Direcția de Sănătate Publică pe raza căreia se află locul de reședință declarat (hotel, locuință). Apoi, trebuie să se supună, pe cheltuială proprie, testării pentru COVID-19.

Austria
Începând cu data de 1 august, autoritățile de la Viena au decis reluarea zborurilor directe între România și Austria. Astfel, companiile aeriene pot opera zboruri directe dinspre România către Austria și retur. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români consultarea companiilor aeriene pentru informații suplimentare privind programul zborurilor.

Accesul în Austria este permis dacă persoanele respective dețin un test molecular negativ pentru coronavirus, nu mai vechi de 72 de ore, atestat printr-un certificat în limba germană sau engleză.

În lipsa acestuia, persoanele respective și cei cu care locuiesc împreună sunt obligați să se supună timp de zece zile unei izolări la domiciliu sau într-o locație adecvată, imediat după intrarea în Austria. Costurile trebuie suportate de către persoana în cauză. Dacă testul pentru coronavirus efectuat în perioada izolării este negativ, izolarea instituită pe perioada celor zece zile se suspendă.

În situația în care cetățeanul străin nu poate prezenta certificatul medical sau dovada unei cazări adecvate, autoritățile austriece nu vor permite intrarea pe teritoriul țării. Noile prevederi se aplică inclusiv turiștilor români.

Cipru
Condițiile aplicabile cetățenilor care intră pe teritoriul Republicii Cipru sunt stabilite în funcție de statele de proveniență, acestea fiind clasificate pe trei categorii, respectiv: categoria A (pentru care nu se solicită prezentarea unui test negativ pentru infecția cu COVID-19), categoria B (state considerate cu risc mediu, pentru care este obligatorie prezentarea unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19) și categoria C (accesul este permis numai cu îndeplinirea anumitor condiții).

România este inclusă în categoria C. Prin urmare, pasagerii români sunt obligați să rămână în autoizolare, la domiciliul declarat, timp de 14 zile, iar călătoriile în scop turistic nu sunt permise.

Grecia
În conformitate cu informațiile comunicate oficial de autoritățile elene, măsura prezentării unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei, se aplică tuturor categoriilor de persoane care intră pe teritoriul Greciei, pe cale terestră și maritimă, prin toate punctele de trecere a frontierelor cu statele vecine.

Măsura prezentării la frontieră a unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19 nu se mai aplică în cazul minorilor cu vârsta de până în 10 ani.

În ceea ce privește accesul persoanelor care sosesc în Republica Elenă din România pe cale aeriană, acestea trebuie să prezinte un test negativ pentru COVID-19, prelevat cu 72 ore înainte de momentul intrării în Republica Elenă.

Italia
Începând cu data de 24 iulie, persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României în ultimele 14 zile anterioare sosirii în Italia sunt supuse obligației de autoizolare și de supraveghere medicală pentru o perioadă de 14 zile. Autoritățile italiene au decis prelungirea aplicării acestor măsuri până la data de 7 septembrie.

În cazul persoanelor care sosesc din România, acestea vor trebui prezinte transportatorului sau forțelor de poliție în caz de control o declarație pe proprie răspundere, în care să specifice detaliat locul în care vor petrece perioada de supraveghere sanitară și izolare la domiciliu, mijlocul de transport privat prin care vor merge la acea adresă și un număr de telefon la care pot fi contactate în această perioadă (inclusiv un număr de telefon mobil).

Persoanele care, la sosirea din România în Italia cu un mijloc de transport în comun, nu pot să se deplaseze cu un mijloc de transport privat la adresa la care vor efectua izolarea la domiciliu, indicată în declarația pe propria răspundere, vor trebui să efectueze carantina într-o locație stabilită de Protecția Civilă, pe cheltuială proprie. Acestea trebuie să comunice apariția unor eventuale simptome de Covid-19 Direcției de Sănătate Publică.

În mod asemănător, persoanele fizice care sosesc din România în Italia cu un mijloc de transport privat sunt obligate să comunice imediat propria intrare pe teritoriul italian Departamentului de Prevenție din cadrul Direcției de Sănătate Publică locală. Acestea vor fi supuse măsurii de supraveghere sanitară și de izolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile, la adresa comunicată Direcției de Sănătate Publică și vor trebui să semnaleze apariția unor eventuale simptome de COVID-19.

Bosnia și Herțegovina
Începând cu data de 16 iulie, cetățenilor statelor membre UE, inclusiv cetățenilor români, le este permisă intrarea în Bosnia și Herțegovina cu condiția prezentării unui test COVID-19 negativ efectuat în ultimele 48 de ore, anterior momentului intrării în Bosnia și Herțegovina.

Potrivit informațiilor comunicate de autoritățile din Bosnia și Herțegovina, regimul de tranzit rămâne neschimbat, nefiind necesară prezentarea certificatului medical solicitat în cazul șederii. Astfel, cetățenii români pot tranzita Bosnia și Herțegovina numai în scopul revenirii în România/ în statul de reședință, cu condiția să nu se cazeze / să înnopteze. Tranzitul în scop turistic este permis doar pe coridorul Neum (Croația-Bosnia și Herțegovina-Croația).

Danemarca
De la începutul lunii august, Danemarca a inclus România pe lista "țărilor închise", alături de Bulgaria, Luxemburg și Spania. Prin urmare, cetățenii care vin din România pot continua să călătorească în Danemarca doar în baza unui motiv întemeiat, precum muncă, studii etc. Lista acestor motive se regăsește aici.

Cetățenii din România care au un motiv întemeiat pentru intrarea pe teritoriul Danemarcei pot veni fără prezentarea unui test COVID-19. În cazul în care aceștia prezintă simptome clare de infecție (tuse uscată, febră etc), autoritățile daneze pot refuza intrarea.

Apoi, cetățenilor români cu drept de ședere în Danemarca li se recomandă ferm o perioadă de carantină timp de 14 zile la întoarcerea din România.

Totodată, de la 1 august, nu se mai permite intrarea cetățenilor români în Danemarca în scop turistic.

Estonia
Cetățenii provenind din state UE în care incidența de infectare cu noul coronavirus, în ultimele două săptămâni, este mai mare de 16 la 100.000 de locuitori, vor fi obligați la autoizolare timp de 14 zile. Prin urmare, în perioada 31 august - 6 septembrie 2020, cetățenii români care vin în Estonia sunt obligați să se autoizoleze timp de 14 zile, deoarece rata de infectare de la noi din țară depășește pragul stabilit de 16/100.000.

Federația rusă
Începând cu data de 1 august, Rusia a început să redeschidă frontierele aeriene, dar pentru România nu există încă un termen concret pentru redeschiderea frontierelor.

Finlanda
Conform deciziei Guvernului Republicii Finlanda, s-a dispus extinderea parțială a controlului la frontierele interne și restricționarea traficului de frontierele externe a Republicii Finlanda până la 8 septembrie 2020. În acest sens, restricțiile la intrare vor continua în ceea ce privește traficul dintre Finlanda și România.

Irlanda
Cetățenii români care călătoresc în Irlanda direct din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie, sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

Autoritățile irlandeze au anunțat că persoanele care călătoresc din următoarele destinații europene: Estonia, Finlanda, Grecia, Groenlanda, Italia, Letonia, Lituania, Norvegia, Slovacia și Ungaria sunt exceptate de la măsura autoizolării.

Islanda
Se aplică măsura de carantină obligatorie sau izolare la domiciliu pe durata a 14 zile pentru toți cei care intră în țară.

Călătorii care doresc să evite carantina obligatorie/izolarea la domiciliu și sosesc pe Aeroportul Internațional Keflavik sau alte aeroporturi și porturi internaționale pot opta pentru efectuarea unui test pentru depistarea COVID-19. Fiecare testare costă 11.000 ISK (aprox. 70 EUR), dacă este solicitată și achitată la punctul de trecere a frontierei și 9.000 ISK (aprox. 57 EUR), dacă este solicitată și achitată online, în avans (cu cel puțin 24h înainte de efectuarea călătoriei).

Pasagerii care sosesc în afara programului de lucru, cu un zbor necomercial, pot solicita să fie testați pe loc contra sumei de 30.000 ISK (aprox. 191 EUR).

Letonia
Deși a ieșit din starea de urgență, Letonia menține o serie de restricții, inclusiv pentru români. Astfel, cel puțin până la data de 13 august, românii au obligația de a se autoizola o perioadă de 14 zile după sosirea în Letonia.

De asemenea, toți călătorii, inclusiv cetățenii și rezidenții permanenți ai Letoniei, care au revenit din țări în care numărul cumulat de cazuri COVID-19 în ultimele de 14 zile depășește 16 la 100.000 de locuitori, trebuie să efectueze 14 zile de autoizolare.

Lituania
Guvernul de la Vilnius a decis că cetățenii și rezidenții permanenți ai României care sosesc în Letonia în perioada 29 august - 4 septembrie 2020 trebuie să efectueze o perioadă de izolare de 14 zile de la intrarea pe teritoriul acestui stat. Pentru cetățenii și rezidenții permanenți ai statelor care depășesc 16 cazuri de infectare cu Covid-19 la 100.000 locuitori este obligatorie autoizolarea pentru o perioadă de 14 zile de la intrarea în Lituania.

Muntenegru
Potrivit celor mai recente informații oficiale, Muntenegru a inclus România pe lista roșie, așa că se impune măsura autoizolării pentru românii care intră sau urmează să stea în Muntenegru. Totuși, este permis tranzitul pentru persoanele din state cu rata de cazuri active de peste 25 la 100.000 de locuitori, fără posibilitatea opririi în Muntenegru.

Prin urmare, se recomandă ferm cetățenilor români ca accesul în Muntenegru să se facă în baza pașaportului valabil, pentru a putea face dovada datelor de intrare/ieșire și să tranziteze Serbia fără opriri.

Norvegia
Începând cu data de 15 iulie 2020, este permisă intrarea cetățenilor români pe teritoriul norvegian cu menținerea obligativității de intrare în carantină/izolare la domiciliu timp de 10 zile după sosire.

Persoanele care nu au rezidență permanentă în Norvegia trebuie să prezinte la sosire documente din care să rezulte șederea continuă, pe durata celor 10 zile, la o adresă înregistrată din Norvegia sau rezervare de cazare/aranjament de închiriere a unui spațiu (poate fi sub forma de email sau SMS, din care să rezulte cu claritate rezervarea).

Aceste cerințe sunt aplicate și persoanelor a căror ședere în Norvegia este mai scurtă de 10 zile.

Regatul Țărilor de Jos
Începând cu data de 9 iulie, cetățenilor care se deplasează din România în Olanda li se recomandă în mod ferm autoizolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile din momentul intrării pe teritoriul Regatului Țărilor de Jos.

Autoritățile recomandă turiștilor europeni efectuarea vacanțelor în special în afara sezonului, evitarea locurilor aglomerate și deplasarea pe cât posibil cu mașina personală, bicicleta sau pedestru.

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
Cetățenii români care călătoresc în Marea Britanie direct din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

Conform autorităților britanice, începând cu data de 10 iulie, persoanele care călătoresc din următoarele state: Andorra, Antigua și Barbuda, Aruba, Australia, Republica Austria, Bahamas, Barbados, Regatul Belgiei, Insula Bonaire, Republica Cehă, Republica Cipru, Republica Croația, Republica Coreea, Curaçao, Regatul Danemarcei, Republica Dominicană, Republica Elenă, Republica Franceză, Polinezia Franceză, Insulele Feroe, Republica Finlanda, Republica Insulelor Fiji, Republica Federală Germania, Grenada, Groenlanda, Guadelupa, R.A.S. Hong Kong, Republica Italiană, Republica Islanda, Jamaica, Japonia, Principatul Liechtenstein, Republica Lituania, Marele Ducat de Luxemburg, R.A.S. Macao, Republica Malta, Republica Mauritius, Principatul Monaco, Regatul Norvegiei, Noua Caledonie, Noua Zeelandă, Republica Polonă, Réunion, Republica San Marino, Republica Serbia, Republica Seychelles, Regatul Spaniei, Regatul Suediei, Saint-Barthélemy, Saint Eustatius și Saba, Saint Kitts și Nevis, Saint Lucia, Saint Pierre și Miquelon, Regatul Țărilor de Jos, Republica Trinidad și Tobago, Republica Turcia, Ungaria, Vatican, Republica Socialistă Vietnam sunt exceptate de la măsura autoizolării.

De asemenea, persoanele care călătoresc în Anglia din Republica Irlanda, Insulele din Canalul Mânecii, Insula Man și cele 14 teritorii britanice de peste mări sunt exceptate de la măsura autoizolării.

Republica Moldova
Se interzice intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizilor care vin din ţările clasificate ca zonă roşie (România a fost încadrată în zona roșie), cu următoarele excepții:

membri de familie ai cetățenilor RM;
persoane care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autorități;
persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent;
membri ai misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizațiilor/ misiunilor internaționale, precum şi membrii familiilor acestora sau personal care poate asigura ajutor umanitar;
persoane în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției consulare. Itinerarul tranzitării va fi stabilit de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră;
persoane care călătoresc din motive de sănătate și umanitare, inclusiv însoțitorul, după caz (cu prezentarea documentelor justificative);
lucrătorii transfrontalieri;
conducătorii auto şi personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele și personalul de deservire ale aeronavelor/ navelor şi brigăzile și personalul de deservire ale garniturilor de tren.
Slovacia
Cetăţenii români care sosesc în acest stat trebuie să intre în izolare la reşedinţa temporară (hotel, unitate de cazare etc.) şi să efectueze un test RT PCR pentru COVID-19 în Republica Slovacă, după a 5-a zi de izolare. Dacă testul este negativ, îşi pot continua sejurul. România este considerată ţară de risc sub aspectul situaţiei epidemiologice privind pandemia de COVID-19.

Ungaria
Începând cu data de 1 septembrie 2020, cetăţenii străini NU pot intra în Ungaria în scop de şedere, cu excepţia situaţiilor care fac obiectul unei derogări:

pentru participarea la o procedură administrativă sau judecătorească;
pentru realizarea unei activități de afaceri sau a unei alte activități profesionale;
dacă prezența în Ungaria e justificată de scopuri medicale;
pentru participarea la examene a elevilor şi studenţilor;
se pot acorda derogări angajaţilor care lucrează în domeniul transportului de mărfuri când intrarea în ţară vizează deplasarea la punctul de lucru (de plecare a transportului), respectiv întoarcerea în ţară în urma finalizării transportului de mărfuri;
pentru participarea la ceremonii ale unor rude apropiate (căsătorie, deces, botez);
pentru îngrijirea rudelor;
pentru participarea la evenimente internaționale în domeniile sportiv, cultural sau religios;
pentru alte motive legitime.
MAE mai precizează că autoritățile ungare permit accesul în Ungaria, pentru o perioadă de maximum 24 ore, pentru cetățenii statelor vecine cu Ungaria, pe o rază de maximum 30 de kilometri de la frontieră. Lucrătorii sezonieri din România pot, de asemenea, intra pe teritoriul Ungariei, cu condiția ca angajatorul ungar să transmită poliției ungare un formular electronic cu datele de identificare ale acestora.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați lista atenționărilor de călătorie pusă la dispoziție de Ministerul Afacerilor Externe (http://www.mae.ro/node/51880#null), care cuprinde toate țările din Europa și regimul pe care îl au față de cetățenii străini, în contextul pandemiei de SARS-CoV-2.
De asemenea, puteți accesa și site-ul RE-open EU (https://reopen.europa.eu/ro/), care are și o variantă în limba română. Acesta cuprinde informații despre situația dintr-o posibilă destinație, dacă este vorba despre o țară membră a Uniunii Europene, plus Elveția și Norvegia, țări care fac parte din Spațiul Schengen.
Precizăm că Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prin Direcția Generală Turism, este într-o permanentă legătură cu autoritățile responsabile de domeniul turismului din Europa și nu numai, în vederea monitorizării situației.

Citeşte mai departe ...

Bugetarii din învățământ ar putea primi lunar bani în plus la salariu

Propunerea legislativă pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învățământ pe întreaga durată a stării de alertă și urgență, ca urmare a riscului răspândirii coronavirusului COVID-19 a fost inițiată, iar în Senat și se află abia la începutul parcursului legislativ. Pentru a se aplica, Parlamentul trebuie să adopte propunerea, să fie promulgată de președintele țării și să apară în Monitorul Oficial.

În concret, se urmărește acordarea unui stimulent de risc, lunar, personalului academic și administrativ, pentru desfășurarea activității pe timpul stării de urgență și a celei de alertă. În concret, stimulentul va fi de:

2.000 lei, pentru cadre didactice, respectiv
1.500 lei, pentru personalul didactic auxiliar și pentru personalul nedidactic.

Acest proiect de lege face referire la cei din domeniul învățământului de stat, deci e vorba atât de cei din mediul preuniversitar, cât și de cei din mediul universitar.

Citeşte mai departe ...

PSD, mesaj transmis în timpul conferinţei lui Iohannis: "Dezastru!"

Iată mesajul distribuit de către Partidul Social Democrat pe Facebook:

"Pe zi ce trece, Orban vrea să ne arate că trăiește într-o realitate paralelă. Sutele de mii de locuri de muncă pierdute în ultimele luni sunt numite de Orban 'câteva contracte încetate'. Datele INS arată clar dezastrul din piața muncii: șomajul a ajuns la 5,4%, adică mai mare cu 75% față de nivelul lăsat la finalul lui 2019 de guvernarea PSD!

PSD a știut să reducă șomajul la cel mai mic nivel din ultimii 30 de ani! Soluții există:

- Stimulent de 3.000 lei/lună timp de 1 an, plătit firmelor pentru angajarea fiecărui șomer pentru o perioadă de cel puțin 2 ani.

- Stimulent de reconversie profesională de 2.500 lei/lună, timp de un an, plătit firmelor care angajează cel puțin pentru 2 ani ucenici sau stagiari, ori persoane care fac reconversie profesională.
- Ajutor de stat pentru firmele care creează locuri de muncă în zonele cu șomaj mai mare de 5% și care plătesc salarii cel puțin egale cu salariul mediu pe economie.

PNL are toate pârghiile la îndemână pentru a salva locurile de muncă. Au Guvernul, au majoritatea în Parlament! Dacă nu se pricep, să demisioneze!".

Citeşte mai departe ...

Rafila, reprezentantul României la OMS: "Numărul cazurilor de COVID-19 s-a stabilizat, însă la un nivel ridicat"

  • Publicat în Social

”Avem o evoluţie care a fost constant ascendentă, începând cu data de 1 iunie. Numărul de cazuri s-a stabilizat în urmă cu circa 2-3 săptămâni şi avem o medie săptămânală de circa 1200 de îmbolnăviri zilnic, iar dacă utilizăm indicatorul pe care îl foloseşte Centrul European de Control al Bolilor, incidenţa acumulată pentru ultimele 14 zile suntem undeva la 85 de cazuri la fiecare sută de mii de locuitori, ceea ce ne plasează pe unul dintre primele locuri.

Am fost chiar pe primul loc, la un moment dat, între timp Spania şi Franţa ne-au depăşit, dar în România suntem într-o zonă de stabilitate a numărului de cazuri. Important e ca odată cu deschiderea şcolilor să nu ajungem în situaţia unei creşteri rapide a numărului de cazuri care să facă foarte greu abordabile cazurile de către sistemul de sănătate. O creştere moderată e una, o dublare a numărului de cazuri este altceva”, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3, joi seară, potrivit news.ro.

 

 

 

Citeşte mai departe ...

Scandal uriaș provocat de un suspect de Covid 19, din Galați. A amenințat echipajul medical de pe Ambulanță

Un bărbat din Galați, suspect de Covid 19, a făcut scandal în momentul în care un echipaj de ambulanță a venit să-l transporte la spital.  Pentru a aplana conflictul, jandarmii au fost solicitați să intervină. El a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 1.000 lei pentru proferarea de injurii și refuz de legitimare.

Scandalul a pornit de la sesizarea făcută de o prietenă care a anunțat la 112 că amicul său prezintă simptome specifice COVID-19. Bărbatul a refuzat să fie preluat de către ambulanță.

În jurul orei 11:30, jandarmii aflați în patrulare pe raza Secției 3 poliție Galați au fost solicitați prin apel 112 în sprijinul unui echipaj medical de ambulanță, care a fost amenințat cu acte de violență de către doi bărbați.

La fața locului, jandarmii au aplanat conflictul și din verificările făcute a rezultat faptul că în această dimineață o persoană a sesizat la 112 că un prieten al său prezintă simptome specifice COVID-19.

În momentul în care a ajuns echipajul medical, bărbatul, în vârstă de 25 ani, a devenit recalcitrant și a refuzat să îi însoțească către Spitalul de Urgență Galați. Pentru a preveni escaladarea situației au fost chemați jandarmii, iar la vederea oamenilor legii bărbatul a fugit în apartament și s-a închis în casă. Jandarmii au mers să discute cu bărbatul în cauză, însă au fost împiedicați de un prieten al acestuia. Prietenul, un bărbat în vârstă de 33 ani, a fost avertizat de către jandarmi că în cazul în care nu încetează cu amenințările și injuriile la adresa forțelor de ordine vor fi luate măsuri legale împotriva acestuia.

Cel în cauză nu a ținut cont de recomandarea jandarmilor și a încercat să îi împingă, motiv pentru care a fost condus, forțat, la sediul secției de poliție unde a i-a fost aplicată o amendă în valoare de 3.000 lei pentru „împiedicarea, sub orice formă, a organelor însărcinate cu menținerea ordinii publice de a-și îndeplini obligațiile de serviciu privind legitimarea sau conducerea unei persoane la sediul poliției ori al altui organ de stat.”

La rândul său, bărbatul pentru care a fost solicitat echipajul medical a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 1.000 lei pentru proferarea de injurii și refuz de legitimare. De asemenea, acestuia i-a mai fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 1.000 lei, în data de 2 septembrie, la Spitalul Județean Galați, pentru injurii și amenințări aduse personalului medical.

Citeşte mai departe ...

Cele trei echipe gălăţene din Liga a 3-a şi-au aflat programul

  • Publicat în Sport
La sediul FRF a avut loc joi după prânz tragerea la sorţi pentru sezonul 2020-2021 din Liga a 3-a la fotbal. Aşa cum v-am anunţat deja, echipele au fost împărţite în 10 serii de câte 10 echipe fiecare. La start se vor alinia şi trei echipe gălăţene: SC Oţelul Galaţi, Sporting Lieşti şi nou promovata, Avântul Valea Mărului. Acestea au fost repartizate în seria a II-a şi vor debuta pe 12 septembrie împotriva unor nou promovate. Avântul Valea Mărului va întâlni pe teren propriu pe Dacia Unirea Brăila, una dintre candidatele la promovarea în eşalonul secund, SC Oţelul se va deplasa pe terenul celor de la CSM Rm. Sărat iar Sporting Lieşti va juca în fieful lui Sportul Chişcani. Derbiurile gălăţene sunt programate astfel: Avântul Valea Mărului - Oţelul, în etapa a 2-a; Avântul - Sporting, în etapa a 5-a ; Sporting - Oţelul, în etapa a 9-a . Programul complet pentru echipele gălăţene se prezintă astfel: Avântul Valea Mărului va juca cu: Dacia Unirea, acasă; Oţelul - deplasare; Sportul Chişcani - acasă; CSM Rm. Sărat - deplasare; Sporting - acasă; Viitorul Ianca - acasă; CSM Focşani - d; CS Făurei - a; CSM Bacău - d; SCOG va juca astfel: CSM Rm. Sărat - d, Avântul VM - a, Viitorul Ianca - d, CSM Focşani - a, CS Făurei - d, CSM Bacău - a, DU Brăila - d, Sporting - d, Sportul - a; Sporting: Sportul - d, CS Făurei - a, CSM Rm. Sărat - d, CSM Bacău - a, Avântul VM - d, DU Brăila - a, Viitorul Ianca - d, Oţelul - a, CSM Focşani - d.
Citeşte mai departe ...

Coronavirus Galați, cifre oficiale: 3.368 de persoane confirmate pozitiv de la începutul epidemiei, dintre care 161 de decese

De la începutul epidemiei și până în prezent, în județul Galați, 3.368 de persoane au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus, dintre care 161 au decedat.

Conform datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică, situația epidemiologică privind COVID-19 în județul Galați se prezintă astfel:

➡️ 3368 de persoane confirmate pozitiv de la începutul pandemiei și până în prezent

➡️ 161 de persoane decedate

➡️ 29528 de teste efectuate

➡️ 146 de persoane izolate

➡️ 420 de persoane aflate în carantină

➡️ 2792 de persoane vindecate

➡️ 8 paturi ocupate la ATI

Până la această dată, în județul Galați s-au efectuat 29528 de teste.

Citeşte mai departe ...

Isprava unui șofer din Galați. A condus beat și fără permis, a produs un accident, iar apoi a fugit de la locul faptei

Un șofer din Galați a fost reținut pentru 24 de ore după ce s-a urcat băut la volan, a produs un accident, iar ulterior a fugit de locul faptei. El este cercetat pentru vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, conducere fără permis și părăsirea locului accidentului.

Potrivit IPJ Galați, accidentul a avut loc miercuri, în jurul orei 21.20. Polițiștii Biroului Rutier Galați au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier, pe strada Brăilei, unul dintre conducătorii auto implicați părăsind locul faptei. Din primele verificări efectuate de polițiștii sosiți la fața locului, a rezultat că o persoană necunoscută ar fi condus autoturismul, pe strada mai sus menționată, și, în zona intersecției cu strada Roșiori, nu ar fi păstrat distanța corespunzătoare față de autoturismul care circula în fața sa, intrând în impact cu acesta și proiectându-l în stâlpul cu semafor pietonal, apoi pe scuarul care desparte sensurile de circulație. În urma accidentului, bărbatul, de 29 de ani, aflat la volanul autoturismului acroșat, a suferit leziuni, fiind transportat la spital, dar nu a necesitat internarea.

„La câteva ore după producerea accidentului, în jurul orei 03.30, polițiștii au identificat conducătorul auto care a părăsit locul faptei, în persoana unui bărbat, de 34 de ani, din municipiul Galați. Acesta a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat.Totodată, s-a constatat că are dreptul de a conduce suspendat, din data de 22.08.2020, cand ar fi fost depistat la volanul autoturismului, sub influența substanțelor psihoactive” , a anunțat IPJ Galați.

Bărbatul este cercetat acum pentru comiterea infracțiunilor de vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, conducere fără permis și părăsirea locului accidentului. El a fost reținut, pe bază de ordonanță, pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați cu propunere de arestare preventivă.

Citeşte mai departe ...

FC Universitatea Galaţi ia startul în cel de-al treilea sezon în Liga 1

  • Publicat în Sport

După o pauză forţată de peste nouă luni de zile, Liga 1 la fotbal feminin va reveni în actualitate la sfârşitul acestei săptămâni. FC Universitatea Galaţi a avut o vară agitată, cu multe incertitudini, a trecut cu bine peste toate problemele, a realizat transferuri „exotice” din Portugalia şi Ucraina şi România dar cel mai important a reuşit să-şi păstreze scheletul de bază din sezonul trecut. „Panterele negre” vor susţine primul joc oficial din 2020, duminică 6 septembrie, în deplasare cu Selena Constanţa şi nu concep decât varianta victoriei. „Suntem încrezători în şansa noastră, chiar dacă toate meciurile cu Selena SN Constanţa au fost echilibrate, cu siguranţă ne vom lupta să câştigăm toate punctele puse în joc.
Este foarte important să debutăm în acest sezon cu o victorie şi sunt convins că vom da tot ce se poate ca la finalul meciului să ne bucurăm împreună. Chiar dacă nu ne pregătim în formulă completă, la meciul de duminică vom introduce în teren o echipă omogenă ceea ce va reprezenta un plus pentru noi. Am încredere în echipa şi sunt sigur că ne vom îndeplini obiectivul propus în acest tur şi anume calificarea în play-off. Forţa FCUG!”, ne-a declarat antrenorul-preşedinte Gabriel Călinescu. Lotul de jucătoare pentru sezonul 2020-2021: Georgiana Bobocea, Roxana Pazargic - portari; Ana Arnăutu, Alexandra Ivan, Valentina Ivan, Elena Ivan, Alexandra Hilohe, Nina Anca, Olga Zeziukina, Andreea Surcică - fundaşi; Monica Benţoiu, Nicoleta Lepădatu, Lidia Moacă, Valeria Postol, Olivia Raquel, Ioana Sfetcu, Diana Stoian, Iriska Topal - mijlocaşi; Tabita Croitoru, Alexandra Condrea. De menţionat faptul că în perioada următoare vor mai fi perfectate 1-2 transferuri. 

Citeşte mai departe ...

Delta Dunării rezervaţie transfrontaliera

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a obţinut acordul UNESCO pentru înfiinţarea unei rezervaţii transfrontaliere România-Ucraina-Republica Moldova, a anunţat guvernatorul Deltei, Ion Munteanu, în contextul împlinirii, marţi, a 30 de ani de la constituirea Rezervaţiei.

Delta Dunării este o rezervaţie a biosferei transfrontalieră care include 60.000 de hectare în Ucraina şi 580.000 de hectare în România.

Constituită în anul 1990, inclusă în acelaşi an în Lista Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural, dar şi în Reţeaua internaţională a rezervaţiilor biosferei din cadrul programului Omul şi Biosfera al UNESCO, recunoscută un an mai târziu ca Zonă umedă de importanţă internaţională, mai ales ca habitat al păsărilor de apă, Delta Dunării este considerată de cercetători un muzeu viu al biodiversităţii.

Activităţile din această zonă au fost reglementate prin legea nr. 82/1993 care stabileşte şi rolul ARBDD. În anul 2008, Parlamentul României a decis ca data de 1 septembrie să fie Ziua Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Consiliul Europei acordă din anul 1965 Diploma Europeană a Ariilor Protejate acelor regiuni care prezintă o importanţă deosebită pentru conservarea diversităţii biologice, geologice şi peisagistice din Europa.

Delta Dunării este primul sit din România care a primit această distincţie în anul 2000, diploma fiind înnoită în anul 2005 şi 2010, potrivit datelor de pe site-ul ARBDD.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri