Menu
RSS
MApN: Sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național

MApN: Sistemul de supraveghere rada…

Mai mute echipaje de la I...

Oţelul leagă victoriile şi urcă pe locul 6 în Superligă

Oţelul leagă victoriile şi urcă pe …

Aşa cum ne aşteptam, atmo...

Abonamentele Transurb pentru studenții gălățeni, eliberate de luni, 2 octombrie

Abonamentele Transurb pentru studen…

Societatea gălățeană Tran...

„Panterele” de la Oţelul, duel de foc cu Vulpiţele

„Panterele” de la Oţelul, duel de f…

Liga a 2-a la fotbal femi...

29 septembrie - Ziua Mondială a Inimii

29 septembrie - Ziua Mondială a Ini…

În fiecare an, la 29 sept...

Premierul Ciolacu: România vrea să cumpere portul Giurgiulești din Republica Moldova

Premierul Ciolacu: România vrea să …

Marcel Ciolacu a vorbit d...

Maraton sportiv pentru sănătatea inimii, la Galați. Competiții de baschet, fotbal, alergare, ciclism și șah la „Festivalul Inimii”

Maraton sportiv pentru sănătatea in…

Pentru a marca “Ziua Mond...

Majorare cu 50% a indemnizației de creștere a copilului pentru părinții de gemeni și tripleți

Majorare cu 50% a indemnizației de …

2.188 este numărul de fam...

Workshop la CCD Galați: „Resursele CRED: educație. deschisă, în clasă și acasă”.

Workshop la CCD Galați: „Resursele …

Atelierele marca „Proiect...

Prev Next
Dan Gălățanu

Dan Gălățanu

Workshop la CCD Galați: „Resursele CRED: educație. deschisă, în clasă și acasă”.

Atelierele marca „Proiectul CRED” revin în județul Galați, evenimentele fiind, de data aceasta, centrate pe toate tipurile de Resurse Educaționale Deschise ce au fost elaborate în cadrul proiectului „Curriculum Relevant, Educație Deschisă pentru toți” – CRED.

Publicul țintă al acestui atelier CRED este constituit, în special, din cadre didactice din învățământul primar, atât din mediul rural, cât și din cel urban.

Vineri, 29 septembrie 2023, în intervalul orar 13.00 – 17.00, la Casa Corpului Didactic Galați, sala „Multimedia”, etajul al II-lea, în sistem față în față, se va desfășura workshop-ul organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Județului Galați cu tema „Resursele CRED: educație. deschisă, în clasă și acasă”.

Pe lângă debutanți sau la început de carieră, care sunt invitați să se înscrie, mai ales pentru că nu au parcurs formarea în cadrul proiectului, sunt așteptate la atelier și celelalte cadre didactice.

Într-o altă ordine de idei sunt invitați directori de școli, cadre didactice debutante, metodiști, inspectori de specialitate, reprezentanți de asociații și organisme non-guvernamentale, reprezentanți de sindicate etc.

Testare standardizată digitală la clasa a IX-a în licee, din octombrie

Elevii de clasa a IX-a de liceu, școli eligibile pentru granturi de finanțare prin proiectul ROSE (Romania Secondary Education Project – ROSE)., vor susține testări inițiale standardizate, pe calculator, în perioada următoare, între 16 octombrie-3 noiembrie, la Limba română și Matematică, potrivit unei note transmisă de Minister către Inspectoratul Județean Școlar. Testările vor ajuta profesorii să stabilească nivelul de cunoștințe acumulate de elevii din clasă, în gimnaziu. Testarea va avea loc pe platforma Brio.

Elevii vor fi testați în școală, sub supravegherea unui cadru didactic, cu ajutorul unor dispozitive electronice (PC, laptop, tabletă sau telefon

inteligent/smartphone) care le aparțin elevilor sau care sunt puse la dispoziție de către licee.

Elevii vor susține, în primă fază, o testare ce cuprinde materia din clasa a VIII-a. În funcție de pierderile educaționale identificate, unii elevi vor fi retestați succesiv din materia claselor anterioare (VII-V), pentru a putea stabili cu exactitate care sunt competențele pe care nu le/au dobândit pe parcursul ciclului gimnazial.

Fiecare elev va susține cel mult 3 sesiuni de testare pe disciplină pe parcursul celor 2 săptămâni de testare. Un exerciţiu va avea 4 variante de răspuns, dintre care doar una este corectă.

Activităţi dedicate persoanelor vârstnice în Galați

În fiecare an, în preajma zilei de 1 octombrie, când cinstim Acoperământul Maicii Domnului şi este sărbătorită Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, în Arhiepiscopia Dunării de Jos sunt desfăşurate mai multe activităţi cu caracter pastoral-misionar şi social-filantropic pentru vârstnicii din instituţiile sociale şi pentru cei singuri şi cu posibilităţi materiale reduse.

Această dublă sărbătoare reprezintă un bun prilej pentru Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale „Speranţe pentru Vârsta a III-a“ din cadrul parohiei gălăţene „Pogorârea Sfântului Duh“ să organizeze astfel de activităţi pentru cei 60 de bătrâni asistați în cadrul acestui Centru social.

Bătrânii beneficiari ai serviciilor sociale, mulţi dintre ei aflaţi în risc de marginalizare socială, primesc prin acest centru social îngrijiri speciale, atât la domiciliu cât și la sediul instituției.

La acest centru de servicii sociale, programul dedicat seniorilor a debutat în data de 19 septembrie, când cele 30 de persoane vârstnice nedeplasabile au fost vizitate la domiciliu şi au primit pachete cu alimente neperisabile şi produse igienico-sanitare, iar celelalte 30 de persoane, care vin zilnic la centrul social pentru a servi masa s-au bucurat de o plimbare recreativă în Parcul Carol din municipiul Galaţi.

Astăzi, 27 septembrie, în cadrul Centrului social aflat în vecinătatea bisericii s-a desfăşurat programul cultural-artistic intitulat ”Cununa strălucită a bătrâneţii”, susţinut cu mare bucurie şi entuziasm de copiii grupului catehetic ”Luminiţe vii” de la Parohia ”Sf. Ana” din Galaţi şi membrii Ansablului folcloric ”Doina Covurluiului” din cadrul Centrului Cultural ”Dunărea de Jos” Galaţi.

Copiii prezenţi la eveniment au recitat poezii şi au interpretat cântece tradiţionale specifice momentului aniversar, prin care au urmărit îndepărtarea sentimentului de însingurare şi transformarea tristeţii în bucurie şi bună dispoziţie.

La final, după prezentarea unei suite de dansuri populare româneşti, a avut loc tradiţionala agapă, iar la plecare vârstnicii şi copiii participanţi la activitate au primit din partea acestei instituții de ocrotire socială reviste cu conţinut religios, iconiţe, flori şi dulciuri.

***

Centrul „Speranţe pentru vârsta a III-a“ face parte din parohia „Pogorârea Sf. Duh“ din Galaţi şi a luat fiinţă în anul 2008, printr-un proiect PHARE. De la început s-a dorit ca în centru să fie asistaţi pensionari cu pensiile foarte mici, precum şi persoanele vârtnice bolnave.

În cadrul centrului sunt ajutaţi un număr de 60 de vârstnici de către un număr de 8 angajaţi.

30 dintre asistaţi primesc o masă caldă la sediul centrului în fiecare zi, iar 30 primesc un pachet cu alimente de primă necesitate, o dată pe lună, la domiciliu.

Centrul deţine şi un cabinet medical unde beneficiarii sunt consultaţi de către un asistent medical şi sunt ajutaţi să-şi procure medicamentele necesare. De asemenea, aceştia sunt consiliaţi social şi ajutaţi de un psiholog.

Centrul are şi o sală de club care este dotată cu aparatură multimedia, beneficiarii putând să realizeze, împreună cu asistentul social şi cu psihologul instituţiei, diferite activităţi recreative.

În prezent, susţinerea activităţilor acestui centru social se desfăşoară în parteneriat cu Consiliul Local Galaţi. Sursa - pr. Rareş Bucur

Unul din zece medici a fost agresat fizic în serviciu

Un studiu care a fost dat publicității astăzi atrage atenția asupra acestui fenomen.

Aproximativ 10% dintre medicii din România au suferit o agresiune fizică în legătură cu actul medical efectuat, anunță reprezentanţii Colegiului Medicilor din România (CMR).

Oficialii CMR susţin că, potrivit studiului, cei mai expuşi riscului de agresiune sunt medicii sub 35 de ani (13%).

Totodată, specialităţile cu procente ridicate sunt psihiatrie (21%), anestezie şi terapie intensivă (20%), pediatrie - interne (12%) şi chirurgie generală, obstetrică-ginecologie şi reabilitare (11%).

CMR şi-a manifestat, marţi, printr-un comunicat de presă, solidaritatea şi susţinerea faţă de cadrele medicale "care îşi exercită profesia în condiţii dificile şi care se confruntă cu ameninţări şi agresiuni din partea populaţiei", referindu-se la cazurile de agresiune fizică şi verbală înregistrate în ultima perioadă.

”Pe lângă situaţiile extreme, care pun medicii în pericol de a fi agresaţi verbal şi fizic, medicina defensivă a devenit o realitate în sistemul medical din ţara noastră, ceea ce înseamnă că o parte dintre medici profesează mai degrabă cu intenţia de a se proteja de eventuale acuzaţii decât pentru nevoia reală a pacientului. Aceasta nu numai că poate genera costuri suplimentare pentru sistemul de sănătate, dar poate şi să afecteze calitatea îngrijirii medicale oferite", se arată în comunicatul semnat de preşedintele CMR, Daniel Coriu.

Abonează-te la acest feed RSS

Taguri