Menu
RSS
La ediția cu numărul 111 a CCN a fost premiată excelența

La ediția cu numărul 111 a CCN a fo…

Șase diplome de excelenţă...

Hunor: PSD e îndreptățit să dea prim-ministrul în noul Guvern. Așa e corect!

Hunor: PSD e îndreptățit să dea pri…

Kelemen Hunor, liderul UD...

Gălăţenii Sebastian Panaite şi Sonya Stancu au cucerit medalii de aur la Campionatul Balcanic

Gălăţenii Sebastian Panaite şi Sony…

La Bucureşti în sala CSŞ ...

Un bărbat a scăpat de sub control volanul mașinii și a pătruns cu autoturismul în curtea vecinilor

Un bărbat a scăpat de sub control v…

Polițiștii Secției 3 Poli...

Alertă în Galați! Polițiștii caută un evadat

Alertă în Galați! Polițiștii caută …

Un deținut de la Penitenc...

Lieştenii şi brăniştenii fac legea în serie

Lieştenii şi brăniştenii fac legea …

Liga a 3-a a programat sâ...

Oţelul a pierdut la limită la Sibiu

Oţelul a pierdut la limită la Sibiu

Oţelul a jucat luni seara...

Ultima ofertă de vânzare de titluri de stat Fidelis din acest an

Ultima ofertă de vânzare de titluri…

Ministerul Finanţelor a î...

Inspectoratul Școlar Județean Galați a reunit profesorii de „română”la o masă rotundă despre rolul  profesorului în actul de predare

Inspectoratul Școlar Județean Galaț…

Primul cerc metodic al pr...

Prev Next

Februarie 2023 - Regional Press

ITM Galați, instruire cu angajatorii din domeniul construcțiilor

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM.) Galați a organizat, la sediul instituției, o instruire cu angajatorii care fac parte din grupul-țintă al campaniei naţionale de verificare a modului de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcţiilor (angajatori şi lucrători care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor: cod CAEN 41, 42 şi 43), precum și reprezentanți ai serviciilor externe de prevenire şi protecţie abilitate, acțiune la care a participat şi Bogdan Marius Trandafir, inspector-şef al ITM Galaţi.

Întâlnirea a făcut parte din prima etapă a campaniei mai sus menționate, care constă în mediatizarea, informarea, conştientizarea angajatorilor privind modul de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcţiilor.

„Inspecţia Muncii consideră că se impune intensificarea acţiunilor de verificare şi monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi asupra modului în care angajatorii realizează măsurile de securitate şi sănătate dispuse de inspectorii de muncă, în şantierele temporare şi mobile, având în vedere numărul de accidente de muncă înregistrat în cursul anului 2022 în domeniul construcţiilor, precum şi gravitatea acestora”, conform ITM Galați.

În cadrul instruirii au fost prezentate: obiectivele campaniei, perioada de desfășurare, precum și aspectele care vor fi urmărite în timpul controalelor referitoare la

- organizarea  activităţilor de  securitate  şi  sănătate  în  muncă pe șantierele temporare sau mobile;

- instruirea lucrătorilor;

- lucrul la înălţime și acordarea echipamentului individual de protecție corespunzător sarcinii de muncă;

- utilizarea instalațiilor de ridicat și protecţia împotriva electrocutării pe șantierele temporare sau mobile;

- respectarea cerinţelor minime de securitate şi sănătate la lucrările de săpături.

În a doua etapă a campaniei, care se va desfăşura în lunile aprilie – noiembrie 2023, inspectorii de muncă vor efectua acţiuni de control la angajatori pentru a verifica modul de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcţiilor, respectiv implementarea măsurilor necesare pentru asigurarea securităţii şi sănătatea lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea în şantierele temporare sau mobile.

Citeşte mai departe ...

Consiliul Județean Galați a alocat 500.000 de lei pentru ajutorarea oamenilor afectați de cutremure în Turcia

În cadrul ședinței Consiliului Județean Galați a fost alocată suma de 500.000 de lei către Crucea Roșie, în vederea organizării campaniei  umanitare „Din suflet pentru un suflet”, pentru ajutorarea populației din Turcia afectată de cutremurele recente.

“Este o mână de ajutor pe care o întindem din suflet celor grav afectați de puternicele cutremure de la începutul lunii februarie. <Semiluna Roșie> din Turcia a făcut un apel internațional pentru ajutorarea celor sinistrați, iar noi, Consiliul Județean Galați, prin intermediul <Societății Naționale de Cruce Roșie>, am decis să alocăm jumătate de milion de lei pentru achiziționarea materialelor de strictă necesitate, de la aparate electrice de încălzit și generatoare la pături și paturi pliante”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.
 
Materialele vor fi achiziționate și transportate la sinistrații din zonele afectate de calamități de către "Societatea  Naţională  de  Cruce  Roşie".
Citeşte mai departe ...

Gălăţeanca Adnana Ancerencu, gură de tun pentru Naţionala României

  • Publicat în Sport

Naţionala de cadete a României, cu gălăţencele Adnana Ancerencu, de la ACS Lucian Bute şi Ariana Ardeleanu, de la CSM în lot, participă în aceste zile în calitate de invitată la cea de-a 16-a ediţie a Jocurile Mediteranene care se desfăşoară în oraşul Nafplio din Grecia. Tricolorele au fost repartizate în grupa B alături de: Grecia, Tunisia şi Turcia. Grupa A este formată din cinci echipe: Spania, Muntenegru, Croaţia, Italia, Kosovo. Primele două clasate se califică în semifinale iar ocupantele locurilor locurilor 3-4 vor juca meciurile de clasament pentru 5-8. Olimpica Adnana Ancerencu, fiica Danielei Goldic, cea mai longevivă jucătoare care a jucat în prima ligă din România, a debutat cu gol în victoria României în faţa Greciei, scor final: 28-22 (9-8, 7-8, 12-6). „Un început bun pentru noi. Avem sportivi mai tineri în echipă decât alte naţiuni care concurează aici. Vrem să mergem pas cu pas şi să ne pregătim echipa pentru viitor. Organizarea şi vremea sunt excelente”, a declarat antrenorul României, Elena Moise. În cel de-al doilea meci, România a învins Tunisia, scor final: 28-23 (11-7, 8-8, 9-8). Gălăţeanca Adnana Ancerencu a marcat 4 goluri, Tricolore au jucat miercuri, după închiderea ediţiei cu Turcia, un meci decisiv pentru câştigarea grupei şi calificarea în semifinale.

Citeşte mai departe ...

Tradiţia merge mai departe la Aqua Sport Galaţi

  • Publicat în Sport

Complexul Sportiv Ana Maria Pop din Ploieşti a găzduit în weekend cea de-a 8-a ediţie a Shark s Cup Swimming Masters, care a aliniat sportivi de la 16 echipe din întreaga ţară. Aqua Sport Galaţi a dus tradiţia mai departe şi a obţinut rezultate notabile la primul concurs din 2023. Bilanţul general a fost de 15 medalii: 7 aur, 6 argint şi 2 bronz. Rezultate individuale pentru sportivii gălăţeni: Alexandrina Grigore -4 medalii aur: 100 m mixt, 50 m liber, 50 m spate şi 50 m bras; Luisiana Magdalena Bigea - 3 medalii aur: 100 m mixt, 100 m liber, 50 m spate şi argint la 50 m liber; Costel Iordache -2 medalii argint: 50 şi 100 m bras şi bronz la 50 m liber; Daniel Laurenţiu Panait -bronz la 100 m bras; Ion Carp -3 medalii argint: 50 m bras, 50 m spate şi 50 m liber. Sportivii noştri, în limita posibilităţilor, îşi vor continua pregătirea specifică pentru Campionatele Naţionale Masters care sunt programate la Bazinul Olimpic din Târgovişte în luna mai.

Citeşte mai departe ...

O parcare supraterană va fi construită în cartierul Micro 21

O parcare supraterană, cu demisol, parter, etaj și terasă cu spații de joacă, va fi construită în cartierul Micro 21, din Galați, în zona blocurilor L6, D7 și D8, în locul vechilor garaje.

„Principalele lucrări vizează: realizarea construcției, închideri cu panouri din tablă perforată, învelitoare tip terasă circulabilă, instalații interioare și exterioare de alimentare cu apă și canalizare, instalații de stingere a incendiilor cu hidranți interiori și exteriori, instalații electrice de iluminat, iluminat de siguranță, detecție și avertizare la incendiu, sistematizare verticală, spații de joacă pe acoperiș, sistem automat de parcare, stații de încărcare pentru vehiculele electrice”, a transmis Primăria Galați.

În urma licitației publice pentru acest obiectiv, oferta declarată câștigătoare a fost cea depusă de Asocierea Consumcoop Galați - Moviland Met SRL - Submit SRL. Valoarea contractului este de de 21.757.587,46 lei fără TVA, iar durata este de 24 luni (4 luni pentru proiectare și 20 de luni pentru execuția lucrărilor).

Construcția va avea o suprafață desfășurată de 10.000 de mp și vizează peste 400 de locuri de parcare

Citeşte mai departe ...

Începe reabilitarea Palatului Simion Gheorghiu, clădire emblematică pentru Galați

Clădirea emblematică din zona centrală a orașului, Palatul Simion Gheorghiu, va fi renovată și pusă în valoare, grație unui amplu proiect demarat de către Primăria muncipiului Galați. Pentru punerea în valoare a acestei clădiri monument istoric, municipalitatea a obținut finanțare prin PNRR.

În cadrul proiectului, sunt prevăzute în principal următoarele: restaurarea și consolidarea fațadelor care se păstrează, dinspre str. Domnească și str. Gamulea; construcția propriu-zisă a clădirii noi; realizarea racordului/branșamentului, a instalațiilor interioare și exterioare de apă-canal, electrice, gaze etc; realizarea finisajelor interioare și exterioare; realizarea căilor de acces și pietonale; amenajarea și împrejmuirea terenului; termoizolații la pereți și acoperiș; lucrări de reabilitare termică; instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice pentru consum propriu si utilizarea surselor regenerabile de energie; instalarea sistemelor de climatizare; sisteme de management energetic integrat pentru clădiri; crearea de facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi; echipamente antiefracție; mobilier etc.

În urma licitației publice, contractul pentru obiectivul „Renovare integrată – Reabilitare imobil str. Domnească nr. 24 – proiectare și execuție” are ca ofertant câștigător Asocierea Rovis Lider SRL – Servland SRL – Atu Consulting SRL. Valoarea contractului este de 17.837.082,00 lei fără TVA, iar durata acestuia este de 24 luni (4 luni pentru proiectate și 20 luni pentru execuția lucrărilor)

Palatul Simion Gheorghiu a fost construit în urmă cu 100 de ani.

Citeşte mai departe ...

Deputatul Viorica Sandu: Veste foarte bună pentru producătorii locali, fermieri și deopotrivă consumatorii gălățeni

Deputatul PSD de Galați, Viorica Sandu, anunță că a fost depus în Parlament un proiect de lege privind lanțul scurt de aprovizionare cu alimente. „Acest proiect este o inițiativă a senatorului PSD Călin Matieș și susține utilizarea produselor alimentare proaspete de pe plan local”, afirmă Sandu.

Prin scurtarea distanțelor de transport dintre producător și instituțiile beneficiare, fermierii români și hrana românească vor avea prioritate față de cea din import, susține deputatul Viorica Sandu.

„Propunerea legislativă inițiată de senatorul PSD vine în sprijinul producătorilor locali. Ea prevede ca instituțiile publice în care se prepară sau se servesc mâncăruri gătite sau produse alimentare să le achiziționeze în primul rând pe cele din surse locale, cât mai apropiate de locul de consum.Astfel produsele de import vor fi achiziționate doar dacă nu sunt produse pe plan local.Hrana românească va avea prioritate în școli, spitale, unități militare și în toate instituții publice care achiziționează servicii de catering‼️”, a scris pe Facebook, Viorica Sandu.

Potrivi sursei citate, lanțul scurt de aprovizionare reprezintă o prioritate națională din perspectiva securității alimentare a țării și este în acord cu strategia europeană „Farm to fork”. Inclusiv directivele Uniunii Europene prevăd achiziționarea de produse alimentare din propria țară.

„Achiziționând produse din import( roșii din Spania sau mere din Polonia) crește gradul de poluare, prin transport, importăm inflație și susținem economia din acele țări, în loc să susținem economia românească. În plus, produsele aduse de la distanțe mari nu vor avea prospețimea celor de pe piața locală‼️Un traseu cât mai scurt de la fermă la furculiță asigură alimente mai proaspete, mai sănătoase și mai ieftine consumatorilor, susține producătorii și economia țării noastre”, a completat Viorica Sandu.

Citeşte mai departe ...

Martie, luna târgurilor educaționale la UDJG

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, potrivit Biroului de Comunicare din cadrul instituției, începe, în luna martie, o amplă campanie de promovare a ofertei educaționale pentru admiterea din acest an. În parteneriat cu Inspectoratele Școlare Județene, UDJG va organiza trei Târguri educaționale „Student#UDJG”, cu prezență fizică, destinate elevilor de la colegiile și liceele din județele Vrancea, Buzău și Ialomița.

Cu această ocazie, liceenii vor putea face cunoștință cu profesorii și studenții universității, vor vedea experimente inedite, vor afla care sunt programele de studiu și specializările scoase la concurs la admiterea din acest an, dotările din „Campusul Al. I. Cuza”, oportunitățile în carieră și posibilitățile de angajare pe care le oferă parcurgerea unui program educațional în cadrul UDJG.

În plus, cei interesați pot găsi informații despre oferta educațională a universității la nivel de masterat și doctorat, programele postuniversitare de formare și dezvoltare profesională, alte cursuri de perfecționare pe care UDJG le organizează.

Întâlnirile cu viitorii studenți se vor desfășura după următorul grafic: Focșani - 2 martie, Buzău - 7 martie și Slobozia - 14 martie.

Târgurile educaționale „Student#UDJG” se înscriu în proiectul „Parteneriat pentru performanță educațională”, derulat de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, alături de Inspectoratele Școlare Județene și de instituțiile din învățământul preuniversitar. Coordonatorul acestui proiect este prorectorul cu activitatea de cercetare, dezvoltare, inovare și parteneriatul cu mediul economico-social, prof. dr. ing. Silvius Stanciu.

Citeşte mai departe ...

28 februarie 2023, termenul-limită pentru depunerea declarației D406 de contribuabilii mijlocii

Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Galați anunță că, așa cum prevede Ordinul nr. 1783/2021, până pe 28 februarie 2023 trebuie depusă D406 de către contribuabilii încadrați în categoria contribuabili mijlocii la data de 31 decembrie 2021. Obligația de depunere a Declarației informative D406 începe de la data de 1 ianuarie 2023, care reprezintă data de referință pentru contribuabilii mijlocii.

În continuare se aplică o perioadă de grație de până la 6 luni pentru contribuabilii mijlocii, așa că nu se vor aplica amenzi pentru persoanele care nu depun la timp D406, potrivit AJFP Galați.

Conform Ordinului ANAF nr. 1783/2021 perioada de grație acordată tuturor contribuabililor este:

  • 6 (șase) luni pentru prima raportare, respectiv 5 (cinci) luni pentru a doua raportare, 4 (patru) luni pentru a treia raportare, 3 (trei) luni pentru a patra raportare, 2 (doua) luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligația de transmitere lunară a fișierului SAF-T;
  • 3 (trei) luni pentru prima raportare, pentru contribuabilii care au obligația de transmitere trimestrială a fișierului SAF-T.

Obligația de transmitere a fișierului standard de control fiscal prin intermediul Declarației informative D406 devine efectivă pentru fiecare categorie de contribuabili, astfel:

a) pentru contribuabilii încadrați în categoria mari contribuabili la data de 1 ianuarie 2022, care au făcut parte din această categorie și în anul 2021, obligația de depunere a Declarației informative D406 începe de la data de 1 ianuarie 2022, care reprezintă data de referință pentru marii contribuabili;

b) pentru contribuabilii încadrați în categoria mari contribuabili la data de 1 ianuarie 2022, care nu au făcut parte din această categorie în anul 2021, obligația de depunere a Declarației informative D406 începe de la data de 1 iulie 2022, care reprezintă data de referință pentru noii mari contribuabili;

c) pentru contribuabilii încadrați în categoria contribuabili mijlocii la data de 31 decembrie 2021, obligația de depunere a Declarației informative D406 începe de la data de 1 ianuarie 2023, care reprezintă data de referință pentru contribuabilii mijlocii;

d) pentru contribuabilii care nu sunt încadrați la data de 31 decembrie 2021 în categoria marilor contribuabili sau a contribuabililor mijlocii, denumiți generic contribuabili mici și care își păstrează această încadrare și după data de 1 ianuarie 2022, obligația de depunere a Declarației informative D406 începe de la data de 1 ianuarie 2025, care reprezintă data de referință pentru contribuabilii mici;

e) contribuabilii nerezidenți înregistrați doar în scop de TVA în Romania au obligația de depunere a Declarației informative D406 începând cu data de referință pentru contribuabilii mici (1 ianuarie 2025);

f) contribuabilii care la data de 31 decembrie 2021 erau încadrați în categoria marilor contribuabili, iar începând cu data de 1 ianuarie 2022 sunt încadrați în categoria contribuabililor mijlocii sau mici au obligația depunerii Declarației informative D406 începând cu data de referință pentru contribuabilii mijlocii (1 ianuarie 2023), respectiv pentru contribuabilii mici (1 ianuarie 2025), în funcție de categoria în care au fost încadrați incepând cu 1 ianuarie 2022;

g) pentru contribuabilii nou-înregistrați/încadrați după data de referință pentru fiecare categorie în parte, obligația de depunere a Declarației informative D406 începe de la data efectivă a înregistrării, prima depunere a Declarației informative D406 urmând să se faca în ultima zi a lunii care urmează perioadei pentru care se face raportarea, ulterior datei de referință pentru categoria în care au fost înregistrați/încadrați.

Prin excepție de la prevederile pct. 1 lit. c), se stabilesc următoarele termene:

a) pentru contribuabilii încadrați în categoria contribuabili mijlocii la data de 31 decembrie 2021 și care nu se mai regăsesc în aceasta categorie la data de 1 ianuarie 2023, depunerea Declarației informative D406 devine opțională începând cu data de referință pentru contribuabilii mijlocii, urmând să devină obligatorie începând cu data de referință pentru contribuabilii mici. Contribuabilii care au optat pentru depunerea Declarației informative D 406 nu vor putea renunța ulterior la opțiunea exprimată. Opțiunea devine efectivă prin depunerea unei Declarații informative D 406 validate de ANAF;

b) pentru contribuabilii încadrați la data de 31 decembrie 2021 în categoria contribuabililor mici, care și-au menținut această încadrare pe parcursul anului 2022, iar începând cu data de 1 ianuarie 2023 sunt incadrați în categoria contribuabililor mijlocii, obligația de depunere a Declarației informative D406 începe de la data de referință pentru contribuabilii mijlocii, adică 1 ianuarie 2023.

Contribuabilii care au fost încadrați într-o categorie care avea obligația depunerii Declarației informative D406 conform datelor de referință, iar ulterior sunt încadrați într-o categorie pentru care nu s-a împlinit data de referință pentru depunerea declarației continuă să raporteze fișierul standard de control fiscal prin depunerea de declarații informative D406.

Prin excepție de la prevederile pct. 1, pentru instituțiile de credit, instituțiile financiare nebancare, instituțiile financiare și societățile de asigurare/reasigurare, încadrate la data de 1 ianuarie 2022 în categoria marilor contribuabili, obligația de depunere a Declarației informative D406 începe de la data de 1 ianuarie 2023, care reprezintă data de referință pentru instituțiile de credit, instituțiile financiare nebancare, instituțiile financiare și societățile de asigurare/reasigurare.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri