Menu
RSS
S-a finalizat drumul de de legătură dintre platforma portuară multimodală și E87

S-a finalizat drumul de de legătură…

Administrația Porturilor ...

Dan Nica a solicitat celor doi vicepreședinți ai Comisiei Europene să ia măsuri imediate pentru a proteja producția de oțel în Europa

Dan Nica a solicitat celor doi vice…

Europarlamentarul Dan Nic...

Aur mondial pentru Vlad Covaliu

Aur mondial pentru Vlad Covaliu

Sportivul român Vlad Cova...

Un bărbat căutat de autorităţile din Italia, depistat la Vamă

Un bărbat căutat de autorităţile di…

Poliţiştii de frontieră a...

Întâlnire cu Dora Gaitanovici la Galaţi

Întâlnire cu Dora Gaitanovici la Ga…

Sâmbătă, 20 aprilie, ora ...

Premierul Marcel Ciolacu: Pe timp de pace putem construi. Asigurarea securității în zonele noastre va contribui la impulsionarea relațiilor comerciale și a investițiilor reciproce

Premierul Marcel Ciolacu: Pe timp d…

Prim-ministrul Marcel Cio...

Mulțumim pentru calificare Oțelule!!!

Mulțumim pentru calificare Oțelule!…

Cea de-a doua semifinală ...

(Și) la Corod ajunge sprijinul financiar pentru prevenirea abandonului școlar

(Și) la Corod ajunge sprijinul fina…

Liceul Tehnologic Nr.1 Co...

ITM Galați, controale la brutării din județ

ITM Galați, controale la brutării d…

În perioada 9-12 aprilie,...

Ciolacu: Extinderea şi modernizarea Aeroportului Otopeni, a infrastructurii portuare şi feroviare, investiţiile în energia verde şi în procesare alimentară sunt obiectivele strategice ale parteneriatului comercial cu EAU

Ciolacu: Extinderea şi modernizarea…

Premierul Marcel Ciolacu ...

Prev Next

Miercuri, 18 Ianuarie 2023 - Regional Press

„Cantemireștii și Brâncoveanu – de la pergament la era digitală” – expoziție la Muzeul de Istorie Galați

  • Publicat în Social

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, instituție aflată sub patronajul Consiliului Județean Galați, organizează joi, 19 ianuarie, la ora 13:00 la Secția Lapidarium, vernisajul expoziției „Cantemireștii și Brâncoveanu – de la pergament la era digitală”.

Expoziția aduce în fața publicului o instalație care prezintă dinamic documente de arhivă, hărți, portrete ale Cantemireștilor și Brâncovenilor prin elemente vizuale care se îmbină cu noile tehnologii.

Expoziția este realizată de Asociația culturală DAR Development. Curator este drd. Alexandra Brutaru, istoric de artă, președintele asociației.

Expoziția va realiza, în scurta perioadă în care se desfășoară proiectul (15-31 ianuarie), un periplu cultural care va cuprinde, pe lângă Galați, București, Târgoviște și Ansamblul Brâncovenesc din Potlogi, județul Dâmbovița.

Proiectul este realizat cu sprijinul Ministerului Culturii în cadrul programului dedicat Zilei Culturii Naționale 2023.

Expoziția va rămâne la Galați până pe data de 27 ianuarie.

Citeşte mai departe ...

„Open Gates-Open Minds” 2023 la UDJ

O nouă ediție a Zilelor Porților Deschise la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați se va desfăsura online în perioada 1-2 februarie 2023. La eveniment sunt așteptați să participe elevii de liceu, cadrele didactice, părinții și alte persoane interesate de oferta educațională a Universității. În cadrul Open Gates - Open Minds participanții vor putea vizita virtual spațiile educaționale și de cercetare ale universității, vor avea posibilitatea să participe la cursuri și la evenimente științifice, vor face cunoștință cu profesori și studenți, vor discuta direct pe platforma instituției cu foști absolvenți.

Programul evenimentului va fi afișat zilnic pe rețelele sociale ale universității, respectiv ale fiecărei facultăți în parte.

Deschiderea evenimentului va fi realizată pe data de 1 februarie 2023 de către Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu. În prima parte a evenimentului, vizitatorii vor avea acces la prezentarea generală a instituției, a Campusului Studențesc „Al. I Cuza”, a Mobilităților Programului Erasmus și a parteneriatelor încheiate de instituție cu mediul de afaceri și alte universității, a Platformei de înscriere Admitere 2021.

În a doua zi, cele 14 facultăți își vor prezenta ofertele educaționale atât prin clipuri video, cât și prin prezentări „live” din săli de curs sau laboratoare.

Citeşte mai departe ...

164 de ani de la Unirea Principatelor Române-ecouri focșănene și tecucene

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci organizează în parteneriat cu Muzeul Vrancei, vineri 20 ianuarie 2022, începând cu ora 11:00 conferința „164 de ani de Unirea Principatelor Române – ecouri focșănene și tecucene”.

Unirea Principatelor Române a însemnat pentru întregul popor român actul de naștere al Statului Român. Contextul istoric al Unirii a fost unul prielnic dezideratelor naționale dar nu lipsit de obstacole, de intrigi de palat sau răsturnări de situații. În ciuda tuturor evenimentelor, 24 ianuarie 1859 rămâne o pagină importantă a secolului XIX atunci când Statul Român a luat ființă și ulterior s-a definit ca o națiune de sine stătătoare în 1877.

Orașele Moldovei au avut un rol însemnat în acest deziderat național prin implicarea elitelor locale în acest proces politic, astfel Tecuciul și Focșaniul au avut personalități de seamă care au avut rol hotărâtor în 1859. La momentul realizării Unirii, Focșanii reprezentau cum nu se poate mai bine situația prezentă la nivelul celor două Principate române, fiind divizat în Focșanii Moldova și Focșanii Munteni. Chiar prin locul unde astăzi se afla Piața Unirii, trecea un braț al Milcovului care despărțea orașul. Dorind să înlăture granița, elita focșăneană s-a organizat în unul dintre cele mai mari cercuri unioniste, fiind foarte activ până la unirea administrativă efectivă din 10 Iulie 1862.

Citeşte mai departe ...

Noi proiecte aprobate prin PNRR. Investiții de trei milioane de euro

Primăria municipiului Galați informează că au fost aprobate spre finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență încă trei proiecte, în valoare totală de aproape trei milioane de euro.

Este vorba despre: Renovarea energetică a imobilului din str. Eroilor nr. 28 - 1.020.143,67 lei, Renovarea energetică a Grădiniței cu Program Prelungit Step by Step - 3.585.103,96 lei și Renovare energetică - Amenajare imobil Str. 1 Decembrie 1918, nr. 25 -  10.011.344,22 lei.

Astfel, până la această dată, Primăria municipiului Galați are aprobate spre finanțare prin PNRR 59 de proiecte în valoare totală de circa 123 de milioane de euro.

Citeşte mai departe ...

„Olimpicele” conduse de Dana Goldic au adus bronzul de la Brașov

  • Publicat în Sport

Finală gălăţeană la cea de-a 8-a ediţie a Transilvania Winter Cup, turneu amical programat în perioada 13-15 ianuarie la Braşov cu 12 echipe de handbal junioare 3 la start. ACS Lucian Bute -antrenor Dana Goldic a învins în finala mică concitadina CSM Galaţi, antrenor Viorel Alexandru, scor 23-22 şi a cucerit medaliile de bronz. De remarcat că ambele reprezentante ale Galaţi au pierdut în semifinale după executarea loviturilor de la 7 metri. „Olimpica” Adnana Ancerencu a fost desemnată cel mai bun inter stânga iar „nepoţica” Diana Muşat, cel mai bun pivot al competiţiei. ACS Lucian Bute a terminat pe primul loc în grupa C după două victorii: 41-28 cu Academia Junior Ploieşti şi 34 -24 cu OK Sport Oneşti şi a cedat în semifinale, scor 25-26, după executarea loviturilor de la 7 metri cu LPS Vaslui. CSM Galaţi s-a clasat în pole position în grupa D după două victorii: 41-16 cu Arsenal Tăureni şi 28-24 cu Transilvania Braşov, pierzând în penultimul act, de-asemenea după loteria 7 metri, scor 28-29 în faţa celor de la CSM Ploieşti. Loturile echipelor gălăţene: Ioana Popoiu, Delia Rîmniceanu -Laura Mazilu, Ilinca Simionică, Alessia Barbu, Adnana Ancerencu, Bianca Oprişan, Bianca Rebegea, Catrina Zăbavă, Crina Andrei, Anna Isac, Ioana Trifan, Ioana Vrabie, Irina Munteanu, Erika Buric, Teodora Dohotariu -ACS Lucian Bute respectiv Ariana Ardeleanu, Beatrice Maxim - Beatrice Avram, Diana Muşat, Alexia Bucner, Delia Ghimpu, Atena Zahei, Marina Lupaşcu, Xenia Gheorghiţă, Maria Bercaru, Alexandra Postolache, Laris Toma, Elena Retegan, Maya Darie, Denisa Munteanu, Andreea Codreanu, Adina Cociug - CSM Galaţi.

Citeşte mai departe ...

Eşecuri pe linie pentru handbalistele de la CSM Galaţi

  • Publicat în Sport
Liga Florilor MOL a programat în weekeend partidele celei de-a 12-a etape. CSM Galaţi a avut o deplasare dificilă la Cisnădie unde a întâlnit Măgura. Handbalistele pregătite de Valeriu Costea şi-au încercat şansa dar nu au putut să-şi depăşească condiţia, gazdele au profitat şi au obţinut o victorie extrem de importantă în tentativa lor de a evada din zona minată a clasamentului. Rezultat final: Măgura Cisnădie -CSM Galaţi 37-23 (18-13). Antrenorul Valeriu Costea a folosit lotul: Alexandra Prodan, Bianca Aron, Nicoleta Petre -Ana Maria Lopătaru, Andreea Merlă, Iulia Eiler, Cristina Andriţa, Mălina Bichir 6 goluri, Daniela Corban 3 g, Iasmina Ichim 2 g, Mădălina Manolachi 5 g, Mădălina Mureş, Ivana Djurovic 1 g, Katarina Mancic, Andreea Sandu 4 g, Doriana Pelin. CSM Galaţi rămâne la cota 0 în ierarhia Ligii Florilor şi va juca runda viitoare pe teren propriu cu HC Zalău. Partida este programată duminică 22 ianuarie în sala Polivalentă Dunărea, de la ora 11.00.
Citeşte mai departe ...

Deputatul Viorica Sandu: Ministerul Familiei a început distribuirea voucherelor din „Programul pentru creșterea natalității” 

Ministerul Familiei a început distribuirea voucherelor din „Programul pentru creșterea natalității”, a anunțat pe Facebook, deputatul PSD de Galați, Viorica Sandu. 

„Ministrul PSD al Familiei, Gabriela Firea, continuă să îndeplinească obiectivele pe care le-a promis în momentul preluării mandatului. Scăderea natalității a devenit deja o problemă serioasă pentru România, iar programul Ministerului Familiei reprezintă o măsură importantă pentru combaterea acestui fenomen. În prezent 1 din 5 cupluri din România se luptă cu infertilitatea. Programul pentru creșterea natalității este o șansă acordată persoanelor care trăiesc această dramă, o șansă extraordinară pentru cuplurile care se luptă cu infertilitatea, dar nu au veniturile necesare pentru tratamentul medical”, susține deputatul Viorica Sandu.

Potrivit sursei citate, până în prezent au fost depuse deja 8.100 de solicitări. Au fost analizate peste 600 de dosare din care 350 au fost declarate eligibile.

„Sprijinul financiar de 15.000 de lei ajunge la beneficiari sub forma de două vouchere: primul este un voucher de 5.000 de lei cu care se pot achiziționa medicamentele necesare din farmaciile partenere; al doilea este în valoare de 10.000 de lei și destinat pentru procedura de embriotransfer, dacă medicul a constatat succesul în prima etapă. Ne dorim ca Programul pentru creșterea natalității să fie un succes și să se nască mii de copii în urma acestui sprijin”, a mai adăugat Viorica Sandu.

Citeşte mai departe ...

Percheziții la persoane bănuite de evaziune fiscală

Polițiștii efectuează 18 percheziţii, în judeţele Galați, Mureș, Cluj, Alba, Ilfov, Prahova și în municipiul București, la locuinţele unor persoane bănuite de evaziune fiscală.

Activităţile sunt coordonate de Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul I.G.P.R. şi prim procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Târgu Mureș şi se desfăşoară în cadrul unui dosar penal aflat în instrumentarea Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureș.

De asemenea, la acţiune participă și luptătorii de intervenţie din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Mureș, Cluj și Galați.

În fapt, din cercetări a reieşit că, în perioada 2013-2017, mai multe persoane, în calitate de reprezentanţi legali ai unei societăţi comerciale din judeţul Mureș ar fi dispus înregistrarea în contabilitate a unor facturi fiscale fără conținut economic real, de la 2 societăți comerciale de tip fantomă.

Prejudiciul cauzat astfel bugetului de stat este de peste 1,4 milioane de lei.

 Cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale. 

Acţiunea beneficiază de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Citeşte mai departe ...

Pieton accidentat mortal pe DN24 în județul Galați

La data de 18 ianuarie 2023, în jurul orei 07:00, Poliția Galați a fost sesizată telefonic prin intermediul Serviciului Național Apel Unic de Urgență 112, cu privire la faptul că pe Drumul Național 24, în interiorul localității Berheci, județul Galați a avut loc un eveniment rutier, soldat cu decesul unei persoane.

Din verificările preliminare, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Galați au stabilit faptul că un bărbat, cu vârsta de 35 de ani, din municipiul Iași, județul Iași, în timp ce conducea un autoturism pe DN 24, având direcția de deplasare dinspre municipiul Bârlad către municipiul Tecuci, în interiorul localității Berheci, la km 33 + 100 de metri, a surprins și accidentat un bărbat, cu vârsta de 47 de ani, domiciliat în sat Gara Berheci, care s-ar fi angajat în traversarea străzii în mod neregulamentar.

Echipajul de la Ambulanță care a sosit la fața locului a constatat decesul pietonului, care va fi preluat și transportat la Serviciul de Medicină Legală Galați, în vederea efectuării necropsiei.

Conducătorul auto deține permis de conducere valabil, iar la testarea alcoolscop rezultatul a fost negativ. A fost condus la spital în vederea prelevării de mostre biologice de sânge pentru stabilirea alcoolemiei.

În cauză a fost întocmit dosar penal pentru infracțiunea de ucidere din culpă, urmând a se stabili împrejurările în care s-a produs acest accident rutier.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri