Menu
RSS
Un copil de 12 ani din Galați a fost dat dispărut. A plecat spre școală, dar nu a mai ajuns

Un copil de 12 ani din Galați a fos…

La data de 17 martie 2025...

FINANȚĂRI. Acces sporit la servicii sociale pentru comunitățile rurale din județul Galați

FINANȚĂRI. Acces sporit la servicii…

Comunitățile rurale din j...

ByteForce  - CNVA Galați, rezultate semnificative în concursurile din țară

ByteForce - CNVA Galați, rezultate…

Aflăm informații „de ulti...

Întâlnire cu Irina Rimes la Galaţi

Întâlnire cu Irina Rimes la Galaţi

Vineri, 21 martie, ora 21...

Fraudă de peste 800.000 euro din fonduri europene pentru irigații. O cooperativă agricolă ar fi obţinut cu documente false

Fraudă de peste 800.000 euro din fo…

Procurorii europeni au fă...

Guvernul încearcă să accelereze implementarea PNRR

Guvernul încearcă să accelereze imp…

Guvernul vrea să accelere...

Costel Fotea: Continuă lucrările la podul dintre Umbrărești și Cudalbi, situat pe DJ 253

Costel Fotea: Continuă lucrările la…

Avansează lucrările de co...

Oțelul a ajuns pe loc de baraj

Oțelul a ajuns pe loc de baraj

Oţelul a jucat duminică l...

Rebeca Ciocan: „Sunt bruneta de la Drept și-mi place să-mi reprezint comunitatea”

Rebeca Ciocan: „Sunt bruneta de la …

La Bacău s-a desfăşurat î...

Dan Nica: 1,5 milioane de mașini sunt importate anual în UE, echivalentul producției a trei fabrici auto din Europa

Dan Nica: 1,5 milioane de mașini su…

În cadrul intervenție...

Prev Next

Joi, 06 Februarie 2025 - Regional Press

Salariul minim european a fost adoptat în România

Guvernul a aprobat, joi, procedura de aplicare a mecanismului de stabilire și actualizare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Decizia Guvernului finalizează procesul de transpunere a Directivei (UE) 2022/2041, care urmărește asigurarea unui salariu minim adecvat pentru toți lucrătorii. Demersul de joi reprezintă și atingerea jalonului numărul 392 aferent cererii de plată numărul 5 din PNRR.

„Hotărârea adoptată de Guvern astăzi reprezintă un angajament de a îmbunătăți condițiile de muncă și de viață ale lucrătorilor români. Această măsură oferă predictibilitate angajatorilor și siguranță salariaților și contribuie la creșterea nivelului de trai prin asigurarea unui sistem echitabil de remunerare. Hotărârea de astăzi este cu atât mai importantă cu cât reforma salariului minim reprezintă încă un jalon atins în cadrul PNRR – Jalonul 392”, a declarat ministrul Simona Bucura Oprescu.

Salariul minim brut pe țară garantat în plată va fi stabilit pe baza unor indicatori clari: puterea de cumpărare, luând în considerare costul vieții; nivelul general al salariilor; rata de creștere a salariilor; productivitatea muncii la nivel național.

Directiva UE are în vedere stabilirea salariilor minime adecvate, promovarea negocierii colective privind salariile și îmbunătățirea condițiilor efective ale lucrărilor .

Citeşte mai departe ...

„Imprimarea 3D: Știința cu gust de ciocolată” la UDJG

Centrul de Excelenţă Prelucrarea Polimerilor (CE-PP) şi Centrul Integrat de Cercetare, Expertiză şi Transfer Tehnologic în Industria Alimentară (BioAliment – TehnIA),din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, a organizat astăzi Atelierul interdisciplinar „Imprimarea 3D: Știința cu gust de ciocolată”.

La eveniment au participat 15 elevi din clasa a XI-a de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” Galați care studiază tema „Le chocolat entre plaisir ou soupir (Ciocolata, între plăcere sau suspin)”, din cadrul Modulului de studiu interdisciplinar, pentru Proba anticipată a Bacalaureatului francofon.

Elevii au fost introduși în lumea ciocolatei, au aflat secretele imprimării 3D și s-au bucurat, în premieră, de experiența degustării unor dulciuri personalizate.

Atelierul a fost organizat în cadrul proiectului ReCoNnect 3: Building a Community, finanțat prin programul Horizon Europe, care are ca misiune apropierea dintre știință și societate, dar și creșterea interesului tinerilor pentru cercetare.

Citeşte mai departe ...

Număr record de cazuri de viroze respiratorii și gripă, în România

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat un număr „record” de cazuri de viroze respiratorii și gripă, care au ajuns la un total de peste 170.000, în perioada 27 ianuarie - 2 februarie.

„Ne aflăm în continuare pe același trend ascendent în ceea ce privește virozele respiratorii și cazurile de gripă. Avem un record, aș spune. Sunt peste 170.000 de cazuri înregistrate în România, în ultima săptămână de raportare, 27 ianuarie - 2 februarie. Raportarea se face joia, pentru săptămâna precedentă. Numărul mare de viroze respiratorii a fost dublat și de un număr mare de cazuri de gripă diagnosticate clinic, nu mai puțin de 12.500 la nivel național. Acest lucru, așa cum am precizat și săptămânile trecute, a dus la mobilizarea resurselor la nivelul Direcțiilor de sănătate publică și implicit al unităților sanitare care se află în județele din țară”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.

Potrivit ministrului, joi a fost publicată lista centrelor unde se pot prezenta pacienții cu viroze respiratorii. Pe site-ul Ministerului Sănătății și pe site-urile Direcțiilor de sănătate publică va putea fi găsită lista acestor centre, care vor oferi investigații, o precizare de diagnostic, precum și tratament ambulatoriu.

Cazurile mai grave, care necesită internare, vor fi îndrumate spre spitale. Există un număr total de 300 de astfel de centre de permanență sau centre ambulatorii de specialitate, la nivel național.

Citeşte mai departe ...

Victorie cu mari emoţii pentru fetele de la CSU Galaţi

  • Publicat în Sport

La prima apariţie pe teren din acest an, fetele pregătite de Ileana Berdilă şi Adriana Dudnic au avut parte de un thriler în sala Penicilina din Iaşi. Cu câteva absenţe: Sorina Răileanu, Cristina Popoiu şi Roberta Răfoi şi după un drum obositor cu peripeţii, echipa gălăţeană a început modest, ieşencele au profitat şi surprinzător au condus cu 2-0 la seturi. Gazdele s-au aflat în avantaj şi o bună perioadă din setul trei, ultima oară cu 20-18 dar fetele noastre s-au mobilizat, au revenit spectaculos şi au egalat situaţia la seturi. Tie-break-ul a fost dramatic, avantajul a alternat, CSU a preluat iniţiativa, a condus cu 7-4, 10-7, 11-9, Iaşiul nu s-a predat şi a avut o minge de meci, ale noastre au avut însă nervii mai tari şi într-un final incandescent, Andreea Stănescu, bine servită de căpitanul Gabriela Panait, a închis meciul după mai bine de două ore de la fluierul de start. Rezultat final: CSM Iaşi 2020 -CSU Galaţi 2-3 (21, 24, -24, -14, 14). Echipa noastră a folosit formula: Gabriela Panait, Lavinia Onaci, Alexandra Iordache, Carmina Bordea, Andreea Stănescu, Diana Milea -Delia Crăciun, libero. Au mai jucat: Crina Arbunea, Maria Neacşu şi Ioana Acxinte. CSU Galaţi ocupă locul 3 cu 20 de puncte şi va juca sâmbătă 8 februarie la sala Florin Balaiş -Puşkin, de la ora 13.00 cu CSM Constanţa.

Citeşte mai departe ...

Costel Fotea: Drumul dintre Hănțești și Vizurești, modernizat de la zero

Drumul DJ 252J dintre Hănțești și Vizurești (sate din comuna Buciumeni), care până de curând era doar un drum vechi și plin de gropi, este acum complet modernizat.

„Pe drumul modernizat a fost turnat asfalt, s-au realizat lucrări de consolidare a terasamentului și s-au amenajat șanțuri pentru scurgerea apei pluviale”, a transmis Costel Fotea, președintele CJ Galați.

De asemenea, a fost modernizat un pod important de pe acest traseu, asigurând o infrastructură mai sigură și mai rezistentă pentru locuitori și participanții la trafic.

În 2023, Consiliul Județean Galați a preluat drumul comunal dintre Hănțești și Vizurești, asumându-și responsabilitatea modernizării complete a acestuia pentru a îmbunătăți accesul și condițiile de trafic în zonă.

„Acest proiect, finanțat prin fonduri județene, oferă locuitorilor și celor care tranzitează zona condiții mai sigure și mai rapide de deplasare. Continuăm să investim în infrastructura județului pentru un Galați mai bine conectat”, a adăugat Costel Fotea.

Citeşte mai departe ...

Ministrul Dezvoltării: Eliminăm taxele plătite de proprietari pentru extrasele de carte funciară!

„Statul este pentru cetățean, nu cetățeanul pentru stat! Serviciile publice trebuie să fie servicii acordate cetățenilor, nu activități generatoare de profit”, a precizat ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila, în conferința de presă susținută astăzi, la București, în cadrul căreia a anunțat abrogarea unor tarife plătite de cetățeni pentru un serviciu public, prestat de o instituție aflată în subordinea ministerului.

Este vorba despre scutirea de la plată a tarifului pentru obținerea extrasului de carte funciară pentru informare, atunci când solicitantul este însuși proprietarul imobilului. Pentru implementarea măsurii în sistemul on-line este necesar un termen de cel mult 5 luni, iar fizic, la ghișeu, măsura se va implementa în cel mult 2 luni, astfel, din 10 aprilie, aceste servicii devin gratuite pentru proprietari din primăvară, respectiv din vara acestui an, a precizat ministrul, adăugând că vor fi abrogate și tarifele de extras de plan cadastral și cele de primă înregistrare.  

În 2024, au fost eliberate 3.5 milioane de extrase de carte funciară pentru informare, pentru care Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), instituție aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, a încasat 60 milioane de lei de la cetățeni.

“Atunci când cerem un extras de carte funciară trebuie să plătim pentru acest serviciu, deși ne adresăm unei instituții publice, finanțate din bani publici, iar serviciul este prestat de un angajat plătit din fonduri publice. Astăzi, această taxă este de 20 și 25 de lei, și se adună anual aproape 60 de milioane de lei de la cetățeni. Eliminăm această taxă! Acest serviciu va fi gratuit pentru proprietarii terenurilor și imobilelor! Mai mult respect pentru cetățenii care plătesc taxe!”, a declarat ministrul Cseke Attila.

Ministrul a mai adăugat: taxa va fi în continuare plătită de dezvoltatorii imobiliari care cer date cadastrale pentru proprietăți multiple, sau pentru persoanele care solicită extras de carte funciară pentru imobile care sunt în proprietatea altei persoane.

Citeşte mai departe ...

Clădirea internatului de la Seminarul Teologic, în modernizare

Primăria municipiului Galați informează că lucrările la clădirea internatului de la Seminarul Teologic sunt în plină desfășurare. Într-o primă etapă se derulează lucrări de consolidare, urmând cele de renovare energetică.

Astfel, sunt prevăzute reabilitarea termică, înlocuirea tâmplăriei, reabilitarea sistemului de încălzire, modernizarea sistemului de iluminat și de ventilare, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei, adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilități, înlocuirea instalațiilor sanitare, amenajarea sălilor de clasă de la parter, refacerea trotuarului de protecție etc.

Clădirea are la parter spații pentru clase primare, iar la etajele 1 și 2 camere pentru cazare.

Valoarea contractului care vizează corpul de clădire C1 (internatul) este de circa 11,3 milioane de lei, jumătate din sumă fiind asigurată cu fonduri prin PNRR. Lucrările sunt derulate de Asocierea Dascon Global Construct SRL - Sistematic Proiect SRL și se vor încheia în primul trimestru al anului viitor.

Citeşte mai departe ...

Premierul Ciolacu: Pregătim o reglementare unitară pentru a stopa situațiile aberante cu prime și bonusuri

Premierul Marcel Ciolacu susține că bugetul pe anul 2025 este unul de dezvoltare care propune și o reducere a cheltuielilor de funcționare ale statului.
 
„Noi am preferat o abordare echilibrată și precaută, construind un buget de dezvoltare care propune și o reducere a cheltuielilor de funcționare ale statului.
 
Am demarat deja o restructurare a aparatului bugetar, atât ca număr de posturi, dar și o reducere a numărului de instituții bugetare, prin comasări. Și pregătim o reglementare unitară, pentru a stopa situațiile aberante cu prime, bonusuri sau chiar zeci de pensii încasate absurd de șefii companiilor de stat! Nu faci performanță clară, nu poți avea bonusuri!
 
Solicit tuturor angajaților statului să drămuiască eficient fiecare leu cheltuit din buget.
 
Îi cer, de asemenea, Ministrului Finanțelor să monitorizeze la sânge fiecare cheltuială, iar prin ANAF să colecteze toate veniturile bugetare, inclusiv prin reducerea evaziunii fiscale”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.
Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri