Menu
RSS
Oţelul a pierdut la Arad după 51 de zile

Oţelul a pierdut la Arad după 51 de…

Înfrângere prea severă pe...

Starea culturilor de cereale păioase din județul Galați înființate în toamna lui 2023

Starea culturilor de cereale păioas…

Oficiul Fitosanitar Galaț...

Olimpiada Națională Aria Curriculara Tehnologii - Domeniul Agricultură

Olimpiada Națională Aria Curricular…

În perioada 26-30 aprilie...

Tehnologie ultraperformantă pentru salvarea vieții. Costel Fotea: Soft pe bază de inteligență artificială pentru tratarea cancerului

Tehnologie ultraperformantă pentru …

Soft pe bază de inteligen...

Ministerul Muncii: Pensiile aferente lunii mai se plătesc înaintea sărbătorilor pascale

Ministerul Muncii: Pensiile aferent…

La solicitarea premierulu...

Baschetbaliştii lui Florin Nini au legat patru victorii

Baschetbaliştii lui Florin Nini au …

Mai bine mai târziu decât...

Pelerinajul de Florii în Arhiepiscopia „Dunării de Jos”. Programul complet

Pelerinajul de Florii în Arhiepisco…

  Sâmbătă, 27 apr...

Peste 1.600 de locuri scoase la concurs în școlile de Poliție

Peste 1.600 de locuri scoase la con…

În perioada aprilie-iulie...

Ciolacu, despre coaliția PSD-PNL: Suntem mai puternici decât niciodată în momentul ăsta!

Ciolacu, despre coaliția PSD-PNL: S…

Preşedintele PSD, Marcel ...

Un pas către un viitor „verde”. Clădirea Complexului Muzeal de Științele Naturii, modernizată cu fonduri UE

Un pas către un viitor „verde”. Clă…

Consiliul Județean Galați...

Prev Next

Luni, 19 Decembrie 2022 - Regional Press

Bani din fondul de rezervă al Guvernului pentru UAT-urile gălățene

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul a alocat, în ședința din 19 decembrie, 1,023 miliarde de lei, din Fondul de rezervă bugetară, pentru 2.890 de unități administrativ-teritoriale.

Conform unui comunicat al ministerului, fondurile au fost alocate la solicitarea autorităților locale, prin Instituțiile Prefecților și Consiliile Județene din fiecare județ, pentru asigurarea cheltuielilor de funcționare și dezvoltare ale autorităților administrației publice locale, cheltuieli care necesită a fi efectuate până la sfârșitul anului 2022.

Prin proiectele de hotărâre transmise s-au solicitat sume pentru unitățile administrativ-teritoriale pentru care nu a fost posibilă, din bugetele proprii, finanțarea pentru unele categorii de cheltuieli de strictă necesitate, precum cheltuieli de funcționare (salarii, iluminat public și întreținerea acestuia, salubritate etc.), cofinanțarea proiectelor, plata combustibilului pentru asigurarea încălzirii unităților școlare, asigurarea cu energie termică, plata unor corecții financiare, sentințe, cheltuieli de capital, precum și alte cheltuieli neprevăzute.

Astfel, potrivit actului normativ adoptat, 41 de consilii județene, precum și sectorul 6 al municipiului București, 64 de municipii, 181 orașe și 2.602 comune primesc finanțare.

UAT-urile din Galați primesc, în total, 19,5 milioane de lei. Cele mai mari sume sunt alocate pentru Județul Galați (10 milioane lei), Municipiile Galați (1,77 milioane) și Tecuci (1 milion de lei) și Orașul Berești (200.000 lei).

Alocările pentru celelalte UAT0uri din județ sunt de 90.000 sau 100.000 de lei.   

Citeşte mai departe ...

Se redeschide circulația pe Centura Tecuciului

Astăzi, alături de secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Bogdan Mîndrescu, de directorul implementări proiecte CNAIR, Felician Cerneșteanu, de directorul Direcției Regionale Drumuri și Poduri Buzău, Sorin Robu și de reprezentanții Drumuri Naționale Galați și ai constructorului, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a participat la o importantă întâlnire de lucru pe Centura Tecuciului. La acest eveniment, constructorul a anunțat când se va circula pe Centura Tecuciului.

“Astăzi, am primit o veste foarte bună pentru toți tecucenii. Constructorul ne-a anunțat că miercuri, 28 decembrie, la ora 12:00, se deschide în sfârșit traficul pe mult așteptata Centură a municipiului Tecuci, un drum de aproape 7 kilometri, care unește DN25 și DN24.

Astfel, tot traficul greu care venea din Vrancea, Bacău sau Neamț nu va mai trece prin Tecuci și nu va mai bloca traficul în municipiu.

Astăzi, se lucra la relocarea ultimului stâlp de tensiune și la turnarea asfaltului pe ultimele porțiuni ale drumului. De altfel, în doar patru zile s-a reușit rezolvarea tuturor documentelor necesare pentru relocarea stâlpilor.

În numele gălățenilor, vreau să-i mulțumesc ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, pentru implicarea personală în acest important proiect și pentru că s-a ținut de cuvânt, astfel că Centura Tecuciului va fi deschisă până la finalul acestui an”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Centura Tecuciului a presupus construirea unui drum de aproape 7 kilometri, amenajarea a două pasaje peste calea ferată, construirea mai multor rampe și a două sensuri giratorii, precum și a intersecției cu DJ 252H.

Citeşte mai departe ...

Recital ”Colindul clopoțeilor”, la Casa Artelor

În noul spațiu cultural gălățean – Casa Artelor, miercuri, 21 decembrie de la ora 18:30, vor răsuna armoniile muzicii camerale, în interpretarea ansamblului Lyra Artists, format din Juliya Belyanevich – Ucraina (vioară), Anișoara Negură (oboi), Octavian Grigoraș (flaut) și Iulian Șnaider (violă).

Recitalul intitulat sugestiv – Schedrik(Щедрик) – Colindul clopoțeilor – reprezintă rezultatul unei frumoase colaborări a muzicienilor români cu o talentată violonistă din Ucraina.

În program, publicul va asculta celebre lucrări ale marilor compozitori și colinde din repertoriul

ucrainian.

Lyra Artists a fost înființat în toamna acestui an, din dorința violonistei Juliya Belyanevich de a promova muzica clasică și de a ajuta la dezvoltarea culturală a noului său cămin – Galați. Colaborarea dintre artiștii ucrainiei și români este sprijinită de Asociația Help Ukraine Romania.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, așadar publicul gălățean este invitat la un recital cameral de excepție, în care muzica ne unește dincolo de orice bariere.

Citeşte mai departe ...

Concurs de soluții urbanistice pentru Piațeta Eroilor

Primăria municipiului Galați anunță că a fost lansat concursul de soluții urbanistice pentru obiectivul: „Parcare subterană Strada Eroilor nr.1 - Amenajare Piațeta Eroilor". Astfel, un juriu format din arhitecți, consilieri locali, jurnaliști, reprezentanți ai instituțiilor publice, ai mediului universitar, de afaceri și neguvernamental urmează să aleagă cea mai bună variantă pentru modernizarea zonei. 

Proiectul ales va conține soluții în vederea utilizării piațetei ca spațiu multifuncțional, de relaxare, dar și pentru diverse evenimente. În plus, în acest spațiu vor fi prevăzute fântâni, sculpturi kinetice, sonorizare, proiecție lumini ambientale și arhitecturale etc. Va fi amenajat spațiul verde și se vor folosi plante specifice piațetelor urbane. Amenajarea piațetei va urmări punerea în valoare a spațiului urban, cu accente contemporane, utilizând tehnologii și materiale de ultimă generație ce vor fi armonizate și încadrate în specificul istoric al zonei.

Prin acest concurs, se dorește identificarea celei mai bune soluții și pentru amenajarea unei parcări subterane și a unui parc. Vorbim despre o zonă din centrul municipiului Galați, intens circulată, având în vedere numărul mare de instituții publice importante din acest areal, precum: Instituția Prefectului - județul Galați, Primăria municipiului Galați, Consiliul Județean Galați, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Galați, Teatrul Dramatic „Fani Tardini", Centrul Cultural „Dunărea de Jos", Universitatea „Dunărea de jos" din Galați etc. Iar acest proiect de investiții va rezolva o parte din necesarul de locuri de parcare pentru cetățenii care vin în această zonă și va oferi totodată un spațiu modern de relaxare sau pentru diferite activități socio-culturale.

Concurenții pot fi birouri individuale de arhitectură, asocieri constituite de birouri individuale de arhitectură sau alte forme legale de exercitare a profesiei de arhitect sau urbanist. Termenul limită pentru predarea proiectelor este 20 februarie 2023. Durata contractului este de 6 luni de la data semnării, iar valoarea estimată este de 1.190.000 lei fără TVA.

Citeşte mai departe ...

Galfest, o sărbătoare a handbalului juvenil pe malul Dunării

  • Publicat în Sport

ACS Lucian Bute Galaţi în parteneriat cu HC Dunărea Brăila a organizat în perioada 16-18 decembrie în sala Polivalentă din oraşul vecin cea de-a cincea ediţie a Galfest, un turneu internaţional amical de handbal rezervat junioarelor 2. Chiar dacă forfaitul din ultima clipă a celor de la Iuventa Michalovice-Slovacia, din cauza infectării cu Covid 19 a dat programul peste cap, competiţia a fost o reuşită din toate punctele de vedere. Medaliile s-au decis duminică în ultima reuniune după două meciuri terminate cu diferenţe minime. ACS Lucian Bute 1 a condus 58 de minute dar braşovencele de la Corona au câştigat pe final. În finala mică, ACS Lucian Bute 2, în ciuda faptului că a aliniat echipa de junioare 3 a dat o replică consistentă Naţionalei Turciei, cedând în ultimele minute. Clasament final: 1.CSM Corona Braşov, 2.ACS LUCIAN BUTE 1: 29-21 cu Bute 2, 34-30 cu Turcia, 37-28 cu Dunărea Brăila şi 23-24 cu CSM Corona Braşov, 3.Turcia, 4.ACS LUCIAN BUTE 2: 28-26 cu HC Dunărea, 29-41 Corona Braşov, 30-31 cu Turcia, 5.HC Dunărea Brăila. La festivitatea de premiere, care a fost oficiată de Aurel Trifan, preşedintele ACS Lucian Bute şi Costică Buceschi, antrenor HC Dunărea au fost oferite câteva premii speciale: Denisa Constandache-ACS Lucian Bute, cel mai bun apărător; Ozturk Hiranup -Turcia, cel mai bun portar; Adnana Ancerencu -ACS Lucian Bute 2, golgetera turneului; Ana Maria Şerban -Corona Braşov, MVP-ul turneului. Loturile gălăţene: Denisa Geamăna, Antonia Trifan, Ana Manta - Andreea Zugrăvel, Daria Anghel, Denisa Constandache, Daria Crăciun, Claudia Decianu, Athena Lupea, Andra Buric, Miruna Olaru, Bianca Ungureanu, Ana Anton, Daria Gânsac, Ana Maria Gavrilă, Anais Soare, Ana Donosă -Bute 1, antrenori Nicoleta Vlad şi Bogdan Fuică; Bianca Iacob, Raluca Crăciun, Delia Rîmniceanu -Laura Mazilu, Miriam Streşină, Ioana Vrabie, Erika Buric, Irina Munteanu, Miriam Ben Attamane, Bianca Oprişan, Adnana Ancerencu, Crina Andrei, Emma Preda -Bute 2, antrenori: Daniela Goldic şi Bogdan Fuică.

Citeşte mai departe ...

  Petrecere în prag de sărbători pentru 150 de refugiați ucraineni aflați în situații vulnerabile

150 de ucraineni din categoria persoanelor vulnerabile (vârstnici, persoane cu dizabilități și mame singure) refugiați la Galați și Brăila au petrecut, pe 16 decembrie, Crăciunul în avans, alături de Fundația Inimă de Copil.

Oaspeții au avut parte de un program interpretat de copii ucraineni, unii dintre ei fiind copiii sau nepoții celor prezenți în sală. Micuții refugiați au pregătit o frumoasă scenetă și au cântat colinde. Nici seniorii ucraineni nu au stat deoparte şi au fredonat colindele alături de copii. Chiar dacă este vorba despre un Crăciun total diferit de sărbătorile de acasă, vârstnicii ucraineni s-au simțit excelent și, pentru câteva ore, au încercat să uite că sărbătorile de anul acesta îi găsesc într-o țară străină, departe de propriul cămin. Aceasta a și urmărit organizația: în zilele de sărbători care vor urma, fiecare reamintire a acestui eveniment de comunitate să le aducă bucurie și alinare.

Andrei, refugiat ucrainean: „Mulțumim organizatorilor, sponsorilor, tuturor celor care ne ajută. Noi, ucrainenii, simțim căldura și grija pe care poporul român ni le poartă. Ne rugăm astăzi la Dumnezeu să îi binecuvânteze pe cei care, în acest vremuri dificile, ne oferă o mână de ajutor. E un lucru extrem de valoros”.

Valentina, refugiată ucraineană: „Mă bucur să fiu prezentă la această sărbătoare, e o atmosferă în care putem să ne simțim bine, să uităm de probleme. Suntem impresionați de spectacolul copiilor și de aceea avem speranță pentru viitor”.

Daniela Kaufusi, coordonator proiecte refugiați, Fundația Inimă de Copil: „Am vrut ca, în preajma sărbătorilor, acești oameni să nu se simtă singuri. Au primit o masă, cadouri și s-au bucurat de colinde, ne-am străduit ca sărbătoarea să fie cât mai aproape de spiritul sărbătorilor de acasă”.

Cei 150 de participanți au primit cadouri la finalul evenimentului. Evenimentul a fost posibil datorită suportului financiar oferit Fundației Inimă de Copil de către FONSS (Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale) din fonduri UNHCR, Good Neighbors Coreea dar și datorita fondurilor oferite de alți donatori privați ai organizației.

Alături de proiectele destinate copiilor români aflate în dificultate în care Fundația Inimă de Copil este implicată de peste 26 de ani, împliniți în acest decembrie, în cele 10 luni de la declanșarea războiului din Ucraina, organizația a ajutat peste 5800 de persoane prin colaborarea cu alte instituții locale și prin cele doua Centre de resurse și suport pentru refugiați din Galați și Brăila pe care le gestionează.

Citeşte mai departe ...

Costel Fotea: Peste 52 de milioane de euro vor fi investiți pentru a conecta Matca la rețeaua de apă și canalizare

Astăzi, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a semnat electronic, în calitate de președinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitarã Serviciul Regional Apă Galaţi, un contract cu fonduri europene în valoare de 75.008.560 de euro, pentru infrastructura de apă și canalizare din localitatea Matca și pentru a reabilita peste 7 kilometri de conducte și magistrale de apă care deservesc municipiul Galați.

“Peste 52 de milioane de euro vor fi investiți pentru a conecta Matca, cel mai mare bazin legumicol al țării și una dintre cele mai mari localități din județ, la rețeaua de apă și canalizare. S-a lucrat intens în ultimii ani pentru a obține fondurile necesare, în strânsă colaborare cu autoritățile locale din Matca și cu specialiștii de la Apă Canal, în acest moment având realizată inclusiv documentația tehnică, astfel încât imediat ce licitația pentru desemnarea unui constructor va fi finalizată să fie demarate la propriu lucrările.

Practic, se vor monta peste 200 kilometri de conducte de aducțiune și rețele de apă și canalizare. De asemenea, vor fi  construite stații de pompare și clorinare, precum și rezervoare de apă.  

Restul finanțării, de aproape 14 milioane de euro, înseamnă investiții în sistemul de apă potabilă al municipiului Galați.  Astfel, se vor moderniza conductele de aducțiune de la Salcia-Liești și magistrale din rețeaua de distribuție a municipiului Galați”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Fondurile sunt asigurate prin Programul Operațional Infrastructură Mare și Programul Operațional Dezvoltare Durabilă 2021-2027. În acest moment, licitațiile pentru desemnarea constructorilor sunt în faza de evaluare a ofertelor.

 
 
 
 
 
Citeşte mai departe ...

Ministrul Familiei: Cardul european pentru tineret va fi disponibil pentru tinerii din România

Tinerii din România vor avea acces la cardul european destinat lor încă din primăvară. Cardul este folosit de peste 6 milioane de tineri europeni, a anunțat ministrul Familiei, Gabriela Firea.

„Cardul european pentru tineret va fi disponibil pentru tinerii din România, gratuit, chiar din primăvară! Pregătim documentele care vor ajunge pe masa Guvernului pentru parafarea parteneriatului cu Asociația Cardului European pentru Tineret, prezentă în 38 de țări europene și are 40 de organizații membre. Orice tânăr din România va putea avea un astfel de card care să-i ofere beneficii și reduceri la cumpărături, teatru și film, transport în comun sau muzee, așa cum au peste 6 milioane de tineri europeni. Colaborăm cu Asociația Pentru Mobilitate Europeană, organizația națională membră a Asociației Cardului European pentru Tineret. Foarte important, cardul va fi gratuit!”, a transmis Gabriela Firea, pe pagina de Facebook.

Potrivit ministrului Firea, în bugetul pe anul 2023, sunt 100 milioane de lei pentru operaționalizarea Direcțiilor Județene pentru Familie și Tineret.

„Fiecare dintre cele 42 de instituții are nevoie de minimum 16 angajați pentru a funcționa și nu poate un specialist în sport să preia atribuții pentru tineret, familie sau natalitate. Guvernul a aprobat suplimentarea numărului de angajați pentru a completa acolo unde nu stăm acum foarte bine. De exemplu, la direcțiile din Călărași și Ialomița am preluat doar 4 angajați, iar la Arad sau Sălaj câte 5 persoane. Insuficient și va fi nevoie să angajăm. Acum, din cele 923 de posturi din toate direcțiile județe avem ocupate doar o treime, 361 mai exact, de specialiștii preluați din fostele direcții județene de sport și tineret. Pentru restul, pregătim angajări pentru că ne dorim să fim în contact direct cu tinerii și familiile din toată țara”, a adăugat Firea.

Citeşte mai departe ...

Doliu în PSD! Marcel Ciolacu a anunțat vestea tristă

Mircea Dușa, fost ministru al Apărării în guvernele Ponta, a murit luni, a anunțat președintele PSD, Marcel Ciolacu.

„Am aflat cu mare tristețe vestea dispariției în această dimineață a colegului nostru social-democrat Mircea Dușa. În toate demnitățile publice pe care le-a avut, fie că a fost vorba de ministru al Apărării, de Interne sau pentru Relația cu Parlamentul, prefect sau parlamentar, Mircea Dușa și-a făcut datoria cu onoare și respect pentru interesul public. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri