Menu
RSS
Oţelul a pierdut la Arad după 51 de zile

Oţelul a pierdut la Arad după 51 de…

Înfrângere prea severă pe...

Starea culturilor de cereale păioase din județul Galați înființate în toamna lui 2023

Starea culturilor de cereale păioas…

Oficiul Fitosanitar Galaț...

Olimpiada Națională Aria Curriculara Tehnologii - Domeniul Agricultură

Olimpiada Națională Aria Curricular…

În perioada 26-30 aprilie...

Tehnologie ultraperformantă pentru salvarea vieții. Costel Fotea: Soft pe bază de inteligență artificială pentru tratarea cancerului

Tehnologie ultraperformantă pentru …

Soft pe bază de inteligen...

Ministerul Muncii: Pensiile aferente lunii mai se plătesc înaintea sărbătorilor pascale

Ministerul Muncii: Pensiile aferent…

La solicitarea premierulu...

Baschetbaliştii lui Florin Nini au legat patru victorii

Baschetbaliştii lui Florin Nini au …

Mai bine mai târziu decât...

Pelerinajul de Florii în Arhiepiscopia „Dunării de Jos”. Programul complet

Pelerinajul de Florii în Arhiepisco…

  Sâmbătă, 27 apr...

Peste 1.600 de locuri scoase la concurs în școlile de Poliție

Peste 1.600 de locuri scoase la con…

În perioada aprilie-iulie...

Ciolacu, despre coaliția PSD-PNL: Suntem mai puternici decât niciodată în momentul ăsta!

Ciolacu, despre coaliția PSD-PNL: S…

Preşedintele PSD, Marcel ...

Un pas către un viitor „verde”. Clădirea Complexului Muzeal de Științele Naturii, modernizată cu fonduri UE

Un pas către un viitor „verde”. Clă…

Consiliul Județean Galați...

Prev Next

Joi, 07 Mai 2020 - Regional Press

BNR: Florin Cîțu a împrumutat încă aproape DOUĂ MILIARDE de lei la dobânzi-gigant

Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat, joi, 1,794 miliarde de lei de la bănci, prin două emisiuni obligaţiuni de stat, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României.

Astfel, au atras 1,085 miliarde de lei printr-o emisiune de obligaţiuni cu maturitate la 41 de luni, la un randament mediu de 3,78%, şi 709,1 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont pe 6 luni, la un randament de 2,84%.Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 60 de milioane de lei la randamentul stabilit joi, potrivit stiripesurse.ro.

Ministerul Finanţelor Publice a planificat, în luna mai 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,065 miliarde de lei, din care 500 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount şi 3,1 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 465 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma este cu 115 milioane de lei mai mare faţă de cea programată pentru luna aprilie şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

 

Citeşte mai departe ...

Orban cumpără tablete pentru unii elevi și măști pentru românii săraci

”În urma analizelor pe care le-am făcut la ultimele întâlniri cu domnul preşedinte Iohannis, am luat câteva decizii pe care trebuie să vi le comunic şi care trebuie puse în practică. Am luat decizia de a utiliza resursele financiare din Fondul de rezervă al Guvernului pentru susţinerea achiziţiei de tablete pentru elevii care nu au acces la cursurile online din cauza faptului că nu deţin calculatoare sau tablete.

De asemenea, tot din Fondul de rezervă al Guvernului, am luat decizia de a susţine cheltuielile necesare pentru distribuirea de măşti pentru persoanele care sunt vulnerabile, se află sub incidenţa prevederilor Legii privind venitul minim garantat.

Am luat decizia ca Ministerul Sănătății, INSP și alte instituții să finalizăm elaborarea setului de măsuri și de reguli care trebuie respectate pentru fiecare activitate pentru care se vor ridica restricțiile: comerț, frizerii, coafor, transport public, cabinetele stomatologice, măsuri de organizare a spațiilor de birouri din instituții publice și private. Ele sunt în stadiu aproape final, dar trebuie să facem dezbatere publică.”, a declarat Ludovic Orban.

Citeşte mai departe ...

Precizări despre părăsirea localităților, după 15 mai: Mesajul a fost trunchiat, iar întrebările scoase din context

  • Publicat în Social

„Pentru că îmi doresc să fiți informați, și pentru că nu pot să nu observ faptul că răspunsurile oferite de mine aseară, punctual, oamenilor care au adresat întrebări au fost scoase din context, iar mesajul a fost trunchiat, revin cu precizări.

Pentru o bună informare, vă recomand să ascultați cu atenție răspunsurile mele pentru situațiile specifice, ale persoanelor care mi-au adresat întrebări.

Vă las mai jos cele două întrebări, alături de răspunsurile mele și în forma titrată:

Întrebare 1: Prin părăsirea localității se înțelege limita de municipiu sau limita de județ? Vă mulțumesc!

"Vreau să vă spun că au fost discuții cu privire la ce înseamnă această limită și există foarte multe zone, inclusiv Bucureștiul care este foarte legat de județul Ilfov.

De exemplu, sunt mulți cetățeni din județul Ilfov care locuiesc în București sau mulți bucureșteni care sunt în București, lucrează aici dar și-au stabilit domiciliul în zona limitrofă Bucureștiului, care ține din punct de vedere teritorial administrativ de județul Ilfov.

Atunci se punea problema să discutăm despre zone metropolitane pentru a determina o limită locativă, să spun așa, lucru care se întâlnește nu doar în București, ci și în Cluj, în Timișoara, Oradea, în alte mari municipii care au dezvoltat o zonă periurbană cunoscută ca și zonă metropolitană și, în acest context, am decis următorul lucru: puteți sa mergeți, să părăsiți localitatea fără a ține cont de limita de municipiu sau limita de județ, așadar nu este impusă o limită pentru că era foarte dificil de impus limita în aceste zone metropolitane și, în consecință, nu va exista o limită teritorial administrativă în cadrul căreia să vă puteți deplasa sau să nu vă puteți deplasa."

Întrebare 2: Putem merge începând cu data de 15 mai la iarbă verde, plajă, având în vedere că trebuie să ieșim din localitate la vreo 5 km?? Eu cred că este mult mai ok dacă am avea voie să ieșim în spații unde putem păstra distanțarea, decât în parcuri! Aștept un răspuns din partea dumneavoastră!!

"Puteți merge începând cu 15 mai unde doriți dvs, EVIDENT RESPECTÂND REGULILE impuse în ORDONANȚELE MILITARE, REGULI care VOR FI PRELUATE ÎN DECIZIA Comitetului Național Pentru Situații Speciale de Urgență, în sensul în care să păstrați distanța socială, să aveți materiale de protecție și, evident, să îndepliniți toate condițiile care țin de igiena personală, să vă spălați des pe mâini și SĂ FACEȚI TOT CE AȚI FĂCUT ȘI PÂNĂ ACUM PENTRU A OPRI RĂSPÂNDIREA NOULUI CORONAVIRUS”, a scris Marcel Vela.

Precizările Ministrului Internelor, Marcel Vela sunt făcute după ce premierul Ludovic Orban a declarat că nu a fost luată nicio decizie în legătură cu posibilitatea ca după 15 mai oamenii să poată pleca din localitatea de domiciliu.

Citeşte mai departe ...

Președintele PSD, Marcel Ciolacu: Iohannis a devenit „un om politic măcinat de ură, confuz și cu accente evident extremiste”

Iohannis a devenit „un om politic măcinat de ură, confuz și cu accente evident extremiste”, a spus Ciolacu, într-o declarație de presă.

„Astăzi, Iohannis ne-a arătat că este doar președintele PNL. El nu se mai comportă ca președintele României. Ultimele ieșiri publice ne arată că a apucat-o pe cale greșită. Este un politican cu accente de dictator. Iohannis trebuia să fie garantul Constituției, dar el atacă instituții fundamentale ale statului, precum Parlamentul și Curtea Constituțională. Prin asta, Iohannis slăbește democrația”, a mai spus Marcel Ciolacu.

„Iohannis nu este un partener instituțional, este doar un alt politician de la PNL care a preferat un loc cald la Cotroceni, deși în trecutul pe care îl blamează își dorea să fie premier adus de mână de PSD”, a mai spus Ciolacu.„Avem peste un milion de șomeri, majoritatea oamenilor mai au bani să supraviețuiască doar o lună. Populația nu este testată, firmele se închid în fiecare zi și aruncă sute de mii de oameni în șomaj. Guvernul, în curând, nu mai are bani de salarii și pensii. Mai mult, PNL și Guvernul se folosesc de pandemie ca să fure bani prin firmele de casă”, a mai declarat șeful PSD.

„Nu văd decât o revărsare de ură la adresa românilor care așteaptă soluții la ce pun mâine pe masă, pentru familiile lor, pentru sănătatea lor. Vedem un președinte disperat să apere un guvern incompetent și incapabil să vină cu un proiect care să protejeze veniturile românilor. România se confruntă cu o pandemie și cu o criză economică gravă. De 6 luni, PNL e la guvernare, PSD e în opoziție. Nu mai aruncați vina pe alții, guvernați, luați măsuri pentru români”, transmite Marcel Ciolacu.

 

Citeşte mai departe ...

Tâlhărie la Tg. Bujor: un bărbat a furat o pereche de ochelari și s-a bătut cu angajații magazinului

Un bărbat care a furat o pereche de ochelari s-a bătut cu angajații, într-un magazin din orașul Tg. Bujor. Agresorul a fost reținut de polițiștii gălățeni și reținut pentru 24 de ore. El urmează să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Bujor, cu propunere de arestare preventivă, pentru comiterea infracțiunilor de tâlhărie și tulburarea liniștii și ordinii publice.

Incidentul a avut loc, miercuri, într-un magazin din orașul gălățean Tg.Bujor.

„La data de 06 mai a.c., ora 16.30 polițiștii Orașului Târgu Bujor au fost sesizați, prin apelul unic de urgență 112, de o angajată a unui magazin, din localitate, despre faptul că un bărbat, având fața acoperită cu gulerul de la haină, până la nivelul ochilor, ar fi sustras din magazin o pereche de ochelari de soare, iar în momentul în care ar fi încercat să-l oprească, la ieșirea din magazin, acesta ar fi devenit violent și ar fi lovit-o, reușind să fugă”, au anunțat reprezentanții IPJ Galați.

Agresorul, un bărbat de 27 de ani, a fost descoperit de polițiști la puțin timp după incident.

„Polițiștii au mers imediat la fața locului și, în urma activităților investigative, l-au identificat pe prezumtivul autor, în persoana unui bărbat, de 27 de ani, din municipiul Galați. Acesta a fost depistat la domiciliul unei rude, din orașul Târgu Bujor, și la controlul corporal, polițiștii au găsit asupra lui un cuțit, tip briceag, care a fost ridicat în vederea continuării cercetărilor”, au precizat reprezentanții IPJ Galați.

Bărbatul a fost dus la secția de poliție și apoi a fost reținut pentru 24 de ore. El urmează să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Bujor, cu propunere de arestare preventivă, pentru comiterea infracțiunilor de tâlhărie și tulburarea liniștii și ordinii publice.

Citeşte mai departe ...

Galerie foto/Economia Galațiului, susținută cu 8 milioane de euro de Consiliul Județean

8 milioane de euro. Este suma plătită de Consiliul Județean Galați firmelor care au lucrări în județ. Banii au venit dintr-un fond de urgență care permite plata în regim de urgenţă a lucrărilor. Reprezentanții autorităților estimează că astfel au fost salvate mii de locuri de muncă și au fost create unele noi.

Reprezentanții Consiliului Județean Galați au înființat un fond prin care fac plăți în regim de urgență firmelor care desfășoară lucrări. Este o metodă prin care sunt ajutate firmele care au lucrări în Galați, salvându-se astfel mii de locuri de muncă. Mai mult, firmele care nu își închid porțile plătesc taxe și utilități, încheie contracte cu alte societăți comerciale și eventual fac angajări.

„Investiţiile Consiliului Judeţean merg mai departe. Mii de locuri de muncă depind de proiectele pe care le avem în desfăşurare. Sunt firme a căror supravieţuire depinde de lucrările pe care le realizează pe şantierele Consiliului Judeţean Galaţi. Depunem toate eforturile pentru a menţine şi a salva cât mai multe locuri de muncă. Ba mai mult, cu fiecare proiect pe care îl lansăm apar noi locuri de muncă. Avem un fond la nivelul instituţiei pentru plata în regim de urgenţă a lucrărilor realizate, astfel încât firmele să aibă bani pentru salariile angajaţilor, pentru materiale, furnizori sau plata taxelor. De la începutul acestei pandemii, am plătit facturi de peste 8 milioane de euro, bani care au ajuns în economia Galaţiului”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Fondul creat de Consiliul Județean Galați conține zeci de milioane de euro.

 
 
Citeşte mai departe ...

VIDEO Răzbunare în trafic: Un bolid de lux, lovit de câteva ori în trafic de o altă mașină

Un bolid de lux a fost lovit de câteva ori de un autoturism Skoda, condusă de fostul iubit al soției păgubitului. Tot scandalul a fost filmat, iar șoferul vinovat, care are ordin de restricție prin care nu are voie să se apropie de fosta iubită, s-a ales și cu dosar penal pentru distrugere.  Incidentul a avut loc pe strada Brăilei, vizavi de bănci.

Se pare că totul ar fi pornit din cauza unui femei care, în urmă cu o zi, depusese plângere la Poliția Galați împotriva bărbatului care a lovit BMW-ul pentru amenințare, hărțuire și distugere.

Reprezentanții IPJ Galați spun că șoferul mașinii care a lovit intenționat, de mai multe ori cealaltă mașină este cercetat acum pentru distrugere, amenințare și hărțuire în două dosare penale. De asemenea, are un ordin de restricție pentru patru luni, potrivit căruia nu are voie să se apropie de femeia pe care a hărțuit-o și amenințat-o. 

 

Citeşte mai departe ...

Paulo Dybala, jucător Juventus Torino: „Pot în sfârşit să confirm că sunt vindecat. Vă mulţumesc încă odată pentru susţinerea voastră”

  • Publicat în Sport
Internaţionalul argentinian Paulo Dybala este oficial vindecat de Covid-19 şi va putea ieşi din izolare, după rezultatele negative ale ultimelor teste, au anunţat miercuri fotbalistul şi clubul său, Juventus Torino, informează AFP. „Mulţi oameni au vorbit în ultimele săptămâni... Însă pot în sfârşit să confirm că sunt vindecat. Vă mulţumesc încă o dată pentru susţinerea voastră, iar gândurile mele se îndreaptă către toţi cei care suferă încă. Aveţi grijă de voi", a precizat argentinianul, în vârstă de 26 ani, într-un mesaj pe Twitter. De-asemenea, Dybala a postat o fotografie pe Instagram, realizată în grădina sa, în care poate fi văzut cu braţele întinse, privind fix spre cer şi zâmbind, însoţită de mesajul: „Faţa mea spune totul, sunt vindecat în sfârşit de Covid-19". Clubul italian Juventus Torino a anunţat într-un comunicat pe site-ul oficial: „Dybala a efectuat, conform protocolului, o dublă verificare, cu teste diagnostice pentru Covid-19, ale căror rezultate sunt negative. Prin urmare, jucătorul este recuperat şi nu va mai fi supus regimului de izolare la domiciliul său". Paulo Dybala a fost unul dintre cei trei jucători de la Juventus Torino care au fost testaţi pozitiv la noul coronavirus în luna martie, alături de fundaşul italian Daniele Rugani şi mijlocaşul francez Blaise Matudini. Cei doi coechipieri ai lui Dybala s-au vindecat la jumătatea lunii aprilie.
Citeşte mai departe ...

Bianca Andreescu: „Vreau să ajung numărul unu mondial, îmi doresc asta cu devărat”

  • Publicat în Sport

Jucătoarea canadiană de origine română Bianca Andreescu, câştigătoarea ultimei ediţii a Openului Statelor Unite, a descoperit un instrument puternic pentru a compensa restricţiile de pregătire în această perioadă marcată de pandemia de coronavirus, rămânând totodată concentrată asupra obiectivului său de a urca până în vârful ierarhiei tenisului profesionist feminin, după cum informează Reuters. Andreescu, care ocupă locul al şaselea în clasamentul mondial WTA, a cucerit în 2019 primul său titlu WTA, la Indian Wells (California), iar apoi a învins-o pe americanca Serena Williams în finala de la Toronto şi apoi din nou la Flushing Meadows, unde a obţinut primul titlu de Mare Şlem din cariera sa. Bianca Andreescu, care va împlini luna viitoare 20 de ani, a lipsit de la Australian Open 2021 din cauza unei accidentări încearcă să se pregătească în condiţiile impuse de măsurile de izolare, dar recunoaşte că este foarte dificil. „Este greu aici, la Toronto, pentru că au închis chiar şi parcurile. Aşadar nimeni nu poate juca tenis, baschet şi nici măcar să stea pe o bancă. Însă am lucrat în mintea mea. Cât de mult pot. Este un instrument foarte puternic, pe care îmi place să-l folosesc", a spus jucătoarea în podcastul Legendele tenisului, care va fi lansat joi de canalul Eurosport. În acest moment situaţia turneelor de tenis este incertă, nu se ştie când şi dacă vor fi reluate. „ Nu ştiu ce ne rezervă viitorul, însă merg să dau tot ceea ce am mai bun, nu îmi place să pierd. Aşa că vom vedea. Dar acesta este cu siguranţă obiectivul, la fel ca şi toate celelalte turnee de Mare Şlem. Pentru că vreau să ajung numărul unu mondial, îmi doresc cu adevărat asta", a concluzionat Andreescu.

Citeşte mai departe ...

Bulibășeala amenzilor. Opoziția vrea să anuleze amenzile, iar specialiștii încearcă să afle cum pot fi pedepsiți românii care încalcă prevederile Ordonanțelor Militare

Decizia Curții Constituționale a României privind amenzile aplicate în timpul stării de urgență a bulversat societatea. Foarte mulți români s-au întrebat ce se întâmplă cu amenzile plătite și neplătite. De asemenea, autoritățile nu au anunțat în mod oficial ce se întâmplă de astăzi încolo cu cetățenii care încalcă prevederile ordonanțelor militare. Subiectul a ajuns la Avocatul Poporului și în Parlament.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a reacționat după decizia CCR. Weber a explicat că, în urma hotărârii amenzile nu se anulează automat, ci trebuie atacate de cetățeni în instanță, având la îndemână decizia Curții Constituționale. Amenzile plătite nu mai pot fi contestate, iar cele neplătite pot fi atacate în instanță în termen de 15 zile de la decizia CCR.

Păreri diferite sunt în ceea ce privește sancționarea cetățenilor după decizia CCR. Deoarece hotărârea judecătorilor nu se aplică imediat, organele de control ar putea să aplice și în continuare amenzi mari. Totuși, este greu de crezut că o vor face și cel mai probabil vor alege să revină la amenzile inițiale cuprinse între 100 de lei și 5.000 de lei.

Reprezentanții opoziției au luat și ei atitudine și au decis să elaboreze un proiect de lege privind anularea amenzilor. Proiectul este inițiat de președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

„Am luat act de decizia CCR de a declara neconstituţionale amenzile aplicate cetăţenilor pe timpul stării de urgenţă. Constatând că sunt peste 300.000 de amenzi şi anularea lor depinde de o decizie a instanţei, ALDE, PSD şi Pro România au elaborat un proiect de lege care să anuleze în mod automat aceste amenzi, fără a mai fi nevoie de a merge în instanţă. Asta îi va scuti pe cei 300.000 de români să aglomereze instanţele, să piardă timp şi bani, să blocheze activitatea instanţelor şi să crească riscul de infectare cu coronavirus. Vom excepta contravenţiile primite pentru încălcarea măsurii de carantină, tulburarea ordinii publice şi alte fapte în care viaţa persoanei a fost tulburată”, a anunțat pe Facebook, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

O poziție asemănătoare a adoptat și președintele PSD, Marcel Ciolacu.

„Aceste greșeli trebuie corectate. Îndemn Guvernul să ia de îndată măsuri ca instanțele să nu fie blocate cu sute de mii de procese. Dacă nu vor fi în stare, vom găsi o soluție legislativă în Parlament. Este normal ca cei care nu au respectat regulile să fie aspru pedepsiți. Dar din cauza lor nu trebuie să sufere toată lumea! Și, în niciun caz, Guvernul nu trebuie să-și acopere găurile de la buget din banii oamenilor. Acesta nu este un plan economic”, a scris pe FB, președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Proiectul opoziției va fi depus în Parlament în regim de urgență.

 
 
Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Taguri