Menu
RSS
Înfrângere neaşteptată pentru CSM Arcada

Înfrângere neaşteptată pentru CSM A…

Divizia A1 la volei mascu...

VIDEO Lucrările la cea mai mare pistă de biciclete din județul Galați avansează: 25 de km de traseu în natură, între Lacul Vânători și Pădurea Gârbovele

VIDEO Lucrările la cea mai mare pis…

Președintele Consili...

„Zilele Medicale de la Dunărea de Jos” Galați – Brăila

„Zilele Medicale de la Dunărea de J…

Conferința Regională „Zil...

Sâmbătă, Crosul Andreian pe străzile Galațiului

Sâmbătă, Crosul Andreian pe străzil…

Sâmbătă, 9 noiembrie, se ...

Oţelul, „remiză albă” la Galați cu lanterna

Oţelul, „remiză albă” la Galați cu …

Returul Superligii a debu...

United a avut trei jucători la Naţionala României

United a avut trei jucători la Naţi…

Naţionala de futsal a Rom...

Prevenirea infecțiilor nosocomiale. Costel Fotea: Sistem inteligent pentru igiena mâinilor la Spitalul de Boli Infecţioase

Prevenirea infecțiilor nosocomiale.…

Spitalul de Boli Infecţio...

Sâmbătă, 9 noiembrie, cu acces de la 20:00, la Daily Pub din Galaţi, Eyedrops îşi lanseaă noul lor album

Sâmbătă, 9 noiembrie, cu acces de l…

Ce înseamnă să fii viu? C...

Aproape 1,5 milioane de români îşi sărbătoresc de Sf. Mihail și Gavril onomastica

Aproape 1,5 milioane de români îşi …

În fiecare an, pe 8 noiem...

Depozit ilegal uriaș de deșeuri periculoase, găsit lângă Galați

Depozit ilegal uriaș de deșeuri per…

Comisarii gălățeni ai Găr...

Prev Next

Noiembrie 2022 - Regional Press

Pelerinajul luminii la Galaţi

 
Conform unei frumoase tradiţii păstrate în Arhiepiscopia Dunării de Jos, în ajunul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei s-a desfăşurat la Galaţi „Pelerinajului luminii – Lumina Sfântului Apostol Andrei”, ajuns anul acesta la cea de-a 20-a ediţie.
 
Evenimentul a fost organizat de filialele gălăţene ale Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi din România, Ligii Studenţilor, Ligii Studenţilor Basarabeni, Ligii Studenţilor Străini şi Societăţii Studenţilor Medicinişti, cu sprijinul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
 
La deschiderea procesiunii a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în fruntea celor peste 200 de tineri studenţi din Galaţi, din Republica Moldova şi Ucraina, unii dintre ei îmbrăcaţi în tradiţionalul port popular românesc.
 
De la Catedrala Arhiepiscopală, tinerii entuziaşti cu icoana celui dintâi chemat dintre Apostoli, cu torţe şi lumânări aprinse în mâini au plecat către Capela Seminarului Teologic Ortodox ocrotită de Sfântul Apostol Andrei, intonând pe tot parcursul procesiunii troparele Sfântului Apostol Andrei, ale Sfântului Cuvios Paisie de la Neamţ şi alte cântări bisericeşti.
 
La sosirea în locaşul de cult din incinta seminarului gălăţean, studenţii pelerini au fost întâmpinaţi de tinerii elevi seminarişti cărora le-au oferit „Lumina Sfântului Apostol Andrei“, şi au primit cu toţii litie de la preoţii profesori slujitori, binecuvântată în cadrul slujbei de priveghere închinată Apostolului românilor.
 
Prin acest pelerinaj, tinerii studenţi doresc, an de an, să aducă prinos de mulţumire Sfântului Andrei, pentru toate darurile pe care le primesc de la Dumnezeu şi să arate într-un chip văzut lumina izvorâtă din viaţa şi propovăduirea sfinţilor.
Citeşte mai departe ...

Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO

Președintele PSD Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, s-a întâlnit cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

„Întâlnire constructivă cu secretarul general al NATO, domnul Jens Stoltenberg, în marja reuniunii la nivel înalt a Alianţei găzduită de Parlamentul României. În cei peste 30 de ani de democraţie în România, susţinerea NATO a fost o constantă. Suntem un Aliat dedicat, fapt demonstrat şi de alocarea a 2,5% din PIB pentru apărare. Din poziţia mea, voi face tot ceea ce este necesar pentru a menţine consensul pentru acest angajament euroatlantic.

Sunt convins că deciziile luate în aceste zile vor demonstra unitatea Aliaţilor şi vor reflecta, încă o dată, solida relaţie transatlantică. În cadrul întâlnirii de astăzi, am subliniat şi contribuţia ţării noastre la securitatea şi stabilitatea regiunii Mării Negre. Avem o viziune comună privind necesitatea implementării integrale a deciziilor luate cu ocazia Summitului de la Madrid, mai ales consolidarea posturii de apărare pe Flancul estic. România se bucură de toate garanţiile de securitate pe care NATO le oferă, iar acesta este rezultatul eforturilor constante din ultimii 30 de ani”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Citeşte mai departe ...

Modificare program Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”

Dragi cititori,
Vă informăm că, în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2022, Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” Galaţi (sediul central, Filiala nr. 1 şi Filiala nr. 2) va fi închisă pentru public, conform art. 139 din Codul Muncii.
De luni, 5 decembrie 2022, Biblioteca revine la programul normal de lucru, de luni până vineri de la ora 9.00 la ora 19.00, iar duminica programul pentru public este în intervalul orar 9:00 – 13:00.
Vă mulţumim pentru înţelegere şi vă urăm zile liniştite!

Citeşte mai departe ...

Opt medalii pentru sportivii gălăţeni de la Siderurgistul şi CSU la Naţionale

  • Publicat în Sport

În perioada 25-27 noiembrie Federaţia Română de Badminton în colaborare cu CSU UV Timişoara a organizat la Timişoara, Campionatul Naţional Cadeţi Under 15 şi Campionatul Naţional Seniori. La competiţii au participat şi sportivii gălăţeni de la CSU şi Siderurgistul Galaţi care au obtinut rezultate importante, recompensate cu medalii, cupe şi diplome de către organizatori. Din delegaţia gălăţeană a ieşit în evidenţă Daria Irina Gherasim . Medaliata cu aur de la Campionatele Europene Cadeţi U15 din Spania şi-a onorat blazonul şi a devenit Campioană Naţională în proba de dublu fete împreună cu partenera sa Cristina Sîrbu (CSM Timişoara), aceeaşi cu care a împărţit podiumul şi la Europene. În finala de simplu fete, disputată între cele două partenere de dublu, Irina a cedat după două seturi foarte disputate în faţa Cristinei. „Muşchetarii" de la Siderurgistul au avut un parcurs bun şi au obţinut 6 medalii : bronz la dublu fete prin Teodora Grădinaru / Sara Bordeianu şi Mădălina Panaite / Amalia Pintilie, bronz la dublu băieţi prin Matei Slavu / Andrei Zubcu (Politehnica Iaşi) şi bronz la dublu mixt prin Teodora Grădinaru/ Ioan Fircea (CSM Timişoara). La seniori a evoluat Ştefan Constandache (CSU Galati) care, deşi a avut o prestaţie bună, nu a urcat pe podiumul de premiere. Delegaţia noastră a fost compusă şi din Dorel Badiu ( CSU & Siderurgistul Galaţi), Iulian Călin (Siderurgistul) - antrenori şi George Grădinaru - arbitru.

Citeşte mai departe ...

CSM Arcada joacă cu finlandezii de la Savo pentru play-off-ul CEV Cup

  • Publicat în Sport

Campioana României, CSM Arcada Galaţi îşi continuă parcursul european şi va juca miercuri 30 noiembrie, de la ora 18.30 în deplasare manşa tur din 8-imile CEV Cup cu Savo Volley Kuopio. Cele două echipe s-au mai duelat şi în ediţia 2019-2020 a Cupei CEV, dar în 16-imi, CSM Arcada a eliminat echipa din Finlanda cu un dublu 3-0 . „Într-adevăr, jucăm din nou cu cei de la Savo Volley, dar este clar că această dublă nu se poate compara cu ceea ce a fost acum 3 ani. Acest mic avantaj al nostru, faptul că ne-am calificat acum 3 ani împotriva lor, o să dispară la prima acţiune de joc, urmând ca apoi pe teren să conteze doar ceea ce vom face face noi acum. Această dublă cu siguranţă o să fie grea, Savo Volley reuşind să elimine în turul precedent pe Steaua Roşie Belgrad. Faptul că vom juca returul acasă cu siguranţă contează mult, mai ales prin aportul publicului nostru, care întotdeauna ne-a împins de la spate în momentele grele. Dar totodată trebuie să fim conştienţi că noi am pierdut o calificare pe teren propriu şi am reuşit să ne calificăm de 2 ori - în Serbia şi în Bulgaria - în deplasare. În astfel de partide eliminatorii întotdeauna micile detalii fac diferenţa”, a declarat antrenorul Sergiu Stancu. Partida retur este programată pe 14 decembrie, de la ora 18.00 în sala Polivalentă Dunărea. Învingătoarea din dubla manşă va întâlni în play-off Piacenza/Fenerbahce.

Citeşte mai departe ...

Abonamentele pentru parcările rezidențiale din Galați pot fi achitate din 12 decembrie

  • Publicat în Social

Începând din 12 decembrie 2022, se poate achita tariful pentru abonamentul de parcare de domiciliu sau de reședință aferent anului 2023, informează Primăria municipiului Galați.

Achitarea tarifului pentru abonamentul de parcare de domiciliu/reședință se poate face până la data de 31 decembrie 2022, prin următoarele modalități de plată:

- cu numerar sau cu cardul bancar, la sediile Direcției de Taxe, Impozite și alte Venituri Locale;

- on-line, pe site-ul https://www.ghiseul.ro; 

- la stațiile SelfPay.

Depunerea solicitărilor de viză anuală a abonamentului se va face în perioada 3 ianuarie – 31 martie 2023, la sediul Primăriei municipiului Galați, din str. Domnească nr. 54.

Citeşte mai departe ...

Biserica “Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Nicolae” aniversează 20 de ani de la sființirea lăcașului de la LIBERTY Galați

Biserica “Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Nicolae” împreună cu LIBERTY Galați și Fundația GFG au organizat marți un eveniment aniversar cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la sființirea bisericii care se află pe platforma siderurgică.

Biserica, cunoscută sub numele de “Catedrala siderurgiștilor”, este singura de acest tip din România, dar și locul de rugăciune al angajaților LIBERTY Galați și al enoriașilor din zonă. Construită în timp record prin efortul companiei și sființită în anul 2002, Biserica a continuat anul acesta lucrările de pictură ale locașului de cult, cu suportul Fundației GFG și LIBERTY Galați.

Cu o zi înainte de Sfântul Andrei, I.P.S. Arhiepiscop Casian a oficiat o slujbă de binecuvântare a lucrătorilor de pe platforma siderurgică LIBERTY Galați, precum și o slujbă de pomenire în memoria colegilor care au trecut în neființă. Evenimentul celebrează împlinirea a 30 de ani de la proclamarea Sfântului Apostol Andrei drept ocrotitorul orașului Galați, aniversarea a 20 de ani de la sființirea Bisericii și 10 ani de când grupul de voluntari ai LIBERTY Galați se implică în cauzele comunității gălățene. Preoții au binecuvântat voluntarii și elevii de la Liceul Paul Dimo susținuți de Fundația GFG în programul de învățământ dual, care au luat parte la eveniment.

Părintele Tiberiu a declarat: “Biserica noastră îl are ca ocrotitor pe Sfântul Apostol Andrei, iar în această perioadă se împlinesc 30 de ani de la proclamarea Sfântului Apostol drept ocrotitor al orașului Galați. Este un eveniment deosebit. Această biserică, cunoscută drept Catedrala Siderurgiștilor, reprezintă o legătură a enoriașilor cu locul unde lucrează, unde au lucrat, o legătură pe care nu au pierdut-o.”

Ajay Aggarwal, preşedintele LIBERTY Steel Group Europa şi președintele Consiliului de Administrație al LIBERTY Galați, a declarat: "Mă bucur foarte mult că am putut contribui la finalizarea lucrărilor de pictură la biserica aflată pe platforma LIBERTY Galați care este o parte importantă a comunității noastre. Ne dorim să continuăm colaborarea cu Biserica Ortodoxă Română pentru a realiza noi proiecte care să ajute comunitatea din Galați în următorii ani."

Începute în vara acestui an, lucrările de pictură la Biserica “Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Nicolae” se apropie de final. Aceste lucrări au fost susținute financiar și logistic de LIBERTY Galați, Fundația GFG, în parteneriat cu Arhiepiscopia “Dunării de Jos”, cu Primăria Municipiului Galați și cu Secretariatul de Stat pentru Culte. Pictura a fost realizată într-o tehnică specială de frescă, cu ajutorul materialelor minerale care se integrează în peretele pe care sunt aplicate și asigură rezistența în timp până la câteva sute de ani. Pictarea Bisericii face parte dintr-un program mai amplu de implicare în comunitate care include proiecte sociale, de educație și filantropice.

Citeşte mai departe ...

Artista Mioara Velicu și blogger-ul culinar Gina Bradea, noii cetăţeni de onoare ai judeţului Galaţi

Consilierii județeni au votat în unanimitate acordarea titlului de „Cetăţean de Onoare al județului Galați” interpretei de muzică populară Mioara VELICU și blogger–ului culinar Gina BRADEA.

„Timp de 6 decenii, cântăreața de muzică populară Mioara Velicu, una dintre cele mai apreciate personalități din galeria purtătorilor de cântec popular moldovenesc, și-a dedicat întreaga carieră pentru a aduce zâmbete pe chipul oamenilor, emoționând până la lacrimi cu versurile sale și impresionând o țară întreagă prin timbrul său vocal unic”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Originară din satul Ireasca, comuna Gohor, județul Galați, Mioara Velicu provine dintr-o familie în care cântecul tradițional era cultivat în mod permanent, mama sa numărându-se printre cele câteva recunoscute interprete ale localității.

Totodată, Mioara Velicu este una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică populară din țară. Și-a început cariera la vârsta de 19 ani, urmând exemplul mamei sale, iar la numai 20 de ani, a devenit solista ansamblului folcloric „Rapsodia Dunării” din Galați, în cadrul căruia a activat vreme de un an.

„În semn de recunoaştere şi prețuire pentru prestigioasa şi bogata contribuţie în ceea ce priveşte promovarea şi perpetuarea culturii gălăţene şi naționale, Consiliul Județean a acordat, astăzi, titlul de „Cetăţean de Onoare al județului Galați” interpretei de muzică populară Mioara VELICU, fiică a meleagurilor gălățene”, a mai declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Tot în ședința de astăzi, i-a fost acordat titlul de „Cetăţean de Onoare al județului Galați” și blogger-ului culinar Gina BRADEA.

„Născută în Galați, într-o familie de oameni harnici și gospodari care au îndemnat-o să muncească cu sârg, să iubească tradițiile și mâncarea gustoasă, Gina BRADEA a reușit să popularizeze în mediul online arta culinară tradiţională românească” a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

De ani buni, Gina Bradea scrie pe un blog culinar, unde le prezintă tuturor preparatele pe care le gătește. Este una dintre cele mai cunoscute bloggerițe de pe Youtube și este autoarea a 4 cărți cu rețete culinare de mare succes, tot mai căutate de gospodinele din țară, dar și din alte colțuri ale lumii.

Gina BRADEA încurajează gătitul în casă, mâncărurile simple, tradiționale, fiind astfel un ambasador al bucătăriei românești în diaspora. Pasiunea pentru gătit a determinat-o să colecționeze foarte multe cărți de bucate, unele extrem de vechi, cea mai veche fiind din anul 1750. Colecţia numără peste 400 de cărți de bucate în limba română, franceză, italiană, engleză, germană, maghiară, rusă, cărți rare, ediții princeps, foarte multe reviste de specialitate şi caiete cu rețete.

A crescut în Galați, mama sa fiind moldoveancă, în timp ce tatăl este de origine din Dobrogea. Are 55 de ani și a descoperit pasiunea pentru bucătărie încă de la o vârstă foarte fragedă.

Gina Bradea este persoana din spatele canalului de pe Youtube intitulat „Poftă bună cu Gina Bradea”. Bucătăreasa are numeroase rețete culinare, dar și alte site-uri de socializare unde ține legătura cu comunitatea sa.

 

 

Citeşte mai departe ...

De Sf. Andrei, Galațiul se luminează. Încep sărbătorile de iarnă

„Miercuri, 30 noiembrie 2022, la ora 17.30, în Grădina Publică, ne vom bucura de momentul aprinderii luminilor de sărbători. Tot miercuri se deschide Târgul de Sfântul Apostol Andrei în Grădina Publică, unde în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie vor fi prezenți meșteri populari din diferite zone ale țării, iar în fiecare seară vor avea loc spectacole de muzică populară. Acum se fac ultimele pregătiri”, anunță primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu.

Primăria anunțat că, în aceeași zi, se vor deschide Târgul de Sfântul Andrei în Grădina Publică, Orășelul lui Moș Crăciun își va deschide porțile pentru cei mici și mari în zona Spicu, iar pe Faleza Superioară se vor desfășura, de mâine, Serbările de Sfântul Andrei, cu delicii culinare, spectacole și produse meșteșugărești.

Citeşte mai departe ...

Fundă umană pe treptele UDJG. Va fi marcată astfel Ziua Internațională de luptă împotriva HIV/SIDA

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri