Menu
RSS
Campanie ITM și în județul Galați: „Munceşte legal! Cunoaşte-ţi drepturile!”

Campanie ITM și în județul Galați: …

Din data de 8 iulie și pâ...

Testare periodică pentru profesorii care nu sunt vaccinați

Testare periodică pentru profesorii…

Profesorii care nu vor do...

Atenție, șoferi! Strada Nicolae Bălcescu va fi închisă pentru remedierea unui accident de teren

Atenție, șoferi! Strada Nicolae Băl…

Primăria municipiului Gal...

Deputatul Viorica Sandu: Problemele gălățenilor invizibile pentru Guvernul Cîțu!

Deputatul Viorica Sandu: Problemele…

Deputatul PSD, Viorica Sa...

Părinţii care şi-au dus pe vremuri copiii la TIFF, acum au bucurii!

Părinţii care şi-au dus pe vremuri …

Preşedintele Festivalului...

Speranţe pentru delegaţia României la medalii marţi la Tokyo

Speranţe pentru delegaţia României …

Sportivii români vor evol...

Locul 7 la mountain bike pentru românul Vlad Dascălu la Jocurile Olimpice

Locul 7 la mountain bike pentru rom…

Ciclistul român Vlad Dasc...

Un nou val de caniculă în România. Temperaturile vor ajunge la 39 de grade

Un nou val de caniculă în România. …

Administraţia Naţională...

Stadiul lucărilor la podul hobanat, cea mai complexă lucrare de infrastructură din ultimii 30 de ani din Galaţi

Stadiul lucărilor la podul hobanat,…

 Pilonul central al ...

Tabără de vară pentru 25 de copii din cadrul Asociației „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galați

Tabără de vară pentru 25 de copii d…

O noua inițiativă filantr...

Prev Next

Miercuri, 19 Mai 2021 - Regional Press

Filmele făcute de femei!

Cea de-a doua ediţie a F-SIDES, primul cineclub românesc dedicat exclusiv filmelor făcute de femei, se va desfăşura în perioada iunie - noiembrie şi va include o serie de proiecţii bilunare în cinematografe, în aer liber şi online, informează un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES. Pima proiectie, "The Second Mother", filmul cineastei braziliene Anna Muylaert, va avea loc pe 2 iunie, de la ora 20,00, la Cinema Elvire Popesco. "Filmele celei de-a doua ediţii a cineclubului se întind pe o perioadă de patru decenii, începând cu o capodoperă modernistă a anului 1978, şi acoperă, din punct de vedere cultural şi teritorial, spaţii şi contexte variind de la forfota şi mentalităţile unor metropole cosmopolite, văzute de această dată sub noi aspecte ('Things to Come', regia Mia Hansen-Love), la zone rar cartografiate cinematografic sau în mass-media: fie episoade istorice violente trecute sub tăcere, dar cu ecou actual şi universal ('Journey to the Sun', regia Yesim Ustaoglu), fie realităţi curente, specifice secolului pe care îl traversăm, precum impactul interdependenţei şi al globalizării economice asupra comunităţilor vulnerabile ('The Fever', regia Maya Da-Rin). Ne-am propus, ca şi la prima ediţie, să armonizăm recuperarea de cultură cinematografică intersecţional-feministă cu scoaterea în evidenţă a unor teme urgente, care privesc direct gradul nostru de conştiinţă şi solidaritate socială", a declarat Georgiana Vrăjitoru, curatoarea F-SIDES Cineclub. Hai să fim şi noi cinstiţi, măcar odată, în viaţa asta: câţi oameni îşi permit să meargă la un cineclub, nici măcar bucureştenii. Aste sunt doar fiţe de oameni care nu muncesc zi de zi, oameni la care banii vin aşa...cum ai pocni din degete. Că în rest, cultura nu înseamnă neapărat că mergi la vreun spectacol, nu înseamnă că o vezi pe Ofelia cum moare, nu înseamnă că abia aştepţi să te duci la înmormântarea lui Ion Iliescu, a lui Emil Constantinescu, a lui Băsescu, mama lor că nu mai scăpăm niciodată de alde ăştia "ESCU". Că, mai nou, este şi Iohanescu!

Citeşte mai departe ...

Cursuri de formare profesională pentru șomeri, la AJOFM Galați

  • Publicat în Social

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Galați va demara mai multe programe de formare profesională, pentru ocupațiile de frizer, coafor, manichiurist-pedichiurist, maseur, operator PC, inspector resurse umane, inspector în domeniul securității muncii, patiser.

Gălățenii interesați să participe trebuie să se prezinte, până pe data de 25 mai, la sediul AJOFM, din str.Domnească nr.191, camera 6. 

Pentru a putea participa gratuit la un program de formare, persoana respectivă trebuie să se înscrie sau să fie înscris în baza de date a AJOFM Galați. Documentele necesare pentru înscriere sunt actul de identitate și ultimul act de studii.

Citeşte mai departe ...

Liberty Galați a început vaccinarea propriilor angajați

Combinatul siderurgic Liberty Galați a început, astăzi, 19 mai, să ofere propriilor angajați servicii de vaccinare anti Covid-19.

Campania de vaccinare, cu utilizarea vaccinului Pfizer BioNTech, se va desfășura la o unitate medicală specializată din municipiul Galați. Zilnic, până la 25 de angajați vor fi transportați pentru a fi vaccinați, sub supravegherea unor profesioniști de medicină și de securitate și sănătate în muncă ai companiei, se precizează într-un comunicat remis de administrația combinatului gălățean.

Până în prezent, peste 500 de angajați și-au exprimat intenția de a primi vaccinul prin intermediul serviciul facilitat de companie. Cu toate acestea, este de așteptat ca - odată ce programul va începe - să adere mai mulți, astfel încât înscrierea în program va rămâne deschisă.

Citeşte mai departe ...

Rugbiştii de la CSM Galaţi au pierdut în prelungiri

  • Publicat în Sport

Divizia Naţională de Seniori a continuat cu partidele celei de-a 5-a etape. Stadionul Municipal a găzduit derbiul CSM Galaţi - CS Năvodari. Partida a fost foarte interesantă şi a avut un deznodământ neaşteptat. Băieţii pregătiţi de Marius Secuianu au pornit în forţă şi au condus după 25 de minute cu 21-0. Arbitrii au prelungit nejustificat prima repriză cu vreo 8 minute, oaspeţii au profitat şi au marcat 10 puncte. Repriza a doua a fost echilibrată şi a avut un final dramatic, echipa gălăţeană a condus cu 27-25 la încheierea timpului regulamentar dar a trebuit să părăsească terenul învinsă după ce rugbiştii din Năvodari au transformat lovitura de pedeapsă obţinută tot în prelungiri. Rezultat final: CSM Galaţi - CS Năvodari 27-28 (21-10). Pentru echipa gălăţeană au marcat: Ungureanuu, Spătărescu, Don, câte o încercare şi Niacşu - 3 transformări şi 2 lovituri de pedeapsă. În ciuda înfrângerii, CSM Galaţi a revenit pe primul loc cu 16 puncte şi va juca etapa viitoare, pe 22 mai în deplasare, un alt meci tare cu RC Bârlad, formaţie care ocupă locul 2.

Citeşte mai departe ...

Atenție, șoferi! Restricţii de trafic pe Drumul de Centură

Începând de joi, 20 mai, se restricţionează traficul pe sensul de mers către Viaduct (ambele benzi de circulaţie ale sensului), între strada Constantin Levaditti şi Bulrom Gas SRL, pe o lungime de aproximativ 200 de metri.

Traficul în zona respectivă se va desfăşura pe câte o bandă de mers de pe celălalt  sens de circulaţie.

„Restricţiile de trafic sunt necesare pentru realizarea lucrărilor de reabilitare a podului care trece peste conductele de termoficare. Pentru buna desfăşurare a circulaţiei rutiere, rugăm toţi participanţii la trafic să respecte semnalizarea rutieră instituită. Mulțumim pentru înțelegere și ne prezentăm scuze pentru disconfortul creat”,a transmis Consiliul Județean Galați.

Citeşte mai departe ...

Boala ochiului leneş, descoperită la copii, la controalele medicale școlare

Ambliopia sau boala ochiului leneş este o afecţiune întâlnită frecvent în rândul copiilor. Se manifestă prin vedere scăzută la un ochi, fără simptome vizibile. În cele mai multe cazuri, copiii trăiesc ani de zile cu această afecţiune, iar părinţii nici nu-şi dau seama că ar avea o problemă la ochi. Mulţi află diagnosticul la controlul de rutină înainte de începerea şcolii.

Un aspect important de ştiut e că ambliopia nu trece de la sine. Dacă micuţul a fost diagnosticat cu ambliopie, tratamentul trebuie început cât mai repede, pentru a diminua din disconfortul şi dificultăţile de învăţare care pot apărea odată cu începerea şcolii.

O metodă alternativă ocluzării este terapia vizuală. Aceasta presupune un set de tehnici şi exerciţii în sesiuni a câte 30 de minute pe zi, pe care le urmează copilul la clinică, apoi la domiciliu, sub supravegherea unui specialist în terapie vizuală.

Exerciţiile sunt concepute sub forma unor jocuri, uşor de efectuat de către copii de minim 6 ani. Jocurile forţează ochii şi creierul prin diverşi stimuli să lucreze împreună pentru a vedea din nou.

Copiii percep terapia ca pe o joacă, iar motivaţia pe care o au pentru a trece „la următorul nivel”, îi ajută să-şi îmbunătăţească vederea. Rezultatele nu întârzie să apară chiar de la primele şedinţe.

Deşi primele programe de terapie vizuală au fost concepute în SUA, apoi implementate şi în Canada sau Australia, în prezent există mai multe softuri de terapie vizuală, folosite cu succes şi în România.

Citeşte mai departe ...

PSD: Vom declanșa un mare război politic. Așteptăm dialogul privind PNRR

PSD anunță că va declanșa „un mare război politic pentru apărarea intereselor românilor”, dacă premierul Florin Cîțu și reprezentanții guvernului nu vor discuta cu social democrații Planul Național de Redresare și Reziliență. Avertismentul a fost transmis de secretarul general al PSD Paul Stanescu, într-un comunicat de presă. 

„Campania de vaccinare a devenit o nouă vânătoare a succesului, o competiție politică. Fiind strâns cu ușa de îndeplinirea planului de 5 milioane de români vaccinați, vrea cu orice preț un trofeu. Așa a ajuns la concluzia că și primarii PSD ar fi buni la ceva. După ce au fost ignorați atâta timp, în toată această perioadă, bate la ușa lor, dar prin cea din dos, fără să aibă un dialog cu PSD. Dacă nu a înțeles nici până acum cu aroganța sa prezidențială că cel mai mare partid din România, cel care a câștigat alegerile parlamentare, care are cei mai mulți aleși locali și parlamentari, nu poate fi ignorat, înseamnă că suferă de miopie politică gravă”, susține Paul Stănescu.

Potrivit acestuia, PSD a propus de mai multe ori Guvernului „un efort politic comun” pentru lupta cu pandemia, dar social democrații au fost refuzați. 

„PSD a propus de mai multe ori Guvernului să lupte cu pandemia umăr la umăr, într-un efort politic comun. Le-am întins mâna din respect pentru români și sănătatea lor, dar Iohannis și liberalii lui au refuzat. Așteptăm dialogul privind PNRR, dar dacă aroganța lor incompetentă îl va bloca, vom declanșa un mare război politic pentru apărarea intereselor românilor. Nu-i vom lăsa pe liberali și useriști să facă harcea-parcea PNRR-ul, pentru că așa cum am mai spus, nu este al lui Cîțu și al camarilei lui din Guvern, ci al românilor”, spune liderul PSD. 

 
Citeşte mai departe ...

O investiție de peste 3 milioane de euro într-un muzeu din Galați

O investiție de peste trei milioane de euro este în derulare la Muzeul Casa Colecțiilor din Galați. Este o lucrare comandată de Consiliul Județean Galați pe parcursul căreia clădirea de patrimoniu care a adăpostit fosta farmacie Ținc este consolidată, termoizolată și dotată cu aparate moderne.

Operațiunea de reabilitare și modernizare de la Muzeul Casa Colecțiilor din Galați este în toi. Lucrarea comandată de Consiliul Județean presupune refacerea hidroizolaţiei de la subsol, a zidăriei şi a instalaţiilor electrice. Totodată, monumentul istoric este consolidat, acoperişul este reabilitat, iar ornamentele de pe faţadă şi scările interioare sunt restaurate.

Printre ornamentele restaurate este un basorelief care a atras atenţia specialiştilor prin tehnica de realizare, una de sorginte italiană.

„Pe basorelief se pot distinge două zeităţi antice, respectiv zeul comerţului şi zeitatea protectoare a farmaciştilor, precum şi monograma farmacistului Constantin Ţinc. Pentru a-i redescoperi frumuseţea, basorelieful este mai întâi curaţat mecanic de către un specialist de la Bucureşti, după care vor fi realizate și alte intervenţii pentru a repune în valoare această operă de artă. Se lucrează şi la balconul principal, o bijuterie arhitecturală. Din fericire, s-au păstrat o parte din piesele originale, care acum sunt restaurate cu mare grijă”, a anunțat recent Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Conform planului, Muzeul Casa Colecțiilor va fi dotat cu sisteme de detecţie şi alarmare la incendiu și efracţie, de supraveghere şi înregistrare video şi de control acces. Nu în cele din urmă, proiectul mai prevede dotarea spaţiului muzeal cu vitrine moderne şi panouri mobile, dar și digitizarea monumentului de arhitectură, astfel încât sediul Muzeului Casa Colecţiilor să poată fi scanat 3D și să se realizeze tururi virtuale. Valoarea investitiei este de aproximativ 3,5 milioane de lei, fonduri europene.

Clădirea a fost construită în anul 1900. Încă de la început a fost sediul Farmaciei Ținc, purtând numele unui celebru farmacist gălățean. Constantin Ţinc a locuit și muncit în imobilul care acum este monument istoric, iar ca recunoaștere a realizărilor sale a fost primar al orașului Galați în mai multe mandate și senator de Covurlui.
După ce a fost naționalizată în perioada comunistă, clădirea a fost folosită tot ca farmacie. În 2012, Farmacia Ținc a fost preluată de Consiliul Județean Galați și a devenit Muzeul Casa Colecțiilor.

Citeşte mai departe ...

Final de sezon sub panou cu locul 8 pentru trupa lui Florin Nini

  • Publicat în Sport

Liga Naţională de Baschet Masculin a programat la începutul acestei săptămâni partidele din faza sferturilor de finală. CSM Galaţi, care s-a calificat în extremis în play-off, a întâlnit în deplasare pe U BT Cluj Napoca, câştigătoarea sezonului regular. Misiune imposibilă pentru echipa gălăţeană antrenată de Florin Nini, care şi-a depăşit condiţia şi a dat o replică consistentă în multe momente uneia dintre principalele candidate la câştigarea campionatului. Rezultate înregistrate: U BT Cluj Napoca - CSM Galaţi 95-72 (29-20, 25-22, 23-15, 18-15) şi 92-69 (28-17, 25-14, 17-17, 22-21). CSM Galaţi a terminat sezonul pandemic pe un meritoriu loc 8. Lotul de jucători: K.Hamilton, Bruncevic, Vlad, Brown, Grecu, Brandon, Eads III, Ardelean, Ciotlăuş, Vaida, Konjevic, Sturanovic.

 

Citeşte mai departe ...

CALENDARUL examenului de bacalaureat -2021

S-a afișat calendarul examenului de bacalaureat național pentru acest an.

Potrivit Ordinului ministrului educației și cercetării nr. 5.453/31.08.2020, privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național -2021, sesiunea iunie - iulie 2021 va începe pe 31 mai, odată cu înscrierea candidaților la prima sesiune de examen.

Activitatea se va finaliza pe 4 iunie, odată cu încheierea cursurilor pentru clasa a XII – a și a XIII – a.

Urmează probele de evaluări a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română-proba A16 (14-16 iunie) și în limba maternă-proba B18 (16 - 17 iunie), evaluarea competențelor digitale-proba D (18 - 23 iunie), respectiv evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională–proba C (23 - 25 iunie).

Între 28 iunie și 1 iulie candidații vor susține probele scrise.

De pe 5 iulie se vor afișa rezultatele la probele scrise și va avea loc depunerea contestațiilor (în intervalul orar 12,00 -18,00).

Contestațiile vor fi rezolvate în perioada 6 -9 iulie, urmând ca, pe 9 iulie 2021 să aibă loc afișarea rezultatelor finale.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri