Menu
RSS
Aproape un milion de lei obținuți de Școala Gimnazială din Vlădești, prin PNRAS

Aproape un milion de lei obținuți d…

Ȋn cadrul Planului Naţion...

Patru copii agresați și amenințați cu un cuțit, pe o stradă din Galați

Patru copii agresați și amenințați …

Inspectoratul de Poliție ...

Costel Fotea: Organizăm și anul acesta concursuri de pescuit pentru nevăzători și persoanele cu deficiențe locomotorii

Costel Fotea: Organizăm și anul ace…

Președintele CJ Galați Co...

Dezbatere pentru studenți: „Dezinformarea și inteligența artificială - rolul UE în combaterea acestui fenomen”

Dezbatere pentru studenți: „Dezinfo…

Vineri, 29 martie, de l...

Olimpicele Ancerencu, Oprişan, Gavrilă, Raicea şi Pisiceanu, sub tricolor

Olimpicele Ancerencu, Oprişan, Gavr…

Echipele gălăţene de juni...

CSM Arcada joacă meci decisiv pentru semifinale

CSM Arcada joacă meci decisiv pentr…

Istoria se repetă în sfer...

Misiune pirotehnică în zona Râpă Galbenă: 297 elemente de muniţie, distruse

Misiune pirotehnică în zona Râpă Ga…

Echipa pirotehnică a ISU ...

Premierul Marcel Ciolacu: Le-am promis românilor că menținem plafonarea prețurilor la energie și gaze până în primăvara lui 2025

Premierul Marcel Ciolacu: Le-am pro…

Premierul Marcel Ciolacu ...

Garda de Mediu Galați a aplicat o amendă record unei spălătorii de textile

Garda de Mediu Galați a aplicat o a…

O spălătorie de textile d...

Firmă din Galați amendată cu 100.000 de lei de Garda de Mediu

Firmă din Galați amendată cu 100.00…

În urma unei inspecții re...

Prev Next

Miercuri, 28 Septembrie 2022 - Regional Press

Primăria Galați caută investitori la Munchen

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) organizează și în acest an, în perioada 4-6 octombrie, standul comun al României la Expo Real Munchen, cel mai mare târg din Europa pentru proiecte imobiliare și investiții, potrivit unui comunicat remis Agerpres.

„Este o ocazie pentru cele opt companii din domeniul imobiliar și șase autorități locale participante să interacționeze direct și eficient cu ceilalți expozanți, să găsească viitori parteneri de afaceri, să afle și să se inspire din tendințele piețelor imobiliare, de investiții și financiare și nu în ultimul rând să-și sporească vizibilitatea. În ultimii cinci ani, România a ocupat mereu un loc în topul celor zece expozanți, depășind țări ca Franța, Spania sau Italia", se menționează în comunicat.

Din standul României fac parte și reprezentanții Primăriei Galați, alături de cei ai Maramureș Business Park, Primăriei municipiului Reșița, Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru și Consiliului Județean Suceava.

AHK România organizează standul comun al României din 2012.

La ediția de anul trecut a Expo Real, au fost peste 19.000 de participanți din 52 de țări, cu standuri expuse pe o suprafață de 54.000 metri pătrați.

Citeşte mai departe ...

“Ascultă 5 minute de muzică clasică” pentru copiii României

Din această lună, proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” a revenit în școlile din România. 

Din 2014, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este program național în școlile românești, în baza unui protocol semnat între Radio România și Ministerul Educației. În ultimul an școlar, 2021-2022, la acest program au participat peste 250.000 elevi din București și alte 34 județe din țară. 

Principiul proiectului este unul simplu: elevilor le sunt propuse spre audiție, în fiecare săptămână, două lucrări muzicale însoțite de explicații legate de compozitori și interpreți.

Piesele pot fi accesate de profesori, prin coordonatorii județeni desemnați de inspectorii de specialitate din fiecare județ sau direct, online, pe site-ul proiectului www.romania-muzical.ro/5minute , acolo unde copiii au la dispoziție și un concurs în legătură cu informația furnizată în fiecare săptămână.  

Pentru anul școlar 2022-2023, piesele săptămânii propun o incursiune cronologică în istoria muzicii culte, de la Ars nova la compozitorii moderni, astfel încât oricare copil participant să cunoască marile stiluri ale muzicii culte și cei mai importanți creatori.

Prin acest proiect se acordă suport profesorilor de muzică și tuturor celor interesați de educația muzicală în sistemul educațional general, care, spre deosebire de cel vocațional, trebuie să ofere elemente de cultură generală muzicală, care nu țin de talentele sau înclinațiile naturale ale copiilor: oricine poate asculta muzică și trebuie să cunoască câteva elemente principale de istoria muzicii,

o parte importantă a istoriei umanității. 

Citeşte mai departe ...

Terapie oncologică bazată pe un virus

Un nou tip de terapie oncologică, bazată pe un virus comun care infectează şi distruge apoi celulele canceroase, a furnizat rezultate promiţătoare în primele etape ale unor teste realizate pe oameni, au anunţat cercetători din Regatul Unit. 

Cancerul unuia dintre pacienţi a dispărut complet, iar ceilalţi au beneficiat de o reducere a tumorilor.

 Noul tratament se bazează pe o formulă atenuată a virusului herpesului oral - herpes simplex -, care a fost modificat pentru a distruge tumorile canceroase.

 În perioada următoare va fi nevoie de studii mai ample şi mai îndelungate, însă experţii în medicină consideră că acest tratament injectabil ar putea să ofere un veritabil "colac de salvare" pentru mai multe persoane diagnosticate cu cancer în stare avansată. 

Injecţiile, administrate direct în tumoare, atacă cancerul prin două căi: invadând celulele canceroase şi făcându-le să explodeze, precum şi prin activarea sistemului imunitar.

Aproximativ 40 de pacienţi au încercat acest tratament în cadrul studiului clinic.

Unii au primit doar injecţia cu terapia virală, denumită RP2.

Alţii au primit şi un alt medicament dezvoltat împotriva cancerului, Nivolumab.

Studiul, prezentat la o conferinţă medicală desfăşurată la Paris, a furnizat următoarele concluzii: Trei dintre cei nouă pacienţi care au primit doar RP2, inclusiv Krzysztof Wojkowski, au beneficiat de o reducere a tumorilor; şapte dintre cei 30 de pacienţi care au primit tratamentul combinat au prezentat la rândul lor beneficii medicale; efectele secundare, precum oboseala, au fost în general moderate.

Coordonatorul principal al studiului, profesorul Kevin Harrington, a declarat că reacţiile constatate în urma acestui tratament au fost "cu adevărat impresionante" asupra unei game variate de cancere avansate, inclusiv împotriva cancerului de esofag şi a unei forme rare de cancer ocular.

Nu este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă au utilizat un virus pentru a combate cancerul.

Serviciul Naţional de Sănătate din Regatul Unit (NHS) a autorizat deja în urmă cu doi ani o terapie bazată pe virusul răcelii, denumită T-Vec, pentru cancerele avansate de piele.

Profesorul Kevin Harrington a declarat că terapia RP2 reprezintă o versiune perfecţionată a terapiei T-Vec.

Citeşte mai departe ...

41 de goluri încasate de CSM Galați în cea de-a cincea înfrângere din Liga Florilor

  • Publicat în Sport
Liga Florilor a programat weekendul trecut partidele celei de-a cincea etape. CSM Galaţi a primit vizita în sala Polivalentă Danubius din Brăila celor de la Gloria Bistriţa, o formaţie cu multe internaţionale în lot şi cu pretenţii la o medalie şi cupe europene. Echipa gălăţeană pregătită de Valeriu Costea, care a mai pierdut-o şi pe Cristina Marcu, jucătoare care a dus greul multe sezoane, transferată tocmai la gruparea bistriţeană alături de Dana Corban, Mădălina Manolachi şi Andreea Prescură, accidentate, nu a avut nicio şansă. Apărarea a fost punctul nevralgic, Gloria reuşind să marcheze numai puţin de 41 de goluri. La echipa noastră au debutat: Andreea Taivan, în formă bună şi stranierele Mancic şi Djurovic dar deznodământul a fost acelaşi ca în precedentele patru etape. Rezultat final: CSM Galaţi -Gloria Bistriţa 2018 25-41 (13-25). Lotul gălăţean: Petre, Prodan, Aron - Lopătaru 6 goluri, Merlă, Eiler 1 g, Andriţa 4 g, Bichir 5 g, Taivan 5 g, Ichim 1 g, Tănasă, Mureş 2 g, Djurovic, Mancic 1 g, Zegrean, Sandu. CSM Galaţi ocupă locul 14 fără niciun punct. Următorul joc oficial este programat pe 9 octombrie în deplasare cu HC Dunărea Brăila.
Citeşte mai departe ...

Noaptea Cercetătorilor, la Galați: observații astronomice, demonstrații cu roboți și experimente spectaculoase

În perioada  30 septembrie - 1 octombrie, cercetătorii din consorțiul ReCoNnect invită publicul larg să descopere lumea extraordinară a științei prin zeci de activități destinate minților curioase de toate vârstele, în cadrul evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022. Anul acesta, evenimentul se desfășoară sub patronajul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării și prezintă activități dintre cele mai diverse în 19 de locații din țară, toate gravitând în jurul tematicii generale: „New science, trends and results”.

Evenimentul aduce zona de cercetare de excelență din România în fața publicului larg, oferă zone pline de jocuri, concursuri cu premii, experimente sau expoziții pentru stimularea creativității, a gândirii critice, a curiozității. Intrarea este gratuită la toate activitățile propuse de partenerii din consorțiu. Institute de cercetare și de învățământ superior de prestigiu din România și-au unit eforturile pentru a oferi o experiență spectaculoasă publicului într-un mod interactiv, educativ și distractiv.

La Galați, Noaptea Cercetătorilor se va desfășura vineri, 30 septembrie, între orele 17.00 – 22.00 în Campusul Științei, Corpul D. Programul include: observații astronomice, ateliere interactive pentru adolescenți și copii, demonstrații cu roboți, experimente spectaculoase cu substanțe chimice, dar și multe alte ateliere interesante.

Nu vor lipsi standurile Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor, acolo unde cu toții vom afla ce înseamnă mâncare sănătoasă direct de la specialiștii în inginerie alimentară, dar nici cele ale Facultății de Inginerie, de la care putem descoperi toate secretele imprimării 3D. Ateliere interesante vor avea și Facultatea de Științe și Mediu, unde pot fi urmărite experimente chimice care de multe ori îți dau fiori, dar și Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică. Aici, pasionații de mașini în miniatură vor avea posibilitatea să monteze singuri astfel de mașini și să le pună la treabă, totul sub atenta supraveghere a cercetătorilor noștri. O altă surpriză ne-a fost pregătită de cercetătorii de la Facultatea de Arte, care îi așteaptă pe pasionații de pictură și desen într-o aulă special amenajată, cu hârtii, creiane, pensule și acuarele.

Anul acesta, organizatorul Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a pregătit ateliere și la Brăila, la Facultatea de Inginerie și Agronomie, dar și la Buzău, la sediul Extensiunii UDJG la Buzău (Euro Campus, str. Hangarului nr. 8).

Noaptea Cercetătorilor Europeni se desfășoară anual în peste 300 de orașe europene, iar în România, anul acesta, are loc în orașe precum București, Timișoara, Cluj-Napoca, Suceava, Galați și multe altele. Cu ocazia evenimentului, publicul larg va putea intra în dialog cu cercetători și va putea urmări experimente spectaculoase, demonstrații live și conferințe fascinante despre știință.

Activitățile consorțiului ReCoNnect se vor desfășura în București și alte 18 locații din mediul urban mare și mediu (Baia Mare, Bistrița, Brăila, Buzău, Cluj-Napoca, Fălticeni, Focșani, Galați, Măgurele, Pitești, Satu Mare, Suceava, Târgu Neamț, Timișoara) și din mediul rural în zonele Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului, Geoparcului UNESCO Țara Hațegului, Geoparcului Carpaterra și Geoparcului Oltenia de sub Munte.

Evenimentul de anul acesta este organizat de un consorțiu național din care fac parte Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Fizică Atomică, Universitatea din București, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.

La nivelul Uniunii Europene, Noaptea Europeană a Cercetătorilor se înscrie în seria Acțiunilor Marie Sklodowska-Curie din proiectul cadru Horizon 2020. Evenimentele sunt finanțate prin HORIZON-MSCA-2022-CITIZENS-01, G.A. nr. 101061680.

Evenimentul va fi transmis și pe pagina de Facebook a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, astfel încât tot mai mulți oameni să aibă acces la momentele unice care se întâmplă în acea seară.

Citeşte mai departe ...

A vrut să îşi viziteze rudele din Republica Moldova, încercând să treacă ilegal frontiera de stat

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Foltești au depistat un bărbat care intenționa să treacă ilegal frontiera de stat, în Republica Moldova.

 Marți, în data de 27 septembrie, în jurul orei 15.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Folteşti-I.T.P.F. Iași, au depistat bărbat care se deplasa către malul românesc al râului Prut și care intenționa să treacă ilegal frontiera de stat, în Republica Moldova.

Bărbatul a fost condus la sediul sectorului în vederea efectuării cercetărilor, în urma cărora s-a stabilit că acesta este un cetățean român, în vârstă de 53 de ani, domiciliat pe raza județului Galați.

Cu privire la cele constatate, bărbatul a declarat că intenționa să ajungă pe teritoriul Republicii Moldova pentru a-și vizita rudele.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat a României.

Citeşte mai departe ...

28 septembrie - Ziua mondială de luptă împotriva rabiei

La 28 septembrie, în fiecare an, statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite marchează Ziua mondială de luptă împotriva rabiei, urmărind creşterea gradului de conştientizare a acestei boli, dar şi pentru marcarea morţii chimistului şi microbiologului francez Louis Pasteur, care a dezvoltat primul vaccin împotriva rabiei. Decizia Alianţei Mondiale pentru Controlul Rabiei, pentru marcarea acestei zile, a fost luată cu scopul de a informa populaţia despre riscul de îmbolnăvire şi de a oferi informaţii asupra modului de prevenire şi asupra modalităţilor prin care cetăţenii şi instituţiile pot ajuta la eliminarea principalelor surse de îmbolnăvire cu această boală la nivel mondial.
Rabia, boala care poate fi prevenită în proporţie de 100 %, continuă să aiba un impact devastator asupra sănătăţii şi bunăstării oamenilor în peste 150 de ţări. Peste 59.000 de oameni mor, anual, din cauza rabiei. Muşcătura unui câine infectat reprezintă principala sursă de infecţie în 99 % din cazuri de rabie umană. Din toate persoanele muşcate de animale suspecte, 40 % sunt copii sub vârsta de 15 ani.

Citeşte mai departe ...

Accident cu patru victime la Matca: un șofer s-a răsturnat cu mașina și a intrat într-un gard

Accident cu patru victime în județul Galați, provocat de un șofer drogat, urmărit de polițiști. A pierdut controlul volanului și a intrat într-un gard, avariind și rețeaua de gaze. 

Potrivit IPJ Galați, în cursul nopții trecute, în jurul orei 00.05, polițiștii Biroului Rutier Tecuci, aflați în serviciul de patrulare pe strada Cuza Vodă, din municipiul Tecuci, au efectuat semnal de oprire unui autoturism aflat în trafic, înregistrat de aparatul radar circulând cu viteza de 122 de km/h.

Conducătorul auto nu s-a conformat semnalului de oprire, continuându-și deplasarea, astfel că polițiștii au plecat în urmărirea acestuia.

La intrarea în comuna Matca, bărbatul aflat la volan a pierdut controlul direcției, iar autoturismul a părăsit partea carosabilă și a lovit gardul unei locuințe. În urma impactului, rețeaua de alimentare cu gaze a imobilului a suferit avarii, la fața locului deplasându-se reprezentanți ai Distrigaz, pentru oprirea gazului.

„Accidentul s-a soldat cu rănirea conducătorului auto, identificat în persoana unui bărbat, de 22 de ani, din comuna Matca, precum și a pasagerilor din autoturism, 3 adolescenți, de 17 ani, toți din aceeași localitate”, a anunțat Poliția Galați.

Întrucât conducătorul auto a rămas încarcerat, la locul accidentului, alături de cele două echipaje ale Poliției, au intervenit două echipaje SMURD, o autospecială de descarcerare, precum și o autospecială de intervenție pentru prevenirea și stingerea incendiilor, din cadrul ISU Galați.

Bărbatul a fost transportat la spital, unde i-au fost prelevate mostre biologice, pentru a se stabili prezența în organism a alcoolului sau a substanțelor interzise.

„În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal, atât pentru infracțiunea de vătămare corporală din culpă, cât și pentru conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive, existând suspiciuni în acest sens”, au precizat reprezentanții IPJ Galați.

Citeşte mai departe ...

Victorii gălățene pentru juniorii de la CSȘ și junioarele de la Viitorul Oțelul, CSM și Bute

  • Publicat în Sport

Campionatul Naţional de handbal rezervat junioarelor şi juniorilor a programat sâmbăta şi duminica trecută partidele celei de-a doua etape. La junioare 3, trei echipe gălăţene au avut un start lansat şi au legat două victorii consecutiv. ACS Lucian Bute, antrenor Dana Goldic a învins în deplasare pe LPS Brăila, scor 38-8. Lotul folosit: Popoiu, Rîmniceanu, Sbîrnea -Nedelcu 2 goluri, Oprişan 5 g, Rebega 1 g, Mazilu 9 g, Trifan 4 g, Andrei 2 g, E.Buric 1 g, Isac 2 g, Munteanu 2 g, Dîmbu, Ancerencu 9 g, Simionică, Vrabie 1 g. Tot la Brăila, CSM Galaţi, antrenor: Viorel Alexandru a învins pe HC Dunărea, scor: 38-23. Echipa gălăţeană a folosit lotul: Maxim, Ardeleanu, Bălan -Muşat 2 g, Bucner 7 g, Ghimpu 8 g, Bercaru 1 g, Zahei 1 g, Toma 3 g, Retegan, Darie 12 g, Căuş 3 g, Munteanu, Postolache, Codreanu 1 g, Cociug. Viitorul Oţelul, antrenori: Daciana Balaban şi Alla Sheiko a învins în deplasare pe LPS Buzău, scor 21-16. Au jucat: Ciobanu -Vîrgolici, Iorga 3 g, Cardon, Buduruţă, Mihoci 4 g, Meaună 2 g, Brişcaru, Şalabină, Ionaşcu 6 g, Costin, Constandache, Irimin, Ilaşc 1, Râcă 1, Popa 3 g. Un început perfect de sezon au şi junioarele mari de la Bute şi CSM. Nepoatele antrenate de Sanda Asandei s-au impus în duelul gălăţean cu CSŞ, antrenor Maria Lupu, scor final: 37-22. CSM a rulat lotul: Popa, Barbu -Chiriac 14 g, Bălănică 1 g, Filip 2 g, Popovici 1 g, Trincă 2 g, Lazăr 1, Bujor 1, Dobrea 6 , Pelin 2, Dabija 4, R.Munteanu, Crăciunescu 1 g, Pricochel 1 g, Frăsinel 1 g. La rândul lor, olimpicele pregătite de Cristi Preda au învins clar în deplasare pe LPS Buzău, scor 36-23. Bute a folosit jucătoarele: Bibicu, Trifan, Geamănă -Grigore, Dediu 2 g, Anghel 5 g, Constandache 2 g, Popescu 1, Dumitraşcu 1, Ababei 2 g, Anton 3 g, Coşovei 1, Gavrilă 7 g, Iorga 9 g, Ioniţă 3 g. Într-o altă partidă, CSM Unirea Slobozia -CSŞ Galaţi, antrenor Adina Oprea 30-28. La junioare 2, ACS Lucian Bute, antrenor Nicoleta Vlad s-a impus în confruntarea cu HC Omer Constanţa, scor final: 48-22. Echipa gălăţeană a aliniat formula: Trifan, Crăciun -Streşină 1 g, Zugrăvel 3 g, Constandache 5 g, Lupea 9 g, A.Buric 3 g, Olaru 1 g, Ungureanu, Anton 2, Donosă 4 g, Gânsac 6 g, Ben Attmane 1 g, Soare 5 g. La juniori, CSŞ Galaţi a obţinut rezultatele: 23-24 cu CSŞ Medgidia, la juniori 2, antrenor Relu Druţu şi 37-19 cu LPS Brăila, la juniori 3 -antrenor Costel Coman.

Citeşte mai departe ...

CSM Arcada şi-a găsit „nașul” în Supercupă

  • Publicat în Sport

Sezonul voleibalistic intern 2022-2023 a debutat în forţă. Finala Supercupei României la volei masculin a adus faţă în faţă marţi în sala sporturilor din Constanţa cele mai titrate echipe, CSM Arcada Galaţi şi Dinamo Bucureşti. Partida a fost spectaculoasă şi dramatică, cu numeroase răsturnări de scor pe tabela de marcaj, învingătoarea fiind decisă după 180 de minute de joc. Dinamoviştii au condus cu 1-0 şi 2-1 dar gălăţenii au revenit de fiecare dată şi au restabilit egalitatea. Tie-break-ul s-a jucat cu tensiunea la maxim, Dinamo s-a desprins la 9-4, campionii României au venit din urmă şi au egalat la 12 şi 14 dar formaţia bucureşteană a fructificat a şasea minge de meci şi păstrează Supercupa României pentru al doilea an consecutiv în vitrina clubului din Şoseaua Ştefan cel Mare. Rezultat final: Dinamo Bucureşti -CSM Arcada Galaţi 3-2 (23, -23, 25, -26, 15). Antrenorul Sergiu Stancu a început cu formula: Madsen 6 puncte, Talpă 8 p, Malescha 17 p, Bala 22 p, Sobirov 4 p, Bartunek 2 p -Kantor, libero. Au mai jucat: Smits 13 p, Lescov, Mihălescu, Butnaru 5 p, Magdaş 1 p, Raţă 6 p -Cristudor, libero.

„Aceste meciuri de la Supercupă ne arată exact unde suntem la ora actuală. Avem mult de muncă pentru a ajunge acolo unde vrea toată lumea. Pentru noi urmează meciurile din Champions League unde o să trebuiască să ridicăm nivelul de joc pentru că adversarul nostru formează o echipă foarte bună”, ne-a declarat antrenorul Sergiu Stancu.

CSM Arcada va debuta pe 5 octombrie în turul 2 preliminar din CEV Champions League în deplasare cu Hebar Pazardzhik, campioana Bulgaria. Returul se va disputa la Galaţi pe 11 sau 12 octombrie.

sursa foto: CS Arcada facebook-Sportul Ilustrat

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri