AFDJ Galați angajează piloți pentru sectorul Dunării maritime
- Publicat în Economie
Regia Autonomă Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galați anunță, pe site-ul propriu, că angajează piloți maritimi și piloți maritimi aspiranți pentru pilotarea navelor pe sectorul Dunării Maritime, cuprins între rada Portului Sulina și km 175, rada Portului Brăila.
Cei care optează pentru o astfel de carieră profesională trebuie să dețină carnet de marinar și un brevet pilot maritim pentru sectorul de Dunării Maritime și în porturile de pe acest sector, dar și avizul medical și un aviz psihologic care să demonstreze că pot face față rigorilor unui astfel de job.
Conform anunțului AFDJ, viitorilor piloți maritimi li se oferă un pachet salarial atractiv și suportarea de către angajator a cheltuielilor de formare profesională, pentru documentele care trebuie obținute de la Autoritatea Navală Română și vizitele medicale, precum și pentru transportul la schimbul de tură.
Anunțul AFDJ vine în contextul în care creșterea cantităților de cereale ucrainene transportate pe Dunăre a scos în evidență numărul insuficient de piloți pe care îi are regia gălățeană.
„Numărul de piloți maritimi estimat pentru realizarea activității de pilotaj în condiții normale, conform organigramei a AFDJ este de 44, număr care nu a putut fi atins (în prezent fiind 36 de piloți) din cauza condițiilor de recrutare și nivelului salariilor oferite.
Numărul maxim de nave care au tranzitat Canalul Sulina într-o lună a fost de 399 de nave, dintre care 202 nave intrate, respectiv 197 de nave ieșite și a fost înregistrat în luna mai 2022 (31 zile). În luna iunie 2022 (30 zile), numărul de nave care au tranzitat Canalul Sulina a fost de 385, dintre care 193 de nave intrate, respectiv 192 de nave ieșite. Rezultă că numărul maxim de nave intrate-ieșite într-o zi prin gura Canalului Sulina a fost de 13 nave. Acest fapt s-a putut realiza numai datorită faptului că unii piloți au fost de acord să efectueze ore suplimentare, fiind prezenți la lucru și în tura liberă.
Piloții maritimi trebuie să acționeze cu deplină integritate, fără presiune comercială, pentru a putea realiza siguranța, securitatea și sustenabilitatea serviciului, astfel că se impune majorarea numărului de piloți maritimi de la 36 la 60, raportat la traficul actual”, se arată în expunerea de motive a Hotărârii de Guvern prin care a fost aprobată creșterea numărului de piloți maritimi ai AFDJ.