Menu
RSS
MApN: Sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național

MApN: Sistemul de supraveghere rada…

Mai mute echipaje de la I...

Oţelul leagă victoriile şi urcă pe locul 6 în Superligă

Oţelul leagă victoriile şi urcă pe …

Aşa cum ne aşteptam, atmo...

Abonamentele Transurb pentru studenții gălățeni, eliberate de luni, 2 octombrie

Abonamentele Transurb pentru studen…

Societatea gălățeană Tran...

„Panterele” de la Oţelul, duel de foc cu Vulpiţele

„Panterele” de la Oţelul, duel de f…

Liga a 2-a la fotbal femi...

29 septembrie - Ziua Mondială a Inimii

29 septembrie - Ziua Mondială a Ini…

În fiecare an, la 29 sept...

Premierul Ciolacu: România vrea să cumpere portul Giurgiulești din Republica Moldova

Premierul Ciolacu: România vrea să …

Marcel Ciolacu a vorbit d...

Maraton sportiv pentru sănătatea inimii, la Galați. Competiții de baschet, fotbal, alergare, ciclism și șah la „Festivalul Inimii”

Maraton sportiv pentru sănătatea in…

Pentru a marca “Ziua Mond...

Majorare cu 50% a indemnizației de creștere a copilului pentru părinții de gemeni și tripleți

Majorare cu 50% a indemnizației de …

2.188 este numărul de fam...

Workshop la CCD Galați: „Resursele CRED: educație. deschisă, în clasă și acasă”.

Workshop la CCD Galați: „Resursele …

Atelierele marca „Proiect...

Prev Next

Marți, 12 Septembrie 2023 - Regional Press

Patru morți și un rănit grav într-un accident de tren pe raza SRCF Galați

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a informat public că ieri, 11 septembrie 2023,în intervalul 18:30-21:27,circulația feroviară a fost temporar oprită, pe raza SRCF Galați,între Buzău Sud-Cilibia, unde, la TN de la km 136+093, prevăzută cu SAT, în funcțiune,trenul nr. 66618,GFR, a surprins și lovit un autoturism. Accidentul s-a soldat cu 4 victime încarcerate, dintre care 3 decedați și un rănit grav.

La fața locului s-au deplasat organele de cercetare abilitate (ISU, SMURD, Procuratura), inclusiv personal de specialitate din cadrul SRCF Galați.

Circulația feroviară a fost închisă pe ambele fire,până la finalizarea investigațiilor. Au fost afectate 4 trenuri de călători ( 1576, 1577, 1730 si 7367) care au staționat în gările adiacente până la redeschiderea circulației.

 

Citeşte mai departe ...

Veste bună pentru elevii din județ, la început de an școlar. Costel Fotea: Am semnat la Ministerul Educației contractul pentru dotarea școlilor din județ cu microbuze electrice

Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a semnat la Ministerul Educației contractul pentru dotarea școlilor din județ cu microbuze electrice. Este vorba despre achiziția a 29 de microbuze școlare pentru județul Galați.

„Am semnat cu gândul la elevii din județ care au nevoie de transport școlar, unul pe care îl dorim cât mai verde,  mai sigur și mai confortabil. De altfel, cu excepția a cinci UAT-uri, care vor achiziționa singure astfel de mijloace de transport, vom dota cu microbuze școlare toate localitățile din județ.

Pentru alte 30 de microbuze școlare avem deja proiect depus la Ministerul Mediului, iar pentru trei microbuze am obținut fonduri de la Ministerul Dezvoltării”, a transmis Costel Fotea.

Valoarea totală a investiției este de aproximativ 70 de milioane de lei.

Citeşte mai departe ...

Patru ani suspendare pentru dopaj pentru Simona Halep

  • Publicat în Sport

Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA) a anunţat marţi că tenismena Simona Halep a fost suspendată pe o perioadă de patru ani pentru dopaj. ITIA a precizat că un tribunal independent a suspendat fostul lider mondial pentru două încălcări separate ale Programului Antidoping din Tenis (TADP). Pe 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a decis că jucătoarea a comis ''violări intenţionate'' ale Regulamentului Antidoping potrivit articolului 2 din TADP: prezenţa şi uzul substanţei roxadustat în mostra de urină colectată de la Simona Halep pe 29 august 2022, la US Open; folosirea unei substanţe sau metode interzise în 2022, pe baza a 51 de analize ale sângelui furnizare de jucătoare ca parte a programului ABP. Tribunalul a acceptat argumentul Simonei Halep că a luat suplimente alimentare contaminate, dar a determinat că volumul ingerat de jucătoare nu putea da ca rezultat concentraţia de roxadustat identificată în mostra pozitivă. Tribunalul independent a menţionat că a primit aproximativ 8.000 de pagini de material ştiinţific din partea jucătoarei şi a ITIA. Halep a fost suspendată provizoriu în octombrie 2022, iar perioada sa de ineligibilitate este luată în considerare din 7 octombrie 2022 până pe 6 octombrie 2026. Jucătoare poate face apel la această decizie.

Citeşte mai departe ...

Nereguli descoperite de ITM la unități de cazare din Galați

În perioada 28 august – 8 septembrie, Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a desfășurat campania națională pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă și pentru verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor, de către angajatorii care desfășoară următoarele activități:

- Alte servicii de cazare- cod CAEN 5590;

- Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată - cod CAEN 5520;

- Hoteluri si alte facilități de cazare similare - cod CAEN 5510 (clasă din care s-au verificat doar motelurile).

„Se impune intensificarea acțiunilor de control privind verificarea respectării prevederilor legale care reglementează relațiile de muncă și securitatea și sănătatea în muncă și în domenii care nu au fost considerate cu risc major din perspectiva competențelor Inspecției Muncii, dar în care se pot produce evenimente cu consecințe deosebite.

De asemenea, având în vedere informațiile obținute din mass-media dar și din sesizări primite la nivelul M.M.S.S., potrivit cărora în unități de cazare de mici dimensiuni, de genul pensiunilor turistice, se desfășoară în fapt activități de asistență socială cu cazare (specifice azilelor), Inspecția Muncii a considerat necesară declanșarea unor acțiuni de control la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniile mai sus menționate”, este motivarea campaniei, potrivit unui comunicat de presă remis de Inspectoratul Teritorial de Muncă Galați.

Rezultatele acestei campanii la nivelul județului Galați au fost următoarele:

a. În domeniul relații de muncă:

Nr. angajatori controlați: 34

Număr persoane depistate prestând muncă nedeclarată: 0

Număr măsuri aplicate pentru remedierea neconformităților:36

Număr sancțiuni aplicate angajatorilor pentru nerespectarea prevederilor privind timpul de muncă: 3 din care 2 amenzi în valoare totală de 3.000 lei

Principalele deficiențe constatate:

Cele mai frecvente deficiențe constatate în domeniul relațiilor de muncă:

- Angajatorul nu respectă prevederile legale privind zilele de sărbători legale;

- Angajatorul nu respectă prevederile legare referitoare la munca suplimentară;

- Angajatorul nu a întocmit și eliberat documente în conformitate cu art. 7 alin 5 din HG 905/2017, coroborat cu art. 268 din Legea nr. 53/2003 pentru salariații a căror activitate a încetat în anul 2023.

b. În domeniul securității și sănătății în muncă:

Nr. angajatori controlați: 22

Număr de neconformități: 25

Nr. total de măsuri dispuse: 25

Nr. Avertismente: 23

Nr. amenzi: 2

Valoare amenzi (Lei): 7.500 lei

Conform ITM Galați, cele mai frecvente deficiențe constatate în domeniul securității și sănătății în muncă au fost:

- Neinstruirea periodică a lucrătorilor;

- Neefectuarea examenului medical la angajare și a controlului medical periodic la scadență;

- Neprezentarea documentelor privind verificarea periodică a centralelor termice;

- Lipsa verificării PRAM.

„Nu au fost identificate unități de cazare de mici dimensiuni, de genul pensiunilor turistice, care desfășoară în fapt activități de asistență socială cu cazare (specifice azilelor)”, se precizează în comunicatul citat.

Citeşte mai departe ...

Fată de 8 ani, lovită de o mașină în timp ce cobora dintr-un tramvai

O fetiță de 8 ani a fost accidentată de o mașină, chiar în momentul în care a coborât dintr-un tramvai, care a oprit în stație. 

Accidentul a avut loc în prima zi de școală. Potrivit Poliției, în jurul orei 13:30, pe strada Traian, din municipiul Galați, a avut loc un accident rutier, în urma căruia o persoană a fost rănită.

„Un bărbat, de 37 de ani, din comuna Braniștea, județul Galați, în timp ce conducea un autoturism pe strada Traian, dinspre strada Basarabiei către strada Serei, când a ajuns la stația de tramvai fără refugiu, a efectuat manevra de depășire a tramvaiului oprit la această stație și a accidentat o minoră, cu vârsta de 8 ani, care cobora din mijlocul de transport în comun”, a anunțat Poliția Galați.

Fetița a fost preluată și transportată la spital în vederea acordării de îngrijiri și investigații medicale de specialitate.

„La testarea alcoolscop a conducătorului auto rezultatul a fost negativ, iar polițiștii au întocmit dosar penal pentru infracțiunea de vătămare corporală din culpă”, a mai anunțat IPJ Galați.

Citeşte mai departe ...

Marian Bala, căpitan România: „Am demonstrat că putem ţine pasul cu cele mai bune echipe ale Europei şi asta ne motivează şi mai tare pentru ceea ce va urma”

  • Publicat în Sport

După 38 de ani, voleiul masculin românesc a revenit în elita continentală. România, dirijată de selecţionerul Sergiu Stancu, antrenorul CSM Arcada Galaţi, campioana României din ultimele cinci sezoane a părăsit Campionatul European după ce a fost învinsă luni seara la Varna în sferturile de finală de campioana olimpică, Franţa. Tricolorii, conduşi de căpitanul Marian Bala au jucat foarte bine în două seturi: în primul au condus cu 20-18 iar în cel de-al treilea au irosit patru mingi de set: 24-21 şi 25-24. Rezultat final: România -Franţa 0-3 (-22, -14, -25). Campioana României, CSM Arcada Galaţi a mai fost reprezentată de jucătorii Andrei Butnaru şi Alexandru Raţă, care s-a transferat între timp în Belgia, fizioterapeutul Eugen Pascale şi statisticianul Serhii Yemelinenko. Naţionala tricoloră a început competiţia timorat, cu două înfrângeri: 0-3 cu Portugalia, 2-3 cu Israel dar şi-a revenit, a continuat în forţă: 3-2 cu Turcia, 3-1 cu Grecia, 3-1 cu Franţa, în grupa D la Tel Aviv, 3-2 cu Croaţia, în optimi, la Varna şi a ocupat un onorant loc 7 în clasamentul final. De-asemenea, România a ajuns pe locul 23 în ierarhia mondială şi are şanse foarte mari de calificare la Campionatul Mondial din 2025. „Mulţumim pentru felicitări. A fost un turneu super reuşit, suntem mulţumiţi în primul rând de faptul că am evoluat ca echipă şi am reuşit să punem în aplicare în mare parte sistemul de joc pe care staff-ul tehnic şi l-a propus, mai ales cu jucătorii cu care antrenorul nu a lucrat în trecut. Ne bucurăm că a dat rezultate, a crescut nivelul de joc de la un meci la altul, am creat un grup frumos şi chiar dacă consider că puteam face chiar mai mult decât atât, mergem mai departe cu capul sus ştiind că avem o echipă tânără, valoroasă, care, dacă pe viitor va fi susţinută din toate punctele de vedere, va avea rezultate foarte bune în continuare. Am demonstrat că putem ţine pasul cu cele mai bune echipe ale Europei şi asta ne motivează şi mai tare pentru ceea ce va urma. Am spus înainte să începem CE că obiectivul personal este şi calificarea la Mondiale şi iată că suntem puţin mai aproape de realizarea acestui obiectiv. Sperăm ca măcar de acum încolo, să vedem mai mult interes din partea media pentru acest sport care aduce rezultate”, ne-a declarat căpitanul României şi al CSM Arcada Galaţi, Marian Bala.

sursa foto Sportul Ilustrat

Citeşte mai departe ...

Trei victorii pentru rugbiştii de la CSM Galaţi

  • Publicat în Sport

Stadionul Municipal -Gloria din oraşul nostru a găzduit sâmbăta trecută partidele din cadrul primei etape din Grupa de Promovare la rugbi în 7. Au participat şase echipe care au fost împărţite în două grupe: CSM Galaţi, Phoenix Braşov şi CSU Alba Iulia -grupa A respectiv RC Bârlad, Sportul Studenţesc şi CSM Sibiu. CSM Galaţi, antrenor Marius Secuianu a jucat cu multă ambiţie, şi-a valorificat la maxim avantajul terenului propriu şi a ocupat primul loc după ce a obţinut trei victorii: 12-7 cu CSU Alba Iulia, 22-10 cu Phoenix Braşov, în grupă şi 10-7 cu RC Bârlad, în final. Lotul de jucători folosit de CSM Galaţi: Jabin, Budileanu, Copâtov, Cucu, Dănăilă, Frăţilă, Ivan, Moţoc, Donose, Sola, Spătărescu, Toderaşcu, Vicol, Ungureanu, Badea. Antrenorul Marius Secuianu şi jucătorii gălăţeni i-au dedicat victoriile marelui om de rugbi, Dorian Secuianu, dispărut timpuriu dintre noi.Ultimele două etape sunt programate astfel: 14 septembrie la Alba Iulia şi 28 septembrie la Bucureşti.

Citeşte mai departe ...

ISU va trimite mesaje Ro-Alert, atunci când rușii atacă porturile ucrainene

În urma ultimelor evenimente petrecute în zona de nord a județului Tulcea, aflată la graniță cu Ucraina, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a emis o hotărâre prin care se stabilesc  o serie de măsuri menite să protejeze populația din zonele adiacente zonelor de conflict Reni și Ismail. 

Conform acestei hotărâri, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a fost abilitat să transmită mesaje Ro-Alert, la notificarea Ministerului Apărării Naționale, în cazul apariției riscului de cădere a unor elemente aparținând mijloacelor de luptă utilizate în conflictul din Ucraina. De asemenea, în caz de necesitate, pot fi folosite și sistemele de alarmare de la nivelul autorităților locale, iar în cazul în care sunt zone fără acoperire GSM ori neacoperite de mijloace de alarmare, Inspectoratul județean pentru Situații de Urgență va disloca echipaje care să asigure avertizarea/alarmarea populației, pe baza datelor transmise de dispecerat prin intermediul sistemelor de comunicații radio, folosind mijloacele mobile de avertizare sau comunicare.

Astfel, în perioada următoare, deși riscurile sunt reduse, există posibilitatea ca IGSU să emită mesaje Ro-Alert pentru zona aflată în vecinătatea regiunilor Reni și Ismail, mesaje care pot fi primite și în anumite areale din municipiul Galați.

Având în vedere cele întâmplate în ultima perioadă în județul Tulcea, mesajul Ro-Alert, fiind unul preventiv, va conține toate informațiile necesare – riscul pentru care a fost emis, instrucțiuni de urmat și perioada pentru care trebuie urmate acestea.

În cazul în care mesajul Ro-Alert va fi primit și de cetățeni din municipiul Galați, aceștia trebuie să urmeze instrucțiunile primite pentru protecție și siguranță. 

Totodată, având în vedere hotărârea CNSU, prefectul județului Galați, domnul Claudiu Sorin Gavril, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru a stabili anumite măsuri la nivel local. Astfel, în cadrul ședinței Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Galați a prezentat situația adăposturilor de protecție civilă de la nivelul județului, acestea urmând a fi reverificate în următoarea perioadă. Lista adăposturilor este publică și poate fi consultată pe site-ul IGSU la adresa: https://www.igsu.ro/Resources/Documente_Generale/Situatia_adaposturilor_de_protectie_civila.pdf

„Menționăm faptul că măsurile adoptate atât la nivel național, cât și la nivel local, sunt unele preventive și sunt menite să informeze populația atât din județul Tulcea, cât și din județul Galați, astfel încât, în cazul în care va exista cel mai mic risc de cădere a unor obiecte de luptă provenite din zonele de conflict, cetățenii din cele două județe să știe cum trebuie să se comporte pentru a fi în siguranță. Protecția cetățenilor este foarte importantă, motiv pentru care acțiunile de informare, menite să diminueze riscurile la care sunt expuși aceștia, ținând cont de evenimentele recente înregistrate, vor continua și în următoarea perioadă”, a transmis Prefectura Galați. 

Citeşte mai departe ...

Deputatul Viorica Sandu: Victorie obținută de PSD pentru pensionari: plafonul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile eliminat

Deputatul PSD de Galați, Viorica Sandu, anunță o victorie obținută de PSD pentru pensionari: plafonul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile eliminat.  

„Este o victorie clară a premierului Marcel Ciolacu și a PSD, în urma discuțiilor pe care tocmai le-a avut la Bruxelles cu doamna preşedinte a Comisiei Europene. pe acest subiect.  Urmează ca și Guvernul României să finalizeze legea pensiilor.În acest sens premierul Marcel Ciolacu a declarat că îşi doreşte ca noua lege a pensiilor să fie finalizată anul acesta”, susține deputatul Viorica Sandu.

Potrivit sursei citate, PSD înlătură astfel condamnarea la sărăcie a pensionarilor, întrodusă cu cinism de USR în PNRR.

„Este o înfrângere rușinoasă a partudelor de dreapa care susțineau că PSD amăgește pensionari, pe motiv că PNRR nu se poate renegocia. Iată că s-a putut!!! Este o dovadă că pensionarii au în PSD un reprezentant de bază, care le apără interesele la cel mai înalt nivel. În formula USR-istă, reforma pensiilor asumată în PNRR prevedea menținerea plafonului de 9,4% pentru cheltuielile cu pensiile până în 2070! Niciun alt stat european nu și-a asumat o astfel de sentință nedreaptă împotriva seniorilor săi”, a explicat Viorica Sandu, pe Facebook.

Formula USR-istă din PNRR: „Unul dintre obiectivele noii legislații este de a menține cheltuielile publice brute totale cu pensiile (inclusiv toate sistemele de pensii existente) stabile pe termen lung (2022-2070) la 9,4 % din PIB, incluzând un mecanism de frânare în cazul în care plafonul de cheltuieli este depășit”.

Formula nouă introdusă de PSD:„Unul dintre obiectivele noii legislații este de a menține cheltuielile publice brute totale cu pensiile (inclusiv toate sistemele de pensii existente) sustenabile din punct de vedere fiscal pe termen lung (2022-2070)

„Niciun alt stat european nu și-a asumat o astfel de sentință nedreaptă împotriva seniorilor săi, însă pensionarii români au în PSD un reprezentant de bază, care le apără interesele la cel mai înalt nivel”, a adăugat deputatul gălățean. 

 

Citeşte mai departe ...

Ministrul Agriculturii, veste bună pentru români

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, susține că prețurile sunt mai mici la cele 14 alimente de bază, iar lista produselor alimentare cu adaos comercial limitat poate fi extinsă.

„Prețurile alimentelor de bază se mențin scăzute în supermarketuri, produsele incluse în lista alimentelor cu adaos comercial limitat se regăsesc în cantități suficiente pe rafturile magazinelor, iar cetățenii sunt mulțumiți. Ordonanța privind stoparea creșterii prețurilor pentru alimentele de bază se dovedește o măsură eficientă, pe care o vom prelungi pentru a proteja puterea de cumpărare a românilor.

Prețurile sunt mai mici nu numai la cele 14 alimente de bază, dar și la alte produse alimentare, ceea ce înseamnă că lista produselor alimentare cu adaos comercial limitat poate fi extinsă.

 

Vom face acest lucru după o analiză împreună cu reprezentanții comercianților și procesatorilor. Este o promisiune îndeplinită și un angajament că vom continua să luăm astfel de măsuri care să îi protejeze pe fermieri, procesatori, dar și pe români!”, a transmis ministrul Florin Barbu, pe Facebook.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri