Menu
RSS
Profesorii de istorie și educație socială învață cum să disemineze rezultatele proiectelor extracurriculare

Profesorii de istorie și educație s…

Inspectoratul Școlar Jude...

Grupul Damen a dat România în judecată la Curtea Internațională de Arbitraj de la Viena

Grupul Damen a dat România în judec…

Grupul olandez Damen a da...

Euuroparlamentarul Dan Nica: Fără un plan pentru industria oțelului niciun comisar nu va primi aprobarea Parlamentului European

Euuroparlamentarul Dan Nica: Fără u…

Protejarea industriei oțe...

Căprioară pe Faleza Dunării din Galați

Căprioară pe Faleza Dunării din Gal…

O căprioară a ajuns în zo...

CSU Hygienium continuă în eşalonul secund

CSU Hygienium continuă în eşalonul …

CSU Hygenium Galaţi a par...

Provocări şi soluƫii inginereşti în construirea podurilor emblematice peste Dunăre

Provocări şi soluƫii inginereşti în…

Asociaƫia Generală a Ingi...

Rugbiştii de la CSM Galaţi sunt invincibili în acest sezon

Rugbiştii de la CSM Galaţi sunt inv…

Divizia Naţională Seniori...

Experienţă de neuitat la Galaţi

Experienţă de neuitat la Galaţi

La UZINA, Galaţi, Strada ...

Praful saharian a ajuns și în Galați

Praful saharian a ajuns și în Galaț…

Un nou val de praf saha...

Jandarmeria Română pune la dispoziția tinerilor interesați de o carieră militară 700 de locuri

Jandarmeria Română pune la dispoziț…

În perioada 24 aprilie-14...

Prev Next

Iulie 2022 - Regional Press

Admiraţi liliacul indian la Grădina Botanică

În Grădina Botanică Galaţi, în aceste zile călduroase, puteţi admira Liliacul indian (Lagerstroemia indica) şi castanul bun (Castanea sativa). Liliacul indian este originar din subcontinentul indian (de unde epitetul speciei “indica”), precum şi din Asia de Sud-Est, China, Coreea şi Japonia. Este unul dintre puţinii copaci/arbuşti care oferă o culoare strălucitoare la sfârşitul verii până în toamnă, într-un moment în care multe plante cu flori şi-au epuizat florile, chiar şi atunci când temperaturile sunt foarte ridicate.
Castanul bun (cunoscut şi sub denumirea de „castanul comestibil” sau „castanul dulce”) este un arbore foios, originar din sudul Europei şi al Asiei Mici. Castanul comestibil înfloreşte în iunie-iulie şi este una din speciile de plante ce are flori monosexuate situate pe aceeaşi plantă, dar separate. În România, în zona de sud-est, acest arbore nu are un grad de adaptabilitate crescut, fiind o specie pretenţioasă faţă de temperaturile scăzute din timpul iernii. Totuşi, în Gradina Botanică Galati au fost aclimatizate câteva exemplare, care pot fi admirate în toată splendoarea lor.

Citeşte mai departe ...

Oţelul a câştigat ultimul amical înaintea startului în Liga a II-a

  • Publicat în Sport

Cu o săptămână înaintea primului joc oficial din eşalonul secund, roş-alb-albaştrii au susţinut un ultim test în faţa propriilor suporteri, adversari fiindu-le satelitul Farului. Oţelarii au obţinut o victorie importantă pentru moral dar mai au destule de pus la punct. „Un joc la discreţia noastră, ţin să remarc că Farul este o echipă bună la nivelul Ligii a III-a, cu jucători tehnici care ţin să se afirme şi să fie promovaţi în Superligă, au jucat bine dar noi am fost echipa mai bună şi am obţinut o victorie meritată. Am fost interesat de atitudinea băieţilor, a fost ultimul joc înaintea debutului în Liga a II-a. Mai avem o săptămână până la startul campionatului şi trebuie să-mi dovedească pe cine mă bazez sau ce lot să fac pentru meciul cu Iaşul. Sunt nemulţumit de unii dintre jucători care au intrat în repriza a doua. Sunt total nemulţumit de atitudinea lor şi le dau un ultim avertisment, ori înţeleg şi trag pentru echipă, ori ne despărţim. Îmi mai doresc doi jucători, un atacant şi un fundaş stânga. După discuţiile pe care le voi avea cu câţiva jucători, care au intrat în repriza a doua, pentru că nu sunt mulţumit. Ori întrerupem contractul cu ei, ori se trezesc la realitate. Au trecut 2-3 săptămâni ar trebui să se integreze”, a declarat Dorinel Munteanu la Oţelul TV. Rezultat final: SC Oţelul Galaţi -Farul II 4-1. Au marcat pentru oţelari: Nica 2 goluri, Gorovei şi Jardan. Managerul tehnic Dorinel Munteanu a folosit formula de start: Dur-Bozoancă -Rus, Yabre, Azinovic, Nedelea -Jardan, Markovic, Gorovei -Nica, Cîrjan, Mitoi. Au mai jucat: Pop -Farcaş, Sîrghi, D.Cireş, Reyes, Maxim, Kip, Berisha, Ilie, Bordun, Râpan. Infirmeria Oţelului începe să se golească, Ghiocel şi Adăscăliţei au revenit de luni la antrenamente, Neagu s-a întors în Galaţi şi se recuperează iar echipa medicală face eforturi să-l recupereze 100% pe Cisotti până la jocul cu Politehnica Iaşi, care este programat sâmbătă 6 august, de la ora 11.30 pe stadionul Oţelul.

Citeşte mai departe ...

Weekend cu 18 goluri pentru Sporting Lieşti şi Unirea Braniştea

  • Publicat în Sport

Cele două echipe care vor reprezenta Galaţiul în sezonul 2022-2023 din Liga a 3-a se pregătesc cu antrenamente în cursul săptămânii şi meciuri amicale în weekend. Sporting Lieşti a jucat sâmbătă pe Lieşti Arena cu o colegă de eşalon, Dacia Unirea Brăila. Lieştenii s-au impus clar, scor final: 5-0, la pauză: 2-0. Marcatori: Maftei, Munchiu, Mihu, Grigoraş şi Călin. Antrenorul Cristian Brăneţ a început cu formula: A.Brăneţ -Hodorogea, Cucu, Maftei, Dima -Mereuţă, Chiriac, Stan, Buhăescu - Bîrlădeanu, Mihu. După pauză, au mai jucat: Vădeanu -Munchiu, Grigoraş, Ştefănescu, Bălan, Ionaşcu, Călin. Din câte ne-a spus preşedintele Dorinel Matei, transferul lui Laurenţiu Iorga a căzut după ce campionul cu Oţelul din 2011 a fost sunat de Dorinel Munteanu, urmând să fie cooptat în staff echipei nou promovate în eşalonul secund. Sporting va susţine două amicale în această săptămână: Sporting Juniorul Vaslui -miercuri 3 august şi Dinamo Bacău -sâmbătă 6 august.
Nou promovata, Unirea Braniştea a întâlnit pe stadionul comunal din Tuluceşti pe Siretul Cosmeşti. Echipa antrenată de Ionuţ Niculcea şi Alex Iliciuc a câştigat cu 13-0 (5-0). Au marcat: Gherghişan 2 goluri, Ţicămucă 2 g, Spânache, Tarozzi, Răducan, Custov 3 g, Oniciu, Gîţă, Dumitru. Unirea a folosit formula: Ursu (Vlasie, Petrea) - Tănasă (Popa), Antofe (Gîţă), Manea (Enache), Hilohi (Tarozzi) - Năpîrlică (Murgoci), Postelnicu (Drăgan), Ţicămucă (Oniciu), Gherghişan (Răducan) -M.Cireş (Custov), Spînache (Dumitru, Dima). Următorul amical sâmbătă 6 august cu CSM Rm. Sărat.

Citeşte mai departe ...

Ana Bogdan s-a calificat în finală la Varşovia

  • Publicat în Sport

Tenismena Ana Bogdan s-a calificat sâmbătă în premieră în finala unui turneu WTA, la Varşovia, după ce a învins-o în penultimul act pe Katerina Baindl (Ucraina), cu 7-5, 7-5.
Ana Bogdan (29 ani, 108 WTA) s-a impus după 133 minute. Românca, care a fost susţinută din tribună de iubitul ei, Simone Tempestini, campionul României la raliuri, şi-a asigurat un cec de 19.750 de dolari şi 180 de puncte WTA, iar în finală o va întâlni pe Caroline Garcia (Franţa), a cincea favorită.

 

Citeşte mai departe ...

Din cauza nivelului scăzut al cotelor Dunării, bacul de la Galați nu mai transportă tiruri

"Anunț important! Din cauza nivelului extrem de scăzut al cotelor Dunării, bacurile S.C. NAVROM BAC S.R.L efectuează un ocol al zonei cu adâncime mică,  fapt  ce duce la mărirea timpilor de traversare și la imposibilitatea respectării programului de trecere. Totodată, din cauza unghiurilor mari formate între pasarele și maluri/pontoane, nu se poate asigura traversarea mijloacelor auto lungi si cu garda joasă ( TIR-uri, trailere, autocare, autoturisme cu garda joasă) Nu se mai poate respecta programul."

Citeşte mai departe ...

Consiliul Județean Galați vrea să modernizeze sistemul de irigații: proiect de aproape 100 de milioane de euro

Aproape 100 de milioane de euro se vor investi în județul Galați, în cadrul unui amplu și important proiect de modernizare a infrastructurii de irigații, a anunțat președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.

 “Este o investiție extrem de importantă pentru agricultura gălățeană, mai ales în noul context internațional, în care specialiștii avertizează o posibilă criză alimentară. Acest proiect de aproape 100 de milioane de euro va duce în mod cert la creșterea producției agricole din județ și la crearea de noi locuri de muncă. Se vor construi stații de pompare a apei din barajul Movileni, precum și toată infrastructura necesară pentru a iriga mii de hectare de teren agricol. Cheltuielile vor fi reduse cu mai bine de jumătate, pierderile vor fi zero, iar apa va ajunge la rădăcina plantei în aproximativ 12 ore.

Astfel, în prima etapă, vor putea fi irigate aproape 15.000 de hectare din Drăgănești, Barcea, Ivești, Liești și o parte din Cudalbi, iar în cea de-a doua etapă alte 13.000 de hectare din Matca, Cudalbi și Valea Mărului.

S-a muncit extrem de mult, timp de mai mulți ani, pentru a aduce această investiție la Galați. Este un proiect la care am muncit alături de europarlamentarul Dan Nica și de unul dintre cei mai performanți fermieri din județul Galați, domnul Gavrilă Tuchiluș”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Proiectul are deja studiul de fezabilitate realizat, are două etape majore de implementare şi este finanţat prin Fondul Naţional de Dezvoltare şi Investiţii.

Citeşte mai departe ...

Concursul „Costin Murgescu” ediția a XI-a

Universitatea Danubius anunță o nouă ediție de concurs, organizat anual pentru susținerea cercetării universitare în domeniul economic.

Concursul „Costin Murgescu” pentru cercetare este organizat de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare în colaborare cu Asociația Facultăților de Economie din România (AFER).

Premiul concursului „Costin Murgescu” este în valoare de 3000 euro, juriul putând acorda suplimentar mențiuni, în funcție de noutatea ideii, originalitatea temei sau a perspectivei abordate.

Data limită de înscriere în concurs este 15 septembrie 2022, iar lucrările finale se transmit până la data de 15 octombrie 202Eseurile vor fi redactate în limba engleză sau română, iar evaluarea acestora va avea în vedere noutatea și originalitatea temei sau a perspectivei abordate, dar va pune accent și pe clădirea argumentației și stilul redactării.

Citeşte mai departe ...

Facultatea de Medicină și Farmacie din Galați, ”în cărțile” MS, pentru diminuarea crizei de

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, zilele trecute, că există o criză naţională de medici pentru anumite specialităţi, printre care şi cele de medicină de urgenţă şi medicină de familie.

El a precizat că, în ceea ce priveşte medicina primară, corpul medical este îmbătrânit, iar sute de localităţi nu au medic.

Conform acestuia, deficitul de cadre medicale cu studii superioare nu poate fi acoperit pe termen scurt, însă a subliniat că problema ar putea fi rezolvată ca urmare a implementării unei strategii de resurse umane în sănătate, elaborată în premieră în România.

"Am făcut un parteneriat cu universităţile de medicină şi farmacie din România, pentru că o decizie legată de pregătirea profesională trebuie făcută împreună cu dascălii, cei care învaţă medicii, respectiv asistenţii medicali să lucreze şi să se racordeze la dezvoltările tehnologice care sunt extrem de rapide în medicină", a adăugat Alexandru Rafila.

Citeşte mai departe ...

Încep lucrările de cadastru în 5 comune din Galați

  • Publicat în Social

Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Galați anunță începerea lucrărilor de cadastru în cinci comune din județul Galați. Lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară se desfășoară în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară (PNCCF) și sunt gratuite pentru cetățeni.

Finanțarea este asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a finalizat procedura de licitație deschisă pentru achiziționarea serviciilor de înregistrare sistematică în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară a imobilelor din 297 de UAT-uri din 37 de județe.

ANCPI a semnat contracte de prestări servicii pentru 228 de loturi (care reprezintă 228 de comune) dintre cele 240 atribuite în urma licitației.

Printre acestea se numără și 5 comune din județul Galați: Independenta, Liesti, Munteni, Sendreni și Vanatori.

În județul Galați, dintre cele 9 comune care beneficiază de finanțare europeană pentru realizarea cadastrului, 2 sunt în lucru (Frumuşiţa și Ivești). Pentru celelalte 2 comune care au rămas neatribuite (Barcea și Beresti-Meria), ANCPI va iniția o nouă procedură de licitație.

ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, care completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de cadastru pentru 5.758.314 de hectare din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este de 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 de euro reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 de euro – cofinanțare de la bugetul de stat.

Citeşte mai departe ...

Festival Internațional de Folclor, la Galați”: Mioara Velicu și Nicolae Furdui Iancu vin să-i încânte pe gălățeni

Timp de trei zile, între 5 și 7 august, la Galați, va avea loc unul dintre cele mai iubite și mult așteptate evenimente de muzică și dans popular din țară: Festivalul Internațional de Folclor “Doina Covurluiului”, ajuns deja la a XV- a ediție.
 
Pe scena de pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor vor urca peste 10 ansambluri folclorice din România, Serbia, Polonia, Ucraina, Republica Moldova, Turcia și Macedonia de Nord.
 
„În fiecare seară de festival se va încheia cu un recital de zile mari – Mioara Velicu, Nicolae Furdui Iancu, Cristina Turcu Preda, Viorica Macovei și Valentin Sanfira vor urca pe scena Festivalului Internațional de Folclor “Doina Covurluiului”. Dragi gălățeni, vă asteptăm în fiecare seară, de la ora 18.00, la un spectacol folcloric de excepție, cu artiști din țară și de peste hotare”, a anunțat Costel Fotea, președintele CJ Galați.
 
Festivalul Internațional de Folclor “Doina Covurluiului” este organizat de Consiliul Județean Galați, prin Centrul Cultural “Dunărea de Jos”.
 
Intrarea este liberă.
Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri