Menu
RSS
Greu cu Oţelul

Greu cu Oţelul

Oţelul, fără sprijinul Pe...

Premierul Ciolacu despre reintroducerea stagiului militar obligatoriu: Exclus aşa ceva!

Premierul Ciolacu despre reintroduc…

Premierul Marcel Ciolacu ...

Anamaria duce tradiţia mai departe în familia Berdilă

Anamaria duce tradiţia mai departe …

Sportul gălăţean îşi trim...

CSM Arcada vrea să se întoarcă cu titlul de la Braşov

CSM Arcada vrea să se întoarcă cu t…

Finala Diviziei A1 la vol...

Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna mai

Poșta Română a început distribuirea…

Compania Naţională Po...

Un licean de la CNVA Galați, calificat la Olimpiada internațională de Biologie

Un licean de la CNVA Galați, califi…

Talpău Cristina Maria, cl...

Peste 120 de jandarmi în stradă, de Florii

Peste 120 de jandarmi în stradă, de…

Cu prilejul Sărbătorilor ...

Marian Barbu este noul rector al UDJ Galați

Marian Barbu este noul rector al UD…

Universitatea „Dunărea de...

Oţelul poate juca în cupele europene

Oţelul poate juca în cupele europen…

 Supărarea celor car...

Prev Next

Joi, 07 Martie 2024 - Regional Press

Zi de sărbătoare pentru Parohia „Dimitrie Cantemir“ din Galaţi

  • Publicat în Social

Azi, 7 martie, când în Biserica Ortodoxă Română a cinstit Sfinţii Mucenici din Cherson: Efrem, Vasilevs, Evghenie, Agatodor, Elpidie, Eterie şi Capiton, parohia „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou” din Galaţi şi-a serbat cel de-al doilea hram, închinat Sfântului Sfinţit Mucenic Efrem, unul din cei şapte sfinţi episcopi, care în veacul IV a păstorit în zona Dunării de Jos.

Manifestările de hram au început în ajunul sărbătorii cu slujba Privegherii şi au continuat astăzi cu slujba Utreniei şi Sfânta Liturghie, oficiate de un sobor de preoţi sub protia protopopului de Galaţi, preotul Valentin Rădoi.

În mijlocul clerului şi credincioşilor din acest cartier mai nou s-a aflat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Situată în cartierul de locuinţe ANL „Dimitrie Cantemir” din Galaţi, parohia este formată din familii tinere cu copii, dar şi din persoane cu dizabilităţi, întrucât la parterul fiecărui bloc din cartier se află apartamente destinate special pentru persoanele cu deficienţe locomotorii, o parte dintre aceştia fiind prezenţi astăzi la biserică pentru a fi împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învăţătură, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre viaţa, lucrarea şi martiriul primit de aceşti sfinţi sfinţiţi slujitori ai Bisericii pentru statornicia lor în credinţa creştină şi pentru propovăduirea Evangheliei, precum şi despre importanţa slujirii aproapelui afalt în dificultate, prin fapte bune şi multă empatie.

După Sfânta Liturghie a fost săvârşit Parastasul pentru preotul Valerian Paţilea, unul dintre slujitorii acestei parohii, trecuţi la cele veşnice la vârsta de numai 38 de ani.

La final, chiriarhul Dunării de Jos le-a oferit celor prezenţi la slujbă pachete cu alimente şi cărţi de rugăciune.

***

Parohia „Dimitrie Cantemir“ din Galaţi a fost înfiinţată la data de 1 februarie 2009, prin hotărârea chiriarhală nr. 54 din 12 februarie 2009 a Arhiepiscopiei Dunării de Jos, ca urmare a înmulţirii numărului de credincioşi, prin extinderea de blocuri ANL în noul cartier „Dimitrie Cantemir“.

Tânăra parohie gălăţeană a primit ocrotirea spirituală a Sfântului Cuvios Părinte Dimitrie cel Nou de la Basarabi.

La început, asistenţa religioasă a credincioşilor s-a realizat sporadic, prin supliniri ale preoţilor din oraş.

În data de 24 decembrie 2010 s-a săvârşit pentru prima oară Sfânta Liturghie în acest cartier, prin sfinţirea şi înmânarea în prealabil a Sfântului Antimis pentru această parohie.

Prin eforturile credincioşilor şi prin disponibilitatea Armatei Române, în cartier a fost amplasat un cort militar care a fost amenajat, după putere, pentru programul liturgic, în data de 11 octombrie 2011.

În scurt timp acesta a devenit neîncăpător şi impropriu pentru săvârşirea slujbelor religioase.

Astfel, cu binecuvântarea şi cu sprijinul Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în data de 22 noiembrie 2016 s-a început realizarea unui nou sfânt locaş provizoriu din lemn şi materiale uşoare, care a fost finalizat în timp record de o lună de zile.

La 23 decembrie 2016, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a oficiat o slujbă de binecuvântare a lucrărilor ce s-au săvârşit la această Capelă din tânărul cartier gălățean „Dimitrie Cantemir“.

În după-amiaza zilei de 12 aprilie 2017, credincioşii acestei parohii au trăit un moment de bucurie duhovnicească întrucât a fost săvârşită slujba de sfinţire a Altarului acestui locaşului de cult. Cu acest prilej, ierarhul Dunării de Jos a oferit parohiei Sfânta Evanghelie, Sfântul Chivot, Sfintele Vase, Crucea de binecuvântare şi celelalte obiecte liturgice necesare desfăşurării după rânduială a slujbelor bisericeşti.

Totodată a fost binecuvântată şi catapeteasma care, la rândul ei, este donaţie a credincioşilor parohiei „Sf. Cruce“ din municipiul Brăila.

Cei aproximativ 1000 de credincioşi ai acestei parohii, dintre care aproximativ 300 sunt copii se bucură de locaşul de cult aflat în apropierea locuinţelor lor, unde ei se roagă şi se primenesc sufleteşte, prin grija şi jertfelnicia preotului Daniel Bejan. Sursa - Pr. Rareş Bucur

Citeşte mai departe ...

Judecătorii Curţii de Apel Galaţi „interogați” de studenții FDŞA

În cadrul Cercului studenţesc de drept privat, care a avut loc astăzi la sediul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative Galaţi, sub sloganul „Bine aţi venit la întâlnire cu profesia de judecător”, judecători din cadrul Curţii de Apel Galaţi au răspuns unei invitaţii inedite lansate de către studenţii din anii terminali şi au experimentat ceva nou, respectiv un „interogatoriu” inedit, lăsându-se asaltaţi de o serie de întrebări năstruşnice cu privire la profesia de judecător.

Judecătorii din cadrul Curţii de Apel Galaţi participanţi la întâlnirea de astăzi au răspuns relaxaţi la cele 20 de întrebări ale studenților:

1. Regăsiți în copilăria și adolescența dvs. rădăcinile profesiei de judecător? Cum a fost copilăria dvs.? Ce pasiuni aveați?

2. La ce vârstă ați descoperit profesia de judecător?

3. Când și cum ați conștientizat că profesia de judecător vi se potrivește?

4. Dacă nu erați judecător, ce ați fi făcut în viață?

5. V-ați încuraja copilul să îmbrace roba de judecător?

6. Ce calități trebuie să aibă un viitor judecător?

7. Ce nu știați și ați aflat ulterior despre profesia de judecător?

8. Vă mai amintiți de prima hotărâre pronunțată? Cum ați perceput acel moment?

9. Are timp un judecător pentru familie și hobby-uri?

10. Are prieteni judecătorul?

11. Ce loc ocupă în viața unui judecător studiul individual?

12. Ce mai citește un judecător?

13. Vă urmăriți soluțiile pronunțate (dacă se mențin sau nu în căile de atac)?

14. Ați avut vreodată îndoieli/regrete în legătură cu soluția pronunțată?

15. Ați fost vreodată sancționat disciplinar?

16. Care sunt fricile unui judecător?

17. Cum arată o zi obișnuită din viața unui judecător?

18. Care este menirea unui bun judecător?

19. Evidențiați câteva avantaje și dezavantaje ale profesiei de judecător.

20. Zâmbesc judecătorii? O întâmplare hazlie de povestit?

Citeşte mai departe ...

Protecția Consumatorului a verificat magazinele chinezești  din județul Galați

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Galați a desfășurat o serie de acțiuni de verificare a modului în care este respectată legislația specifică în vigoare la toți operatorii care comercializează preponderent produse de import China, pe raza județului Galați.

În urma neregulilor constatate, comisarii CJPC Galați au aplicat următoarele sancțiuni:

- 72 amenzi contravenționale în valoare de 203.000 lei,

- 18 avertismente,

- oprirea definitivă de la comercializare a produselor neconforme în valoare de 23.000 lei,

- oprirea temporară de la comercializare până la remedierea deficiențelor a produselor în valoare de 35.000 lei

Dintre cele mai importante nereguli, CJPC Galați menționează:

- comercializarea unor jucării periculoase notificate pe sistemul rapid de alertă RAPEX ori cărora le lipsesc marcajul de conformitate sau elementele privind siguranța produsului;

- comercializarea unor produse cosmetice periculoase (care conțin Butylphenyl Methylpropinal - BMHCA) pentru care s-au făcut notificări către sistemul RAPEX;

- comercializarea unor produse cosmetice expirate;

- comercializarea unor produse textile fără a avea menționată compoziția fibroasă sau fără traducerea acesteia în limba română, pe etichetă;

- comercializarea unor echipamente electrice de joasă tensiune fără marcaj CE sau cu marcaj CE incorect aplicat;

- comercializarea unor produse cosmetice susceptibile a fi contrafăcute.

Citeşte mai departe ...

ACS Lucian Bute a reprezentat Galaţiul la Naţionala României

  • Publicat în Sport

Sala Polivalentă din Sf.Gheorghe a găzduit weekendul trecut Trofeul Carpaţi la handbal feminin rezervat junioarelor. La start s-au aliniat patru echipe naţionale: România, Ungaria, Polonia şi Spania. Naţionala tricoloră, pentru care au jucat şi olimpicele Ana Maria Gavrilă, Andreea Pisiceanu şi Daria Mihăilă, jucătoare cu dublă legitimare ACS Lucian Bute Galaţi -HC Dunărea Brăila, a ocupat locul 3 în clasamentul final după ce au înregistrat rezultatele: 20-25 (10-14) cu Spania, 24-19 (10-7) cu Polonia şi 24-27 (13-13) cu Ungaria. Peste o lună, junioarele tricolore se vor reuni din nou, România se pregăteşte pentru participarea la Campionatul Mondial programat vara aceasta în China.
Naţionala de junioare, la care a fost prezentă o altă olimpică, Beatrice Raicea, a participat la stagiu de pregătire de la Deva finalizat prin jocuri test cu CSM Deva şi Gloria Bistriţa 2018. Totodată, cadetele României, cu gălăţeanca Ariana Ardeleanu, de la CSM Galaţi în lot, s-au întors cu locul 6 din Muntenegru de la Jocurile Mediteranene.
Sâmbătă 9 martie debutează meciurile din Grupa Valoare a Campionatului Naţional de junioare 1. Galaţiul va fi reprezentat de ACS Lucian Bute şi CSM. În prima etapă sunt programate meciurile: ACS Lucian Bute -LPS Brăila, sala Danubius Brăila, ora 11.00; LPS Iaşi -CSM Galaţi. Derbiul gălăţean Bute -CSM se va disputa pe 16 martie. Clasamentul Grupei I Valoare: 1.ACS LUCIAN BUTE 8 p, 2.CSM GALAŢI 6 p, 3.Activ Prahova Ploieşti 6 p, 4.LPS Vaslui 4 p, 5.LPS Brăila 0 p, 6.LPS Iaşi -2 p. Primele două clasate se califică la turneul final.

sursa foto Sportul Ilustrat

Citeşte mai departe ...

Noua sală de spectacole a Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, inaugurată. Investiție realizată de Consiliul Județean Galați

La Centrul Cultural "Dunărea de Jos" (CCDJ) a fost inaugurată astăzi prima sală de spectacole nouă și modernă, construită de către Consiliul Județean Galați în cadrul unui proiect cu fonduri europene în valoare 1,8 milioane de euro.
 

„Este o zi deosebită pentru comunitatea noastră. Acesta este rezultatul unei colaborări frumoase, care a fost posibilă datorită muncii în echipă.  Noua sală de spectacole va fi locul în care se vor desfășura spectacolele captivante ale elevilor talentați ai Școlii de Arte. Aici, fiecare notă muzicală, fiecare mișcare de dans și fiecare expresie artistică vor prinde viață și vor încânta sufletele celor care ne trec pragul", a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați. 
 

Sala de spectacole are 154 de locuri, facilități moderne și echipamente de înregistrare de ultimă generație. Această sală va găzdui o varietate de evenimente culturale, inclusiv spectacolele organizate de Școala de Arte a CCDJ, precum și proiecții de film, conferințe și dezbateri pe teme culturale sau educaționale.
 

"Pentru viitorul copiilor noștri, pentru a încuraja performanța, am creat acest spațiu, iar acum cei aproximativ 1000 de cursanți ai Școlii de Arte din cadrul CCDJ, au un loc al lor în care își pot exprima liber talentele și pasiunile. Suntem recunoscători pentru fiecare premiu pe care aceștia îl aduc la Galați. Avem elevi care au obținut premii la concursuri și festivaluri importante din țară și din străinătate, avem participanți la concursuri precum "Românii au Talent" și "Vocea României". De asemenea, mă bucur că părinții nu vor mai fi nevoiți să stea înghesuiți la spectacolele copiilor și că de acum înainte le pot urmări prestațiile într-o sală modernă și încăpătoare. Susținem performanța, încurajăm creativitatea, iar această realizare este un angajament ferm al Consiliului Județean Galați în ceea ce privește promovarea culturii", a mai adăugat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați. 
 
Investiția, în valoare de 1,3 milioane de euro este realizată cu fonduri europene atrase de către Județul Galați, prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020, în cadrul unui parteneriat cu raionul Hîncești și Primăria Comunei Mereșeni.

 
Citeşte mai departe ...

Două femei s-au bătut într-un salon de înfrumusețare

O femeie în vârstă de 30 ani, din Tecuci, s-a ales cu dosar penal pentru provocarea unui incident pe o stradă din municipiul Tecuci. Jandarmii care se aflau în zonă au intervenit imediat.

Echipajul de jandarmerie care se afla în misiune de menținere a ordinii publice a observat cum o femeie intenționează să arunce cu un coș de gunoi într-un vehicul care se punea în mișcare. Jandarmii au intervenit imediat și au oprit acțiunea acesteia. Femeia a precizat că fusese agresată fizic de către o cunoștință, tot femeie, iar la momentul în care jandarmii au surprins-o ea încerca să o oprească să fugă de la fața locului.

Persoana vătămată, o femeie în vârstă de 25 ani, a fost invitată de jandarmi la sediul poliției pentru lămurirea aspectelor care au dus la provocarea acestui incident, iar din declarația acesteia a reieșit faptul că în timp ce se afla într-un salon de înfrumusețare a fost scoasă afară forțat de către femeie și lovită în cap și abdomen, ulterior fiind amenințată de către acestea pentru a o determina să își retragă plângerea împotriva unor membrii ai familiei agresoarei, într-un dosar aflat în cercetare.

Întrucât la fața locului s-au strâns mai multe persoane, agresoarea a fugit cu un vehicul, fiind ulterior identificată de către jandarmi, care au întocmit actele de sesizare a organelor de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunilor de lovire sau alte violențe și amenințare. Cercetările sunt continuate de poliție.

Citeşte mai departe ...

Premierul Ciolacu: Problemele fermierilor trebuie să găsească o rezolvare mai aplicată la nivel european

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola. Cei doi au discutat despre proiectele pentru dezvoltarea României, despre aderarea completă la spațiul Schengen, precum și despre roblemele fermierilor. 

„Președintele Parlamentului European este un prieten apropiat al României. Am discutat astăzi cu doamna Roberta Metsola despre importanța menținerii coaliției democratice din Parlamentul European și a stabilității guvernamentale pentru a continua proiectele pentru dezvoltarea României. Am mulțumit Parlamentului European pentru sprijinul aderării României la spațiul Schengen și am subliniat nevoia unor măsuri cât mai concrete pentru creșterea nivelului de trai la nivel european. De asemenea, problemele fermierilor trebuie să găsească o rezolvare mai aplicată la nivel european, la fel ca și subiectul incluziunii tinerilor.”, a transmis Ciolacu. 

 

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri