Menu
RSS
Campanie ITM și în județul Galați: „Munceşte legal! Cunoaşte-ţi drepturile!”

Campanie ITM și în județul Galați: …

Din data de 8 iulie și pâ...

Testare periodică pentru profesorii care nu sunt vaccinați

Testare periodică pentru profesorii…

Profesorii care nu vor do...

Atenție, șoferi! Strada Nicolae Bălcescu va fi închisă pentru remedierea unui accident de teren

Atenție, șoferi! Strada Nicolae Băl…

Primăria municipiului Gal...

Deputatul Viorica Sandu: Problemele gălățenilor invizibile pentru Guvernul Cîțu!

Deputatul Viorica Sandu: Problemele…

Deputatul PSD, Viorica Sa...

Părinţii care şi-au dus pe vremuri copiii la TIFF, acum au bucurii!

Părinţii care şi-au dus pe vremuri …

Preşedintele Festivalului...

Speranţe pentru delegaţia României la medalii marţi la Tokyo

Speranţe pentru delegaţia României …

Sportivii români vor evol...

Locul 7 la mountain bike pentru românul Vlad Dascălu la Jocurile Olimpice

Locul 7 la mountain bike pentru rom…

Ciclistul român Vlad Dasc...

Un nou val de caniculă în România. Temperaturile vor ajunge la 39 de grade

Un nou val de caniculă în România. …

Administraţia Naţională...

Stadiul lucărilor la podul hobanat, cea mai complexă lucrare de infrastructură din ultimii 30 de ani din Galaţi

Stadiul lucărilor la podul hobanat,…

 Pilonul central al ...

Tabără de vară pentru 25 de copii din cadrul Asociației „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galați

Tabără de vară pentru 25 de copii d…

O noua inițiativă filantr...

Prev Next

August 2020 - Regional Press

Părinții nu vor mai da declarație pe propria răspundere atunci când își trimit copiii la școală

Monica Anisie a declarat pentru StiriEdu.ro că i-a cerut ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, să elimine declarația pe proprie răspundere din partea părinților, informează Mediafax.

„I-am solicitat domnului ministru Tătaru să fie eliminată acea declarație pe propria răspundere din partea părintelui și acesta a fost de acord. Normele pentru începerea școlii le publicăm mâine (marți – n.a.), nu vor mai cuprinde declarația pe propria răspundere”, a spus Monica Anisie.

Declarațiile ministrului au fost confirmate de reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării (MEC). Părinții ar fi trebui să completeze declarația din 14 septembrie, odată cu începerea noului an școlar.

Citeşte mai departe ...

Cum vor funcționa restaurantele începând cu 1 septembrie

„Se interzice transferul meniurilor, solnițelor, olivierelor și al altor obiecte de pe o masă pe alta. Acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienților de la o masă și, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosință. Sse interzice consumul de produse stând în picioare, pentru a minimiza circulația clienților în interiorul unității”, se arată în document.

De asemenea, „se interzice consumul de alimente/băuturi la scaunele situate la bar si se limitează interactiunea persoanelor stând in picioare. Se interzic activitățile de divertisment (dans) în cadrul unității de alimentație publică”.

La o masă vor putea sta cel mult șase persoane, cu excepția cazului în care sunt membri ai aceleiași familii.

”Angajații vor purta mască și mănuși și vor face „triaj observațional” al clienților care intră în restaurant. Accesul clienților cu „semne vizibile” de infecție respiratorie va fi interzis.La intrarea în restaurant, pe mese și la grupurile sanitare trebuie să existe dispozitive cu produse biocide avizate/autorizate pentru clienți.

De asemenea, în restaurante trebuie să existe, acolo unde este posibil, circuite cu sens unic pentru clienți.

Acolo unde plata se face la casa de marcat, se vor instala panouri de protecție din plexiglas.

Pentru asigurarea distanțării, o masă va putea fi ocupată, iar următoarea va rămâne liberă.

Mesele vor fi ocupate pe bază de rezervare sau prin înscrierea în registru la intrarea în restaurant. Cel puțin o persoană de la masă trebuie să-și dea datele de contact, pentru a facilita ancheta epidemiologică în cazul apariției unui caz de îmbolnăvire între clienții localului.În cazul restaurantelor din hoteluri, rezervarea se poate face pe baza numărului camerei unde sunt cazaţi clienții.

Angajații restaurantelor trebuie să poarte mască și să-și dezinfecteze mâinile înainte de fiecare servire.Mesele vor fi de asemenea dezinfectate după plecarea fiecărui grup de clienți.Este recomandată aerisirea cât mai frecventă a încăperilor, prin deschiderea ferestrelor și/sau ușilor, cu folosirea sistemelor de aer condiționat în caz de caniculă”, potrivit digi24.

Citeşte mai departe ...

Tătaru: „Avem o evaluare până în 1.500 de cazuri, dacă se respectă regulile”

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că se așteaptă la circa 1.500 de cazuri zilnice de COVID-19, după redeschiderea restaurantele în spații închise, cinematografelor, teatrelor şi şcolilor. „Avem o evaluare care merge până în 1.500 de cazuri, în condițiile în care se respectă regulile. Dacă nu se respectă regulile, vom avea o creștere și atunci vom fi nevoiți să reintervenim cu restricții în anumite zone. Aș merge pe o prognoză în care toată lumea respectă regulile și fiecare dintre noi ne facem partea noastră de treabă și atunci vom avea o creștere acceptabilă”, a spus ministrul.

„De o lună vorbim de adaptarea la nivel local a scenariilor cunoscute de toată lumea. Nu știu de ce primarii nu cunosc aceste scenarii. „Libertatea” e a Comitetelor județene pentru situații de urgeență, prin autoritățile locale, DSP, inspectorate școlare, adaptate la fiecare școală în parte. DSP-urile au epidemiologi și fiecare școală e evaluată încă de acum două săptămâni”, a spus Tătaru.

Citeşte mai departe ...

Handbalistele de la CSM Galaţi revin în elită

  • Publicat în Sport

Telenovela turneului de baraj pentru promovarea în Liga Florilor la handbal feminin, mutat de la Cheile Grădiştei la Sf. Gheorghe, care iniţial a avut 8 echipe calificate, după care au rămas 6, 5 şi 4 după ce HCF Piatra Neamţ a declarat forfait la sfârşitul săptămânii trecute. Anunţul oficial din partea FRH este aşteptat din moment în moment dar cel mai probabil, cele 4 echipe rămase în cursă: CSM Galaţi, Activ Prahova Ploieşti, Dacia Mioveni 2012 şi Crişul Chişineu Criş vor promova fără ca jocurile dintre ele să se mai dispute. „Sincer, am fost convinsă că nu vom mai juca turneul de baraj. Ne-am atins obiectivul pe care ni l-am propus şi după un am vom reveni acolo unde ne este locul, în eşalonul de elită al handbalului feminin din România. Ne-am pregătit foarte bine şi asta ne va folosi pentru Liga Florilor. Acum mai rămâne, ca Federaţia să stabilească calendarul competiţional şi modalitatea de desfăşurare, cu turneele de sală sau etape săptămânale”, ne-a declarat antrenoarea de la CSM Galaţi, Alexandrina Soare.

Citeşte mai departe ...

Alegeri Locale 2020: platformă de informare online

Expert Forum anunţă că a lansat platforma www.votcorect.ro pentru alegerile locale din 27 septembrie, prin intermediul căreia sunt explicate principalele reguli privind campania electorală, înregistrarea alegătorilor, ziua votului sau contestaţii, în termeni cât mai simpli.

De asemenea, echipa Vot Corect răspunde la întrebări frecvente despre organizarea procesului electoral şi primeşte sesizări legate de nereguli. Sesizările vor fi transmise instituţiilor relevante, iar persoanele care le-au semnalat vor fi asistate în rezolvarea problemelor legate de diferite etape ale procesului electoral, dacă este cazul.

Platforma Vot Corect este dezvoltată pentru alegerile locale din 2020 în cadrul proiectului "Alegeri locale corecte şi transparente - ACT", derulat de Asociaţia Expert Forum în parteneriat cu Centrul pentru Resurse Civice, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014 - 2021. Scopul proiectului este de a monitoriza procesul de modificare a legislaţiei electorale şi de a asigura intervenţia în regim de urgenţă prin instrumente legale şi reacţii publice.

Citeşte mai departe ...

Un nou traseu de autobuz, înființat în Galați

Autoritățile gălățene informează că, pentru a răspunde cât mai bine solicitărilor cetățenilor în privința transportului public în comun, începând din data de 01.09.2020, se va înființa un nou traseu de autobuz.

Este vorba despre traseul 38 care va asigura legătura între Cartierul de locuințe sociale din Micro 17 și Cartierul Micro 19. Traseul va fi asigurat cu un autobuz și va avea o frecvență de 30 de minute.

Turul va fi următorul: Micro 19 – str. Oțelarilor  - str. Brăilei – str. Vrancei -  str. Oltului – Drumul de Centură  - Cartier locuințe sociale Micro 17. Stațiile vor fi: Micro 19, Lidl, Cartier locuințe sociale Micro 17.

Returul va fi următorul: Cartier locuințe sociale Micro 17 – str. Leonida Zamfirescu – str. Petru Groza – str. Oltului – str. Vrancei – str. Brăilei – str. Oțelarilor – Micro 19. Stațiile vor fi: Cartier locuințe sociale Micro 17, Petru Groza, Școala nr. 40, IATSA, Grădința Prichindel, Micro 19.

Citeşte mai departe ...

Șase persoane au fost rănite în urma unui accident în județul Galați

Șase persoane au fost rănite după ce un tânăr de 20 de ani, aflat la volanul unei mașini, nu ar fi păstrat distanța corespunzătoare față de autoturismul care circula în fața sa și ar fi intrat în impact cu acesta.

Incidentul a avut loc la data de 30 august, în jurul orei 23.45. Polițiștii Serviciului Rutier Galați au fost sesizați cu privire la faptul că, pe D.E. 581, pe raza comunei Cosmești, a avut loc un accident rutier, soldat cu rănirea a șase persoane.

„La fața locului, după primele verificări, s-a stabilit că un tânăr, de 20 de ani, care conducea autoturismul pe drumul mai sus menționat, nu ar fi păstrat distanța corespunzătoare față de autoturismul care circula în fața sa și ar fi intrat în impact cu acesta. În urma accidentului, a rezultat rănirea ușoară a șase persoane, din ambele autoturisme, care nu au necesitat însă internarea în spital”, a anunțat IPJ Galați.

Cei doi conducători auto implicați au fost testați alcoolscopic, rezultatul fiind negativ.

Polițiștii au întocmit dosar penal și efectuează cercetări pentru comiterea infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Citeşte mai departe ...

Mii de pacienți au trecut prin centrul regional pentru tratarea cancerului de la Galați/Galerie foto

Mii de pacienți din Galați și din județele învecinate au apelat la serviciile noului centru de tratare a cancerului. Instituția construită de Consiliul Județean Galați în curtea Spitalului Județean utilizează un accelerator liniar de particule. Aparatul modern este unic în această parte a țării.

Datorită acestei investiții, Galațiul a devenit centru regional pentru tratarea cancerului. De la inaugurarea instituției, la finalul anului trecut, în interior au fost făcute peste 6.000 de ședințe de radioterapie și sute de persoane au finalizat schema de tratament care le poate salva viața. Tot potrivit statisticilor, la centrul din Galați vin zilnic în jur de 60 de persoane. Numeroși pacienți sunt din Vrancea, Brăila, Tulcea și Vaslui.

„Unul dintre cele mai bune lucruri care s-au întâmplat la Galaţi a fost deschiderea Centrului Regional de Tratare a Cancerului. Acolo se fac numeroase şedinţe de radioterapie, la fel ca-n marile centre medicale din ţară. Conform medicilor, pacienţii se simt mai bine pe durata tratamentului, iar efectele secundare sunt mult mai puţine, astfel că acum tratamentul se poate face fără întrerupere. De la deschiderea acestui centru, sute de pacienţi au finalizat schema de tratament, care în unele cazuri poate dura şi şase, şapte săptămâni. Din nefericire, incidenţa acestei maladii a crescut foarte mult în ultimii ani, iar cuvântul cancer îngrozeşte pe toată lumea. De la o lună la alta, numărul celor care se tratează la Galaţi a crescut considerabil. La acceleratorul liniar de particule vin multe persoane din Vrancea, Brăila, Tulcea sau Vaslui”, a anunțat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Autoritățile anunță că anul acesta, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă va fi adus şi un PET CT, un echipament medical de ultimă generaţie pentru diagnosticarea cancerului. Procedurile de achiziţie au fost finalizate, iar specialiştii lucrează la partea de amenajare a spaţiului unde va funcţiona acest dispozitiv medical.

Citeşte mai departe ...

Cazanciuc:"Moțiunea de cenzură va trece! În septembrie vom face noul Guvern"

Preşedintele interimar al Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc, a afirmat că Guvernul Orban "va fi trimis acasă" prin moţiunea de cenzură.
"Pe 31 august se va dezbate şi vota moţiunea de cenzură, un act politic prin care parlamentarii PSD şi de la alte partide vor retrage mandatul acordat executivului Orban. Guvernul răspunde politic numai în faţa Parlamentului pentru întreaga sa activitate, potrivit Constituţiei (art 109, alin 1). În mod cert, debutul sesiunii ordinare din septembrie va fi marcat de calendarul pentru formarea noului guvern, când PSD va propune un premier şi soluţii pentru România în urma monstruoasei guvernări Orban.

PSD a prezentat deja noul său program politic şi pe baza acestuia am pregătit şi un program de guvernare adecvat la condiţiile actuale de pandemie. (...) Prioritatea zero, aşadar, este moţiunea de cenzură şi formarea noului guvern care să guverneze pentru români", a declarat Cazanciuc, pentru AGERPRES."Cu Guvernul Orban nimic nu mai este sigur, nici măcar dacă e lege. Miza moţiunii este ca românii să aibă o viaţă mai bună, nivelul de trai să crească în primul rând prin aplicarea legii la pensii, alocaţii, etc. Noi înţelegem cum este mai bine pentru români pentru că nu îi privim de la înălţimea tribunei. Vom trimite acasă un guvern incompetent. Mandatul noului guvern, din punctul meu de vedere, reducerea milionului de şomeri şi a deficitului major, fără perspectivă de îmbunătăţire cu actualul Guvern", a mai adăugat Cazanciuc.

Parlamentul se va reuni luni, 31 august, de la ora 14,00, în ultima zi a sesiunii extraordinare, în şedinţă comună, pentru a dezbate şi vota moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi intitulată "Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor".

Citeşte mai departe ...

ANM: Prognoza meteo pentru luna septembrie

Valorile temperaturilor medii lunare înregistrează o scădere destul de mică comparativ cu ultima lună de vară, august, la aceasta contribuind perioada mai scurtă de strălucire a Soarelui şi nopţile mai lungi şi mai răcoroase. În plus, septembrie este o lună mai puţin instabilă, datorită persistenţei deasupra cele mai mari părţi a Europei, a unui brâu de presiune atmosferică relativ ridicată, ce uneşte Anticiclonul Azoric cu maximul barometric est european, spun specialiştii ANM.

"Din datele înregistrate în perioada 1961-2019 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se constată că temperatura medie multianuală a lunii septembrie depăşeşte 18 grade Celsius doar în Lunca Dunării, pe litoral şi izolat, în Delta Dunării şi sud-vestul Banatului. În Câmpia Română, în zonele deluroase ale Olteniei şi Munteniei, în Dobrogea, Câmpia de Vest, în estul şi sudul Moldovei, mediile de temperatură a aerului se situează între 16 şi 18 grade Celsius. Valori mai moderate, între 12 şi 16 grade Celsius, sunt caracteristice Transilvaniei, Dealurilor Vestice, Maramureşului, Moldovei şi Subcarpaţilor", arată prognoza ANM.

În depresiunile intramontane şi în zona montană joasă (sub 1500 de metri) sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între 8 şi 12 grade Celsius, iar în zonele montane mai înalte (peste 1500 de metri) aceste valori coboară până la 4 - 8 grade Celsius, în timp ce Vf. Omu chiar sub 3 grade Celsius.

Potrivit meteorologilor, temperatura maximă absolută lunară din România, înregistrată la staţiile meteorologice, este de 43,5 grade Celsius, la Strehaia, în data 8 septembrie 1946. Maxima absolută de la Bucureşti a fost de 39,6 grade Celsius, înregistrată în 9 septembrie 1946, la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret. La staţia meteorologică Bucureşti-Băneasa, maxima absolută a lunii septembrie s-a înregistrat tot în septembrie 1946, în două zile consecutive, 8 şi 9 septembrie şi are valoarea de 38,6 grade Celsius, iar la staţia meteorologică Bucureşti-Afumaţi, maxima absolută a lunii septembrie este de 37 de grade, înregistrată în data de 1 septembrie 1952, scrie digi24.ro.

"De-a lungul timpului au existat şi ani în care luna septembrie a fost una deosebit de caldă. În anul 2015 a fost înregistrată temperature maximă absolută la 65 de staţii meteorologice, majoritatea valorilor depăşind 33 de grade Celsius, cele mai multe în zilele de 1, 2, 18 şi 19 septembrie, iar în anul 1949, la 47 staţii meteo, în zilele de 7,8 şi 9 septembrie, majoritatea depăşind 35 de grade Celsius. Şi în anii 1986 şi 1987 s-au înregistrat maxime absolute la 22, respective 33 de staţii meteorologice", se arată în analiza meteo realizată de ANM pentru luna septembrie.Din punct de vedere al precipitaţiilor din septembrie, acestea sunt mai reduse cantitativ, în medie, faţă de cele din lunile de vară, instabilitatea fiind însă mai accentuată.

Astfel, din datele înregistrate în perioada 1961-2019, la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se constată că medii lunare multianuale ale cantităţii de precipitaţii sunt cuprinse între 30 şi 50 mm pe areale extinse din Câmpia Română, în Dobrogea, în cea mai mare parte a Moldovei, în Câmpia de Vest şi parţial în vestul Transilvaniei, dar şi în depresiunile intramontane. "Cantităţi sub 30 mm sunt caracteristice unor zone restrânse din Delta Dunării şi nord-vestul Transilvaniei. Valori între 50 şi 75 mm se înregistrează în Subcarpaţi, în cea mai mare parte a Transilvaniei, în Dealurile Vestice, Maramureş şi Bucovina, dar şi în centrul Moldovei, peste 75 mm se înregistrează în zona montană, iar acestea pot depăşi 100 mm în zonele montane din în vestul Munţilor Meridionali, dar şi la altitudini de peste 2000 de metri", se menţionează în raportul ANM.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri