Menu
RSS
Aproape un milion de lei obținuți de Școala Gimnazială din Vlădești, prin PNRAS

Aproape un milion de lei obținuți d…

Ȋn cadrul Planului Naţion...

Patru copii agresați și amenințați cu un cuțit, pe o stradă din Galați

Patru copii agresați și amenințați …

Inspectoratul de Poliție ...

Costel Fotea: Organizăm și anul acesta concursuri de pescuit pentru nevăzători și persoanele cu deficiențe locomotorii

Costel Fotea: Organizăm și anul ace…

Președintele CJ Galați Co...

Dezbatere pentru studenți: „Dezinformarea și inteligența artificială - rolul UE în combaterea acestui fenomen”

Dezbatere pentru studenți: „Dezinfo…

Vineri, 29 martie, de l...

Olimpicele Ancerencu, Oprişan, Gavrilă, Raicea şi Pisiceanu, sub tricolor

Olimpicele Ancerencu, Oprişan, Gavr…

Echipele gălăţene de juni...

CSM Arcada joacă meci decisiv pentru semifinale

CSM Arcada joacă meci decisiv pentr…

Istoria se repetă în sfer...

Misiune pirotehnică în zona Râpă Galbenă: 297 elemente de muniţie, distruse

Misiune pirotehnică în zona Râpă Ga…

Echipa pirotehnică a ISU ...

Premierul Marcel Ciolacu: Le-am promis românilor că menținem plafonarea prețurilor la energie și gaze până în primăvara lui 2025

Premierul Marcel Ciolacu: Le-am pro…

Premierul Marcel Ciolacu ...

Garda de Mediu Galați a aplicat o amendă record unei spălătorii de textile

Garda de Mediu Galați a aplicat o a…

O spălătorie de textile d...

Firmă din Galați amendată cu 100.000 de lei de Garda de Mediu

Firmă din Galați amendată cu 100.00…

În urma unei inspecții re...

Prev Next

Joi, 10 Iunie 2021 - Regional Press

O înfrângere şi o victorie pentru „academicienii” de la Phoenix

  • Publicat în Sport

În sala Transilvania din Sibiu se desfăşoară în aceste zile turneul final al Campionatului Naţional de baschet Under 14. Galaţiul este reprezentant în elita acestei categorii de vârstă de Academia de Baschet Phoenix. Echipa condusă de Florin Nini şi Dalibor Destanovic a întâlnit în prima zi pe ACS Transilvania Braşov. Aşa cum se anticipa , jocul a fost viu disputat, cu multe răsturnări de scor pe tabela de marcaj. Gălăţenii au câştigat primul sfert, braşovenii pe cel de-al doilea şi cele două combatante au intrat la vestiare la egalitate. „Uriaşii Moldovei” au revenit la conducere dar pe final, în ultimele 46 de secunde, Transilvania a trecut în avantaj şi a câştigat. Rezultat final: Academia Phoenix Galaţi - ACS Transilvania Braşov 71-76 (23-19, 12-16, 17-13, 19-28). Pentru echipa gălăţeană au evoluat: Mihai 6 puncte, 4 recuperări, 0 pase decisive, o intercepţie; Chiper (6 p, 2, 0, 0); Boghean (13 p, 6, 0, 2); Dumitru (0 p, 4, 1, 1); Buboiu (16 p, 9, 0, 1); Nedelcu (3 p, 1, 0, 0); Arfire (4 p, 1, 0, 0), Niţă 2 p, Ghiran (2 p, 1, 0, 0), Brăilescu, Roşu, Şorodoc (19 p, 7, 1, 4). Joi la prânz, echipa gălăţeană a învins pe CSS Tg. Jiu, scor final: 67-28 (25-1, 15-11, 20-10, 7-6). Principalii marcatori: Boghean 14 puncte, Roşu 11 p, Ghiran 9 p. Academia Phoenix va juca vineri, de la ora 18.30 cu Alpha Sport Team Sibiu, campioana naţională en-titre.

sursa foto: Arthur Antoniu
Citeşte mai departe ...

Științele exacte, necunoscute total de unul din cinci elevi

Aproape jumătate dintre elevii români simt că le e foame când ajung la școală și la fel de mult spun că au puține cărți în casă, mulți reclamă agresivitate între colegi, iar peste jumătate nu își proiectează o carieră ce include științele, deși atitudinea generală față de matematică și științe este, în general, una pozitivă. Așa se prezintă elevii români în cadrul studiului TIMSS 2019 – “Tendințe în domeniul Studiilor Matematice și Științifice Internaționale”, făcut public inițial în decembrie, când România a înregistrat cel mai slab punctaj dintre statele UE în evaluarea coordonată la nivel local de Universitatea din București.

În cadrul TIMSS 2019, la matematică a fost de 479 de puncte, în creștere de la 454, câte aveam în 2011. Pentru Științe punctajul a fost 470, și aici fiind o creștere față de precedentele rezultate (465). Pe medie, cele 479 de puncte de la matematică înseamnă cel mai mare scor din cele 6 participări – cu o revenire după căderea din 2007 și 2011 – dar această valoare este semnificativ sub medie (500). Mai mult, sub noi nu este nicio țară europeană din cele 12 participante. Rezultatele prezentate atunci au mai indicat faptul că 22% dintre tineri sunt analfabeți funcțional la matematică și chimie, fizică, biologie.

Citeşte mai departe ...

Conferința “Psihologia în context multicultural”

Colegiul Psihologilor din România – filiala Constanța organizează, în perioada 10 – 12 iunie 2021, în stațiunea Mamaia, la Hotel Victoria, a III-a Ediție a Conferinței “Psihologia în context multicultural”, menită să atragă atenția asupra necesității dezvoltării prevenției și intervenției psihologice în special în actualul context pandemic.
Evenimentul științific, desfășurat în sistem hibrid (fizic și online) , va fi deschis de prezentarea în plen a prof. univ. dr. Dragos Iliescu, de la Universitatea din București, cu tema Considerații privind adaptarea cross-culturală a instrumentelor de măsurare a sănătății mintale, o temă adaptată contextului actual și va continua cu 4 workshop-uri susținute de psihologi din România și Germania, respectiv:

  • Rolul serviciilor de telepsihologie oferite respondenților de primă linie în combaterea efectelor pandemiei Covid-19 – Marineanu Vasile, Centrul Militar Național de psihologie și Sănătate Comportamentală , MAPN
  • O introducere in R și analiza modernă a datelor – George Gunnesh-Luca, Universitatea Friedrich-Alexander , Erlangen-Nürnberg, Germania
  • Valori în acțiune, mecanisme de coping cognitiv și satisfacția față de viață în contextul credinței religioase – Prof. univ. dr. Adrian Roșan Universitatea Babeș-Bolyai Cluj Napoca
  • Emoție și cogniție în psihoterapie – Prof. univ. dr. Cătălin Nedelcea, Universitatea Bucuresti, conf. univ. dr. Iulia Ciorbea, Universitatea Ovidius Constanta
Citeşte mai departe ...

"Totul se transformă" şi la Galaţi

Spectacol independent găzduit de Teatrul Naţional din Bucureşti, va veni şi la Galaţi, pe data de 16 iunie 2021. Răspunderea pentru calitatea şi conţinutul acestui eveniment aparţine exclusiv organizatorului! O premiera cu distribuţie de zile mari va însenina orizontul iubitorilor de teatru: "Totul se transformă" producţia companiei Cortina AG îi aduce în prim-plan pe: Maia Morgenstern, Carmen Tănase, Vlad Zamfirescu şi Mircea Rusu. Dincolo de trupa formata din actori foarte iubiţi, secretul din spatele acestui spectacol stă în colaborarea dintre regizorul Vlad Zamfirescu şi dramaturgul Alexandru Popa. De altfel, cei doi au mai realizat împreună şi alte producţii care şi-au găsit drumul spre inima spectatorilor. Printre ele se numară: super comedia de mare succes "All Inclusive", piesa de teatru "Secretul fericirii", ce a fost ulterior ecranizată, sau spectacolul "Pe o pânză de paianjen". "Totul se transformă" îmbină momentele comice, cu pasajele ce dau de gândit şi cu răsturnările de situaţie, în nota caracteristica scrierilor lui Alexandru Popa şi este rodul efortului creator din perioada în care spectacolele au fost sistate. Scenografia spectacolului este semnată de Imelda Manu, iar light design-ul este asigurat de George Jipa.

Citeşte mai departe ...

Înălţarea Domnului. Semnificații, tradiţii şi obiceiuri în această zi de sărbătoare

Biserica Ortodoxă sărbătorește, joi, 10 iunie,  Înălțarea Domnului, la 40 de zile de la Paști. Tot astăzi este sărbătorită și Ziua Eroilor.

Această sărbătoare amintește de momentul în care Iisus Hristos s-a ridicat la Cer, în momentul în care se afla pe Muntele Măslinilor.Acesta i-a binecuvântat pe ucenicii săi, iar apoi și-a luat locul în Cer, în dreapta Tatălui. La această minune au fost prezenți și Apostolii, dar și doi îngeri. Până la sfârșitul secolului al IV-lea, Înălțarea se sărbătoarea în aceeași zi cu Rusaliile, adică la 50 de zile de la Înviere.

În această zi, oamenii se salută cu urarea „Hristos s-a Înălțat!” și răspund cu „Adevărat s-a Înălțat!”. Pe parcursul celor 40 de zile de la Înviere, Iisus Hristos s-a arătat ucenicilor Săi și le-a dovedit că El este Mântuitorul care a înviat.

În popor, sărbătoarea Înălţării Domnului se mai numeşte Ispas, după numele ciobanului care a fost martor la evenimentul religios şi a stat ascuns după pietre, apoi a povestit cum s-a înălţat Domnul Iisus la Cer. De Înălțare, se vopsesc ouă roșii.

În anumite regiuni, oamenii se lovesc cu leuștean pe corp de Ispas, ca să fie sănătoși tot anul. Tot de Înălțare, sătenii își leagă frunze de nuc la brâu, pentru că legenda spune că Iisus Hristos a făcut același lucru, atrunci când s-a ridicat la cer De asemenea, se spune că nu este bine să te cerți cu cineva de Înălțare. În plus, oamenii cred că nu trebuie să dai nimic cu împrumut în această zi, nici bani și nici alte obiecte

Ziua Eroilor

Înălțarea Domnului a fost consacrată și drept Ziua Eroilor, prin deciziile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din anii 1999 și 2001. Astfel, în această zi se face pomenirea tuturor eroilor români, care și-au pierdut viața pe câmpurile de luptă.

La ora 12.00, în ziua de joi, 10 iunie 2021, clopotele bisericilor ortodoxe din Patriarhia Română vor fi trase în semn de neuitare, prețuire și recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.

Citeşte mai departe ...

Investiție de aproape un milion de euro la spitalul din Tg.Bujor. Secția de Pediatrie va avea o clădire nouă

Consiliul Județean Galați va investi aproape un milion de euro la spitalul din Tg.Bujor. Este vorba despre un proiect cu fonduri europene în cadrul căruia va fi construită o nouă clădire pentru secția de Pediatrie.

Clădirea va avea dotări moderne, inclusiv un spațiu pentru educație și locuri de joacă.

„Am câştigat un nou proiect cu bani europeni. Este vorba despre realizarea unei clădiri noi pentru secţia de Pediatrie a Spitalului din Târgu Bujor. Saloanele vor fi împărţite pe categorii de vârstă, iar părinţii vor avea spaţii special amenajate.Mai mult, noul pavilion va avea spații de joacă şi o cameră de zi pentru realizarea activităţilor şcolare”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Valoarea proiectului este de peste 900.000 de euro.

Citeşte mai departe ...

Autobuze noi și nepoluante pe străzile Galațiului

Toate cele 20 de autobuze hibrid achiziționate de către Primăria municipiului Galați se află în flota societății Transurb, ultimul hibrid fiind livrat în urmă cu puțin timp. Aproape 100 de mijloace de transport, toate noi și moderne, au ajuns în parcul auto al Transurb în ultimii ani.

„Am susținut din primul moment că gălățenii merită să circule doar cu mijloace de transport noi și moderne, după ce în trecut s-au cumpărat autobuze second-hand. Iar astăzi vorbim de aproape 100 de mijloace de transport noi aflate în flota Transurb. Este vorba practic de 17 troleibuze, 20 de minibuze, 40 de autobuze Euro 6 și 20 autobuze hibrid. Este pentru prima dată când gălățenii circulă cu autobuze hibrid. În urmă cu puțin timp a sosit și ultimul autobuz hibrid din lotul celor 20 achiziționate care va intra în circulație după procedurile de înmatriculare, celelalte fiind deja pe trasee. Și nu ne oprim aici. Pentru prima dată în ultimii zeci de ani gălățenii vor circula și cu tramvaie de ultimă generație”, a declarat primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.

Cele 20 de autobuze hibrid, model Urbino 12 Hibrid, au 12 metri lungime, sunt prevăzute cu trei uși, au o capacitate de transport de minim 90 călători, scaune confortabile, podeaua coborâtă, rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități, spațiu rezervat pentru aceste persoane, prevăzut cu centură de siguranță, instalații de aer condiționat și încălzire, camere video, sistem GPS, echipamente audio-video pentru informarea călătorilor, instalații pentru echipamentele de e- ticketing.

Autobuzele sunt prevăzute cu motor diesel Euro VI cu un consum redus de combustibil, iar pentru alimentarea motorului electric se utilizează un sistem de stocare a energiei electrice, tehnologie ce va permite încărcarea acumulatorilor în timpul mersului. Autobuzele au o garanție de trei ani, valoarea contractului fiind de 33.600.000 lei fără TVA, furnizor fiind Solaris Bus&Coach

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri