Menu
RSS
„Obezitatea – problemă de sănătate publică: informare, conştientizare, educaţie medicală”

„Obezitatea – problemă de sănătate …

Astăzi, 4 martie, marcăm ...

Sfinţirea bisericii ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Parohia Crăieşti, judeţul Galaţi

Sfinţirea bisericii ”Sfinţii Arhang…

În Duminica a 34-a după R...

Trotuar asfaltat cu tot cu copaci, la Galați

Trotuar asfaltat cu tot cu copaci, …

O echipă a Serviciului Pu...

Drum nou între Buciumeni și Țepu. Costel Fotea: Ieri cu piatră, astăzi cu asfalt

Drum nou între Buciumeni și Țepu. C…

O nouă investiție pe drum...

Accident la intersecția dintre străzile Traian și Rizer: două persoane rănite

Accident la intersecția dintre stră…

Accident la intersecția d...

Paul Găvănescu este dublu campion naţional indoor

Paul Găvănescu este dublu campion n…

În weekend la Bucureşti, ...

O Cerere în căsătorie la Galaţi

O Cerere în căsătorie la Galaţi

Vineri, 8 martie, ora 19:...

Ciolacu, la Congresul Partidului Socialiştilor Europeni: Europa are nevoie de mai multe politici sociale

Ciolacu, la Congresul Partidului So…

Premierul Marcel Ciolacu ...

Prev Next

Martie 2022 - Regional Press

De la 1 aprilie, gălățenii vor plăti mai mult pentru apa potabilă și canalizare

După majorarea prețurilor la energie electrică și gaze, gălățenii primesc o nouă veste proastă.  De la 1 aprilie, vor plăti mai mult pentru serviciile de apă și canalizare, respectiv cu peste 30% mai mult în comparație cu tarifele actuale.

Potrivit operatorului regional, Apă Canal, pentru furnizarea apei potabile se majorează de la 5,46 lei/mc la 7,32 lei/mc pentru  consumatorii casnici. Agenţii economici vor plăti 6,72 lei/mc, față de 5,01 lei/mc, cât achită în prezent. La canalizare, tariful se majorează cu aproximativ 30%, de la 3,85 lei/mc la 5,00 lei pentru consumatorii casnici şi de la 3,53 lei/mc la 4,59 lei/mc pentru agenţii economici.

„Liberalizarea preţului la energia electrică şi gazele naturale, a generat creşterea foarte mare a preţului de bază al acestor servicii. Impactul pentru APA CANAL S.A. Galaţi a însemnat creşterea pentru anul 2022 comparativ cu preţul de bază din anul 2021 cu 322% la energia electrică şi cu 638% la gaze naturale. Astfel, contractul de furnizare energie electrică pentru anul 2022 are o valoare de 45.352.510 lei (fără TVA), în timp ce valoarea acestuia în 2021 a fost de 15.895.778 lei (fără TVA). Contractul pentru furnizare gaze naturale numai pentru 3 luni ale anului 2022 (martie-mai) este în valoare de 508.136lei (fără TVA), în condiţiile în care în 2021 valoarea a fost de 308.457lei (fără TVA) pentru întregul an (12 luni).

Concret, diferenţa între cheltuielile aferente lunii ianuarie 2022 şi decembrie 2021 (rezultatul majorării preţului energiei electrice) este de aprox. 2 milioane lei. Pentru perioada februarie - martie 2022, chiar şi în condiţiile aplicării OUG nr.3/2022 privind plafonarea preţurilor finale la energia electrică şi gaze naturale, tot avem cheltuieli suplimentare faţă de luna decembrie 2021 de cca. 2 milioane lei la energia electrică şi cca. 200.000 lei la gazele naturale. Rezultă astfel, pentru perioada ianuarie – martie 2022, o cheltuială suplimentară de cca. 4,2 milioane lei”, a transmis Apă Canal.

Ultima scumpire a tarifelor pentru apă și canalizare la Galați a fost operată pe 1 iulie 2021.

Citeşte mai departe ...

CSM Arcada poate lua titlu în fieful lui Dinamo

  • Publicat în Sport

Divizia A1 la volei masculin programează în weekend partidele celei de-a treia etape din play-off. Soarta titlului de campioană se poate decide vineri seara la finalul partidei Dinamo Bucureşti -CSM Arcada Galaţi, programată de la ora 16.00 şi care va fi transmisă pe TVR 3. Formaţia gălăţeană pregătită de Sergiu Stancu are nevoie de două seturi pentru a aduce în vitrina clubului cel de-al patrulea titlu consecutiv. După superba victorie cu Steaua, CSM Arcada a rămas concentrată şi motivată să continue seria evoluţiilor foarte bune şi să câştige din nou în fieful lui Dinamo. „Este, dacă pot să spun aşa finala finalei, la Bucureşti se poate decide titlul de campioană. Noi jucăm mereu numai la victorie, aşa vom face şi la Dinamo, nu ne gândim să luăm doar două seturi chiar dacă ne sunt suficiente. Ne dorim să ieşim cât mai repede CAMPIONI”, a declarat Alexandru Raţă, principalul realizator din partida cu Steaua din runda precedentă. În cealaltă partidă se vor întâlni SCMU Craiova şi Steaua. Cu patru etape înainte de finalul play-off-ului 1-4, clasamentul se prezintă astfel: 1.CSM ARCADA GALAŢI 68 puncte, 2.Dinamo 57 p, 3.Steaua 55 p, 4.SCMU Craiova 55 p.

sursa foto: Sportul Ilustrat

Citeşte mai departe ...

Simulare BAC 2022: proba ”Limba maternă”

Astăzi, joi, 31 martie, o parte dintre viitorii absolvenţi de liceu au susţinut examenul de simulare pentru bacalaureat 2022 la limba maternă.
 Probele au început la ora 9:00, după ce, în fiecare sală, au fost distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli a fost permis până la ora 8:30.  

Potrivit metodologiei de examinare, timpul destinat elaborării unei lucrări scrise la simularea BAC 2022 este de trei ore. Timpul pentru elaborarea lucrării se calculează din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.   La simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat naţional participă elevii claselor a XII-a şi a XIII-a seral / frecvenţă redusă, potrivit documentului.   De asemenea, „notele obţinute la simulările naţionale nu se trec în catalog. Prin excepţie, la solicitarea scrisă a elevului, notele obţinute la simulările naţionale pot fi trecute în catalog”

Calendarul simulare Bac 2022:

28 martie 2022 – Simulare proba E a) – Limba şi literatura română;

29 martie 2022 – Simulare proba E c) – proba obligatorie a profilului;

30 martie 2022 – Simulare proba E d) – proba la alegere a profilului şi specializării

31 martie 2022 – Simulare proba E b) – Limba şi literatura maternă;

14 aprilie – afişarea rezultatelor

Citeşte mai departe ...

La Nae Leonard vine Carmencita

Duminică, 3 aprilie 2022, de la ora 18.00, la cererea publicului, am programat o nouă reprezentaţie cu ultima premieră a teatrului: comedia muzicală Carmencita, un spectacol de Cătălin Vasiliu. Genul de „teatru în teatru” succesor al unor scene shakespeariene sau al comediei dell-arte a atras întotdeauna, oferind posibilităţi multiple de interpretare, dar şi un umor inevitabil, firesc, sănătos. Dar când avem de a face cu opera în teatru, totul se amplifică şi se revarsă fără putinţa de a fi stăvilit. Înserarea într-o desfăşurare dramatică dată, a unui libret, cu sau fără legătură cu cel dintâi, este şi canavaua acestui spectacol. Acţiunea se petrece pe un vas de croazieră pe nume Carmencita, unde o mică trupă de artişti se pune la dispoziţia unui boss mafiot. Acesta a cerut imperios (sub ameninţarea armelor) să se joace opera „Carmen”. Demersul „sponsorului” agresiv nu este dezinteresat - el pregăteşte pentru premieră un atentat împotriva fostei soţii, melomană convinsă şi fan al operei „Carmen”. Scris pe structura celebrei Carmen de Prosper Merimée, cu inserţii din Michael Frayn, Shakespeare, Goldoni sau chiar Clanul sicilienilor, textul este o comedie muzicală spumoasă, energică, plină de neprevăzut şi optimism.” Biletele se pot achiziţiona online, accesând link-ul https://www.blt.ro/carmencita.html , sau fizic, de la casieria Teatrului (0236 465 599 şi 0753312308), în intervalul orar afişat pe site: www.naeleonard.ro, sau de la punctul de vânzare bilete din incinta Shopping City Mall Galaţi (parter).
Citeşte mai departe ...

Voleibalistele de la CSU Hygienium continuă cursa pentru promovare

  • Publicat în Sport

Divizia A2 la volei feminin programează în perioada 1-3 aprilie turneele semifinale în cele două serii. Sala Elite din Bucureşti va găzdui primele patru clasate din seria Est: FC Argeş Volei Piteşti, CSU Hygienium Galaţi, CSM Bucureşti şi CSM 2007 Focşani. „Plecăm la Bucureşti cu dorinţa clară de a obţine calificarea la turneul final. Vor fi trei zile cu meciuri disputate, cu orgolii mari şi cu o încărcătură fizică şi psihică fantastică, iar echipele care vor şti să îşi gestioneze resursele vor fi cele care vor obţine biletele spre barajul de promovare. Deşi prima parte a campionatului ne-a poziţionat merituos pe locul secund, prefer să îmi concentrez atenţia pe jocul propriu şi pe al echipei, decât pe anticiparea rezultatelor”, ne-a declarat Anamaria Berdilă, căpitanul CSU Hygienium. Lotul de jucătoare: Sorina Răileanu, Camelia Vasile, Maria Neacşu,Alexandra Iordache, Andreea Stănescu, Anamaria Berdilă, Cristina Popoiu, Maria Vilău, Crina Arbunea, Ioana Ştefu, Minca CristeaProgramul complet al turneului: vineri 1 aprilie: FC Argeş - CSM 2007 Focşani, ora 16.00; CSU Hygienium -CSM Bucureşti, ora 19.00; sâmbătă 2 aprilie: FC Argeş - CSU Hygienium, ora 16.00, CSM Focşani - CSM Bucureşti, ora 19.00; duminică 3 aprilie: CSU Hygienium - CSM Focşani, ora 12.00, CSM Bucureşti - FC Argeş, ora 15.00. Primele două clasate se vor califica pentru turneul de promovare în Divizia A1. La Oradea, în aceeaşi perioadă se dispută turneul play-off al seriei Vest cu participarea formaţiilor: CSU Poli Timişoara, CSM Sighetu Marmaţiei, CSM Timişoara şi CSU Oradea.

sursa foto: Sportul Ilustrat

Citeşte mai departe ...

Târguri educaționale „Student#UDJG” în șase județe din sud-estul României

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați începe o amplă campanie de promovare a ofertei educaționale pentru admiterea din acest an. În parteneriat cu Inspectoratele Școlare Județene, UDJG va organiza șase Târguri educaționale „Student#UDJG”, cu prezență fizică, destinate elevilor de la colegiile și liceele din județele Brăila, Vrancea, Buzău, Tulcea, Ialomița și Galați.

Cu această ocazie, liceenii vor putea face cunoștință cu profesorii și studenții universității, vor vedea experimente inedite, vor afla care sunt programele de studiu și specializările scoase la concurs la admiterea din acest an, dotările din „Campusul Al. I. Cuza”, oportunitățile în carieră și posibilitățile de angajare pe care le oferă parcurgerea unui program educațional în cadrul UDJG. În plus, cei interesați pot găsi informații despre oferta educațională a universității la nivel de masterat și doctorat, programele postuniversitare de formare și dezvoltare profesională, alte cursuri de perfecționare pe care UDJG le organizează.

„Abia așteptăm să ne întâlnim cu tinerii dornici să studieze, să își lărgească orizonturile cunoașterii, vrem să le arătăm ce avem mai bun, să îi atragem la Universitatea <<Dunărea de Jos>> din Galați, unde se face performanță și se pun bazele unor cariere solide”, a declarat prof. Silvius Stanciu, Prorectorul UDJG, inițiatorul acestei campanii de promovare. 

Întâlnirile cu viitorii studenți se vor desfășura după următorul grafic: Brăila - 5 aprilie, Focșani - 7 aprilie, Buzău - 12 aprilie, Tulcea - 14 aprilie, Slobozia - 3 mai și Galați - 5 mai.

Târgurile educaționale „Student#UDJG” se înscriu în proiectul „Parteneriat pentru performanță educațională”, derulat de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, alături de Inspectoratele Școlare Județene și de instituțiile din învățământul preuniversitar. 

Citeşte mai departe ...

Ciolacu: Guvernul va mări norma de hrană pentru pacienți de la 11 lei pe zi 20 de lei din cauza scumpirii alimentelor

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, că ministerul sănătății va propune mărirea normei de hrană pentru pacienții din spitale de la 11 lei pe zi la 20 de lei pe zi.

”E normal să mărim norma e harnă pentru pacienți de la 11 lei la 20 de lei, s-au scumpit toate alimentele. Am vorbit cu domnul Rafila, săptămâna aceasta s-ar putea să rezolve această problemă, o impună piața”, a declarat Marcel Ciolacu. 

De asemenea, liderul PSD a adăugat că săptămâna viitoare social-democrații vor prezenta un pachet de măsuri sociale, după discuții cu partenerii din coaliția guvernamentală. Printre aceste măsuri se numără și acordarea de vouchere sau bonuri de masă în valoare de 50 de euro la fiecare două luni pentru categorii defavorizate. 

„Despre vouchere, categoric se va veni cu această măsură. Am avut discuții și la nivelul Comisiei, astfel încât din banii din exercițiul financiar 2016-2020 despre care știți foarte bine că avem până acum o absorbție de aproape 54% cu o medie europeană de 63. Suntem un pic întârziați și presați de timp, neluându-se o decizie la nivelul Comisiei de a se prelungi. Din acei bani, am făcut și calculul de impact”, a explicat Ciolacu.

Citeşte mai departe ...

Vechiul spital de la Gănești va fi reabilitat de Consiliul Județean Galați

Consiliul Județean Galați va reabilita vechile pavilioane ale Unității Medico-Socială Gănești. Investiția presupune ample lucrări de consolidare, reabilitare termică, de înlocuire a instalațiilor degradate, precum și de instalare a unor sisteme de producere a energiei verzi.

După ce în 2020 a fost inaugurat un spital nou la Gănești, cu toate dotările necesare pentru pacienții cu boli psihice grave care sunt îngrijiți acolo, Consiliul Județean lucrează la un nou proiect pentru zecile de bolnavi pentru care această unitate medico-socială înseamnă acasă.

 „Vom moderniza și vom transforma radical și vechile pavilioane ale acestui centru, în care zi de zi sunt îngrijiți zeci de oameni cu boli psihice grave, mulți fiind din păcate abandonați aici de familiilor lor. Astfel, vom eficientiza energetic și vom consolida trei pavilioane din cadrul UMS Gănești. Investiția presupune ample lucrări de consolidare, reabilitare termică, de înlocuire a instalațiilor degradate, de montare a unor sisteme moderne de climatizare și de iluminat, precum și de instalare a unor sisteme de producere a energiei verzi. Alături de angajații de la UMS Gănești, facem tot ceea ce putem pentru a le face viața mai bună acestor pacienți. Investiția este de aproape 1,2 milioane de euro și ne vom zbate până la capăt pentru realizarea acesteia”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.
 
Proiectul va fi depus spre finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. 
Citeşte mai departe ...

Fântânile arteziene din Galați, pregătite să pornească din nou

  • Publicat în Social

Echipele societății Gospodărire Urbană SRL Galați au curățat, săptămâna trecută, fântânile arteziene din Parcul Eminescu și din Parcul CEC, în zona centrală a orașului, anunță compania.

În această săptămână, vor fi curățate artezienele de la Spicu și de la blocurile V de pe strada Traian.

Lucrările constau în:

- montarea duzelor arteziene;

- curățarea și vopsirea bazinului de compensare;

- verificarea conductelor de alimentare ale duzelor;

- montarea pompelor;

- alimentarea electrică a tabloului general și a tabloului de comandă și automatizarea pentru buna funcționare a acestora, când se vor pune în funcțiune.

Citeşte mai departe ...

Elev accidentat pe trecerea de pietoni, la Școala nr. 28

Un copil de 11 a fost lovit de o mașină, chiar în timp ce traversa pe trecerea de pietoni, în drum spre școală.

La data de 30 martie, în jurul orei 08.00, pe strada Roșiori, din municipiul Galați, s-a produs un accident rutier soldat cu rănirea unui pieton.

Din primele verificări făcute de polițiștii Biroului Rutier Galați, sosiți la fața locului, a rezultat că victima, un minor, de 11 ani, ar fi fost surprinsă și accidentată de un autoturism condus de un bărbat, de 24 de ani, în timp ce traversa strada pe marcajul pietonal din dreptul Școlii nr. 28. Victima a fost transportată la spital, pentru îngrijiri medicale.

Conducătorul auto a fost testat alcoolscop, rezultatul fiind negativ.

În cauză, polițiștii au întocmit doar penal pentru vătămare corporală din culpă și efectueză cercetări pentru a stabili împrejurările concrete al producerii accidentului.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri