Menu
RSS
Mulțumim pentru calificare Oțelule!!!

Mulțumim pentru calificare Oțelule!…

Cea de-a doua semifinală ...

(Și) la Corod ajunge sprijinul financiar pentru prevenirea abandonului școlar

(Și) la Corod ajunge sprijinul fina…

Liceul Tehnologic Nr.1 Co...

ITM Galați, controale la brutării din județ

ITM Galați, controale la brutării d…

În perioada 9-12 aprilie,...

Ciolacu: Extinderea şi modernizarea Aeroportului Otopeni, a infrastructurii portuare şi feroviare, investiţiile în energia verde şi în procesare alimentară sunt obiectivele strategice ale parteneriatului comercial cu EAU

Ciolacu: Extinderea şi modernizarea…

Premierul Marcel Ciolacu ...

Florin Nini, antrenor CSM Galaţi: „A fost cel mai greu sezon, din toate punctele de vedere, din întreaga mea carieră. Ne dorim să încheiem cât mai bine”

Florin Nini, antrenor CSM Galaţi: „…

Episodul 4 al duelului CS...

Voleibalistele de la CSU Galaţi îşi joacă până la capăt şansele la promovare

Voleibalistele de la CSU Galaţi îşi…

Sala sporturilor „Iftimie...

Consiliul Județean Galați construiește o nouă clădire pentru Policlinica Spitalului „Anton Cincu” din Tecuci

Consiliul Județean Galați construie…

În cadrul unei ședințe ex...

Percheziții ale Parchetului European, la Galați: fraudă de 1,7 milioane de euro

Percheziții ale Parchetului Europea…

Parchetul European (EPPO)...

Premierul Ciolacu: Nu putem nega riscul ca radicalizarea să devină un fenomen în creştere şi în România

Premierul Ciolacu: Nu putem nega ri…

Premierul Marcel Ciolacu ...

LUTETIAN, a IV-a ediție

LUTETIAN, a IV-a ediție

Consiliul Elevilor Liceul...

Prev Next

Marți, 15 Septembrie 2020 - Regional Press

Marcel Ciolacu: "Profesorii sunt în linia întâi la fel ca medicii"

Preşedintele PSD a declarat marţi faptul că Senatul va dezbate săptămâna viitoare un proiect de lege prin care profesorii să primească un stimulent identic cu cel primit de medici, în valoare de 500 de euro. Marcel Ciolacu a anunţat că, miercuri, va propune Birourilor Permanente reunite ale Parlamentului să se facă un plen comun în cadrul căruia să fie discutată rectificarea bugetară.  

“Am avut azi un Consiliu Politic naţional, am discutat despre priorităţile legislative şi am hotărât ca luni Senatul să introducă pe ordinea de zi proiectul de lege cu stimulentul pentru profesori. PSD consideră că, în acest moment, profesorii sunt în linia întâi la fel ca şi medicii. Este vorba de un stimulent identic ca şi la medici de 500 de euro. Proiectul de lege va fi preluat în ziua de marţi la Camera Deputaţilor şi va trece prin votul final, rămânând să fie trimis către promulgare şi vom vedea ce va face preşedintele României, dacă va ataca şi această lege la CCR sau nu.

Miercuri vom propune Biroului Permanent reunit să facem un plen comun şi să avem în discuţie rectificarea bugetară, unde vom face modificarea ca mărirea pensiilor să nu fie de 14%, să fie în continuare de 40% cum este scris în lege”, a precizat liderul PSD, în timpul unei conferinţe de presă. 

 

Citeşte mai departe ...

Când și cum pot cere părinții libere plătite pentru a sta cu copiii mici, începând de azi

Legea stabilește că libere se acordă în toate situațiile în care se decide suspendarea cursurilor sau închiderea temporară a unităților de învățământ, “ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate astfel de către autoritățile competente”. După cum apare în lege, măsura se aplică și “pe perioada vacanțelor școlare, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ și a unităților de educație antepreșcolară, ca urmare a stării de urgență”.

Pe de altă parte, OUG 147/2020 stabilește că zilele libere se acordă tot pentru supravegherea copiilor, dar în situația suspendării cursurilor față în față din cauza epidemiei de coronavirus. Așadar, ordonanța se aplică într-o singură situație (cea actuală, generată de epidemia de COVID), în timp ce legea are o plajă mai largă de aplicare.

Ambele acte normative stabilesc că pot solicita zile libere de la angajator părinții ce au copii cu vârsta de până la 12 ani sau copii cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ.

Ambele acte normative, respectiv Legea 19/2020 și OUG 147/2020, stabilesc că prevederile lor “se aplică tuturor angajaților din sectorul public și privat”.

Legislația ce stabilește acordarea de libere părinților la închiderea creșelor, grădinițelor sau școlilor exclude această posibilitate, adică e obligatoriu ca celălalt părinte să nu beneficieze, la rândul său, de zile libere pentru același motiv.

Dacă liberele sunt solicitate în baza OUG 147/2020, adică atunci când se închid unitățile școlare din cauza epidemiei de coronavirus. Mai exact, potrivit ordonanței, chiar și cei care ar putea lucra la domiciliu sau care lucrează deja la domiciliu au posibilitatea să ceară aceste libere plătite. De altfel, este singura diferență notabilă față de prevederile Legii 19/2020, potrivit avocatnet.

Citeşte mai departe ...

Teleșcoala reia cursurile pentru elevii de a 8-a și a 12-a

Programul Teleșcoala continuă, de luni, la TVR 2, pentru elevii care au intrat acum în a 8-a și a 12-a, unde ce câteva săptămâni a difuzat lecții pentru profesori. Potrivit Televiziunii publice, noile emisiuni sunt “adaptate cerinţelor elevilor care în această toamnă intră în clasa a VIII-a şi vor susține Evaluarea Națională după noua programă școlară, la disciplinele limba și literatura română și matematică”.
TVR arată într-un comunicat de presă că subiectele vor fi “diferite față de ce știam până acum, iar cursurile televizate, realizate de TVR în parteneriat cu Ministerul Educației, vor oferi elevilor informaţii adaptate noii programe de examen pentru probele Evaluării Naționale” După cum spun profesorii, elevii vor avea lecţii transdisciplinare, dinamice, interactive, vor învăţa să aplice noţiunile teoretice şi le va fi stimulată gândirea şi creativitatea.”Schimbări în orarul “Teleșcoala”:

De luni până joi, de la ora 9:00, respectiv, ora 9:30, sunt programate câte două cursuri (română şi matematică) pentru clasa a VIII-a.
Vinerea, pe acelaşi tronson orar sunt programate, în reluare, cursurile de competenţe digitale şi limbi străine. Aceste cursuri nu sunt dedicate pentru un anumit an şcolar.
Pentru clasa a XII-a, de luni până vineri, de la ora 15:00 şi de la ora 15:30, TVR 2 va difuza două cursuri din programa de Bacalaureat.
Potrivit TVR, în noul sezon „Teleşcoala” la unele materii se vor preda mai multe teste şi exerciţii şi se vor face chiar şi unele experimente, în platou.

Suportul de curs pentru lecții va fi disponibil și pe pagina de Facebook a emisiunii, iar lecțiile pot fi accesate și pe canalul de Youtube al TVR și pe http://www.tvr.ro , anunta edupedu.ro.

Citeşte mai departe ...

PSD merge singur în alegerile parlamentare

Consiliul Politic Naţional al PSD a decis marţi, cu 66 de voturi "pentru" şi două "împotrivă", ca PSD să meargă singur în alegerile parlamentare.

Practic, astăzi au fost respinse propunerile de alianţă cu partidul lui Dan Voiculescu - PPU - care ceruse 20% din locurile eligibile pentru parlamentare sau posibilitatea să-şi formeze grupuri separate în Camera Deputaţilor şi Senat, precum şi alianţa cu partidele lui Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu, relatează Europa Liberă.

Ieri, în ajunul şedinţei Consiliului Politic Naţional, Marcel Ciolacu şi echipa de conducere a PSD au avut o ultimă rundă de negocieri cu reprezentanţii Pro România, ALDE şi PPU. Atât negocierile cu Pro România cât şi cu ALDE ar fi durat foarte puţin, după ce reprezentanţii PSD „au dat de înţeles că nu doresc o alianţă pentru parlamentare şi că totul este doar de faţadă”.Marcel Ciolacu a citit în cadrul ședinței Consiliului Politic Național un protocol de colaborare cu Pro România după alegerile locale, în sensul că partidele vor colabora pentru formarea unor majorități în consiliile locale și județe, acolo unde este posibil, au precizat surse din conducerea PSD pentru Europa Liberă.

„Am luat hotărârea ca PSD să meargă singur la aceste alegeri parlamentare. Foarte mult a înclinat faptul că nu am avut nici o alianță electorală pentru alegerile locale", a afirmat președintele PSD la finalul ședinței Consiliului Politic Național.

Citeşte mai departe ...

VIDEO Cultură de cannabis, descoperită într-o lizieră de lângă Galați. Un bărbat a fost reținut

O cultură de cannabis a fost descoperită de poliţiştii şi procurori DIICOT într-o într-o liziera de pădure, dintr-o comună amplasată în apropierea municipiului Galaţi. Polițiștii au tras mai multe focuri de armă, iar un bărbat a fost reținut pentru săvârșirea infracțiunii de deţinere, cultivare şi oferire spre consum de droguri de risc, în formă continuată.

La data de 14.09.2020, procurorii DIICOT - Serviciului Teritorial Galaţi, împreună cu lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, au acţionat în vederea depistării în flagrant a deţinătorilor unei culturi outdoor de cannabis.

Ca urmare a acţiunii derulate, pe raza judeţului Galaţi au fost identificate un număr de două persoane care efectuau activităţi de întreţinere a plantelor cultivate într-o zonă izolată şi greu accesibilă dintr-o comună amplasată în apropierea municipiului Galaţi.

Potrivit DIICOT, au fost identificate şi ridicate un număr de 14 plante de cannabis în diferite stadii de dezvoltare care erau cultivate şi întreţinute pentru aducerea la maturitate şi recoltarea mugurilor, drogurile obţinute urmând să fie comercializate către diverşi consumatori din cercul acestora de apropiaţi. Întrucât persoanele depistate nu s-au supus somaţiilor iniţiale, s-a procedat la executarea unor focuri de avertisment în plan vertical. De la locuinţa uneia dintre cele două persoane depistate a fost ridicată o cantitate de aproximativ 30 de grame cannabis, semințe de cannabis și un cântar de mare precizie.

În urma cercetărilor s-a reţinut faptul că, în cursul lunii iulie 2020, a fost înfiinţată, într-o liziera de pădure, o cultură de cannabis în care, la data de 14.09.2020, au fost găsite un  număr de 14 astfel de plante, cantitatea de 30 grame de marijuana recoltată din cultura fiind deţinută la domiciliul unuia dintre autorii faptelor care a şi oferit, în mod repetat, spre consum astfel de substanțe către diferite persoane.

În cursul zilei de astăzi, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Galaţi cu propunere de arestare preventivă pentru o durată de 30 de zile.

 

Citeşte mai departe ...

Tablete și carduri de internet, donate profesorilor de Liberty Galați

Combinatul siderurgic gălățean sare în ajutorul cadrelor didactice care nu au tablete și carduri de internet. Zeci de echipamente au fost donate profesorilor și învățătorilor din județul Galați. Liberty Galați a donat, în prima zi de școală 22 de tablete și carduri de internet profesorilor și învățătorilor din Galați care, până acum, nu dispuneau de aceste instrumente esențiale educației online.

„Astăzi derulăm o nouă etapă de colaborare cu Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ne adresăm acum  profesorilor care au nevoie să își susțină orele de curs, în condițiile în care sunt organizații dar și Guvernul, care acordă tablete copiilor cu posibilități reduse de achiziționare a acestor instrumente utile acum, când accentul se pune pe educația online. Vom continua acest proiect”, a spus Bogdan Grecu, directorul general al LIBERTY Galați.

Donația a fost făcută cu ajutorul Arhiepiscopiei Dunărea de Jos, dar și Inspectoratului Școlar care a realizat o analiză în rândul cadrelor didactice, pentru a identifica necesitățile acestora. 

”Un semn bun la deschiderea noului an școlar la Arhiepiscopie, printr-un parteneriat cu platforma siderurgică LIBERTY Galați a cărei conducere a înțeles necesitatea de a oferi materiale didactice dascălilor. Cu cât aceștia au posibilități să se adreseze copiilor, cu atât și celelalte materiale cu care vom veni în sprijinul copiilor vor da randamentul așteptat”, a explicat Arhiepiscopul Dunării de Jos, gazda evenimentului.

Citeşte mai departe ...

Academia Phoenix în careul de aşi la categoria Under 13

  • Publicat în Sport

Campionatul Naţional de baschet a programat în perioada 12-15 septembrie pe terenurile din Parcul Municipal Ploieşti Vest turneele finale la categoriile Under 13 şi Under 16. La categoria Under 13, băieţii de la Academia de Baschet Phoenix Galaţi, în ciuda a două absenţe importante din cauza accidentărilor, şi-au demonstrat din plin calităţile, au jucat foarte bine şi doar neşanşa i-a făcut să rateze medaliile de bronz, fiind nevoiţi să se mulţumească cu locul 4. Echipa gălăţeană a înregistrat rezultatele: 25-34 cu Alpha Sport Team Alb Sibiu, 46-27 cu ABC Lynx Ploieşti, 33-19 cu U BT 1 Cluj Napoca, în grupa B şi 32-42 cu ACS Transilvania Braşov, după ce „uriaşii Moldovei” au condus la pauza mare cu 25-21. Antrenorii Cristina Nini şi Dalibor Dixon Destanovic au folosit lotul: Cosmin Buboiu, David Brăilescu, Sebastian Boghean, Luca Arfire, Ianis Mihai, Ştefan Roşu, Rareş Niţă, Tiberiu Chiper, David Mărgărit, Luca Dumitru, Răzvan Băluţă, Andrei Pavel, Antonio Ţocu.

Citeşte mai departe ...

CSM Arcada s-a pregătit în Bulgaria înaintea debutului în CEV Champions League

  • Publicat în Sport

Campioana României din ultimele două ediţii de campionat a fost plecată în weekend în Bulgaria pentru a susţine patru meciuri de pregătire. Echipa condusă de Sergiu Stancu a obţinut rezultatele: 3-1 şi 1-3 cu Hebar Pazardjik, câştigătoarea Cupei Bulgariei în 2019 respectiv 3-1 şi 2-3 cu Levski Sofia. Conducerea tehnică a echipei gălăţene a avut posibilitatea să ruleze tot lotul de jucători, inclusiv noile achiziţii: sârbul Mihajlo Stankovic 27 ani, 200 cm, transferat de la Montpelier - Franţa, un jucător cu experienţă care a mai evoluat pentru echipe din Turcia, Polonia şi Serbia şi Eugene Stuart, originar din Bahamas, 24 ani, 200 cm, adus de la Karelian Hurmos - Finlanda. „Am disputat 4 partide în Bulgaria, necesare pentru pregătirea importantului turneu de calificare din Liga Campionilor, de la Galaţi. Ca statistică, am câştigat 2 şi am pierdut 2 dar nu rezultatele m-au interesat în această etapă de pregătire. Jucătorii nou sosiţi au început să se integreze încet, încet. Sunt şi jucători care au ajuns mai târziu la echipă dar sunt convins că la ora partidelor oficiale, vor fi la înălţime. Din păcate meciurile din Champions League de la Galaţi , le vom disputa fără să avem măcar o partidă oficială. Sunt convins că meciurile vor fi dificile, disputate dar la finalul turneului, noi vom fi echipa câştigătoare”, a declarat antrenorul Sergiu Stancu. Meciurile din turneul de calificare pentru turul II al Ligii Campionilor, se vor desfăşura în Sala Polivalentă Dunărea după următorul program: marţi 22 Septembrie - ora 18.00 - CSM Arcada - Kastela( Croaţia); miercuri 23 Septembrie - ora 18.00 - Kastela - Sastamala ( Finlanda); joi 24 Septembrie - ora 18.00 - CSM Arcada - Sastamala. Prima clasată se califică în turul următor al Ligii Campionilor.

Citeşte mai departe ...

Bancomat spart de hoți prin detonare, în județul Galați  

Un bancomat din comuna Tuluceşti, județul Galați, a fost distrus, iar o sumă de bani a fost sustrasă, în urma unui jaf. Poliția face cercetări la fața locului pentru a stabili împrejurările exacte în care s-a produs incidentul.

Incidentul a avut loc marți, în jurul orei 04.00. Poliția Galați a fost sesizată prin numărul unic de urgență 112, despre faptul că, în comuna Tulucești, județul Galați, bancomatul, aparținând unei unități bancare, din incinta unei societăți comerciale, prezintă urme de distrugere.

„Polițiștii ajunși la scurt timp la fața locului au constatat faptul că persoane necunoscute, ar fi forțat mecanic fanta de eliberare a bancnotelor de la acest bancomat.În urma deflagrației, partea din spate a bancomatul a fost distrusă, iar din interior a fost sustrasă o sumă de bani”, a anunțat IPJ Galați.

În cauză a fost întocmit un dosar penal, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „Furt calificat”, faptă prevăzută și pedepsită de art.229 Cod Penal, de către polițiști din cadrul Serviciului Investigații Criminale din cadrul IPJ Galați, care au preluat cercetările, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați.

Citeşte mai departe ...

Primul spital construit în județul Galați după Revoluție este gata

Primul spital construit în județul Galați după revoluție este gata. Este vorba despre Unitatea Medico-Socială Gănești realizată la comanda Consiliului Județean Galați. Noua clădire este modernă și are 50 de locuri pentru pacienţii cu probleme neuro-psihice grave.

Clădirea are două etaje în care sunt spații de tratament, zone administrative, sală de mese și bucătărie, vestiare, farmacie și camere cu două sau trei paturi cu grup sanitar propriu. Autoritățile au decis să păstreze și un corp de clădire vechi în care sunt îngrijiți alți 122 de pacienți.

Costel Fotea: Spitalul de la Gănești este proiectul meu de suflet

„Țin foarte mult la toate cele peste 70 de proiecte ale Consiliului Județean, s-a muncit mult, sunt toate proiectele mele de suflet... Dar credeți-mă că proiectul cel mai de suflet, pe care în curând o să-l vedeți, acolo o să tăiem panglica, deși mulți nu au crezut, mulți spuneau că este o nebune. Este vorba despre Spitalul de la Gănești, acela este un proiect la care țin foarte mult. La toate proiectele s-a muncit foarte mult, Și la drumuri județene, și la cultură, și la spitale, și la agrement, dar Spitalul de la Gănești este proiectul meu de suflet”, a declarat președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.

Investiția are valoare de 13 milioane de lei. Lucrarea este realizată din fondurile Consiliului Județean Galați. Spitalul va fi inaugurat în curând.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri