Menu
RSS
Premii pentru cei care aleg să studieze la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați

Premii pentru cei care aleg să stud…

Universitatea „Dunărea de...

Marcel Ciolacu critică eşecul campaniei de vaccinare: Oamenii nu mai au încredere

Marcel Ciolacu critică eşecul campa…

Preşedintele PSD, Marcel ...

10.000 de spectatori pot asista la întrecerile olimpice de la Tokyo

10.000 de spectatori pot asista la …

Agenţia AFP transmite că ...

Accident grav în județul Galați. Un microbuz cu călători, implicat

Accident grav în județul Galați. Un…

Un microbuz cu călători a...

Parteneriat Brăila-Galaţi

Parteneriat Brăila-Galaţi

Demers al managerului int...

CNAIR, explicații cu privire la infiltrațiile de la Podul peste Dunăre: nu pun în pericol finalizarea proiectului în condiții de siguranță

CNAIR, explicații cu privire la inf…

Apariția recentă a infilt...

Marcel Ciolacu îl taxează pe premierul Cîțu, după ce acesta a încurcat județul Suceava cu Vrancea

Marcel Ciolacu îl taxează pe premie…

Marcel Ciolacu îl ironize...

Patriarhia Română, mesaj pentru elevi: Școala şi Biserica sunt lumini

Patriarhia Română, mesaj pentru ele…

Preafericitul Daniel, Pat...

Rafila, despre campania lui Cîțu: „36 de milioane de mici îl despart de atingerea țintei de vaccinare"

Rafila, despre campania lui Cîțu: „…

Alexandru Rafila l-a pers...

Lăsaţi bibliotecii ce-i al bibliotecii!

Lăsaţi bibliotecii ce-i al bibliote…

Angajaţii Bibliotecii Naţ...

Prev Next

Miercuri, 05 Mai 2021 - Regional Press

Hai la drum, talentaţilor!

Uniunea Muzicienilor Interpreţi din România a lansat concursul pentru acordarea Burselor UNIMIR 2021-2022, destinate tinerilor muzicieni, interpreţi de muzică vocală şi instrumentală, precum şi a dirijorilor, cu vârsta cuprinsă între 12 şi 24 de ani, care manifestă o înzestrare artistică de excepţie. Potrivit unui comunicat UNIMIR transmis AGERPRES, vor fi oferite 15 burse a câte 1.000 de euro fiecare, pe parcursul anului şcolar/universitar 2021-2022. "Tinerii muzicieni români au demonstrat dintotdeauna capacităţi artistice deosebite. Mai mult ca oricând, acum este momentul în care cei înzestrati au nevoie de sprijin pentru a continua să studieze, pentru a se forma ca eminenţi oameni ai artelor, pentru a face pasul către marile scene şi podiumuri de concert ale lumii. Bursele UNIMIR reprezintă atât un îndemn spiritual venit din partea breslei muzicienilor, cât şi un sprijin material atât de necesar la început de drum", a declarat dr. Felicia Filip, preşedintele UNIMIR. Candidaţii îşi pot depune dosarele până pe 4 iunie, ora 12,00, urmând ca evaluarea acestora să aibă loc pe 5 şi 6 iunie. Anunţarea candidaţilor calificaţi pentru proba practică va avea loc pe 7 iunie. Potrivit sursei citate, proba practică a concursului pentru acordarea Burselor UNIMIR 2021-2022 va avea loc pe 12 şi 13 iunie, urmând ca anunţarea câstigătorilor burselor să fie făcuta pe 14 iunie. Candidaţii pentru Bursele UNIMIR 2021-2022 trebuie să fie elevi sau studenţi în anul de studiu menţionat şi să transmită online următoarele documente: cerere incluzând date de identitate şi de contact, numele instituţiei în care învaţă candidatul, clasa sau anul de studiu, precum şi repertoriul pentru proba practică: două lucrări reprezentative din stiluri / epoci diferite; copie după Cartea de Identitate; CV Profesional; scrisoare de recomandare din partea unei personalităţi din domeniu. Hai copii, daţi năvală, că mai sunt şi alte concursuri decât "Românii au talent", cu toate că şi aici, tot despre talentul românilor este vorba!

Citeşte mai departe ...

Platformă pentru pacienţii cu afecţiuni cronice respiratorii

Societatea Română de Pneumologie (SRP) a lansat, miercuri, proiectul www.casapneumologilor.ro, o platformă pentru pacienţii cu afecţiuni cronice respiratorii, a anunţat preşedintele societăţii, Roxana Nemeş.Având dublu rol, atât informativ, cât şi educativ, prin oferirea de informaţii medicale pertinente, validate de specialişti recunoscuţi în patologiile respiratorii, platforma "Casa Pneumologilor Români" va pune la dispoziţia utilizatorilor două instrumente noi şi utile: "Harta pneumologilor români" şi aplicaţia "Navigator".

Prin intermediul acestei aplicaţii, pacienţii se vor putea programa la o consultaţie la un medic pneumolog înscris în platformă, apelând call center-ul pus la dispoziţie prin numărul de telefon 021.9904, în zilele lucrătoare, în intervalul orar 9,00-18,00.Operatorul va prelua apelul şi, în funcţie de opţiunile exprimate de pacient (medic, judeţ, localitate), va efectua programarea consultaţiei de specialitate la medicul indicat, informându-l ulterior cu privire la data programării.

Citeşte mai departe ...

Gălățenii pot transporta cu trenul doar biciclete pliabile sau demontabile

  • Publicat în Social

CFR Călători anunță, printr-un comunicat de presă, posibilitățile prin care bicicletele pot fi transportate cu trenul spre destinația pe care ați ales-o pentru petrecerea timpului liber.

Astfel, bicicletele pliabile sau demontabile pot fi transportate gratuit, pe toate tipurile de trenuri, la clasa 1 şi a 2-a ca bagaj de mână, ”în limita spațiului disponibil”.

În schimb, bicicletele nedemontabile pot fi transportate contra cost doar la trenurile care oferă acest serviciu, informează compania. Serviciul respectiv este semnalat printr-o pictogramă, uşor de recunoscut, ce apare la căutarea și afişarea trenurilor în aplicaţiile online de mersul trenurilor și cumpărare bilete.

Costul biletului pentru transportul unei biciclete nedemontabile este de 15 lei și poate fi cumpărat online sau de la casele de bilete. Dacă la control pasagerii nu prezintă biletele de transport bicicletă, li se va aplica tariful pentru bagaje voluminoase, o bicicletă fiind evaluată ca având 15 kg.

”În cazuri bine justificate în care gradul de ocupare al trenului respectiv este aproape de 100%, personalul de tren poate interzice îmbarcarea călătorilor cu biciclete, dacă aceștia NU posedă bilete de bicicletă pentru trenul respectiv”, precizează CFR Călători.

Niciunul dintre trenurile CFR Călători care vin și pleacă în și din Gara Galați nu are pictograma specifică transportului de biciclete, adică nu are vagon special în acest sens. În consecință, singurele biciclete pe care gălățenii le pot transporta cu trenul sunt cele demontabile sau pliabile, ca bagaj de mână.

Citeşte mai departe ...

Rata șomajului în județul Galați, 6,12%

La sfârșitul lunii martie 2021, în evidențele AJOFM Galați erau înregistrați 11.622 șomeri (din care 5.012 femei). Rata șomajului, calculată în funcție de populația activă civilă la data de 1 ianuarie 2020, a fost 6,12%, cu 0,06 puncte procentuale mai mică decât la sfârșitul lunii februarie.

Din totalul de 11.622 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Galati, 2.379 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 9.243 erau șomeri neindemnizați.

În ceea ce privește mediul de rezidență, 9.276 șomeri provin din mediul rural și 2.346 sunt din mediul urban.

Șomerii cu studii gimnaziale au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi (37,95%), urmați de cei cu studii primare (21,09%).

Șomerii cu nivel de instruire inferior (învățământ primar și fără studii, gimnazial, profesional/arte si meserii) reprezintă 83,26% din totalul șomerilor înregistrați, cei cu studii liceale și postliceale reprezintă 13,03%, iar cei cu studii superioare reprezintă 3,71%.

Citeşte mai departe ...

Un gălățean a murit după ce s-a înecat cu un mic

Tragedie de sărbători. Un bărbat dintr-o localitate din nordul județului Galați a murit în a treia zi de Paște după ce s-a înecat cu un mic.

Incidentul s-a produs marți și a fost anunțat la 112. Victima, un bărbat în vârstă de 52 de ani, s-a dus în vizită la o rudă din localitatea Aldești, județul Galați. În timp ce mânca, bărbatul s-a înecat cu un mic și a fost găsit de ruda sa căzut în curte. 

„S-a întâmplat ieri, în jurul orai 14.00, la Aldești. Victima este un bărbat de 52 de ani, s-a înecat cu un mic. Proprietarul casei plecase la fântână, când s-a întors l-a găsit pe jos. Echipajul medical a făcut manevre de resuscitare timp de o oră, apoi a fost declarat decesul”, a explicat reprezentantul Serviciului de Ambulanță Galați, Mihai Polinschi.

Citeşte mai departe ...

La Observatorul Astronomic Galați s-a descoperit variabilitatea unei stele vizibilă cu ochiul liber în jurul căreia orbitează o exoplanetă

În luna aprilie a anului 2021, la Observatorul Astronomic Galați a fost descoperită variabilitatea stelei HD 33564 (având numele intern de Galati V24) care poate fi văzută cu ochiul liber, atunci când observăm cerul departe de poluarea luminoasă a marilor orașe.

Magnitudinea aparentă (strălucirea aparentă) a acestei stele din constelația Girafa (Camelopardalis) este de 5,09m, iar atunci când observăm cerul cu ochiul liber din zone întunecate, magnitudinea stelelor pe care le putem vedea este mai mare de 6m. Constelația Girafa este circumpolară pentru țara noastră, ceea ce înseamnă că steaua HD 33564 este vizibilă tot timpul anului din România. Această stea este ușor de identificat pe cer deoarece se găsește foarte aproape de steaua Polaris cunoscută publicului larg sub numele de Steaua Polară.

Pentru analiza curbei de lumină, cu ajutorul căreia a fost stabilită tipul variabilității și amplitudinea, au fost utilizate observații fotometrice în filtru V realizate la Observatorul Astronomic Galați și date de fotometrie de la satelitul științific Hipparcos. HD 33564 este o stea strălucitoare și observarea fotometrică a fost dificil de realizat. Amplitudinea de 0,01m și perioada de variaţie a strălucirii stelei de 1,13 ore sunt mici ca valoare și din acest motiv, până în acest moment nu a putut fi descoperită variabilitatea acestei stele.

În urma observațiilor astronomice și analizei datelor s-a stabilit că steaua HD 33564 este o stea variabilă cu amplitudine mică de tip Delta Scuti (DSCT), variaţia luminozităţii fiind rezultatul unor procese interne care se desfăşoară în interiorul stelei. Această stea este situată la o distanță de aproximativ 68,3 ani-lumină, fiind o stea relativ apropiată față de Pământ.

În luna septembrie a anului 2005 a fost descoperită o planetă masivă care orbitează această stea. Planeta are masa de 9,1 ori mai mare decât masa lui Jupiter și orbitează steaua HD 33564 în 388 de zile Planetele din afara Sistemului Solar se numesc exoplanete sau planete extrasolare. Acestea orbiteaza alte stele, iar până la 1 aprilie 2021 existau 4.704 de exoplanete confirmate.

Toate datele obținute despre această stea au fost raportate către Asociaţia Americană a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO - American Association of Variable Stars Observers), unde au fost incluse în baza de date internaţională a stelelor variabile. Echipa care a realizat toate aceste lucruri a fost formată din Ovidiu Tercu – coordonatorul Observatorului Astronomic din Galaţi și Gabriel Neagu, membru al Astroclubului ”Călin Popovici” – care este principalul program educațional care se derulează în cadrul Secției Planetariu/Observatorul astronomic. Până în acest moment la Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi au fost descoperite 24 stele variabile.

Citeşte mai departe ...

Victoria cu Dinamo este obligatorie pentru baschetbaliştii de la CSM Galaţi

  • Publicat în Sport

Liga Naţională de Baschet Masculin programează în perioada următoare partidele din cadrul ultimului turneu din sezonul regular. Sala Polivalentă Dunărea din oraşul nostru va găzdui joi şi vineri un turneu foarte important care va decide ocupanta ultimului loc care asigură prezenţa în play-off. CSM Galaţi va susţine meciul decisiv cu Dinamo Bucureşti, joi 6 mai de la ora 19.00. Băieţii lui Florin Nini s-au pregătit foarte bine, sunt conştienţi de importanţa partidei şi dornici de victorie. Echipa gălăţeană va juca al doilea meci vineri 7 mai, tot de la ora 19.00 împotriva celor de la SCMU Craiova, ocupanta locului 5. CSM Galaţi ocupă locul 8 în ierarhia LNBM, cu 33 de puncte şi o restanţă cu CSM CSU Oradea, programată pe 10 mai în sala Transilvania din Sibiu.

Citeşte mai departe ...

Proiect inovator pentru educație durabilă

Săptămâna trecută a fost lansat proiectul inovator „Educația pentru dezvoltare durabilă la înălțime”

Copiii vor avea posibilitatea de a urmări opt lecţii speciale realizate cu ajutorul dronelor, care vor fi transmise în direct şi vor include experimente, jocuri, interviuri cu experţi sau localnici, sesiuni de întrebări şi răspunsuri.

Potrivit iniţiatorilor, reprezentanţii Aspire Teachers, cadrele didactice implicate şi Asociaţia Cartierul Creativ Carolina, în colaborare cu DDD din cadrul SGG, proiectul "Educaţie la înălţime" se extinde la nivel naţional şi devine accesibil oricărei şcoli din ţară. Lecţiile au inclus experimente, jocuri, interviuri, reconstituiri istorice, scurte reportaje explicative, iar tehnologia actuală a permis dialoguri între profesorul de pe teren şi elevii aflaţi la clase ori acasă, în sistemul de învăţământ online.Lecţiile vor fi realizate în perioada mai-iunie 2021, iar şcolile se pot înscrie pe platforma Aspire Teachers şi pot viziona transmisia în direct a acestor lecţii. Prima dintre acestea va fi transmisă din localitatea Sf. Gheorghe, de la gura de vărsare a Dunării în Marea Neagră, şi aduce în atenţia copiilor obiectivul de dezvoltare durabilă "viaţa acvatică". După ediţia live, fiecare lecţie va fi disponibilă online şi orice profesor va avea acces la planul acesteia şi la materialele video.

Citeşte mai departe ...

Handbalistele de la CSM Galaţi joacă la Cluj cu adversare accesibile

  • Publicat în Sport

Liga Florilor MOL programează joi şi vineri la Cluj Napoca şi Turda partidele din etapele 20-21. CSM Galaţi are două meciuri cu adversare accesibile la prima vedere: Universitatea Cluj Napoca, pe 6 mai, de la ora 10.30 respectiv SCM Craiova, pe 7 mai, de la ora 13.15. Echipa antrenată de Alexandrina Soare a reuşit să câştige în tur în faţa celor două echipe şi va încerca să facă acelaşi lucru şi acum. După cele patru înfrângeri din turneul precedent de la Bistriţa Năsăud, CSM Galaţi a coborât pe locul 14, penultimul cu doar şapte puncte şi are nevoie ca de aer de cele două victorii pentru a păstra şanse la un loc de baraj pentru menţinerea în eşalonul de elită din handbalul feminin românesc.

Citeşte mai departe ...

Marcel Ciolacu: „Școala reîncepe în aceleași condiții de haos și incertitudine” în privința testării COVID a elevilor”

Marcel Ciolacu, președintele PSD, acuză coaliția de guvernare că nu a luat o decizie clară în privința testării anti-COVID-19 în școli și spune că, din acest motiv, cursurile vor începe într-o stare de „confuzie.

„După cinci săptămâni de vacanță forțată, școala reîncepe în aceleași condiții de haos și incertitudine în ceea ce privește testarea elevilor. Deciziile se iau tot pe genunchi, de pe o zi pe alta. Decizia privind testarea anti-COVID-19 în școli a rămas la stadiul „vom vedea”, „vom analiza”. Aflăm în continuare că în aproape jumătate dintre localitățile din România, școala începe în regim online pentru foarte mulți elevi. Acest lucru ar fi putut fi prevenit dacă în loc să se certe, ar fi pus la punct un sistem eficient de testare, cum au făcut mai toate statele europene, încă de la începutul anului”, a spus președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Potrivit PSD, decizia Guvernului de a permite prezența fizică la cursuri pentru ciclul primar vine mult prea târziu, iar anul școlar a fost total compromis pentru acești elevi.

„Abia acum recunosc cât de prost au gestionat școala în pandemie și cum au sacrificat o generație întreagă de elevi. Abia acum au admis ceea ce PSD le spunea încă de anul trecut: copiii din ciclul primar trebuiau lăsați să vină la școală, așa cum a fost peste tot în Europa! Era la mintea cocoșului că nu poți învăța un copil să scrie în regim online! Le-a luat opt luni să admită acest adevăr simplu. Dacă am fi avut consens politic pe pandemie, cum le-am propus noi, nu s-ar fi ajuns aici!”, a adăugat președintele PSD. 

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri