Menu
RSS
Un copil de 12 ani din Galați a fost dat dispărut. A plecat spre școală, dar nu a mai ajuns

Un copil de 12 ani din Galați a fos…

La data de 17 martie 2025...

FINANȚĂRI. Acces sporit la servicii sociale pentru comunitățile rurale din județul Galați

FINANȚĂRI. Acces sporit la servicii…

Comunitățile rurale din j...

ByteForce  - CNVA Galați, rezultate semnificative în concursurile din țară

ByteForce - CNVA Galați, rezultate…

Aflăm informații „de ulti...

Întâlnire cu Irina Rimes la Galaţi

Întâlnire cu Irina Rimes la Galaţi

Vineri, 21 martie, ora 21...

Fraudă de peste 800.000 euro din fonduri europene pentru irigații. O cooperativă agricolă ar fi obţinut cu documente false

Fraudă de peste 800.000 euro din fo…

Procurorii europeni au fă...

Guvernul încearcă să accelereze implementarea PNRR

Guvernul încearcă să accelereze imp…

Guvernul vrea să accelere...

Costel Fotea: Continuă lucrările la podul dintre Umbrărești și Cudalbi, situat pe DJ 253

Costel Fotea: Continuă lucrările la…

Avansează lucrările de co...

Oțelul a ajuns pe loc de baraj

Oțelul a ajuns pe loc de baraj

Oţelul a jucat duminică l...

Rebeca Ciocan: „Sunt bruneta de la Drept și-mi place să-mi reprezint comunitatea”

Rebeca Ciocan: „Sunt bruneta de la …

La Bacău s-a desfăşurat î...

Dan Nica: 1,5 milioane de mașini sunt importate anual în UE, echivalentul producției a trei fabrici auto din Europa

Dan Nica: 1,5 milioane de mașini su…

În cadrul intervenție...

Prev Next

Miercuri, 05 Februarie 2025 - Regional Press

Grup național de lucru pentru dezvoltarea unui plan național de alfabetizare în sănătate

Peste 100.000 de români sunt diagnosticați anual cu cancer, iar numărul total al persoanelor cu această maladie rămase în evidența medicilor, în perioada ianuarie - septembrie 2024, a fost de 564.764, cu 2% mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023, a atras atenția Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, care este marcată anual an pe 4 februarie, FABC a organizat un eveniment menit să sublinieze asupra nevoii urgente de educație în domeniul sănătății și a lansat un apel public pentru înființarea unui Grup național de lucru pentru dezvoltarea și implementarea unui plan național de alfabetizare în sănătate.

Cancerul reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate în România, în 2023 fiind înregistrate 56.216 de decese. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică estimează pentru țara noastră un număr de 18.700 de decese premature din cauza cancerului în fiecare an, ceea ce reprezintă unul din cinci decese la nivel național. De altfel, România înregistrează cea mai ridicată mortalitate prin cancer de sân și de col uterin din Europa, a precizat FABC.

Citeşte mai departe ...

BNS se alătură luptei pentru salvarea Șantierului Naval Mangalia

Blocul Național Sindical (BNS) a anunțat că este alături de colegii din Sindicatul Liber Navalistul și susține protestul organizat pe 7 februarie, în fața Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

„Peste 300 de muncitori sunt deja mobilizați, dar lupta noastră are nevoie de și mai multe voci! De ce protestăm? Șantierul Naval Mangalia este în insolvență de peste 8 luni, fără perspectivă clară de redresare. Din martie, salariile muncitorilor sunt în pericol – statul trebuie să intervină! Concedierea colectivă anunțată este INACCEPTABILĂ! Cerem comenzi ferme și sprijin financiar urgent pentru relansarea activității”, potrivit unei postări pe pagina BNS.

Protestul de vineri, 7 februarie, va avea loc în fața sediului Ministerului Economiei, în București, pe Calea Victoriei nr. 152, între 12:00 – 14:00.

Citeşte mai departe ...

Costel Fotea: Spitalul de Boli Infecțioase Galați, dotat cu echipamente moderne pentru combaterea infecțiilor nosocomiale

Consiliul Județean Galați a finalizat încă un proiect important pentru sănătatea gălățenilor. Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Cuvioasa Parascheva” Galați beneficiază acum de 48 de echipamente de ultimă generație, menite să reducă riscul infecțiilor nosocomiale, inclusiv al bacteriilor rezistente la antibiotice.

Investiția, în valoare de peste 6 milioane de lei, a fost finanțată integral prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Este o investiție esențială pentru creșterea siguranței pacienților și a personalului medical. Infecțiile nosocomiale reprezintă o problemă serioasă în sistemul de sănătate, iar prin dotarea spitalelor cu echipamente moderne reducem semnificativ acest risc. Spitalul de Boli Infecțioase dispune acum de tehnologii avansate pentru dezinfecție și sterilizare, ceea ce înseamnă un act medical mai sigur și mai eficient. Vom continua aceste investiții, astfel încât toate spitalele din subordinea Consiliului Județean Galați să beneficieze de cele mai bune condiții pentru tratarea pacienților”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Noile echipamente, care sunt deja utilizate în cadrul spitalului, includ:

  •  Sistem automat de nebulizare pentru dezinfecția suprafețelor pe cale aeriană cu ceață uscată
  •  Nebulizator automat cu ceață uscată
  •  Sistem de filtrare a aerului cu filtru avansat medical HEPA14
  •  Sistem cu abur și dezinfecție pentru decontaminare și dezinfecție rapidă
  •  Sistem de curățare și dezinfecție prin abur miniaturizat din oțel inoxidabil, operabil 24/7
  •  Sistem de curățare și dezinfecție prin abur miniaturizat cu funcție de aspirare și accesorii multiple
  •  Sistem de igienizare recirculant
  •  Echipament pentru dezinfecție termică antibacteriană a instrumentarului medical, cu sistem de uscare
  •  Autoclav
  •  Sisteme de audit pentru mâini, suprafețe și nebulizare
  •  Sistem de prelevare de probe microbiologice din aer
  •  Sistem rapid pentru monitorizarea gradului de igienizare pentru mâini și suprafețe
  •  Luminometru
  •  Sistem automat de identificare microbiană

Această investiție face parte dintr-un proiect amplu, cu o valoare totală de peste 36 de milioane de lei, prin care toate spitalele aflate în subordinea Consiliului Județean Galați (Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Galați, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Cuvioasă Parascheva” Galați, Spitalul de Pneumoftiziologie Galați, Spitalul Orășenesc Târgu Bujor și Spitalul Municipal „Anton Cincu” Tecuci) sunt dotate cu echipamente similare.

Citeşte mai departe ...

Bugetul Ministerului Transporturilor, aprobat. Grindeanu: Este cel mai mare buget după 1989 pentru domeniul transporturi

Bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii a fost avizat de Comisiile de specialitate parlamentare reunite. Sunt 43,27 miliarde de lei, bani care vor fi investiți și anul acesta pentru dezvoltarea infrastructurii mari de transport, a comentat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

„Este cel mai mare buget după 1989 pentru acest domeniu! Cu o valoare cu 20% mai mare decât cel din 2024 (36,26 miliarde lei)”, a spus Grindeanu.
Ministrul Transporturilor a mai spus că principalele ținte pentru anul 2025 sunt „chiar mai ambițioase decât cele de anul trecut”. Este vorba despre „darea în circulație a aproximativ 250 km de autostrăzi și drumuri expres, modernizarea a aproximativ 260 km de cale ferată, introducerea de trenuri noi pe mai multe rute, continuarea dezvoltării Portului Constanța, continuarea implementării planului de salvare a companiei Tarom și continuarea lucrărilor la Magistrala 6 de metrou (1 Mai - Aeroportul Henri Coandă)”.

Fondurile alocate prin actualul buget ar putea fi majorate pe parcursul anului în funcție de evoluția proiectelor de infrastructură mare.

 

Citeşte mai departe ...

Amenințarea de la volan îndepărtată de pe drumurile publice, de către polițiștii de frontieră gălățeni

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Foltești au sancționat penal un bărbat care conducea un autovehicul, fără a deține un permis de conducere valabil, aflat sub influența băuturilor alcoolice și care a refuzat să se supună prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei.

 În data de 04 februarie a.c., în jurul orei 19.40, pe timpul desfăşurării unei misiuni specifice de supraveghere în zona de competenţă, un echipaj al poliţiei de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Foltești–ITPF Iași, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pe raza localității Măstăcani, a observat un autovehicul care se deplasa haotic pe drumul național și care a oprit brusc pe marginea acestuia. Ajunși la fața locului, polițiștii au sesizat că persoana aflată la volan, un cetățean român în vârstă de 39 ani, emana o puternică halenă alcoolică, fapt pentru care au solicitat sprijinul colegilor din cadrul IPJ Galați / Postul de Poliție Măstăcani. Persoana în cauză a refuzat să se supună testării cu etilotestul, fiind condusă la Spitalul Orășenesc Târgu Bujor pentru prelevare de probe biologice. Ajunși la sediul instituției menționate, conducătorul auto a refuzat să se supună și prelevării de analize medicale.

Cu ocazia verificărilor suplimentare în bazele de date specifice, a rezultat că persoana în cauză are permisul de conducere anulat.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge și refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenței unor substanțe psihoactive, la finalizare urmând a se lua măsurile legale care se impun.

Citeşte mai departe ...

În 5 februarie 1852 este deschis publicului Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, Rusia, unul dintre cele mai mari şi vechi muzee din lume

Muzeul Ermitaj este un muzeu situat în centrul oraşului Sankt Petersburg, Rusia, pe malul Nevei, în Palatul de Iarnă din Sankt Petersburg, este astăzi unul dintre cele mai mari muzee din lume. Mai mult de 60.000 de piese sunt expuse în aproximativ 1.000 de săli, în timp ce 3 milioane de obiecte sunt păstrate în rezervă. Muzeul prezintă, pe lângă numeroase piese ale antichităţii, o colecţie de opere de artă europene a perioadei clasice care se numără printre cele mai frumoase din lume, alături de cea a muzeului Luvru şi muzeului Prado. Printre operele expuse figurează picturi ale maeştrilor olandezi şi francezi ca Rembrandt, Rubens, Matisse şi Paul Gauguin. Aici pot fi găsite o pictură în ulei a lui Leonardo da Vinci, cât şi 31 de picturi ale lui Pablo Picasso. Muzeul are 2500 de angajaţi. Clădirile ce adăpostesc muzeul constituie unul dintre principalele ansambluri ale centrului Sankt-Petersburgului, ansamblu inclus în patrimoniul mondial al UNESCO.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri